mandycheng0212
特色車仔麵😜自家製豬手、叉燒好味😋
mandycheng0212
2025-09-08
关注
深水埗出名平民美食眾多!今晚和好友來到黃竹街的「小李車仔麵」用晚餐。餐廳裝修相當新淨,似是剛開業不久。筆者的一碗選了和風叉燒、自家秘製豬手和自家製酸齋。豬手2隻大大隻,份量十足,好抵食!肉質炆至軟腍入味,一咬骨肉分離,滿滿的膠質口感。而叉燒更是用心製作,以70度低溫慢煮,再經炙燒。入口有微微焦脆的口感,豚肉味濃,還帶點炭燒香。湯底是餐廳秘傳清湯,以豬骨、雞殼、雞爪熬製而成,再加入古法辣汁。不過酸齋味道太強了,導致整碗湯底都滲透它的酸,嚐不到辣感。麵底就選了河粉,質地滑溜帶少許彈牙感,非常索湯。好友那碗分別有雲吞、牛雜和自家製咖哩齋。雲吞人手包製,內餡有1隻半份量鮮蝦,鮮味彈牙。牛雜據悉也是由師傅每早製作,炆足數小時,每一件都很香很入味。這碗湯底加了終極全汁,集合了腩汁、鹵水汁、辣汁等,一次過試勻,濃郁惹味。本來是配雞鎚,但因售罄關係,改為雞翼。雞翼炸至外皮香脆,雞肉就保持juicy。沾上蒜酥、辣粉,味道鹹中帶辣,辣感更是越食越勁,香口過癮查看更多
+ 5
70度慢煮火焰和風團圓叉燒
避風塘雞翼
Sasa 0104
深水埗特色車仔麵店
Sasa 0104
2025-09-05
关注
「小李車仔麵」聽個名就正,講歪啲就會變成香港人最愛嘅粗口🤣,車仔麵店坐落於深水埗黃竹街,新開張冇幾耐,車仔麵食材超多選擇,而且好有創意,例如必試「70度慢煮火焰和風豚肉叉燒」、「想再食牛腩」、「濃香沙嗲豬頸肉」等等,而且辣菜脯、芫荽、蔥加唔加自己話事🫰🫰另外絕不能錯過呢度嘅特色小食,少有車仔麵店有咁多炸物小食,「椒鹽魚蛋 」、「椒鹽燒賣 」、「避風塘雞翼尖」炸得超香口;都係必食推介,另外有一款店舖名物「黃金魚手指 」香口酥脆魚肉鮮嫩,超爆好食,平民嘢都可以好好味😋▪️椒鹽魚蛋 ▪️黃金魚手指 ▪️避風塘雞翼尖 ▪️椒鹽燒賣 ▪️涼拌皮蛋 我哋分別點咗四餸和五餸車仔麵,試多啲不同款式,首先最鍾意係佢哋嘅古法辣汁,香辣惹味越食越上癮,「70度慢煮火焰和風豚肉叉燒」軟腍入味醬汁類似日式燒汁,令人好開胃,「想再食牛腩」炆得超腍,而且肥瘦相間超正,「自家製必食溏心蛋」做得好有水準,多款自家製嘅美食不能錯過👍▪️自家製雲吞、豬大腸、開心芥末貢丸、濃香沙嗲豬頸肉、70度慢煮火焰和風豚肉叉燒 、米粉、古法辣汁▪️想再食牛腩、豬軟骨、真係自家製酸齋、自家製必食溏心蛋、油面▪️六花茶、凍奶茶六花茶原來係五花茶,再加上夏枯草更加清熱呢度嘅港式凍奶茶做得非常唔錯,茶味超濃香查看更多
70度慢煮火焰和風豚肉叉燒
daisy daisy
daisy daisy
2025-09-30
关注
小李令我諗起起小李飛刀😂除咗飛刀之外,深水埗有間小李車仔麵都好好食,細細個讀書嘅年代我就好鍾意食車仔麵,呢間就令我諗起想當年🧐下午茶2:30至5:30落單,送熱飲或者汽水,麵底都可以揀粗麵、幼麵、油麵等…四餸麵揀咗米線,我都係好鍾意食米線,湯底揀咗秘製滷水汁,有啲色水冇咁寡,都好濃味!可能係深海巨型蟹柳,平時食開嘅蟹柳都係正常size,呢個超大好有蟹柳味;豬大腸差唔多每次食車仔麵都會叫,整得好淋好入味;自家製雲吞係鮮蝦雲吞,整到大大粒好足料;自家秘製豬手,呢個超好食,味道我覺得有少少似南乳豬手,好夠味,而且又充滿骨膠原!可樂:天氣咁熱,解暑一流查看更多
tsoisum
有靈魂的車仔麵
tsoisum
2025-09-29
关注
依家好多車仔麵越嚟越公式化,食完會冇乜感覺。但我最近食咗一間真係有心機、有誠意嘅車仔麵店,啲餸唔止係手工製,仲係你喺一般車仔麵檔搵唔到嘅款式,食完真係會記得‼️每日一早用雞骨慢慢熬湯,清甜得嚟唔寡,飲落去有層次感最正係佢再加滷水汁落湯底,令成碗麵多咗一份濃香,但又唔會油膩,啱晒香港人口味🔥 70度慢煮火焰和風叉燒呢個真係必食!叉燒經過慢煮再火炙,油脂香味爆棚,入口即化,唔係嗰啲死實實嘅叉燒。你會覺得自己唔係食緊車仔麵,而係日式拉麵店嘅叉燒。🌶️ 芥末貢丸第一次見芥末貢丸,心諗會唔會好奇怪?點知一咬落去,芥末味唔會太搶,反而同貢丸嘅肉香好夾🦐 自家製雲吞雲吞入面有成1隻半大蝦,唔係碎蝦膠,係真材實料嘅蝦肉,啖啖鮮甜,店主真係唔手軟,誠意爆棚車仔麵三寶之一嘅豬紅,佢做到極致*豬紅好入味,質感滑溜,一啖落去就知係滷得好查看更多
+ 2
ballb06
牛腩叉燒車仔麵
ballb06
2025-09-26
关注
呢度既中式主廚入廚已經30年牛雜由廚師一早響鋪頭度自己炆既湯底用上豬骨、雞殼、雞爪熬製比較鮮味連辣汁都係自家制,我地叫左一碗火焰和風叉燒呢塊食落好似日式叉燒拉麵既叉燒甘,半肥瘦再用火焰燒香外層,芥末貢丸呢個係台灣丸食落有少少辣既芥末口感又辣得過癮、牛腩大大塊又厚肉,配左腩汁更香濃湯底河粉,呢度既河粉用左低溫殺菌技術,保持彈牙滑身質地,口感無甘淋。另一碗叫左韭菜餃、沙嗲牛肉,豬頸肉米線加左辣菜脯,沙嗲牛肉同食茶餐廳既好似,估唔到車仔麵都可以有甘多變化。避風塘炸雞腿:滿滿既避風塘辣粉口感炸雞腿即炸,脆卜卜口感唔錯。咖哩三寶有豬皮,蘿蔔,魚蛋,個人鐘意佢既咖哩汁唔會好辣蘿蔔無渣軟綿綿口感。查看更多
chocolateball
有日式豚肉叉燒既車仔麵😍
chocolateball
2025-09-26
关注
深水埗有好多特色小店,估唔到呢間唔起眼嘅餐廳,會有日式叉燒配港式車仔麵😍 車仔麵既餸花多眼亂,有幾款比較特別:70度慢煮火焰和風豚肉叉燒慢煮讓豚肉在低溫下充保留肉汁,上菜前更會用火槍燒一燒,叉燒外脆內嫩,同車仔麵都幾夾。咖哩玻璃魷魚咖哩味濃,醬汁的厚度適中,既不過於稠厚。魷魚新鮮,彈牙爽脆藤椒魚皮魚皮爽口彈牙,藤椒香氣撲鼻,微麻的醬汁同魚皮好match。星洲炒米車仔麵店既星米唔錯!咖喱香氣撲鼻,米粉炒得乾身,配料豐富又鮮美。查看更多
IdyIdyIdy8478
70度慢煮火焰和風豚肉叉燒,質量超越高級日本餐廳
IdyIdyIdy8478
2025-09-22
关注
小李車仔麵深水埗黃竹街3號地下2號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:四送麵 $58,70度慢煮火焰和風豚肉叉燒 +$8,私房慢燉豬腩肉 +$5,牛雜 +$5,自家製雲吞 +$0,涼拌皮蛋 $24四送麵:麵底選了米線,搭配新鮮的蔥花和香氣四溢的芫茜,還加入了辣菜脯,湯底選了川風麻辣汁的調味,有濃厚的麻辣口感!😄😄😄70度慢煮火焰和風豚肉叉燒:這道叉燒肉經過70度慢煮,肉質鮮嫩多汁,入口即化。獨特的和風調味使得叉燒散發著淡淡的甜味,搭配微微的燒烤香氣,每一片叉燒都切得恰到好處,既保留了肉的原汁原味,又不失其油脂的香濃,令人回味無窮!👍👍👍私房慢燉豬腩肉:豬腩肉在低溫慢燉下,肉質變得極為軟嫩,醬汁滲入每一絲肉中,風味更加濃郁!😍😍😍牛雜:牛腩、牛肚和牛筋的口感各異,卻又和諧共融,加上湯底濃郁,香料的運用恰到好處,讓人每一口都能品味到牛雜的獨特風味!😋😋😋自家製雲吞:雲吞皮薄餡多,內餡鮮美,令人驚喜。每顆雲吞都包裹著豐富的蝦仁和肉餡,而且新鮮得很!❤️❤️❤️涼拌皮蛋:皮蛋的滑嫩與醬汁的酸辣完美結合,搭配新鮮的蔥花和香菜,讓這道小食的口感更加豐富!👏🏻👏🏻👏🏻麵店有中式主廚入廚30年,牛雜由廚師晨早到店自家炆,湯底用上豬骨、雞殼、雞爪熬製,還有自家炒辣汁,值得一試再試!查看更多
bbgube
慢煮和風叉燒 好食
bbgube
2025-09-19
关注
我又捐窿捐罅搵好嘢食啦😁今次嚟到深水埗,當然搵啲小店試吓啦,我就呢間嘅火焰和風叉燒吸引咗,車仔麵喎,竟然有啲咁正嘅餸?!四餸麵都只係$58,我就貪心啲咩都想試吓所以就叫多幾個餸,咖哩玻璃魷魚好好食,爽口得嚟又有香濃咖喱味,感覺有啲似街邊車仔檔食到嘅味,豬紅 真係食車仔麵必點,滷得好入味 而且唔會一夾就散,重點推介 70度慢煮火焰和風叉燒,肥瘦分明,食落唔會好有罪惡感,仲有陣陣嘅焦香味仲有啲即炸小食,$26 六粒炸雲吞,每粒都大大粒又足料,呢個價錢真係好抵食查看更多
yuksiu520
📸打卡地道車仔麵
yuksiu520
2025-09-19
关注
呢間車仔麵由一位擁有30年深厚經驗的中式主廚掌舵,堅持傳統工藝與現代口味相結合。主廚每日清晨親赴店內,精心炆製牛雜,選用優質原料,以慢火細燉,使牛雜軟糯入味、香濃不膩,每一口都充滿匠心和時間的沉淀。湯底是美食的靈魂,採用豬骨🐷、雞殼🐔及雞爪真材實料,當日新鮮熬制,湯色醇白、滋味鮮美,層次豐富而不油膩,充分展現傳統老火湯底的精髓。此外,招牌自家炒製🌶辣汁,由主廚親自主理,選用多種香料與辣椒精心調配,香辣過癮卻不掩食材原味,為菜餚增添風味與驚喜。整體呈現出地道中式風味,誠意十足,值得細味品嘗。多款自家制特色車仔餸,小食令人目不暇給,樣樣都想試,最後決定來個淨餸🤭,招牌火焰和風豚肉义燒,慢燉豬腩肉,快樂芥末貢丸,想再食🐂牛腩,雲吞餡足足有1隻半蝦🦐,牛筋淋滑,🈵️🈵️骨膠原😍,酸齋咖哩齋,入口就知係自家制,糖心蛋🥚必定要試,實在太太太正❤️你地鍾意邊款餸?瘋狂留言話我知啦🫰查看更多
MilkWChan
經濟實惠車仔麵
MilkWChan
2025-09-17
关注
今日隨意遊走深水埗期間,意外發現一間幾光猛嘅車仔麵店「小李車仔麵」,就入去試吓,同店員傾開先知原來新開張冇幾耐,裝修都比較簡潔,座位寬敞舒適,我地叫咗一碗麵,一碗淨餸,再加小食,好經濟實惠。四餸麵(再加餸)開心芥末貢丸,芥末味重又彈牙,牛腩同私房慢燉豬腩肉夠入味,腩汁令粗麵味道提升,加埋荷包蛋同春卷好滿足。 淨五餸 香脆炸魚皮,又脆份量幾多,70度慢煮火焰和風豚肉叉燒,肥瘦適中,肉質軟嫩,仲有深海巨型蟹柳,大大條好有份量口感,仲有豬大腸及牛筋,好豐富。炸雞翼5隻配奇異果醬果醬味幾清新特別,化解咗少少燥熱感,雞翼香脆嫩滑。查看更多
bysshirley1212
好入味嘅酸齋
bysshirley1212
2025-09-16
关注
店名:小李車仔麵地點:堔水埗黃竹街3號地下2號舖1.四餸面 $58叫了自家製雲吞,韭菜餃,芝士腸同紫菜,配上秘製鹵水汁及幼麵,雲吞同韭菜餃皮薄多餡,大大隻,入口滿足,紫菜好味量多2.四餸面$58叫了想再食牛腩(+$3),嫩滑牛筋(+$3),自家製酸齋($2)及紫菜,配上金牌腩汁及粗麵,牛腩半肥瘦帶油脂香,還有少少爽口;牛筋煮制時間好足,q彈滑嫩,還好黏口,⻣膠原好重;酸齋好正,酸味夠又大隻,酸味夠唔夠真係好影響酸齋感口感3.涼拌皮蛋$24皮蛋味出,配料足,有大量芫茜蒜蓉,配上辣油,正4.咖哩三寶$26咖哩味重,有魚蛋,豬皮同蘿蔔,魚蛋彈牙爽口;豬皮乾淨,無毛,但會索晒咖哩汁嘅辣味,唔係咁食得辣要小心啦;蘿蔔好驚喜,無渣清甜,真心推薦好食👍👍👍5.熱菜蜜 $106.熱檸水 $10總價$194查看更多
+ 4
Tse yip
惹味車仔麵
Tse yip
2025-09-15
关注
食店地點優越,位處九龍地帶,又鄰近地鐵站,食品種類多元化,座位寬敞,光線充足,性價比高,經過小李車仔麵便入內淺嘗前菜有辣菜脯供食客隨意任取,十分滋味,酸、辣味能帶動胃口,令人食量倍增。四餸麵 $58雞翼尖入味,豬腸爽口,自家秘製豬手骨膠原十足,咖喱玻璃魷魚爽口彈牙,滑溜溜的河粉配上腩汁,使車仔麵提升一個層次70度慢煮火焰和風團圓叉燒叉燒遞上枱時,淡淡香味已散發整張食桌,另人食指大動,當咬下叉燒一刻,齒甲流香,又不黏牙,一試難忘特別一提,食完美味的車仔麵,一問之下,食店中式主廚入廚30年,牛雜由廚師晨早到店自家炆,食店湯底用上豬骨、雞殼、雞爪熬製,更有自家炒辣汁,惹味非常小李車仔麵黃竹街3號地下2號舖查看更多
TheBigEatSister
超抵食四餸車仔麵
TheBigEatSister
2025-09-14
关注
平時返工冇乜機會食車仔麵,趁住星期六去咗深水埗度食好嘢四餸麵$58今時今日食車仔麵都可以好貴㗎,$58食到四餸麵真係佛心價朋友揀咗豬大腸、豬頸肉、慢煮叉燒同牛腩慢煮叉燒同日式叉燒有得fight,只係加$8就可以食到豬大腸乾淨無味炆的又腍又好食,豬頸肉有層層脂肪喺中間,好爽脆大食妹叫咗糖心蛋同豬腩肉,糖心蛋甜甜地生熟啱啱好魚手指$32另外叫咗一份魚手指,即炸熱辣辣好好味食落有鱈魚嘅味道,唔會好似平時冰鮮嘅有雪味查看更多
Joeyleung826
新派港式車仔麵
Joeyleung826
2025-09-13
关注
今日就同朋友去左小李車仔麵小店環境好有港式情懷,車仔麵有多款配料選擇,湯底有7款選擇,包括自家炒既辣汁我就嗌左2碗4餸麵河粉配金牌腩汁,索滿湯汁, 保持彈牙滑身質地想再食牛腩 ,份量超多,牛腩牛雜由廚師晨早到店自家炆, 燜得軟腍入味;開心芥未貢丸, 咬開d芥末味就出唒嚟, 口感彈牙70度慢煮火焰和風豚肉叉燒,肥瘦適中,經微微炙燒,肉質軟嫩米線配秘傳清湯配秘製鹵水汁,湯底用上豬骨、雞殼、雞爪熬製, 仲有d藥材香,加埋金菇,通菜,味道獨特自家製雲吞,入面有成1隻半蝦,餡料飽滿自家製必食溏心蛋,切開見到唔會過熟涼拌皮蛋皮蛋Q彈爽滑,醃到好入味咖喱三寶有齊白魚蛋+豬皮+蘿蔔,咖喱鹹鮮微辣,超級入味椒鹽燒賣外皮炸到金黃酥脆,咬落煙韌,加上椒鹽調味更香口查看更多
WCEHK
必食慢煮叉燒❤️
WCEHK
2025-09-13
关注
小李車仔麵今次要介紹喺深水埗黃竹街有一間車仔麵店叫「小李車仔麵」,呢間車仔麵店兩餸都只係$40起,下午茶(1430-1730)仲有優惠,跟餐免費贈送熱飲或汽水,凍飲加$3,特飲加$6,輪椅人士如果要入去食嘅話,記得要自備斜板,餐廳門口有好薄嘅一級!1.三餸麵$49(鮮製油麵,金牌腩汁,彈牙白魚蛋,嫩滑牛筋+$3,70度慢煮火焰和風團圓叉燒+$8,凍菜蜜+$3)(9/10)麵揀咗鮮製油麵,油麵質感幾彈牙,湯底揀咗金牌腩汁,三餸就揀咗彈牙白魚蛋、嫩滑牛筋就加$3同70度慢煮火焰和風團圓叉燒就加$8,牛筋勁多骨膠原,有少少黐立立嘅感覺,最好食就係慢煮火焰和風團圓叉燒,係兩塊薄切嘅叉燒,搽咗少少蜜糖,食落去好想再叫多一轉,飲品就揀咗凍菜蜜要加$3,甜度啱啱好!2.三餸麵$49(幼麵,古法辣汁,牛丸,濃香沙嗲牛肉,香脆炸魚皮,凍好立克+$3)(9.5/10)麵就揀咗幼麵,湯底就揀咗古法辣汁,三餸就揀咗牛丸、濃香沙嗲牛肉同香脆炸魚皮,三粒牛丸牛味幾濃幾彈牙,沙爹牛肉唔韌,香脆炸魚皮份量都幾多,味道唔咸好脆身,飲品就揀咗凍好立克要加$3,甜度啱啱好!2人總共價錢$115個人口味總評分:9.25/10@littleleenoodle  地址:深水埗黃竹街3號地下2號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#hkig #hkboy #hkkol #小李車仔麵 #深水埗 #深水埗好去處 #深水埗美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong查看更多
+ 3