2019-07-10 1202 浏览
我真系好耐冇食过泰国菜,所以我约左屋企人去一齐食,成日经过这间泰国菜,今次终於可以试吓啦。店内环境虽然唔大,但胜在都几乾净整齐,最重要系晚市有live band show ,气氛特别好正呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我地叫左生虾刺身,冬阴公,炸虾饼,马拉盏炒椰菜苗,猪颈肉沙律,咖喱炒大蚬,芒果糯米饭。生虾刺身,虾肉鲜甜可口,配埋泰式酱,超好食😋😋冬阴公,汤辣到适中同埋好足料,虾都好大只,劲浓味正呀炸虾饼,即整即炸,上枱时好热,虾饼外脆内软,虾肉好鲜马拉盏炒椰菜苗,因为用马拉盏炒,所以全部冇草青味,我劲钟意食几个菜。猪颈肉沙律都系第一次食,食落去几特别,猪颈肉加埋沙律汁口感特别,刺激味蕾令人更加开胃。咖喱炒大蚬,咖喱味香口又够大碟,送面包和饭一流,蚬肉好新鲜,同埋蚬肉都好大只,CP 值高的餸。芒果糯米饭,椰浆清甜芒果肉,糯米饭够热,劲好食😋😋😋😋

生虾刺身,虾肉鲜甜可口,配埋泰式酱,超好食😋😋

冬阴公,汤辣到适中同埋好足料,虾都好大只,劲浓味正呀

炸虾饼,即整即炸,上枱时好热,虾饼外脆内软,虾肉好鲜

芒果糯米饭,椰浆清甜芒果肉,糯米饭够热,劲好食😋😋😋😋
2019-07-08 621 浏览
难得有空,同朋友黎九龙城食泰国嘢。黎到哩度,食物款式多之余,仲要好多款式,所有地道嘅泰国菜式,应有尽有,真心唔会拣唔啱食物定价一啲都唔贵,又要有水准,嘢饮唔系行货,甜度适中,味道亦够晒炒通菜好有获气,带有阵阵嘅辣味,又够晒大碟,正生虾大大只,又够晒新鲜,推介!东荫功汤必嗌呀!汤底够晒香够晒辣,而且又够晒足料!4个人share都仲有剩咖哩炒蚬又系大大碟,咖哩辣度够晒,食落辣得黎亦带有甜味,调味正!而且蚬肉份量又多,亦够晒新鲜炒粉丝不得了,炒得好香,蒜味十足,配埋大虾,亦带有虾香,而且一啲都唔会话太油腻

食物定价一啲都唔贵,又要有水准,

嘢饮唔系行货,甜度适中,味道亦够晒

炒通菜好有获气,带有阵阵嘅辣味,又够晒大碟,正

生虾大大只,又够晒新鲜,推介!

2019-07-06 489 浏览
去得九龙城食泰国野,应该无咩人唔识呢间小曼谷啦!帮衬左佢十几年,真系越食越贵,想当年真系落亲街第一时间就谂到要食佢架!但近排就觉得佢加价都加得好劲!沙爹串烧,我比较like佢地既串烧牛,其他串烧就一般般无咩惊喜。沙律必点既系柚子虾沙律同埋猪颈肉沙律,呢两款每次我都要拣好耐先拣到一款,柚子虾沙律,甜酸辣食落口好fresh;而猪颈肉沙律,d猪颈肉唔肥够脆口,配埋佢个辛辣汁劲正,真系食到停唔到口架!而其他既炒菜呀、咖哩呀、炒粉面饭呀,就唔使嘥quota试啦☺️另外一提佢地既座位都几迫下,唔建议带太细小朋友去食,怕撞衬,同埋地下都跣跣地,借用洗手间时真系要行得小心d

2019-06-24 448 浏览
唔知几耐冇入过九龙城啦,去过九龙城都知果到系泰国餐厅既圣地,真系条条街都会有2-3间。😂朋友话食过呢间「小曼谷」,觉得唔错,废事谂啦,就佢啦。-lunch唔贵,都几多选择,不过大部分都有海鲜,蓝妹真系麻麻。😓最後记得系泰国既时候食过个肉碎饭,觉得好正,於是想试下香港既系咪都好味。-叫亲午餐都会送个冬荫肉碎汤,同龙眼水(蓝妹转左冻既)。个冬荫公好多菇菇,酸味好重,反而唔太辣,爱好酸野既蓝妹认为好岩口味。😍龙眼冰有啲甜,系咪间间都系咁甜嫁呢。😅-香叶肉碎烩饭同泰国食果个卖相好似呢,不过白饭同肉碎既比例会唔会差太远。😵如果多啲肉碎,少啲饭就好啦。肉碎既味道完全系泰国食到既味啊!好辣,好香香叶味,用黎捞饭一流!🤤-单讲呢个肉碎饭,有种令蓝妹返左泰国既感觉,好想去多次泰国呢。😖
朋友话食过呢间「小曼谷」,觉得唔错,废事谂啦,就佢啦。
叫亲午餐都会送个冬荫肉碎汤,同龙眼水(蓝妹转左冻既)。
龙眼冰有啲甜,系咪间间都系咁甜嫁呢。😅
香叶肉碎烩饭
如果多啲肉碎,少啲饭就好啦。

2019-06-14 310 浏览
现在要吃到$50以下,有汤有主食有饮品的午餐已经不易,这天我就发现了一家泰菜餐厅供应50元以下的午餐。这店大部分的午餐$45,海南鸡饭$48,包汤和饮品。汤可选冬荫功汤或冬瓜汤,饮品可选热龙眼茶或龙眼冰,其他饮品要附加费,另可加$23加点泰式小吃。我们点了泰式炒金边粉和海南鸡饭,本来两人都想要冬荫功汤,但侍应说点海南鸡饭只跟冬瓜汤,两人都点了龙眼冰,另加了一客酸辣鳯爪。泰式炒金边粉味道不错,很有泰式风味,但配料主要是蔬菜,肉类只有虾两只。海南鸡饭的鸡肉不够滑,饭的味道不错。冬荫功汤味道尚可,但汤中只有少量肉碎和草菇,冬瓜汤恰如其分地清淡。龙眼冰稍甜,若甜味淡一点则更佳。酸辣凤爪惹味,但有的鳯爪略硬。不过最奇怪的是,我们点海南鸡饭时,侍应说只可跟冬瓜汤,但其後其他顾客点海南鸡饭时,却又可以跟冬荫功汤。还有,这店在同一街道有其他分店,一些食物和饮品是由街外送入店中,但这些食物和饮料都没盖上,似乎不太卫生。
2019-06-09 730 浏览
自从转咗工作地点後, 我就多了去九龙城一带食饭, 今次我就去了小曼谷泰国美食食嘢.天气咁热, 当然第一时间点椰青. 椰青水够清甜, 又解渴, 而且仲有椰青肉食.主菜点了粉丝焗大头虾, 泰皇咖喱法包软壳蟹和明炉蒸乌头.泰皇咖喱法包软壳蟹. 咖喱系微辣, 即使唔食得辣的我也食得到, 仲觉得好惹味, 够醒胃.用来配包一齐食, 两者好夹.软壳蟹几脆口, 而且也算大只. 粉丝焗大头虾.上枱时已经香味扑鼻.虾几大只, 若再弹牙一点更好味. 我系为了粉丝而点这个菜式, 因为粉丝吸收晒所以精华, 特别好味.明炉蒸乌头. 一口气食了两款较浓味的菜式, 就点个鱼中和一下.鱼肉够嫩滑, 而且入口带点柠檬的味道, 感觉清新. 这一餐非常丰富.

天气咁热, 当然第一时间点椰青.

椰青水够清甜, 又解渴, 而且仲有椰青肉食.

主菜点了粉丝焗大头虾, 泰皇咖喱法包软壳蟹和明炉蒸乌头.

泰皇咖喱法包软壳蟹.

泰皇咖喱法包软壳蟹

用来配包一齐食, 两者好夹.

软壳蟹几脆口, 而且也算大只.

粉丝焗大头虾.

粉丝焗大头虾

上枱时已经香味扑鼻.

虾几大只, 若再弹牙一点更好味.

明炉蒸乌头.

一口气食了两款较浓味的菜式, 就点个鱼中和一下.

鱼肉够嫩滑, 而且入口带点柠檬的味道, 感觉清新.

这一餐非常丰富.
泰皇咖喱法包软壳蟹
粉丝焗大头虾
2019-06-06 177 浏览
每一次去到九龙城都会必食小曼谷,当然今次都唔系我第一次试喇,座位都有点像茶餐厅模式,泰国装饰不多。椰青: 好鲜甜,即叫即开,仲有好多肉好好饮,不过食完都已经饱几成咯冬阴公汤: 酸酸地辣味不多,这样一般不吃辣都饮到呢。汤都油不多有杂菌类加少少海鲜,的确招牌菜。好适合爱饮汤的我。泰式炒椰菜苗: 好惹味的泰式炒再配合椰菜苗嘅硬度,又入味,真系食到唔停口。明炉香柠汁蒸桂花鱼: 先有香柠汁俾我地加落个炉鱼度,我当然都会忍唔住饮返啖喇! 酸酸甜甜又辣辣地好开胃,鱼肉都软身吸晒啲汁就仲正。

椰青

冬阴公汤(大)
泰式椰菜苗
明炉香柠汁蒸桂花鱼
  • 冬阴公汤
好耐冇写食评啦!因为好耐冇出街食饭,趁今日520,男朋友话同我嚟九龙城嚟返个泰国前哨战。因为上次喺另一间所谓泰国菜食左个好鞋嘅鱼,今次当然都要叫返条为呢条乌头平反啦鱼肉好滑,加埋个泰式辣汁 👍🏼另外就系呢个bb椰菜,我真系好钟意食,但好似东南亚地方多啲,香港唔系间间餐厅有。加埋呢个马拉盏,真系好好味👍🏼然後就系呢个大虾冬阴公,绝对系煲出嚟,唔煲冲出嚟,而且啲虾都仲系爽甜嘅,但系我觉得个汤咸左小小,酸同辣都唔太够。呢个辣膏青口就麻麻地,冰鲜青口,冇乜味,辣膏都系甜甜地,一啲都唔辣,呢个麻麻地。串烧就冇乜特别啦,正正常常,唔会太乾,个酱都系重花生酱味。好啦,男朋友准备嘅呢餐520晚餐,合格💯

鱼肉好滑,加埋个泰式辣汁 👍🏼

串烧就冇乜特别啦,正正常常,唔会太乾,个酱都系重花生酱味。

好啦,男朋友准备嘅呢餐520晚餐,合格💯
2019-05-20
2019-05-23 138 浏览
谂起食泰国嘢第一时间就会谂起嚟九龙城,发现九龙城好多好食嘅泰国小店都不错,今次就试吓出名嘅小曼谷,因为今日一早就来到唔使等位,因为平时行过都见到好多人喺度等.他们其中一个特色就系假期会有live Band,听住音乐食泰国菜觉得自己好似置身於渡假之中,绝对系非常好的!咖喱炒虎虾,虎虾够大只,份量也不少,咖喱真系好好味,辣味同椰汁味均匀适中,最重要就要配蒜蓉包,绝配!烧安格斯牛扒,平时西餐就食得多,泰国食烧牛扒第一次,觉得点左啲辣酱真系特别好食,辣汁能够带出牛肉嘅肉味,加上烧过好香!明炉香柠汁桂花鱼,平时食乌头就食得多,侍应介绍我哋食桂花鱼,鱼肉会比较滑亦都系啖啖肉。果然不错,桂花鱼虽然系贵少少,但系真系滑好多,下次真系要识得叫椰皇沙冰,椰青波波,10分清甜,原汁原味!

椰皇沙冰,椰青波波,10分清甜,原汁原味!
2019-05-14 191 浏览
母亲节带屋企人去食饭,要食泰国菜当然要黎九龙城,黎依到记得要订定位,因为依到都几旺场。黎依到贪佢够哂地道,价钱又唔算贵,款式又够哂多👍🏻环境装修都唔错,而且服务都好好。依到啲野食等得唔耐,最值得欣赏系佢个咖哩炒蟹,平时我唔钟意系街外叫蟹食,如果唔系屋企人想食都唔会叫,因为食蟹又多汁会食得好论尽,但依到会比埋手套你,同食蟹工具👍🏻依个咖哩食落唔辣,但够哂入味,建议可以叫蒜蓉包/捞饭食一流,而蟹方面,蟹身大大只啖啖肉,而且有劲多蟹膏,性价比好高其他食物都即叫即整,份量都好多,叫左几款海鲜都系好新鲜,整体黎讲钟意食泰国菜嘅朋友,有机会都要黎试下

• 椰青
  • 极上烧安格斯西冷牛小排
  • 咖哩炒蟹
2019-05-13 159 浏览
海南鸡完全冇味,叫六串串烧比五串你,仲系冻嘅,叫你比五串钱就算,叫碟生虾个半小时吹极刀唔黎/迟入座个D就两碟打孖上,最谷氧就系对唔住刀冇声,剩系叫你睇单罗,咁嘅垃圾食店真系笫—次见.
2019-05-09 173 浏览
每次想食泰国野,一定会谂起我既最爱 — 小曼谷,味道有品质保证之余,价钱仲要系平民价,绝对系性价比高!我啲朋友都好钟意黎食~先黎一个劲大碟既泰皇咖哩炒蚬,呢个真系好抵食,啲酱汁又唔辣,甜咖喱超好食,好香好滑,蚬肉又要只只都好大只,超入味,份量满分,必点!食咖哩又点少得叫埋蒜蓉包呢,呢个蒜蓉好香口,脆脆地点咖哩黎食都系一流!泰式小食都very good,今次净系叫我觉得最好味既炸虾饼,外皮炸得脆,内里虾肉弹牙爽滑,个sauce系画龙点睛,将鲜味昇华!再点一个香芒果蟹肉炒饭,蟹肉炒饭都ok,炒得够乾爽,用芒果炒有甜甜地既味道,更开胃!
泰皇咖喱炒蚬

蒜蓉包
炸虾饼
香芒果蟹肉炒饭
2019-05-07 124 浏览
一话不如去九龙城食泰国菜,就一定会谂起小曼谷,同果个系出面fing下fing下既公仔🤣小曼谷依然系用抢眼既黄色,墙上贴住一啲特色野饮~影咗少少餐牌俾大家参考💁🏻‍♀️食得泰国嘢,咖喱就一定要点😛泰式黄咖喱$83可以拣猪牛鸡其中一款😚黄咖喱比较唔辣但依然惹味,蔬菜同薯仔吸收左咖喱精华变得好香口🙈今次唔点薄饼,试吓用蒜蓉包配咖喱汁😍原来更加好食,本身松脆蒜蓉香葱嘅包已经好好味,再点咖喱汁Perfect match🙆🏻‍♀️泰式猪颈肉$88外面烧得金黄香脆,里面肉质依然保持到,薄切一块块,点埋甜酸汁更加开胃🥰波罗鸡肉炒饭$78炒得够镬气,粒粒金黄,配上菠萝嘅果甜,肉松嘅惹味,有唔同味觉享受得来又超好食!好快就清晒啦🥰最後梗系饮番个甜椰青清凉一下啦😎

小曼谷依然系用抢眼既黄色,墙上贴住一啲特色野饮~

影咗少少餐牌俾大家参考💁🏻‍♀️

食得泰国嘢,咖喱就一定要点😛

泰式黄咖喱$83
可以拣猪牛鸡其中一款😚

泰式猪颈肉$88

波罗鸡肉炒饭$78

最後梗系饮番个甜椰青清凉一下啦😎
2019-05-04 120 浏览
每年熊猫妈妈生日,到是会吃中餐。不过今年搞搞新意思,我带妈妈去九龙城食泰国菜,仲令到妈妈有惊喜。今次晚上嚟到九龙城小曼谷泰国美食,首先入到去,装修都唔错,而且环境坐得几舒适和乾净。点菜的时候,店员推荐我们吃咖喱蟹。咖喱蟹来到的时候,果然没有令我们失望,这只蟹比我们的手掌还要大,而且蟹膏非常多,蟹钳啖啖肉。而且这个蟹的酱汁非常好吃,差点还想将酱汁打包。而且这个咖喱蟹的价钱很亲民,$500都不用。在这个百物腾贵的年代,这个价钱现在街市买一只大蟹都不易,何况加上厨师的精心炮制,所以这道菜真是必点。除了咖喱蟹,小曼谷还有很多美食很吸引。熊猫作为牛的粉丝,食泰国嘢都当然要食牛啦。这个安格斯烧牛肉亦是很推介👍🏽👍🏽另外来到泰国餐厅,当然要点海南鸡啦。呢度嘅海南鸡也煮得很出色,非常正👍🏽另外来到食泰国美食,当然不少得虾。这个牛油烧虎虾,即是熊猫强烈推荐的菜式。虎虾大只不在话下,配上牛油去烧👍🏽我们亦点了一下牛油烧带子,鲜味的带子配上浓厚的牛油,所有人都觉得很好吃。饮品方面,我们点了椰青和真多冰和青柠梳打,也是没有令我们失望。如果大家来到九龙城,不妨试吓这一间餐厅。而且在九龙城附近,特别容易泊车,尤其

如果大家来到九龙城,不妨试吓这一间餐厅。而且在九龙城附近,特别容易泊车,尤其驾车人士特别方便。

• 椰青
  • 泰皇咖哩炒海鲜
  • 极上烧安格斯西冷牛小排
  • 小食拼盘
  • 菠萝海鲜炒饭
  • 串烧
2019-05-03 111 浏览
真系好钟意食泰菜,食几次都唔会厌🥰今次就黎试呢间,间间分店都系九龙城。见个名椰子波波咁得意就叫黎试下😆原来系椰青😆 仲要剥左壳,超方便。饮落都好甜。可能本身都唔好生野,味道普普,不过每只虾都好大只。朋友就叫咗榴连沙冰,好好饮。我最爱,软壳蟹,炸得超好,一啲都唔油。啲咖哩汁几特别😂 但好食个种。唔好睇好少野,食埋个包都有9成饱架啦。又系另一最爱,但提醒真系好辣,建议一开始就叫少辣/笔走啲辣椒。 条鱼酸酸辣辣好惹味🤤
真系好钟意食泰菜,食几次都唔会厌🥰
今次就黎试呢间,间间分店都系九龙城。
见个名椰子波波咁得意就叫黎试下😆
原来系椰青😆 仲要剥左壳,超方便。饮落都好甜。
可能本身都唔好生野,味道普普,不过每只虾都好大只。
朋友就叫咗榴连沙冰,好好饮。
我最爱,软壳蟹,炸得超好,一啲都唔油。