2019-10-17 162 浏览
小芋圆奶茶手调饮品店的珍珠奶茶喝多了还是有点腻,看见用芋圆取代的便立即试试这家小店。店内除了有手调茶饮,还有刨冰跟一些炸物小食,今次先嚐一下芋圆的。• 奶茶的茶底奶味比较重,喝起来很香滑柔顺,虽然我点的是小甜,但是甜度还是稍为高了一点。• 主角芋圆更加深得我心,除了芋圆还有地瓜圆和紫薯圆。口感比出面的更加烟韧一点,但是甜度却刚刚好,如果连芋圆都太甜的话,整杯就感觉很腻了。三款芋圆中地瓜味比较香浓突出,其余两款比较清新。而且芋圆的份量也很多呢!

2019-10-12 146 浏览
打完泰拳又未到食饭时间决定医一医肚,黎到支持呢间小店—小息时间门口有卖鱼蛋,烧卖,肠粉炒面,佢应该系借位摆档。不过唔怕啦。两条友咁肚饿两边都帮衬下叫左两串烧卖一串鱼蛋(3.5/5)$6/串,全部都要辣。味道唔错,不过可以再辣d。鱼蛋系陈皮鱼蛋,我比较锺意食呢只鱼蛋。烧卖有五粒,鱼蛋六粒。价钱算平然之後帮衬返小息时间。叫左炸花枝丸(4/5)$18/4粒,同埋一杯芋圆奶茶。花枝丸质素唔错,好弹牙,同埋落左椒盐粉,无得输。价钱都算唔错。芋圆奶茶偏少少甜(4/5)$25 :下次我地会叫少甜,今次唔记得左。份量好足,大杯同埋好多我好锺意食既芋圆。****装住花枝丸既袋上面有上一手写比我地既说话。当然我地都有写比下一手。点知同行朋友竟然问如果我地系间铺既第一个客人咁系边个写比我地。
打完泰拳又未到食饭时间
决定医一医肚,黎到支持呢间小店—小息时间
叫左两串烧卖一串鱼蛋(3.5/5)$6/串,全部都要辣。

2019-05-04 402 浏览
落大雨 谂住近近地买杯嘢饮下本身系谂住买蜜桃冰茶但见到隔离餐牌原来系有芝士奶盖梗系要试下,叫咗芝士奶盖玫瑰茉莉茶点知个唯一嘅店员系咁问我系边只茶同埋系咪芝士奶盖都心知今铺中伏仲要28蚊望住个店员不停刮啲“奶盖”出嚟最後成杯嘢饮出到嚟个“芝士奶盖”系成pat屎咁堆系堆冰上面系得中间有一pat啊咁都算 饮下个茶底啦 结果系无味成杯嘢99%系冰姐系同饮水无分别啊谂住唉 捞匀啲奶盖佢算点知个“芝士奶盖”戳落去茶到嘅时候系茶中间都仲系成pat嘢咁真系中晒伏 心入面爆晒粗呢间嘢真系不了不了附图系搅咗劲耐嘅奶盖变做成pat嘢系冰到完全无乜mix埋个茶底
落大雨 谂住近近地买杯嘢饮下
本身系谂住买蜜桃冰茶
但见到隔离餐牌原来系有芝士奶盖
梗系要试下,叫咗芝士奶盖玫瑰茉莉茶

仲要28蚊

完全无乜mix埋个茶底
芝士奶盖玫瑰茉莉茶
外卖自取
2019-03-03 358 浏览
路过过几次,心郁想试,但唔系食饱就系要追巴士,今次再行过,见有新春优惠,炸物全部$10,咁又唔贵,觉得一试无防其实$10有一个中份的份量算好低,而且可以食到好多款除盐酥鸡价钱稍为高D,其他价钱都Ok,仲分埋排名比客人作对比,説是台湾直送调味料,是否与台湾近似就要试过先知,而且小店亦有港式炸物小食,又唔台湾得晒喎铺面不大,除收银柜台,就是厨房占用咗大部份空间,没有座位可坐,外卖为主其实$10都知份量唔多,我叫咗花枝丸同盐酥鸡,店员姐姐话盐酥鸡要等,建议我地转第二样,但我见有时间,所以话等都👌,最後…都等咗20分钟,拎到时有D失望,原以为花枝丸会串住,但被放在杯底分量"的骰",如平时D鱼旦烧卖碗咁上下大细,但都放满一碗,就$10黎讲又低。但花枝丸只有两粒,觉得唔值,先说味道,炸得好透彻,但只是普通港式墨鱼丸,不是台湾出品花枝丸,用调味料补救了个质素,但如果这个是中形份量,咁正常咪得三丶四粒?不值得买,原本都系$18,咁买好似贵咗添,但盐酥鸡就有五嚿咁多,而且炸得好脆,不会太喊,炸得唔"鞋",味道都近似台湾口味,呢个可以Encore,不过真系炸得有D耐,可能因为星期六又优惠嘅关系。
其实$10有一个中份的份量算好低,而且可以食到好多款
2019-02-09 264 浏览
假日入元朗找朋友逛逛,其实元朗都几多嘢食,但不是住附近又很少会来吃,这天放假就来找朋友聚聚,顺便吃吃😋😋朋友带我来了这间「小息时间」,是他下班有时会买来吃的小吃店!👩🏻‍🏫『小息时间』是商台DJ Oscar跟朋友合资的小店,食物贵精不贵多。我们吃了盐酥鸡和盐酥菇,两款都唔错😋😋🍗小巧的店面,主要卖台式小吃和饮品🍄盐酥菇份量比想像多,而且粒粒都好入味😋😋🍄店来有两个位,可以堂食。左边的菇已被我们吃了一半,右边的鸡满满一大碗!☪️总结是好吃而且抵食的!如下次再来也希望再去吃呢!

🍗小巧的店面,主要卖台式小吃和饮品

🍄盐酥菇份量比想像多,而且粒粒都好入味😋😋

☪️总结是好吃而且抵食的!如下次再来也希望再去吃呢!

2018-11-17
2018-11-28 319 浏览
小息时间 初时新开张经过望到个招牌 咀巴不自觉地跟住读呢几只字然後同店员眼神对上硬系好尴尬见到餐牌都系卖炸物 主打都是台湾夜市盐酥鸡 杏鲍菇 花枝丸可惜成日经过都放工赶回家食饭心底一直想揾日试试佢!!上个星期六 放半昼 天气凉爽又经过呢间小店 虽然喉咙本身都唔太舒服但当下呢刻好想好想食 把心一还照买!反正家姐成日话炸爆个喉咙会好番😂点了一份盐酥鸡 一份杏鲍菇 坐低等 因为佢即炸 加上前面都有人order左都等左大概十分钟 不过即叫即炸 诚意之作 我都明白ge 盐酥鸡完全惊喜!老实讲 见入面啲店员年纪平均廿多岁 本身以为纯sell小清新风格点知无论系鸡本身腌制的味道 定系外撒的椒盐 都跟足台湾的风味!一食就系夜市的感觉!由於新鲜即炸 多汁香脆 但唔会话油腻而个杏鲍菇 同本身预期的味道一样 用同一款椒盐 好香口 外面脆 内里不失菇本身的水份!不过稍为大块 心急的我 大块咽下 有少少烫咀後来多咀同店员倾左两咀8卦到 原来个椒盐真系台湾入货难怪味道就系同其他小食店高下立见肯为食物花点小心机 就令人深刻好多希望呢班年青人加油 做野更加快手 推出更多心思食物😋💪🏻Ps 忘记影菇 上左佢地IG拎相贴
小息时间
初时新开张经过望到个招牌
咀巴不自觉地跟住读呢几只字
然後同店员眼神对上硬系好尴尬
见到餐牌都系卖炸物
主打都是台湾夜市盐酥鸡 杏鲍菇 花枝丸
可惜成日经过都放工赶回家食饭
心底一直想揾日试试佢!!

上个星期六 放半昼 天气凉爽

盐酥鸡
杏鲍菇
盐酥鸡
杏鲍菇
睇到个名觉得好有回忆。那时返学等小息,小息等LunchLunch 等放学。入正题先!几特别有蜂蜜珍珠奶茶/奶绿!但我就试左杯朱古力珍珠奶茶,少冰,少甜。有点搞笑少冰,但珍珠好热,结果啲冰好快溶晒。值得一赞!珍珠好味唔太硬又唔太软,有口感唔太甜!
睇到个名觉得好有回忆。
那时返学等小息,小息等Lunch
Lunch 等放学。

入正题先!几特别有蜂蜜珍珠奶茶/奶绿!

但我就试左杯朱古力珍珠奶茶,少冰,少甜。
朱古力珍珠奶茶
朱古力珍珠奶茶
2018-08-23 391 浏览
下午香港太热 忍唔住要买杯冻野饮😂 落巴士见到间大卡司不过成日饮啲连锁珍珠奶茶觉得都系要支持小店经过呢间见装修几靓就试下叫左个盐酥鸡薯条combo有跟杯梳打拣左蜜桃味😍 唔太甜几好味不过盐酥鸡好好味 啲粉好野味但唔会过咸薯条唔知佢落左咩粉 不过味道都几特别等左10分钟open kitchen见佢系即炸既原本想试埋杏包菇不过太饱啦好味道😋支持小店见到都系後生仔看铺 女仔服务好好因为我有选择恐惧症 睇menu睇左劲耐佢都无黑面 抵赞👍
下午香港太热 忍唔住要买杯冻野饮😂

佢都无黑面 抵赞👍
2018-08-22
  • 盐酥鸡
2018-08-20 281 浏览
今晚食完正餐,又到咗口痕要食小食嘅时间,今晚呢间小食店舖叫《小息时间》,简直勾起我中学嘅回忆😹⋯⋯就系咁,我被个店舖名吸引咗我过去,我见佢近Cashier位置有啲牙签,每枝牙签上边嘅Label,全部都系人手画(每一张画嘅嘢同埋字句都唔同㗎,窝心❤️)!!而家好多铺头都比较商业化,一定见唔到仲会有用人手张张咁用心机同你画~真系好有心思💕好欣赏😍好啦,讲番个小食先~佢哋有个拼盘好抵食,所以我就Ordered咗😎个拼盘上层有炸鸡粒 + 薯条,下层杯饮品系蜜桃🍑特饮,虽然个拼盘好抵食,但依然有得俾你拣炸鸡薯条要咩味,绝对无Hae你。(我拣咗紫菜味,稳阵之选呀!哈哈!)最後配埋杯冻冰冰嘅特饮,真系透心凉。P.S. 我一路行一路食都唔会觉得唔方便,因为呢个小食一只手都揸得晒😂😂

10 分钟 (外卖自取)
$30 (其他)
2018-08-19 229 浏览
有几耐无放过小息呢?中学之後啦!近期元朗巴士总站新开一间小食店,小息时间。以台式炸物为主,盐酥鸡,炸鲍菇,炸西多等等。可以散卖或者跟餐,餐就系炸物+炸薯条+饮品饮品有汽水或者梳打,跟汽水$29,跟梳打$33薯条亦都有多款调味粉选择,紫菜,香辣,蜜糖等等信义妹就拣咗盐酥鸡同炸鲍菇。盐酥鸡,第一眼见到。。。。咁黑既。。。。肉质虽滑,但唔多汁,味道属於浓味偏咸。薯条调味粉拣咗紫菜,略少,因为有盐调味所以不太淡。 杏鲍菇,呢个最合心意,多汁之余又唔太咸。薯条拣香辣粉,辣粉带微甜,但信义妹嗜辣,所以觉得唔够辣,普通辣既朋友应该可以的。 饮品分别系芒果梳打和巨峰梳打,无咩特别,唔太甜,系特别多冰。。。。。。。店员有礼,店舖整洁。地址:元朗击壤路9号金宝大厦地下6B号舖

饮品有汽水或者梳打,跟汽水$29,跟梳打$33

薯条亦都有多款调味粉选择,紫菜,香辣,蜜糖等等

信义妹就拣咗盐酥鸡同炸鲍菇。

店员有礼,店舖整洁。
地址:元朗击壤路9号金宝大厦地下6B号舖
2018-08-03
10 分钟 (外卖自取)