2019-06-08 432 浏览
今晚在荔枝角地鐵站附近吃晚飯,很隨意地便走入這間餐廳。四人座位也坐得非常寬鬆,不會很迫。而餐廳的夥計也非常勤快,吃光一碟便立即收一碟。😆招牌茄腩湯蜆殼粉:這套餐是有驚喜的,蜆殼粉非常有䂃勁,而且蜆殼粉很少會在茶餐廳出現的,再加上又甜又濃的番茄湯,簡直令人把湯想喝清光。另外奶油豬仔包是必吃的,它的火喉控制得剛剛好,咬下去時十分香脆,極之美味!鮮茄焗豬扒飯:也算得上是真材實料,蕃茄新鮮,豬扒肉質嫩滑,味道不錯!
今晚在荔枝角地鐵站附近吃晚飯,很隨意地便走入這間餐廳。

2019-06-02 345 浏览
常餐係我的comfort food通常想不到吃什麼就去吃常餐茄腩蜆殼粉配蜆殼粉是罕見而且質地有點像年糕所以通常來這裡吃茶餐都會叫蜆殼粉但有朋友不大喜歡這個質地雖然減肥 但還是選擇配不常見的奶油豬

常餐係我的comfort food

所以通常來這裡吃茶餐都會叫蜆殼粉
但有朋友不大喜歡這個質地
雖然減肥 但還是選擇配不常見的奶油豬
2019-05-08 625 浏览
逢星期六去教會都會去依間食下午茶,最中意食雞脾同曲羅宋湯通粉。午餐的價錢覺得有點唔太抵食,下午茶就平好多,炸雞脾下午茶先有,少少辣又鮮嫩。唯一唔好就係雞脾數量每日都唔算多,想食真係要早d到
  • 炸雞脾
經過呢間店門口,見到個餐牌賣既精選套餐好平又岩食,就抱住嘗試心態膽粗粗入咗去~入面非常寬敞,枱枱都係卡位,基本上兩個人同行就已經可以霸晒一個卡位,坐得非常舒服,所以第一印象已好好!金牌沙嗲牛肉出前一丁好有驚喜🤩🤩 佢既沙嗲汁超多超濃,牛肉都好嫩滑而且非常之大塊,牛肉份量都好多!而出前一丁麵亦唔會煮到好淋,麵質岩岩好,抵讚!另外佢會俾埋包出前一丁麵入面既麻油包俾你,令碗麵夠晒麻油香味🤤我個人去茶餐廳係好鍾意食沙嗲牛麵,但無一間令我覺得係好抵又好食,唯獨是呢間我覺得係最好食!佢跟餐配火腿煎蛋同牛油厚多士,佢既煎蛋係流心蛋,好好味另外叫咗個招牌咖哩魚柳,魚柳大大塊,而且咖哩汁好多,亦夠辣,非常惹味今次既誤打誤撞真係有驚喜,會再幫襯

佢跟餐配火腿煎蛋同牛油厚多士,佢既煎蛋係流心蛋,好好味

今次既誤打誤撞真係有驚喜,會再幫襯

2019-04-25
  • 沙嗲牛出前一丁
  • 咖哩魚柳飯
2019-04-11 481 浏览
服務態度差到一個點,企鵝幾隻,十三妹兩名,大哥大幾位,每位都來自非洲,黑口黑臉不特止,問多句都廢事答。食物方面倒是不太差,叫了一個牛仔骨,肉質不會over cook, 配的薯件是原塊切,算正宗。另一味黃金蝦,蝦隻中size 味道唔入味,咸蛋粉像麵包糠一樣包著,得個樣。菜心炒肉片,中規中矩,叫了一條鱸魚,超細條(每人最低消費到45元以上才可以加10元叫的),基本食物評分 3/5 服務 -1/5
2019-03-30 376 浏览
今日經過附近到了小廚港作食午餐,叫了凍咖啡及乾炒牛河, 乾炒牛河有驚喜地好食👍本來沒有太大期望😋另一位叫了熱檸水及乾燒意粉炒豬扒,味道有點淡不過意粉炒得很乾身豬扒過可以。
2019-03-25 336 浏览
係荔枝角返工就一定識得呢間茶餐廳!地鐵站A出口長沙灣廣場出返地面就一定會見到呢間成日都咁長龍嘅「小廚港作」。依家無喺荔枝角返工啦,但成日都會好掛住呢一度嘅常餐,特別係個沙嗲牛肉麵,第二度一定食唔返😭😭😭😭😭仲有最有驚喜嘅係!佢呢一個餐嘅而係配奶油豬!仲要係開邊奶油豬!實在係令人太震撼!***所以而家就算冇喺荔枝角返工, 間唔中都會返去食下呢一個常餐,回味一下同舊同事嘅一點一滴❤️***
係荔枝角返工就一定識得呢間茶餐廳!

2019-03-21 237 浏览
今日要去荔枝角返工,得返自己一個食lunch,所以就試下小廚港作。佢地餐牌入面嘅特別推薦有我最愛茶餐,即刻叫返個黎試下!🍀招牌茄腩湯 ($45):配火腿煎蛋,脆皮奶油豬同熱奶茶茄湯非常香濃,係由新鮮蕃茄同牛骨腩熬煮8小時,啖啖都係精華,係真材實料!😋仲可以簡通粉定貝殼粉佢地可以簡多士定脆皮奶油豬,我好似好耐冇食過奶油豬,就簡佢啦!脆脆嘅奶油豬上面塗左牛油同淋左煉奶,真係又邪惡,又好食👍火腿煎蛋,可以簡太陽蛋或者熟蛋,係正常味道係一個唔錯嘅午餐☺☺☺
佢地餐牌入面嘅特別推薦有我最愛茶餐,即刻叫返個黎試下!

🍀招牌茄腩湯 ($45):配火腿煎蛋,脆皮奶油豬同熱奶茶
火腿煎蛋,可以簡太陽蛋或者熟蛋,係正常味道
係一個唔錯嘅午餐☺☺☺
2019-02-26 457 浏览
今日過來長沙灣那邊做set up, 做完剛好是下午茶時間。於是我就去了附近的茶餐廳,享受一下下午茶的時光。這間餐廳提供不少下午茶的選擇,其中有一個叫馬明民豬扒包,這個名字比較特別,究竟與平時我們所吃的豬扒包會否有所不同呢?不過今次我不是點豬扒包,而是點了個通粉餐加一個奶油脆豬。其實整體味道都不錯,價錢又夠親民,十分適合在這邊工作的打工仔呢! 吃過這個餐後,我覺得十分滿足,下次過來這邊要試下豬扒包才行呢。

不過今次我不是點豬扒包,而是點了個通粉餐加一個奶油脆豬。
2019-02-19
2019-02-05 450 浏览
是日已經是年廿九。在下已經開始放農曆新年假期,是日也較平時的遲了起床成十一點和老友去小廚食早餐!早餐又好似幾大份。三十幾蚊仲有杯野飲清湯通粉、兩隻煎蛋。一塊多士及一塊煎豬扒的早餐豬扒看樣子剛剛煎好,豬扒邊位有一圈脂肪!煎香後更不得了⋯⋯豬扒有咀勁。似乎沒有加入鬆肉粉有點硬。豬扒本身醃味很輕但不至於淡而無味。只因所配上茄汁大増濃味,跟茄汁配合後可算是好吃的煎豬扒。多士吃起來太乾,沒有了鬆的口感相信是烘得過了點火⋯⋯牛油也是落得不夠多。幸好兩隻煎蛋之中,其中一隻煎得夠生將那pet蛋黃放上多士上,吃起來也美味。另外一隻蛋雖然煎得熟了一點。而蛋白也是嫩滑有蛋香。呢個餐本來$32 加迷你通粉多$4我們想飽肚所以加咗通粉。通粉沒甚麼特別湯底很稀身好似水應該用雞湯再加水加鹽調味。混入粟米粒最佳配塔,感覺清爽又健康!至於奶茶,略為好一點,奶與茶比例均勻,也算是幾滑,亦有茶味⋯⋯老友今天就飲咖啡。同我個餐一樣!但他的是豬扒火腿煎蛋!
是日已經是年廿九。
在下已經開始放農曆新年假期,
是日也較平時的遲了起床
成十一點和老友去小廚食早餐!
早餐又好似幾大份。三十幾蚊仲有杯野飲
清湯通粉、兩隻煎蛋。
一塊多士及一塊煎豬扒的早餐
豬扒看樣子剛剛煎好,豬扒邊位有一圈脂肪!

煎香後更不得了⋯⋯豬扒有咀勁。
似乎沒有加入鬆肉粉有點硬。
豬扒本身醃味很輕但不至於淡而無味。
只因所配上茄汁大増濃味,跟茄汁配合後可算是好吃的煎豬扒。
多士吃起來太乾,沒有了鬆的口感
相信是烘得過了點火⋯⋯
牛油也是落得不夠多。
幸好兩隻煎蛋之中,其中一隻煎得夠生
將那pet蛋黃放上多士上,吃起來也美味。
另外一隻蛋雖然煎得熟了一點。
而蛋白也是嫩滑有蛋香。
呢個餐本來$32 加迷你通粉多$4
我們想飽肚所以加咗通粉。
通粉沒甚麼特別湯底很稀身好似水

應該用雞湯再加水加鹽調味。
混入粟米粒最佳配塔,感覺清爽又健康!
至於奶茶,略為好一點,奶與茶比例均勻,

也算是幾滑,亦有茶味⋯⋯
老友今天就飲咖啡。同我個餐一樣!
但他的是豬扒火腿煎蛋!
2019-01-11 570 浏览
今日一行4個人 14:00 PM 黎到食LUNCH睇睇餐單先:LUNCH 黎講 真係好多選擇我簡左好耐 最終簡左小廚港作鹽香雞配雞汁椰香飯(63蚊)先黎一碗湯係紅羅白煲豬骨湯 好甜 飲得出係真材實料  成碗湯飲到原材料既味 無味精今日既鹽香雞 唔肥唔瘦 每口肉都充滿咸香味 配飯一流!飯偏甜 有椰香 份量都足夠 米飯唔會太濕 恰到好處我朋友叫左個招牌咖哩牛腩(47蚊)E 種牛腩偏甜 有椰奶煮既成份 我朋友都話鍾意偏辣 但可惜無如果牛腩食洛無根 一整塊都係肉 無半點脂肪 口感一流加上薯仔都有幾塊 配上飯食 好飽肚 總結:兩種食物質數都唔錯 價位合理 會再光顧

LUNCH 黎講 真係好多選擇
我簡左好耐 最終簡左小廚港作鹽香雞配雞汁椰香飯(63蚊)
先黎一碗湯

今日既鹽香雞 唔肥唔瘦 每口肉都充滿咸香味 配飯一流!
飯偏甜 有椰香 份量都足夠 米飯唔會太濕 恰到好處

我朋友叫左個招牌咖哩牛腩(47蚊)

牛腩食洛無根 一整塊都係肉 無半點脂肪 口感一流
加上薯仔都有幾塊 配上飯食 好飽肚

總結:兩種食物質數都唔錯 價位合理 會再光顧
2019-01-10
午餐
2018-10-24 783 浏览
附近質素比較高的茶餐廳不多但這間餐廳在荔枝角算是不錯🤗🤗午飯的時間因為鄰近有很多工廠大廈,所以在餐廳門外排隊等食飯的食客不少,還以為在外面排隊都需要等候一段時間,但很快就被安排座位。👍🏼👍🏼午市的套餐價錢合理,午市套餐$47,份量一定足夠,最重要的是足料。👍🏼貴妃金菇行鮑魚絲香煎雞扒飯的份量很多,雞扒大大塊。🦐球福建炒飯蝦球都算大,用料十足。這間平民化的茶餐廳可以在encore。💓
附近質素比較高的茶餐廳不多
但這間餐廳在荔枝角算是不錯🤗🤗

貴妃金菇行鮑魚絲香煎雞扒
飯的份量很多,雞扒大大塊。

🦐球福建炒飯
蝦球都算大,用料十足。

這間平民化的茶餐廳可以在encore。💓
2018-10-11 611 浏览
幫襯第八次了!通常吃通粉,味道中規中矩,清炒西蘭花也不錯,點茄汁吃,可全清!但今晚感覺有點不好,話說我們叫了三個小炒,其中一個是半隻雞,原來餐廳正做優惠,叫兩個小炒加$10可加半隻雞,但我們落單時看不見banner,女侍應竟不作聲照計正價$73!我們看見了banner隨即向她查詢,她才說幫我們改回加$10優惠!!!三個小炒中,蝦仁炒蛋滑,蝦亦爽;XO醬西蘭花炒鮮魷亦好味;但嗰半隻十蚊雞………老到似食雞肉乾!!!若不是媽咪不幸入了醫院,過去十多年我絕少出外進餐,但這一次,幫襯八次了,竟有這樣的經歷,有點令人失望!(第一次在長沙灣廣場分店,感覺不錯!)

2018-10-04
2018-10-05 475 浏览
被晚市優惠吸引入座。先來例湯,材料豐富,有苦瓜甘筍豬骨。略鹹。兩餸,一是馬拉盞翠肉瓜配象拔蚌,一是招牌咖喱豬扒。炒小菜鑊氣很足,咖喱味道濃郁,香噴噴!$10鹽香雞。有半隻之多,不用沾醬已很夠味,肉質滑溜。二人埋單$150不到。這個份量,這個味道,這個價錢,實是超值。

被晚市優惠吸引入座。

先來例湯,材料豐富,有苦瓜甘筍豬骨。略鹹。

$10鹽香雞。有半隻之多,不用沾醬已很夠味,肉質滑溜。

2018-09-29
2018-09-25 419 浏览
周日係優閒的, 斯斯然瞓到自然醒, 落街覓食, 經得呢間野, 原本都無打算入去, 但望到好多人都食緊港式湯粉早餐.我都好喜歡朝早食D有湯既野濕濕口!雖然過左早餐時間11點, 但呢間餐廳既濕口餐依然有好多選擇! 沙爹牛肉通永遠係我第一選擇, 非常夠熱, SIZE 吾算大, 女士食剛好!奇怪地 ORDER 個蛋時, 侍應話只可選太陽或熟蛋, 吾可以揀炒蛋!個奶油豬好好味! 搽滿奶油, 又夠脆口!奶茶忘記了拍照, 但都做得很好, 茶&奶吾會偏重一邊, 剛剛好!!!
我都好喜歡朝早食D有湯既野濕濕口!
個奶油豬好好味! 搽滿奶油, 又夠脆口!
2018-09-23
$45 (早餐)