2024-04-13 288 浏览
外賣叫咗蟹黃粉絲煲同埋鹹魚雞粒炒飯,首先蟹黃粉絲煲基本上都係肥膏粒炒蛋,冇所謂嘅蟹黃。本身仲以為白色一粒粒係啲蟹嘅肉,點知一咬落去係肥膏,實在好嘔心。如果係有肉碎肥膏粒嘅,唔該講一聲 一定唔會叫,而家成兜都冇食過。完全浪費金錢!另外鹹魚雞粒炒飯,唔知點解會勁多薑粒,如果唔食薑嘅人成兜飯都唔會想食。唔理解個廚師點解要加咁多薑粒落去?發生咩事?仲要叫呢餐飯唔平㗎喎鹹魚雞粒炒飯怕腥嘅話應該都唔會叫啦同埋我唔清楚點解有咁多好評啦,又唔係好食,真係中晒伏!救命🥲

鹹魚雞粒炒飯怕腥嘅話應該都唔會叫啦

外卖送餐
2024-04-06 282 浏览
約了朋友吃飯,就選附近的這家小巷人家真得店如其名,在小巷子內店舖不大,但老闆十分親切熱情❤️坐位舒服好坐叫了5道菜:拔絲咕嚕肉 $88酸甜可口的咕嚕肉,十分開胃,咕嚕肉不會很硬,一口接一口,好吃。魚香茄子煲 $118熱氣騰騰,肉碎適中,茄子十分入味,很下飯椒鹽鮮魷 $98包裹著面粉一起炸,香脆美味。豆苗 $36蔬菜最愛豆苗,有家的味道,清新美味,很解膩金湯酸菜魚 $168叫了少辣,魚片很滑很大,湯很鮮,份量十足。另外叫了不起碗白飯 $12,超級飽。整體味道都很讚,好吃,不會趕人,我們聊天聊久了都沒有出聲,太好了
約了朋友吃飯,就選附近的
這家小巷人家真得店如其名,在小巷子內
店舖不大,但老闆十分親切熱情❤️
坐位舒服好坐

叫了5道菜:
拔絲咕嚕肉 $88

魚香茄子煲 $118
熱氣騰騰,肉碎適中,茄子十分入味,很下飯

椒鹽鮮魷 $98
包裹著面粉一起炸,香脆美味。

豆苗 $36
蔬菜最愛豆苗,有家的味道,清新美味,很解膩

金湯酸菜魚 $168
叫了少辣,魚片很滑很大,湯很鮮,份量十足。

另外叫了不起碗白飯 $12,超級飽。

整體味道都很讚,好吃,不會趕人,我們聊天聊久了
都沒有出聲,太好了

拔絲咕嚕肉
椒鹽鮮魷
魚香茄子煲
2023-09-27 559 浏览
好友夜收工,揾食較艱難。突然被名字吸引(小巷人家),估計係家庭式經營,味道會有家的感覺。坐下,侍應殷勤接待,点左干鍋田雞,小小辣烤魚,青岛兩支,自带白酒,埋單五佰有找。干鍋田雞夠火喉,葱香田雞入味。烤魚啖啖肉,冇乜碎骨,配蓮藕片颇清新,配料多,兩碗白飯,滿足。重点係。。小巷人家真係在小巷裡經營,如果跟指示從堡壘街係冇呢間舖頭既,正確係要由英皇道進入小巷才可找到美食呢
2023-09-23 435 浏览
好有家的感覺🌸沙拉芥末蝦球 $108🌟🌟🌟🌟🌟沙拉芥末夠香但唔會嗆喉,蝦球係用新鮮蝦黎整,超鮮甜蝦肉,外表炸到脆卜卜。🌸金湯酸菜魚 $168🌟🌟🌟🌟🌟夠酸辣,魚片用上脆肉鯇,肉質超脆口,配料都好豐富,有萵筍、蓮藕片、酸菜、大豆芽等等🌸香茅脆豬頸肉 $98🌟🌟🌟🌟🌟香茅味突出,豬頸肉超粉嫩,超juice======詳情======小巷人家 (北角)北角堡壘街61號寶峰閣底層地舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #北角美食 #北角好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #沙拉芥末蝦球 #金湯酸菜魚 #香茅脆豬頸肉 #小巷人家
好有家的感覺

🌸沙拉芥末蝦球 $108🌟🌟🌟🌟🌟

🌸金湯酸菜魚 $168🌟🌟🌟🌟🌟

🌸香茅脆豬頸肉 $98🌟🌟🌟🌟🌟
香茅味突出,豬頸肉超粉嫩,超juice

======詳情======
小巷人家 (北角)
================

2023-09-19
  • 沙拉芥末蝦球
2023-09-17 364 浏览
小巷人家地址: 北角堡壘街61號寶峰閣底層地舖=====================有水煮魚川菜又有小炒小菜食,一次過滿足兩個願望。位置要轉入後巷,同店名很貼切呢,小巷人家,隱世的川茶館酸菜魚,唔會太辣,有爽口蓮藕芽菜豆卜木耳,幾開胃。麻婆豆腐,家常菜式,豆腐很嫩,同埋佢唔會太辣同油,為唔太食得辣架心口味,做了adjustment 螞蟻上樹,豬肉蛋碎碎炒粉絲,炒絲口感唔錯。
小巷人家

地址: 北角堡壘街61號寶峰閣底層地舖

=====================
有水煮魚川菜又有小炒小菜食,一次過滿足兩個願望。

位置要轉入後巷,同店名很貼切呢,小巷人家,隱世的川茶館

酸菜魚,唔會太辣,有爽口蓮藕芽菜豆卜木耳,幾開胃。

螞蟻上樹,豬肉蛋碎碎炒粉絲,炒絲口感唔錯。
✏️夠鍋氣、熱辣辣、大大份上枱📝📍蟹黃粉絲煲熱辣辣上枱,上枱噗鼻而黎嘅鍋氣味。粉絲煲有濃厚嘅蟹粉味,再加上蛋碎同些少芫荽,炒得乾身,入口保持乾爽而不會有油膩感,火喉拿捏得好好👍🏻📍拔絲咕嚕肉咕嚕肉、青椒、菠蘿,每一啖都可以沾到蜜糖同牆汁,酸酸甜甜的味道係開胃之選📍沙拉芥末蝦球比想像中份量多,蝦球炸到外脆,加上餸面的腰果碎,配上芥末真係多重口感嘅嘗試📍XO漁村小炒皇看似簡單嘅配搭,但上枱真係好有鍋氣,大大兜,加埋魷魚同果仁增加了口感✨💥🔥🔥💥✨小插曲🔥💥✨🔥💥✨當天廚房爐頭壞了,出菜速度雖然好慢,但係老闆娘額外俾左2碗湯俾我地,連廚師都覺不好意思出黎同客人講聲唔好意思,上菜嘅質素同份量都絕對不馬虎,夠熱❗️夠大份❗️味道質量都保持到❗️真心欣賞呢度嘅員工同老闆,雖然爐頭壞左真係影響左上菜速度,但廚師煮野嘅質素同禮貌都令我感受到誠意。另外,見到幫顧嘅客人都係一大班朋友,有講有笑,同老闆娘關係都不錯,係一間人情味十足嘅小店🥰係香港呢啲小店都真係剩下嘅不多💥✨🔥💥✨🔥🔥💥✨🔥🔥🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#小巷人家 (北角)北角堡壘街61號寶峰閣底層地舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#北角好食 #北角食好西
✏️夠鍋氣、熱辣辣、大大份上枱📝

📍蟹黃粉絲煲

📍拔絲咕嚕肉

📍沙拉芥末蝦球

📍XO漁村小炒皇

✨💥🔥🔥💥✨小插曲🔥💥✨🔥💥✨

💥✨🔥💥✨🔥🔥💥✨🔥🔥

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#小巷人家 (北角)
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#北角好食 #北角食好西
2023-09-17 174 浏览
北角放工,見到小巷到開左間新餐廳,不過真係唔顯眼,位置比較隱蔽,但d小炒又幾夠鑊氣,幾好味!餐廳人流唔算多,但仲好,可以清清靜靜食返餐飯🤭金湯酸菜魚:面頭既辣椒令到個金湯鮮中帶辣,惹味開胃,酸菜食落都幾爽脆,魚片好新降又無骨,入面仲有幾多配菜:蓮藕、木耳等等,送飯唔錯!黑椒蜜糖牛柳粒:食落個味道滿滿既蜜糖甜味同埋黑椒香,幾惹味!牛柳粒食落幾嫩滑,而薯仔因為有炸過,係黃金香脆,再連埋個汁咁食好唔錯!苦瓜蛋餅:蛋既底面都煎得幾香脆,食落幾清爽滑嫩,又唔使話怕苦瓜太苦!

2023-09-13 111 浏览
街坊介紹之下,去咗呢間唔起眼嘅小店晚飯,坐得幾舒服,食物質數又唔錯😋 🌟金湯酸菜魚🌟酸菜魚好大盤,材料有豆腐卜、蓮藕片、木耳酸菜、芽菜、酸菜,仲有唔少得嘅魚片。魚片爽口鮮甜,食落無魚骨。湯底好味不太辣口(可能因為叫咗微辣),不油膩,忍唔住成碗湯飲曬。🌟沙拉芥末蝦球🌟蝦球外皮鬆脆,表面加咗芥末醬及杏仁碎。食落口立即食到有芥末嘅微辣味。芥未味適中,又唔會搶咗鮮蝦味。蝦身好大隻,口感很好。 🌟欖菜乾煸四季豆🌟四季豆炒得好香,一上枱已經聞到陣陣香味,末食已經覺得好開胃。豆角非常新鮮,爽口香脆,加埋啲欖菜肉碎,小小鹹鹹地,用嚟送飯,真係-流👍

🌟金湯酸菜魚🌟

🌟沙拉芥末蝦球🌟

🌟欖菜乾煸四季豆🌟
2023-09-12 107 浏览
小巷盡頭既美食收工約咗朋友去北角搵食,搵到一間隱藏喺小巷入面嘅中菜館,唔係見到走廊盡頭大大個嘅招牌,都未必留意到間餐廳,即刻走入去試吓。黑椒蜜糖牛柳粒好有鑊氣嘅一碟小菜,牛柳粒大小剛剛好,咬落去絕對唔會好韌,薯仔亦處理得好出色,真正做到外脆內軟。蟹黃粉絲煲加左少少芫荽同埋蛋碎,食落唔會好油膩,粉絲好滑,撈埋粒粒蟹黃,夠哂入味。金湯酸菜魚酸菜魚嘅份量兩個人食啱啱好,少辣剛剛好,更能帶出湯底既嘅鮮味。魚肉份量好多,既足料又彈牙,而且唔太多骨。
小巷盡頭既美食

黑椒蜜糖牛柳粒

蟹黃粉絲煲

2023-09-09 148 浏览
#搞串個pantry宜家越來越多 #中菜 餐廳🥢,講嘅唔係傳統嘅酒樓或者茶樓🫖,而係可以同時食到唔同類型中菜嘅餐廳😙。今次就嚟到一間位於 #北角 嘅中菜小店🧨,試下佢唔同類型嘅菜式先😝。🌶️招牌水煮魚($168)一上菜已經聞到好濃郁嘅香味,好吸引😍!而且辣度對我哋嚟講啱啱好💕,有香辣嘅刺激,同時間唔會辣到好辛苦😆。而且湯底嘅調味好惹味😋,超級送飯。而且配料有萵筍、木耳、芽菜🌱,分量都幾多🥳。魚嘅質地竟然係彈牙🐟,同時間又滑,出面食唔到呢種感覺😲。🫛黃金四季豆($78)外層超級酥脆🫦,而且食落冇乜負擔感,仲有淡淡嘅鹹蛋黃味🧂,有香味得嚟唔會太鹹😙。入面嘅四季豆食得出係預先烚熟咗♨️,所以唔會乾硬,腍身嘅口感幾啱我哋口味🤤。🐷香茅脆豬頸肉($98)豬頸肉真係同菜名一樣,側邊好夠脆😍,而且中間嘅肉質嫩滑,唔會乾😋,整得唔錯。豬頸肉本身已經有香茅🪴嘅味道醃咗喺裏面,點埋好有泰式風味🇹🇭嘅醬,清新開胃🤩。
#搞串個pantry

🌶️招牌水煮魚($168)

🫛黃金四季豆($78)

🐷香茅脆豬頸肉($98)
2023-09-09
2023-09-08 121 浏览
今日放工要去北角整電話,順便在附近搵食。在北角地鐵站行五分鐘附近後巷有間新開小炒舖頭,新裝修。這次我來到了位於北角的小巷人家,一家新開的小炒店。這裡的XO 漁村小炒皇是他們的招牌菜之一,它口味濃郁,帶有特色的XO醬汁和新鮮海鮮的搭配非常美味。另外還有三杯雞和蒜香排骨也是他們家的特色菜品。除了美食之外,小巷人家還給我留下了深刻印象的是它溫馨舒適的環境和周到細緻的服務。店內裝修新穎,創造了一種家的感覺。服務員們態度友好,熱情周到,為顧客提供了良好的用餐體驗。總之,小巷人家是一家值得推薦的北角美食探店。他們的菜品豐富多樣,口味獨特,環境舒適,並且服務周到。如果你來到北角附近,並且對小炒感興趣,不妨來這裡嘗試一下!

• XO  漁村小炒皇
  • 三杯雞
  • 蒜香排骨
  • 金銀蛋菜心
!!
2023-09-04 833 浏览
手工菜,專門店北角美食攻略2023由地鐵行去5分鐘,-隱身於小巷內的餐廳晚市主打特色小菜,酸菜魚一個蒜香排骨,香酥入味,蒜香濃厚咬開新鮮熱辣有肉汁,食起上黎好滋味金湯酸菜湯,魚片透光夠薄,配上各式蔬菜配料,食起上黎特別鮮味夠嫩湯很甜鮮帶辣~小巷人家 #小巷人家北角堡壘街61號寶峰閣底層地舖LG/F, Echo Peak Tower, 61 Fort Street, North Point港鐵北角站 B1 出口, 步行約4分鐘; 北角英皇道400號六福珠寶側邊直入10米 #開心香港 #HAPPYHK#HELLOHONGKONG #你好香港#EOSRP #35MM18 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #香港自由行 #香港旅行 #香港探店
手工菜,專門店
北角美食攻略2023
由地鐵行去5分鐘,-隱身於小巷內的餐廳
晚市主打特色小菜,酸菜魚

一個蒜香排骨,香酥入味,蒜香濃厚
咬開新鮮熱辣有肉汁,食起上黎好滋味

湯很甜鮮帶辣~

小巷人家 #小巷人家

#開心香港 #HAPPYHK
#HELLOHONGKONG #你好香港
颱風前夕,我和朋友在小巷入面搵野食醫飽肚仔,「小巷人家」如其名位於北角一條小巷內,幸好有顯眼招牌指示方向,唔怕蕩失路,餐廳主打有溫度的小炒,即叫即製,份量頗多。<籠仔茶香蝦> $108店鋪推介之一,擺盤相當有心思,除咗有由蔬菜雕刻成既玫瑰,更有以竹條形成的鳥籠。香蝦炸過連殼可食用,可能同茶葉一同炸過嘅關係,帶著淡淡嘅茶香。<金湯酸菜魚> $168一大盤酸菜魚上枱,金黃色湯底相當吸引。配料有酸菜魚片、黑木耳、蓮藕片、萵筍、豆卜等,材料豐富而吸飽湯汁,酸菜魚片肉質結實爽口,難得嘅喺酸菜食落唔會太鹹。<玫瑰豉油雞> $138驚食唔曬所以淨喺叫咗半隻豉油雞,雞皮均勻上色,雞件嫩滑,略帶是豉油香,醃得幾入味好吃。

<籠仔茶香蝦> $108

<金湯酸菜魚> $168

<玫瑰豉油雞> $138
2023-09-01 115 浏览
早2日食左呢間新開既小炒店,真心好正👍🏼又平,新開未使加一,好吸引🤩。。拔絲咕嚕肉$98呢個拔絲咕嚕肉整得十分正宗,香脆咕嚕糖衣包裹住多汁嫩滑嘅豬肉,食落口感一流!每一啖都可以感受到那種蜜糖和醬汁嘅完美結合。拔絲咕嚕肉只係$98真心物超所值!。野生椒炒牛肉$88呢個一定要試下!呢道野生椒炒牛肉!用新鮮嘅牛肉同香辣嘅野生椒爆炒,一上枱就飄出撲鼻嘅辣香味。牛肉保持住嫩滑嘅質感,搭配上椒的辣味,真係一絕!每一口咬落去,辣味爆發出來,夠味又刺激,令人回味無窮!。惹味麻辣雞煲$98麻辣雞煲既雞件煮得嫩滑多汁,湯汁麻辣又鮮美。尤其配上啲豆腐、蔬菜同辣椒,味道更加豐富,真係好開胃!麻辣既刺激又帶點麻感,精神上都好激動!

拔絲咕嚕肉$98

野生椒炒牛肉$88

惹味麻辣雞煲$98
🎉新開店無內,口碑唔錯~朋友介紹喺北角B1出口,開住GPS行2分鐘就到小巷裡隱蔽菜館,能打破酒樓格局,環境寬敞,乾淨坐得舒服所以一於同屋企人嚟食飯呢度🌞午市做客飯🌚晚市做小菜🥢新派中菜,鑊氣十足🥢香脆炸蠔餅$88大大塊蠔餅炸到好似蜂巢咁,甘香酥脆粒粒都肥嘟嘟唔係蠔仔咁簡單,加上乾身粉薄,點魚露食一流。仲有生菜絲墊底就唔怕膩啦~超好食💯🥢原汁薑蔥焗蜆$98肉肥冇沙,鮮甜海水味唔太鹹,一隻又一隻不知幾滋味,呢個係師傅推介~份量都好多🐸鐵板薑蔥田雞$128呢個菜式唔係度度有,田雞肉滑炒上雜錦配料🌶️麻辣花椒重口味辣得幹勁🥵亦冇遮蓋原有味道😋
🎉新開店無內,口碑唔錯~

所以一於同屋企人嚟食飯
呢度🌞午市做客飯
🌚晚市做小菜🥢新派中菜,鑊氣十足

🐸鐵板薑蔥田雞$128

2023-08-30