2021-05-02 961 浏览
星期五為二位老朋友慶祝生日,有人想吃辣,也有人想吃海鲜,便聯絡家附近的夫婦川菜小店-小四川 幫忙安排。老板娘熱誠的给了我們建議,大家商討後擬好菜式定好位,按時出席,人末到整,先點辣子雞送送酒。辣子雞小雞丁伴上炸辣椒,香氣撲鼻,乾身不油膩,這裡配上炸豆,比花生更香口鬆脆,送酒一流。泡椒金菇蒸扇貝加上泡椒蒸更特出鲜味,小許金菇更有口感,跟平常吃的金銀蒜做法,又是另一滋味。川式炒花甲蒜頭豆豉泡椒唐芹炒花蛤,也很鮮味。烤大桂花魚上桌,濃濃辣椒紅油香氣,地道做法,香而不辣,配上下面的豆皮,好吃。水煮牛肉併鸭血一樣香辣,牛肉很嫩滑,鸭血一般,也有水準。辣子肥腸跟辣子雞一樣烹調,香辣。稍嫌豬大腸炸得過了火,很有嚼口。吃飽生日蛋糕做甜品。老闆娘再送上桂花糖四川冰粉,又是一顿開心美味的晚餐十分滿足。

泡椒金菇蒸扇貝

泡椒金菇蒸大扇貝

川式炒花甲

川式炒花甲

蒜頭豆豉泡椒唐芹炒花蛤,也很鮮味。

烤大桂花魚
烤桂花魚

水煮牛肉併鸭血
水煮牛肉鴨血

一樣香辣,牛肉很嫩滑,鸭血一般,也有水準。

辣子肥腸
辣子肥腸

跟辣子雞一樣烹調,香辣。稍嫌豬大腸炸得過了火,很有嚼口。

2021-04-30
庆祝纪念
生日
泡椒金菇蒸大扇貝
烤桂花魚
2020-03-29 1513 浏览
第n次叫外賣 唔想再叫餸食飯 又好想打邊爐 俾我地上網上外賣平台見到有得叫雞煲 最好係可以揀半隻 因為我地得兩個人叫一隻會食唔哂 等左大約45分鐘佢就送上黎佢地將半隻雞分兩個盒裝 雞已經熟左 我只要準備一個電磁爐和一個煲 將送來嘅雞倒落個煲到加熱 咁就可以安座家中食雞煲 雞既份量都有好多 而且味道偏濃味 不過預左食雞煲都一定會覺得口渴 食完雞煲最後加湯打邊爐🍲 我再睇下雪櫃有啲丸、金菇🍄、牛肉一齊打邊爐 最後食埋個出前一丁就好飽

外卖送餐
2019-05-21 1305 浏览
小四川住係附近去到門口就好想食阿江團烤魚🐠🐠叫左麻辣味阿,口味大概是根據港人微調過如果平時在大陸吃小辣,大可以點中辣試試。烤魚上枱加有辣椒、香菜,鍋中有豆腐,而追加的配料亦會一同上鍋。江團肉身厚實,卻不至於太老,很入味毛血旺🐂毛血旺是重慶市的特色菜入面有午餐肉、肥牛、毛肚、萵筍金針菇、豆皮。。十分足料阿,絕對夠幾個人食阿以小店來講佢都做得出色地道四川菜一定要支持啦,又實惠又美味既地方真係絕來絕少啦努力啦👍🏻👍🏻
小四川
住係附近去到門口就好想食阿

江團烤魚🐠🐠
叫左麻辣味阿,口味大概是根據港人微調過
如果平時在大陸吃小辣,大可以點中辣試試。
江團肉身厚實,卻不至於太老,很入味

毛血旺🐂
毛血旺是重慶市的特色菜
入面有午餐肉、肥牛、毛肚、萵筍金針菇、豆皮。。
十分足料阿,絕對夠幾個人食阿

以小店來講佢都做得出色地道四川菜
一定要支持啦,又實惠又美味既地方真係絕來絕少啦
努力啦👍🏻👍🏻
2018-10-24 1677 浏览
抵食酸菜魚($298/二人餐)-估唔到黃大仙區都有酸菜魚食,仲要份量唔少、價錢抵,性價比頗高呢😎!二人餐包左三個餸之餘仲包埋白飯兩碗加甜品冰粉,抵食啦!-酸菜魚🐟酸菜魚有得自選辣度🌶,就返朋友仔今次揀左小辣,味道勁香,湯頭酸辣適中,可以直接飲都唔辣喉,司令就中意撈飯食🍚🤩。其次係份量超大,其實三個人share都冇難度!同一般酸菜魚一樣,都係海量配料,最中意佢個寬粉,夠淋身又吸湯🤓,唔會好似食緊紙膠帶咁。-口水雞🐔以二人餐份量黎講又係抵食之選,雞件數量多,雖然好似好多辣油咁,但辣度同樣適中。底仲要墊左唔少青瓜🥒,抵食。-酸辣土豆絲🥔司令多年食土豆絲既經驗,佢就煮得比較失色,土豆冇浸水先炒,令到土豆絲太淋身,口感一般😢。好彩調味搭夠!
抵食酸菜魚($298/二人餐)
酸菜魚🐟

口水雞🐔

酸辣土豆絲🥔

2018-07-12 1149 浏览
呢晚因為跑馬,而且正值晚膳時間,通常呢頭唔係難揾位就係選擇困難(其實食得多呢頭都幾厭,因為屋企喺附近) ,終於第一次嚟試吓呢度無妨。由於呢度較靜,容易揾位。一入去坐低服務態度好好,於是叫咗"小辣"......呢個青椒炒雞粒$78查實係雞"米"同雞"骨",嗰啲青辣椒多到嘔,有點兒揾笨。尖椒辣油黃金皮蛋$48,得兩大隻,雖然幾好味,但抵唔抵就見仁見智了。回鍋肉又係$78,鹹香嘅豆豉辣椒配上大量(係大量,冇講錯) 椰菜片同小量豆乾,配上$10白飯相信應該幾啱食齋嘅人,點解咁講?因為啲五花肉片嘅數量真係......卒之要配上一渣$36嘅酸梅湯解辣,可惜係解唔到味精嘅!整體而言,價錢偏貴而且不太抵食。

2018-07-11
2018-04-28 1027 浏览
住在附近 早前系街收到傳單 去到門口見到入邊冇咩人 不是很敢入去 驚有伏 今天第一次食 食咗水煮魚與青椒雞粒 味道幾好 好有鑊氣 午餐每個餐58蚊包一個餸一碗飯加一杯嘢飲 凍飲加兩蚊 有少少貴不過味道好 希望水煮魚粉條再多少少 見到餐牌夜晚小菜基本130+ 有d貴 有機會可以試下睇下有幾大份

今天第一次食 食咗水煮魚與青椒雞粒 味道幾好

見到餐牌夜晚小菜基本130+ 有d貴
有機會可以試下睇下有幾大份
青椒雞粒
青椒雞粒
2018-03-15 1057 浏览
話說喺Openrice search黃大仙有邊度有雞煲既時候就發現左呢一間「小四川」,佢既舖位座落一條無咩事唔會行過去既細街入面,見到咁特別,就同埋鐘意食雞煲既朋友一齊嚟試下。佢哋既雞煲有分兩種價錢,一隻係$108任食雞煲同汽水,但就無其他餸菜包埋,而另外一隻就係散叫,因為大家都唔喺食太嘢,所以都喺叫左半隻雞同一啲小食夠。個雞煲嚟到已經好香,雞既份量半隻嚟講都算幾多,叫左微辣個味道啱啱好,同行朋友唔太食得辣但都幾鐘意呢個啱啱好既辣味。小食叫左鴨血、豆腐、墨魚丸同埋生菜,豆腐同鴨血份量都幾多,而除左喺台式火鍋店,我第一次喺其他火鍋店食到鴨血,之前喺超市買包裝鴨血都要三十幾蚊,而呢度都喺$32,價錢都好公道,而食落去煙煙銀銀好正,豆腐喺蜂巢豆腐,好吸湯底,好好食。而墨魚丸我個人嚟講就覺得比較少份量同埋普通,不過朋友就幾鐘意。食完~不過地方嚟講呢度得幾張枱,所以走既時候有人等,職員都會快手啲執埋啲嘢佢,不過佢哋既態度都非常有善既。

鴨血

食完~

鴨血
2018-02-20 664 浏览
從台灣來香港生活好幾年了,今年第一次留港過年。年初五的早上去完黄大仙廟,中午12點多肚子開始打鼓。老公說附近開了一家四川小店,嗜麻辣的我餓得癢癢的,急急忙忙走過去,進店時才發現我們是今天的第一名😂。店員阿燕看到我們夫妻俩,非常熱情有禮地跟我們打招呼👍👍👍(在我俩開吃的過程中,她也非常有禮地跟街外路過的街坊打招呼並祝他們新年快樂,其中一個還是撿紙皮的老婆婆呢! 可見這是發自内心的動作,對每個人都一視同仁的心理表現。)。實話說,在現今的香港飲食業中,這種满腔熱誠、待人有禮、謙敬、有素質的員工,可謂是幾乎找不到了。所以,還没點餐,我們對此店的感覺已經很不錯。坐下後,我點了價值58元的青椒小炒雞,老公則點口水雞套餐。開吃了,小炒雞一吃之下只感覺非常正宗,是四川的味道! 鹹淡適中,碟底不留一滴油份,可見廚師功架了得,做到不油不膩,讚! 老公點的口水雞,雖然雞味較淡,可是碗底的拍青瓜超級足料,還細心的拌進花生醬,香香脆脆,一口接一口的吃個不停! 最後,我俩把所有食物都ko到一粒不剩,超級满足的! 結帳時,我還給阿燕一個紅包,希望她能繼續以此態度服務其他的客人。整體來說,食物不錯,以後會常來光顧。可
從台灣來香港生活好幾年了,今年第一次留港過年。

整體來說,食物不錯,以後會常來光顧。可最重要的,我還是超級欣賞店員阿燕的良心❤服務態度,相信那將會是客人回頭光顧的保證! 老闆要
珍惜
喔!
青椒小炒雞
口水雞
青椒小炒雞
2018-02-12 375 浏览
不太食得辣既我們在店外老遠已嗅到麻辣香星期一晚上7點只得我們一台人比起平日中午 晚上的菜單選擇較簡單火鍋, 雞煲, 水煮魚, 酸菜魚及一些頭盤小食。最後點了水煮魚對水煮魚又愛又恨愛吃魚片既鮮甜不能食辣但卻愛食完滿口麻辣的痛快感當天叫了小辣及再麻煩老闆小啲辣果真得到只是麻而小小辣上台後急不及待嘗了魚片十分鮮甜唔腥不過整體咸味不足如有加返小小咸味就好了
不太食得辣既我們
在店外老遠已嗅到麻辣香
星期一晚上7點只得我們一台人
比起平日中午 晚上的菜單選擇較簡單
火鍋, 雞煲, 水煮魚, 酸菜魚及一些頭盤小食。
最後點了水煮魚

十分鮮甜唔腥
不過整體咸味不足
如有加返小小咸味就好了

2018-01-21 351 浏览
老板来香港20多年,做过很多知名酒楼。这次自己出来开店,也来源于原来在川菜馆的多年实践。黄大仙原本就有几家川菜馆,包含经常上星的咏藜园分店(不过吃过总店以后就非常不推荐这家)。因为做的是街坊生意,回头客,所以要求是味道好之余,食材也不能差。今天尝过几道菜之后,我推荐的就是香锅鸡煲,材料好,很入味,而且酱汁调得非常下饭,咸,香,辣综合得很好,辣度没那么强,比较适合大多数人的口味。另外今天没有还得及试的招牌菜还包含烤鱼和厦门沙茶火锅,沙茶的酱料是从厦门运过来的。(老板是厦门人对餐饮,对做事有要求和想法,两个女儿也很厉害,都在香港学医,是未来的中医和西医)如果你在附近不远,想吃点鸡煲和他家的招牌菜,我倒建议可以专程前往。对于小店来说,不用样样都精到,有自己的一样招牌菜,就已经可以独步美味江湖了。

另外今天没有还得及试的招牌菜还包含烤鱼和厦门沙茶火锅,沙茶的酱料是从厦门运过来的。(老板是厦门人对餐饮,对做事有要求和想法,两个女儿也很厉害,都在香港学医,是未来的中医和西医[強][強])

2018-01-21
  • 香锅鸡煲