2021-04-20 6869 浏览
我跟上次光顾「佐敦」分店「寿司郎」一样,因为没有致电订座,手机未有安装扫描二维码应用程式,所以我需要自己一个人在「寿司郎」店外取筹号,然後自己一个人站在店外,足足等候接近三小时,才能够享用堂食。幸好我早已经累积了光顾「寿司郎」相关经验,所以今次光顾「长沙湾」分店「寿司郎」的时候,已经先在商场里面光顾其他食店,享用完晚餐之後才光顾,反正代价只是去到晚上十点才能真正回家而已。另一方面,我意外发现原来「长沙湾」分店「寿司郎」店舖里面,是没有向食客提供自助「饮料吧」,食客只能够像我一样,选择另外花钱独立购买其他饮品,或者选择饮免费绿茶茶包加热水自泡。由於我之前已经在「丽新商业中心」商场,食了台湾菜晚餐,所以光顾「寿司郎」的时候,胃口已经没有之前那麽大,只食一些寿司跟炸鸡,感觉就已经足够。结果我只是用餐厅里面的平板电脑,点了一些寿司,例如「吞拿鱼寿司」,还有一些小食食品,例如「和风盐味炸鸡翼」等等。然後再在输送带等候一些比较容易找到的寿司,例如「玉子寿司」。当然,我之所以选择苦苦排队等候光顾「寿司郎」,最主要的原因是因为「寿司郎」餐牌推出了一款以「牛肉」作为主要食材的寿司食品,寿司的实际名称叫做

由於我之前已经在「丽新商业中心」商场,食了台湾菜晚餐,所以光顾「寿司郎」的时候,胃口已经没有之前那麽大,只食一些寿司炸鸡,感觉就已经足够。

当然,我之所以选择苦苦排队等候光顾「寿司郎」,最主要的原因是因为「寿司郎」餐牌推出了一款以「牛肉」作为主要食材的寿司食品,寿司的实际名称叫做「寿喜烧牛排」,寿司以日本酱油煮的牛肉作为材料。

所以「寿司郎」制造的「寿喜烧牛排」寿司,「寿喜烧牛排」的实际制成品味道,充满来自日本酱油里面的甜味。至於口感方面因为牛肉属於薄切,但是被厨房预先煮熟备用,所以牛肉质感比较乾,口感也有少许韧性。

但是偏偏「寿喜烧牛排」寿司价钱在「寿司郎」里面属於最便宜的其中一款,只需要港币十二元,所以我没有对「寿喜烧牛排」寿司味道口感有太多意见,享用完全「寿喜烧牛排」寿司後再享用「和风盐味炸鸡翼」。

顾名思义,「和风盐味炸鸡翼」里面主要味道,实际上还是来自於「盐」里面的咸味,相反餐厅没有再为「和风盐味炸鸡翼」实际制成品,加入其他调味料或者酱料调味,鸡翼主要味道还是来自「盐」的咸味而已。

至於「和风盐味炸鸡翼」的实际口感感觉不算非常油腻,而且鸡翼感觉尚算乾身,估计可能因为「寿司郎」厨房店员制作「和风盐味炸鸡翼」过程期间,把剩下的油份完全隔除吧。

至於「寿司郎」其他的寿司食品,除了「吞拿鱼寿司」里面的甜味感觉很新鲜,「玉子寿司」里面的甜味一如既往地浓厚之外,其实的寿司我反而未曾真正试过。

我比较喜欢「寿司郎」制造的「灸烧芝士熟虾」寿司,因为「芝士」里面的甜味,令原本味道已经很鲜甜的「虾」肉,「虾」的实际味道加上芝士变得更甜。

至於「寿司郎」厨房师傅在「灸烧赤虾」寿司表面上附加的一片切片「柠檬」,就令我感觉有少许奇怪,「灸烧赤虾」寿司味道因为「柠檬」而变酸。

最後我在「寿司郎」食了六碟寿司加一碟鸡翼,结账时发现总价钱连同加一服务费,需要港币一百零八元,我是时候考虑要为手机安装扫描二维码应用程式了。
2021-03-26
2021-07-14 0 浏览
之前一直排队都食唔到😣直到而家都未试过喺门市成功食到一次,所以就唯有叫外卖😂📎三文鱼都几肥,有少少三文鱼油脂嘅香,以呢个价钱来讲不过不失😉📎赤虾呢一款反而比较有惊喜,咬落有胶质,弹牙唔腥🤤👍🏻📎鳗鱼鳗鱼寿司就出乎意料咁大旧😂虽然好大嚿但食落都冇骨,烧汁嘅香味都好浓🤓其他刺身嘅质素就不过不失啦~呢个价钱又真系冇咩好投诉😺想食寿司都可以考虑吓嘅,不过最好就可以迟啲去到门市食😭总结:❣️味道 4/5💰抵食 4/5💫环境 4/5✨推荐 4/5

📎三文鱼
都几肥,有少少三文鱼油脂嘅香,以呢个价钱来讲不过不失😉
📎赤虾
呢一款反而比较有惊喜,咬落有胶质,弹牙唔腥🤤👍🏻
📎鳗鱼

总结:
❣️味道 4/5
💰抵食 4/5
💫环境 4/5
✨推荐 4/5
见佢7月新出鱿鱼筒饭,专程一大早就黎排队,都排咗45分钟左右~ 北海道名物鱿鱼筒饭 $22 7月新出,必食!好大件,劲足料,大大旧鱿鱼入面包满寿司饭,大满足!北海道産炙烧喜之次 $27好爽口,唔错!北海道产鱿鱼拌辣酱军舰 $12 啲鱿鱼好爽口,啲辣酱好多,有小小盖过个味,但都可接受~ 北海道产真乌贼配鳕鱼子 $12乌贼同本身咸咸地嘅鳕鱼子几夹~浓厚海胆拌面 $32 虽然外貌有啲样衰,但捞匀之後真系好好食,海胆味好浓,大推!白桃芭菲 $32 试过哂寿司郎啲甜品,白桃芭菲荣升最爱,最面头有雪葩好开胃,酸酸甜甜白桃,真系劲fresh嘅甜品!整体黎讲,新出嘅鱿鱼筒饭真系必试!期间限定,真系唔好错过!但真系好多人,人流源源不绝,绝对要预时间排队,拎完筹可以行阵街先返~
北海道名物鱿鱼筒饭 $22

北海道産炙烧喜之次 $27

好爽口,唔错!

北海道产鱿鱼拌辣酱军舰 $12

啲鱿鱼好爽口,啲辣酱好多,有小小盖过个味,但都可接受~

北海道产真乌贼配鳕鱼子 $12

乌贼同本身咸咸地嘅鳕鱼子几夹~

浓厚海胆拌面 $32

虽然外貌有啲样衰,但捞匀之後真系好好食,海胆味好浓,大推!

白桃芭菲 $32

Sushiro真心好好味 我已经食过无数次🤣🤣排过3个至4个钟又试过 排头位甘癫入去食又试过 因为我都算系个寿司狂迷😙😙haha..身边有听过啲朋友表示唔好食 各花入各眼 我食左甘多次 仍然对佢仲系心心眼🤣😍😍真心正🤪今个月7月份又有新品 食完觉得好值得介绍啊!!! 🥰尤其佢既鱿鱼筒饭😍叫左一次比佢既size同真材实料吓亲 好正啊😋😋入口爽口又香甜 卖相又一流 仲要每日限售立即order多一个 出色!!!😆P.S. 每次食sushiro 我自己最爱点柚子醋❤️大家可以不妨试试😆
Sushiro真心好好味 我已经食过无数次🤣🤣

真心正🤪

今个月7月份又有新品 食完觉得好值得介绍啊!!! 🥰

入口爽口又香甜 卖相又一流 仲要每日限售
立即order多一个 出色!!!😆

P.S. 每次食sushiro 我自己最爱点柚子醋❤️
大家可以不妨试试😆

2021-06-28 283 浏览
#meloin 寿司郎向来受欢迎,每次都要排两至三个钟。Melody完全没有心机排队,今次我哋就叫咗外卖。💫寿司郎严选盛盒(二人前)$180外卖非常准时,完全省却等候时间,物超印值。盛盒内有鳗鱼、甜蛋、厚切三文鱼、油甘鱼、熟虾等,全部选料上乘,难怪排队人龙超级多。💫特选鳗鱼散寿司$100七片鳗鱼配上玉子条,鳗鱼不是厚切的,这个选错了,无论系鳗鱼或是饭,两者味道也不太好呢。💫特选吞拿鱼腩寿司$185当然不能媲美日本嘅水平,不过暂时也可以嚐一嚐,抵抗去日本嘅引诱。📍 寿司郎 (长沙湾)长沙湾长沙湾道680号丽新商业中心地下G38号舖5⭐️评分好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
#meloin

💫寿司郎严选盛盒(二人前)

💫特选鳗鱼散寿司

💫特选吞拿鱼腩寿司

📍 寿司郎 (长沙湾)
长沙湾长沙湾道680号丽新商业中心地下G38号舖

5⭐️评分
好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
外卖送餐
  • 特选大吞拿鱼腩
2021-06-02 447 浏览
品质唔差,价钱便宜亲民不贵。虽然排队较花时间,不过佢d鱼生肉质比较好,大大旧,新鲜。而且有好多品种选择,熟食同甜品都唔差。呢次试左佢d乌冬,有咬口唔过软又粗大,汤底香甜好食过出面。
而且有好多品种选择,熟食同甜品都唔差。
呢次试左佢d乌冬,有咬口唔过软又粗大,汤底香甜好食过出面。
2021-05-31 367 浏览
四点攞飞,要等130张枱,七点三有得食。一早预咗要等三个钟,所以去旺角买埋嘢啱啱好。寿司正常size,唔会话好大旧饭,卖相都几好。呢个三件虾组合17蚊真系好抵食呀!天妇罗份量亦相当大,入面有冬菇、虾、紫苏叶同南瓜,27蚊一客真系物超所值!呢度嘅寿司水准好过争鲜,但要等三个钟真系好令人却步,希望日後开多啲分店,令等候时间可以缩短啲。
四点攞飞,
要等130张枱,
七点三有得食。
一早预咗要等三个钟,
所以去旺角买埋嘢啱啱好。

寿司正常size,
唔会话好大旧饭,
卖相都几好。

呢个三件虾组合17蚊真系好抵食呀!

天妇罗份量亦相当大,
入面有冬菇、虾、紫苏叶同南瓜,
27蚊一客真系物超所值!

呢度嘅寿司水准好过争鲜,
但要等三个钟真系好令人却步,
希望日後开多啲分店,
令等候时间可以缩短啲。
2021-05-27 178 浏览
终於试到寿司郎自从戒左某寿司店後 都应该有>一年冇食回转寿司了样样都嗌啲 唔食生野嘅我表示最钟意牛寿司同埋天妇罗性价比高嘅不过真系唔值得等咁耐 希望佢开多啲分店分散人流啦下次想试埋甜品
终於试到寿司
自从戒左某寿司店後 都应该有>一年冇食回转寿司

样样都嗌啲
唔食生野嘅我表示最钟意牛寿司同埋天妇罗

性价比高嘅不过真系唔值得等咁耐
希望佢开多啲分店分散人流啦
下次想试埋甜品
而家冇左网上订位後 星期日 5点就派晒飞🙄但大家拎完飞都未必食 😲好彩住得算近 系屋企睇住轮位system差唔多冇晒人 再行落黎拎重新开放嘅飞 半个钟就入得🤓✌️🍣今次重点介绍期间限定嘅野食明太子温泉蛋伴乌冬配珍宝鱿鱼呢个好有惊喜🤤本身麻麻地捞乌冬 但呢个个明太子微辣 捞埋个温泉蛋浆 真系perfect池!个乌冬有蛋浆好滑个珍宝鱿鱼就一般般啦 但$27好抵食🍣炙烧牛舌 $12呢个系第二个惊喜😲牛舌好厚好淋 系我锺意嘅 但如果大家系锺意平时烧肉嗰种口感 咁就可以麻麻🍣白鸟贝 $12呢个比较麻麻 要用少少牙力 同埋冇咩鲜味🍣竹笋茶碗蒸 $19其实同佢本来个茶碗蒸差唔多 多左竹笋 但个竹笋爽脆系好食 同埋寿司郎个茶碗蒸不嬲好食又多料 有大粒帆立贝系入面 必食🍣其他就系每次都会点嘅帆立贝,飞鱼子(卜卜卜卜卜),火炙罗勒三文鱼,中拖罗等 🤤谂起又想食味道:环境:服务:性价比:回头率:

🍣今次重点介绍期间限定嘅野食

服务:

性价比:

回头率:
2021-05-17 208 浏览
平日去食以为会少人啲,不过都等左个半钟😅不过其实又真系好食同价钱合理💵期间限定🍣初夏寻味祭😋特盛帆立贝:唔够鲜甜炙烧牛舌:够𣺉唔硬酱溃炙烤吞拿鱼:抵食,$12两件,厚切红楚蟹肉蟹膏:正常,一般般通年menu😋三文鱼🍣子军舰:几乎必食,抵食酱汁烤帆立贝:肉非常厚身,鲜甜,好食过特盛帆立贝😋烤左口鱼裙边寿司:另一必食之选,抵食,烧过有油香味,配紫稣叶清新炙热芝士罗勒三文鱼腩:肥美,好滋味炙热赤虾:爽甜品长崎蛋糕配忌廉:忌廉好食不过太少😅有啲砂糖怪怪地

期间限定🍣
初夏寻味祭😋

特盛帆立贝:唔够鲜甜

炙烧牛舌:够𣺉唔硬

酱溃炙烤吞拿鱼:抵食,$12两件,厚切

红楚蟹肉蟹膏:正常,一般般

通年menu😋
三文鱼🍣子军舰:几乎必食,抵食

酱汁烤帆立贝:肉非常厚身,鲜甜,好食过特盛帆立贝😋

炙热芝士罗勒三文鱼腩:肥美,好滋味

炙热赤虾:爽

甜品

长崎蛋糕配忌廉:忌廉好食不过太少😅有啲砂糖怪怪地

2021-05-17
2021-05-17 249 浏览
今日早起身,突然口痕想食寿司郎做早餐,谂住早九个字都够做,点知「少年,你太年轻了」,去到已经打哂蛇饼,最尾开门拎完飞等多成个钟先有位入到去第一时间紧系order五月最新限定menu啦一睇到大理石咁ge纹就知我咩料啦,一食不得了,鱼脂系口入面大爆发,香到不得了,得分9点。重有1分去咗边? 美中不足有少少筋,如果唔系就perfect池帆立贝鲜味非凡,加上咸香的三文鱼子,而且厚厚的口感令人欲罢不能,oishi我谂亲爱的读者们都有同一个谂法: 呢旧嘢应该腥到不得了 lol 无错,我都挣扎咗好耐究竟叫唔叫嚟食,你知啦等阵好似明X醋鲭鱼咁就死得人。不过人一世物一世咩都要试吓,一食,其实系好好食喎。佢鱼味好香,同埋应该用咗少少醋,提起佢ge鲜味,强烈推荐又返到嚟我最爱ge吞拿鱼,今次到赤身,无得输,越咬越有鱼香味,大爱赤贝一贯味道鲜美,爽口的裙边,配上清新脆脆的青瓜,为炎热的夏日降一点温。落order果时谂紧点解咁似油甘鱼,後尾先知间八系大size ge油甘鱼个名,食落油脂感十足,满口都系丰溢ge感觉,鱼味相当出众三文鱼的油脂感重,鲜味亦足,不过唔太特别呢个比较失色一d,味道好淡,好似食紧好爽ge胶
今日早起身,突然口痕想食寿司郎做早餐,
谂住早九个字都够做,点知「少年,你太年轻了」,
去到已经打哂蛇饼,最尾开门拎完飞等多成个钟先有位
入到去第一时间紧系order五月最新限定menu啦
八洲水产天然黑鲔大吞拿鱼腩
特盛帆立贝

小肌
八洲水产天然天然蓝鯺吞拿鱼
赤贝裙边军舰

鹿儿岛产极上间八

青森产海鳟三文鱼

三文鱼的油脂感重,鲜味亦足,不过唔太特别
白鸟贝

呢个比较失色一d,味道好淡,好似食紧好爽ge胶
竹笋茶碗蒸
有三粒大竹笋,加埋高汤蒸蛋,味道不错
赤贝

叫返个正常ge赤贝收尾,正常发挥,甜味满点
白桃芭菲
呢个真心正,白桃味雪芭配上白桃,再加上雪糕,绝对系甜度满载,无得输,大推!
正式为呢一餐划上完美ge句号,为下次排队做好准备 lol
2021-05-16
赤贝裙边军舰
鹿儿岛产极上间八
赤贝
2021-05-17 118 浏览
寿司郎长期都好多人等位成日都排吾到 所以决定外卖自取反公司食 电话打去好快有人接 预半个钟就有 到店讲反自己电话 都算几快$88 有8件寿司 只可以叫set 真系几好食 会之後再试佢堂食
寿司郎长期都好多人等位
成日都排吾到 所以决定外卖自取反公司食

$88 有8件寿司 只可以叫set
真系几好食 会之後再试佢堂食
外卖自取
2021-05-16 173 浏览
第二次食寿司郎,第一次食仲系只得佐敦一间分店的年代排成2-3个钟时间就是金钱所以只此一次,谂住而家港九新界都开哂分店应该会好啲啦仲要拣荔枝角以为少人去啲同埋已经四点几就攞飞!点知都系等成个半钟😅😅Overall 系不过不失的,有几碟特别推介其他的就还好啦。特别推介1. 带子 (唔记得左全名之後系网上menu 都搵唔返)有4-5块带子(不过唔系特大size 个只), 都系新鲜到晕的。2. 松叶蟹蟹膏又系4-5条松叶蟹脚,once again 不是好肥美多肉个种佢系小的蟹脚但绝对鲜甜!3. 日本海胆另外有只智利海胆系平啲嘅,我哋直接叫左日本丰州个只,好味过元X个啲多多声!食完出黎6点几(冇错等左个半钟食左半个钟), 见到呢个purple-pink 的天空,完美的一天!

特别推介

1. 带子 (唔记得左全名之後系网上menu 都搵唔返)

2. 松叶蟹蟹膏

3. 日本海胆

2021-05-14 134 浏览
第一次黎.....要等2个钟,食材超新鲜,最锺意海胆😍😍😍😍超开心..已经想再去食啦...但系真超多人😅😅😅下次早d 禁定飞仔...好野系要留比有预备既人
2021-05-08 196 浏览
寿司郎每隔一排就会出一啲期间限定既餐牌 每次都会有啲特别既野 例如寿司 小食同甜品 好记得上年出过一次螃蟹祭 出左好多款有蟹既寿司 全部都好好食 好吸引 可惜既系只系食左一次 今次就俾佢既白桃芭菲吸引左 见好多人都话好好食 咁就要去试下啦 不过宜家因为疫情既关系 餐厅已经系上年开始冇得用app订位 只系得返walk in 之前我食过几次都系用app订左位 之後准时到就好快入得 听讲walk in拎飞要等既时间比较长 起码要一个钟头或以上 不过我地都谂住博一博 希望唔洗等太耐我地星期六晏昼大约四点半去到餐厅 餐厅门口已经企满晒人 拎左飞之後 都听到店员话即将会停派walk in飞 因为宜家已经要等一百张枱以上 系等既时候就周围行下 我地等到大约七点三左右 入得座了 即刻落单叫左两个白桃芭菲先 之後再慢慢拣寿司 好快两个白桃芭菲已经到左 份量系一人份量 中间应该系牛奶雪糕 好重奶味 侧边仲有一球系白桃味既雪糕 好重白桃味 仲会有两至三粒既白桃 牛奶雪糕下面系会有少少海绵蛋糕 呢款甜品真系好好味 值得一试 同埋佢系细细份 食左都唔会话太饱好漏食唔到其他野 餐厅其实仲有好多款甜品都好食 不过一

我地星期六晏昼大约四点半去到餐厅 餐厅门口已经企满晒人 拎左飞之後 都听到店员话即将会停派walk in飞 因为宜家已经要等一百张枱以上 系等既时候就周围行下 我地等到大约七点三左右 入得座了 即刻落单叫左两个白桃芭菲先 之後再慢慢拣寿司 好快两个白桃芭菲已经到左 份量系一人份量 中间应该系牛奶雪糕 好重奶味 侧边仲有一球系白桃味既雪糕 好重白桃味 仲会有两至三粒既白桃 牛奶雪糕下面系会有少少海绵蛋糕 呢款甜品真系好好味 值得一试 同埋佢系细细份 食左都唔会话太饱好漏食唔到其他野 餐厅其实仲有好多款甜品都好食 不过一次就试唔到太多 好记得之前食过一个叫卡达拉娜既甜品 呢个又系好好味 系必食

寿司今次食左寿喜烧牛排 三文鱼腩配三文鱼子 极上水煮松叶蟹 特盛红楚蟹 炙烧牛舌 特盛帆立贝 虾三味 厚切三文鱼 海螺双味 我地觉得极上水煮松叶蟹系必食既 $27蚊一碟一件真系有好大条松叶蟹 食落好鲜甜 炙烧牛舌就麻麻地 朋友话好淋身 虾三味$12蚊有三件好抵食 有熟虾甜虾同赤虾 每次必食 另外就叫左两款三文鱼寿司 个人觉得比较薄身 如果厚返少少就更加好味 朋友仲会每次都必叫茶碗蒸 佢话好好味

整体黎讲 店员服务态度好好 食物有质素 价钱合理
如果等既时间唔洗咁耐就更加好