2025-03-16 583 浏览
【黃大仙區】【寶福餐廳】呢排同美女朋友食過唔少舊式茶記,今次嚟到嘅呢間係喺牛池灣。去到嗰頭就覺得自己好似去咗啲郊區咁,同繁華嘅香港形成咗好大嘅對比。而我哋食嘅呢間更加係喺啲石屋堆入面,喺大路落條樓梯先去到,幾隱蔽。不過正正係咁,都吸引到街客慕名而來。我叫 $33 嘅「特餐」,有「牛油多士」、「沙爹牛肉麵」同「火腿奄列」,老實講,三樣嘢都好普通,蛋仲要偏老,都幾麻麻。嘢飲「熱奶茶」都可以,不過唔係非常好飲嘅嗰款質素,茶味唔算濃,所以顯得有啲薄身,同埋好似有少少奶味過重嘅感覺。美女朋友就食 $31 嘅「法蘭西多士」,唔算厚身不過係有夾花生醬嗰隻,蛋香一般。杯「茶走」就感覺甜咗啲,因為佢杯奶茶個茶味唔太澀,撈埋煉奶嗰陣就會顯得佢偏甜。然而,咁樣埋單只係 $64,加埋個老香港情懷真係幾正,好好珍惜眼前嘅每一刻。。。(地址:彩虹牛池灣龍池徑牛池灣西村115A地下)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #g

(地址:彩虹牛池灣龍池徑牛池灣西村115A地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黃大仙區 #黃大仙 #寶福餐廳 #特餐 #牛油多士 #沙爹牛肉麵 #火腿奄列 #熱奶茶 #法蘭西多士 #茶走 #1am1680 #1ambackup
2025-02-08
2025-07-25 118 浏览
相信如非老街坊應該不會找得到 除非像我故事找 原因也是因為yt說要清拆 也有人說大件夾好食?機緣巧合今天到人生第一次的牛池灣考試找尋美食都說這間 應該有65年歷史的茶記中午時間人不太多在c1出口步行5分鐘不到點了一份最多人點的常餐$33也不貴 現今很多地方應該近或過$40吧沙嗲牛肉麵 麵比較少但可以加底 麵較淋很一般 應該是麵質不好這價我接受但份量少就。。。算了 不重要 為何能有4星?因為他牛肉不是鬆肉粉整淋 不是傳統茶記把牛肉浸在現成沙茶醬的又咸又淋的爛肉 這店牛肉有鮮味有口感 湯是牛肉湯加上一點點沙嗲汁吧 主要是牛味和咸味 但不口喝 所以很掂奄列和多士都一般 夾一起食還算可以因為句太薄烘得還可以 蛋也薄但沒過老可惜不嫩火腿是些少 這價錢我沒要求什麼了 對不咖啡是傳統絲襪咖啡撞不夠次數和時間所以味不夠濃一般人夠了 我習慣特濃才不滿足服務基乎沒有,每台客人都沒有給杯茶水 在香港這有點奇怪 所以都自己去倒茶喝,該都考街坊不會計較環境尚可 最少不迫 所以坐位在香港茶記這算舒服 有緣能來但不會專誠而來 真的不用
機緣巧合今天到人生第一次的牛池灣考試
找尋美食都說這間 應該有65年歷史的茶記

中午時間人不太多在c1出口步行5分鐘不到

奄列和多士都一般 夾一起食還算可以

沙嗲牛肉麵
2025-07-25
沙嗲牛肉麵
牛池灣村一間不起眼小店,行過都未必知佢係邊。傳統家庭式經營,1964年開業,已過半世紀。寶福餐廳係碩果僅存,擁有「寮屋食物牌」食肆;主要客源係附近街坊生意,學生,山友。據聞2025年牛池灣村開始逐步清拆... 歲月不留痕?時代變遷,市區要重建,舊痕跡就要作取捨小店好vintage,光線充足,周邊都係歲月痕跡,牆上menu 每粒字由老闆親手寫上;諗好食咩,同太子仔落單,轉頭就口傳入廚房,身經百戰嘅老廚子就開工,呢種就係舊式嘅家庭經營模式特餐$31,我會解讀為 ”特別平嘅常餐”平平無奇,便宜,平凡...沙嗲唔係濃稠濃稠;薄薄牛肉片有點柴,麵底用嘅都係大光或者東和麵個類;多士奄列都係即叫即做;茶底可以,整體中規中矩;始終食嘅都係人情味,一份情懷,一個片段吧

特餐$31,我會解讀為 ”特別平嘅常餐”
平平無奇,便宜,平凡...

2023-12-13
$31 (早餐)
網上話這間老店在不久將來應會消失,食評又唔太差,就來試下。其實都有在牛池灣村出入,但一直唔覺眼有這間餐廳,原來見到招牌要行落樓梯,一落就見到。入門見到的是六七十年代的裝修,地面舖紙皮石,二邊是木卡位,中間一張大長方枱,配紅A膠椅及好像以前小學生坐的木椅,牆身上是綠框圈著白底的木菜牌,所以來的話心中要有個預備。餐廳提無最基本的餐牐,A,B,C特餐31元,凍飲加1元,午餐是簡單碟頭飯,37蚊,送紅豆冰或冷熱飲品。價錢無話可說了吧!食品質素中等,我叫的餐有义燒公仔面配蛋治,三文治的包不錯,快鬆軟,义燒應是外面貨。同行叫左個蕃茄豬扒飯,豬扒亦正常,蕃茄不是營光色,應是現煮。無拍食物照,因為賣相是不吸引的。一路都有客人來,下單食物可任配,腸疍沙牛面加多塊雞扒、蕃茄牛飯煎隻疍,凍鴦走奶......,應該都是熟客。店連廚房就得4個人,落單都是叫入廚房,過了一會唔記得order左甚麼,又再講一次。桌上上手碗碟未收,就先坐下靜待有人得閒才收,食物過了十來分鐘未到也只是等著,食完就自己出柜枱講自己食了甚麼然後比現金。走時問伯伯舖頭開左幾耐,怕怕話1964年他十六歲就來這,下年是開舖六十年。問到可做到甚麼時
網上話這間老店在不久將來應會消失,食評又唔太差,就來試下。
走時問伯伯舖頭開左幾耐,怕怕話1964年他十六歲就來這,下年是開舖六十年。問到可做到甚麼時候,他說門口剛貼了紙,寫話到25年。旁邊有街坊無奈說了一句私人地變官地。
面對國內餐飲業的競爭,香港是否可以珍惜下現有的特別資源?
2022-12-27 1838 浏览
由細食到大,味道冇咩點變,一直都係傳統冰室嘅味道。常餐好好食,公司三文治都好好食,唔會太油,好足料。另外平時個哥仔都幾好人,由細睇到佢大。最推薦係佢個奄烈,世界級,價錢又適中。
2021-01-07 4447 浏览
今日早餐真喺要食飽啲,因為,與友人挑戰一下西貢嘅「蚺蛇尖」,講到明喺7、8級難度(10級為最難),而且,一行就要行足6、7個鐘。由於一早晌西貢碼頭巴士站等,所以,就無晌屋企食,去咗牛池灣食,正正出面就有小巴入西貢,時間好預啲。咁點解唔入到西貢先食?覺得一大朝早,裡面選擇少囉。事前晌網上搵搵,就搵到「寶福」,牛池灣龍池徑寮屋區之內,老茶記,好有「私竇」之感。餐廳其實離港鐵出口好近,不過,唔識就唔識,幸好之前都有睇過人家嘅食評,知道大概點走,加上「村口」有大大個招牌「引路」,一見到佢落樓梯就喺,唔使周圍搵。入到餐廳內,果然好有70年代嘅感覺,話晒佢始於1964(村口招牌寫住)。舊式時鐘、生意興隆大日曆、格仔地磚、牆上嘅手寫餐牌,都喺貨真價實嘅懷舊嘢。無詳細睇所有「餐牌」,主都喺睇睇早餐時段有咩揀,當中包括早餐ABC,以及特餐,定價非常相宜,都喺賣$28啫。C餐 $28諗住食飽啲,就揀C餐,其實,ABC三個餐都差唔多,揀咗之後,後而覺得特餐仲抵,有多士,有奄列,仲有個沙嗲牛肉麵。而C餐有份蛋治、沙嗲叉燒通及餐飲。沙嗲叉燒通茶記嘅沙嗲牛食得多,今次就喺沙嗲叉,個湯都OK,陣沙嗲味都幾香,幾片叉
,一見到佢落樓梯就喺,唔使周圍搵。
C餐 $28

C餐
沙嗲叉燒通

茶記嘅沙嗲牛食得多,今次就喺沙嗲叉,個湯都OK,陣沙嗲味都幾香,幾片叉燒就不過不失咁啦,唔太肥就啱我喇,而通粉無煮過腍,份量又十足,所以,絕對收貨。
沙嗲叉燒通
蛋治

喺好家常嘅做法,無咩花巧嘢,不過,片煎蛋就真喺薄咗啲,好似煎咗片蛋皮咗,入口都唔喺好覺佢喺蛋治,哈哈!
蛋治
熱奶茶

奶茶就真喺沖得唔錯,老師傅即喺老師傅,茶底香濃,芳香馥郁,口感都算細滑。老派嘅厚身瓦杯,煲溫力強,又夠大杯喎。
熱奶茶
嚟得呢類主要做街坊客嘅小店,對於環境、服務真喺無咩要求,你見店中防疫hea hea哋就知啦。食物方面,賣到咁平,亦唔好抱太大期望,但又唔差得去邊,勝在抵食夾大件,其實,幫襯佢哋都喺想感受吓嗰份茶記老味道而已,故此,俾個笑喺有加埋啲感情分落去
$28 (早餐)
2020-11-23 2049 浏览
論食店位置實際上的交通方便性,位於「牛池灣鄉」「龍池徑」和「龍翔道」旁邊的小型港式茶餐廳「寶福餐廳」營業時間偏短,未到下午五點就已經提早關門休息,加上沒有「牛腩飯」,所以不適合作為我晚餐的食店。如果不是透過「開飯喇」裡面,有關食店搜索功能的話,我根本不太可能會知道,有「寶福餐廳」這間早開早休息「牛池灣鄉」食店的存在。「寶福餐廳」店舖實際上對出的位置,其實就是「龍翔道」旁邊的巴士站,巴士站旁邊的位置,偏偏就是我乘搭專綫小巴的小巴站,如果我不是晚上想在「彩虹邨」享用晚餐的話,我結賬後早已乘坐小巴返回「西貢」了。不過,如果想在「彩虹」食一個平價的下午常餐的話,「寶福餐廳」未嘗不是一個理想選擇,大前提一定是要食客不介意,一邊看着餐廳裡面的電視新聞報導,一邊享用「常餐」。我點了一個包括「叉燒湯通粉」、「雞蛋三文治」跟飲品在內的「常餐」,飲品選擇了享用「凍奶茶」。「叉燒湯通粉」湯底給我感覺,很像是「雞湯」裡面的鮮鹹甜味。至於「叉燒」感覺則是現成,在燒臘店裡面購買的「叉燒」,幸好我光顧「寶福餐廳」時只是下午,所以「叉燒」實際口感仍然偏向軟腍,「叉燒」沒有隨著時間而風乾,口感沒有變硬。至於「叉燒湯通粉

至於「叉燒湯通粉」裡面的「通心粉」,「通心粉」已經完全吸收「雞湯」裡面的甜味,所以「通心粉」的實際味道比我預計更好食,在下午茶或者早晨享用「寶福餐廳」的「通心粉」,感覺應該不錯的。

至於「寶福餐廳」「常餐」裡面,屬於「三文治」類別的食品,「雞蛋三文治」實際製成品只是使用一般未烤過的薄薄麵包「方包」,夾雜一塊薄煎「雞蛋」而已。

所以食客還是不需要,對「寶福餐廳」「常餐」裡面的「雞蛋三文治」抱有太大期望,反而「叉燒湯通粉」的味道和口感,都是勉強還可以接受,屬於下次可以繼續嘗試的「寶福餐廳」食品。

如果「寶福餐廳」不是太早休息,下次光顧的機會應該多的是。最後我食完「寶福餐廳」整份「常餐」食品,喝完「凍奶茶」飲品,最後付款結賬之後,我徒步前往「彩虹邨」,尋找期望裡面的晚餐餐廳場所。

2020-11-04
2020-06-23 1499 浏览
再次幫襯 宝福茶餐廳 ……係茶餐廳唔係其他地方特餐 $28牛油多士 ~ 薄身脆口火腿奄列 ~ 沙嗲牛肉麵 ~ 沙嗲香濃 牛肉鮮味有啲咬口 醃冇過淋冇soda味咖啡 ~ 過濃 苦澀紅豆冰 ~ 過甜A餐 ~ $28 普通 多士+火腿煎旦+雪菜肉絲米+熱飲雪菜肉絲幾條 黑椒汁牛扒飯 + 奶茶 ~ $35打破咗鋸扒嘅認知 點解牛扒係碎上牛扒切得細細件 黑汁蓋過晒 睇唔倒牛肉件真身黑椒汁應該有少少辣 但呢個就太辣冇配菜 (見隔離枱碟飯 2件豬扒係冇碎上)西多士 ~ $15 1片方包薄身 較乾
再次幫襯 宝福茶餐廳

西多士 ~ $15 1片方包薄身 較乾
西多士

2020-06-23
2020-04-23 756 浏览
牛池灣西村 之前飲茶經過 見有招牌“寶福餐廳“但又唔見門面所以專程去試試……寶福 聯想起 山 ……笑咗先要落樓梯窄窄地 左面就係茶餐廳樓梯暗 餐廳光猛 乾淨 舊式卡位開6:30am ~ 4pm星期日 休下午特餐~ $28 凍飲+1元沙嗲牛肉湯麵~ 沙嗲湯底香濃 麵多牛肉細細片幾片 鮮味 有啲咬口(應該冇用梳打粉哪過咁霉爛爛)多士~薄身 香脆 搽咗少少牛油火腿奄列~ 炒旦 & 幾條火腿條 香口肉醬意粉 + 飲品 ~ $35 唔推介呢個名稱較貼切“蕃茄牛肉碎燴意粉“份量唔多 意粉偏漲 淋身西多士~ $15 多士較薄身 牛油香 多士脆掛注食 忘記影相
牛池灣西村 之前飲茶經過
見有招牌“寶福餐廳“但又唔見門面
所以專程去試試……

寶福 聯想起 山 ……笑咗

先要落樓梯窄窄地 左面就係茶餐廳
樓梯暗 餐廳光猛 乾淨 舊式卡位
開6:30am ~ 4pm
星期日 休下午

特餐~ $28 凍飲+1元

沙嗲牛肉湯麵~ 沙嗲湯底香濃 麵多
牛肉細細片幾片 鮮味 有啲咬口
(應該冇用梳打粉哪過咁霉爛爛)
多士~薄身 香脆 搽咗少少牛油

特餐
  • 沙嗲牛肉麵
  • 西多士
2019-12-27 1267 浏览
如果唔熟牛池灣嘅話都好難會揾到呢度!比較偏避!感覺呢度環境好舊、連牆上面嘅餐牌都係木製!今日我叫左A餐轉腸仔蛋其實佢嘅食物質素唔可以話好、我只係覺得佢呢度嘅味道有屋企feel,奶茶就麻麻!呢度最特別嘅係餐飲轉紅豆冰唔洗加錢但最大問題係經常都好臭
今日我叫左A餐轉腸仔蛋
但最大問題係經常都好臭
某日我兩去左行扎山道,咁我地就去左尼邊既超級地道既地方搵食先再係彩虹行上去出發,於是去左仲要落一條樓梯先去到既寶福。仲係以前年代既裝修風格,超級懷舊vintage,食落又真係唔同d。去得尼d地方點少得就緊係常餐啦,仲要一定一定一定叫沙嗲牛啦緊係!味道都幾濃牛亦都入味好食,好滿足尼種懷舊既味道呀!而且仲可以有超多配搭咁叫真係街坊既茶餐廳先做到呀!
2019-05-17 940 浏览
喺呢度食左超過五年,第一次黎食係坐附近既朋友帶我黎,之後黎開呢頭都會喺度食早餐/晏晝。一直都食開呢度既特餐,因為好平之餘仲好足料,沙嗲牛麵個沙嗲汁好濃,牛肉亦都好滑,大光麵都好彈牙。奄列入面有火腿條,切開仲有蛋汁,一流。配埋好脆既多士,再加埋杯凍奶茶或者凍啡真係冇得頂如果叫飯既,個人覺得雜排飯唔錯,配咩汁都ok,真係咩都有,亦都可以另外再加點更多既腸仔同雞翼我見過有人另加四隻飯比較黏身,似乎太多水,但都還可以

我見過有人另加四隻
飯比較黏身,似乎太多水,但都還可以
近來發現彩虹村有一間叫寳福茶餐廳,入面装修好懷舊,老闆好好人,好有人情味,加上D刀刀义义碟碟都洗得好乾淨,食得好放心,真係又平又好食,係一間值得去嘅茶餐廳,大家去開彩虹村或路經都可以去試下
2016-01-09 3035 浏览
事隔多年,我又回來這一間位於牛池灣村內的隱世茶餐廳了。說真,牛池灣這一條市區鄉村,可以說,在內的一切都是隱世的,之不過,這一次的回來再拜訪的餐廳,算是隱世中之隱世,因,這店不是位於人流甚多的街市範圍,由街市出發又好,在龍翔道找又好,這一家名叫《寶福餐廳》的食肆,的確是不好找。上一次,我由龍翔道那一邊入,這一次,我就試下由街市的一邊入。本以為好難搵,但原來路途中是充滿著指示牌的。當我一行出街市,就會見到這一個方向牌,叫大家跟箭咀方向走。過了路牌,就要走入鐵皮屋了,轉錯了方向你就會一直會向慈雲山方向走。再行入去那黑暗的走廊,抬起頭一看,《寶福餐廳》四個大字就在你眼前,亦即代表,我離目的地不遠。行多一至兩個舖位,《寶福餐廳》就會在眼前。由於可以說是位於地庫,這一家餐廳是長時間地燈火通明的,如沒有燈、沒有電,大家就可以回想一下當年在寮屋區及九龍城寨的生活了。早上,算是人多,我只拿了一個比較少人的角度去拍,卡位是坐滿的。當中,雖不缺乏老街坊,但我發現,在附近大型基建項目地盤工作的工友更多。此餐廳,位於古老的寮屋村,所以內內外外都帶著其獨有的古早味。現時在香港,要尋找這樣風味的茶餐廳,我只想起茶果
此餐廳,位於古老的寮屋村,所以內內外外都帶著其獨有的古早味。現時在香港,要尋找這樣風味的茶餐廳,我只想起茶果嶺同鯉魚門。
吃什麼好,早上有ABC餐同特餐,通通都只係收$23,而且,要凍飲都只係收多一蚊。曾有人在我上次的一篇文中留言,說 "一个咁撚普通既常餐,竟然花几百字写食评,重话係乜9开饭网修改转载。沙嗲牛面火腿炒蛋多士热啡收你18蚊,写个〃平〃字咪明白哂罗,on撚9!"。

我的確係on撚9,因為真係寫個 "平" 字,大家就明撚白晒。
此店的名物是沙爹牛,所以我點上他們的特餐,面前的沙爹牛肉很香口,牛肉嫩,帶少少粗鞋的口感證明沒有用上鬆肉粉,可以食出牛肉的真的同沙爹的香味道,加埋沙爹香與湯底早已混成一體,直接地令這一碗麵更香。
奄列,薄薄的包著火腿,雖然是全熟,但也能夠吃得出他的香滑、油滑,火腿加蛋這一個配搭,可以說是沒法擋的。
入茶餐廳,當然要飲奶茶。這兒的奶茶絕對是香滑,合我心意。簡單一說,合我心意的奶茶,就是一杯好奶茶。
又平又抵食又好味,這一間依然是十分隱世的《寶福餐廳》,是值得多去的。查一查,我對上一次來,原來是2010年的事了。
$23 (早餐)
2012-11-26 1873 浏览
早前陳真兄向我介紹過,近牛池灣有一間隱世餐廳,名叫寶福,我笑說:寶福山開到去牛池灣?非也,這只是一間茶餐廳,但價錢是非常便宜,一個碟頭飯,連紅豆冰,只是$22。粟米豬扒飯,粒粒粟米香甜飽滿,豬扒鬆化,還包一杯紅豆冰,真的抵到爛。早餐都是買些例牌貨,水準也不錯,都是那一句:這個價錢,不能太過苛求了。