2020-10-02 43 浏览
去离岛都想在当地食番餐风味海鲜但好多时都会中伏。一时间都好难取舍帮衬边间,伙记热诚介绍下同比较其他几间都系觉得呢间好啲所以进去幸好还早,可以坐到海景位加分,我们点了套餐再加个椒盐鲜鱿。店员服务一流快手快脚所有细节滴水不留,感觉好似主人家招呼你咁,其他洒家好少做到呢个水准👍🏻。最惊喜的当然椒盐鲜鱿外脆内鲜嫩送酒一流。店员推介本地龙虾真系好食过波士顿龙虾,虾头啲膏好正。粉丝蒸扇贝以为平平无奇但食落你估唔到咁好味。仲有条蒸鱼好嫩滑店员又帮你起埋条骨攞走,食起上嚟唔洗番来番去真系加分😋。其他餸都好好味不过呢几样深刻啲。水果用冻波萝好消暑又帮咗消化真系唔错下次会再来的。
粉丝蒸扇贝
牛油泡龙虾
2020-09-30
粉丝蒸扇贝
牛油泡龙虾
2019-12-31 1551 浏览
趁学校假期,当然要带小朋友出外走走。商场、主题公园,去得太多,今日就去离岛,感受吓大自然!上网见「南丫岛渔民文化村」几好玩,好啱小朋友,於是决定出发!一场嚟到南丫岛,梗系要食海鲜啦!索罟湾这边有好几档海鲜,朋友介绍富记,一於就来试吓啦!我哋5大4小,店员建议点一个六人餐,我哋再加点一个汤。小朋友饮汤食炒饭,大人食海鲜,好丰富、好饱!炒蚬椒盐鱿鱼海虾蒜蓉粉丝蒸元贝辣酒煮花螺蒜蓉炒白菜炒饭蒸鱼最後仲有生果盘,切得好靓!题外话:入到去坐低,隔离枱食紧烟,我哋带住小朋友,附近有人吸烟真系唔太好。想调枱,但系其实都应该冇乜位可以走,啲烟味周围飘嘛!职员主动叫隔离枱唔好食烟,我哋觉得唔好意思,但职员话唔紧要,佢哋系街坊,好易话为,就系咁,佢哋就无再食烟了!Good!职员真抵赞!

炒蚬

海虾

蒜蓉粉丝蒸元贝

辣酒煮花螺

蒜蓉炒白菜

炒饭

蒸鱼

最後仲有生果盘,切得好靓!

2019-12-30
2019-09-03 1437 浏览
周末虽然一号风球,但无阻我与行山朋友的约会,南区当然天气好,一路都放晴。到达索古湾本身打算找间茶餐厅食些炒粉面,但朋友建议食个快海鲜。要快食,因为要赶船,很欣赏店员并不hard sell,我们讲明想简简单单的点几道海鲜,想食墨鱼、虾、蚬,再加个饭和一个炒菜,他也乐意为我们介绍。虾,白灼,食出鲜味,只只新鲜弹牙。白灼墨鱼很有惊喜:新鲜,爽、脆口,就算不点豉油都好好味。豉椒炒蚬加了些红、绿灯笼椒。连炒饭都好味,朋友説放了蟹子有画龙点睛的效果。也因为墨鱼太好味,我们後加了椒盐鲜鱿,香口食物一定无得输。但因为鱿鱼新鲜,与市区一般酒楼食到的有很大的分别。饭後果是切得靓靓的菠萝。最重要是:一行五人的我们,埋单每人只是$170,虽然并无高价食品,但坐得舒服,吹吹海风,绝对是一个抵食的海鲜餐!
虾,白灼,食出鲜味,只只新鲜弹牙。

白灼墨鱼很有惊喜:新鲜,爽、脆口,就算不点豉油都好好味。

豉椒炒蚬加了些红、绿灯笼椒。

连炒饭都好味,朋友説放了蟹子有画龙点睛的效果。

饭後果是切得靓靓的菠萝。

2019-09-01
2019-08-19 933 浏览
平时好少食海鲜 (日本刺身、日本料理 例外) 因为怕腥味,所以通常有朋友话食海鲜我都耍手拧头,今次有啲唔同,因为大家去到南丫岛玩,就冇唔食海鲜嘅理由。叫咗好多好特别嘅海鲜,有一啲平时食唔到,好似有抓咁样嘅螺,味道好鲜甜; 油泡鱿鱼 , 炸得好香口,鱿鱼好有鲜味; 西芹炒斑片,鱼肉好滑嫩一啲腥味都冇,真系好好味; 白灼鲜虾,真系鲜甜又爽口,虾头啲虾膏真系好好味; 扬州炒饭,炒得好有镬气,啲材料好新鲜炒得好有味道又唔会好咸,真系好食过茶餐厅嗰啲好多倍。真系好有渔村风味,原来海鲜真系可以咁好味,以前真系冇谂过。

白灼鲜虾,真系鲜甜又爽口,虾头啲虾膏真系好好味;

真系好有渔村风味,原来海鲜真系可以咁好味,以前真系冇谂过。
2019-06-27 1009 浏览
我哋几个同学去到南丫岛郊游, 呢次系我第一次坐船去南丫岛,四周围环岛行完之後,我哋就去到呢间富记海鲜酒家食饭。我哋叫咗炒蚬、脆炸鳝、南乳吊烧鸡、蒸蚬、蒸鲍鱼、同炒菜。海鲜,海鲜, 靠水食水,原来真正新鲜嘅海鲜系特别好味嘅。啲蚬真系好鲜甜好好味、蒸鲍鱼更加系顶呱呱,完全唔会话正得过火,仲系好鲜嫩、炒蚬炒得好有镬气,啲蚬都好鲜甜、 炒菜我觉得味道就普通咗一啲、南乳吊烧鸡真系好入味,皮好脆肉又滑嫩,真系好香,好食过出面啲酒楼食嘅。海鲜又好味,又有地道风味,very good!

我哋叫咗炒蚬、脆炸鳝、南乳吊烧鸡、蒸蚬、蒸鲍鱼、同炒菜。
海鲜,海鲜, 靠水食水,原来真正新鲜嘅海鲜系特别好味嘅。

海鲜又好味,又有地道风味,very good!
2019-04-30 1032 浏览
今曰专程坐船入南丫岛庆祝生日,朋友带了我来富记食海鲜。我没有专点什麽,一切就交由朋友代办。店舖乾净整洁,待应很有礼貌。先来一碟避风堂炒茄子,看上来已急不及待要拿起筷子夹一块一试。好味,辣,蒜,味道混合适当,抄得够乾,没有一点油腻。外脆内茄子软,配搭得当👍🏻。第二碟便是肉蟹蒸蛋,肉蟹新鲜很甜,蒸蛋很滑,加了少许酒吊起蟹的鲜味,整个滑蛋不用加豉油尽享鲜甜滑的原有味道。第三道菜便是蒜蓉蒸贵妃蚌,鲜甜新鲜,不要遗忘蒜蓉粉丝,这也是重点,粉丝没有太乾,生熟蒜混合,可见厨师的细心。第四道便是豉油皇虾,新鲜虾,味道很香。加了葱粒及少许辣椒粒炒香鲜虾,味道好。第五道菜还有煎石蚌鱼,鱼的鲜甜,煎得很香,但没有一点油腻的感觉。
2019-04-28
庆祝纪念
  • 煎石蚌鱼
  • 避风堂茄子
2019-03-02 935 浏览
三五之己约埋去南丫岛食海鲜,之前曾去过老牌子天虹海鲜食过,但感觉已大不如前。所以今次想试新野,试下呢间富记海鲜。先食头盘象拔蚌刺身,十分新鲜,无腥味,更有个朋友仔第一次食,好食到叫左出左之後再食秘制鲍鱼,个酱汁好浓好味,同只鲍鱼味道好夹再来个个蒜容粉丝蒸扇贝,手掌锦大只,啖啖肉好鲜味特别一提,这里的鲜鱿,不像街外的外层全是炸粉,全是真材实料另外,仲食左招牌炒饭,清蒸时蔬等等,味道都是中上级。最後食埋甜品Haagen-Dazs 雪条,为呢餐晚餐划上完美的句号。食到饱晒,就捧着个大肚腩搭船回家。最後老阁有个温馨提示我地,下次早小小入来食,因为可以一路食美味海鲜一边欣赏美丽的日落。放心!老板,我地下次一定再来!!
所以今次想试新野,试下呢间富记海鲜。

象拔刺身

之後再食秘制鲍鱼,个酱汁好浓好味,同只鲍鱼味道好夹

再来个个蒜容粉丝蒸扇贝,手掌锦大只,啖啖肉好鲜味

特别一提,这里的鲜鱿,不像街外的外层全是炸粉,全是真材实料

另外,仲食左招牌炒饭,清蒸时蔬等等,味道都是中上级。

食到饱晒,就捧着个大肚腩搭船回家。

放心!老板,我地下次一定再来!!
2019-02-26
象拔刺身
2019-02-23 538 浏览
星期六入南丫岛朋友屋企决战四方城好开心呀打完6圈就出左去食个晚饭六点左右食,食完可以再打多4圈先走都唔会好晏🤪唔记得左影menu,都几多野拣好似正常大排挡咁,基本上你叫得出而佢有材料都做得到我地叫左椒盐鱿鱼、蒜炒西兰花、上汤浸白菜、蒜蓉粉丝蒸大扇贝、西柠鸡同乾烧伊面。好食🤤 鱿鱼唔韧,外衣唔太厚、够乾身味道唔会太咸,啱啱好两个菜无影到,不过不失乾烧伊面都系,几有镬气,味道正正常常蒜蓉粉丝蒸大扇贝😍😍😍劲好味,粉丝蒸得啱啱好,唔系淋晒食落好弹粒带子劲大,好满足🤤西柠鸡呢个餸一定要叫碗饭一齐食,唔系就浪费左个汁好好食,鸡嘅外衣炸得够乾身,但鸡肉够厚所以鸡肉唔会嚡汁酸甜啱啱好,餸晒一碗饭食饭仲送海景 正
星期六入南丫岛朋友屋企决战四方城
好开心呀

打完6圈就出左去食个晚饭
六点左右食,食完可以再打多4圈先走都唔会好晏🤪

唔记得左影menu,都几多野拣
好似正常大排挡咁,基本上你叫得出而佢有材料都做得到

椒盐鱿鱼

好食🤤 鱿鱼唔韧,外衣唔太厚、够乾身
味道唔会太咸,啱啱好

乾烧伊面

两个菜无影到,不过不失
乾烧伊面都系,几有镬气,味道正正常常

蒜蓉粉丝大扇贝

蒜蓉粉丝蒸大扇贝😍😍😍
劲好味,粉丝蒸得啱啱好,唔系淋晒食落好弹
粒带子劲大,好满足🤤

西柠鸡

呢个餸一定要叫碗饭一齐食,唔系就浪费左个汁
好好食,鸡嘅外衣炸得够乾身,但鸡肉够厚所以鸡肉唔会嚡
汁酸甜啱啱好,餸晒一碗饭

食饭仲送海景
2019-02-16
蒜蓉粉丝大扇贝
2019-02-19 357 浏览
带公公婆婆来南丫岛玩,走了一圈最後选了这家,海鲜多唔错,好新鲜,好好味,服务多好好,值得推荐~尤其推荐冰镇鲍鱼,好好食,好有弹性,攋尿虾180元一份,6-7只,有一咻咻贵,同埋松鼠斑、羔蟹,左共1600,唔算便宜
  • 冰镇鲍鱼
2019-02-03 390 浏览
老板好有心机,糕蟹蒸糯米饭是需要好多功夫,将糯米洗净,用开水泡浸,然後沥乾水份,蒸再弄散再蒸。糕蟹满满肥蟹,真材实料!推介大家去食😋冰镇鲍鱼 紫薯芝士扇贝(用日本紫薯)XO酱粉丝蒸贵妃蚌 糯米蒸糕蟹

紫薯芝士扇贝

紫薯芝士扇贝(用日本紫薯)

2019-02-03
庆祝纪念
2018-10-25 931 浏览
难得放假,有乜好过抛低所有烦忧入离岛慢活,享受一下世外桃源嘅一刻宁静丫!今个周末就选择同屋企人嚟过上山下海之旅,衬佢哋身体仲龙睛虎猛,多啲带佢哋出郊外做下运动,呼吸新鲜空气。喺行去榕树湾之前,就梗系喺索罟湾食海鲜啦,一出码头沿路都已经有好多选择,系朋友介绍下我就拣咗富记,见佢乾净企理,而且中午时段已经错门晒人,顿时信心大增喺夥计嘅介绍下好快已经拣好我哋想食啲乜,明码实价,讲好晒几多钱先至落order,咁就食得更加放心啦朋友话必食椒盐鲜鱿,果然一上枱热辣辣,因为鱿鱼好新鲜,所以绝对唔会靭到咬唔开,相反经椒盐香炸後,依然保留到应有嘅水份,咬落啖啖肉之余,吸晒d椒盐味,忍唔住食完一旧又一旧再来一碟蒜蓉粉丝蒸紫贝,只贝系捞上来之前已经好大只,开头仲担心好贵,因为如果断斤计,佢个壳应该都已经好重,但原来佢只系$48一只,食完之後更加觉得物有所值!系蒜蓉同粉丝嘅衬托下,佢嘅鲜味岀晒黎,同样地好惊喜地佢肉质好爽,唔会靭,值得encore喺夥计推荐下我哋都嗌咗条斑嚟食,$380一条但连平时少食鱼嘅我,都忍唔住一啖接一啖,补充骨胶原佢嘅鱼肉食得出系即钓即蒸,因为好新鲜所以啲鱼肉好爽滑,加埋啲蒸鱼豉油食,

蒜蓉粉丝蒸紫贝

佢嘅鱼肉食得出系即钓即蒸,因为好新鲜所以啲鱼肉好爽滑,加埋啲蒸鱼豉油食,简直冇得弹

姜葱炒蟹,我就嫌系街剥蟹麻烦,所以净系食咗蟹脚部份,佢嘅肉好鲜甜,炒嘅火候啱啱好

姜葱炒膏蟹

咁多样嘢炒蚬就相对有啲失色,可能因为蚬肉比较细,我哋又冇叫白饭捞,所以有啲咸,但都要赞下佢,因为系冇沙嫁🤟🏻

豉椒炒蚬

最後餐厅仲好好人,送咗菠萝做饭後果俾我哋食,个菠萝甜到有啲假,讲笑姐,系好食嘅!都要赞下呢度啲同事,好有礼貌而且见你壷茶开始淡,仲会主动帮你换茶叶添

🍍

望住呢个view食咗餐咁正嘅海鲜餐,真系令人乐而忘返,应该好快又会捉朋友入黎行山食海鲜

蒜蓉粉丝蒸紫贝
姜葱炒膏蟹
🍍
2018-03-31 1248 浏览
与朋友从榕树湾行到索罟湾,5个家庭,有大有小,预订海鲜晚餐,椒盐鲜鱿、蒜蓉蒸元贝、清蒸石斑,服务一流,下次会再试其他菜式亦有合小朋友菜式,金菠萝咕噜肉、菠萝水果船、炒饭

亦有合小朋友菜式,金菠萝咕噜肉、菠萝水果船、炒饭
2017-11-02 1931 浏览
中秋过後,气温稍降。秋高气爽,最适合去郊游。今日约咗班friend 一行十人入南丫岛行山,不过最开心嘅环节当然系食啦😋由榕树湾行去索罟湾,路程轻松,沿途睇吓风景、影吓相,慢慢行约两小时到达。码头附近好多间海鲜店选择,比价过後拣咗价钱合理嘅富记。🦑 椒盐鲜鱿因为太肚饿,食到一半先记得影相😅🦐 避风塘濑尿虾濑尿虾非常新鲜 ,肉厚鲜甜爽口, 肉质唔系好'淋'嗰种。好大只,四只都够十个人share。外壳香脆,加上惹味嘅炸蒜,差啲想连壳都食埋😋🐚 蒜蓉粉丝蒸扇贝 扇贝大大只 够新鲜,豉油另上,所以唔怕粉丝吸得太多豉油而过咸,不过唔点豉油都已经好好味。🍲 杂鱼白菜豆腐蚬汤 个汤外表其貌不扬,不过店家特别推介,当然要试下。 鲜味十足, 用料丰富🐟 一鱼两食: 炒斑块🐟 一鱼两食:炆班腩 炆斑腩比炒鱼块出色。好入味,唔会太咸或者太过油腻,粉亦唔会太厚🥗 郊外油菜🍚炒饭 🍍 咕噜肉 虽然今餐系海鲜做主角,但系呢个咕噜肉真系十分惊喜, 非常好味! 粉浆薄,肉厚,仲加入新鲜菠萝🍍 酸酸甜甜好开胃富记服务好好, 餸菜分量大大碟,个个都食饱饱,尽兴而归。

🦑 椒盐鲜鱿
因为太肚饿,食到一半先记得影相😅

🦐 避风塘濑尿虾

🍚炒饭
炒饭

🍍 咕噜肉
菠萝咕噜肉

富记服务好好, 餸菜分量大大碟,个个都食饱饱,尽兴而归。
2017-10-21
避风塘瀬尿虾
蒜蓉粉丝蒸扇贝
杂鱼白菜蚬汤
炆班腩
菠萝咕噜肉
  • 椒盐瀬尿虾
2017-08-16 1590 浏览
套餐有弹性,可转款式,好味新鲜服务员热情好客,招呼好免收服务费及赠送小吃招牌炒饭用料足,有很多鲜虾,上面舖满橙色蟹籽,见到都忍不住拍照啊!龙虾可选波士顿或本地龙虾!鲍鱼好大只好好味啊!下次一定再帮衬😊4人海鲜套餐有:$898乾煎茄汁海𧎚牛油龙虾(波士顿/小青龙)清蒸石斑豉汁蒸象蚌仔/贵妃蚌/鲍鱼郊外油菜富记招牌炒饭鲜美水果盘😜记住要求免收服务费呀!今次再另加:豉汁炒蚬$80,😍好大碟,多肉大只
套餐有弹性,可转款式,好味新鲜
服务员热情好客,招呼好
免收服务费及赠送小吃
龙虾可选波士顿或本地龙虾!
鲍鱼好大只好好味啊!
下次一定再帮衬😊

4人海鲜套餐有:$898
乾煎茄汁海𧎚
牛油龙虾(波士顿/小青龙)
清蒸石斑
豉汁蒸象蚌仔/贵妃蚌/鲍鱼
郊外油菜
富记招牌炒饭
鲜美水果盘
😜记住要求免收服务费呀!

今次再另加:豉汁炒蚬$80,
😍好大碟,多肉大只

• 苏鼠丶鲍鱼
2016-03-03 4236 浏览
因为试过一次,想带肥膏也来嚐嚐好味的海鲜,所以plan 了个行山的行程。当天由榕树湾行去索枯湾,路程虽然不远,但对我们这些好日吾运动一次的人,已经有难度了。而当天的天气也是热的,幸好有风,不焗。既然行到身水身汗,当然要吃餐好的慰劳下自己。就是到我推介给肥膏的这间!上次吃到了惊为天人的椒盐鱿鱼,今次再食。第一碟上的,就是椒盐鱿鱼了,我们只有两人,所以点了细碟。椒盐鱿鱼 HKD 118.00热辣辣的炸出来,上菜时还看到热烟。但是,比上次食到的,有点失水准了。可能是这次的份量细,用了细鱿鱼。没有了上次食到的软嫩口感。上次食到的,就好似绵花糖般软滑,真是令人回味。这次虽然是同一个炸粉调味,但可惜只剩下惹味了。惹味的鱿鱼也是不错的,只是同上次有了对比,有少少令人失望。但肥膏却是很喜欢,我就说如不点个饭就浪费了,所以我们在其他餸未上台时,点了一个白饭两份分。的确椒盐鱿鱼餸饭,好味。另外我们点了4只贵妃蚌,时价的。但当天是每只 HKD 38.00贵妃蚌 (4只) HKD 152.00因为没有元贝(当时已是下午3时多,所以卖晒了。)我们就点了贵花蚌。用蒜蓉粉丝蒸,真是即叫即蒸,等得时间都会耐少少。虽然

第一碟上的,就是椒盐鱿鱼了,我们只有两人,所以点了细碟。

椒盐鱿鱼 HKD 118.00

另外我们点了4只贵妃蚌,时价的。
但当天是每只 HKD 38.00

贵妃蚌 (4只) HKD 152.00
因为没有元贝(当时已是下午3时多,所以卖晒了。)我们就点了贵花蚌。用蒜蓉粉丝蒸,真是即叫即蒸,等得时间都会耐少少。虽然贵左少少,但真系好好味。我个人喜欢蒜蓉粉丝,所以做得出色的蒜蓉粉丝蒸海鲜很得我心。这个蒜蓉粉丝蒸海鲜,值得推介!

蟹肉窝伊面 HKD 140.00
原本上来的是候以为清汤面,会好淡,但原来好好味好鲜甜的。伊面不会被浸到糊晒,仍然是一条完整的伊面。入面的蟹肉也不少,好鲜甜,更有少量的元贝。

食完以上的,其实已经好饱了,但因为肥膏想食这家的蛏子王,所以点了半斤。

蛏子王(半斤)  HKD 160.00
虽然160, 但份量只少了点。不过,好好味。
煮法是用了鼓椒,很香很香。蛏子肉质也很爽口弹牙,而且新鲜,很新鲜。好味,但略贵。

完成一天的行山旅程,出了一身汗,再食了这麽的一个丰富海鲜餐,真开心。
期待下次的行山之旅。