2021-07-09 756 浏览
早几日朝早同下午都要系大围做body check,做完朝早果part之後就同男友系果头食个early lunch~搵到呢间餐厅既午市有好多炒粉面饭选择,而且装修几田园风几得意又好似好阔落咁所以就黎试下~我地接近11点黎到,先叫左个早餐既沙爹牛肉通粉配热菜蜜($28),等到11点再叫左个中式牛柳饭配热柠水($52)个早餐"沙爹牛"同我预期既沙爹牛都几大出入😅 佢似只系用左柱侯酱去腌既"沙爹牛"完全食唔到真正沙爹既香辣味,更莫讲话花生味😅 水准就真系非常普通啦😅😅好彩牛肉肉质够淋,通粉尚算弹牙,如果当佢系一个普通牛肉通粉去食既话其实就OK既~中式牛柳饭系我拣呢间餐厅既主因😂 因为好少可唔系晚市小菜都会食到呢D镬气小炒~可惜一黎到我就觉得佢会令我失望。。。。颜色太深红同埋酱汁太稠似系用现成酱而唔系厨师自己调配出黎既果然食落去的确唔系我预期既味道🙈🙈 酱汁无层次兼太多太浓稠,但其实牛肉肉质唔错,洋葱都香兼爽口,如果个酱汁可以俾多D诚意成件事就会好完美🙈 🙈 只能说呢个价钱同质素都成正比既,不过如果下次再去大围我会拣其他茶餐厅/饭店出名既椒盐猪扒饭/小炒试,唔会再黎呢间😂

沙爹牛肉通粉

沙爹牛肉通粉

中式牛柳饭系我拣呢间餐厅既主因😂
因为好少可唔系晚市小菜都会食到呢D镬气小炒~
果然食落去的确唔系我预期既味道🙈🙈

热柠水
2021-07-06
2021-06-05 789 浏览
第一次去,见到啲地方乾净企理,唔错👍🏻睇一睇佢地既餐牌,哗…又系想扫佢地版😂好多样都想食呀,但系我地得3条友,叫咗5个餸,碟碟都好大份,最後食唔哂,要打包🤦🏼‍♀️椒盐豆腐炸到脆卜卜,细细粒,正😋马拉盏炒通菜,呢个都好好食,阿女平时好锺意食呢个菜☺️劲茜墨鱼饼,成旧都好多茜好绿,但唔知点解茜味又唔系好浓烈喎,口感同平时既墨鱼饼都有啲唔同,无咁实净,不过好食既😋味菜炒鹅肠,味菜呀🤤🤤🤤我好锺意食味菜炒餸㗎,但自己唔会煮😅,所以出亲街食饭见到味菜炒咩咩,都会想食,好好味,连原本唔食鹅肠既人,今次都破戒了😂胡椒猪肚鸡,我好期待既一个菜式,因为我自己劲锺意食鸡同饮胡椒猪肚汤,所以一见到呢个菜式,谂都唔谂就叫咗,不过有啲失望,鸡个味道一般,而个胡椒猪肚汤都唔系好够胡椒味,你话唔好食咩?又唔系,都ok既,我地有食哂,但就可能太期待,所以有啲失望咁罗🤭如果胡椒味再重返多多多啲既话,应该就超正啦😋

第一次去,见到啲地方乾净企理,唔错👍🏻

椒盐豆腐炸到脆卜卜,细细粒,正😋

马拉盏炒通菜,呢个都好好食,阿女平时好锺意食呢个菜☺️

如果胡椒味再重返多多多啲既话,应该就超正啦😋

2021-05-15 613 浏览
嚟过呢度几次,好钟意呢度嘅环境、好田园feel连餐牌设计都好特别、选择仲非常多今次我就拣咗午餐:干炒牛河加热奶茶☕️有镬气、炒得均匀,味道啱啱好,奶茶够香浓而且侍应态度仲好好添
2021-03-06
2021-04-25 638 浏览
餐厅安排真系好差。同几个朋友食饭,8点15分落完单,一路都冇比返张单我地睇,之後催左几次单都净系话会帮手跟进下,叫佢at least比返张单我地睇下冇漏单又一路唔肯比,去到差唔多8点45分先有第一碟餸。最後9点15分都仲有一碟餸未黎,再问先知嗰碟漏左单。最後埋单先比返张单我地睇,上面写既落单时间系9点11分。餸菜就正正常常,但真系唔会再帮衬。
2021-04-11 646 浏览
外卖小菜自取八折,叫左三个小菜。炸虾丸:粒粒大大粒,炸到脆卜卜,非常弹牙!京都骨:旧旧都系肉,大大块,又淋又入味!中式牛柳:牛肉大块又软淋,好有牛味,酸酸甜甜,非常开胃!三份大大份先系二百蚊,开心死。
外卖小菜自取八折,叫左三个小菜。
炸虾丸:粒粒大大粒,炸到脆卜卜,非常弹牙!
京都骨:旧旧都系肉,大大块,又淋又入味!
中式牛柳:牛肉大块又软淋,好有牛味,酸酸甜甜,非常开胃!
三份大大份先系二百蚊,开心死。
2021-03-06 861 浏览
🍽韭菜猪红($48)😋差唔多20旧猪红,唔会一夹就散😋半大碗韭菜垫底,有老有嫩,有阵时难咬啲🤤疫情之下无得扫街,食呢碗超满足🍽椒盐九肚鱼 ($88)😋炸粉超薄,食到最後都好脆,完全无油腻感😋每旧都有翻咁上下size,同酒楼饮茶嗌嗰啲无得比‼️条鱼中心嗰条骨即使炸完都系硬要吐翻出黎,自己要小心芝麻西柠鸡($68) 客饭套餐-跟白饭、汽水一罐😋鸡块同样炸粉薄,keep到好嫩同juicy😋锺意佢鸡块无同西柠汁兜埋一齐炒,keep翻脆口之余可以自己决定浸几多汁😋西柠汁唔会好酸,碟底嘅鸡都唔会酸到要扒好多饭👍🏻呢度将屋邨大排档风味搬入冬菇亭,环境好左,价钱贴地👍🏻免费提供嘅热茶唔会好淡,仲可以系食野前用黎洗食具🙌🏻环境唔会有餐厅咁好,但室内有卡位,枱之间都算有空间‼️炸野要等耐啲,但系即炸热辣辣好开心‼️有啲姐姐落单可能无咁清晰,提翻先记得要跟饭同汽水
🍽韭菜猪红($48)
😋差唔多20旧猪红,唔会一夹就散
😋半大碗韭菜垫底,有老有嫩,有阵时难咬啲
🤤疫情之下无得扫街,食呢碗超满足
韭菜猪红

🍽椒盐九肚鱼 ($88)
😋炸粉超薄,食到最後都好脆,完全无油腻感
😋每旧都有翻咁上下size,同酒楼饮茶嗌嗰啲无得比
‼️条鱼中心嗰条骨即使炸完都系硬要吐翻出黎,自己要小心

芝麻西柠鸡($68) 客饭套餐-跟白饭、汽水一罐
😋鸡块同样炸粉薄,keep到好嫩同juicy
😋西柠汁唔会好酸,碟底嘅鸡都唔会酸到要扒好多饭
芝麻西柠鸡

👍🏻呢度将屋邨大排档风味搬入冬菇亭,环境好左,价钱贴地
👍🏻免费提供嘅热茶唔会好淡,仲可以系食野前用黎洗食具
🙌🏻环境唔会有餐厅咁好,但室内有卡位,枱之间都算有空间

‼️炸野要等耐啲,但系即炸热辣辣好开心
‼️有啲姐姐落单可能无咁清晰,提翻先记得要跟饭同汽水
芝麻西柠鸡
2021-02-22 751 浏览
男朋友一直都系大牌档超级fans,只系黄既大牌档唔多🥺(如果大家有好食既好介绍,记得留言话比我地知!💬)疫情之後更系无咩机会出去食大牌档,最近开返夜市就比佢即刻捉左去食啦😂~富记位置大围隆亨邨冬菇亭,环境比想像中卫生乾净,7点几去到已经爆场啦😛~ 唔知系咪太旺场,野食落单都等左20分钟左右度先有,不过饮住啤酒等都ok既,爽🤣! 啤酒选择算多,而且够冻!👍🏻1. 南乳吊烧鸡 ($88/半只) 🌟4/5分富记最出名系招牌既「种运鸡」,呢个系一大只鸡咁上,我地又想试多啲其他野,就转叫半只吊烧鸡啦。如果大家试过种运鸡不妨同我地分享下!😋吊烧鸡半只份量都唔少,皮脆肉嫩又唔会太肥🥰 鸡肉本身唔算太咸,南乳另上,点埋就更添风味!😚2. 京都骨 ($68) 🌟4.5/5分呢个又系人气推荐‼️同平时京都骨唔同,佢系用猪扒做既,变相就唔会好多骨,大部分肉质几淋身👍🏻☺️只系间一两旧有少少柴,不过整体啖啖肉又酸酸溜溜,捞饭一流啊!😍配菜只有菠萝,完全唔会靠啲料头扮到好大份咁,因为佢真系好多旧肉啊痴线!😭3. 啫啫通菜煲 ($68) 🌟4.5/5分富记有好多煲仔菜选择,我拣左个啫啫通菜煲平衡下(食肉兽既男朋友话完

1. 南乳吊烧鸡 ($88/半只) 🌟4/5分
南乳吊烧鸡 ($88/半只)

2. 京都骨 ($68) 🌟4.5/5分
京都骨 ($68)

3. 啫啫通菜煲 ($68) 🌟4.5/5分
啫啫通菜煲 ($68)
富记有好多煲仔菜选择,我拣左个啫啫通菜煲平衡下(食肉兽既男朋友话完全唔使食菜🙄)。通菜煲好有镬气,超级惹味😋👍🏻有啲肉碎、鱼乾仔、虾米仔咁,香到我自己食哂一煲都无问题(唔想食菜既男朋友都食唔停口😏) 如果再热啲就无敌了~

4. 椒盐鲜鱿 ($128) 🌟4/5分
椒盐鲜鱿 ($128)
食左3样野都觉得好好食,眼宽肚窄忍唔住加单!😛本身想叫鲜鱿拼九肚鱼(好小地方有得咁拼),满足哂我地既小愿望😳不过当日无九肚鱼🥺鲜鱿上台热辣辣,香脆肉厚,送酒一流啊!😆建议个椒盐味可以再重手啲~

总括黎讲,富记绝对系一间良心小店👍🏻👍🏻唔单讲系黄店份上,连价钱、份量都系超级良心!😉店员亲切友善,食物够镬气又惹味🤩我已经feel到男朋友book mark左呢度做我地既饭堂了,佢一定会成日拉我黎食...
南乳吊烧鸡 ($88/半只)
京都骨 ($68)
啫啫通菜煲 ($68)
椒盐鲜鱿 ($128)
2021-02-12 601 浏览
团年去左大围嗰边食,一早就搵定附近有咩好野帮衬🥰🥰咁啱见到有人介绍隆亨冬菇亭富记大排档,话就话大排档但其实呢度啲冬菇亭装修晒,已经系好靓仔既餐厅黎喇👍🏻👍🏻👍🏻叫左五个小菜加只炸子鸡,全部要左加大size,上菜真系冇手软,所有餸都分两大盒咁上😄😄十几廿人食都够晒,份量超足!呢档富记系未装修变冬菇亭之前已经一早系大围做左几十年,系真正既老字号,老板都同街坊好friend,劲有人情味🥰🥰而且老牌中菜镬气真系冇得输,外卖都完全唔会失望,掓盐九肚鱼爽脆调味丰富🔥金沙骨每旧都劲大块,肉质超嫩!酱汁又浓!炸子鸡完全系出去饮宴既味道👍🏻👍🏻👍🏻仲有个黄金虾球系实的的好多虾肉,绝非面粉波❤️总括嚟讲呢餐真系食出水准💕有惊喜好後悔挂住食冇帮佢影靓相😭下次有机一齐回馈番比富记,大家要多多支持唔好比咁有水准又有良心既老牌消失呀💕💕💕💪💪

仲有个黄金虾球系实的的好多虾肉,绝非面粉波❤️

总括嚟讲呢餐真系食出水准💕有惊喜
2021-02-11
15 分钟 (外卖自取)
  • 京都骨
  • 种运鸡
  • 掓盐九肚鱼
  • 招牌炸虾丸
  • 姜葱鱼云煲
2021-02-04 600 浏览
一日一黄店-沙田良心大份抵食富记大排档 系大围隆亨都有好多年历史 近年冬菇亭翻中翻新变咗屋仔大排档 都仲保持到大排档小炒水准 fb keep住都有表态 之前曾经试过告急 但今日下午茶时间去试试 晚市冇堂食 一样好多人.先上左个汤 (应该系南瓜猪骨汤)👍🏻清甜 饮完冇颈渴感觉冇味精 高分.⭐️椒盐九肚鱼$88👍🏻粉薄 鱼肉好滑 本身冇咩调味要点执⭐️京都骨$68唔系用骨 系用猪扒去做👍🏻猪扒调味同埋质感都唔错够林好食⭐️杂烩炒河$50👍🏻好多配料 叉烧烧肉鱿鱼虾仁猪润 好丰富👌🏻河粉有镬气 河粉冇黐埋一旧酱汁感觉唔会太油👎🏻唯一系旧烧肉好鬼乾.整体份量好大份 好足料一个小菜可以食饱一个人两个人 叫左3碟 最後食唔晒.#富记大排档 (大围) @fu_kee 地址:大围隆亨村熟食亭5-12号舖.⭐️评分:味道:4/5环境:3.8/5服务:3.8/5抵食:4.2/5
先上左个汤 (应该系南瓜猪骨汤)
👍🏻清甜 饮完冇颈渴感觉冇味精 高分
环境:3.8/5
服务:3.8/5
抵食:4.2/5
2020-12-22 1118 浏览
冬至限聚令大家都无得出街食,上网见到依间盆菜十分吸引,6人盆菜都系$880咋,比起出面其他店嘅性价比高好多。🤤🤤🤤送货服务都系加$50,准时送到楼下,用中小火加热20分钟後开食,芋头好粉好入味,鲍鱼易咬又新鲜,好惊喜! 🤩🤩🤩食过咗多次盆菜,今次最好,屋企人都好满意! 份量十足,6个人食完全足够,完全唔洗加餸。帮衬黄店嘅冬至盆菜,色香味俱全,仲用南非鲍鱼同流浮山金蚝,非常足料。绝对会有下次,黄店值得支持‼️

原只鲜鲍鱼金蚝花胶冬至盆菜
原只鲜鲍鱼金蚝花胶冬至盆菜
2020-11-08 934 浏览
整体食嘢气氛好好!值得再去/带一大班朋友食!好有大排档风味! 上菜速度非常之快! 侍应成日跑来跑去!一开始由大围站步行过去要10分钟都有少少麻烦,但食完之後又觉得几值得。先叫咗椒盐鲜鱿($68)+ 富记小炒王($68), 鱿鱼系新鲜但可惜底部淋左,如果有d 炸粉丝铺喺底,D 蒸气就唔会整淋d 炸粉! 小炒王用少油乾炒,几香口。 京都骨($68) 对三个人的份量好大,最特别嘅系佢嘅肥膏食落去完全唔油腻!调味甜酸度适中。 沙嗲肥牛粉丝煲($78)粉丝份量非常多,不过肥牛有少少硬。系食粉丝多过食牛肉😂豉椒炒蚬($88)好食!味道都系偏咸偏浓!
整体食嘢气氛好好!值得再去/带一大班朋友食!
好有大排档风味! 上菜速度非常之快! 侍应成日跑来跑去!

豉椒炒蚬($88)好食!味道都系偏咸偏浓!

椒盐鲜鱿
  • 京都骨
2020-10-28 633 浏览
今晚买左碗粥食想再食下菜同炒面就去屋企附近既富记度买外卖点左~蒜容炒西兰花 (8分)份量系唔算少既叫做炒得刚好唔会好淋或者好硬(西兰花太硬好难咬呀)整体可以有香香蒜容味~雪菜肉丝炆米 (6分)呢个就好一般般呀好似无咩获气咁呀虽然雪菜同肉既份量都唔叫少但唔吸引呀
今晚买左碗粥食
想再食下菜同炒面
就去屋企附近既富记度买外卖

点左
~蒜容炒西兰花 (8分)
份量系唔算少既
叫做炒得刚好
唔会好淋或者好硬
(西兰花太硬好难咬呀)
整体可以
有香香蒜容味

~雪菜肉丝炆米 (6分)
呢个就好一般般呀
好似无咩获气咁呀
虽然雪菜同肉既份量都唔叫少
但唔吸引呀
题外话/补充资料: 有外卖自取扣,价钱系吸引既
2020-10-22
外卖自取
2020-10-23 759 浏览
虽然住咗沙田咁多年,但我都系第一次嚟隆亨村食嘢,如果唔系朋友带我嚟,都唔知哩度有个熟食亭同埋有咁正嘅嘢食。.富记有2间舖位,所以都几大几多位,7点锺嚟到,都有少量街坊晌度食紧野。哩度仲有卡位,同埋朋友嚟食饭、吹水都几适合。.我哋叫咗🔸辣子鸡煲、🔸椒盐豆腐、🔸椒盐九肚鱼、🔸韭菜猪红、🔸鲮鱼肉浸时菜、🔸京都骨.▪️辣子鸡煲充满川麻嘅味道,鸡好入味好滑,酱汁惹味,唔太辣好好味!▪️韭菜猪红非常好食,猪红好嫩滑,个汤汁入晒味,连我个朋友唔太食猪红嘅佢都觉得好好味,汤嘅下低有好多韭菜。▪️椒盐九肚鱼炸得好香脆,入面嘅九肚鱼好滑好Juicy,外脆内软。▪️椒盐豆腐就正正常,份量多,但调味唔多够,比较淡口。▪️京都骨大大件,啲汁酸酸甜甜够惹味,猪扒叶得都够入味,但系我食到有少少雪藏味,哩度扣少少分。▪️鲮鱼肉浸时菜,菜底我哋拣咗生菜新鲜、爽脆,味道清淡。
▪️椒盐豆腐就正正常,份量多,但调味唔多够,比较淡口。
▪️鲮鱼肉浸时菜,菜底我哋拣咗生菜新鲜、爽脆,味道清淡。

辣子鸡煲

鲮鱼肉浸时菜
京都骨
椒盐豆腐
辣子鸡煲
京都骨
椒盐豆腐
2020-09-15 876 浏览
疫情好严重嗰阵碌碌吓IG搵到呢间富记大牌档,原来呢类冬菇亭大排档都有黄店!佢哋位於大围隆亨邨,中大恒大啲同学仔呀迟啲要上庄落庄成庄Inaug食宵嘅话识拣啦😈😋 菠萝京都骨 $68😋 椒盐九肚鱼 $68 (原价$88)😋 啫啫通菜煲 $6868蚊一碟小菜喺大牌档嚟讲已经算系非常抵,而且份量都唔细!喺大排档叫小菜有个技巧,就系一定要叫碟有汁嘅餸,咁样捞饭就无咁寡~ 仲要叫多碟菜,咁就好似会健康啲😗 想讲佢哋效率都几高,上菜好快,仲要热辣辣出烟嘅😆 京都骨啲肉好大嚿同好入味!九肚鱼外好脆入面好软同好热,真系即炸咁嘅款~😋 招牌种运鸡 $168谂叫鸡嘅时候考虑过叫沙头角走地鸡定系呢个招牌种运鸡,沙头角鸡好似本土啲但呢个就好似型啲,小编同朋友最後都系拣咗型啲嘅呢个😂 只鸡上嘅时候又系热辣辣,外皮好脆,入面嘅鸡肉肉质都好鲜嫩,自己鸡髀自己撕嘅感觉真系好正 呢只鸡跟埋南乳酱,呢个配搭几新鲜,鲜嫩嘅鸡肉点埋甜甜地加少少咸嘅酱真系perfect池😝

😋 菠萝京都骨 $68
😋 椒盐九肚鱼 $68 (原价$88)
😋 啫啫通菜煲 $68
菠萝京都骨

啫啫通菜煲

😋 招牌种运鸡 $168
菠萝京都骨
啫啫通菜煲
招牌种运鸡
前排同大学同学出黎食个饭短聚一下有同学仔话想叹住冷气食有镬气既野我地最後拣左富记💛讲下食左咩啦💁🏽‍♀️积运鸡 ($168)呢只鸡系富记既signature之一 打卡一流📸落单前店员仲提我地要自己搣黎食 我地话ok先落单👍🏽 上菜个阵俾埋一盒手套我地 好贴心☺️烧鸡既火喉控制得唔错 即叫即烧皮脆肉嫩 一路搣一路有鸡油滴出黎~~鸡肉有南乳味 亦都有另上一小碟南乳酱😋招牌炸虾丸 ($88)虾丸大大粒 弹牙!无记错入面系有少少蟹籽系入面既~~鲜虾墨鱼滑浸时蔬 ($68)相比下 都系觉得虾滑香口d咁处理好味d😛呢碟小菜既虾滑墨鱼滑既质地梅左少少~~胜在菜量唔少👍🏽菠萝生炒骨 ($68)生炒骨真系食得出镬气 新鲜炸 所以好脆口~~汁酱几酸 好开胃😋加上菠萝🍍系用新鲜菠萝 加分加分!!整体黎讲黎餐绝对满足到我地既愿望✨✨希望疫情快d好转🙏🏽 好想快d可以再同朋友出黎食住好西咁短聚🥺

前排同大学同学出黎食个饭短聚一下
有同学仔话想叹住冷气食有镬气既野
我地最後拣左富记💛

讲下食左咩啦💁🏽‍♀️
积运鸡 ($168)
呢只鸡系富记既signature之一 打卡一流📸
落单前店员仲提我地要自己搣黎食 我地话ok先落单👍🏽
上菜个阵俾埋一盒手套我地 好贴心☺️

烧鸡既火喉控制得唔错 即叫即烧
皮脆肉嫩 一路搣一路有鸡油滴出黎~~
鸡肉有南乳味 亦都有另上一小碟南乳酱😋

招牌炸虾丸 ($88)
虾丸大大粒 弹牙!
无记错入面系有少少蟹籽系入面既~~

鲜虾墨鱼滑浸时蔬 ($68)
相比下 都系觉得虾滑香口d咁处理好味d😛
呢碟小菜既虾滑墨鱼滑既质地梅左少少~~
胜在菜量唔少👍🏽

菠萝生炒骨 ($68)
生炒骨真系食得出镬气 新鲜炸 所以好脆口~~
汁酱几酸 好开胃😋
加上菠萝🍍系用新鲜菠萝 加分加分!!

整体黎讲
黎餐绝对满足到我地既愿望✨✨