2015-06-13 3787 浏览
一大早去找食粥的地方。裡面都是年紀比較大的伯伯在悠閑地看報紙食粥。叫了燒鵝,好大一碟,好肥美,也不覺得肥膩,正!還叫了招牌及第粥和魚片粥,及第粥有點腥味,不過很新鮮很不錯,啊~到魚片粥真是太好食了,比起及第粥更附合我的口味,好鮮!魚片好嫩好新鮮。
2015-06-11
2015-04-26 4298 浏览
今時今日的旺角,全是藥房、收APPLE WATCH!這是我們的香港嗎?幸運是仍有部份店舖仍可生存,留在這裏!「富記」是其中一個例子!時菜魚腩湯:湯清甜!魚腩滑!加左皮蛋!正!如果有豆腐更佳!生滾滑雞粥:粥棉,夠味!滾熱!讚!干炒牛河:名過於實,味道平平。總結:會再去!
店內車水馬龍

時菜魚腩湯:湯清甜!魚腩滑!加左皮蛋!正!如果有豆腐更佳!
時菜魚腩湯

生滾滑雞粥:粥棉,夠味!滾熱!讚!
生滾滑雞粥

干炒牛河:名過於實,味道平平。
干炒牛河

總結:會再去!
2015-04-25
時菜魚腩湯
生滾滑雞粥
Let me repost this, it went missing after the app suddenly closed.....I walked 30 mins from Mongkok exit B to get here.....  It wasn't as close as the app says it is because there are lots of roads to cross and the signs are confusing.Anyhow, I arrived 15 mins before they were to close.  Already, this man gave me a surprised look and asked what do I want.  I said stir fried beef noodles and he said you need to eat faster. Really!?  I mean even if I come in at 11:29, you still need to serve me an

Anyhow, I arrived 15 mins before they were to close.  Already, this man gave me a surprised look and asked what do I want.  I said stir fried beef noodles and he said you need to eat faster. Really!?  I mean even if I come in at 11:29, you still need to serve me and don't say that.

At least one male was nice enough to give me some tea..  Alt. I drank it (I may have needed it to wash my utensils).  Anyhow, that wasn't a big issue.

Then, once the food came, the cashier lady came over and told me to pay the bill first because she needed to calculate the sales.  Really!?  Btw, she was still at the restaurant when I left.  Anyhow, she did ask in a polite tone and said I can continue eating (which is definitely my right btw) and asked politely that she needed to calculate sales.  At least they weren't as pushy as the Australia Dairy Co. staff.

The beef noodles tasted very good.  Not much oil was used. Beef was semi-tender.  At a price of $44, it's not the cheapest but it's a decent price.  I do wish they still have $20-30 dishes now.
2015-04-18
宵夜
2015-03-31 3330 浏览
有一日,想清淡小小食個粥。我之前就未食過依間,不過見佢叫粥品應該都唔會太差。我就坐底叫個皮蛋瘦肉粥。($29)入面個環境有D迫夾,不過香港地係咁,都見怪不怪摺枱摺櫈有茶記既風味,而個場就乾乾淨淨,冇成地垃圾同污水,對我黎講已經好好。店員都會主動清潔枱面。個粥上到黎,就正常湯碗咁多啦。首先,個粥就較稀,粥水多過米,而唔係煮到米糊咁。而個皮蛋就冇彈牙既口感,係軟成一舊,分量又少,大約得三分一隻皮蛋。而D瘦肉呢,就煮得太老,有粥渣既感覺。總括而言,一碗普通的皮蛋瘦肉粥。
有一日,想清淡小小食個粥。
我之前就未食過依間,不過見佢叫粥品應該都唔會太差。
我就坐底叫個皮蛋瘦肉粥。($29)

入面個環境有D迫夾,不過香港地係咁,都見怪不怪
店員都會主動清潔枱面。

個粥上到黎,就正常湯碗咁多啦。
首先,個粥就較稀,粥水多過米,而唔係煮到米糊咁。
而D瘦肉呢,就煮得太老,有粥渣既感覺。

總括而言,一碗普通的皮蛋瘦肉粥。
2015-03-19
$30 (宵夜)
2015-03-23 4337 浏览
很多80丶90後,見到富記的殘舊裝修,一定以為這間就是有幾十年歷史的「富記」的老舖。但40歲以上的老餮一定知道,富記的老舖在上海街,即現在朗豪坊的所在位置。當年(大約8X年),這一帶全部為舊樓,富記就在其中一棟舊樓的地舖,舖面面積比現時花園街的大很多。小時候家住香港島,平時甚少過海(七八十年代及之前要從香港去九龍或反之,一律稱為過海,現在交通太方便,已很少人這樣形容了),每次有機會陪家人去旺角,必去富記食粥,也必然食滑牛粥加蛋。後來,舊樓拆卸重建,一度以為富記結業了。長大後,也不是經常過海,即使去旺角,也甚少去花園街,所以,也是直至10年前左右,才知道當年富記並沒有結業,只是搬舖至現址。之後每次去旺角,一有機會都來食粥。午飯時段,固然有馳名粥品,也有小菜套餐、炒粉麵飯。印象中,老舖沒有售賣小菜及炒粉麵飯。到底是我當年沒有留意,抑或現在為了提高生意額,不能再獨沽一味?說起來,香港的租金確實高不可攀,很多老店(尤其是小店)不能堅持只提供自身最灑家的開店馳名食品,須要擴大食品選擇,兼賣其他食品,以對抗不斷上升的租金。但在日本丶南韓丶甚至大陸,很多百年以上的老店,仍然可以堅持只賣一種食品!這以

這以也不例外,食了生滾牛肉粥(HK$32)加蛋(HK$4)。
粥底軟綿丶稀稠適中。食粥最忌稀如水或稠如糊,富記的粥絕不會有此問題。粥內有幾根切得極幼細的薑絲,作為吊味,傳統粥店的炮製方法。雖然不知道粥底的林料,但鮮味非常,最重要是吃完沒有強烈的口渴感覺,已足以證明粥底鮮味並非來自味精,是貨真價實的鮮味!
如果不怕食生蛋,食粥加蛋簡直是畫龍點睛。只要粥夠滾熱辣,將粥淋在預先放在碗底的生雞蛋,再讓生雞蛋在熱粥內焗上一、兩分鐘,粥的熱力可以將蛋白弄至七、八成熟,蛋黃則只有二、三成熟,效果有點似日式溫泉蛋。但這次我太心急拍照,所以蛋白稍為生了一點。軟綿粥底加上雞蛋,可以令到粥更滑口,再加上蛋香,更是一絕!

至於牛肉(或其他材料),只是食粥的配角;但是,這並不代表配角不重要。一碗粥,除了必須有配料才能飽肚之外;如果配料差,也會影響整碗粥的質素。很多人都知道,粥麵店很普遍用食用疏打粉醃制肉類,以使肉類爽滑,但很多店子卻用過多份量,以致肉類空全流失肉味,甚至「酶」。富記的滑牛片軟滑得來,空全保留了牛肉味,滑牛也不會淋滑至「酶」,依然有咬口;絕對是一流的滑牛!

以今時今日的香港物價,在旺角這個地區,可以用30多元食到一碗高質秦的廑東粥品,已經算抵了!希望富記能夠經營下去,否則,香港的老字號食店會愈來愈少。
初次來食,叫左例牌燒鵝68$ 咬啖即刻覺得有別於平時食開個種口感..佢係比較軟滑..但鵝味亦相對有別於食開個d...好似流失了不小..變得重口感不重味了..而且皮都唔香脆..仲有好幾舊黏住好多肥膏..之後到肉崧炒飯..不過不失..唔夠鍋氣..乾身...一般貨色..40左右..係咁上下..到最差一款..椒鹽鮮尤..黎到個陣巳經覺得唔對路..一條條咁樣..仲要炸到好麻麻賣相..食落雖然仲亮出雪白肉..但就無哂鮮尤個種尤香味...即係又一款有口感無味感菜色..埋單2百幾..
2014-12-17 4018 浏览
收工落旺角開餐,一個人食最緊要快靚正!今晚太晏冇魚腩,叫左個鹹蛋肉片滾白菜,雖然係滾湯不過好夠味,如果係平時落魚仲甜啲,薑片夠辣飲完成身暖晒。加碟生牛肉炒飯,肉就少左啲但係不過不失啦,有鑊氣又唔油。最衰係呢度舊而且衛生麻麻女朋友唔鍾意食,成日都逼住一支公同啲司機大佬一人一兜,下次食燒味再影比你地睇!
收工落旺角開餐,一個人食最緊要快靚正!

加碟生牛肉炒飯,肉就少左啲但係不過不失啦,有鑊氣又唔油。

2014-12-16
2014-11-17 4509 浏览
由細去富記去到大去到老,十分喜歡那裡老老舊舊似平民飯堂的況味,每次去我必點滾湯,無論春夏秋冬攝氏三十六度或六度一個人一家人一班人都必喝,多款菜多款肉任選自配,西洋菜或芥菜豬什湯是我有話事權時的慣常選擇,落單後不消十分鐘便一大碗湯熱辣辣冒著煙送到,菜鮮嫩,豬什不欺塲,心膶腰腸肚加肉片,不是吃完一片便沒了,是可以吃完又吃,湯頭是是最純粹的菜肉薑片的鮮香,灑一片胡椒粉提鮮,來一碗白飯和湯吃,簡單味美,吃不厭。
2014-11-15
2014-09-25 4778 浏览
4個人經過富記剛好有位,繼上次食完燒鵝粥後,今次試下佢既晚市小菜入面環境迫,所以都係快快趣趣點完就走,我地點左清蒸筍殼魚 油炸食得多,清蒸好少食,因為我印象中筍殼魚偏硬,所以應該要切開先再煮,所以我估計好考功夫,呢味蒸得剛好,魚肉煙UN鮮甜!燒鵝, 好多人都比較鍾意食皮脆既燒鵝,但其實我更鍾意食裏面肉汁多既燒鵝,富記既燒鵝,個皮係燒得冇甘脆而軟身少脂肪而同肉比較分離,但入面既燒鵝係好夠鵝味而多汁,令你可以深刻記住燒鵝既肉味.生腸 應該係豬既小腸, 入面洗得乾淨,凍食口彈牙,配以薑蓉不錯八珍魷魚,豆腐,豬潤等材料,夠哂鑊氣,正總括黎講小菜都不錯,但算係麻甩重口味,最適合三五男性知己去食
入面環境迫,所以都係快快趣趣點完就走,我地點左
八珍魷魚,豆腐,豬潤等材料,夠哂鑊氣,正
蒸筍殼魚
蒸筍殼魚
燒鵝
生腸
2014-09-24 3621 浏览
黎到富記粥品,知佢出名粥同燒鵝,所以靈機一觸點左個燒鵝粥粥好香粥同燒鵝味,首先,粥身算係綿,食得出用比較多米所以有口感,葱花吊味比較多可以僻走燒鵝既油膩感,另外,燒鵝肉都算係落足料,吾會完全俾哂骨, 燒鵝既油全部入哂落粥度,好好味, 不錯,下次可以試下齋食燒鵝
黎到富記粥品,知佢出名粥同燒鵝,所以靈機一觸點左個燒鵝粥
燒鵝粥
2014-04-16
燒鵝粥
2014-09-16 3806 浏览
炎炎夏日燒烤過後,非常想飲啖菜湯,不二之選------富記每次來也是座無虛席,在小巴站熱辣辣的也堅持要等,很值得。今晚叫了......芥菜肉片湯,每次落單後,很快送到,見到便開心,喜愛"吃草"的我能吃個夠,無論點那一款湯,當中的菜也盛滿一大兜,加入整隻咸蛋,足料夠味,就如家中滾湯一樣,而雖然份量太多但不捨得吃剩,二人合力飲晒。牛肉粥,煲得綿綿調好味的粥底,無論滾甚麼肉也必定好味,牛肉新鮮,牛有牛味,值得提的是絕無梳打粉的難吃味道及鬆散口感。我並不好魚,間中吃一下無妨,可見愛姜蔥配料的不可錯過,魚腩也是新鮮鮮味的,且份量多得二人吃不了。邊有大件夾抵食,又平又好食,材料新鮮的家庭式小菜? 每次食完也很滿足,間中總會掛住,定時幫襯
炎炎夏日燒烤過後,非常想飲啖菜湯,不二之選------富記
每次來也是座無虛席,在小巴站熱辣辣的也堅持要等,很值得
。今晚叫了......
芥菜肉片湯
生滾牛肉粥
姜蔥魚腩煲
邊有大件夾抵食,又平又好食,材料新鮮的家庭式小菜?
每次食完也很滿足,間中總會掛住,定時幫襯
2014-08-24
芥菜肉片湯
生滾牛肉粥
2014-09-15 2835 浏览
晚飯時間剛好在旺角, 想起近來較少食燒味, 就帶老婆試一試兒時一間老豆時不時會出沒的小館, 非常草根, 午市經常會見到很多「單身寡佬」, 晚市則多了一家大小及吃貨情侶(包括我在內)粥品及湯都是招牌, 當然少不了這裡的燒鵝, 最後點了一碟 燒鵝拼生腸 及 時菜魚腩湯燒鵝肶斬件, 脂肪少, 自己不喜歡燒味太"肥美", 瘦瘦的, 啖啖肉, 最合適不過, 況且是燒鵝, 更加要品嚐其鵝肉香味至於生腸, 比我一個驚喜, 最常接觸生腸, 多數是人龍食店肥媽及一般在"打冷"店吃到的橙色滷水生腸, 而略帶灰色的, 是我和我太太首次見識, 應該是因為沒有染色, 感覺自然。生腸中間實實的, 一口咬下有爽彈感, 滷水汁入味, 加點蔥油又有另一番風味, 太太原先皺著眉, 一試之後比我吃得還要多時菜魚腩湯大大一碗, 時菜可選, 太太喜歡菜心, 菜心無渣合格, 魚腩份量夠多, 部份肉地嫩滑, 最讚的是魚肉不止有魚鮮味, 事前應該有醃過, 且醃得入味, 少少帶鹹, 有助提鮮雖然內裡環境不太好, 殷勤服務亦欠奉, 不過店家主力招呼的是"大男人", 而我亦是為其地踎格局而來, 吃起來一點都不拘謹, 自由奔放, 各自修行,

雖然內裡環境不太好, 殷勤服務亦欠奉, 不過店家主力招呼的是"大男人", 而我亦是為其地踎格局而來, 吃起來一點都不拘謹, 自由奔放, 各自修行, 偶然放鬆一下是必須的
2014-09-20
2014-06-18 4746 浏览
富記粥品一直是本人常去的地方, 貪的不是那裡的粥品, 而是好吃的燒味飯. 說是十分好吃其實也不盡是, 應該是對胃口吧! 因為人人對燒味都有不同的口味, 而我就比較喜歡偏肥, 帶焦香味的燒味, 半肥燶邊的叉燒飯更是我的至愛!是日餓了很久, 突然好想吃燒鵝飯, 又身處旺角, 就想起富記了.燒鵝飯碟頭大小適中, 燒鵝肥美甘腴, 好吃!尤其是那鵝油, 加上一啖白飯, 簡直是人間美食~更讓我想起了幾年前常吃的鵝油香蔥撈飯的滋味!
說是十分好吃其實也不盡是, 應該是對胃口吧!
半肥燶邊的叉燒飯更是我的至愛!

燒鵝飯
燒鵝飯碟頭大小適中, 燒鵝肥美甘腴, 好吃!
尤其是那鵝油, 加上一啖白飯, 簡直是人間美食~
更讓我想起了幾年前常吃的鵝油香蔥撈飯的滋味!

2014-06-09
  • 燒鵝飯
2014-06-14 4291 浏览
在旺角這個地方有很多東西可以咬!很多舊式的菜會較小女人去,因為呢間飯店很麻甩!九成客人都是男人。更小八九十後的後生男仔,更不用想有八九十後女仔,一個卡位可以4個麻甩吾識去坐。點解都會有麻甩坐,答案很簡單,很旺又好食。以前在上海街更加旺,更加好吃幾乎由早到上都坐滿,不旺的時間也坐了7成人。可想而知。今次我叫了兩個菜。芥菜魚腩湯,叉鵝飯。湯:新鮮滾熱辣,芥茶爽硬,魚腩大件,點吓胡椒豉油更好。很有家庭FEEL。常見到一個麻甩,叫了一個湯+一個飯便一餐了。叉鵝飯:絕對比很多地方做得好,叉燒肉質軟嫩多汁、色澤鮮明、香味四溢。燒鵝:皮脆有鵝肉香味。配甜酸醬汁。本人也很喜歡到這間飯店,平宜得黎又好食。只可以3幾個麻甩。女人一定吾喜歡。原因「很麻甩。」
今次我叫了兩個菜。芥菜魚腩湯,叉鵝飯。
芥菜魚腩湯
叉鵝飯
题外话/补充资料: 生滾湯:有很多菜及其他配料選擇。其他炒野都是水準之作
芥菜魚腩湯
叉鵝飯
2014-04-21 4935 浏览
今晚有朋友話去富記食飯,其實我唔知係邊不過佢自然會帶路,富記粥品仲有湯同小菜提供,其實水準都幾高下。最緊要係非常方便,就係先達既則邊。最近成日夜訓就叫左芫茜皮蛋魚片,下火都唔錯。幾好味嫁都,原本已係一個魚介湯底,味道真係鮮甜。仲加埋芫茜、皮蛋、魚片,依D料真係又香又開胃之後仲叫多左個菜芯炒牛肉,又有蔬菜又有肉類;一舉兩得,又夠健康,份量味道方面依個係好好,牛肉先用油泡一陣,再快炒多陣;醃得耐所以夠哂味,唔算太鹹。至於菜芯炒得清脆爽甜,小菜黎講,水準絕對中上。不過整體就多油左少少,如果唔係既話,一個湯一個餸再加兩碗白飯,簡簡單單晚餐已經好滿足
今晚有朋友話去富記食飯,其實我唔知係邊不過佢自然會帶路,