餐厅: 宽巷子
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2020-03-15 367 浏览
午餐又坐船过海港城食饭。今日就黎左食宽巷子。呢度装修超有古代风,本身系食打边炉嘅,不过中午就比较难打边炉,所以都有好多午市套餐可以拣。我地今日就拣左两个饭餐。豆乾炒牛肉配白米饭($108)我拣左呢个饭餐,就系因为我系牛魔王。个饭跟左泡菜、同好多款蔬菜,个饭仲有地蟹籽,好有fusion感觉。牛肉个口感比较结实,用生粉腌制,炒豆腐乾,味道几贴近台湾食到嘅。鲍鱼鱿鱼蒜汤配白米饭($118)朋友话呢个餐既卖相非常精致,一见到个餐已经感受到浓浓的古风。首先个汤好足料,汤入面除左有鱿鱼同埋肉,仲有三只饱鱼。而个汤虽然系蒜汤但并冇好浓既大蒜味,非常易入口。跟餐仲有蔬菜同蒸蛋,蒸蛋好嫩滑,蔬菜份量都唔少,营养配搭均衡。鲜人蔘红枣炖乌鸡汤(+$30)呢个汤就比朋友个跟饭嘅汤无咁浓味,比较清清地,不过感觉都营养爆棚。山楂红果汁($15)我呢杯呢个味道比较似酸梅汤。宽巷子玫瑰水果茶($15)朋友就话水果茶充满住水果味,其中最突出系橙味,而玫瑰味并唔浓,但系两者出奇地match。茶底就系有d涩味,系正宗的台式水果茶。食完都几饱,而且人唔算多,唔系好洗等位,倾计一流。
我地今日就拣左两个饭餐。

豆乾炒牛肉配白米饭($108)
我拣左呢个饭餐,就系因为我系牛魔王。

鲍鱼鱿鱼蒜汤配白米饭($118)
首先个汤好足料,汤入面除左有鱿鱼同埋肉,仲有三只饱鱼。

鲜人蔘红枣炖乌鸡汤(+$30)

山楂红果汁($15)
我呢杯呢个味道比较似酸梅汤。

宽巷子玫瑰水果茶($15)

食完都几饱,而且人唔算多,唔系好洗等位,倾计一流。

2020-03-11
2020-03-09 407 浏览
早排同朋友去了间环境同服务都十分满意嘅地方打边炉,这里嘅环境装修十分有特色,又有独立房间,还有落地玻璃面对维港景色,座位阔落舒适!这里主打台式火锅店,主打精致火锅料,每款都好特别,今次点了个鸳鸯汤底一边养生白凤另一边系元珠小染,白色浓汤以养生做主题,元珠小染选了微辣,入口够香,里面有少量豆腐和鸭血,而养生白凤有足料嘅花胶、桃胶、乌鸡、鲜人蔘的充满营养汤底,嚐了一啖汤,个阵微微的蔘香饮落够晒清甜幽香!点了个牛肚小吃,牛肚十分软淋够味软熟,作为今晚嘅开始感觉唔错!而肉类点了玫瑰松板,以豚肉堆砌成嘅玫瑰花朵,三朵豚肉花放在碟上,卖相超级靓啊,放锅前先把蛋白汁放在豚肉玫瑰松板花上,再下锅,店员告知是为了让豚肉入口时更滑嫩,果然食落豚肉嫩腍仲有层蛋白膜轻轻包住,入口够晒软熟嫩滑!跟住就系呢款波波糖(基本款)3件,这是个比较美味嘅特色菜,层次感够晒丰富特别,以手工豆皮、白芝麻被菠菜卷住,这个配搭非常配合,从锅内取出入口时会感觉到白芝麻个阵香浓味道味道!还加埋个宽行子水饺王,大大只,皮够薄,咬开内里还有大大只嘅鲜虾,虾肉十分弹牙爽口,够晒味道!食物质素高,用观赏角度加埋还可以用口去品尝,加埋环境绝对

食物质素高,用观赏角度加埋还可以用口去品尝,加埋环境绝对系多重享受!
宽巷子系来自台湾既火锅黎,台湾既火锅一向出名好食。首先一入门口已经觉得个装修好有感觉,好复古好靓,好似去左台湾既一条小巷咁,门口呢对写住「宽巷子」既门已经系一个打卡影相既好位置。坐低之後望住呢个维港靓景就更有feel了,未开始食望住个景都觉得满足到不得了。贡布猪肚汤+养生白凤汤两款汤底都好养生好有味。猪肚汤好浓胡椒味,有d辣,而白凤汤就似屋企煲既养生汤,入面好足料有黑鸡有花胶,系养生健康既首选。大肠头+牛腱 熟食,牛腱烟韧好入味,大肠头爽滑开胃。玫瑰松板呢款玫瑰松板系包装到好似玫瑰咁既猪肉黎,旁边有洋葱装住既蛋,落火锅之前将d蛋不落玫瑰到,摆落火锅食。虽然上菜时摆得好靓,但一落锅其实d猪肉都会散开,但系散开左并唔影响味道呢款日本松板既味道,加左蛋浆既松板比普通松板更滑,非常好食。菠菠糖外表好特别既既一味菜式,用竹支插住,其实系菜叶包住腐皮卷,放落汤底到滚一滚,吸晒汤汁特别好味。花团锦簇好似艺术品咁既杂菜盘,入面有各式杂菜,配埋後面既海景,靓到唔舍得食。酒香糖葫芦睇外表以为系冰糖葫芦,但其实系以麦芽糖、火龙果汁制成既外皮包住虾同猪用组成既一味餸。第一啖咬落去外面系烟烟韧韧咁,咬第二啖咬到

贡布猪肚汤+养生白凤汤

大肠头+牛腱
熟食,牛腱烟韧好入味,大肠头爽滑开胃。

玫瑰松板

菠菠糖

花团锦簇

酒香糖葫芦
睇外表以为系冰糖葫芦,但其实系以麦芽糖、火龙果汁制成既外皮包住虾同猪用组成既一味餸。第一啖咬落去外面系烟烟韧韧咁,咬第二啖咬到入面猪肉同虾肉口感就变得好弹牙,好似食肉丸咁。

白菜猪肉饺
呢只猪肉饺既神奇之处系摆系锅到好耐都唔会散开,猪肉爽滑配白菜十分之好味。

好满足的一餐,宽巷子既食物除左靓同特别之外,职员亦十分亲切,每味菜都会向客人介绍点食。美味精致既食物、豪华既装修再加上美丽既景色,呢一餐系视觉与美觉既极致享受!
2020-01-28 1022 浏览
今年的结婚周年纪念有一点特别,舍弃了烛光晚餐,尝试长期人气高企的台湾火锅「宽巷子」,老公说会有特别安排,敬请期待!最初的感觉是海景打边炉,整个配置都是优雅的,尖沙咀海港城的维多利亚港夜景是美丽的,香港一切都会好的。正所谓一年四季都是打边炉的季节,之前睇康熙来了介绍已经很想试!今天终於有机会品嚐一下创意精品火锅「宽巷子」,终於等到她登陆香港了!麻辣鸭舌 $88一早下来有点饿,点了一客即吃小食,麻辣鸭舌於台湾无人不识吧!这里麻辣的味道很到位,吃鸭舌吃得津津有味!宽巷子招牌鸳鸯汤底 $338元珠小染 和 养生白凤。有辣有唔辣,来到这里当然要一试其招牌麻辣汤底,元珠小染以麻引辣,温润顺口,微麻微辣的汤头非常香醇,辣得有层次。养生白凤,真材实料,滋润养颜,有人蔘乌鸡等食材熬制而成,汤头味道浓郁丰厚,阴阳卖相特别。酒香糖葫芦 $178从前到北京必吃的冰糖葫芦,估唔到火锅也可以找到那种感觉,欣赏它是纯手工创作料理,品嚐到甜美软糯的口感。玫瑰松板 $368听一听经理细心推介,决定必食主打的玫瑰松板,单单是卖相已经值得我俩自拍几张。宽巷子出品的玫瑰松阪,造型特别漂亮,令人难以忘记!师傅能够砌出像真玫瑰的

麻辣鸭舌 $88

宽巷子招牌鸳鸯汤底 $338

酒香糖葫芦 $178

玫瑰松板 $368
听一听经理细心推介,决定必食主打的玫瑰松板,单单是卖相已经值得我俩自拍几张。宽巷子出品的玫瑰松阪,造型特别漂亮,令人难以忘记!师傅能够砌出像真玫瑰的花瓣,极级手艺确实要一赞!店员还帮我们在玫瑰花瓣间加入蛋白,增加豚肉滑溜口感。

花团锦簇 $328
老公说纪念日想送花,索性把整个花园送给我!招牌蔬菜花艺令我目不暇给,人手特别制作每天数量有限,多吃蔬菜对健美也很有益处呢!

总括而言,着名米芝莲食府落户海港城,店里望出窗外的风景简直是世界级,我们的维多利亚港,景色醉人,单单是这个漂亮的风景已经值回票价,还附送优雅舒适的装潢,在这环境下,怎样叫人不陶醉。

庆祝纪念
纪念日
  • 花团锦簇
  • 鸳鸯锅
  • 玫瑰松板
2020-01-19 675 浏览
最近天气渐冻,终於可以相约朋友去食火锅了!这次我们选择海港城的寛巷子,可以一边看着海景,一边试台式火锅创意料理。我们选了最新的猪肚汤和松茸茶树菇汤作鸳鸯汤底,猪肚汤的味道更突出,胡椒味很香,也很暖胃,里面也有鸡件和猪肚,足料得很。松茸茶树菇汤汤头亦较清甜,加上粟米、萝卜、腰果,很有家的味道。我们也选了几款好看的火锅配料,其中菠菠糖是外层菠菜,和一层一层的豆皮包裹着白芝麻,放到火锅时更会吸收到汤底的鲜甜,像更有层次的响铃。另一款是新出的传统台式月饼糕,卖相就像足月饼,下锅後口感像蒸萝卜糕,里面有萝卜、瑶柱和猪肉馅料,很丰富和饱肚!其他配料如水饺王也很出色,水饺有半个拳头大,虾仁亦很爽口和大只,里面的木耳和猪肉碎亦令口感很丰富。我们也点了玫瑰松板,卖相很漂亮呀!松板豚肉油脂分布均匀,而且摆成一朵玫瑰花!食的时候浇上蛋白,下锅4分钟便可以了。松板猪肉的肉味很突出,而且蛋白包裹着所以入口很滑,肉质亦很爽脆。最後当然要点花团锦簇的蔬菜拼盘了,上碟时已经是红红绿绿的艺术盆栽,食的时候店员会帮我们铺满整个火锅上面,过程真的像插花一样,有次序和层次感,随着火锅热气,蔬菜真的像微微开花般,真是又好看又好
最近天气渐冻,终於可以相约朋友去食火锅了!

我们也选了几款好看的火锅配料,

另一款是新出的传统台式月饼糕,

其他配料如水饺王也很出色,

我们也点了玫瑰松板,卖相很漂亮呀!

食的时候店员会帮我们铺满整个火锅上面,过程真的像插花一样,有次序和层次感,随着火锅热气,蔬菜真的像微微开花般,真是又好看又好吃,
不过份量对我们二人来说真的有点多!

整体来说,火锅质素很高,而且配料很特别,也很创新,真的是色香味俱全!
2020-03-26 0 浏览
今日与友人相约海港城shopping,购物前先吃饭,发现原来宽巷子推出了午市menu,於是就决定一试。友人是喜欢吃牛,点了牛魔王浓汤面。一款面有齐牛的各种部位,包括有牛坑腩、崩砂腩、牛筋、牛肚和牛,另有半只卤蛋。面为粗面,汤底浓郁,牛肉煮得稔身。卤蛋亦有惊喜,入味而且略带酒香,非常特别。而我因为想饮汤暖暖胃於是点了鲍鱼鱿鱼蒜汤配白米饭。汤用料十足,有原只鲍鱼、鱿鱼、冬菇等,非常鲜甜。除此以外,饭餐亦包括炒杂菜、泡菜等前菜和蒸水蛋,非常丰富。

卤蛋亦有惊喜,入味而且略带酒香,非常特别。

2020-03-25 13 浏览
已经好耐冇约朋友出街食饭,但有阵时自己一个人食饭都可以食好啲,都系一种放松方法自己本身都几锺意台式嘅口味,见到呢度嘅牛魔王浓汤面有齐咁多种牛嘅部位,令人急不及待咁想试吓牛魔王浓汤面牛魔王浓汤面有牛坑腩、崩沙腩、牛肚、牛展、牛筋汤底颜色偏深,果然系有浓浓嘅牛肉鲜味但唔会过浓同过咸,食到最後都唔会觉得好腻而且材料真系十分足料,配料同面嘅比例简直就系一比一因为太多料,所以夹面都有一定嘅难度而且佢嘅牛筋真系相当之稔,有入口即溶嘅感觉牛坑腩同样够稔、牛肚就够爽,材料新鲜相信呢一个牛魔王浓汤面唔会令牛肉粉丝失望

牛魔王浓汤面

牛魔王浓汤面有牛坑腩、崩沙腩、牛肚、牛展、牛筋

汤底颜色偏深,果然系有浓浓嘅牛肉鲜味
但唔会过浓同过咸,食到最後都唔会觉得好腻
而且材料真系十分足料,配料同面嘅比例简直就系一比一
因为太多料,所以夹面都有一定嘅难度

而且佢嘅牛筋真系相当之稔,有入口即溶嘅感觉

牛坑腩同样够稔、牛肚就够爽,材料新鲜
相信呢一个牛魔王浓汤面唔会令牛肉粉丝失望
2020-03-23 52 浏览
呢度出名火锅配料精致,手工出众,靓到你唔信,今日我来食午餐,时间尚早12点左右,唔系好多人,几休闲。定食午餐摆设一样咁靓,例如 $98 台湾卤肉饭,日式摆法,身价提升唔少。配很多菜,泡菜青菜椰菜,仲有蒸蛋,唔单止有卤肉,肉燥都有,一次过试晒两款台湾特色,两种肉都好入味,真系唔错。我加咗$28 升级套餐,有麻辣鸭血丝绸豆腐汤,材料够多,大大件豆腐很滑,鸭血都非常得,麻辣汤都几辣,现在环境唔敢饮太多,怕刺激喉咙会咳。另一款点了牛魔王浓汤面 $198,材料极之丰富,牛腩牛筋牛肚牛肋肉,汤底浓郁,牛肉味香。同伴配宽巷子玫瑰水果茶,跟我的不同佢个杯好润又可口。有海景,环境又特别,真的梳乎。

同伴配宽巷子玫瑰水果茶,跟我的不同佢个杯好润又可口。

有海景,环境又特别,真的梳乎。

别出心裁的精致+美味台式饭面~~~餐厅名称:宽巷子 (尖沙咀)餐厅地址:尖沙咀广东道3-27号海港城海运大厦地下OT G57号舖~~~在海港城的玩具反斗城买完礼物给朋友的女儿後 我们便来了这里吃午餐这间来自台湾的火锅店无论是在台湾还是香港都是行高档路线 极致高贵优雅的装修 令人一进去便目不暇给 近日因应疫情 少了人出外享用火锅 所以他们就推出了面食和饭食套餐 ~~~我们首先叫了一客鲜鱼饭 鲜鱼饭并不是刺身饭 而是蒸桂花鱼饭 精致的便当盒子🍱 把饭餸都排列得整整齐齐的 外形份外吸引 放於中央的蒸蛋很滑溜 右边的蒸桂花鱼肉嫩味鲜 左边的饭粒饭香飘溢在空气中 而且好伴有菇炒野菜和台式黑椒猪肉肠 整个饭都丰富又清新美味 😁~~~除了鲜鱼饭之外我们还叫了牛魔王浓汤面 这个浓汤面里面有许多🐮🐮 例如有牛坑腩 崩沙腩 牛筋 牛肚和牛腱 厨师👨🏻‍🍳给的分量毫不手软满满的一层🐮布满整个面的表面 当中大旧最爱的是牛筋 入口几乎马上融化 浓郁的牛汤 非常美味加上面条亦很弹牙 没什麽可以挑剔~~~我们随餐加点了 麻辣鸭血锦绸豆腐汤和淮山枸杞炖鲍鱼响螺汤 麻辣汤辣但不刺喉 鸭血是绝对台湾入口的鸭血 嫩滑度惊
别出心裁的精致+美味台式饭面
~~~
餐厅名称:宽巷子 (尖沙咀)
~~~
我们随餐加点了 麻辣鸭血锦绸豆腐汤和淮山枸杞炖鲍鱼响螺汤 麻辣汤辣但不刺喉 鸭血是绝对台湾入口的鸭血 嫩滑度惊人 并非坊间许多地方所用 用来混珠摸鱼的猪血 豆腐则很吸汁 很美味 而淮山枸杞炖鲍鱼响螺汤则很明显是鲜炖的 很清甜美味又养生
~~~
总括来说 他们虽然原是做火锅的店 但他们的面饭却一样出色得无论是外观还是味道都是一级的棒 美味的程度就像去了一趟台湾那麽值得令人兴奋☺️感谢大旧带我来吃😘
~~~
推荐度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高-很久没给满分了)
2020-03-22 23 浏览
COMPELTR RIP OFF见有7折就试下,但无论食物质素,服务,餐厅环境都完全唔值呢个价钱。 唯一可取系有海景。尖沙咀有太多更加好的选择。呢碟牛$580..隔离枱都点左,一黎到同我反应一样 “咁细碟既”汤底正常卤水牛同样得个几片。食完完全唔饱,埋单过左隔离食shakeshack
COMPELTR RIP OFF

汤底正常

2020-03-21
用餐优惠
优惠券
2020-03-22 18 浏览
今日咁岩放平日,去开尖沙咀海港城,系海运搵左呢间台式餐厅试试。 终於可以叹到抵食又高质既中午饭. 门口都几靓店内装修都好豪华,而且d台台凳凳都分得好开,完全无压迫感,仲坐得好舒服。Lunch 餐牌都好多选择,面.饭同小炒都有。我地两个人分别叫左两个套餐。呢个系我既台式卤肉饭套餐($98),就咁睇好似个便当盒咁,好丰富。除左卤肉,有蒸蛋,菜,台湾肠同kimchi. 最特别系饭上面有几粒鱼子,好有鲜味。卤肉唔会太油,配上蒸蛋一齐捞饭食会有卤肉玉子既感觉,唔觉唔觉好快就食晒d饭。 朋友叫既三杯鸡饭 ($118), 便当既其他都一样。 主角三杯鸡好野味,有少少辣,鸡啖啖肉完全无骨,配上花生同大量莞西,成通菜都好香。 另外每个套餐都可以加钱配饮品,我地就加左$15要左呢个玫瑰水果茶。 水果茶不会太甜,有啖啖花香,伴随我地叫果两味餸,好解渴! 临走见到出面有poster 话火锅做紧优惠,下次会再黎试火锅。

门口都几靓

台式卤水肉饭
三杯鸡套餐
宽巷子玫瑰水果茶
2020-03-21 16 浏览
今天HAPPY FIRDAY,平日番工之後都急急脚番屋企,今日真系好想出去食下D特别既野,所以就来尖沙咀海港城食下野,行下街,散下心朋友就带左我来呢间好精致的台湾料理宽巷子,个门口好有味道,非常古典。入面的装置令人眼前一亮,系现代同怀旧的FUSION,环境一流而且真的好用心的设计。食台湾野,就一定要食牛肉面呢~呢到有红烧崩沙腩浓汤面$158,唔系一般的牛肉面呢~!呢个红烧崩沙腩浓汤面,至少有5件牛腩,而且仲有蛋、菇、同菜~个汤底有微辣,味浓但唔会好咸。面都好弹牙,整体都好美味。加$58就有姖松茸虫草花炖花胶汤,呢个汤真系好正,而且非常之多料,所以炖汤真系好浓味又香甜。台式三杯鸡饭$118,呢个上菜时真系一大惊喜~好精致,台式也有点日本风的食具,木制食具令成个食物提升了~三杯鸡有麻辣味,唔会太麻同辣,系好香而且鸡都入味。中间的蒸蛋平衡番浓味的主菜。整体真系令人好惊喜的一餐,而且环境好静,可以静静地享用美食同倾计,正~

呢个红烧崩沙腩浓汤面

姖松茸虫草花炖花胶汤

三杯鸡饭

2020-03-20
姖松茸虫草花炖花胶汤
三杯鸡饭
2020-03-20 23 浏览
最近病菌咁西利真系好耐无出过街,呢日真系约左个好耐无见既朋友聚下,所以行完街决定食埋饭先。依家真系无乜人出黎食饭,见到呢到又大装潢又好有feel咁所以就入左去试下🤣一坐底,店员立即递上纸袋俾我地装住口罩,好细心👍🏻种类都有好多选择,我同朋友就决定叫一个面餐一个饭餐可以一齐share两样都试哂😋叫左呢个卤肉饭套餐,卤肉味道好浓,送饭一流👍🏻仲要跟埋碗蒸蛋,热辣辣又好似豆腐咁滑,得一碗真系嫌唔够啊~🤣然後配菜亦都有好多,呢个餐简直系好健康。然後叫左呢个牛魔王浓汤面,牛方面包含左五个部位,肉质非常之淋好重牛味,份量亦都好多好大旧。而个汤先至系精华,好浓味,饮完又唔会觉得口乾,真系一啖汤一啖面咁食,正👍🏻

一坐底,店员立即递上纸袋俾我地装住口罩,好细心👍🏻