2024-07-13 239 浏览
已經有很長時間沒有吃餃子了,今天終於去了家後分店家後2.0吃餃子和芝士蛋糕。內面裝修很美又簡潔,而且座位亦很闊落,坐得行舒適。私心地點了雙拼餃子,煎雙拼芹菜豬肉餃和洋蔥豬肉餃。外面表皮煎得很金黃且香脆,他的皮帶點煙韌好咬。配搭滿滿的內餡🫶🏻。芹菜味亦很突出非常好吃!配搭頗有辣度的菜莆味道更有層次。洋蔥餃煎得很香甜不會因為太生而有辣味。灼餃即試了韮菜餃和是日精選餃子(即麻辣豬肉餃)。灼餃包一碗自家湯,非常舒適又不會有太多味精味!水餃的表皮亦是很嫩滑且軟熟又不會散。麻辣豬肉餃帶點辣味又不會太過,配水餃吃可以細味內餡味道。原味芝士蛋糕,表皮有焗烤的表面,配搭內裡軟熟帶微微濕潤的芝士蛋糕,很滿足。飲品可以點hot latte很特別,便點了一杯餃子配咖啡過癮!
內面裝修很美又簡潔,而且座位亦很闊落,坐得行舒適。

私心地點了雙拼餃子,煎雙拼芹菜豬肉餃和洋蔥豬肉餃。
芹菜味亦很突出非常好吃!配搭頗有辣度的菜莆味道更有層次。
洋蔥餃煎得很香甜不會因為太生而有辣味。

水餃的表皮亦是很嫩滑且軟熟又不會散。
麻辣豬肉餃帶點辣味又不會太過,配水餃吃可以細味內餡味道。

2024-07-12 180 浏览
今日和朋友去了深水埗電子特賣城行街,行完後去了這間餃子店吃晚餐。點了手工餃子🥟套餐:最先送的是冷盤前菜,幾清甜,不錯。小籠包豬肉煎餃,菠菜豬肉煎餃雙併🥟:這款小籠包豬肉煎餃非常美味!外皮煎得酥脆,內裡的豬肉餡料鮮嫩多汁,加上適中的香料調味,讓整個口感非常豐富。每一口咬下去都能感受到豬肉的鮮味和香氣,讓人食指大動。建議可以搭配餃子醋一起吃,提升整體的風味。另外菠菜豬肉煎餃是一道美味的中式小吃。這道菜有著脆口的外皮和鮮美的內餡,是許多人喜愛的美食之一。首先,外皮煎的金黃酥脆,口感十分誘人。內餡部分,豬肉和菠菜的搭配恰到好處。豬肉的肉質鮮嫩多汁,與菠菜的清香相互輝映,各自的味道都得到了很好的展現。小籠包豬肉煎餃,洋蔥🧅豬肉煎餃雙併🥟:洋蔥豬肉煎餃:煎餃上桌時,外皮金黃酥脆,內餡則是豬肉和洋蔥的絕妙組合。每口咬下去,都能感受到洋蔥的香甜和豬肉的鮮嫩口感,讓人越吃越上癮。

點了手工餃子🥟套餐:

最先送的是冷盤前菜,幾清甜,不錯。

小籠包豬肉煎餃,菠菜豬肉煎餃雙併🥟:

首先,外皮煎的金黃酥脆,口感十分誘人。

小籠包豬肉煎餃,洋蔥🧅豬肉煎餃雙併🥟:

2024-07-01
2024-07-10 199 浏览
鍾意食餃子🥟的你一定聽過「家後」這個名字家後2.0係新店舖 店舖帶點文青裝潢😍我同豬仔🐽係餃子控 一人一碟餃子走唔甩🙌菠菜豬肉餃拼芫茜豬肉餃(左)菠菜豬肉餃拼雲耳椰菜豬肉餃(右)餃子皮薄餡鮮 可以雙拼口味 滿足心多多的我倆😃灼餃送埋燉湯 滿足👍🏿菠菜豬肉餃雲耳椰菜豬肉餃韮菜豬肉餃(煎)餃子煎得金黃香脆 一咬散發陣陣韮菜香氣 韮菜控like爆❤️小店主打餃子 原來芝士蛋糕亦係店鋪名物😋當日只剩下原味巴斯克芝士蛋糕 口感香滑芝味 下次有機會一定試吓其他口味
鍾意食餃子🥟的你一定聽過「家後」這個名字

家後2.0係新店舖 店舖帶點文青裝潢😍
我同豬仔🐽係餃子控 一人一碟餃子走唔甩🙌
菠菜豬肉餃拼芫茜豬肉餃(左)
菠菜豬肉餃拼雲耳椰菜豬肉餃(右)

菠菜豬肉餃
雲耳椰菜豬肉餃

韮菜豬肉餃(煎)

2024-07-09 174 浏览
今日到深水埗,就係為左食依一間家後2.0既餃子店。到底有無辜付到我既期望呢?咁就要繼續睇埋佢。佢地既餃子種類非常多,主要分左灼餃同煎餃。重有唔同既小食可以食。首先係灼餃,今次叫左雲耳椰菜豬肉餃同韭菜豬肉餃食。簡單概括佢地手工餃既質素,皮薄餡靚,非常足料既餃子。食材都好新鮮,食到佢地既鮮味。而且灼餃會有限定既靚湯,完全飲得到全部親自料理,無其他加工,十分鮮甜由於灼餃已經咁好食。本人亦都好愛好香口既食物,所以煎餃我都必須要加碼的。今次就叫左韭菜豬肉餃同洋蔥豬肉餃。餃皮煎得岩岩好,夠脆又唔會老。餡料經過煎香後香氣四溢,食落重好突出配料既香味。小食見到有麻辣雞中翼就忍唔住叫埋。辣汁夠香,辣度又岩岩好,配埋雞翼十分之match。最後甜品埋尾,佢地有數量限定有芝士蛋糕,手快有手慢無。今日係旁晚時分去食,我已經係最後一個客人食到。今日係巴斯克蛋糕,甜味岩岩好。食落又香又好食。如果有機會食到佢地既蛋糕,一定要叫埋黎食。

在深水埗的一隅,原來有個家在等待著我,這個家系餃子🥟真的有很「家」的感覺手工餃子套餐(灼)菠菜豬肉餃(灼)(中式)是日住家鹹飯+$60.0冷盤小食 + 烏龍茶 @$20.0菠菜跟肉的比較剛好,入口帶菜爽而不膩,清淡不會鹹手工餃子套餐(煎)$46.0- 小籠包豬肉餃(煎)是日新款餃子- 麻辣白菜餃子(煎) @$2.0小籠包豬肉餃 賣相一般,但是裏面滿滿的肉汁,餃子皮明顯剛剛煎好,相當金黃,值得一讚的毅力麻辣恰如其分,帶少量椒麻香,小辣不刺激,正!手工餃子套餐(灼)$42.0韭菜豬肉餃(灼)芹菜豬肉餃(灼) @$2.0感覺芹菜餃子的存在感很強!俾韭菜餃更強!令人感覺到有在吃菜!非常健康日式住家飯團$16.9滿滿滷水雞肉的飯團,竟然還是自家製!$16.9,夫復何求?原味芝士蛋糕$30.0甜而不膩有層次,芝士🧀️香適中,入口順滑,絕對不像家庭餃子店的水準!家後2.0 (深水埗)深水埗汝州街131號地舖#家後2.0 #深水埗

手工餃子套餐(灼)
菠菜豬肉餃(灼)
(中式)是日住家鹹飯+
$60.0
冷盤小食 + 烏龍茶 @$20.0

菠菜跟肉的比較剛好,入口帶菜爽而不膩,清淡不會鹹

手工餃子套餐(煎)
$46.0
- 小籠包豬肉餃(煎)
是日新款餃子- 麻辣白菜餃子(煎) @$2.0

麻辣恰如其分,帶少量椒麻香,小辣不刺激,正!

手工餃子套餐(灼)
$42.0
韭菜豬肉餃(灼)
芹菜豬肉餃(灼) @$2.0

日式住家飯團
$16.9
滿滿滷水雞肉的飯團,竟然還是自家製!
$16.9,夫復何求?

原味芝士蛋糕
$30.0

家後2.0 (深水埗)
深水埗汝州街131號地舖

#家後2.0 #深水埗
2024-07-05 97 浏览
位於深水埗的"餃子有道"餐廳,以其簡約而文青的裝潢風格成為附近街坊新寵兒。踏入這間餐廳,彷彿置身於一處文藝氛圍濃厚既小酒館,木質桌椅同溫暖既燈光營造出一種舒適悠閒既氛圍,令人不禁放下繁忙既都市生活,靜下心來細細品嚐眼前美食。今日,我攜同好友來到這裡一探究竟。餐廳主打餃子,共有七款基本口味,加上一些特色口味。作為餃子愛好者,我刂五朋友當然不能錯過這次大餐,各自點左兩款雙拼餃子品嚐。首先,我們點左雲耳椰菜餃同麻辣白菜餃。雲耳椰菜餃內餡鮮嫩多汁,椰菜清香同雲耳脆口完美融合。麻辣白菜餃則帶有一股微微既辣香,但並不過於強烈,反而令人上癮!接下來係芫荽餃同菠菜餃。芫荽餃散發著濃郁既香氣,餡料鮮嫩多汁,配合餐廳特製既醬料,口感鮮美而又不失清新。菠菜餃則以健康既蔬菜為餡,清新脆口。除左餃子,我們仲另外點左一客紅燒豬手同一個自製飯團。紅燒豬手肉質軟嫩,肥而不膩,入口即化,令人垂涎。自製飯團以飽滿既米粒同適當既鹹香味,搭配上別具特色既口味,讓人忍不住一口接一口。飲品方面,朋友選擇了套餐附送熱烏龍茶,清香醇厚,完美地中和左餐點既鹹香。而我則選擇了熱豆漿,濃郁既豆令人感到格外舒適同溫暖。總結,今次用餐經歷可謂

總結,今次用餐經歷可謂係一次別開生面既文青饗宴。餐廳不僅提供了美味可口既餃子,更以其獨特既裝潢風格營造出一種溫馨舒適既氛圍,令我們度過了一個難忘的用餐時光。
2024-07-03 127 浏览
深水埗依間好出名!仲要價錢親民❤️❤️❤️🤩菠菜豬肉餃(灼)餃子皮薄而有彈性,包裹著豐富的菠菜和多汁的豬肉,每一口都充滿了鮮美的味道。簡單的灼煮方式保留了食材的原汁原味。🤩灼雲耳椰菜豬肉餃餃子的內餡豐富且多層次,椰菜的清甜和雲耳的脆爽相得益彰。🤩小籠包豬肉餃(煎)小籠包以其鮮美的豬肉餡料和薄脆的餃子皮聞名。煎烤的過程為餃子增添了一層香氣和口感😃😃外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁。🤩沙薑雞中翼搭配上香氣四溢的沙薑醬,味道更加香濃🤩白水蜜桃汁天然的水蜜桃,帶有微妙的甜味,絕對是一個消暑的好選擇。
深水埗依間好出名!仲要價錢親民❤️❤️❤️

🤩菠菜豬肉餃(灼)

🤩灼雲耳椰菜豬肉餃
餃子的內餡豐富且多層次,椰菜的清甜和雲耳的脆爽相得益彰。

🤩小籠包豬肉餃(煎)

🤩沙薑雞中翼
搭配上香氣四溢的沙薑醬,味道更加香濃

🤩白水蜜桃汁
天然的水蜜桃,帶有微妙的甜味,絕對是一個消暑的好選擇。
2024-07-02 109 浏览
深水埗既家後餃子同芝士蛋糕一直都好出名 佢地終於有分店 估唔到會開返深水埗區,新店環境好乾淨 裝潢以木系為主調 是Cafe的感覺星期日下午5點到埗 見人人一坐底就order要留一件芝士蛋糕先,唔執輸 我都留! 可能係weekend 原故...得返原味芝士蛋糕咋餃子餐送是日燉湯 送完即止手工餃子套餐(灼) $40  🥟是日新款餃子🥟芫茜豬肉餃是日新款=麻辣白菜餃,隻隻漲卜卜好足料 有少少似韓國泡菜餃 不過多左份中式獨有的麻香味 辣度唔算太強 岩晒我呢D唔食得辣既人,芫茜餃食落香味濃郁 芫茜都落得幾重手 兩款餃都揀左灼 味道依然惹味 唔需要沾任何醬汁都咁好食手工餃子套餐(煎) $44🥟洋蔥豬肉餃🥟小籠包豬肉餃兩款餃味道上有D相似 但入口就各有特色,咬開洋蔥餃會見到一粒粒洋蔥碎 多一份洋蔥香同清甜,而小籠包餃在一啖咬下時 會有湯汁爆出黎 餡料亦明顯比其他餃更JUICY更多肉汁,餃煎得岩岩好 底金黃香脆又有咬口,餃皮絕唔會太薄攪到變炸餃,又煎得夠晒乾身 唔會有油淋淋感,下次再食 一定全部要煎餃麻辣雞中翼 $30有個麻辣汁浸住上枱,入口時覺得都幾麻香 又唔算好辣咁 點知個後勁都幾凌厲原味芝士蛋糕

餃子餐送是日燉湯 送完即止

🥟洋蔥豬肉餃
🥟小籠包豬肉餃

麻辣雞中翼 $30

原味芝士蛋糕 $30
芝士味適中,唔係流心款式 質地唔會太硬或者太軟 口感細滑,唔會太甜而且食完一件都唔覺膩

另外點左意大利泡沫咖啡(Capuccion) $25 + 凍豆漿(杯) $6
個人喜好: 餃要配豆漿 / 芝士蛋糕配咖啡,同frd子一齊食 就可以實現兩個願望

*Menu有飯/麵餐提供

*淨餃子餐的話 雙拼味道另加$2

*是現場自家製作..一定係鮮製

*CP高小店,足料製作 同frd子每人8隻餃子 食完已是飽飽的

*唔收+1
2024-06-30
下午茶
  • 原味芝士蛋糕
手工芹菜豬肉餃(灼):餡料清新爽口,搭配入口柔軟的餃子皮。這是日新推出的餃子品種,餡料好飽滿,而且芹菜都幾濃味!沙薑雞中翼:雞翼生熟程度啱啱好,入邊有肉汁內嫩,令人難以抗拒。手工餃子套餐(煎):餃子外皮金黃酥脆,內餡爆多汁,口感層次豐富。韭菜豬肉餃(煎)韭菜超濃味,而且唔算好多肥豬肉!雲耳椰菜豬肉餃(煎)入邊有降血壓嘅雲耳感覺幾健康!紅燒豬手:軟嫩多汁,醬料香濃入味,肉質滑嫩爽口,是極佳的家常菜品。醬汁入味,Q彈的豬手肉質有好多骨膠原!凍豆漿(支裝):清爽順口,濃郁香醇,甜而不膩,是消暑解渴的好選擇。Dessert巴斯克蛋糕best dessert in town!
手工芹菜豬肉餃(灼):
餡料清新爽口,搭配入口柔軟的餃子皮。
這是日新推出的餃子品種,餡料好飽滿,而且芹菜都幾濃味!

沙薑雞中翼:
雞翼生熟程度啱啱好,入邊有肉汁內嫩,令人難以抗拒。

手工餃子套餐(煎):

雲耳椰菜豬肉餃(煎)入邊有降血壓嘅雲耳感覺幾健康!

紅燒豬手:

凍豆漿(支裝):
清爽順口,濃郁香醇,甜而不膩,是消暑解渴的好選擇。

Dessert

巴斯克蛋糕best dessert in town!
2024-06-27 93 浏览
🏡家後餃子🥟同自家製巴斯克芝士蛋糕仲有冇人未食過💁🏻‍♀️呢間簡直係我深水埗Top3愛店😌好食價錢又貼地🫶🏻舊店就去得多,新店2.0都係第一次幫襯!照舊一湯一煎🥟🫶🏻今次湯餃要左雲耳椰菜豬肉餃,家後的手工餃子都幾大隻,自己食一份都好夠食,餡料滿滿。另外煎餃要左洋蔥豬肉餃,我覺得洋蔥🧅餃要煎會好食啲🤤煎到外皮香脆,咬開仲有少少肉汁,洋蔥粒好有口感,甜甜地好好食🤤如果肚餓仲可以加$16要埋豬骨湯上海麵,好大碗夠我哋兩個share。小食方面要左個日式住家飯團,加左牛蒡、肉碎,係簡簡單單既幸福感☺️沙薑雞中翼都幾入味👍🏻最後梗係要叫埋日式巴斯克蛋糕,有限定開心果口味😍好鍾意佢中間少少軟心的感覺,開心果的果仁香都好出,又唔甜,好滿足😍🔸雲耳椰菜豬肉餃🥟🔸洋蔥豬肉餃🧅🥟🔸日式住家飯團🍙🔸 沙薑雞中翼🐥🔸 開心果巴斯克蛋糕💚📍#家後2.0 (#深水埗美食)#深水埗 汝州街131號地舖

另外煎餃要左洋蔥豬肉餃,我覺得洋蔥🧅餃要煎會好食啲🤤

沙薑雞中翼都幾入味👍🏻

🔸雲耳椰菜豬肉餃🥟
🔸洋蔥豬肉餃🧅🥟
🔸日式住家飯團🍙
🔸 沙薑雞中翼🐥
🔸 開心果巴斯克蛋糕💚

📍#家後2.0 (#深水埗美食)
#深水埗 汝州街131號地舖
2024-06-26 78 浏览
深水埗既餃子、芝士蛋糕大名鼎鼎開咗分店之後 呢間更加企理 坐得舒服啲手工餃子套餐 叫左一個芫茜豬肉餃(灼)湯同埋餃子係分開上嘅餃子粒粒都係一樣大細 包得好正宗好大隻入邊充滿芫荽 啲湯有啲椰子味 熱辣辣幾好味另外再叫咗個煎嘅是日新款餃子,係麻辣餃子+ 雙拼洋蔥豬肉餃麻辣餃子一食或口已經食到花椒味道唔算話超級辣可接受洋蔥就有甜甜香味煎得一式一樣好完美 個皮好脆沙薑雞中翼好有家的味道 雞翼好腍 嗍晒啲生薑汁日式住家飯團🍙充滿香菇嘅味道最後叫咗一個玫瑰味芝士蛋糕同埋原味芝士蛋糕呢度最正嘅就係啲芝士係有少少流心而芝士蛋糕嘅頂就係少少燶咗嘅皮雙重口感
深水埗既餃子、芝士蛋糕大名鼎鼎
開咗分店之後 呢間更加企理 坐得舒服啲
手工餃子套餐 叫左一個芫茜豬肉餃(灼)
湯同埋餃子係分開上嘅
餃子粒粒都係一樣大細 包得好正宗
好大隻入邊充滿芫荽
啲湯有啲椰子味 熱辣辣幾好味

另外再叫咗個煎嘅是日新款餃子,係麻辣餃子+ 雙拼洋蔥豬肉餃
麻辣餃子一食或口已經食到花椒味道

呢度最正嘅就係啲芝士係有少少流心
而芝士蛋糕嘅頂就係少少燶咗嘅皮
雙重口感
2024-06-24 81 浏览
這間餃子店之前食這過,除了價錢平,芝士蛋糕也是相當出色😊沒想到原來了開了2.0,餐牌有少少不同.💠 韭菜豬肉餃+芫茜豬肉餃(灼)$42+$2.0雙拼了兩款,餃子有清新爽口的風味, 兩款也與豬肉的香味融合得很出色,灼的做法可以令餃子肉汁豐富,有嫩滑口感☺️☺️💠芹菜豬肉餃(灼) $42很清爽,餃子皮非常細膩,口感Q彈有嚼勁.肉餡柔軟滑嫩,咀嚼起來有很好的口感😍💠海帶烏冬麵+冷盤小食+烏龍茶 $30.0海帶的咸香和烏冬麵的勁道質地,湯汁濃味😗💠原味芝士蛋糕 $30蛋糕香醇濃郁,口感細緻綿密,芝士香味濃厚.💠開心果芝士蛋糕 $35有同芝士和開心果的香味,口味非常順口.蛋糕綿密柔軟的,帶有一些微微的絲滑感😋😋

💠 韭菜豬肉餃+芫茜豬肉餃(灼)$42+$2.0

💠芹菜豬肉餃(灼) $42

💠海帶烏冬麵+冷盤小食+烏龍茶 $30.0
海帶的咸香和烏冬麵的勁道質地,湯汁濃味😗

💠原味芝士蛋糕 $30
蛋糕香醇濃郁,口感細緻綿密,芝士香味濃厚.

💠開心果芝士蛋糕 $35
2024-06-23 106 浏览
今日放假去深水埗買平嘢,之前見到家後開咗新分店-家後2.0,於是就想再去食,好掛住佢啲手工餃子🥟分店都係一貫嘅簡樸風格店面簡約企理,入到去座位都好闊落,坐得好舒服我哋12點幾去到嘅時候唔算太多人,但一到午餐食飯時間就全場滿座,果然冇嚟錯 家後主打係餃子,餃子款式選擇都好多,可以選擇水餃或煎餃,仲可以揀套餐配麵,怕唔夠飽,仲有飯餐,雖然選擇唔係話十分之多,但因為主打係餃子,所以我哋都係叫咗餃子套餐餃子套餐除咗有餃子同面之外,仲有冷盤前菜,烏龍茶,仲包一碗燉湯冷盤小菜係筍,筍煮得好冧,加少少芝麻食落好香口好開胃燉湯好夠味,唔係淡茂茂嗰啲例湯,燉湯冇落味精,飲完唔會口渴蟲草花好夠味,啖湯真係好正一上嚟我哋就飲晒之後到主角出場,餃子粒粒都好飽滿好足料可能有一粒豬肉洋蔥餃子有少少爆開左,佢仲比多咗一粒我哋,小店果然係有人情味餃子套餐嘅餃子,可以選擇雙拼,我哋兩個餐揀咗四款:菠菜豬肉餃洋蔥豬肉餃椰菜雲耳豬肉餃韭菜豬肉餃我哋最鍾意都係菠菜豬肉餃同埋韭菜豬肉餃,呢兩款我哋覺得係最惹味,反而洋蔥豬肉餃煎餃嘅話應該會香口好多但今日天氣太熱,唔想食咁熱氣,所以叫水餃韭菜豬肉餃子夠惹味洋蔥豬肉餃子,咬落啖啖都

店面簡約企理,入到去座位都好闊落,坐得好舒服

冷盤小菜係筍,筍煮得好冧,加少少芝麻食落好香口好開胃

燉湯好夠味,唔係淡茂茂嗰啲例湯,燉湯冇落味精,飲完唔會口渴
蟲草花好夠味,啖湯真係好正
一上嚟我哋就飲晒

之後到主角出場,餃子粒粒都好飽滿好足料
餃子套餐嘅餃子,可以選擇雙拼,我哋兩個餐揀咗四款:

菠菜豬肉餃
洋蔥豬肉餃
椰菜雲耳豬肉餃
韭菜豬肉餃

但今日天氣太熱,唔想食咁熱氣,所以叫水餃

韭菜豬肉餃子
夠惹味

洋蔥豬肉餃子,咬落啖啖都係肉

菠菜豬肉餃子,健康又好味

椰菜雲耳豬肉餃子,味道較清淡,適合口味偏淡嘅人

食完一個餃子套餐已經好飽好飽,想食蛋糕都食唔落
仲有我最鍾意嘅開心果味同抹茶味,真係好可惜,點解我個胃唔可以大啲

2024-06-23
  • 韭菜豬肉餃
  • 菠菜豬肉餃
手工餃子套餐(煎)兩拼$46 叫咗一個芫荽豬肉餃四隻同埋菠菜豬肉餃四隻。香煎嘅餃子果然更加香口,個皮煎到好脆同金黃色。餃子內裏仲保留左好多肉汗,餃子餡都佔咗餃子裏面好大部份。手工餃子套餐(灼)單拼$40叫咗一個芫荽豬肉餃。灼嘅餃子同煎嘅餃子好唔一樣,不過係灼嘅話就更加可以食到餡裏面嘅味道。芫荽落得好足夠,同埋豬肉一齊食嘅時候又可以食到芫荽獨特嘅香味,每一啖仲有豬肉嘅鮮甜味。沙薑雞中翼$30 沙薑雞中翼同平時其他嘅嗰啲唔一樣,佢一隻係用咗沙薑水去浸啲雞翼。食落去冇咁熱氣同埋醋燥。一碗裏面有四隻,大大隻,而且因為用浸嘅方法煮熱,所以每一隻雞翼仲保留咗好多肉汁。開心果巴斯克蛋糕$35 不得不提,呢一個蛋糕真係全餐嘅焦點。認真細滑!而且食落去感覺上係好似食緊半盒開心果咁多咁濃!巴斯克蛋糕嘅中間整得好嫩滑,而且開心果味都好出。表面見到外皮係焗到變咗做金黃色,而且會有一啲焦糖化。
手工餃子套餐(煎)兩拼$46

手工餃子套餐(灼)單拼$40

沙薑雞中翼$30

開心果巴斯克蛋糕$35
2024-06-17 84 浏览
小店位於深水埗,裝修光猛整齊,木系傢俬,令人有家的感覺。餐牌除左主打既手工餃子,仲有飯餐、小食、飲品和自家製芝士蛋糕,另外仲提供生餃子,讓客人可以買回家自己煮。韭菜豬肉餃:韭菜和豬肉配搭得恰到好處,一口咬下去仲會爆出鮮甜肉汁,而且帶有韭菜既香甜味道。食灼餃子會送燉湯,今日係冬瓜薏米湯,不含味精,清熱去濕。豬骨湯上海麵:麵質幼滑,豬骨湯底不會太濃,有家的味道。咖喱牛根腩飯:牛根腩和薯仔都炆得軟腍入味,咖喱微辣,撈飯一流。加$20轉中式套餐:送鹹飯+冷盤小食+烏龍茶。鹹飯配料有薯仔和冬菇,份量剛剛好。冷盤係芝麻菠菜,味道調配得宜。原味芝士蛋糕:蛋糕充滿濃郁芝士味,口感細滑,好有驚喜。總結,小店食物質素好,甜品尤其突出,性價比高。
小店位於深水埗,裝修光猛整齊,木系傢俬,令人有家的感覺。

食灼餃子會送燉湯,今日係冬瓜薏米湯,不含味精,清熱去濕。

豬骨湯上海麵:麵質幼滑,豬骨湯底不會太濃,有家的味道。

加$20轉中式套餐:送鹹飯+冷盤小食+烏龍茶。

鹹飯配料有薯仔和冬菇,份量剛剛好。

冷盤係芝麻菠菜,味道調配得宜。

原味芝士蛋糕:蛋糕充滿濃郁芝士味,口感細滑,好有驚喜。

總結,小店食物質素好,甜品尤其突出,性價比高。

• 韭菜豬肉餃
  • 豬骨湯上海麵