2020-05-18 1 浏览
好耐冇写食评!但今次真系有惊喜!行完街见到有客家菜食,座位又几宽阔,就入去试下!点知好有惊喜五个朋友点了五个菜,刚刚好!原来之前在太子搬过来,已经有十几年嘅老字号,老板是正宗客家人,难怪令我揾番以前婆婆做的味道!盐焗鸡整得好好味!皮是脆的,鸡肉嘅咸度啱啱好,好快已经成碟清晒😂😂!客家梅菜扣肉,炆得好好味,扣肉入口即化,单是梅菜已好好送饭!真系好正!👍👍👍👍另外有个叫猪肉酿蚝鼓,好特别!好难喺出边搵到呢个味道!一定会来再帮衬!
好耐冇写食评!但今次真系有惊喜!

五个朋友点了五个菜,刚刚好!

啫啫通菜煲
客家盐焗鸡
猪肉酿蚝豉
梅菜扣肉
啫啫通菜煲
客家盐焗鸡
猪肉酿蚝豉
梅菜扣肉
  • 精彩的梅菜扣肉!
2020-02-23 194 浏览
每次都专程来吃这家餐厅,优质新鲜食材,每道菜都令人惊艳。连配料如蒜头,梅菜和洋葱都很新鲜惹味,普通的菜式如鸡煲,豆腐都能突显其厨技和食材的优秀。绝对值得一试😋
2020-01-21 161 浏览
They serve dead fish here, the staff are so unprofessional that they don’t even know to communicate with the customers. They are not willing to help when they encounter problems. Horrible Chinese mannernot a good place to have reunion dinner or just normal dinning. Bad!
2020-01-08 195 浏览
难得有时间写写食评,早排忙到癫🤣🤣🤣做冬个阵,同家人买左个盆菜返屋企食盆菜做得好好,简单讲句简直就系色香味俱全👍👍👍尤其是条鱼,系酿鱼肉入去,好巧功夫,依家唔系周围都食到呢种味道👍😋如果想食盆菜要提早少少落单,因为好似都几多人买,所以宁愿提早令厨房有充足时间煮定个靓餸去准备🥂之前客家人由太子我已经开始食,直到依家搬过黎长沙湾我仍然都食佢,因为依家好味既餐厅已经好少,仲要加埋有人情味🤭🤭🤭
难得有时间写写食评,早排忙到癫🤣🤣🤣
做冬个阵,同家人买左个盆菜返屋企食
盆菜做得好好,简单讲句简直就系色香味俱全👍👍👍
尤其是条鱼,系酿鱼肉入去,好巧功夫,
依家唔系周围都食到呢种味道👍😋
因为依家好味既餐厅已经好少,仲要加埋有人情味🤭🤭🤭

外卖自取
2019-09-23 623 浏览
一班同事有人生日想食好D,订了个火朣翅,我们一班人订了楼上VIP房,有牌打有卡拉ok私稳度极高不怕嘈到隔离,主菜来时意外地超大煲火朣翅,心谂会唔会黎错或计我们超贵,因预订时讲明888元,之後叫伙记check 单,真的是888元,够一围用🤣,还有同事打包几碗回家,老板超好人叫我们介绍下朋友来,心谂如果系澳门无4500到落唔到楼,重要足料,真心推介。其余菜式黄酒鸡几好,老板还请我们饮自家制黄酒,可借我们地盘佬只识饮大啤😂。
庆祝纪念
  • 火朣翅
2019-07-19 800 浏览
听明友讲深水埗附近开左间客家菜,今日同老婆同两个小朋友一齐走过去食。叫咗个黄酒鸡丶菠萝生炒骨丶酥炸桶蚝,再加碟菜,4个人食。黄酒鸡放上枱,一打开个煲盖,一阵香味扑过嚟,好正!个黄酒汤好甜,老婆饮左几碗,而鸡肉都好滑,不过2个小朋友就无乜兴趣。反而佢哋就锺意食个生炒骨,用真菠萝上,唔太甜唔太酸,排骨几好食,好好送饭,佢地每人都食左成个砵仔饭。个炸蚝都唔错,炸得好香,不过小朋友怕佢哋热气,唔敢畀佢食得多。综合嚟讲成餐饭都几好,下次可以带埋阿爸阿妈嚟食。
叫咗个黄酒鸡丶菠萝生炒骨丶酥炸桶蚝,再加碟菜,4个人食。
综合嚟讲成餐饭都几好,下次可以带埋阿爸阿妈嚟食。
2019-07-17
  • 黄酒煮鸡
2019-07-13 605 浏览
与老婆经过这家新店,店员很落力推介,便进去一试。点了东江水库鱼两食(酸菜鱼片,豉汁蒸鱼头)($288)和炒银丝($102)。先上酸菜鱼,从来没有食过这麽腥的酸菜鱼。鱼片是嫩滑的,未至於不新鲜,但味淡,而且半温不热,一点酸菜的味道也沾不上,有荳芽做底,可惜汤底很腥,荳芽鱼片也难以下噎,坏了胃口,只吃了几小片,近乎原封不动。炒银丝不过不失,卖相可以,味道一般价钱略贵。豉汁蒸鱼头,味淡,豉汁连茶餐厅的质素也不及,很失望。店员服务很殷勤,是唯一可取之处。

炒银丝不过不失,卖相可以,味道一般价钱略贵。

豉汁蒸鱼头,味淡,豉汁连茶餐厅的质素也不及,很失望。

店员服务很殷勤,是唯一可取之处。
2019-07-12
2019-07-11 455 浏览
今日甘岩路经长沙湾,谂左好耐都真系唔知食咩好!哎。。。选择困难症又发作喇!甘岩见到呢一家装修舒服又宽躺!就拣左呢一间喇!这客家菜算是我在长沙湾环境最舒服的一间!整体感觉不错,要环境有环境,食物也很好,而且价钱也不算贵!见到店外面写营业到凌晨两点!正!深夜又有一个好去处了,同fd 吹水饮吓啤酒食d家常小菜简直一流!有机会一定会再到!真心推介:黄酒煮鸡汤椒盐鲜鱿瑶柱长脚蟹柳蒸水蛋家乡风味炒面 (忘记了影相)
真心推介:
瑶柱长脚蟹柳蒸水蛋
家乡风味炒面 (忘记了影相)

2019-07-11
2019-07-11 458 浏览
以前喺太子成日食,但最近搬咗去长沙湾,今日终於有时间再去食😍最正系个黄酒煮鸡,药材十足,味道好甘香,正!🤩之後再食咗椒盐鲜鱿同炸大肠,个脆浆做得好好,由头食到落尾都系咁脆卜卜😋😋心心眼嘅系个蒸蛋,用嚟送饭一流,时间火候啱啱好,入口即溶🥰🥰🥰原来佢依家仲有做埋海鲜,有好多海鲜选择,今次叫咗条东星班,肉质鲜甜,下次要试埋佢其他海鲜先😍😍😍最估唔到嘅系楼上有好多间VIP房,仲有得唱K同打麻雀,下次开party或者同屋企人黎打翻两圈都得,反正呢度开到凌晨两点,收工可以过嚟玩返晚relax下❤️

2019-07-10
  • 黄酒煮鸡汤