2020-06-18 1496 浏览
宝彩轩平日下昼系做素食三餸饭,夜晚就会化身成私房菜,啲菜式比午餐华丽好多,当然价钱都会华丽好多啦。8道菜每位$350,另加菜钱$12同加一,每位埋单都要$400架,一齐黎睇下依$400值唔值啦!先黎四道前菜,如果多人黎既话就会有更多款式,图中系二人份量。每样味道都唔错,尤其个蕃茄仔好开胃。不过要注意原来个准山用左蜂蜜整,所以唔系vegan的,真系百密一疏。依个炖汤超正!用左好多靓料,炖出黎既汤味道好浓郁,比起用肉煲既汤实在过之而无不及。曲奇鲜竹做得好精致,好香黑松露味,上面仲铺左啲芝麻同夏威夷果仁碎,增加口感。哗依个叉烧不得了呀!一旧用豆制品做既素叉烧竟然可以做到燶边同半肥瘦既效果,真系大开眼界。依一碟望落以为系竹笋,原来系竹蔗苗。平时竹蔗一般都系用黎搾汁,估唔到佢地既苗系可以用黎做餸,而且仲几清甜。咖喱卷既咖喱系依度自己调配既,用埋左姜黄粉去做。啲绿色既酱系用wasabi做既,一定要点埋黎食先唔会浪费。木瓜用黎做木瓜糖水就见得多,攞黎焗就真系第一次。本瓜上唧满左依度自家调制既沙律酱,焗完之後变左半透明,卖相吸引,味道同微香既木瓜都好夹。薏仁面冇影到就捞匀左,用料唔算特别,不过都几香。

宝彩欢喜拼盘
御品养心羊肚菌炖汤
黑松露千层曲奇鲜竹
招牌即烧厚切叉烧
法边豆竹蔗苗
酥炸黄金咖喱卷
麻香珍珠焗木瓜
薏仁面冇影到就捞匀左,用料唔算特别,不过都几香。配埋佢地自制既辣椒酱,够哂惹味。但食到依到其实真系已超饱,所以只系浅嚐左少少,然後就打包左返屋企。因为一早知私房菜九成都系会饱到上心口,所以一早带定左个盒黎,为环保出一分力。

健康薏仁面

最後上埋甜品,腰果露好浓郁,而且好滑唔会有粒粒,甜度又适中,做得几好。
生磨腰果露

店家可能都知大家会食到好饱,所以食到中段果阵拎左个红石榴酵素令我地易啲消化,饮完仲可以refill,服务周到。依度既餐牌每个月都唔同,经理仲打趣叫我地每个月黎一次。$400一次虽然对我地黎讲系有少少贵,不过论返食物质素环境同服务,其实系物有所值,大家想试下私房菜都可以黎呀。
红石榴酵素
2019-12-22 2489 浏览
无谂过素菜有咁多配搭,仲咁好味😍同事推介,所以屋企人生日去左食。好似私房菜咁,餐厅每个月晚餐都有一款指定餐单,免却点菜谂食乜的烦恼,仲保证可以食到餐厅的拿手好菜。好锺意个前菜拼盘,好有心思。之後道道菜都好有惊喜。因为我好少食素菜,估唔到咁有惊喜。讲到惊喜,都唔够餐厅老板员工俾食客的惊喜,不过卖个关子先,大家去试下就会知道几咁特别,仲好窝心添~~屋企人好锺意食,过左一个好开心的生日,依度俾到一种高质素用心服务的感觉我☺️
无谂过素菜有咁多配搭,仲咁好味😍

2019-12-07 1483 浏览
呢间私房菜认真特别,环境好舒服😌是晚menu 原来佢每个月都唔同头盘小食 但系每款都好好味架,尤其个蕃茄仔,酸酸甜甜超正,好开胃另外三款头盘,推介素叉烧!👍无得顶呢盅炖汤系非常好饮,连汤渣都食晒,但饮完个汤都饱左一半😅呢款腐皮食得出花左好多功夫、心机、时间鸳鸯咕噜我钟意右手边嘅味道,但左手边系激似真咕噜肉。呢个竹蔗苗 我第一次食 好嫩 无渣 好爽呢个芋茸酥好味 我系唔太喜欢芋头 但都觉得好味 因为佢食落唔太「漏」果醋 酸酸甜甜 好味 清除左之前食嘅油利 仲可以添饮 👍呢个芒果焗藜麦超超好味 根本同一个甜品系无分别 但甜度系来自芒果本身嘅香甜味 藜麦焗到脆卜卜 好特别来到呢刻真系好饱,只可以食一啖试下个味,个喇沙味道唔错又唔辣,只能打包返屋企。仲有呢碗香喷喷嘅腰果露,虽然已经好饱,但系真系好想食埋。甜度系非常好,本人唔太锺意食甜嘢。呢间私房菜打破左我对素食嘅观念,原来素食都可以甘好味😍

呢间私房菜认真特别,环境好舒服😌

是晚menu 原来佢每个月都唔同

另外三款头盘,推介素叉烧!👍无得顶

呢盅炖汤系非常好饮,连汤渣都食晒,但饮完个汤都饱左一半😅

呢款腐皮食得出花左好多功夫、心机、时间

鸳鸯咕噜
我钟意右手边嘅味道,但左手边系激似真咕噜肉。

呢个竹蔗苗 我第一次食 好嫩 无渣 好爽

果醋 酸酸甜甜 好味 清除左之前食嘅油利 仲可以添饮 👍

呢间私房菜打破左我对素食嘅观念,原来素食都可以甘好味😍
2019-10-02
2019-10-12 1633 浏览
今日中午去食素食,环境挺好的,速食店形式噶一间店,之前同事就一直推荐我去食,今日终於去试下啦。多几多选择,菜品丰富,人都几多下,感觉地蔬菜都好新鲜,3菜1饭1汤,以为不够食,毕竟系全素菜,但系刚刚够,都够饱肚。
2019-07-28 2766 浏览
全素食同事介绍,上环MTR电车路有间午市吃三餸素,讲明12点几要到,否则多客要等位!快餐店形式,先付款午餐$62 , 栋三个餸,可转红米饭,有汤, 地方整洁!未食之前担心会唔够饱,但系多余嘅,因为食晒所有餸就啱啱好! 我拣咗嘅南乳斋,四季豆,香芋平安豆腐, 送饭一流,合掌瓜红萝卜汤,红米饭温度啱啱好,比例上再加多啲红米,减少白米会更健康,从买飞後见店员从厨房捧出系一碗碗餸,每个用保鲜纸包好,感觉制作过程卫生乾净,加上食材新鲜热腾腾,我定必下次再来!
未食之前担心会唔够饱,但系多余嘅,因为食晒所有餸就啱啱好!
2019-05-06 2671 浏览
这间餐厅在上环站附近,很方便餐厅环境很好,有大细枱分,不会搭枱。先介绍我最喜欢的几款菜,1,宝彩欢喜拼盘10道头盘中,最令人忘怀是那道用蜜糖及醋腌制的车厘茄,酸酸甜甜令人胃口大增👍👍2,御品养心羊肚菌炖汤味道刚刚好,好有火喉,当中既油份是由腰果所释出的。老板说这款腰果是属劳斯莱斯级的,果然用工精细!3,招牌双喜咕噜一款是用盐炸的原味猴头菇,另一款是用酸甜酱炸的。味道与真正的咕噜肉很似呢!4,焗酿芒果三色藜麦个人觉得属於甜品类,一见到觉得好奇怪,因为未试过芒果是热食的,但是一入口那味道很特别,吃完一份还觉得不够呢!这间餐厅需要预约!每晚会於7pm上菜 大约10pm完,老板会续道续道菜上及介绍。当日如果有朋友生日还会多送一份红豆糕,老板和员工一齐唱生日歌庆祝,好有气氛。
这间餐厅在上环站附近,很方便
餐厅环境很好,有大细枱分,不会搭枱。

先介绍我最喜欢的几款菜,

1,宝彩欢喜拼盘

2,御品养心羊肚菌炖汤

3,招牌双喜咕噜

4,焗酿芒果三色藜麦

2019-04-19
庆祝纪念
  • 宝彩欢喜拼盘
2019-04-30 1642 浏览
上环对於我来就有d远,但朋友特邀请去这间素食话好好味,所以都来试试。当然要预定,但更要全场同步起菜,所以时间应系他定,由於私房菜,位置不多约容纳40-50 人,所以空间不多。他们应每月更换菜单一次。 总括来说有10道菜式,有好几款我都觉得好味道第一道☝🏻多款小食,我都欣赏各有特色和味道,好用心整作👍🏼☝🏻焗酿茫果三色黎蜜-第一次食焗茫果好特别,味道都好特别,大家可以一试👍🏼☝🏻素炖汤都好足味口😋😋👍🏼其他道菜都有水准,只列我比较喜爱食,远特别会为当月生日🎂唱祝福歌,但会有d尴尬😅来台湾歌手🎉

第一道☝🏻多款小食,我都欣赏各有特色和味道,好用心整作👍🏼
☝🏻素炖汤都好足味口😋😋👍🏼

来台湾歌手🎉
2019-04-19
  • 宝彩欢喜拼盘
  • 焗酿茫果三色黎蜜
2019-04-14 1318 浏览
上星期四喜欢四围食好野的亲戚带我们一行十二人去品嚐一下另类的素食,来到上环一家在商业大厦里的餐厅。这次饭店为我们做了九道素菜,而最最吸引就是第一道菜”12小碟的拼盘”不单卖相非常吸引而且每一小碟都十分精致,都系用高级食材来烹煮十分用心十分好食,其余的八道菜我较喜欢”焗酿芒果三色藜麦”这个是时令的,老板说下个月会用牛油果做新菜式。老板也会用一些娱乐的方式去介绍他的菜品与客人进行很多互动。总括来说每样菜式十分特别令人满意。下次一定要再去品嚐。😋😋
2019-04-11
2019-03-25 964 浏览
继拉面其实牛奶仔最爱就系食素!今日就陪佢黎体验一下吃素的乐趣啦!❤️❤️❤️❤️❤️因为我本身就唔系好熟悉素食,净系知道无肉!哈哈同埋大概知道主要都系豆制产品﹑疏菜类同面根。小食已经有六小碟,真系一啲都唔简单。。仲好创新添,有紫薯配蜜糖星星!芝麻酱秋葵好食!汤品方面估唔到唔用肉去煲都可以咁入味,有啲惊喜。仲有一款系比较印象深刻嘅系芒果上面有西柚仲有啲脆脆卜系面拎去焗?出来系暖笠笠,创意满分!仲有甜品,真系来个完美句号💌***老实讲,食完有对素改观,一直以为无肉食唔会饱,好单调好闷好寡,会食到口淡淡。。原来通通都系误解!!素食都可以玩好多花臣,好多元素!👍🏻

小食已经有六小碟,真系一啲都唔简单。。
仲好创新添,有紫薯配蜜糖星星!芝麻酱秋葵好食!

汤品方面估唔到唔用肉去煲都可以咁入味,有啲惊喜。

仲有甜品,真系来个完美句号💌

素食都可以玩好多花臣,好多元素!👍🏻
2018-12-20 1923 浏览
去开天然斋,今次试吓远少少嘅宝彩轩食午餐,好食。午餐$60, 3个餸,送汤,红米饭任装。贵过天然斋少少,但比较精致。这里是快餐形式, 先叫餸付钱,自助形式攞餐。服务非常友善。我叫咗三个餸,本来想叫叉烧,但系怕食唔晒,唯有下次先试。最怕好多斋都煮到好油,但系呢度系我食过最唔油㗎啦,相对健康。红糙米饭比例比较多,而且唔会煮得太湿,喜欢。个汤有淮山,红萝卜,花生,猴头菇同蜜枣,好饮。今日叫咗咖喱素鸡,偏椰汁味,但几好食嘅。三丝煎蛋,好够份量。咸菜苦瓜炒冬菇,这个有豆豉,好惹味。成餐都唔觉得自己食紧素。相信以後会转来呢度。
这里是快餐形式, 先叫餸付钱,自助形式攞餐。服务非常友善。
我叫咗三个餸,本来想叫叉烧,但系怕食唔晒,唯有下次先试。

2018-12-20
2018-11-04 1453 浏览
同事介绍原来素食都有晚餐私房菜,所以就订咗六位去试下喇。佢哋每个月转一次菜单($338+$12茶)。宝彩欢喜拼盘。头盘数量会按照人数会有更改。果晚有酸梅车厘茄 ,柚子海蜇,芝麻酱秋葵,素叉烧,紫菜淮山,炸红菜头,炸豆腐,四季豆御品养心羊肚菌炖汤。除咗羊肚菌仲有猴头菇,合桃,腰果同冬菇。好香好够火候晶漾彩丝鲜腐皮。一睇就知手工菜,腐皮包住萝卜丝,甘笋丝,西芹丝,木耳丝招牌双喜咕噜。即系炸猴头菇。咬落一丝丝好似食肉咁样,好惹味,唔怪得知系招牌金枝玉叶灵芝菇。菠菜上面有炸牛蒡丝,平平荔茸八宝酥盒。类似芋角,入面加咗沙葛所以有爽爽哋嘅口感食完奉上石榴果醋,酸味味好解腻麻香珍珠焗万寿果。焗木瓜上面有粟米同埋沙律酱,好特别嘅食法榄菜松子仁炒饭。饭粒乾身但冇乜特别生磨腰果露。有好香浓嘅腰果味,值得一赞如果有朋友生日,老细仲会安排神秘庆祝活动,大家不妨去试下!

金枝玉叶灵芝菇。菠菜上面有炸牛蒡丝,平平

荔茸八宝酥盒。类似芋角,入面加咗沙葛所以有爽爽哋嘅口感

食完奉上石榴果醋,酸味味好解腻

麻香珍珠焗万寿果。焗木瓜上面有粟米同埋沙律酱,好特别嘅食法

榄菜松子仁炒饭。饭粒乾身但冇乜特别

生磨腰果露。有好香浓嘅腰果味,值得一赞

如果有朋友生日,老细仲会安排神秘庆祝活动,大家不妨去试下!

2018-08-07 3768 浏览
几月前跟朋友的生日饭, 差点忘记了作记录 >_<同一个舖位, 上手也是素食店, 今天再来到访, 会不会地点依旧, 食物全非?餐厅都是素食私房菜形式, 人头收费需订位, 而且因为全场同一时间上菜, 所以一定要准时菜单定时都会更新, 下次再去又可以试新菜单欢喜拼盘 - 一开始已经非常出色, 尤其小小冻蕃茄及秋葵, 基本上大家是抢着食, 放下枱不够五分钟被KO羊肚菌炖汤- 虽然是素汤, 但羊肚菌香味浓, 又因为没有油份, 喝下去暖着肠胃非常舒服双喜咕噜- 算是是晚比较重口味的一碟, 其实也只是因为炸的关系, 基本上味道也是不俗的上汤豆杯苗- 这个就算是整个套餐中最平淡的一个日式海苔酥卷- 摆碟漂亮, 不过个人较喜欢有点湿润的食物, 所以这个就交给朋友了藜麦大根- 味道略淡, 但咬口软绵开胃醋- 餐厅免费提供的, 非常好喝, 但走的时候忘了问有没有提供外卖 :<麻香珍珠焗万寿果惊喜 - 生日素糕, 餐厅贴心, 是晚有两枱客人都是生日庆祝, 就每枱都免费送上一个豆糕庆祝, 事前完全不知道之下, 令寿星女非常开心
几月前跟朋友的生日饭, 差点忘记了作记录 >_<

菜单定时都会更新, 下次再去又可以试新菜单
上汤豆杯苗- 这个就算是整个套餐中最平淡的一个
藜麦大根- 味道略淡, 但咬口软绵
麻香珍珠焗万寿果
  • 欢喜拼盘
  • 羊肚菌炖汤
  • 麻香珍珠焗万寿果
2018-07-29 2250 浏览
朋友试後,再推介我们试吓这间素食私房菜,每个月也有不同餐单,并加入不同的菜色。而老板每晚也注塲,每席介绍每个菜色的特点。整间餐厅,每枱也是同步起菜的,而老板亦不停为客人制造惊喜,真的用心良苦。~7月的菜单,每位连加一後$385~宝彩欢喜拼盘~共十款冷盘, 各具特色, 外观特别,非常吸引, 口感更特别,老板用了不同的调味配合不同的食材。其中的柚子蜜苦瓜, 素叉烧, 素鳝片,味道最特别~御品养生羊肉菌炖汤用料非常讲究 ,货真价实, 汤味超浓,好饮~招牌双喜咕噜用猴头菇做主角, 有酥炸原味和酸味。~黑松露千层曲奇鲜竹只是外观似曲奇,亦是用心制作,口感特别,但味道淡了些。~法边豆竹蔗苗竹蔗苗口感似笋,但冇笋咁毒,不是人人适合食,改了竹蔗苗,清淡健康。抵赞。~酥炸香蕉茄子外观以为系炸面包,原来用了茄子和香蕉, 简单食材 , 用心配搭 ,有创意。~焗酿牛油果~生果醋另一意外惊喜,赠送的, 老板绝不孤寒, 无限添饮,但求大家开心~自家制手工元宝 原来系素饺.~生磨腰果露不是太甜,很香滑~生日之星赠送的甜品椰汁红豆糕最後,老板再为生日之星制具造惊喜, 员工用结他自弹自唱生日歌, 气氛非常特别,非常搅笑

~7月的菜单,每位连加一後$385

~宝彩欢喜拼盘~
其中的柚子蜜苦瓜, 素叉烧, 素鳝片,味道最特别

~御品养生羊肉菌炖汤
用料非常讲究 ,货真价实, 汤味超浓,好饮

~招牌双喜咕噜
用猴头菇做主角, 有酥炸原味和酸味。

~黑松露千层曲奇鲜竹
只是外观似曲奇,亦是用心制作,口感特别,但味道淡了些。

~法边豆竹蔗苗

~生磨腰果露
不是太甜,很香滑

~生日之星赠送的甜品
椰汁红豆糕

老板已预告八月菜单,会加入芒果做食材
2018-06-21 1488 浏览
笑声不断嘅素菜餐厅😍 除左享受美食,仲可以享受欢乐气氛❤️ 好精致嘅食材挑选佩搭🙆‍♀️ 连茶都好好,饮起来很顺囗😎 好热情既待应、仲好搞笑👍🏻 套餐组合每个月转一次😋 多款小菜食到超饱小提示: 晚市只系一轮。凖时晚上七时入席。 只供一款套餐。好怕食斋铺食面筋扮肉菜式,但呢度一啲都冇。响呢度,你唔会觉得食紧斋,你只会觉得享受紧很精致的菜肴。招牌既双喜咕噜,系用菇菌系咕噜「肉」,好有惊喜😋🌟 只用菇菌类炖嘅汤亦非常鲜味 👍🏻 正!
笑声不断嘅素菜餐厅
😍 除左享受美食,仲可以享受欢乐气氛
❤️ 好精致嘅食材挑选佩搭
🙆‍♀️ 连茶都好好,饮起来很顺囗
😎 好热情既待应、仲好搞笑
👍🏻 套餐组合每个月转一次
😋 多款小菜食到超饱
小提示: 晚市只系一轮。凖时晚上七时入席。 只供一款套餐。
只用菇菌类炖嘅汤亦非常鲜味 👍🏻 正!

2018-06-20
庆祝纪念
2018-04-02 1628 浏览
朋友推介第一次食私房素菜,食物简单但味道整体不错,每枱都有布帘间开独立空间,可欢聚倾谈,员工服务好,为每道菜式介绍,菜式份量足,还为生日朋友唱生日歌,令大家饭後气氛再提升,有机会要再去👍🏻
2018-04-02