黃埔嘅日本菜有好多,而宏比我嘅感覺係服務好而且食物質素有保證👍🏻位於9號水產裏面,好容易去外面有好多唔同嘅蛋糕同甜品,十分吸引店員好細心,見我帶弟弟嚟食,想問小朋友需唔需要點兒童餐於是點左車仔定食B$68,賣相可愛,有卡通造型嘅餐具。有米奇老鼠形狀嘅飯,另外又有小朋友鍾意食嘅腸仔,蛋好滑,豚肉細細粒,方便小朋友咬👍🏻另外亦有紅蘿蔔同西蘭花,呢個兒童餐好味得來亦算健康😽仲有杯細蘋果汁🍎而我就叫咗照燒雞套餐$140沙律嘅菜都幾新鮮,酸酸甜甜作為前菜照燒雞嘅燒汁惹味,雞肉滑嫩,啖啖肉,燒汁仲可以撈飯食😋除咗返飯之餘,套餐仲包左海藻烏冬,比較扁身既,彈牙好食仲色一個迷你蛋卷tim!揀咗原味,蛋香幾重,忌廉都好滑,十分滿足另外都點左一杯蘋果汁,清涼果甜🍎

位於9號水產裏面,好容易去

外面有好多唔同嘅蛋糕同甜品,十分吸引

店員好細心,見我帶弟弟嚟食,想問小朋友需唔需要點兒童餐

而我就叫咗照燒雞套餐$140

沙律嘅菜都幾新鮮,酸酸甜甜作為前菜

照燒雞嘅燒汁惹味,雞肉滑嫩,啖啖肉,燒汁仲可以撈飯食😋

除咗返飯之餘,套餐仲包左海藻烏冬,比較扁身既,彈牙好食

另外都點左一杯蘋果汁,清涼果甜🍎
今日同D小朋友去九號水產玩,玩完行過諗住食雪糕,見到有北海道牛乳同抹茶雪糕, 原價42蚊做緊特價30蚊杯諗住應該雪唔差啩......點知🤦‍♀️🤦‍♀️ 從未食過一杯咁快溶嘅雪糕, 唔使一分鐘已經溶, 之後連個雪糕筒都溶到爛埋。 杯牛奶雪糕唔使2分鐘已經斷開兩截跌埋落地下, 另外杯綠茶就全程要攞隻手兜住嚟食。 我好肯定佢部雪糕機入面冰超多而牛奶係超少先可以咁快溶, 搞到兩個小朋友超失望以後都唔會去幫襯😤😤😤
外卖自取
2018-09-08 29 浏览
今晚再次光臨,今非昔比!大鰻魚飯套餐$180味道ok,汁太少!鰻魚size: 長x闊只有 1/2 x 4 隻日式筷子,只係同之前寫食評嘅人相差一半!問咗3位職員,第3位回答我,廚房話最近入咗啲比較細嘅鰻魚。附近吉X家唔使$70好食好多,份量又多!牛肉碎薯餅$35大部份都係薯仔,只有幾粒牛肉碎,食到牛肉好似中咗獎咁,好好玩!章魚餅$38大部份都係魚膠,同牛肉薯餅相同,食到章魚好似中咗獎咁,好好玩!馬卡龍(白桃果/日式草莓味)$15/個先食日式草莓味,好神奇!無味嘅?再食白桃味,真係好神奇呀!都係無味㗎!
今晚再次光臨,今非昔比!
大鰻魚飯套餐$180
味道ok,汁太少!
問咗3位職員,第3位回答我,廚房話最近入咗啲比較細嘅鰻魚。
附近吉X家唔使$70好食好多,份量又多!
牛肉碎薯餅$35
章魚餅$38
馬卡龍(白桃果/日式草莓味)$15/個
先食日式草莓味,好神奇!無味嘅?
再食白桃味,真係好神奇呀!都係無味㗎!

2018-09-08
$155.5 (晚餐)
2018-09-08 433 浏览
朋友介紹黃埔花園的宏餐廳大鰻魚飯及甜品不錯,今日放工與先生專程到來食。餐廳牆上挂著一幅幅的畫,更顯裝修優雅,令人感覺非常舒適。大鰻魚飯+烏冬$180我們要了朋友介紹的大鰻魚飯,真是非常喜歡食鰻魚,兩條大鰻魚很大條,非常厚肉,真是啖啖肉,紅燒汁帶甜味,令鰻魚味道更進一層。這個鰻魚飯非常值得推介。烏冬煙煙韌韌,口感不錯。配沙律有紅蘿蔔,粟米,生菜,車厘茄,拌有沙律醬酸酸甜甜,非常好味。餐紅茶。紅茶茶味道香濃,上枱已聞到幽幽的茶香味。煙三文魚海藻烏冬$99。煙三文魚海藻烏冬上枱,煙三文魚就像一朵橙色的玫瑰花,見到外相令人覺得驚喜,煙三文魚帶著濃郁的煙燻味,口感軟滑帶煙燻油香。海藻烏冬帶煙韌,正。跟餐甜品要了黑芝麻卷及抹茶卷。黑芝麻卷外表黑得似炭一樣,正正代表多黑芝麻,代表真材實料,黑芝麻卷入口鬆軟很香黑芝麻味。抹茶卷帶吸引的茶墨綠色,帶著濃濃的茶味,喜歡品茶的一定要試。

餐廳牆上挂著一幅幅的畫,更顯裝修優雅,令人感覺非常舒適。

大鰻魚飯+烏冬$180

烏冬煙煙韌韌,口感不錯。

餐紅茶。

紅茶茶味道香濃,上枱已聞到幽幽的茶香味。

煙三文魚海藻烏冬$99。

海藻烏冬帶煙韌,正。

跟餐甜品要了黑芝麻卷及抹茶卷。

2018-09-08 315 浏览
有朋友喺美國返,當然要聚一聚。返得嚟梗係要食好西。香港係美食天堂喎,而日本菜係最多,周街都係。不過星期四嘅第二日要返工,所以我都係喺公司附近是但揀一間日本菜算數🙈😂 不過咁,宏都幾多分店,食開相信其保證。呢晚我揀左三彩丼套餐,睇見都好食。吞拿魚腩粉紅鮮嫩,非常鮮味,入口即溶 😋鰻魚飯既鰻魚都唔輸蝕,香口厚肉,燒汁味濃郁而不膩,剛剛好。蕎麥烏冬彈牙,湯底有海帶同蔥香,唔過鹹,好好食。每個set都有跟沙律菜,菜都非常新鮮爽脆。朋友食天婦羅餐,炸物一大碗。我夾左佢舊秋葵嚟食。件秋葵勁囉,大到好似一條青辣椒咁,粗過隻蝦,我都係第一次見😆😂朋友個set有跟兩款迷你卷蛋糕,我無,但我地share食。😂 一件黑色、一件綠色。黑色我以為係竹炭蛋糕,因為真係黑得好出奇,但食落加埋軟心cream,就有陣陣芝麻香,嗯~~ 好好味~ 另一款綠色唔洗講都知係綠茶味,食落非常香甜軟滑 😋 值得一食。之後仲嗌左個香草芭菲。香草雪糕甜而不膩,仲有好多生果同甜脆餅。焦糖香蕉最好食。而煙靭嘅麻薯依然係我至愛。呢間環境好有日本風韻,最鐘意牆上果幾幅葛飾北齋嘅富士山三十六景其中幾幅,即使係雁品,都睇得下架。❤️

呢晚我揀左三彩丼套餐,睇見都好食。

吞拿魚腩粉紅鮮嫩,非常鮮味,入口即溶 😋

鰻魚飯既鰻魚都唔輸蝕,香口厚肉,燒汁味濃郁而不膩,剛剛好。

蕎麥烏冬彈牙,湯底有海帶同蔥香,唔過鹹,好好食。

每個set都有跟沙律菜,菜都非常新鮮爽脆。

2018-09-06
  • 抹茶蛋卷
  • 黑芝麻蛋卷
  • 迷你三彩丼定食
2018-08-26 413 浏览
工作辛苦左成日,今晚同屋企人去左一間以出色的抹茶甜品見稱日式餐廳食餐好的。這裡每種美食、甜品及飲品都好吸引,所以我們決定各人叫了不同的主菜、不同甜品及飲品,咁就可以試多幾款美食。餐廳環境設計雖然簡單,但配上一幅幅油畫令你仿似置身在日本的感覺。職員態度非常友善,招呼週到,細心推介每一項食品,讓我們可品嚐到這店不同的精選美食。* 熱宇治抹茶牛奶抹茶味不算濃郁,不會太甜度,* 熱焙茶牛奶焙茶味道更有茶香的味道,甜度也十分適中,比抹茶更勝一籌。* 日本草莓沙冰平時的沙冰,很多時飲到中段便冇味,變曬冰,但這杯沙冰內有粒粒草莓籽,散發出很香的草莓味道,真是夏日解渴之選。* 凍抹茶紅豆特飲此杯抹茶味比起熱抹茶更濃厚,原粒紅豆也好好味。* 日本野菜天婦羅冷海藻烏冬~這款冷海藻烏冬原來超級彈牙好味,好有口感,再配上冷麵汁同吃,一試難忘。野菜天婦羅也十分好味,將野菜切幼絲再炸成餅狀,而且不會油膩。* 照燒雞飯套餐~照燒雞飯配上一碗熱的海藻烏冬,小雞件十分軟滑,熱海藻烏冬雖然不及冷烏冬彈牙,但也好好味,而且小沙律也非常美味。* 迷你三彩定食包括吞拿魚碎魚生飯,吞拿魚很新鮮,鰻魚飯的鰻魚肉質嫩滑,再配上熱的海

* 熱宇治抹茶牛奶
抹茶味不算濃郁,不會太甜度,

* 熱焙茶牛奶
焙茶味道更有茶香的味道,
甜度也十分適中,比抹茶更勝一籌。

* 日本草莓沙冰

* 凍抹茶紅豆特飲
此杯抹茶味比起熱抹茶更濃厚,原粒紅豆也好好味。

* 日本野菜天婦羅冷海藻烏冬~

* 照燒雞飯套餐~

* 迷你三彩定食
包括吞拿魚碎魚生飯,吞拿魚很新鮮,鰻魚飯的鰻魚肉質嫩滑,再配上熱的海藻烏冬,非常滿足。

* 咖喱牛肉飯
咖喱是日本風格帶甜味的,牛肉是薄切的半肥牛肉,配上好有口感的日本白飯,非常好味。

跟餐還附有一個小卷蛋,我們各款也要了一小件,包括抹茶卷、香草卷及黑芝麻卷。各款味道也各有特色,當然我還是最喜歡抹茶卷。

最後仲有美味甜品,我們同樣選了不同的甜品

* 日本草莓班戟
草莓非常香甜,這個班戟和其他班戟不同,非常有口感,班戟上淋上酸甜的草莓漿和吉士漿,再配上一球Movenpick 雲呢拿雪糕,而且廚師利用草莓漿弄出一個心型圖案,非常別緻。

* 抹茶軟雪糕芭菲
此杯芭菲內有美味的抹茶軟雪糕、抹茶啫喱、蜜糖杏仁脆片、彈牙白玉、粒粒紅豆蓉及香脆曲奇薄片。

* 日本蒟蒻抹茶芭菲~
大大杯的杯芭菲,賣相已經非常吸引,看到每一層的材料,有香濃幼滑的抹茶軟雪糕、迷你抹茶卷蛋、多款水果(有藍莓、士多啤梨、紅桑子等),非常滿足。

* 抹茶雪糕拿破崙
由兩塊拿破崙脆片夾著一小球味道濃郁的抹茶雪糕,和抹茶軟雪糕有所不同,而且看到廚師用心準備伴碟的擺設,值得一讚。

食完這些甜品,為今餐畫上完美句號。

2018-08-15 57 浏览
今晚去左我最愛餐廳食飯,宏是一間主打日本食材既餐廳,食材大多由日本空運到港,而當中又以抹茶最為突出。我叫左焙茶奶,香濃牛奶加入焙茶粉,入口茶香奶滑,非常濃郁。主菜的三色套餐最為吸引,鰻魚飯極是滋味,鰻魚香嫩入味,醬汁香濃配上肥美鰻魚,鰻魚幼骨唔多,每口都是香濃魚香,滿口魚油滋味,蕎麥麵是另一主打,入口彈牙味道清香,湯底全不油膩。呑拿魚蓉飯香濃魚味重,入口新鮮,魚油出眾豐富。套餐配卷蛋,入口忌廉幼滑,卷蛋極是鬆軟。抹茶雪糕更是驚喜,入口幼滑而茶味極出眾濃香。

2018-08-14 65 浏览
今天與好友突然慶起相約食晚飯,臨時臨急,在沒有訂座又想吃好一點的情況下便來到黃埔新天地這家日本餐廳。這裡幾乎全層都是日本料理店,可能是星期一,食客和人流不多,每間餐廳都不用等位便可入座。宏位於近商場門口的店舖,很容易找。店舖看似不太大,約有二十多張枱,我們由7:40pm 坐到接近10:00pm 都只是大約有4, 5 group 人來用膳,有點冷清,所以上菜速度也算快。食物方面,種類選擇算ok 多的,飯丶烏冬丶定食丶小食丶甜品都有,而我們選了和式牛肉定食和炸豬扒定食,每個定食除了飯外,還有沙律丶湯麵丶蛋糕和飲品,但只會送紅茶,所以我們最後加了$15轉飲咖啡。整個定食份量很足,沙津沒有甚麼特別,而湯麵雖然只有紫菜,但由於湯味濃,所以很「夠味」。至於飯方面,我覺得和式牛肉飯較好味,牛肉不會煮得太「老」,最重要是飯有汁伴食。而炸豬扒我略嫌太薄,所以炸得較乾,沒有肉汁,可能加滑蛋會更好吃。至於咖啡,我覺得頗香濃,加少許淡奶便夠。蛋糕方面有三個選擇,我選了綠茶味,很不錯,綠茶控應該會喜歡。整個定食是145 元,晚飯來說不算太貴,但以這個質素來說又不算也抵食,只能用可能接受來形容,想不用等位食飯的人

整個定食是145 元,晚飯來說不算太貴,但以這個質素來說又不算也抵食,只能用可能接受來形容,想不用等位食飯的人又多了一個選擇。

和式牛肉定食和炸豬扒定食
咖啡和綠茶蛋糕
2018-08-14
用餐时段
咖啡和綠茶蛋糕
2018-08-13 54 浏览
Openrice見到好 高分,咁就黎試下啦~鰻魚飯就得個兩條,同圖片完全唔同,啲飯又少,仲好意思收人$180仲未+1,講起個炸豬扒飯仲火滾,乾爭爭又硬,埋單就咁比人收咗$400up,以後都唔會再返來食。
2018-08-11 94 浏览
當天同家人一起去試下呢間以抹茶甜品主打的日式餐廳,除了甜品,亦提供一系列日式料理,包括:鰻魚飯、海藻烏冬、魚生飯、日式咖喱、天婦羅等套餐,套餐除了主食,還有前菜沙律、小卷蛋(可選抹茶、黑芝麻或香草原味),包一杯錫蘭紅茶,價錢由$99-$180!餐廳環境簡單清雅,走日式風格,當天職員親切友善,亦很主動介紹店家招牌特色食品!我們每人各點了一個套餐,叫了不同款式,大家又可以share到不同味道,飲品也轉了不同特式的特飲,正!~日本野菜天婦羅冷海藻烏冬~呢個值得推薦大家試下,海藻烏冬超級正,放在碎冰上,冰凍後的烏冬麵質非常彈牙,幼滑又有咬囗,配上冷麵汁同吃,非常適合夏天食!野菜天婦羅也不錯,將野菜切幼絲再炸成餅狀,當中包含了南瓜、蕃薯、紅蘿蔔等,炸後亦不油膩,吃後亦沒有咁罪惡感!套餐還包含了兩件壽司卷物,不過不失,沒有特別,但一個套餐可以吃到咁多嘢,真的抵讚👍🏻~咖喱牛肉飯~這個未見特別,賣相和味道也十分普通,咖喱是貫切日本風格帶甜味的,就算不能吃辣的也可以吃到,牛肉是薄切的半肥牛肉,而白飯是採用日本新瀉米,飯質入囗軟綿有米香,配上微甜咖喱很合拍!~迷你三彩定食~三彩定食包含吞拿魚碎魚生飯、鰻

~日本野菜天婦羅冷海藻烏冬~

~咖喱牛肉飯~

~迷你三彩定食~
三彩定食包含吞拿魚碎魚生飯、鰻魚飯和海藻烏冬,以三小碗盛載,一個套餐可吃到三款主食,滿足心多多的人,鰻魚肉質嫩滑,配上鰻魚汁很滋味🤤 海藻烏冬熱食又是另一滋味,不過我比較喜歡凍食,感覺較彈牙!魚生飯亦不錯,吞拿魚碎也很新鮮!

~照燒雞飯套餐~
套餐除了照燒雞飯,還包一小碗海藻烏冬,雞件約有五六件,不算厚身,味道不錯,但也是沒有特別驚喜!

~日本草莓沙冰~
迷人的粉紅色,是少女必然之選,看到有粒粒草莓籽,淡淡果香,味道清新,沙冰亦算幼滑,夏天消暑之選!

~凍抹茶紅豆特飲~
呢個是職員推介的,抹茶味濃厚,吃到原粒紅豆,難得紅豆不會過甜,份量亦不少,值得一試!

~熱宇治抹茶牛奶~
沒有拉花,簡簡單單的,
抹茶味有但未算濃郁,甜度還可以,
可惜沖泡時未有完全拌勻,
飲到底見到有粉粒,有點可惜!

~熱焙茶牛奶~
焙茶味道比抹茶相對較有驚喜,
經焙煎後茶香更細緻濃厚,
甜度適中,整體幾好!

跟餐的小卷蛋,我們各款味道也要了一小件,招牌抹茶口味就要了正常size😋
~抹茶卷~
對我來說當然不夠濃郁,
蛋糕質感頗軟熟夠濕潤,
抹茶忌廉幼滑,茶味只屬一般,不算突出!

~黑芝麻卷~
外觀很竹炭feel,但芝麻味很淡,很普通,沒有驚喜!

~香草卷~
原味卷蛋反而不錯,忌廉香濃幼滑,入囗即溶,濃濃的香草味與蛋糕很配!

難得來到又點可以唔食甜品,特別是抹茶,一定要試,款式種類很多,眼花繚亂,樣樣也想試,結果又每人揀了一款,齊齊share,食埋真的超級滿足!
~抹茶軟雪糕芭菲~
芭菲外顴漂亮,也很有內涵,
有抹茶啫喱、杏仁脆片、白玉、紅豆蓉,抹茶軟雪糕和曲奇薄片,
啫喱茶味偏淡,口感尚算滑溜🤭;
杏仁脆片帶蜜糖香甜,
放在底部亦沒有影響口感,
吃到最後仍能保持香脆;
白玉囗感比較實淨,煙靱度一般,
配上香甜綿密的粒粒紅豆和抹茶軟雪糕甜度剛剛好,
整體很配合,不過茶味可以再濃郁就更好!

~日本蒟蒻抹茶芭菲~
呢杯芭菲用料更充足,
有抹茶軟雪糕、迷你抹茶卷蛋、多款水果、
杏仁脆片、底部還有日本蒟蒻,
日本蒟蒻帶來煙靭口感,味道清新,
軟雪糕香濃幼滑,帶微微回甘,
水果種類也頗多,
有西瓜、蜜瓜、藍莓、士多啤梨、紅桑子等,
酸酸甜甜,又帶有淡淡茶香,
層次很豐富的甜品

~抹茶雪糕拿破崙~
呢個絕對係誠意之作,
只是擺碟已很精緻漂亮,
由兩塊拿破崙脆片夾著一小球抹茶雪糕,
拿破崙香脆不油膩,
抹茶雪糕茶味很濃郁,比軟雪糕更特出,
一囗香脆一囗冰冷,再慢慢滲出茶香,
教人無法抗拒🤤

~日本草莓班戟~
又是一個少女必點之甜品,草莓香甜,班戟非現時流行的空氣鬆軟囗感,反而是厚身實在,似蛋糕質感,屬飽肚之選,一份有兩塊厚厚的班戟,上枱時還保持到溫熱,班戟淋上酸酸甜甜的草莓漿和奶香吉士漿,兩者也不會很甜,再配上一球Movenpick Vanilla雪糕,一冷一熱很配搭!

性價比都幾高,食甘多高質野都係1123,平均一個人都係290😂👍🏼🤤🤤🤤,正到呢😽😽😽🍰🍰
  • 日本草莓班戟
  • 海藻烏冬
2018-08-09 61 浏览
每次經過尖沙咀都大排長龍,原來黃埔都有分店!二話不說去食!超推介,會再去食!迷你三色丼:揀佢因為一次過可以食到唔同嘢!有沙律,海藻烏冬,饅魚飯,吞拿魚蓉飯!呢個餐仲有小蛋卷同飲品附送,非常抵食!沙律:滿滿的一碟,先來開開胃!見到海藻烏冬係推介,叫時已經好期待,屬扁身的烏冬,而且有囗感,有咬囗,少少煙軔的感覺,味道清清的,完全唔會有麵粉既味道好好味!鰻魚飯:係成條既份量!唔係出面既鰻魚碎!好厚身!唔會有腥味配合珍珠米超好味!吞拿魚丼:係真既吞拿魚!唔係仿果隻!!好新鮮,會食到佢既鮮味!份量岩岩好,唔會覺得溜!中間仲會夾住紫菜飲品,我轉左抹茶沙冰配抹茶雪糕,抹茶蛋糕好出色,唔會太重奶味,抹茶味可以再濃郁啲但都好喜歡!沙冰,對我來說甜度岩岩好,不過友人覺得有點淡!但同雪糕一齊就恰到好處!友人叫既大鰻魚飯,一樣原條鰻魚大大條毫不吝嗇!一樣好厚身!好入味,無醒味!連海藻烏冬,沙律,紅茶,小蛋卷!份量大份,一個女仔食完應該好飽!珍珠米大愛,唯獨美中不足係唔夠汁!佢個汁好似甜豉油既味道。甜品:小蛋卷,有三種口味:原味,抹茶,黑芝麻我們揀左原味:好軟既蛋卷,中間既cream唔會溜,有別放一般海綿蛋糕黑
每次經過尖沙咀都大排長龍,
原來黃埔都有分店!
二話不說去食!
超推介,會再去食!

迷你三色丼:揀佢因為一次過可以食到唔同嘢!
有沙律,海藻烏冬,饅魚飯,吞拿魚蓉飯!
呢個餐仲有小蛋卷同飲品附送,非常抵食!

沙律:滿滿的一碟,先來開開胃!

見到海藻烏冬係推介,叫時已經好期待,

屬扁身的烏冬,而且有囗感,有咬囗,

少少煙軔的感覺,味道清清的,
完全唔會有麵粉既味道

好好味!

鰻魚飯:係成條既份量!

唔係出面既鰻魚碎!好厚身!

唔會有腥味

配合珍珠米超好味!

吞拿魚丼:係真既吞拿魚!唔係仿果隻!!
好新鮮,會食到佢既鮮味!
份量岩岩好,唔會覺得溜!
中間仲會夾住紫菜

飲品,我轉左抹茶沙冰配抹茶雪糕,
抹茶蛋糕好出色,唔會太重奶味,
抹茶味可以再濃郁啲
但都好喜歡!

沙冰,對我來說甜度岩岩好,
不過友人覺得有點淡!但同雪糕一齊就恰到好處!

友人叫既大鰻魚飯,
一樣原條鰻魚大大條

毫不吝嗇!一樣好厚身!好入味,
無醒味!
連海藻烏冬,沙律,紅茶,小蛋卷!
份量大份,一個女仔食完應該好飽!

珍珠米大愛,唯獨美中不足係唔夠汁!
佢個汁好似甜豉油既味道。

甜品:小蛋卷,有三種口味:原味,抹茶,黑芝麻
我們揀左原味:好軟既蛋卷,
中間既cream唔會溜,
有別放一般海綿蛋糕

黑芝麻:中間個cream有點過甜,
。建議叫原味。

原本諗住食甜品,但一個set已經好飽,大滿足!

• 抹茶雪糕
  • 迷你三色丼套餐
2018-08-08 41 浏览
朋友介紹一間位於黃埔的日式餐廳,當中以抹茶甜品為餐廳名物,今日中午有空我就黎到餐廳食個午餐。餐牌選擇好多,店員介紹左幾款食物,我叫左一個炸雞飯定食,當中包括一個沙律、一個海藻烏冬。即叫即煮的炸雞飯,雞塊香炸香口,即叫即炸非常香脆,雞肉肉汁豐富,雞肉鮮甜滑溜,入口嫩滑非常驚喜,沾上他他醬,非常滋味。飯粒用上日本米,入口粒粒有咬口,米香重又煙韌,又可以沾上天婦羅汁,每口都是滿足。沙律爽脆清甜,有酸香醋汁,好開胃好清甜。另一碗海藻烏冬湯底非常清香清淡,完全唔油膩非常清香,烏冬彈牙掛上清香湯底,烏冬加入海藻,更是健康。每個定食套餐都包上一個甜品,我叫左一個黑芝麻卷蛋,黑芝麻味濃香口,卷蛋非常軟熟,入口鬆軟,黑芝麻忌廉幼滑,非常令人滿意!

2018-08-08 43 浏览
今日去左黃埔食飯,早早決定左去一間日式抹茶專門店食個晚餐!我超喜歡茶味,入口甘香解膩,平時我都會喝上兩三杯,今晚特意黎到這間餐廳,就想一嚐餐廳出色的甜品。我叫左一個天婦羅定食,當中有天婦羅飯,與海藻烏冬,配上沙律。天婦羅一直係我最愛,次次去居酒屋都叫一客食。天婦羅定食有炸蝦、炸蕃薯、炸茄子、炸秋葵等等,炸粉完全唔厚,入口薄薄炸粉完全唔油膩,大蝦爽口彈牙,蔬菜炸得甘香爽甜,飯粒用上日本來貨的新瀉米,粒粒米香重好煙韌,醬汁唔多更加食得出天婦羅的鮮甜香味。海藻烏冬是我最驚喜,湯底香甜清淡,唔會有絲毫油膩感,湯底清清,海藻烏冬爽口掛上清湯,入口麵粉香味重,烏冬更是彈牙。沙律菜新鮮爽甜,加上醋汁,爽甜夠酸香,非常開胃。另外我點上一杯青森蘋果汁,香甜蘋果味濃,非常清香。日本的蘋果是比較清甜的,令我更想念日本。定食包括一個甜品,我點上一個抹茶卷蛋,卷蛋非常鬆軟,入口鬆香抹茶味濃甘香,抹茶忌廉幼滑茶味令人滿意。相信日後我再會來的。

用餐日期 2018.8.3 星期五係紅磡番工多年好耐無係紅磡黃埔覓食有日忽然心血來潮, 想搵D新野試下見呢間宏 Hiroshi 係 Openrice 一個負評都無所以就收藏呢間新野下次搵機會食。終於到Happy Friday, 慶祝時候到了充滿期待。未到6點, 所以只有兩枱食客 (附送小蛋卷, 但完全忘記咗, 就咁賣單走人)吞拿魚蓉有點腥, 熱烏冬都係普通, 冷食更佳吧見佢咁多人話好食, 所以另外單點咗鰻魚 $120其實都係很普遍... 不值$120吧,  尾X屋更勝一籌 食完窩夫就賣單走咗, 完全忘記有送小蛋卷呢回事唔知係咪要自己叫上甜品先至上小蛋卷只怪自己, 忘記咗有小蛋卷呢回事呢間野無下次了...
用餐日期 2018.8.3 星期五

係紅磡番工多年

好耐無係紅磡黃埔覓食

有日忽然心血來潮, 想搵D新野試下

所以就收藏呢間新野下次搵機會食。

終於到Happy Friday, 慶祝時候到了

充滿期待。

未到6點, 所以只有兩枱食客
三彩定食

(附送小蛋卷, 但完全忘記咗, 就咁賣單走人)
吞拿魚蓉有點腥, 熱烏冬都係普通, 冷食更佳吧

見佢咁多人話好食, 所以另外單點咗鰻魚 $120
其實都係很普遍... 不值$120吧,  尾X屋更勝一籌
燒鰻魚

香蕉焦糖窩夫

食完窩夫就賣單走咗, 完全忘記有送小蛋卷呢回事

唔知係咪要自己叫上甜品先至上小蛋卷

只怪自己, 忘記咗有小蛋卷呢回事

呢間野無下次了...
2018-08-03
香蕉焦糖窩夫
  • 窩夫
2018-08-08 44 浏览
已一早聽說過這間主打抹茶的餐廳,今次終於有機會和友人前來吃晚餐了。我們拿著餐牌究竟了十五分鐘,最後決定點一個定食,一客烏冬,一客芭菲及一件蛋糕,一同分享吃。我們揀的定食是最近很多朋友都品嚐過的迷你三彩丼定食,裡面包括了小碗鰻魚飯,小碗吞拿魚碎飯,小碗海藻烏冬,沙律及抹茶卷,內容豐富哩。雖然這叫作小碗鰻魚飯,但飯的份量也不少啊,鰻魚亦算是厚身,魚肉嫩滑,只有少許碎骨而已。小碗吞拿魚碎飯卻較遜色。雖然吞拿魚碎是鋪得滿滿,但鮮味度略為不足。山芋溫泉蛋撈烏冬是保持著冰涼的溫度。烏冬甚是爽滑,伴以溫泉蛋一同吃,是一款很適合在夏天吃的烏冬哩。這件抹茶卷是隨定食附送的。其抹茶味不單止濃郁,更有淡淡的回甘味道。蛋糕本身鬆軟綿滑,甜度適中,怪不得這麼多朋友大力推介了。抹茶軟雪糕芭菲內有齊了白玉丸子,紅豆,抹茶啫喱,及抹茶軟雪糕。這杯芭菲並不是空有外表,它的味道也十分捧。我最欣賞的是,店家在抹茶軟雪糕上撒了一些抹茶粉,讓抹茶軟雪糕的抹茶味更強烈,令人印象難忘。抹茶戚風蛋糕的抹茶味道算不上極之香濃,但它那蓬鬆柔軟的質感卻是不錯的。