2013-12-02 45 浏览
有幸來到"宏" 呢間日式店鋪試食,多謝宥關方面既邀請。本身我對"宏"既印象係抹茶蛋卷同一啲甜品咁啦,但原來呢間食店既食物選擇都幾多,尤其係咸食等除甜品以外既食物。門面(左)與menu(右)和風海鮮海藻麵意粉意粉加入左海藻同埋日本小麥粉製成,海鮮幾爽口,意粉唔會太腍身但係比較上油左少少。叉燒醬油海藻湯烏冬麵叉燒口感幾腍,湯有木魚味道,幾清甜,海藻烏冬幾軟滑,唔錯。豚肉生姜燒飯套餐我覺得呢個選擇唔錯,米係用上日本秋田縣既米,秋田縣有肥沃土壤同足夠水分,飯既口感比較有粘性同彈性。豚肉幾腍,味道幾入味,醬汁幾香。米既質素高,難怪喺日本都有拎過獎項。蘿蔔漬物(左上),蘋果茶(右上),天婦羅(左下),日式咖哩飯(右下)蘿蔔漬物(左上),有清酒既香,蘿蔔幾爽脆。蘿蔔來自日本奈良縣。蘋果茶(右上),我推介呢杯茶! 用上英國皇室都選來款待客人既斯里蘭卡高級茶包mackwoods,聞落幾香蘋果味,飲落發出淡淡清香,唔會鞋口,茶包就算重新沖三次都係咁濃,幾好飲!仲有芒果同伯爵茶包等選擇。天婦羅(左下),有炸洋蔥,茄子同市面上較少見到既秋葵,炸粉幾薄,都幾脆口。日式咖哩飯(右下),一向日式咖哩係比較甜,唔似印
有幸來到"宏" 呢間日式店鋪試食,多謝宥關方面既邀請。

門面(左)與menu(右)

叉燒醬油海藻湯烏冬麵
叉燒醬油海藻湯烏冬麵
叉燒口感幾腍,湯有木魚味道,幾清甜,海藻烏冬幾軟滑,唔錯。
豚肉生姜燒飯套餐
豚肉生姜燒飯
蘋果茶(右上),我推介呢杯茶!
日式咖哩飯(右下),一向日式咖哩係比較甜,唔似印度或巴基斯坦咖哩既香料咁濃味。呢間既日式咖哩同其他店鋪一樣幾香甜,但唔同既就係呢間既日式咖哩係較為spicy 少少,增加味道層次感。
炸雞(上),炸豬扒(下)
嚟到日式既食店,當然要試下炸物。炸雞(上)炸粉幾薄,入面既雞幾嫩滑,炸既功藝唔錯。豬扒方面炸粉都係幾薄,豬扒都幾鬆軟,唔錯。
純日本大鰻魚飯(上),抹茶雪芳蛋糕(下)
燒鰻魚飯(上),抹茶雪芳蛋糕(下)
燒鰻魚飯既鰻魚用上日本靜岡鰻魚,用上飼養期較長既優質魚苗,一條細既魚苗都要60蚊!
 難怪呢個純日本大鰻魚飯套餐(配鰻魚飯,海藻湯烏冬及蘿蔔漬物)賣成$380 一客!鰻魚已經去骨,唔腥,肉質幾滑,醬汁亦幾鮮甜,飯亦都係用上秋田縣既米。

雪芳蛋糕方面,蛋糕口感較粗糙,抹茶味尚算香濃,cream 口感都幾smooth。全個只需$180,做生日蛋糕都唔錯。
蛋卷-香草(左上),抹茶(右上),咖啡(左下),朱古力(右下)
蛋卷嚟講口感都幾鬆軟,
香草(左上)-蛋味同奶味都香。
抹茶(右上)-抹茶味幾清香,但味道唔算太濃。
咖啡(左下)-用日本咖啡豆滴漏八小時而製成,咖啡味確實幾香濃。
朱古力(右下)-用上法國Valrhona朱古力品牌,朱古力味幾重,亦好香,不錯。

题外话/补充资料: 本身對宏呢間店鋪只係有甜品同抹茶等既印象,原來店方用心製作左好多咸食,例如炸物,tempura,鰻魚飯,意粉同烏冬等,滿足唔同客人需要,整體味道其實唔錯,加上用心製作,店員服務態度亦唔錯,令我對呢間食店有更深刻既了解同印象。I will be back。
豚肉生姜燒飯
炸雞(上),炸豬扒(下)
  • 炸雞(上)炸豬扒(下)
  • 蛋卷-香草(左上)抹茶(右上)咖啡(左下)朱古力(右下)
2013-12-01 27 浏览
最近多了機會來佐敦試吃,而今次到訪的就是甜品很出色的宏。店內設計簡約,近門口的位置放了各式擺設,而另一邊就是甜品櫃,望著甜品雙眼也被攝著,樣樣也很吸引。另外亦有曾得獎的日本銅鑼燒餅和有名的宇治抹茶產品。一直以來,我以為這店只提供甜品,原來也提供米飯 + 麵 + 甜品及麵+甜品的套餐,而且全日供應,亦不收加一服務費。飯的套餐選擇很多,有豚生姜燒飯,炸雞,炸豬扒,照燒雞,咖哩飯,雜錦天婦羅,鰻魚飯,鰻魚天婦羅,蒲燒鰻魚等,價錢 $120 至 $380。套餐配海藻烏冬,沙律,香草/抹茶小蛋卷,蘋果/芒果斯里蘭卡紅茶。而麵的套餐選擇就有醬油海藻烏冬麵,味噌海藻烏冬麵,日本溫泉蛋海藻烏冬,和風海鮮海藻麵意粉,和風溫泉玉子海藻麵意粉,價錢一律 $99,套餐配有沙律,而甜品可選擇香草/抹茶蛋卷、或 2 個自選 Macaron、或日本草莓小蛋卷,餐飲配蘋果/芒果斯里蘭卡紅茶,另可加 $40 轉滴漏咖啡。值得一提的是這裡選用的海藻烏冬麵是用上日本出產的小麵粉和含有豐富的食物纖維, 由多酚,褐藻糖膠,維生素纖維質的海藻所製成。更在日本食品產業技術和農林水產省等組織取得獎項,品質有保證。先試這個和風溫泉玉子

先試這個和風溫泉玉子海藻麵意粉,賣相有點像涼拌意粉,先將溫泉玉子拌勻,蛋漿和日式醬汁配合,味道不錯。海藻麵意粉幼身,表面可看到點點的海藻,麵質也很彈牙。整體感覺清新,吃起來很健康。
另一個是醬油海藻烏冬麵,配料有日式叉燒,粟米,荀和蔥粒等。湯頭看似有點油,但原來入口也很鮮甜,而且不膩滯。日式叉燒很軟腍,海藻烏冬較意粉扁身,吃起來多了一份煙韌,較有嚼口。
炸豬扒呈金黃色,面層的炸漿厚度適中,外面炸得香脆但不油膩,內裡肉質鬆化,可按個人口味配上醬汁同吃,再伴以沙律菜絲同吃,可中和熱氣感覺。
這個就是 $380 的大鰻魚飯套餐,採用日本靜岡的鰻魚,而且在日本已處理和拆骨。鰻魚入口份外軟柔,沒有魚骨,吃起來也特別痛快。醬汁鮮甜不太濃,很合我口味,一試難忘。

米飯是用上秋田米,飯味香濃,吃起來也很軟糯,配以日本奈良傳統方法醃製的蘿蔔漬物,蘿蔔有淡淡的酒香味,但仍保留蘿蔔的爽脆感。
日本菜式炸物比較多,這個炸雞用上天婦羅的炸漿,吃起來不是平時那種非常脆的質感,少了很熱氣的感覺。雞肉很嫩滑,配上沙律醬同吃更佳。
日式食物又怎少得天婦羅,這個雜錦天婦羅,有茄子,蕃薯,洋蔥,冬菇和山葵,炸漿薄身,吃起來不油膩,洋蔥和山葵味道較突出。

跟餐的沙律配料有車厘茄,生菜絲和栗米,與醬汁同吃,口味清新,健康開胃。而海藻烏冬,配以海帶清湯,味道鮮甜。
在吃甜品前先來一杯蘋果紅茶 (單點 $39),店方用上斯里蘭卡 (錫蘭) Mackwoods,而紅茶茶葉是來自斯里蘭卡最好的紅茶莊園之一,位於 Nuwara-Eliya 海拔 2000 公尺的 Labookellie 莊園。這個紅茶來頭不少,更是英國皇室御用的紅茶。

未飲已聞到陣陣蘋果味,紅茶茶色透徹,入口香醇。除了蘋果味,亦有芒果,伯爵,原葉,碎葉紅茶以供選擇。
除了紅茶,這裡的咖啡是用特殊的混合咖啡豆製成。凍咖啡是用一滴一滴的自然水 (Volvic) 經過 7 - 8 小時抽出的荷蘭式的滴漏,而熱咖啡就採用 Drip 的過瀘方式。

宏的甜品一直大受歡迎,店方的蛋糕是採用日本雞蛋和北海道富良野特選 3.7 牛乳。先試兩款蛋卷 (1 片$30 ,1 條 $180),香草蛋卷即是雲呢嗱,蛋味較濃,蛋卷鬆軟,中間的忌廉份量剛好而且也很香滑,不甜不膩。

用上京都宇治抹茶的抹茶蛋卷,茶味比較香濃,味道甘甜不苦澀,蛋糕密度較香草味高,但吃起來也鬆軟。
再試另外兩款口味,朱古力蛋卷和咖啡蛋卷 (小件 $20,1 件 $40,1 條 $240)。朱古力卷,色澤較深,用上法國 70 % 的黑朱古力,朱古力味很濃郁,味道甘甜。而咖啡卷就用上滴漏咖啡,不喝咖啡的我也忍不住試一口,咖啡味香濃,但我只淺嚐一口,因為怕會失眠。
之後再試這個日本草莓蛋卷 ( 小件 $30,1件 $60,1 條 $360),採用日本德島世界首創的無塵種植的草莓 (阿菠蘿草莓 Apolloberry),而且全年供應。以香草蛋卷為主,蛋卷中間的忌廉內有草莓,味道香甜,略嫌草莓份量太少,不夠吸引。

最後再試這個抹茶雪芳蛋糕 (1個六寸 $180,1件 $30),這個戚風蛋糕,白色和綠色的配搭,很清新。
與蛋卷相比,雪芳蛋糕入口更柔軟綿滑,少了中間的忌廉部份,吃起來感覺輕盈一點,我比較喜歡抹茶雪芳蛋糕。
總括而言,單看這裡對食材的選擇,就深深感受到店方的誠意,這晚食物的質素和服務態度也很好。越夜客人也越多,相信本身已有一定的捧場客。店方最近也在尖沙咀區以 Kiosk 形式出現,希望日後也可以在香港區我家附近開店。
  • 鰻魚飯
  • 海藻烏冬
2013-12-01 13 浏览
上次來只吃了抹茶卷蛋,水準不錯,跟日本吃到的沒兩樣。原來其他飯麵食品也非常特別,先多謝有關方面安排是次試食會。和風海鮮海藻麵意粉:個人很喜歡的一項,麵條由日本小麥粉加入海藻特製而成,纖維量提升,營養豐富,口感也爽滑。用特製日本醬油炒過,麵條仍然保留一定嚼勁,加上海鮮作配料,令整碟意粉充滿鮮味!接下來有豚肉生姜燒飯套餐: 豚肉切成薄片,不太肥膩,跟洋蔥絲及醬汁炒過特別惹味。另外不得不提那碗白飯,用來自日本秋田縣的白米煮成,吃起來有一定的粘度及甜度,寧舍開胃~炸物方面,日式炸雞飯套餐及炸豬扒套餐絕對是驚喜之作!前者炸漿不厚,雞肉竟是嫩滑有水份,一點也不乾~ 後者豬扒外皮炸得十分鬆脆,咬開後未見有皮肉分離的情況;炸工一流。肉質方面,豬肉味濃郁仍有肉汁。喜愛此品朋友不要錯過啊~純日本大鰻魚飯 (配奈良蘿蔔漬物)好戲在後頭,這個鰻魚飯是小妹最愛之最~單看賣相已很吸引吧!鰻魚從日本靜岡飼養,直接進口到香港;魚身燒得帶焦香光亮,入口無泥味,肉質比普通國內出產的軟滑~ 加上香甜的鰻魚汁滲入秋田白飯中,滋味程度可相而知。同時,餐廳也照顧到素食朋友需要,素咖哩飯也是小妹要推介給素食朋友之一。平凡咖哩內有紅
純日本大鰻魚飯 (配奈良蘿蔔漬物)
同時,餐廳也照顧到素食朋友需要素咖哩飯也是小妹要推介給素食朋友之一。平凡咖哩內有紅蘿蔔及薯仔,精髓在於其獨家研製的咖哩汁,香濃得來不過辣,令人想有一口接一口吃下去的那種刺激感~
另一個日本溫泉蛋海藻烏冬同樣由日本小麥粉加入海藻特製而成,比意粉粗身一點,拌入半熟蛋更香更滑。日本溫泉蛋海藻麵意粉,跟鳥冬的分別只是麵條幼身一點,沒太多湯汁的關係,可掛上更多蛋汁,成為撈麵來吃別有一番風味~
主餐吃完,又到眾人期待的甜品時間。人氣之作包括日本草莓蛋卷、宇治抹茶蛋卷、抹茶雪芳蛋糕等等。
吃前先來一杯英國皇室御用的斯里蘭卡紅茶。呈琥珀色的紅茶非常正宗,聞起來富有蘋果香,喝下則沒有甜味,順喉而不澀~
京都宇治抹茶味: 卷蛋以日本雞蛋和北海道富良野 3.7牛奶製做~茶味超濃,忌廉幼滑之餘也充滿奶香,蛋糕同時鬆軟濕潤,實在難得。咖啡卷蛋: 以8小時滴漏咖啡製成,香味特濃有餘韻,最欣賞中心的焦糖布甸,與咖啡味蛋糕非常配合!朱古力卷蛋 :竟用上70% 法國黑朱古力做成,難怪味道那麼濃郁芳香~
最後最後~抹茶雪芳蛋糕
原個上枱時真有種衝動想用叉就此插下去吃~ 沒有華麗的裝飾,簡約撲素。值得一讚是忌廉比例不多,薄薄一層包裹蛋糕三面,輕輕提起濃濃的抹茶味~
期待店定時推出更多不同款式的主食及甜品, 滿足香港人不斷變更的口味~~
2013-11-30 182 浏览
中午時段路過佐敦,目標明確選了宏。 男友選了溫泉蛋烏冬套餐,當中包括了蘋果茶,和甜點蛋卷。什麼都想試的小妮子選了海鮮意粉套餐。 說說正餐:或許是我不懂欣賞。男友的烏冬完全沒有口感,不彈牙,淋淋的。失望。男友認為吉野家的還比它優勝小妮子的海鮮意粉。海鮮不算新鮮,只有4舊-_-。安慰自己或許重點是那個意粉。嘗一口。這是什麼?口感又是淋淋的,但沒有用太多汁去伴,乾爭爭的,大家可以想像情況就像煮泡面時間長了後泡面發脹變淋,然後上碟。就這樣堆埋一堆看見都不想吃了。這茶讓我很驚喜,超級香的蘋果味,沒有糖的,是我最喜歡。喝下很清香,心情也隨之放鬆吃過正餐就嘗點甜的。抺茶卷。蛋卷為這食店拉回不少分數。蛋糕質感很軟熟,吃下多幾口也不會覺得很乾身。cream的質也很幼滑,不會過老。至於味道方面搽茶味還可以,說不上很濃,中上。或許始終要顧及不同客人口味,所以取了中間點吧。食物質素參差,價錢也偏貴。一個午市套餐大概100元。主食卻這般驚嚇,還是有待改善。
中午時段路過佐敦,目標明確選了宏。

男友選了溫泉蛋烏冬套餐,當中包括了蘋果茶,和甜點蛋卷。
什麼都想試的小妮子選了海鮮意粉套餐。
說說正餐:
或許是我不懂欣賞。
男友的烏冬完全沒有口感,不彈牙,淋淋的。
失望。
男友認為吉野家的還比它優勝

小妮子的海鮮意粉。
海鮮不算新鮮,只有4舊-_-。
安慰自己或許重點是那個意粉。
嘗一口。

這是什麼?
口感又是淋淋的,但沒有用太多汁去伴,乾爭爭的,
就這樣堆埋一堆看見都不想吃了。
蘋果茶
這茶讓我很驚喜,超級香的蘋果味,
沒有糖的,是我最喜歡。喝下很清香,心情也隨之放鬆

吃過正餐就嘗點甜的。
抺茶卷。
抺茶卷
蛋卷為這食店拉回不少分數。
蘋果茶
题外话/补充资料: 環境方面比較逼,不太適合聚會談天。
2013-11-30
蘋果茶
早前和朋友來到「宏」聚會和風海鮮海藻麵意粉海藻麵意粉預先用醬汁浸才去炒,所以相當入味,味道帶點甜甜的日本產溫泉蛋海藻烏冬湯烏冬味道清淡,只是略微有點簡調,除了溫泉蛋和一片紫菜和,烏冬裡沒有其他配料了雜錦天婦羅飯套餐除了飯,這還另外配上了一碗細烏冬及椰菜天婦羅最特別之處可算是有秋葵了,我在別的地方還沒試過吃到秋葵天婦羅豚生姜燒飯套餐來自日本秋田縣的秋田米,吃起來的甚有甜度,讓不愛吃飯的我也吃了不少豚肉肥瘦適中,醬汁酸酸甜甜的,用來配飯剛剛好大鰻魚飯套餐鰻魚是採用靜崗縣飼養的鰻魚,採用優質魚苗,飼養期比較長,所以口感肥美,不吃魚的我也沒有吃腥味奈良蘿蔔漬物是以清酒醃的,酒味太重,個人不太喜歡炸雞飯套餐炸粉很薄,雞肉很嫩滑,但味道略喊這裡的甜品相當馳名的,愛吃甜的我,當然不會錯過蛋糕原材料用上日本雞蛋和北海道富良野 3.7牛奶,口感軟滑,蛋味香濃。蛋卷,主打是抹茶,還有香草,咖啡,草莓,巧克力味道大卷HK$30一件,小卷HK$15抹茶 其實嫻不太好抹茶,因為不是每個地方都好吃,但這裡的抹茶蛋卷味道香濃,不會有苦澀味道,讓我一口接一口地吃香草 奶味及蛋味較濃咖啡 小嫻子不喝咖啡,所以沒試到也不
早前和朋友來到「宏」聚會

和風海鮮海藻麵意粉

海藻麵意粉預先用醬汁浸才去炒,所以相當入味,味道帶點甜甜的
日本產溫泉蛋海藻烏冬
日本產溫泉蛋海藻烏冬
雜錦天婦羅飯套餐
除了飯,這還另外配上了一碗細烏冬及椰菜
雜錦天婦羅飯套餐
豚生姜燒飯套餐
豚肉肥瘦適中,醬汁酸酸甜甜的,用來配飯剛剛好
豚生姜燒飯套餐
大鰻魚飯套餐
奈良蘿蔔漬物是以清酒醃的,酒味太重,個人不太喜歡
大鰻魚飯套餐
炸雞飯套餐
炸粉很薄,雞肉很嫩滑,但味道略喊
炸雞飯套餐
這裡的甜品相當馳名的,愛吃甜的我,當然不會錯過
蛋卷,主打是抹茶,還有香草,咖啡,草莓,巧克力味道
大卷HK$30一件,小卷HK$15
香草 奶味及蛋味較濃
咖啡 小嫻子不喝咖啡,所以沒試到也不評論
草莓 用上日本温室栽培的無塵士多啤梨,味道帶酸,但士多啤梨太小了,一整件蛋卷吃有一點點,如果用上原粒就好了
巧克力 香濃巧克力味道
蛋卷
抺茶雪芳蛋糕
雪芳蛋糕相比起蛋卷較為鬆軟,同樣充滿香濃的抹茶味道
但相比起蛋卷,個人更愛蛋卷的口感
雪芳蛋糕可以一整個購買,用來作生日蛋糕是一個不錯的選擇
抺茶雪芳蛋糕
题外话/补充资料: 英國皇室御用的斯里蘭卡紅茶Mackwoods 沖起來很有果香,一個茶包可沖3泡最多三次
  • 和風海鮮海藻麵意粉
  • 豚生姜燒飯套餐
  • 抹茶蛋卷
  • 抺茶雪芳蛋糕
2013-11-28 241 浏览
這個晚上和一大班朋友到 “宏”品嚐充滿日式風味的食品和甜品。“宏”的廚師是日本人,日本人向來做事很認真,一定很講究食材了 ! 這家的抹茶甜品很出色呢 ! 一定要試下 !店子外都有簡介店舖使用的優質食材店子約有數十個座位,面積不大,裝修簡約看看Menu,這裡的烏冬 (其實是很幼的麵) 得到日本食品局頒發健康食品的金獎呢 ~ 是產自日本的小麥粉,麵條含豐富海藻和小麥,有豐富的纖維和營養 !我們試了炒的和熱湯海藻麵 ~♥ (上) 和風海鮮海藻麵意粉大大隻帶子 ! 店長說這個炒海藻麵先以醬汁浸製,所以有點醬油風味。因為以油炒,所以會有點點膩,喜歡清淡的可選湯麵 !♥ (下)叉燒醬油海藻湯烏冬麵先喝一口清甜的湯,有點點木魚及醬油味,很香很甜 ! 叉燒口感軟腍,海藻湯烏冬與清甜的湯很匹配,特顯了海藻麵的軟滑口感。與炒麵相比,我比較喜歡這個湯烏冬 ~♥ 豚肉生姜燒飯套餐來這裡一定要試下白飯,因為是來自日本秋田縣的白米,秋田米受惠於肥沃的土壤和良質水分及晝夜的溫差,秋田自古就是米的產地。吃起來的甚有甜度、彈性與粘度。豚肉肥瘦適中,菜絲很爽口,兩款相配的甜酸醬汁都做得不錯 !♥ (上) 純日本大鰻魚飯
店子外都有簡介店舖使用的優質食材
店子約有數十個座位,面積不大,裝修簡約

我們試了炒的和熱湯海藻麵 ~
♥ (上) 和風海鮮海藻麵意粉

♥ (下)叉燒醬油海藻湯烏冬麵

♥ 豚肉生姜燒飯套餐

♥ (上) 純日本大鰻魚飯 (配 蘿蔔漬物)

♥ (下) 純日本鰻魚飯套餐 (配 鰻魚飯、海藻湯烏冬及蘿蔔漬物)

“宏”除馳名的抹茶甜品外, “鰻魚飯” 亦是此店的特選菜式。這個菜式比較貴,大鰻魚飯約三百多元,店長說一般食肆採用的鰻魚多來自中國內地和台灣,成本比較便宜。這裡的鰻魚是採用靜崗縣飼養的鰻魚,採用優質魚苗,飼養期比較長,所以口感肥美、沒有細骨,也沒有腥味 ! 配上他們自家調製的甜醬汁和秋田米,美味度滿分 ~

套餐還奉送蘿蔔漬物一小碟,有香濃的米酒味,這個醃蘿蔔是來自日本奈良縣的啊!

♥ (上) 炸雞飯套餐 (配 白飯)

♥ (下)吉列豬扒套餐(配 白飯)
炸物是日式食店必點菜式,亦是很考廚師功夫的菜式。我們點選了炸雞飯套餐 和吉列豬扒套餐,兩款的炸粉都很薄,炸粉皮沒有苦澀味,入口很脆又沒有油膩感。最讚的是雞肉嫩滑,豬扒亦不鞋口 !

♥ (上) 日本素咖喱飯

♥ (上) 天婦羅

“宏”的日本咖喱是採用日本廚師獨家研製的咖喱,並不是採用市面上的日式咖喱磚。這款咖喱口味並不太甜,入口有點微辣,很惹味又開胃 ~
與炸物一樣,天婦羅炸粉都很薄,唯一特式是有 “秋葵”這款天婦羅,在外面的日式食店很少有的。

♥ 斯里蘭卡蘋果茶

♥ 各款馳名甜品
“宏”採用的各款紅茶品牌Mackwoods,甚有來頭,是英女皇宴請御用的紅茶。茶味香醇,一個茶包可沖3杯亦有茶味。不過以我這個茶癡來說,喝茶仍會選擇以茶葉來沖才夠原汁原味吧 ~
甜品是 “宏”馳名食品,當然不會錯過 ! 蛋糕原材料用上日本雞蛋和北海道富良野 3.7牛奶,口感軟滑,蛋味香濃,濕潤度適中。我們點選了4款蛋卷:

京都宇治抹茶味
~ 抹茶癡不容錯過!

香草味
~ 這款奶味及蛋味較濃

咖啡味
~ 咖啡原材料是用上8小時滴漏的日本咖啡,所以咖啡味香濃,喜歡喝咖啡的人必點這款 !

士多啤梨味
~用上日本温室栽培的無塵士多啤梨,口味帶微酸,與香甜的蛋糕非常夾呀 ! 如果用上原粒多士多啤梨就更好 ~

题外话/补充资料: 香港的日式食店很多,要嚐到日本風味必要用上日本當地食材,除高級酒店的食肆外,有這個堅持的小店少之又少 ! 所以除了抹茶甜品外,下次要認真品嚐一下 “宏”的其他食品了 ~
2013-11-24
  • 抹茶蛋卷
  • 鰻魚飯
  • 叉燒醬油海藻湯烏冬麵
2013-11-15 164 浏览
耐不耐就會到朋友响 facebook post 嚟呢到食嘢嘅相,令我好有衝動嚟試下。後來上 openrice 搵佢個地址,發覺原來佢初開舖嘅時候已經入去望過佢嘅蛋卷,因為間唔時都會隔離舖嘅松記食糖水,等位期間就會入去望一望。呢日的起心肝要嚟食,但一個人其實又唔可以食到好多,所以一早安排咗當日只係食咗早餐,留待晚餐嚟試佢嘅蛋卷同芭菲。晚飯時間又唔可能只係甜品,唔食正餐,所以要咗一個最簡單嘅撈烏冬。麵質都幾滑,唔錯。之後當然係要食呢到嘅主打啦。。。抹茶蛋卷,抹茶忌廉都幾滑,同埋好香抺茶味,蛋卷亦好鬆軟。整個蛋卷唔太甜,唔會太漏,可以有空間俾我試埋下一個甜品。最後叫埋佢另一主打嚟試。。。抹茶芭菲,頂層可麗餅插於抹茶雪糕上、再嚟抹茶糯米糍、吉士醬、抹茶啫喱、忌廉,最底層就係粟米片。食到抹茶啫喱那一層還可以,但到忌廉一部份已經有啲頂唔住,可能唔太好食忌廉,所以會感覺有少少漏嘅感覺。但奈何我又想食佢嘅粟米片,唯有盡量挑到最底去攞粟米片食。整杯芭菲最鍾意食就係抹茶雪糕、糯米糍同抹茶啫喱。
想黎"宏"嘆下出名既抺茶甜品好耐。今日同朋友慶祝生日,預先打電話訂位, 呢到星期一至四有留位服務; 如果星期五至日只接受WALK IN. 終於有機會黎呢到試下喇。前幾個月,起OPENRICE見到好多食友分享,加埋d相片,睇到我心郁郁呀! 話晒我除左鐘意朱古力甜品之外,同樣大愛抺茶!起佐敦港鐵站C2出口一出. 行3分鐘路程就到達今日既目的地 "宏" , 好方便~ 一甫進店內, 就見到雪櫃一片綠海~  來到這裡先知道除左抺茶為題既甜品外, 原來仲有CHEESE CAKE, tiramisu, 馬卡龍等等... 美美的甜品, 好吸引喔!店內設計簡約, 白色柔柔燈光, 整個感覺非常簡潔~睇下MENU有咩食先~ 先食主菜, 再慢慢嘆甜品    和風海鮮海藻麵意粉 $78  & 叉燒雞肉飯 (細碗) $44, 海鮮分別有蝦同帶子; 材料不多, 意粉份量卻比我想像中多, 我是第一次食海藻麵意粉, 外表跟蕎麥麵相似,質感較硬而有咬口, 意粉吸入湯汁, 是當晚最好食的主菜~今晚胃口大開, 故此追加飯一個~ 飯面舖有叉燒粒及雞肉粒, 飯係用我鍾意食既珍珠米, 飯混入調味後, 飯呈啡色~ 味道不錯! 回想
想黎"宏"嘆下出名既抺茶甜品好耐。

一甫進店內, 就見到雪櫃一片綠海~
抺茶卷
店內設計簡約, 白色柔柔燈光, 整個感覺非常簡潔~
睇下MENU有咩食先~ 先食主菜, 再慢慢嘆甜品

和風海鮮海藻麵意粉 $78 配有沙津

今晚胃口大開, 故此追加飯一個~ 飯面舖有叉燒粒及雞肉粒, 飯係用我鍾意食既珍珠米, 飯混入調味後, 飯呈啡色~ 味道不錯! 回想... 份量不算大, 味道亦稱不上出色; 索價$44, 好似貴左D~

蘑菇撈烏冬 (凍食) $69
蘑菇撈烏冬 (凍食) $69 配有沙津
蘑菇撈烏冬 (凍食) $69
另一個主菜, 點左日本海藻烏冬~個人幾鍾意食冷烏冬, 呢個烏冬, 夠滑有咬口之外又夠凍, 食完很舒服, 冷麵汁我想是鰹魚汁來的, 可惜不夠濃, 烏冬本身無味, 而冷麵汁不夠濃的話, 味道會變得偏淡~
如果烏冬汁分開上會更好呀~ 額外比多少少WASABI 仲正呀~

餐飲: 斯里蘭卡直送蘋果紅茶

斯里蘭卡直送蘋果紅茶
呢到食物除左單點之外, 仲有SET , 好似我地叫左 "和風海鮮海藻麵意粉 + 斯里蘭卡直送蘋果紅茶 + 抺茶卷" $99/SET , 其餘食物就散叫~

終於到甜品時間喇, 主菜比較普通, 不過唔緊要啦, 第一次黎.... 咩都試下丫嗎~ ^^

抺茶卷 (單點
$30)

抺茶卷 (單點 $30)
原本已經想食抺茶卷,叫set可以試埋, 價錢更化算!
抺茶忌廉幾滑幾香抺茶味,但就未到好滑好濃!蛋糕密度高而鬆軟,唔錯,可惜,期望太高,仍有少許失望~~~ (待應估到我同朋友share食, 所以比左兩支叉我地先,十分貼心)

Macha Parfait $78
一個抺茶卷,點可能完全滿足我,再來單看賣相已經100分喇,最頂層是抺茶雪糕,其次有抺茶糯米糍,抺茶jelly, 忌廉,北海道3.7牛乳忌廉,好像還有吉士,最底層仲有d粟米片,感覺確實同抺茶卷不同。抺茶味滿瀉,加埋內層忌廉超滑,加埋好香既北海海牛乳。。。越食越開心,實在太滿足喇!

tiramisu $40
其實已經好飽,又好想食埋tiramisu; 起初擔心tiramisu的水準, 結果係喜出望外!帶一點點酒味同咖啡味,再配埋超滑既芝士忌廉,真係畫上一個完美句號。(水準拍得住帝菀酒店!)

縱然,主菜普通,始終我係為甜品而來! 今次主菜只是配角,甜品才是真正主角。個人最鐘意 "Macha Parfait " & "tiramisu " (誠意推介)  希望"宏"保持水準, 日後推出更多新甜品, 我們便有口服了, 哈哈.

結帳后, 店員話我知"宏" 黎緊會起 K-11開甜品外賣店,大家起尖沙咀又多一個選擇喇!!

地址:佐敦白加士街15號藍馬商業中心地下
電話:2737-2665
營業時間:星期日至四:12:00-23:00;星期五至六:12:00-23:30

2013-11-07
庆祝纪念
生日
2013-11-02 86 浏览
見呢間甜品店一直都好受歡迎,今日滿心期待去試點知發現自己期望太高喇!我叫嘅係抹茶蛋卷,其實好普通但賣到30蚊真係完全同預期味道唔成比例我唔係抹茶迷,但都覺得好淡抹茶味,所以抹茶迷應該唔夠喉呢個價錢,我寧願去麵包店買兩條瑞士卷,真係好失望
見呢間甜品店一直都好受歡迎,今日滿心期待去試
點知發現自己期望太高喇!
我叫嘅係抹茶蛋卷,其實好普通
但賣到30蚊真係完全同預期味道唔成比例
我唔係抹茶迷,但都覺得好淡抹茶味,
所以抹茶迷應該唔夠喉
呢個價錢,我寧願去麵包店買兩條瑞士卷,
真係好失望
2013-11-02
同朋友食完晚飯, 大約10點去到宏。 筆者本身係綠茶愛好者,先點左綠茶芭菲 (Matcha parfait $78) 。芭菲外表吸引,8層的抺茶芭菲包括:1可麗餅 2抺茶雪糕 3 抺茶麻糬 4 吉士醬 5 抺茶啫喱 7 忌廉 8 玉米片。抺茶軟磁煙煙韌韌,有抺茶味,係整個芭菲我最喜歡既部分。抺茶雪糕,有淡淡抺茶味但係口感欠佳。抺茶啫喱抺茶味欠奉,口感奇怪比較失望。接住抺茶蛋卷($30)蛋卷中厚厚的抺茶忌廉,口感順滑,不甜,很不錯。但蛋糕質地偏濕不夠鬆化。
接住抺茶蛋卷($30)
$50+
2013-10-26 115 浏览
晚上九時多,店內仍坐無虛席。店員忙得很,要了一件抹茶雪芳蛋糕外帶@$30,等候期間,看見蛋糕柜內還有一些來自京都的日本抹茶製品:1. 原條包裝好的抹茶紅豆蛋糕,size 只比嘉頓小牛蛋長身少許,@$1802.罐裝抹茶味紅豆@$180索價不菲呢!回到家已是一個小時後,忌廉部份已開始溶化,沒緊要,主角是抹茶蛋糕,噢,質感軟熟,甜度恰當,不油膩濃郁的抹茶味而帶少許甘涼,各方面都很平均。
晚上九時多,店內仍坐無虛席。
店員忙得很,
要了一件抹茶雪芳蛋糕外帶@$30,
等候期間,看見蛋糕柜內還有一些來自京都的日本抹茶製品:
2.罐裝抹茶味紅豆@$180
索價不菲呢!

回到家已是一個小時後,忌廉部份已開始溶化,
沒緊要,主角是抹茶蛋糕,
噢,質感軟熟,甜度恰當,不油膩
濃郁的抹茶味而帶少許甘涼,
各方面都很平均。

2013-10-01
15 分钟 (外卖自取)
$30 (宵夜)
2013-10-25 423 浏览
I have been here for once quite a long time ago. I'm really impressed by their high quality of greentea dessert. So, I found a chance to go there again last month.Never I imagined Jordan would has such a decent dessert place, since it's mostly Cantonese style cafes around that area.Everyone can have a look at the menu before going in, 'cause they put the menu on the table outside the cafes.They also have a big banner outside the cafe that introducing their parfait series, greentea dessert combo.

Once I went into the cafes, there is a display counter that showcase their different dessert. There are a few greentea chiffon cakes facing the main entrance. Obviously that is their signature dessert.
If you walk further down into the cafe, you can find another counter showcasing their different roll cakes.
The greentea roll cake was the dessert that I ate the 1st time when I visited here. So, I definiately need to order it again!
Greentea roll cake
The sponge was still very fluffy with strong greentea flavor with greentea cream.
I wish to eat another piece, but I tried to resist myself. 'Cause I want to try other dessert as well.

The 2nd dessert I ordered was this greentea chiffon cake.
Greentea Chiffon Cake
It's really tall in size. The fluffy greentea chiffon cake is covered with a thick layer of cream.
Compare to the greentea roll cake, the greentea flavor wasn't that strong. I guess it's because it's without the greentea cream. But it's still as good as heaven!!
Greentea Chiffon Cake
Both greentea roll cake & the greentea chiffon cake are superb, no wonder it's the 2 most popular dessert here.
Greentea roll cake
2013-10-22 49 浏览
星期日下午茶時間黎到, 唔駛等位嗌左期待已久既抹茶芭菲!大大杯 實在好壯觀!最頂果層有mochi 同抹茶雪糕,配埋d cream 幾好味不過食下食下已經得番d cream中間果層好似抹茶jelly 既野麻麻地淡而無味....一個人食哂成杯真係幾開心既 又好飽不過呢就唔值呢個價一試無妨
星期日下午茶時間黎到, 唔駛等位
嗌左期待已久既抹茶芭菲!
大大杯 實在好壯觀!

不過食下食下已經得番d cream
中間果層好似抹茶jelly 既野麻麻地

淡而無味....

一個人食哂成杯真係幾開心既 又好飽
不過呢就唔值呢個價

一試無妨

menu
2013-10-13
2013-10-22 41 浏览
平日下午茶時段,客人不多,靜靜的,可以好好享受一客茶餐。首次光顧,感覺是乾淨簡約的日式蛋糕店,不過跟其他精緻的咖啡室比較,此店予人感覺像簡餐店,沒有特別想久留的意思。選了兩客下午茶餐,品嚐此店主打的日式蛋糕,其實就是日式蛋糕嘛!不過不失,蛋糕鬆軟也足料,抹茶忌廉不會太甜,抹茶味濃,不錯,而草莓蛋糕則沒甚麼特別。聽店員說他們的蛋糕是採用來自日本的材料,在本港新鮮製造的。如果是對日式蛋糕情有獨鍾的朋友來說,宏應該是不錯的選擇。
平日下午茶時段,客人不多,靜靜的,可以好好享受一客茶餐。

2013-10-16
早排睇雜誌既抹茶甜品特輯,介紹呢間位於佐敦既宏,想試好耐但一直未有機會,今日終於可以一嘗心願試下佢最出名既抹茶卷蛋了。見Openrice 話好多人等位,心想死啦,唔知會唔會餓親老公架!點知去到門口冇人等位之餘,入面仲有大量吉枱,二話不說揾張二人枱坐低,翻開餐牌睇下有乜啱食啦!食物款式唔多而且價錢偏貴,我個心已被櫥窗既甜品所吸引,只想盡快吃甜品,於是老公點了一個咖哩烏冬既時候我只追加了一碗細叉燒雞肉飯,繼而去甜品櫃八卦一番,為第二輪做下準備。除了主食,甜品價錢一樣唔平,細既卷蛋15蚊起,大既則30蚊或以上,其中日本士多啤梨卷蛋更索價$60,之前喺另一間店以$32買抹茶紅豆卷已覺貴,今次仲一個 double 咁滯,心想反正想多試幾款甜品,於是決定全部買細件的。呢個時候我地點既咖哩湯烏冬同細叉燒雞肉飯已上,店員好細心,見我地只點一個餐,喺食物上桌既時候已連一個吉碗及多對筷子俾我地,讚!望落去個咖哩湯烏冬唔錯,烏冬唔同我地食開嗰啲白雪雪肥烏冬,佢較似稻庭烏冬偏扁身,但上面係有少少黑點灰色咁,佢個原名其實係海藻烏冬,食落唔滑但幾彈牙,不過個咖哩湯竟然冇味,要喪加七味粉,失望。叉燒雞肉飯同我想像既

呢個時候我地點既咖哩湯烏冬同細叉燒雞肉飯已上,店員好細心,見我地只點一個餐,喺食物上桌既時候已連一個吉碗及多對筷子俾我地,讚!望落去個咖哩湯烏冬唔錯,烏冬唔同我地食開嗰啲白雪雪肥烏冬,佢較似稻庭烏冬偏扁身,但上面係有少少黑點灰色咁,佢個原名其實係海藻烏冬,食落唔滑但幾彈牙,不過個咖哩湯竟然冇味,要喪加七味粉,失望。叉燒雞肉飯同我想像既唔同,以為係少少肉加汁喺白飯上,原來佢做左釡飯,好似媽媽煮既有味飯又或豉油撈飯咁,味道OK但佢加左我唔食既本菇同紅蘿蔔絲,所以我吃了幾口就全部俾哂老公。

主食唔啱我唔緊要,因為仲有好多蛋糕等梗我,我先點了件細既抹茶卷同咖啡卷,然後再點抹茶戚風蛋糕,再嚟點我近期好愛既馬卡龍,呢度唔係以賣西式甜品作主打,其馬卡龍口味都算多,除左大路既抹茶﹑朱古力﹑檸檬﹑焦糖﹑玫瑰等外,Bailey真係第一次見,另外有幾款口味其餡料係棉花糖嚟既,包括櫻花﹑蘋果﹑蜜瓜等5款,各15蚊,價錢唔算貴但佢好細粒架。我一次過揀了9粒,包括至愛抹茶﹑朱古力﹑玫瑰﹑鹽味焦糖﹑Bailey﹑櫻花﹑蘋果﹑日本草莓及蜜瓜,蛋糕堂食,馬卡龍則帶走。

喺我準備食蛋糕既時候,店員好禮貌問我駛唔駛雪住外賣既馬卡龍,我話唔駛,佢見我影相,又問我要唔要開番啲杏仁蛋白餅出嚟影,我話唔駛,到我影完,佢又問我要唔要雪,我話我而家會食,不用了,全個過程好有禮同俾人好 helpful 既感覺,又要讚!講番甜品既味道,卷蛋唔算好濕潤,冇張住個口既感覺,但抹茶味幾濃,忌廉OK滑,咖啡味則一般,老公覺得以佢既質素則定價太貴喎!至於抹茶戚風蛋糕,其實有點像連鎖餅店既天使蛋糕,只係轉左口味啫,食味普通啦!而馬卡龍呢,口感尚可,個餅係脆,但味道都唔見得太突出。

此店之所以價錢貴,係因為店既食材全部係日本進口喎!雖然係咁,但杯芭菲定價成七﹑八十元,淨烏冬又係八十多,有牛肉則已過百,以其味道質素嚟講,實在過貴。我諗我唔會翻頭幫襯,未食過又算係抹茶控的話,都可以一試既!
咖哩湯烏冬($88)及叉燒雞肉飯($44)
戚風蛋糕($30)﹑細抹茶卷($15)﹑細咖啡卷($20)
题外话/补充资料: 不用加一
2013-10-03