2022-01-25 515 浏览
All the way out in Taipo, An Coffee is a small space that used to be a cha chaan teng. It's near the wishing tree in Lam Tsuen, occupying a small two storey building. The coat of purple on its walls makes it a pretty obvious landmark hahahaha The second floor also has a terrace and reminds me of cafes in Korea, pretty cute. Food wise we had the avocado toast and lemon tart that they only serve 10 (?) portions of in a day.
2021-05-25 485 浏览
大埔新開超靚紫色咖啡店☕️ 雖然地理位置有少少偏僻 但都好值得黎試吓💜原本以為淨係適合打卡 估唔到食物質素都好好🤤檸檬撻$58檸檬撻係每日限定 好香嘅檸檬味 加埋表面好似棉花糖味嘅cream 好好食🥰提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕 $48提拉米蘇味偏甜 但芝士蛋糕幾creamy😋大啡菇配牛油果酸種麵包 $78/兩件新加入menu嘅主食‼️大啡菇粒炒得好香口🤤牛油果都有調味🥑兩樣嘢加埋真係好正😆值得一讚個麵包好脆👍🏻就算影左好耐相之後都仲好脆😳超推介!青檸特飲 $38熱情果草莓特飲 $48之前係ig見到其他foodie讚佢嘅特飲好好飲🍹所以就叫左兩款黎試下 確實係好有水準💜 感覺好fresh 飲落去好舒服😚 整體而言 食物質素好高 服務態度好好 仲有好多靚位(swipe去後面可以見到更多位置嘅相) 雖然地點比較偏僻 但絕對值得去🙆🏻‍♀️

檸檬撻$58

提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕 $48
提拉米蘇味偏甜 但芝士蛋糕幾creamy😋

大啡菇配牛油果酸種麵包 $78/兩件

青檸特飲 $38
熱情果草莓特飲 $48

2021-05-21 784 浏览
如果你一直憧憬住一間小屋,小屋有一隻大窗,探頭可以見到森林,咁呢間可能係你搵緊嘅Cafe。依間新嘅咖啡店喺二月頭開業,會叫安•珈琲係因為前身係安記士多,位置有啲偏僻,喺大埔林村,最快嘅去係喺大埔火車站搭64k巴士,係坑下甫落車,應該就會見到一間紫色嘅大屋。偏僻換來既好處就係環境清幽,用餐時間冇限時,而且Cafe係pet-friendly,可以帶埋毛孩一齊嚟chill。Cafe好似台灣嘅Cafe,全紫色嘅牆身,最吸引就係呢隻夢幻嘅窗,但成間Cafe就得底層嘅呢個吧枱位有窗。成間Cafe有兩層,上面嗰層有室內同室外天台嘅位,室外位置有太陽傘提供,地板有白大理石地磚同白米色圖案地磚,下邊嗰層兩張四人枱、一張二人枱同望窗既二人吧枱,裝潢簡約為主,白色長身,木色枱櫈,地板係黑白為主,四周有植物盆栽,感覺清新,另外底層都有室外嘅位置。餐廳主食得是日推介,當日嘅是日推介係大啡菇牛油果配酸種麵包,餐廳主要提供自家製蛋糕同咖啡、手調飲品、熱水果花茶,選擇唔多,如果係未食嘢嚟呢度未必食得飽,但純粹想食件cake、或者飲杯嘢、打卡絕對好適合。當日係星期日下晝四點到,唔使等位但係去到已經啱啱好full,原本坐

當日係星期日下晝四點到,唔使等位但係去到已經啱啱好full,原本坐咗喺底層嘅一個兩人位,見到窗口位嘅人走咗又未有人入嚟,就問店員可唔可以轉過去,終於可以坐到呢個探窗位。

可能因為親店關係店員都比較忙碌,但搵佢哋幫手影相佢哋都好樂意,好笑嘅係有個男店員影之前已經申報自己唔識影相,前後搵咗一個男店員同一個女店員影相,佢哋都好樂意,服務非常好。
1️⃣ 提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕 💰48(👅: 8/10)
提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕

提拉米蘇未呀芝士蛋糕有驚喜,有啖啖咖啡香,咖啡味香濃,芝士味兼備,cream打得唔錯,食落甜而不漏,tiramisu同cheesecake配搭得宜,不過份量偏小,如果未食嘢嚟食絕對唔夠飽。
2️⃣ 伯爵茶戚風蛋糕 💰48(👅: 8/10)
伯爵茶戚風蛋糕

賣相好靚,蛋糕上面有好多食用花瓣,仲有啲開心果碎,食落花香味幾重,幾清香,伯爵茶味會比花香味蓋過,但蛋糕食落好棉密濕潤,下面嘅奶蓋令到蛋糕夠濕潤,同蛋糕一齊食,入口creamy而且香甜,蛋糕既鬆軟程度同甜度都恰到好處,略嫌茶香味淡。
3️⃣ 熱情果草莓特飲 💰48(👅: 7.5/10)
熱情果草莓特飲

一杯清新水果既野飲,飲落士多啤梨同橙味較出,整體偏甜,甜味似係黎自糖漿,有小小似飲雜果賓治,飲落清甜解渴,夏天飲岩哂。
4️⃣ Cappuccino 💰38(👅: 7.5/10)
Cappuccino

咖啡沖嘅奶都算滑,咖啡同奶嘅比例正常,唔會過酸過苦都唔會太濃。

🌟 依度嘅招牌應該係檸檬撻同抹茶巴斯克芝士蛋糕,不過去到嗰時已經賣晒,但其他蛋糕質素唔錯,有更多主食或鹹點會更好。如果你好鍾意打卡、或者係住喺大埔附近,好推介你嚟,不過記得帶蚊怕水。

不過Cafe喺4月15號喺官方IG話因為私人理由,停止營業兩個月直至另行通知,唔想摸門釘就留意番官方IG公佈幾時重開嘅消息。

Cafe附近係林村許願樹,順路都可以去埋。
👅味道: 8/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $182 (服務費: 10%) (餐廳只收現金)
🐶Pet-friendly
2021-04-03
  • 伯爵茶戚風蛋糕
🍞 讓你味蕾發癲的“大啡菇牛油果配酸種麵包”  Very Yummy Portobello with Avocado on Sourdough 🥨 原味巴斯克芝士蛋糕味道較淡,但價錢不貴 Original Burnt Cheese Cake not very strong in cheese favor, but price around $28; so it's ok🥯 怕蚊既朋友仔,如果又想坐戶外;可以噴下店內溫馨提供既蚊怕水,或選擇坐店內 🦟 Around if Outdoor, can use their provided Spray🥐 暫時只收現金 Cash Only
🥐 暫時只收現金 Cash Only
2021-03-27
等候时间
10 分钟 (堂食)
大啡菇牛油果配酸種包
  • 大啡菇牛油果配酸種麵包 Portobello with Avocado on Sourdough
2021-04-18 217 浏览
This cafe away from the buzzling city of Hong Kong, is such a cozy place to just chill and relax... The place is so cute! Love the color of the exterior walls and the design of the interiors too! They have a terrace which is really a nice spot to get some fresh air while having some nice drinks and foods!Overall, me and my friends had a great time in this cafe. Friendly staff and they will respond to DM’s quickly! 😍
2021-04-08
Peach  fruit  tea
Portobello  with  avocado  on  sourdough
Passion  fruit  and  strawberry  moctail
  • Peach
  • strawberry  and  orange  moctail
2021-04-13 126 浏览
一講大埔林村,第一時間諗起許願樹,不過最近講起林村,一定會提起呢間cafe……安•珈琲 An Coffee 💜 最吸晴既係門口紫色外牆,係遠距離已經會深深比佢吸引著!鐘意田園風既一定會好鐘意呢間cafe,加上呢度比人一種好休閒既感覺,真係好舒服!蛋糕百分百自家製造,每日限量供應,必試巴斯克芝士蛋糕,有原味、抹茶同提拉米蘇!原味同抹茶巴斯克芝士蛋糕只係$28,絕對唔貴,提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕貴少少$48!呢間cafe唔只有coffee,仲有手調特飲同熱水果花茶任君選擇,睇名杯杯已經好想試!

2021-04-10
等候时间
15 分钟 (堂食)
2021-04-11 97 浏览
大埔越開越多Cafe,除咗大美督之外呢林村最近都開咗幾間新嘅Cafe喎。呢間紫色外牆,有一個大嘅窗口,係最近一個好熱鬧嘅打卡點,可能大家都冇得去旅行啦就積極搵一啲可以影到相嘅位去食下tea。可以喺太和火車站,搭25K小巴。$48 伯爵茶蛋糕,外貌個幾吸引嘅,IG-able,味道就正正常常,冇乜特別,係一個伯爵茶嘅戚風蛋糕 ,加咗少少玫瑰花瓣,同埋開心果碎。$48,蘋果特飲,比較清新啲嘅飲品,都可以嘅,勉強合格,個味有少少似藥水味。$48 熱情果士多啤梨特飲,可以話除咗影相之外呢,真係麻麻哋啦,因為偏甜,同埋個味道好假好明顯係糖漿。好後悔,早知叫咖啡啦😅除非你想影相打卡做道具,如飛必要建議唔好叫呢杯中伏 熱情果士多啤梨特飲🥲$28,呢件cake冇誠意,好細件,冇技巧可言,現成野🙃🙃總結除咗影相打卡100分之外呢,食物飲品方面係需要再努力💪🏼有好多進步嘅空間,希望下次再嚟,唔止睇得,而且食落都好味啲啦。

可以喺太和火車站,搭25K小巴。

$48,蘋果特飲,比較清新啲嘅飲品,
都可以嘅,勉強合格,個味有少少似藥水味。

$28,呢件cake冇誠意,好細件,冇技巧可言,現成野🙃🙃

等候时间
15 分钟 (堂食)
2021-04-09 56 浏览
2層高,外牆是我喜歡的紫色😍遠處也能看見.裝潢也很花心思☺️每個位置也是完全是拍照的好地方.沒有限時,坐得很舒服😌位置偏僻安靜,沒有高樓大廈,遠離城市而且有身在台灣的感覺🤩.職員態度親切.☺️Cafe主要為甜品,只有一款多士選擇😞如果有更多主餐會更好😙💠大啡菇配牛油果酸種麵包 🍄🥑🥪$78𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙬/ 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙘𝙙𝙤 𝙤𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝大份價錢又便宜的多士😛味道不錯,多士外脆內軟,菇炒得很香,連同牛油果食好好😙💠提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕 🍫🧀🍰$48𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚有香濃的咖啡味,甜而不漏😋😋可惜太小😟吃完也不夠☕️𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $40☕️𝘾𝙖𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤 $40

💠大啡菇配牛油果酸種麵包 🍄🥑🥪$78

💠提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕 🍫🧀🍰$48
𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚
有香濃的咖啡味,甜而不漏😋😋可惜太小😟吃完也不夠

☕️𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $40
☕️𝘾𝙖𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤 $40
2021-04-09 49 浏览
CP值:4/5價錢Price: - 血橙果粒茶 Blood Orange Fruit Tea : $48- 蘋果接骨木花特飲 Apple, Elderflower & Ginger Mocktail: $48- 大啡菇牛油果配酸種麵包(小)Portobello with Avocado on Sourdough:$58- 抹茶巴斯克芝士蛋糕Matcha Burnt Cheese Cake: $28非常隱世嘅Cafe,連搭的士過去的士司機都話唔知有呢個地方🤣但真係好sharp嘅紫色外牆,好易就睇到間Cafe有兩層,今次我哋就坐咗喺上層環境唔算大,但幾舒服,野食野飲都唔算貴,放假黎可以hea一個下晝😌個酸種麵包好大份,有成半個牛油果同勁多菇,好抵👏🏻個麵包煙煙韌韌咁,唔錯😌個抹茶巴斯克芝士蛋糕好濃抹茶味,但size真係同粒士多啤梨差唔多大😅但只係賣$28,所以都預左唔會好大舊架啦血橙果粒茶勁大壺,酸酸地咁,好開胃☺️蘋果接骨木花特飲上碟好靚,但朋友話甜左啲去完Cafe可以去大埔林村行吓,只係行5至10分鐘就到😆
CP值:4/5

價錢Price:

非常隱世嘅Cafe,連搭的士過去
的士司機都話唔知有呢個地方🤣
但真係好sharp嘅紫色外牆,好易就睇到

間Cafe有兩層,今次我哋就坐咗喺上層

個酸種麵包好大份,有成半個牛油果同勁多菇,好抵👏🏻
個麵包煙煙韌韌咁,唔錯😌

但只係賣$28,所以都預左唔會好大舊架啦

血橙果粒茶勁大壺,酸酸地咁,好開胃☺️
蘋果接骨木花特飲上碟好靚,但朋友話甜左啲

去完Cafe可以去大埔林村行吓,只係行5至10分鐘就到😆
2021-04-08 54 浏览
大約1:00令去到,好好彩不用等位仲可以簡上面或者下面花園坐。我地3個選擇坐上面。因為咁啱outdoor有一張枱,我哋order左3杯野及兩個cake。首先講一講上面位置,因為咁啱有毛毛雨及都幾大風,所以好舒服,不過枱與枱之間都比較近,但都可以接受。另外飲品方面order左cappuccino 及Ice Mocha,咖啡味不錯👌🏻,但Ice Mocha就無咩朱古力味。Cake方面order左Cheese cake及Tiramisu,Cheese cake 味道都可以,而Tiramisu 唔係經典既做法,但佢個Cream打得幾好味大致整體上都好好。會再黎。最後佢一提打卡位置都有幾個,可以呃下like順帶一提張枱比較細
順帶一提張枱比較細
2021-04-05
2021-04-07 55 浏览
襯住復活節長假期前夕嚟到大埔林村去咗呢間紫色小屋cafe歎個靚tea紫色小屋有兩層同外面位置可以坐假期前夕係閒日嚟 但冇諗到都幾多人可能新店關係 小店人手都應接不暇不過要一讚呢到環境裝修都好舒適原味克芝士蛋糕 $28呢個價錢又幾相宜 但size就細細件好香濃芝士味 而且質感軟滑抹茶巴斯克芝士蛋糕 $28會厭抹茶味唔夠濃 重d抹茶就好了但係件好味嘅芝士蛋糕 一樣咁軟滑芒果果粒茶 $48呢個有失望到 見唔到有果粒嘅茶只係個好普通嘅洛神花茶 我d芒果果粒呢 呢個價會覺唔值Latte (cold) $40睇嚟呢到飲品發揮得麻麻呢杯Latte都係一般般水平💜環境加返分 好多位打卡影相假日嚟chill吓歎返舊🍰都唔錯 留意返呢到星期二、三都休息
襯住復活節長假期前夕嚟到大埔林村

睇嚟呢到飲品發揮得麻麻
呢杯Latte都係一般般水平

💜環境加返分 好多位打卡影相
假日嚟chill吓歎返舊🍰都唔錯
留意返呢到星期二、三都休息
2021-04-06 603 浏览
復活假期,約了田會長到最近人氣cafe-安•珈琲(據聞前身係安記士多),因為暫時冇得book位,大熱天時又驚等好耐,於是提早少少去到,博早點去到少人點。到了坑下莆站,cafe近馬路位置,頗為搶眼,紫色的屋子,門面真係幾靚,果然會吸引到不少女子想來打卡。當日意外地唔算好多人,唔洗等位即入去,實在太好了。Cafe外圍都有數張枱子,但當日天氣太熱⋯冇揀到。店子有兩層,下層,裝潢簡約柔和,白色牆身,木系枱椅,四周佈置了盆栽植物,有著小清新之感。大窗台位置,可欣賞風景之餘,又唔洗太熱,感覺愜意(同時係熱門打卡位)。我們往上層。上層,位子不多,好有家的感覺,地台位置甚有和風之感,比較寧靜自在,感覺更舒適。(我們坐的位置。)陽台位置,有露天茶座,曬太陽吹吹風,感覺relax。主打輕食及飲品,選擇不多。到下層落單,先付款後上餐,收加一。等待中,又影下相。血橙果粒茶(橙皮、蘋果、洛神花、玫瑰果及紅花瓣),$48,頗為大壺份量多,味道酸酸甜甜幾醒神,幾岩夏日炎炎飲用。水蜜桃果粒茶,$48,田會長的,試了少許,香水蜜桃味。乾杯wwwww。大啡菇牛油果配酸種麵包(LARGE),$78,大size有2件,炒啡菇

當日意外地唔算好多人,唔洗等位即入去,實在太好了。

Cafe外圍都有數張枱子,但當日天氣太熱⋯冇揀到。

我們往上層。

(我們坐的位置。)

陽台位置,有露天茶座,曬太陽吹吹風,感覺relax。

主打輕食及飲品,選擇不多。
到下層落單,先付款後上餐,收加一。

等待中,又影下相。

血橙果粒茶

水蜜桃果粒茶

水蜜桃果粒茶,$48,田會長的,試了少許,香水蜜桃味。

乾杯wwwww。

大啡菇牛油果配酸種麵包(LARGE)

大啡菇牛油果配酸種麵包(LARGE),$78,大size有2件,炒啡菇份量多,味道濃郁香氣十足,牛油果果肉柔軟味道清香,酸種麵包煙韌,口感豐富,有開心果、火箭菜增添咬口及清新,不過食果陣時成日跌牛油果有點遴迍。

抹茶巴斯克芝士蛋糕

抹茶巴斯克芝士蛋糕,$28,小小的一件,抹茶味道濃郁,芝士味輕微,蛋糕質感厚實中帶點細膩,因茶香味濃,食落唔算好甜漏,不俗。

伯爵茶戚風蛋糕

伯爵茶戚風蛋糕,$48,以食用花瓣作點綴,散落的花瓣,賣相甚有美感,蛋糕口感綿密濕潤,茶香味淡,好多cream伴食,味道香甜。

食物正常水準,環境必勝,感覺舒適,服務態度幾好,格價合理,有下次。
Cafe歡迎寵物內進,主人同寵物可過一個愉快的下午。
洗手間都好乾淨。
走時係屋外逛逛,見有幾部自動售賣機及安記的招牌,果然前身係多士。
*聽到好多人嘆tea後都去林村行下(因為近),但太懶之下放棄了wwwww。

大埔林村坑下莆村41A號舖
太和站轉車25k小巴或64k巴士坑下甫站
安.珈琲,你也太漂亮了吧!Cafe座落於林村,遠離繁囂🌴。遠遠已經看到他鮮紫色的外牆。雖然我並沒有很喜歡紫色,但看到他的外牆設計,也難免非常心動,因為真的太太太漂亮了🤩!是近期最漂亮的咖啡店之一。店有兩層,樓上是天台,位置不多,恰到好處。到訪的那天陽光普照,聽著輕快的音樂,品味著咖啡,悠閑的感覺,真享受啊!😊  ✦ 大啡菇牛油果配酸種麵包 ($58/78)賣相一流!大啡菇🍄切成粒佈滿整個碟子炒得香香的不油膩sourdough雖然沒有很大片但配上牛油果及大啡菇飽肚感十足好像還有點牛油香😋  ✦ Latte雖然只有whole milk除奶打得不錯有漂亮拉花之如沖得好的話味道會帶甜這是少喝whole milk的我沒為意的事 ✦ 提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕🍰朋友點了個小的sourdough就是為了試試他們的蛋糕一進門已經有糕點淡淡的香氣蛋糕芝士味濃郁真的不錯 就這樣渡過了一個很chill很慢活的早上,如果人生能天天如此寫意,你説多好😊
安.珈琲,你也太漂亮了吧!

✦ 大啡菇牛油果配酸種麵包 ($58/78)
賣相一流!大啡菇🍄切成粒佈滿整個碟子

✦ 提拉米蘇巴斯克芝士蛋糕🍰
朋友點了個小的sourdough就是為了試試他們的蛋糕
一進門已經有糕點淡淡的香氣
蛋糕芝士味濃郁真的不錯

疫情問題,無得去旅行,估唔到喺香港都可以嚟個小旅遊。呢間Cafe店主精心設計過,兩個字講哂---"漂亮~"各位可以睇下d圖片,紫色外牆,文青風格,打掃得非常乾淨。淨係玩影相都有排影。餐廳只得咖啡花茶,一d餅食,要留意,並無主餐供應,已且只在星期4,5,6,日,11:30A.M.-18:00P.M.營業相當有性格,但係都大把人慕名而來,仲未出名已多人,將來更加不得了...餐廳播放輕音樂,唔會嘈到人煩。我要了一杯Latte及檸檬Tart,絕配呀,咖啡合格,tart鬆化好食,嘆完茶又可以去許願樹度行下,下午到荷華庭午餐,幾寫意!
疫情問題,無得去旅行,估唔到喺香港都可以嚟個小旅遊。
呢間Cafe店主精心設計過,兩個字講哂---"漂亮~"
各位可以睇下d圖片,紫色外牆,文青風格,
打掃得非常乾淨。
淨係玩影相都有排影。
餐廳只得咖啡花茶,一d餅食,
要留意,並無主餐供應,
相當有性格,但係都大把人慕名而來,
仲未出名已多人,將來更加不得了...
餐廳播放輕音樂,唔會嘈到人煩。
我要了一杯Latte及檸檬Tart,
絕配呀,咖啡合格,tart鬆化好食,
嘆完茶又可以去許願樹度行下,
下午到荷華庭午餐,
幾寫意!
2021-03-04
$100 (早餐)
  • 檸檬tart
2021-02-18 714 浏览
“抹茶巴斯克芝士蛋糕”($28)“伯爵茶戚風蛋糕”($48)“熱情果草莓特飲”($48)大埔林村新開咗間cafeCafe外牆油上好sharp嘅紫色💜而裏面就係走休閒風每個位都悉心佈置過🥰小屋第2層仲有啲露天位好天嗰陣曬住太陽都幾舒服☺小店現時提供蛋糕同飲品為主間唔中都會有鹹點蛋糕款式都會不特定提供🍰今次去就試咗件抹茶巴斯克同伯爵茶戚風呢道嘅巴斯克只係$28件絕對係抵食之選🤣份量1個人食就岩岩好🥰伯爵茶戚風就係限定嘅蛋糕食到有清香嘅伯爵茶味而且十分鬆軟😋仲有呢道嘅蛋糕甜度都唔會好高☺飲品就叫咗杯熱情果草莓特飲🍓個杯已經好靚😍飲落味道清甜好解渴☺假日過嚟放鬆吓係好唔錯嘅選擇🥰
“抹茶巴斯克芝士蛋糕”($28)
“伯爵茶戚風蛋糕”($48)
“熱情果草莓特飲”($48)

大埔林村新開咗間cafe
Cafe外牆油上好sharp嘅紫色💜