2019-12-14 829 浏览
元朗 YOHO Mall 内的安南小馆,最近推出新的散点餐牌,新增了好些越式饭面及自选汤粉,而小食、沙律价钱比之前更相宜,性价比不俗! 两兄妹每个月都有一次到 ToysRus 买玩具的机会,这一般在周末进行,但由於妈妈与玉仔姨姨旅行关系,今个月提早在周中进行。早到关系,小馆气氛清静舒适,还真让人想起2018年嵋港渡假的开心时光! 天气怪冷的,我们被越式套餐中的2人套餐 ($288) 吸引了:内容包括两杯越式特饮、前菜拼盘、堤岸香葱鸡、萝卜时蔬,另包两碗油饭或丝苗饭,马上点了一份,再加一个单人晚餐、一份沙律,已经够吃了。前菜拼盘先上,内容包香脆不腻的春卷、牛油鸡翼,以及超好味的炭烧猪肉米纸卷各两件,配上散点的清甜椰青 ($38@),令人满足极了!另外散点了一份柚子鲜虾沙律 ($58),酸酸的酱汁十分开胃,为之後的主菜作好准备。这晚最丰富的,是2人餐的堤岸香葱鸡:鸡件肉嫩滑溜又不会过咸,吃时可点上沙茶酱/辣椒酱,更添风味;配上两兄妹大爱的香馥油饭,吃得非常满足~2人餐也包括一份萝卜时蔬,份量不少呢!俗话有云「冬吃萝卜夏吃姜」,清甜无渣的萝卜,正适合现时外寒内燥的体质,难得味道又好,一家人都

2人餐也包括一份萝卜时蔬,份量不少呢!俗话有云「冬吃萝卜夏吃姜」,清甜无渣的萝卜,正适合现时外寒内燥的体质,难得味道又好,一家人都开心共享。

最後是一人餐的越式咖哩牛筋腩配丝苗 ($88),别被红艳艳的酱汁骗到,其实这咖哩一点不辣,连Chloe也可以吃到;中间的牛筋腩炆得软腍,捞饭吃甚为可口。晚餐餐饮可选桂圆百花蜜、咸柠檬特饮、菠萝梳打、青柠冰茶或热青柠茶,选择也不错~

又是早到优惠,食物都很快上台,开餐前也来一张合照吧。越南也是个想重游的地方,但时间是不够了... 所以改吃一顿越南菜也好。同样,大家如有心想约甜魔家吃饭的话,也希望多选中国或亚洲菜啊。
2019-11-27
2020-05-21 11 浏览
之前嚟过依度食拎咗一张, $50现金券,只要消费够$100就可以用,非常抵食吸引。个捞檬好鬼好食😋好refreshing 非常清新。 牛油鸡翼亦都,非常香口juicy,不过个海南鸡饭就麻麻地啲鸡比较老,不过重点最後又送多$50张优惠券过嚟。
牛油鸡翼
海南鸡饭
春卷鸡翼捞檬
牛油鸡翼
2020-05-20 7 浏览
从来无写过食评,但系太失望啦,一定要分享。咖喱牛腩汤河几唔错,但系额外加钱叫嘅招牌蒜蓉牛油鸡翼,完全冇味,同相片争好远。最嬲系 A la cart 叫咗个炭烧牛肉沙律,成碟只有三四块牛肉,肉质仲要劲奇怪,应该加咗好多梳打粉,咁样收人$58!仲话特价,嬲咗!无!下!次!
从来无写过食评,但系太失望啦,一定要分享。

无!下!次!
Yoho四处都劲多人,偶然又想食下越南野,等左10几分钟,3个人食,点了招牌的提岸香葱鸡饭,安南招牌火车头,牛油鸡翼猪皮丝煎蛋饭和炭烧猪肉米纸卷,仲有个越式清补凉。无论食材烹调都很有心机很高质而且而家还有优惠券,真心推荐呢一间
2020-05-11
2020-04-18 175 浏览
小编一家人已惠顾贵越式餐厅数遍,食物质素尚可接受,品尝了较出名的提岸葱鸡、咖喱猪扒汤河,也点了一些小食,如牛油鸡翼。但贵餐厅相比同场越南餐厅锦丽牛肉粉,味道稍逊色,故希望公司能提升食物质素。服务方面,员工态度欠缺积极,较散慢,服务效率也较慢。尽管有同顾客打招呼,有礼貌,但服务质素仍有待改善。我们要求员工帮我们下单,已举了手多次,有一段时间,但无人有反应,只是望了一眼便算,故态度稍欠积极,希望公司能加强员工服务效率这方面,给客人对公司有良好的形象。唯贵餐厅环境挺舒适,很宽敞,气氛和谐。

唯贵餐厅环境挺舒适,很宽敞,气氛和谐。
2020-04-08 177 浏览
本身打算食对面,但要等位唯有过黎安南,完全唔驶等入门口要量体温,座位隔得开抗疫措施跟得足,抵赞一行三人叫左个二人set 再加凤爪凤爪口感唔差够爽口,但唔够酸辣,唔太够味萝卜汤一饮就系味精,萝卜同菜都ok小食拼盘,炸春卷同鸡翼都够热辣辣,但春卷炸太耐,好硬身,好吉口,入面亦都无咩料鸡翼好食~~越南春卷够多料,记得要自己加d 酱先好食咖哩杂菜,咖哩味有d 怪,可能偏越式?但系偏唔好味,d 菜都无乜咖哩味,只有薯仔较好同够淋,整体麻麻地只鸡都算滑身但无鸡味二人set 仲有两个白饭~同野饮三人约四百五,会送番两张$100 coupon 比你星期一至四用其实有得用埋coupon 系抵食既只系味道就一般d
本身打算食对面,但要等位

唯有过黎安南,完全唔驶等

入门口要量体温,座位隔得开

抗疫措施跟得足,抵赞

一行三人叫左个二人set 再加凤爪

酸辣凤爪

凤爪口感唔差够爽口,但唔够酸辣,唔太够味

萝卜汤

萝卜汤一饮就系味精,萝卜同菜都ok

小食拼盘

鸡翼好食~~越南春卷够多料,记得要自己加d 酱先好食

咖哩杂菜煲

半只鸡

只鸡都算滑身但无鸡味

二人set 仲有两个白饭~同野饮

其实有得用埋coupon 系抵食既

只系味道就一般d
2020-04-03
2020-03-12 201 浏览
越式河粉,越式捞檬,越式小食,沙律,米纸卷等都有~捞檬个汁调嘅味道啱啱好, 装住嘅樽亦都可以将所有配料沟得匀循👍🏻 小食会建议虾多士, 虾胶新鲜,厚过块包,绝对足料~ 虽然椰子季节会有所唔同,呢度饮椰子鲜甜,肉都好 嫩~ 晚餐两个人,二百几,食到好饱☺ 绝对值得一试!呢一间地段比较静,食嘢嘅时候倾计都好舒服,环境亦都唔迫。
越式河粉,越式捞檬,越式小食,沙律,米纸卷等都有~
呢一间地段比较静,食嘢嘅时候倾计都好舒服,环境亦都唔迫。
2020-03-08 200 浏览
今日出左yohomall揾食,疫症期间都系拣一间座位无咁迫既餐厅,哩间安南小馆就做到,店内全是圆桌,座位分隔很好,3-4人很好的选择,我地3人1bb, 有bb seat, 位置阔落,叫左一个牛腩萝卜汤河及猪扒汤檬,另叫一个小食拼,可能生意麻麻,小食拼有特价,几抵食,有5款食物,另外两款就一般越南味道,汤底几浓,另桌面附的酱料亦够多,舒舒服服咁食完一餐,都算系简约合格之选, 卖单约$2xx, 商场餐厅价钱,都算可以
, 卖单约$2xx, 商场餐厅价钱,都算可以
2020-03-03 120 浏览
听朋友讲安南小馆早排转左 menu, 主打越南粉面小食, 比以前平左, 好味又抵食. 同两个朋友黎, 因为佢地唔食牛, 所以点左鸡丝汤河, 竟然俾我发现有鸡什汤河, 以前无的, 我最爱鸡什, 二话不说即点, 另外再加几个小食. 河粉大大碗, 好足料, 汤底都好够味, 朋友的鸡丝汤河鸡肉都好滑, 唔会鞋烚烚, 我碗鸡什河坚好食, 黄沙鸡润唔会乾争争,  鸡肾同鸡肠都好有质感, 有咬口但唔会 "un". 炸春卷水准之作, 皮脆馅靓, 生菜又新鲜. 柚子鲜虾沙律同萝卜时蔬都极力推介, 萝卜好甜又无渣.

鸡什汤河粉
鸡什汤河粉
萝卜时蔬
柚子鲜虾沙律
安南春卷
很难得一家人外出吃饭、今日特登来到形店,想试吓呢间越南菜,价钱偏贵, 三个大人加两个小朋友四百几蚊埋单。二人套餐:春卷两件鸡翼两件猪肉米纸卷,萝卜时蔬,白饭油饭各一另外点了个咖喱杂菜粉丝煲海南鸡整得唔错,够滑, 肉质鲜嫩。猪肉米纸卷爽口,很清新。越式汤河味道不错,小朋友可以吃下一整碗。员工服务方面, 不知道是否很多员工罢工,没有足够的人手,要等好耐才有人过来写单及埋单。效率亦很慢。 可能因为疫症关系,店舖搞活动,送了两张$100券,可以留返下次用!咁下次就平好多啦!(可惜原来很快到期)#安南小馆
另外点了个咖喱杂菜粉丝煲
海南鸡整得唔错,够滑, 肉质鲜嫩。
猪肉米纸卷爽口,很清新。
越式汤河味道不错,小朋友可以吃下一整碗。

#安南小馆
2020-02-16 67 浏览
今日公司放半昼,我约左男朋友返元朗食 lunch。我见好耐都冇食安南,又见佢做紧 promotion,做紧堂食越南汤粉买一送一嘅优惠。坐底後,我同佢都 order 左越南火车头汤可。另外再叫左个炸虾饼。个火车头汤可一黎到,卖相唔错,但一饮佢啖汤,就觉得出晒事⋯个汤一d都唔够热,所以整唔熟d生牛肉,加上d牛肉又唔靓,搞到个汤底劲大阵血水味。同埋d餸冇调味,个汤底调味又唔足,成碗汤河劲难食至於个虾饼,个虾饼好实,而个虾饼剩系得鱼肉,一旧虾肉都见唔到。好似食紧一粒好实嘅鱼蛋咁唔会再黎食,明明而家算系好食嘅⋯

唔会再黎食,明明而家算系好食嘅⋯
2020-02-06 59 浏览
难得一家人聚餐👨‍👩‍👧‍👦,都想带佢地食好啲。同长辈食,除咗要野食好食,仲要坐得舒服。有朋友推介呢间安南小馆,所以就带咗全家去试。去到觉得环境都几舒服,座位又阔落,啲职员都好有礼貌。😊我地叫咗个四人餐,超多野食🍚🍤🥖,仲有油饭同野饮。虽然大部分item set死咗冇得拣,但好在所有野都好好食。特别系个堤岸香葱鸡,肉汁鲜嫩,一试难忘。价钱方面,人均都系200蚊内,以我地仲打包拎走嘅份量黎讲,抵!
有朋友推介呢间安南小馆,所以就带咗全家去试。

去到觉得环境都几舒服,座位又阔落,啲职员都好有礼貌。😊

2020-01-12
2020-02-05 64 浏览
招牌火车头:这碗越南河粉的配料包括牛肉、牛丸、牛腩和牛柏叶。汤头属清汤类型,味道也不错。河粉很滑份量很多。牛肉上桌时仍是生生的,真好,牛肉份量也算多。牛丸两粒爽口弹牙,牛腩只有两三片薄片,牛柏叶细细碎碎的有几片。总体来说好吃,若牛腩和牛柏叶多一点更佳。猪扒捞檬:猪扒够香,味道好份量算多。檬粉很多,拌上店家的酸汁很开胃。柚子鲜虾沙律:这不推荐,大量生菜,柚子太少,虾切成薄片,只有几片,味道也一般。越式炸虾饼:这是送赠的,味道不错,不过还是觉得泰式炸虾饼较好吃。由进店到结账离开,侍应的服务也不错,很有礼貌。

由进店到结账离开,侍应的服务也不错,很有礼貌。
2020-01-14 78 浏览
晚上一家人去yoho搵野食,见到尼间安南小馆。开头以为系贵价野,点知见到价钱都几适中,都系7,80蚊,於是决定试一试。坐低叫左个四人餐,有7餸连油饭同野饮,睇落都几吸引。先试个柚子虾沙律🥗,味道普通,啲汁有少少酸,唔太岩我。不过啲虾又几多,都算新鲜。一般般啦。之後有个米纸卷,份量比起其他越南餐厅大啲啲,口感都好唔错。可惜跟餐冇得拣其他款,只有炭烧猪肉。如果有软殻蟹就正😋仲有个前菜/小食系炸虾饼🍤,我冇乜大兴趣,不过不失啦。黎到主菜,有堤岸香葱鸡,牛筋腩煲配法包,香矛猪扒同一个菜。基本上四样都水准以上,鸡好嫩滑,又唔会太肥,咖哩就唔辣既,系甜咖哩,牛筋腩都好正,真系卖飞佛。😍其实食餸都已经够晒饱,佢仲有跟多四个油饭比我地,真系好丰富。(ps. 蒜香油饭真系有蒜😂)总括成餐饭,味道唔会太浓,又唔油,食材都好唔错。系比想像中好既一餐。👍🏻可以再黎。

坐低叫左个四人餐,有7餸连油饭同野饮,睇落都几吸引。

仲有个前菜/小食系炸虾饼🍤,我冇乜大兴趣,不过不失啦。

可以再黎。
四人餐
四人餐
2020-01-12 74 浏览
同朋友食左鸡翼春卷汤河、罗白牛腩汤河同安南春卷pho的汤底几清甜,加埋青柠味道刚刚好鸡翼春卷都唔算太浓味 又够香口牛腩非常软糯,一啲都唔痴牙而罗白非常入味, 唔苦,吸收晒汤底的精华味道清香又有层次原来汤底系熬足9个钟以上,唔怪得咁好食,以呢个价钱食到呢个质素绝对系物有所值一个字正!呢间铺位於yoho,装修唔华丽带点家既感觉令人谂起系越南安南食过既小餐馆 够晒轻松舒适下次黎一定会试下二人套餐!每人百几蚊就有几种小食食~
同朋友食左鸡翼春卷汤河、罗白牛腩汤河同安南春卷
pho的汤底几清甜,加埋青柠味道刚刚好
鸡翼春卷都唔算太浓味 又够香口
牛腩非常软糯,一啲都唔痴牙
而罗白非常入味, 唔苦,吸收晒汤底的精华
味道清香又有层次
一个字正!

呢间铺位於yoho,装修唔华丽带点家既感觉
令人谂起系越南安南食过既小餐馆 够晒轻松舒适
下次黎一定会试下二人套餐!每人百几蚊就有几种小食食~
2020-01-11