餐厅: 季稻
资讯:

2024-06-22 564 浏览
今次我約左朋友去觀塘個康寧道球場踢波,踢前就有個波友話一齊食飯,咁就揀間附近既餐廳食啦,搵到呢間泰國菜都幾抵食,就決定呢度啦⚽️呢間餐廳環境都ok,見佢餐牌都好抵晚市都有d一人餐,價錢仲要好似lunch咁,仲有個2-3人餐,我地就揀左呢個😛晚市套餐 2-3人用Set A ($249)炒通菜首先就比大家揀菜類,4款裡面通菜最岩我,呢個通菜有少少辣,同幾有鑊氣,冇炒到太老,好食既一碟菜🥬泰式冬蔭功湯跟住就有兩款湯揀,我鐘意飲冬蔭功多d,佢辣得夠過癮,色水同味道都好,少少奶白色有d椰漿味,入面仲有3隻蝦,大量菇,同少量蕃茄,份量大約有4個飯碗咁多,一人兩碗好夠飲🌶️🥥🫕雜錦串燒(豬,牛,雞各2串)沙爹串燒控制個火侯做得幾好,d肉唔會燒到好乾,好柴咁,食落唔會韌,沙爹醬另上,合格有餘👏🏻珍寶原粒蟹肉芒果炒飯(另加$40)原本個餐配兩碗白飯,我地揀左串燒同白飯唔係好夾,就不如加錢轉個蟹肉炒飯,佢size都夠2個人食,有好多蟹肉之餘,仲有蟹籽同芒果,炒飯配芒果幾有特色,原本以為好怪,食落都ok,蟹肉同蟹籽撈埋炒飯食就好正😋飲品2杯凍泰式奶茶泰式奶茶有泰奶應有既椰香,但整體味道偏淡,濃d會更好飲🧋龍眼冰

晚市套餐 2-3人用Set A ($249)

泰式冬蔭功湯

雜錦串燒(豬,牛,雞各2串)

珍寶原粒蟹肉芒果炒飯(另加$40)

飲品2杯

凍泰式奶茶
泰式奶茶有泰奶應有既椰香,但整體味道偏淡,濃d會更好飲🧋

龍眼冰
龍眼冰有勁多粒龍眼肉,龍眼既甜味十足,依家咁熱飲杯龍眼冰冰夠曬解渴,估唔到龍眼冰都唔洗加錢,正😍

呢間餐廳真係抵到爛,夜晚有lunch式客飯,2人餐改埋蟹肉飯先$300,4樣食物再加兩杯野飲,仲要質素唔差,下次黎開踢波一定再黎食過🤩
2024-06-13
2024-06-15 521 浏览
朋友喺附近返工,佢話呢間泰國菜之前有同同事一齊食過午飯,覺得好抵食,所以呢一日就約埋我一齊黎試一試晚飯。 睇落個餐牌都幾抵食,2至3人餐都只係需要200幾蚊。於是我地就費事諗,所以就直接點呢個套餐。 炒雜菜好豐富,有粟米仔,椰菜花,芥蘭,蘿蔔,木耳等等。炒得好香口,而且蔬菜亦都新鮮。 椰奶雞湯呢個湯會用火熱住,保持溫度,湯要熱飲先至會更加好飲,呢個椰奶雞湯椰奶味濃郁,而且裡面材料亦都好豐富,有大量雞肉同菇。 泰式海南雞海南雞口感嫩滑,皮嘅油脂非常香,皮下脂肪亦都較少,很好吃,用來送飯一流。 蟹肉炒飯因為覺得食白飯比較普通,所以就加左錢轉左做蟹肉炒飯,估唔到蟹肉炒飯會有埋蟹籽同埋芒果,非常驚喜,芒果唔會酸,好新鮮,蟹肉亦都有鮮甜味,份量亦很多。 呢嗰二至三人餐份量非常豐富,所以都食到好飽。另外套餐亦都會包埋飲品,我地分別叫左凍檸茶同埋熱零水,呢度比較特別就係糖漿放喺枱面度可以自行調教。 呢度職員非常有笑容同好好禮貌,而且性價比真係好高,食物質素好之餘,價錢亦都非常貼地,有機會會同朋友再嚟食。

睇落個餐牌都幾抵食,2至3人餐都只係需要200幾蚊。
於是我地就費事諗,所以就直接點呢個套餐。

炒雜菜

椰奶雞湯

泰式海南雞

蟹肉炒飯

呢嗰二至三人餐份量非常豐富,所以都食到好飽。

2024-06-12
2024-05-07 537 浏览
📍季稻牛頭角附近一帶有唔少野食,今次試呢間地道既泰國菜🇹🇭食物種類繁多,唔少泰式美食都可以呢度試到😍入到餐廳,牆身掛有唔同嘅泰式擺設,令人置身於泰國當中😍🦀咖哩粉炒軟殼蟹 (2隻)$178上枱時超震撼!軟殼蟹相當巨型🤩因為即叫即整,所以軟殼蟹食落好脆口!炸粉唔會好厚,而蟹肉都幾飽滿😝另外,個咖哩汁絕對係靈魂醬汁,係濃郁既黃咖喱😍麵包吸收曬啲咖哩汁,好正🤣份量多到夠3個人share食🦐炸蝦餅(4個)$88單點左一份炸蝦餅,蝦餅外脆內軟,蝦粒幾彈牙!蝦味偏重,有調味過~沾埋個魚露醬食味道唔錯😌🍢沙嗲拼盤 $90成個拼盤包豬、牛、雞各兩串🥳每串既份量都幾多,亦都比較大件!食完之後比較推薦牛同雞,牛肉唔韌,牛肉味足;另外雞既口感較嫩,幾有驚喜😉🥬炒通菜 $68通菜炒得幾有鑊氣!!!可以揀蒜蓉炒、泰式炒同蝦醬炒,今次試左蒜蓉炒通菜,炒得好有火候,菜食落爽脆但唔會覺得好油膩;一向少食菜既我表示食左成碟菜😍🥥椰子啫喱係餐廳自家製嘅甜品,menu上都冇既~食到一絲絲嘅椰子,味道幾清甜!啫喱亦甜甜地,味道幾唔錯🥥泰國椰青 $40果然係泰國既椰青,飲落清甜!幾解油膩感~🍍菠蘿沙冰 $38係咁熱既天氣飲真係
📍季稻

椰子啫喱

🥥椰子啫喱

泰國椰青  &  菠蘿沙冰

🥥泰國椰青 $40
果然係泰國既椰青,飲落清甜!幾解油膩感~

🍍菠蘿沙冰 $38
係咁熱既天氣飲真係好消暑😆菠蘿既味道幾重,飲落酸酸甜甜,係開胃之選

⭐️好味指數:8/10

📍 季稻 (觀塘)
觀塘宜安街17號地舖

#觀塘 #牛頭角 #宜安街 #季稻 #泰國 #泰國菜 #咖哩粉炒軟殼蟹 #咖哩 #軟殼蟹 #炸蝦餅 #沙嗲拼盤 #炒通菜 #椰子啫喱 #椰子 #椰青 #菠蘿沙冰 #สะเต๊ะ #อาหารเรียกน้ำย่อยแบบไทยๆ
沙嗲拼盤
椰子啫喱
泰國椰青  &  菠蘿沙冰
  • 椰青
2024-05-04 308 浏览
星期五放工同朋友出嚟食個飯,去咗公司附近嘅一間泰國菜,朋友話佢食過覺得唔錯㗎。六點幾放工就過嚟,店內暫時得兩三枱客,店員示意隨便坐,坐低後好快便送上餐牌同埋水,睇下食咩先🤔好多嘢都想食喎,咁就炒碟菜,叫兩個餸,再加個主食啦🤤⭐泰式海南雞半隻先嚟海南雞半隻,雞件已去骨,肉好嫩滑同好入味,點埋個海南雞醬酸酸辣辣咁更加正,不過雞皮都幾肥,食咗幾件之後有啲罪惡感,都係去一去皮先😆⭐鐵板鮮蠔奄列呢個蠔仔蛋係至愛,幾乎次次食泰國菜都會叫一碟,估唔到呢度個鐵板蠔仔奄列好有驚喜喎,上枱時鐵板熱辣辣滋滋響,傳來陣陣香味,蠔仔飽滿肥美,份量仲好多添,蛋雖然喺鐵板上面燒住,但仲好嫩滑好有蛋汁,個蠔仔蛋本身已經好正,點埋佢送上嘅醬汁更加無敵,個醬汁入口係酸甜味,但最後會有少少辣味帶出嚟,正到想攞嚟撈飯食🤤⭐蝦醬炒椰菜苗一上枱就聞到蝦醬嗰種鹹香鮮味,個人就好鍾意呢陣蝦醬味😆椰菜苗爽口翠嫩,落咗蝦醬同辣椒同炒鹹鮮惹味,淨係呢味餸都可以食到幾碗白飯呀🤤⭐菠蘿海鮮炒飯最後仲有泰國菜名物菠蘿海鮮炒飯,朋友諗住會有個菠蘿殼做碗,但餐廳放上一條燒過嘅菠蘿肉切粒上碟,咁樣擺盤咪仲靚😍炒飯炒得香口唔油膩,入面有魷魚、青口、大蝦

⭐泰式海南雞半隻

⭐鐵板鮮蠔奄列

⭐蝦醬炒椰菜苗

⭐菠蘿海鮮炒飯
最後仲有泰國菜名物菠蘿海鮮炒飯,朋友諗住會有個菠蘿殼做碗,但餐廳放上一條燒過嘅菠蘿肉切粒上碟,咁樣擺盤咪仲靚😍炒飯炒得香口唔油膩,入面有魷魚、青口、大蝦等海鮮,仲有三色豆同提子乾,伴碟有腰果同豬肉鬆,樣樣都係鍾意食嘅配料,尤其是落咗菠蘿同提子乾嘅炒飯,甜甜哋真係幾好味🤤

⭐椰奶特飲 & 泰式奶茶
最後仲有特飲添,朋友叫咗杯椰奶特飲,自己就叫咗杯凍泰式奶茶,前者個椰奶味夠香唔過甜,自己杯奶茶都唔錯,茶底好香,咁泰式奶茶當然係甜㗎啦😆

叫咗咁多嘢埋單都唔使五舊水,擺到成枱滿曬食得好滿足呀🥰
2024-05-03
2024-08-16 82 浏览
以前宜安街附近全部都係salon,今日經一經過,發現多左好多食肆,可能成條街轉型中,搵食之際見到間門面幾正式嘅泰菜,所以就入去試下。椰汁冰、龍眼冰 🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️呢d天氣飲返杯真係無得輸,而且大大杯,椰汁夠濃味、而龍眼冰d龍眼都幾多,清涼又涼甜菠蘿炒飯🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️飯粒粒粒分明,夠乾身,黃薑粉味好出,有樣嘢抵讚就係佢地用新鮮菠蘿炒,唔係用罐頭就已經夠誠意。馬拉盞炒通菜🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️呢間通菜真係值得一試,夠鑊氣,出面好多都會落醬落到勁咸,但呢間我覺得算係啱啱好,食到菜味,菜身爽脆,連埋蝦乾一齊食好夾🥰冬蔭公湯 🅰️🅰️🅰️🅰️夠辣亦都有椰漿味,所以好惹味😋湯料夠多,有菇、香茅又有海鮮,佢地嘅蝦係用新鮮嘅,食落有蝦味,辣得好過癮。係觀塘內街有間有質素嘅餐廳,見出面人流通常係等緊小巴返緊屋企嘅人,所以大家不妨入去內街搵下嘢食,推介大家嚟試下!

椰汁冰、龍眼冰 🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

菠蘿炒飯🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

馬拉盞炒通菜🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

冬蔭公湯 🅰️🅰️🅰️🅰️

今次同朋友入去季稻試下泰式料理🧡不用等位非常好 餐廳鋪位都幾大裝修光猛 令人坐得十分舒服店內食品主打咖哩、冬蔭公、串燒同埋泰式飲品🏵️晚市套餐都幾抵食架~~✨「烤豬頸肉」 $88份量都幾多 肉質鮮嫩多汁 入口即溶帶有適度嘅香料調味 且有油脂感呢道菜無疑係呢頓餐點嘅亮點 ~ 必點!✨「冬蔭公湯」 (小) $98 湯頭濃郁🦐湯料豐富酸辣相宜 好開胃啊!✨「珍寶原粒蟹肉芒果炒飯」 $118蟹肉炒飯看似簡單 但口感卻特別細緻蟹肉蟹籽同埋飯粒融為一體 食落去好足鑊氣芒果超甜🥭好好食丫✴️✨「泰式奶茶」$18香醇濃郁 枱面有枝糖水 自己加糖漿「珍多冰」$28清爽可口🤍為呢頓泰式大餐增添咗清新感可惜甜度固定 口味偏甜總括嚟講 呢間小館嘅泰式料理每一道都好出色不論係肉類、湯品定飲品 都展現咗泰式料理嘅層次感同風味
今次同朋友入去季稻試下泰式料理🧡
不用等位非常好 餐廳鋪位都幾大
裝修光猛 令人坐得十分舒服
店內食品主打咖哩、冬蔭公、串燒同埋泰式飲品🏵️
晚市套餐都幾抵食架~~

✨「烤豬頸肉」 $88
份量都幾多 肉質鮮嫩多汁 入口即溶
帶有適度嘅香料調味 且有油脂感
呢道菜無疑係呢頓餐點嘅亮點 ~ 必點!

✨「冬蔭公湯」 (小) $98
湯頭濃郁🦐湯料豐富
酸辣相宜 好開胃啊!

✨「珍寶原粒蟹肉芒果炒飯」 $118

「珍多冰」$28
清爽可口🤍為呢頓泰式大餐增添咗清新感
可惜甜度固定 口味偏甜

總括嚟講 呢間小館嘅泰式料理每一道都好出色
不論係肉類、湯品定飲品 都展現咗泰式料理嘅層次感同風味
2024-08-11 70 浏览
放工見到依間街坊小店食泰國嘢好吸引,同朋友試吓😆 店員推薦食呢個晚市二人套餐,好抵又飽肚!🥬炒通菜清新可口的新鮮的通菜😋😋 以簡單的調味料如蒜、醬油、辣椒等炒製而成,保留了通菜的鮮甜滋味,健康又美味🍢沙嗲串燒 (包括豬牛雞)東南亞風味的經典小吃。將豬、牛、雞肉用沙嗲醬料醃製后串燒而成,外酥裡嫩,佐以沙嗲醬食用格外美味😆作為開胃菜或者小吃都很合適~🍲椰奶雞湯香濃醇厚的雞湯,以新鮮雞肉熬煮,加入椰奶、薑、蒜、菇等調料,散發濃郁的椰香和鮮甜的口感,搭配白飯食好正😍 雞肉份量超多!🍚白飯兩碗仲叫咗龍眼冰同椰汁冰,好好味呀😚😚

🥬炒通菜

🍢沙嗲串燒 (包括豬牛雞)

🍲椰奶雞湯

🍚白飯兩碗

仲叫咗龍眼冰同椰汁冰,好好味呀😚😚
「咖喱牛腩農夫包」 ─ 違背承諾的失望之作用外賣,點了一份自稱是「咖喱牛腩」的菜式,結果卻發現完全沒有牛腩,而全是一些牛筋。這是什麼情況?這完全顛覆了我對這道菜的期望和想像!我叫外賣諗住食咖喱牛腩,結果卻被充滿咖喱牛筋所取代。究竟係咩把戲?餐廳方是不是想糊弄顧客?牛腩和牛筋的口感和風味完全不同,怎麼能夠互相替代呢?我很遺憾地說,這道所謂的「咖喱牛腩農夫包」完全違背了原本的承諾,使我從一開始就失去了對這道菜的期待。我真心希望餐廳方能夠真正尊重顧客,提供符合菜單描述的正宗咖喱牛腩。否則,我將不得不重新考慮是否再次光顧。搵外賣平台退錢,佢話餐廳堅持話有牛腩,無得退,咁都得🤬

「咖喱牛腩農夫包」 ─ 違背承諾的失望之作

搵外賣平台退錢,佢話餐廳堅持話有牛腩,無得退,咁都得🤬
2024-08-10
等候时间
50 分钟 (外卖送餐)
觀塘呢間小店嘅泰國菜認真唔錯🫶🏻 佢哋嘅晚市套餐夠晒兩至三個人食份量大到不得了🫶🏻 而且味道同埋賣相都真係唔錯🤣.🐷炒芥蘭
首先我哋就揀咗炒芥蘭 呢道炒芥蘭非常嫩滑 既不會乾柴 又唔會太軟爛芥蘭配搭蒜茸油非常襯味 簡單嘅炒法能夠突出食材本身嘅鮮甜🫶🏻.🐷椰奶雞湯
呢碗椰奶雞湯濃郁香滑 椰奶味道濃厚 但唔會太膩 雞肉肉質鮮嫩 非常軟滑煙韌 都幾吸引人😂 一上菜就吻到香😹😹 湯頭嘅味道相當鮮甜balanced 簡直係必點之選🥥🐔.🐷豬頸肉
呢塊豬頸肉煙滑入味 外皮微焦 肉質扎實分明 非常鮮甜 醬汁調配得宜 唔會太鹹太甜 反而係恰到好處 令肉質更添風味🐷.🐷蟹肉炒飯
呢碗蟹肉炒飯粒粒分明 蟹肉鮮甜彈牙 米飯底子好 唔會軟爛 點食都好味 蒜香料抓得宜 令口感更加豐富🫶🏻🦀.🐷凍檸茶
作為飲品 呢杯凍檸茶清爽解渴 酸甜適中 冰鎮過後飲落好爽口 係個不錯嘅餐後小酌選擇 😗.季稻📍觀塘宜安街17號地舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食
份量大到不得了🫶🏻 而且味道同埋賣相都真係唔錯🤣
🐷炒芥蘭
🐷椰奶雞湯
🐷豬頸肉
🐷蟹肉炒飯
🐷凍檸茶
季稻
📍觀塘宜安街17號地舖
收工夜咗決定同同事食埋飯先返去!餐廳內有唔少泰式嘅擺設!環境都OK! 仲有客人喺度食飯慶祝生日添🎉🎉今晚晚餐:🥗生菜豬肉沙律🍲冬陰功海鮮湯🍛珍寶原粒蟹肉芒果炒飯🍹珍多冰 & 龍眼冰生菜包依然係我第一首選👍🏻👍🏻肉碎份量多! 有埋九層塔同埋檸檬葉!清爽可口嘅生菜包住惹味嘅肉碎! 好食🤤🤤招牌蟹肉炒飯賣相睇落去有啲普通! 居然係全晚嘅MVP‼️每一啖充滿蟹味‼️芒果同蟹籽令到口感更加豐富‼️清曬碟‼️冬陰功好足配料!! 大蝦,魷魚,菇類,香茅等等⋯飲落酸酸辣辣!! 但唔係好辣嗰種口味❤️‍🔥美中不足今晚餐係冇甜品嘅⋯賣曬⁉️🫠🫠埋單又唔貴,好值得推介! 🧡🧡🧡
收工夜咗決定同同事食埋飯先返去!
餐廳內有唔少泰式嘅擺設!環境都OK!
仲有客人喺度食飯慶祝生日添🎉🎉

今晚晚餐:
🥗生菜豬肉沙律
🍲冬陰功海鮮湯
🍛珍寶原粒蟹肉芒果炒飯
🍹珍多冰 & 龍眼冰

生菜包依然係我第一首選👍🏻👍🏻
肉碎份量多! 有埋九層塔同埋檸檬葉!
清爽可口嘅生菜包住惹味嘅肉碎! 好食🤤🤤
招牌蟹肉炒飯賣相睇落去有啲普通!
居然係全晚嘅MVP‼️每一啖充滿蟹味‼️
芒果同蟹籽令到口感更加豐富‼️清曬碟‼️
冬陰功好足配料!! 大蝦,魷魚,菇類,香茅等等⋯
飲落酸酸辣辣!! 但唔係好辣嗰種口味❤️‍🔥
美中不足今晚餐係冇甜品嘅⋯賣曬⁉️🫠🫠

埋單又唔貴,好值得推介! 🧡🧡🧡
用餐时段
  • 珍寶原粒蟹肉芒果炒飯
2024-08-06 87 浏览
在牛頭角附近吃了家街坊泰菜,見很多人幫襯。價錢不太貴。點了碟烤豬頸肉$88,分量十足,應有整塊豬頸肉,烤得很香,肥瘦適中,配有泰式辣汁,很開胃。冬蔭功海鮮湯$138,很大一窩,連爐一起上,配料有尤魚,青口和菇等等,比較酸和咸,但不辣的,泰式蛋包蝦金邊粉$118,賣相精緻,有兩隻大蝦,然後用蛋皮包住炒金邊粉,喜歡它微甜口味,因為有些店會做得太甜,這個味道不錯。飲品試了青檸梳打和泰式奶茶,欣賞這店所有飲品糖水自己落,枱面有糖水,可以自行調教甜度。裝修風格平實,坐得舒服,不會太迫,另外還有晚市套餐,有二人的都有一人的。套餐價錢比較抵食。
在牛頭角附近吃了家街坊泰菜,見很多人幫襯。價錢不太貴。

2024-07-22 108 浏览
通常隱世小店都係有返咁上下質素,果然官塘季稻都係相當有驚喜! 一入門口已經有種好似去咗泰國的感覺,牆身掛了很多泰國裝飾,而且裝修亦很雅緻,座位闊落舒服,未食已經加哂分我地2個人點左幾個菜,已經相當足夠,每個菜份量都係大大份,而且價錢亦好相宜。-咖喱牛腩包將咖喱牛腩放進麵包內,麵包點滿咖喱汁好惹味,牛腩入味之餘唔會話好靭,送飯必選。-炒椰菜苗不嬲都好鐘意食椰菜苗,因為唔係好多地方食到,炒得夠哂火候之餘又唔會過老,唔錯! -泰式豬頸肉新鮮燒豬頸肉啖啖肉,脆邊加上好入味,啱哂食肉獸的我們, 十分開胃。-泰式雞肉乾炒河份量足,而且真係炒得好乾身,食落唔會話好滯,為我們的晚飯劃上完美句號。 必需一提飯後一杯龍眼冰,真係一個透心涼,龍眼冰真材實料無另外加糖水架,而且我最愛食龍眼肉,完全唔同坊間好多食店只有幾粒,成10粒真係好抵讚!

-咖喱牛腩包

-炒椰菜苗

-泰式豬頸肉

-泰式雞肉乾炒河

2024-06-18
用餐时段
2024-07-21 145 浏览
今日同朋友係觀塘聚會,朋友話想食泰國菜,咁啱經過呢間裝修好傳統泰國特色既鋪頭,就一於去試下!生菜包🥬肉碎肥瘦適中,調味係酸酸甜甜,有些許香茅味!好開胃!生菜好新鮮,包住啲肉碎,一咬落去裡面肉汁爆發曬出來!好正!大蝦炒河粉🍤啲蝦新鮮而且大隻,河粉都算幾滑,而且分量好足,兩個人食到飽飽的!海南雞(半份)🍗海南雞肉質嫩滑,啲皮彈牙,而且有「啫喱」,骨膠原滿滿!總括來說呢度餐食味道不俗,價錢合理,係平民之選!

生菜包🥬

大蝦炒河粉🍤

海南雞(半份)🍗
海南雞肉質嫩滑,啲皮彈牙,而且有「啫喱」,骨膠原滿滿!

總括來說呢度餐食味道不俗,價錢合理,係平民之選!
2024-07-18 95 浏览
鄰近牛頭角地鐵站,行幾分鐘就到,抵食二至三人套餐,都只是$249.0性價比極高,十分地道,值得推介-椰奶雞湯滋陰嘅椰奶雞湯,內有大量秀珍菇,香茅,南薑,檸檬葉等及香嫩雞肉,椰奶清甜,香滑可口及滋陰,雞肉嫩滑-炒通菜通菜爽脆,炸蒜惹味,微辣,十分地道-泰式海南雞海南雞皮滑肉嫩,雞味濃,配埋特製醬汁好食到停唔到口加40蚊仲可以升級轉食蟹肉炒飯,炒飯粒粒分明,內有蟹子,食落有脆卜卜的感覺,炒飯面有肉蟹,新鮮拆好嘅蟹肉份量多,整個飯好鮮甜惹味套餐仲包兩杯飲料升級可轉龍眼冰,青檸梳打
性價比極高,十分地道,值得推介
-椰奶雞湯
-炒通菜
通菜爽脆,炸蒜惹味,微辣,十分地道
-泰式海南雞
海南雞皮滑肉嫩,雞味濃,配埋特製醬汁好食到停唔到口
套餐仲包兩杯飲料
升級可轉龍眼冰,青檸梳打
2024-07-16 88 浏览
雖然朋友前排去完泰國,但大家都掛住泰國菜,所以搵了呢間泰國餐廳。晚市套餐都好抵食。⭐️泰式海南雞雞肉煮得十分嫩滑,一點都唔「鞋」,點埋佢個泰式醬汁,帶點微辣,超級正。⭐️火車炒飯炒飯係濕炒個類,有菜、炒蛋、豬肉等配料,好豐富好飽肚。⭐️冬蔭功海鮮湯海鮮湯有蝦、魷魚、青口、菇、蕃茄等配料,超級足料。湯底帶有酸辣的味道,非常開胃。雖然天氣熱,但我同朋友都飲了很多。⭐️龍眼特飲⭐️椰汁冰龍眼特飲同椰汁冰好消暑。

⭐️泰式海南雞

⭐️火車炒飯
炒飯係濕炒個類,有菜、炒蛋、豬肉等配料,好豐富好飽肚。

⭐️冬蔭功海鮮湯

⭐️龍眼特飲
⭐️椰汁冰
龍眼特飲同椰汁冰好消暑。