呢日同呀妈嚟开葵广行街同扫街前,都搵返碗面食下填一填个肚先。如果唔系会无力作战,葵广除咗小食店之外,地下个层都好多食肆,不过都唔系好餐厅舖头嗰种,比较freestyle🤣。转咗弯入去後,见到有档好旺场咁,原来系卖车仔面的,呀妈就话想食,仲纠正我呢啲系叫嗱喳面呀。食低後,就即刻睇下有乜食,我谂大部份人应该都系要佢个$45三餸面餐,因为仲包杯热饮。我同呀妈会share啲餸食,所以叫咗6款唔同。由於天寒地冻嘅关系,我哋仲加咗碗碗仔翅。btw餐牌封面叫孖宝秘笈,好型😎。墨鱼条碗仔翅($24),热辣辣送上,啱哂呢个天时食。张相睇落好大碗咁,其实错觉嚟,系普通饭碗啦,份量系正常的。碗仔翅上面有6条墨鱼条,无咁单调,而且汤里面好多鸡丝🐔,都几食。我嗰碗要咗鸡翼、猪颈肉同猪油渣(+$4),配米粉底同秘制汁。本身想试下手工面㗎,但佢话未返货😣,唯有要米粉啦,不过我都锺意食,索汤一流!我要咗秘制汁,虽然唔系好食得出乜味,但都唔错,而且系唔辣的。鸡翼有2只,猪颈肉就有唔少片,2样都几好,正正常常,抵赞系猪颈肉唔算好肥。至於猪油渣就系呀妈点名叫嘅,我从来都未食过,唔知咩样,原来系炸到一条条的,有少少脆,都几得

墨鱼条碗仔翅

我嗰碗要咗鸡翼、猪颈肉同猪油渣(+$4),配米粉底同秘制汁。本身想试下手工面㗎,但佢话未返货😣,唯有要米粉啦,不过我都锺意食,索汤一流!我要咗秘制汁,虽然唔系好食得出乜味,但都唔错,而且系唔辣的。鸡翼有2只,猪颈肉就有唔少片,2样都几好,正正常常,抵赞系猪颈肉唔算好肥。至於猪油渣就系呀妈点名叫嘅,我从来都未食过,唔知咩样,原来系炸到一条条的,有少少脆,都几得意,而浸味都几熟悉哈哈。不过都系少食为妙,始终唔太健康🙈。

呀妈嗰碗就要咗猪皮、猪大肠同咖哩鱿鱼,都系配米粉底,佢就加咗$2要辣汁(小辣)。佢话佢呢碗先系正宗嘅嗱喳面😆。我试咗啖汤,个辣味几正,真系小辣,过瘾得嚟唔会太抢味。猪皮同猪大肠我都试咗嚿,都ok,份量唔少。而咖哩鱿鱼🦑就用个碗仔另上,避免整俗个汤,鱿鱼个质感几弹牙,又唔硬👍。估唔到大家食完都已经咁饱,成个晏昼都唔使再食嘢。

总括嚟讲,呢间🚘车仔面几高质,样样餸都几好食,份量亦多(望落唔似XD),价钱抵食,除咗送嗰杯热饮就迷你咗啲。环境都ok啦,厨房同餐枱嗰边系隔开啲,虽然好多人好热闹但都唔算迫嘅,而且喺室内冷气充足,加上有以香港🇭🇰做主题作装修,有啲特色。服务方面,大部分都系姨姨级嘅女店员,全部都好好礼貌,又有笑容,仲有个叔叔店员会向客人推介有乜好食。
2019-12-07
  • 车仔面
2019-12-03 1093 浏览
「孖宝车仔面」屹立葵涌广场多年,笔者却从未光顾,每次都过门不入。今天得同行朋友提议,终於决定要入门试一碗。正值午巿,食客不绝如轮转。所幸「孖宝」租了几个舖位,不用花太多时间等候。厨房位置放满各种各样的配餸食材,看得人饥肠辘辘。$45的车仔面餐,附送热饮,今时今日来说可以话抵食!无论汤底、面底抑或是配餸,都是选择良多。手工面:吃多了米粉河粉,试试它的手工面。面质感觉像乌冬,粗身烟韧。汤底有几款口味,无辣不欢的笔者当然试了秘制的孖宝辣汁。香辣味吃得更惹味过瘾。萝卜:份量蛮多的,入口粉腍没有根,毫无苦涩味之余更十分清甜。猪大肠:处理得蛮乾净,卤水卤得入味。麻吉烧:平时吃车仔面很少见到的配餸,所以立刻点了。鱼腐的外殻包着烟韧麻糬,口感特别。五香猪颈肉:猪颈肉炆得蛮腍身,不过可能浸在汤内,五香味道不明显。鱼肉春卷:春卷腐皮煎香,包着鲮鱼肉,蛮惹味的。加$3点了冻奶茶,偏重奶味。
。今天得同行朋友提议,终於决定要入门试一碗。

正值午巿,食客不绝如轮转
。所幸「孖宝」租了几个舖位,不用花太多时间等候。

厨房位置放满各种各样的配餸食材,看得人饥肠辘辘。

$45的车仔面餐,附送热饮,今时今日来说可以话抵食
!无论汤底、面底抑或是配餸,都是选择良多。

萝卜:份量蛮多的,入口粉腍没有根,毫无苦涩味之余更十分清甜

猪大肠:处理得蛮乾净,卤水卤得入味。

麻吉烧:平时吃车仔面很少见到的配餸,所以立刻点了
。鱼腐的外殻包着烟韧麻糬,口感特别

鱼肉春卷:春卷腐皮煎香,包着鲮鱼肉,蛮惹味的。

加$3点了冻奶茶,偏重奶味。

2019-12-02
睇完医生, 全身冇乜力, 所以还是在葵芳食中午饭。 没有想食淀粉质的冲动, 所以挑了葵涌广场地下孖宝车仔面, 他有我最喜欢食的碗仔翅,生菜鱼肉汤。中午两点的时候,就算他有三个舖位,都是座无虚席,幸好我是一个人, 很容易就找到座位。墨条碗仔翅, 墨条好弹牙,配上他自家制嘅菜甫,整碗仔翅都很足料。 原本我应该加他的辣菜甫,但系因为中医叫我戒辣戒酸,所以我今次只可以食不辣菜甫。欣赏他的冬菇,好有质感,咀嚼也很容易。猪肉丝不会煮得过熟。热利宾纳,很久没有饮啦!最适食的食法,就是先食碗仔翅, 再来一碗生菜鱼肉汤,清清喉咙的浓味。所以我食完之後,再点一碗生菜鱼肉汤。这个汤头底买这个价钱好好抵,这个好饮好甜 可能系用传统嘅鱼肉,生菜就算落在高温汤底下,咬下去,还是骨骨清脆的声音,每一啖都有淡淡嘅麻油香味。碗仔翅还是配鱼肉好,墨鱼条质地太硬,鱼肉是柔软得来弹牙的。你喜欢的话可以加菜脯或者胡椒饭都可以。只爱传统的碗仔翅和生菜鱼肉汤!满分为10分(1分最低,10分最高)食物:8环境:7卫生:7服务:8价钱: 9舒适度:7.5总分:8

欣赏他的冬菇,好有质感,咀嚼也很容易。
猪肉丝不会煮得过熟。

热利宾纳,很久没有饮啦!

最适食的食法,就是先食碗仔翅, 再来一碗

只爱传统的碗仔翅和生菜鱼肉汤!

满分为10分(1分最低,10分最高)
食物:8
总分:8

• 生菜鱼肉汤
  • 碗仔翅
2020-03-26 0 浏览
葵涌广场嗰间轻松一下执咗,去咗佢隔离嗰间孖宝车仔面,原来都唔错。叫咗个生菜鱼肉汤,入面好多鱼肉,桌上有胡椒粉同辣菜甫俾你任加。另外呢度都有好多特色嘅车仔面,每款都系30几蚊至40几蚊左右,五花八门,配搭甚多,保证每次黎都可以试到新野。仲有佢特色嘅卤水拼盘只系$49包六款卤水嘢食,唔想食淀粉质嘅朋友可以考虑试吓。烧卖好有咬口,唔使加任何辣椒油,我都觉得已经好够味,食一串过吓口瘾都唔错。另外猪肠粉加咗好多芝麻更为香口。最後仲加咗碗番薯糖水,我冇谂过佢可以煲到啲番薯咁腍,同埋都好有姜味,食落去成个人暖晒,春夏秋冬都啱食㗎。

2020-03-23
  • 肠粉
2020-03-26 0 浏览
葵涌广场不乏美食,但好多小食店都不设堂食,如果想舒舒服服食啲小食,建议大家不妨去到葵涌广场低层地下,有间孖宝车仔面都好正,啱晒同朋友差下电、吹下水、叹番阵同叙下旧。呢度有个三餸面套餐仲送埋嘢饮,有超过50几款嘅餸菜可以选择,我哋叫咗碗猪皮、卤水蛋、卤水豆腐并出前一丁,另外当然要叫返香港人最锺意食嘅小食,就系生菜鱼肉汤、街头猪肠粉同埋烧卖,呢度人头涌涌完全冇惧疫情嘅影响。上菜嘅速度好快,出前一丁几爽口,三样餸份量啱啱好,我同朋友每人一碗,汤唔会特别浓,只系用清汤上,感觉几清淡健康,卤水亦都好入味。

呢度有个三餸面套餐仲送埋嘢饮,
另外当然要叫返香港人最锺意食嘅小食,就系生菜鱼肉汤、
街头猪肠粉同埋烧卖,呢度人头涌涌完全冇惧疫情嘅影响。

2020-03-23
呢间由细个读书就成日去葵芳行街 就食嘅车仔面档连住几个铺位 食物同性价比都好高今日同朋友黎葵广扫街首先黎左呢到虽然依家肺炎 但客人都滔滔不绝本身想试埋墨鱼条碗条翅 但食物太多 只好下次一试啦卤水豆腐$12卤得好入味 唔会死咸 豆腐有咬口 唔会散开一食就停唔到 差唔多比我清晒烧卖$10 鱼蛋$10呢2款都系以前由细食到大既鱼蛋烧卖最钟谂食呢款细粒既鱼蛋 出面依家都系卖大粒既 口感软淋淋 而呢款弹牙爽口 超入味 个辣味超入味👍👍烧卖系弹牙既鱼肉烧卖 $10一串真系卖少见少超特别既车仔面 有好多款面底拣 仲可以转肠粉 一於试试 $39下午茶3pm-6pm连热饮餸拣左 牛肚 萝卜 猪大肠牛肚:煮特好入味 唔会硬掘掘萝卜:配左佢秘制酱汁 好甜 好入味 猪大肠: 一样入味 冇猪骚味肠粉最紧要多酱 花生酱同甜酱既味 单点$10/4条 麻吉卷$12/3原来系鱼片包住年糕 年糕好烟韧软绵绵 口感好得意足料 生菜墨鱼条汤 $24足足有十条墨鱼 汤头清甜 生菜都好多 每啖都有汤菜鱼肉👍呢啲comfort food 永远都系香港人最爱😋
呢间由细个读书就成日去葵芳行街 就食嘅车仔面档

• 肠粉
  • 三餸面
  • 麻吉烧
2020-03-24 6 浏览
而家都少左好多出去食饭 或者好似今日咁 买外卖返屋企食 今晚想食车仔面 见葵广有间几多人帮衬 就决定试下 叫外卖张枱都有酒精搓手液 欣赏👍🏻 叫左个3餸 (鸡翼、包心蟹籽丸、五香猪颈肉)粗面 包一杯热野饮 另外叫左个水鱿鱼小食 同埋生菜墨鱼条汤拎到返屋企 25 分钟左右 d 面都冇话发涨 汤的份量都适中 唔错 清清地 鱼肉几爽口 水鱿鱼配秘酱汁几惹味 如果份量多少少更开心热菜蜜 食左咁多样野都系80 蚊 口感都唔错 下次经过葵广都可以再试下
而家都少左好多出去食饭 或者好似今日咁 买外卖返屋企食

水鱿鱼配秘酱汁几惹味 如果份量多少少更开心

热菜蜜

2020-03-24
2020-03-22 23 浏览
葵广美食多已是街知巷闻,日常正餐少不了香港最本土的车仔面。自选快捷又款式多罗罗,总有一款岩心水。孖宝车仔面位於葵广地下近小巴站位置,设两铺。三餸面套餐连热饮$46 ,价钱合理。辣鱼蛋、五香猪颈肉、咖喱鱿鱼拼油面,配腩汁是我至爱组合兼日常之选;餐饮加左杯冻好立克(+$3)。也点了一碗墨鱼条碗仔翅同一份牛杂。店员效率十足亦爽快有礼。上餐时亦为粉面餸加上盖,添了份安心,堂食都食得放心。陈皮辣鱼蛋嚼口十足,辣汁配落粉面成自选汁,好滋味;猪颈肉微厚切,调得入味;冻食咖喱鱿鱼则分碟上,(最爱车仔餸)秘制咖喱汁偏辣,非常惹味。墨鱼条碗仔翅,翅身不过稀反而足料。多麻油多醋多胡椒;简单好味。牛杂甜酱黄芥辣,煮得软腍,点齐两酱刚好。
孖宝车仔面位於葵广地下近小巴站位置,设两铺。

三餸面套餐

墨鱼条碗仔翅

牛杂甜酱黄芥辣,煮得软腍,点齐两酱刚好。
牛杂
2020-03-21
三餸面套餐
牛杂
2020-03-16 40 浏览
葵广美食选择有很多,我偏好这家,因为有位子坐,食物质素稳定,店员服务又好!这天两个人来吃,我们每次都点三餸拼肠粉,因为想环保一点,我们叫店员用碗上,她们都很配合。环保以外,用碗上来拍照是不是更好看?这次我点了牛杂,需要加4元,但真得好好食,还有平常街头食牛杂都要站着,这里可以坐啊!另外,我点了鱿鱼和烧卖,是我平常都爱点的,建议你们都嚐嚐!这碗是我的晚餐,你以为不多?其实全都是淀粉质所以食完已经10成饱了!大满足!

三餸拼肠粉

另外,我点了鱿鱼和烧卖,是我平常都爱点的,建议你们都嚐嚐!

这碗是我的晚餐,你以为不多?其实全都是淀粉质
所以食完已经10成饱了!

大满足!

2020-03-13
2020-02-21 134 浏览
🥢荃湾香港情怀风 大大碗车仔面黄店 🥢之前一直都有帮衬开葵涌广场入面的孖宝车仔面,贪佢配料多遗择,份量够晒大碗,今次来试试荃湾分店🥢荃湾店装修完全唔一样,主打香港情怀风,有好多旧事物会出现在店入面,有发廊的旧风筒,阿妈以前电发吸住个头的蒸发器,旧机场九龙城的图片,真正香港风味十足🥢最重要系台面有两樽菜莆,一个辣一个唔辣,食车仔面落辣菜莆对我来讲是车仔面的灵魂,有佢会好食好多倍🥢三餸面套餐$46 送热饮 牛杂+$4🥢猪肠,香煎餐肉,牛杂,粗面🥢猪肠卤得够淋身,入口软棉棉,午餐肉有煎过几香口,车仔面有牛杂食感觉惊喜,份量算几多,粗面份量几多,够晒饱🥢咖哩鱿鱼,鱼肉春卷,鸡翼尖,河粉🥢咖哩鱿鱼系另一碟仔上,咖哩汁味道很香浓,鱿鱼口感爽脆,但系涷的要浸落汤到食,鱼肉春卷炸过几香,鸡翼尖好入味,但有d 乾,河粉食落很滑溜,大大碗有食唔晒的感觉🥢感觉几抵食大大一碗,难怪lunch time 时全场爆满,装修感觉如果无咩人既话,影相打卡应该几得意孖宝车仔面 地址: 荃湾大坝街63号地下4号舖 (荃湾广场对面)
🥢荃湾香港情怀风 大大碗车仔面黄店

🥢三餸面套餐$46 送热饮 牛杂+$4

🥢猪肠,香煎餐肉,牛杂,粗面

🥢咖哩鱿鱼,鱼肉春卷,鸡翼尖,河粉

孖宝车仔面
地址: 荃湾大坝街63号地下4号舖
(荃湾广场对面)

2020-02-18 102 浏览
呢度专食车仔面 当然系佢嘅拿手菜!已经黎过食好多次 平时lunch hours都一定9成爆满可能呢排疫情关系 客人明显少左好多但睇得出店方有落力做好防疫措施例如啲鸡脾呀卤味果啲而家有用胶兜/胶盖盖好见在座客人起落单到等待食物上菜嘅期间 都有全程戴实口罩感觉同场食客都系有质素嘅客人!所以就算呢啲时势 黎食嘢都比较安心好啦 讲返兜面先今次拣左孖宝招牌手打面我比较贪心 样样都想试 三餸绝对满足唔到我所以拣左呢款咩都有嘅 咁岩又系我锺意食嘅餸!猪红好香 无出面食果阵怪怪血惺味鱼蛋系陈皮鱼蛋 好锺意呢阵味! 每次必嗌!猪皮 大肠都系煮到够淋同好入味 但又唔会太肥腻萝卜正正常常唔会苦鸡翼卤得刚刚好够味又不会柴 显出劲架!每次黎都会嗌手打面底 本身热爱较粗同有咬口嘅面 呢一款就好岩我口味!$46黎讲 今时今日又有位坐 都算系咁大家可以试埋佢其他小食 都好正架大推生菜墨鱼条!  比起出面嘅普通生菜鱼肉更惹味 更抵食!
呢度专食车仔面 当然系佢嘅拿手菜!
已经黎过食好多次 平时lunch hours都一定9成爆满
可能呢排疫情关系 客人明显少左好多
但睇得出店方有落力做好防疫措施
例如啲鸡脾呀卤味果啲而家有用胶兜/胶盖盖好
见在座客人起落单到等待食物上菜嘅期间 都有全程戴实口罩
感觉同场食客都系有质素嘅客人!
所以就算呢啲时势 黎食嘢都比较安心

好啦 讲返兜面先
今次拣左孖宝招牌手打面
我比较贪心 样样都想试 三餸绝对满足唔到我
所以拣左呢款咩都有嘅 咁岩又系我锺意食嘅餸!

猪红好香 无出面食果阵怪怪血惺味
鱼蛋系陈皮鱼蛋 好锺意呢阵味! 每次必嗌!
猪皮 大肠都系煮到够淋同好入味 但又唔会太肥腻
萝卜正正常常唔会苦
鸡翼卤得刚刚好够味又不会柴 显出劲架!

$46黎讲 今时今日又有位坐 都算系咁
大家可以试埋佢其他小食 都好正架
大推生菜墨鱼条!  比起出面嘅普通生菜鱼肉更惹味 更抵食!
孖宝招牌手打面
2020-02-13
孖宝招牌手打面
  • 生菜墨鱼条
2020-02-07 119 浏览
去行完葵芳广场觉得肚饿就去左呢间孖宝车仔面食野啦…估唔到呢间面档都好多人去食~环境唔错,唔太逼,而且卫生都唔差架…入到去坐低就睇「孖宝秘笈」睇下有咩食啦…我同朋友两个都好肚饿,所以叫左好多野食!墨鱼条碗仔翅$24一睇到就觉得好正啦…因为碗仔翅份量好足,而且好足料,啖啖肉丝,而墨鱼条都唔少,成10条有多呀~孖宝招牌面 $46见到餐牌推介呢个紧系要叫啦~呢个招牌面有好多唔同款既餸架…包括有:猪皮、猪红、猪大肠、萝卜、生菜、鸡翼,岩晒中意食唔同款既花心人士呀~卤水鸡翼 $20估唔到$20有5只鸡翼…超抵呀~而且鸡翼系好香卤水味,睇黎真系落足心机去腌同埋煮…仲有仲有就系鸡肉好滑好嫩口,超好食呀…爽滑肠粉$10/4条 鱼蛋$10 烧卖$10肠粉真系好滑…而最值得赞既就系鱼蛋啦…虽然系街边成日都食到鱼蛋,但系孖宝车仔面既鱼蛋系好香陈皮味架~今日食完先知道原来呢到最出名既系鸡脾~下次再黎试下先!

墨鱼条碗仔翅$24

孖宝招牌面 $46

卤水鸡翼 $20

爽滑肠粉$10/4条 鱼蛋$10 烧卖$10

今日食完先知道原来呢到最出名既系鸡脾~下次再黎试下先!

继续支持黄色经济圈💪🏽系葵广行街街,见肚饿决定搵野食,平时多数去三楼搵食😃但老公话想食车仔面🍜当然要去地下个层既孖宝车仔面啦。三餸面套餐送热餐饮 (46蚊):每人心中都有个组合:牛腩+鸡中翼+猪红+腩汁+ 米粉:牛腩份量多,几旧腩肉位,炆非常焾身,呀婆都食到,肉质分明,仲食到一丝丝牛肉,吾讲好似食紧牛肉干咁,高质。鸡中翼肉质鲜嫩,好入味既卤水味,鸡皮滑嫩一口接一口。猪红没有异味,甜甜地,吾会一夹就散。米粉索晒汤汁精华,腩汁香浓上瘾,牛腩香气四溢,又吾会太油。五香牛杂 (20 蚊):份量都算多,牛肚、牛肺、牛肠、每样最少有两旧,加上黄芥末酱同甜酱,五香味好浓,全部都洗得乾净。热奶茶☕️:茶奶比例恰到好处,用上黑白淡奶,入口顺滑,茶无涩味,茶香,重点好够热,咁先正。总结:价钱合理 味道一流地点方便 姐姐反应快速有礼
继续支持黄色经济圈💪🏽

三餸面套餐送热餐饮 (46蚊):
每人心中都有个组合:
牛腩+鸡中翼+猪红+腩汁+ 米粉:

总结:
价钱合理 味道一流
地点方便 姐姐反应快速有礼

放工同朋友行街,经过呢间葵芳多年既孖宝车仔面,决定入去一试😄打开餐牌『孖宝秘笈』样样都好吸引墨鱼条碗仔翅$24系出面好小见到墨鱼条配碗仔翅,配搭新鲜!墨鱼条份量几多,都有8,9条,碗仔翅足料有鸡丝、冬茹和木耳等!而且味道好够味,啖啖麻油香,再加小小醋,真系停唔到口😜陈皮辣鱼旦($10) 、烧卖($10) 同肠粉($10 4 条)陈皮辣鱼旦睇落同普通鱼旦差唔多,但食落 有香香陈皮味,而辣味非常有後劲,食完令人回味!极为推荐😄烧卖外皮鲜黄有光泽,包得松紧有致,肉质新鲜弹牙,配豉油咸甜适中,加辣酱确系一流😜肠粉口感嫩滑,店员调配既混酱比例合适。卤水鸡翼$20一碟有五只,卤水鸡翼外皮较为偏橙色,每只鸡翼既卤水汁极为入味,鸡翼保持口感嫩滑,仲带有丝丝甜味,能够令卤水鸡翼保持够味而唔变嚡,呢间店做卤水既功夫到位。顺带一提,呢间店最出名就系卤水鸡脾! 下次一定要试😄孖宝招牌面 $46一睇就知集合晒呢到既招牌小食,有大肠、鸡翼、猪红、 萝卜同猪皮。每样都好入味,值得一赞系猪红,食落有种黏牙的感觉,口感细腻嫩滑,而且入味😄以$46 可以食齐店内招牌,而且份量几多,可以加配台上既辣菜脯,令招牌面更香辣惹

打开餐牌『孖宝秘笈』样样都好吸引

墨鱼条碗仔翅$24