2018-02-04 1725 浏览
萝卜糕简单搭配酱油,非常好吃绵密,而且吃得到萝卜丝,大推!艇仔粥的米虽然绵密入口即化、猪皮虽然煮的软烂,但有腥味,影响了整碗粥的口味。非常可惜想吃的炸两跟芝麻球都卖完了。
萝卜糕简单搭配酱油,非常好吃绵密,而且吃得到萝卜丝,大推!
非常可惜想吃的炸两跟芝麻球都卖完了。
2018-02-02
  • 萝卜糕
2017-12-26 1505 浏览
一早七点钟,被冷的哆嗦,就在近兰芳园,那条街都是大排档,在盛记大排档对面,点了一碗牛肉艇仔粥,粥水比较粘稠,里边材料蛮多,有猪皮(比较爽口)、花生,一口下去,全身暖晒
2017-10-09 1622 浏览
今朝有啲喉咙痛,记得朋友讲过呢度白粥正所以过黎食粥,店舗比较旧式,铺面几大,朝早8点几人唔算多,由於要戒蛋同牛肉,所以拣咗鱼片粥,粥好快送上,第一感觉鱼片够多。先试粥底,估唔到几绵同鲜甜,要赞鱼片系一整片,唔会太碎,同咬落去得一片有骨,食完亦唔会口渴,下次会再帮衬。

2017-10-09
$20 (早餐)
2017-02-01 3220 浏览
想起要吃白粥,必然来这里。粥绵绵而米香飘飘。用传统蓝白碗盛着,如用米通碗更理想。推荐吃油条,比深圳丹桂轩更佳。但宜星期日上午约9时来,有刚炸好的。门前是硕果仅存的大牌档,後转上斜坡是嘉咸街街市,很有风味。
想起要吃白粥,必然来这里。粥绵绵而米香飘飘
。用传统蓝白碗盛着,如用米通碗更理想。
推荐吃油条,比深圳丹桂轩更佳
。但宜星期日上午约9时来,有刚炸好的。
门前是硕果仅存的大牌档,後转上斜坡是嘉咸街街市,很有风味。
2017-01-17 2193 浏览
间中见到有人用胶袋装住炒面油炸鬼外卖,终於比我发现原来出自呢间旧式粥店!今日2人堂食,一点黎到唔使等位,一点三已经开始排长龙。二人点了皮蛋瘦肉粥,碎牛鱼肉粥,炸两,牛脷酥!粥底滑,似打左生粉芡,有少量瘦肉同皮蛋,$19合理。炸两$11整定一碟碟响厨房,turnover好高几乎每台都有叫,肠粉质地较黏。牛脷酥$9香脆甜甜地,有怀旧的味道!每人盛惠$28,好抵食!

皮蛋瘦肉粥
粥底滑,似打左生粉芡,有少量瘦肉同皮蛋,$19合理。
炸两  牛脷酥

每人盛惠$28,好抵食!
2016-11-26 1838 浏览
近日冬意渐浓 中午时间跟好友到威记食粥还未踏进铺裹已见一条人龙在外 铺里更是人头涌涌 全场坐满食客我点了牛肉艇仔粥($25)及牛脷酥($8)!假如想悭钱 威记绝对是选择之一!粥里有大量牛肉碎 鱿鱼须及少许猪皮 简单但好味
近日冬意渐浓 中午时间跟好友到威记食粥

2016-10-24 1817 浏览
放假三天,大吃大喝,结果获利回吐。要清清肠胃,午餐吃粥就最好不过。一到lunch time, 想也不用多想就直接来到威记。已经来过数次,吃过不少粥品,水准都能保持。众多选择中最喜欢的还是这里的白粥。岀色的白粥,粥底绵是基本。这里的机乎找不到米粒。哄前闻一下,有啖啖米香☺️随意加少许盐巴,吃下一口,不会太热太冻,温度、味度刚好。少许不足之处是白粥分量比其他粥类的少。两碗又会太多,如果多加三几元能加大一点分量便完美。白粥$9一碗,加一件萝卜糕($6), 埋单一共$15。这个价钱和品质,在这个地段,吃完带着微笑慢慢步回office。Encore 度 8/10。
放假三天,大吃大喝,
结果获利回吐。
要清清肠胃,午餐吃粥就最好不过。
一到lunch time, 想也不用多想就直接来到威记。

白粥(前)
岀色的白粥,粥底绵是基本。
这里的机乎找不到米粒。

哄前闻一下,有啖啖米香☺️
随意加少许盐巴,
吃下一口,不会太热太冻,温度、味度刚好。

白粥$9一碗,加一件萝卜糕($6), 埋单一共$15。

Encore 度 8/10。

2016-10-24
白粥(前)
2016-03-18 3551 浏览
原先约了朋友饭聚,但时间尚早,肚皮又开始不争气,太饱了又影响之後的饭局,吃碗粥刚刚好。威记位处士丹利街,门前就是以往在中环上班时常去的盛记,但自从出名之後,水准大幅下滑,近几年只光顾过一两次。六点左右,店内只有自己一个客,有点沧凉的感觉。碎牛肉粥用汤匙把牛肉拨散,好让粥底的热力将碎牛肉焗熟,粥底是广东式的开花粥,总算有水准。牛肉肠粉并非即叫即蒸,一早蒸好放入保温炉内,肠粉软绵绵的了无生气,吃到一口粉的,牛肉份量少又无味道,差得可以。虽然真的不够水准,但价钱又确实几抵,总有生存的理由。
六点左右,店内只有自己一个客,有点沧凉的感觉。
碎牛肉粥
牛肉肠粉
虽然真的不够水准,但价钱又确实几抵,总有生存的理由。

2015-12-20 2428 浏览
今朝晨早上左山顶, 点零落番山. 系中环搵食. 食咩好呢? 朋友带左我黎士丹利街呢堆大排档搵食. 我系天桥望得多呢堆大排档, 但系未试过系度食. 朋友话呢度有间粥铺问我有冇兴趣, 其实对於我黎讲唔辣唔太热气就得.入左威记. 叫左个艇仔粥同埋咸肉粽. 呢度同阿姐落单, 不消几秒, 食品就送到. 先讲下个艇仔粥. 碗粥唔算好大, 但十分足料, 除左有牛肉外, 重有尤鱼, 每一口都有料. 重热辣辣, 呢d咁冻的天气真系0岩晒.一碗粥当然唔够我, 所以叫左只咸肉粽. 只粽都系热辣辣. 好正, 食埋佢就啱啱够. 但系食完晒成只先发现...e .. d咸肉呢? 点解好似无料到咁0既? 呢个年代食饭都上四五十元, 呢餐食到饱饱先$32, 十分之低. 只要你唔怕坐位好迫兼阿姐系你後面撞黎撞去的话. 绝对系一个不错的选择.

艇仔粥
咸肉粽
2015-12-19
艇仔粥
咸肉粽
2014-11-28 3787 浏览
番到公司打完卡之後,通常都会去附近间威记买碗「下火」($18.5)叹番个靓早餐。入面真系够足料,师傅将大量既皮蛋瘦肉放系底,在倒上新鲜滚热辣既粥,粥煮得好软绵,好正!
番到公司打完卡之後,通常都会去附近间威记买碗
「下火」($18.5)叹番个靓早餐。
皮蛋瘦肉粥($18.5)
入面真系够足料,师傅将大量既皮蛋瘦肉放系底,
在倒上新鲜滚热辣既粥,粥煮得好软绵,好正!

2014-11-28
2 分钟 (外卖自取)
$18.5 (早餐)
皮蛋瘦肉粥($18.5)
昨晚一夜未眠,很精神,於是决定...占领中环...的美食作早餐!!第一站是威记粥店,它7:00am已营业。舖头出面是一列大排档,但由於太早,均未营业。7:30am来到,店里除了我以外只有另一枱客。我叫了萝卜糕及净肠粉。萝卜糕热的,充满萝卜丝,软林林,没有一点腊肉,只是用豉油调味,是喜爱素食的我那杯茶。这简单朴素的萝卜糕,无论口感及味道,均令我回想起小时候妈妈蒸的萝卜糕,很有感触。肠粉一早已做好,微暖,有点硬,口感不佳。

萝卜糕
肠粉一早已做好,微暖,有点硬,口感不佳。

2014-09-05
$22 (早餐)
萝卜糕
2014-06-26 3179 浏览
朝早番工前去买粥食, 呢头叫完果头就拎神速既外卖-V-"买左免治牛肉粥外卖$16.5, 堂食好似$16粥煲得好绵好滑由於我呢几日肠胃炎, 食清淡既粥就岩晒吞得好舒服-V-"好岩病人,,,,或者...懒人XD至於免治牛肉, 其实我觉得间间都差不多, 只系份量多少既问题呢间落得劲多...啖啖粥都有D系入面完全唔洗就住悭住咁食,惊食到尾剩系粥会寡=P位置系上苏豪条电梯附近好方便就脚总括而言, 呢间性价比很高-V-又平又抵食, 会再黎既!
朝早番工前去买粥食,
呢头叫完果头就拎
神速既外卖-V-"
买左免治牛肉粥
外卖$16.5, 堂食好似$16
粥煲得好绵好滑
由於我呢几日肠胃炎,
食清淡既粥就岩晒
吞得好舒服-V-"
好岩病人,,,,或者...懒人XD
至於免治牛肉,
其实我觉得间间都差不多,
只系份量多少既问题
呢间落得劲多...
啖啖粥都有D系入面
完全唔洗就住悭住咁食,
惊食到尾剩系粥会寡=P
位置系上苏豪条电梯附近
好方便就脚
总括而言,
呢间性价比很高-V-
又平又抵食, 会再黎既!
2014-06-26
外卖自取
$16.5 (早餐)
  • 免治牛肉粥
What was tried today for afternoon tea:Fish congee- standard size bowl for fish congee - great taste, not too salty and didn't feel thirsty afterwards- great texture- tasty fish slices with hardly any bones  - decent value in CentralPlain rice roll- disappointing as it was not very fresh - almost cold and quite hard in texture- portion was also much smaller than what you normally get at other congee eateries - only soy and sweet sauces provided at every table - fortunately they had a bottle of s

Fish congee

- great texture
- decent value in Central

Plain rice roll

- fortunately they had a bottle of sesame seeds to sprinkle on top but you still need to share this bottle with diners at the other tables!😜

Environment

- tired and not very clean
- toilet was dirty and smelly
2014-04-29
  • Fish congee
2014-04-18 2825 浏览
D粥够味道,但又唔会太咸,唔会感觉有好多味精,而且佢材料算落得好足,鱿鱼,牛肉,猪皮,花生数量都唔少,D粥仲煮得好够绵,口感不俗,能够系中环呢头用呢个抵既价钱食到咁嘅质素同水准,感觉劲抵!!!不过怇D炸两稍嫌比较乾身,D肠粉皮痴住哂系D纸度,可能因为豉油唔够多啦,但系我下次一定会再返黎试其他野食~~
牛肉艇仔粥 炸两
2014-04-18
外卖自取
$27.5 (下午茶)
2014-01-26 2652 浏览
平时我唔会点食粥的呢日因为有D发烧, 所以谂住食埋个lunch就返屋企中环要食粥, 就谂起之前openrice有见过威记算平的~皮蛋瘦肉粥, ok的好想食炸肠但系好失望..因为个炸肠系冻架系预先整定你叫的话就拎俾你..入面是"林"架...唔好味 米粉就ok啦萝卜糕系好"林"的, 一夹就好易散, 都几重萝卜味, ok啦都系牛肉肠粉都系oko系度食野又系好似其他中环老字号咁都几chur, 同埋都唔好expect有咩service....不过就真系抵食gei
平时我唔会点食粥的
呢日因为有D发烧, 所以谂住食埋个lunch就返屋企
中环要食粥, 就谂起之前openrice有见过威记
2000 浏览
算平的~
皮蛋瘦肉粥, ok的
好想食炸肠
但系好失望..因为个炸肠系冻架
系预先整定
你叫的话就拎俾你..
入面是"林"架...唔好味

米粉就ok啦