2018-09-25 5008 浏览
今晚經朋友介紹來了這裡,他說什麼很好吃,我們就嘗嘗吧。三、四個人卻叫了五個菜,完全吃不完,明明有很多男生一起吃。避風塘炸雞翼 - 炸得通透,再加上點點蒜粒,避風塘味道完全出來,不錯不錯。魚香茄子 - 普通吧,很香茄子很軟,其實沒有什麼店子連這麼普通的菜也可以煮得難吃的。個人嘗過最好吃的是上海婆婆,茄子的汁用來送白飯絕對是一流。咖哩XX肉 - 咖哩很香,但因為我媽媽經常煮,她煮得惹味一點辣一點,這個就一點都不辣,所以對我來說不算很吸引。黃金蝦 - 好好吃! 蛋黃永遠都是最好吃的,蝦也沾滿了蛋黃,每咬一口都是滿滿的蛋黃,不錯。

2K
2017-06-04 5766 浏览
青紅蘿蔔茶樹菇湯,味道蠻不錯,真材實料不加味精,散發淡淡清爽菇味,有益健康的湯水。雖然第一次幫襯,但老闆娘親自過黎問我飲唔飲湯,免費送贈,真的十分 warm 啊!沙嗲牛肉即食麵配中式例湯,都係第一次,夠特別﹗內部格局似工廠區既飯堂,應該係佢地既特色。員工們都好殷勤招待,老闆娘特別親切,暖笠笠食得開心﹗沙嗲牛肉即食麵配炒滑蛋,即炒滑蛋熱辣辣,質感滑溜,不是老死的蛋皮,好滿意。清香的新鮮沙嗲牛肉不是罐頭貨,味甜不濁,原汁原味有咬口。麵條煮同一般,帶腍帶粉呢,不像即煮的感覺。老遠黎到尖咀又係食沙嗲牛麵,哈哈﹗琴晚飲到大醉,早餐食左個三味三文治,一陣去 BBQ,食少少打個底,不能太飽呢。見到 menu 菜色包羅萬有,還有特別出品好吸引,有機會真係要到探訪,原隻脆皮豬手、雞鍋、魚腸、等等。

青紅蘿蔔茶樹菇湯
沙嗲牛肉即食麵配炒滑蛋
2012-11-03
2016-12-06 5283 浏览
同事們飯聚, 記得係舊舖時幫襯過佢, 便提議到來食炸豬手, 味道好似冇之前咁好食~!其他餸菜亦只屬一般, 炸子雞比醬蔥雞好食, 炸墨魚咀都幾有咬口, 但蠔餅﹑椒鹽鮮魷就唔合格了, 咬落去成口粉, 炸得太厚身....另外上湯豆苗就咸左啲, 不過都有風味的...!  整體雖然冇以前咁好食, 但尚可接受.  但到埋單, 居然唔收credit card而要收現金?!

2016-11-29
  • 炸豬手
2016-04-17 7380 浏览
早食飯唔洗等位,餐廳都未滿.就係因為咁我就更加覺得唔可以接受.4個人叫左5樣野焗魚腸,蠔餅,鐵鍋雞,飛天通菜&鴛鴦蒸烏頭.叫左十分鐘就上左4樣野,一開始都覺得幾好喎幾快,應該係因為未多人啦.聞落好香,第一啖幾好,但係再食覺得好似好油咁,食到底啲油多到呢,未計食左嗰啲呢.香味有嘅,但係煮到過火左,老老地.純粹懷舊,你可以話係食佢原味,都可以話佢冇味.個面嘅質感應該幾特別,有小小似腐竹咁,但係好可惜試唔到真身,因為冧曬,好似薄紙皮咁. 呢個蠔餅呢,蠔唔多,明嘅就當cost貴,咁但係點解個面都冧曬?唔係即炸嘅咩?忽然明白點解咁快上菜,應該係整定曬加熱等出菜啦.過左3-4個字條魚到喇鴛鴦蒸烏頭,一邊豆豉,一邊梅子 兩邊都落左好多糖,好甜,一啖咬落去...霉嘅😅應該唔會有下次喇
早食飯唔洗等位,餐廳都未滿.

就係因為咁我就更加覺得唔可以接受.

4個人叫左5樣野
焗魚腸,蠔餅,鐵鍋雞,飛天通菜&鴛鴦蒸烏頭.

聞落好香,第一啖幾好,但係再食覺得好似好油咁,
食到底啲油多到呢,未計食左嗰啲呢.
香味有嘅,但係煮到過火左,老老地.
純粹懷舊,你可以話係食佢原味,都可以話佢冇味.

忽然明白點解咁快上菜,應該係整定曬加熱等出菜啦.

過左3-4個字條魚到喇

鴛鴦蒸烏頭,一邊豆豉,一邊梅子
兩邊都落左好多糖,好甜,一啖咬落去...

霉嘅😅

應該唔會有下次喇
2016-04-16
2016-04-04 5913 浏览
今日一行5人到尖沙咀食晚餐,友人提議到妹記大排檔。來到這裏果然很大,可以大顆兒在這裏飯局都無問題。看到餐牌,有很多款式的小菜,也有些特式小菜。我們點了煎蠔餅,蜜桃糖醋豬面燈,鹹魚茸通菜煲,口水雞。口水雞,份量有啲少,辣椒油浸住,但食落不覺好辣,雞很嫩滑煎蠔餅顏色有點黑,有點油,沒有咬口,因蠔的份量不夠。這個鹹魚茸通菜煲很辣,食了一條就沒吃了。但若喜歡辣的朋友就很惹味。蜜桃糖醋豬面燈覺得和豬面青無什麼特別。酸酸甜甜,好開胃。
口水雞
口水雞,份量有啲少,辣椒油浸住,但食落不覺好辣,雞很嫩滑
煎蠔餅
煎蠔餅顏色有點黑,有點油,沒有咬口,因蠔的份量不夠。
啫啫通菜煲
蜜桃糖醋豬面燈
蜜桃糖醋豬面燈覺得和豬面青無什麼特別。酸酸甜甜,好開胃。
题外话/补充资料: 叫侍應幫我們影合照,都很樂意及用心影,抵讚.
  • 鹹魚茸通菜煲
2016-04-01 4158 浏览
今天跟同事在尖沙咀的分店吃晚飯,共有十三人,之前因聽聞這間舖頭的食物是不錯,而且在尖沙咀這樣黃金地段開得應該很有水準的,所以我們也懷著期待及興奮的心情入店。我們約了六點三十分,因我們在附近放工已可在6:15分左右到,但一到門口登記處已見到牌寫名人數齊人後方可入店,我們很擔心,因為只有我跟一位同事到,正疑慮我們應否去登記時,門口的小姐已告訴我們:你們的朋友已經到了~ 我們便入了去,發現另外有兩位同事已到,即不用齊人便可入去 ^^而到了後我們立刻點餸,都有點10多樣餸,點完後簡直令我們嘆為觀止, 因為大約十五到廿分鐘已有一整枱的食物,全部都是熱騰騰的,我們正想著食物的質素會否一樣令我們滿意,怎料。。。白菜仔(蒜茸炒)- 跟普通的餐店抄出來的差不多,多了些油,但夠煱氣魚蝦蟹春卷- 吃不到濃烈的海鮮味,只是因新鮮炸出來的口感不俗,但不感覺到自己在吃海鮮,跟在普通飲早茶的春卷感覺大致相同鬼馬油炸鬼- 聽聞是這間店出名的餸菜之一,可惜口感及味道仍是沒有太特別咸魚通菜煲- 太咸了,大家吃完後亦忍不住要喝多些水,及要跟飯一起吃才可金銀蒜粉絲蒸勝瓜- 這是我們比較滿意的餸菜,勝瓜很清甜,味道不俗,不太油

金銀蒜粉絲蒸勝瓜- 這是我們比較滿意的餸菜,勝瓜很清甜,味道不俗,不太油膩

南乳香酥骨- 我們亦有點生抄骨的,味道根本一樣,沒有什麼特別

紅燒乳鴿皇- 原本很大期望的,怎料都是那句:沒有什麼味道,感覺道道菜的味道也差不多,沒什麼特別

香麻小雞雞- 味道都ok 的

脆皮豬手-比較好吃的,皮真的很脆,而肉味也很好

唯一印象深刻的,是店內的工作人員非常醒目,而且很幫得手,亦動作快,靚,正及有禮貌。。。所以即使食物質素麻麻,但都明白為何這麼多人幫襯

2016-03-31
  • 脆皮豬手,
  • 金銀蒜粉絲蒸勝瓜,
2016-03-29 3001 浏览
一班人食飯,要嘈得,傾計唔使就住就住,就應該食大排檔。 但一班女,未必個個肯去好「地 」o既大排檔,呢度算係環境舒適版。南北杏菜乾燉豬肺湯 $138幾清甜,不過唔係好夠火候,但size算大,都有10碗湯。黃金蝦 $78ok 香,咸蛋黃味道唔太濃,唔會太搶,可惜太多油。鹹魚茸飛天通菜 $58好味,但都係太多油...海棠豆腐 $58第一眼望以為係蒸水蛋,原來係玉子豆腐! 第一次咁食玉子豆腐,幾得意。味道唔錯。原隻脆皮豬手 $178呢個堅好味! 係呢度招牌菜之一! 送啤酒一流!啲皮真係好脆,點甜酸醬,又唔太膩,好好o既佐酒小菜。 不過份量都幾大,要幾個人 share 至得。沙拉骨 $65醬太多但唔特別好味。可以唔試。魚香茄子煲 $58好味,竟然唔算多油,送飯好好味!豉椒炒蜆 $78普通。 鑊氣唔係好夠。香麻小雞雞 $58必食推介!正!望個樣以為好似口水雞會好辣,但原來唔辣! 啲乾辣椒係香,加上麻油,就更加香! 又一個送酒食一流o既嘢食! 差啲想叫多一碟!哈爾濱啤酒 $18@ x2呢度都係用戰鬥碗飲啤酒,梗係要影相呃 like 啦!白飯 $9@ x2總結:食物ok,埋單每人百幾蚊,尖沙咀呢區,
南北杏菜乾燉豬肺湯 $138
幾清甜,不過唔係好夠火候,但size算大,都有10碗湯。
黃金蝦 $78
ok 香,咸蛋黃味道唔太濃,唔會太搶,可惜太多油。
鹹魚茸飛天通菜 $58
好味,但都係太多油...
海棠豆腐 $58
原隻脆皮豬手 $178
沙拉骨 $65
醬太多但唔特別好味。可以唔試。
魚香茄子煲 $58
好味,竟然唔算多油,送飯好好味!
豉椒炒蜆 $78
普通。 鑊氣唔係好夠。
香麻小雞雞 $58
哈爾濱啤酒 $18@ x2
呢度都係用戰鬥碗飲啤酒,梗係要影相呃 like 啦!

白飯 $9@ x2

總結:食物ok,埋單每人百幾蚊,尖沙咀呢區,算計抵食!一班人想熱鬧又坐得舒服,可以試試。
2016-03-20
  • 香麻小雞雞
  • 原隻脆皮豬手
  • 魚香茄子煲
2016-03-28 1046 浏览
今日同同事一齊走左去妹記試佢出名既脆炸豬手,果然不負眾望,不但炸到鬆軟香脆金香,仲有一陣陣鮮豬肉香。此外,我地仲叫了豉椒炒聖子,除了有一青椒和豆豉味外,聖子那種鮮味都吸引我地即場叫多一碟。最後,我地還叫了椒鹽鮮尢,魷魚不但爽脆,還有香甜的海鮮味,不愧係必叫之選。總括來說,妹記價錢同份量在尖沙咀都算合理。

豉椒炒聖子
等候时间
20 分钟 (堂食)
豉椒炒聖子
2016-03-06 1720 浏览
要食有香港風味嘅美食 大排檔絕對係選擇之一今晚就同老友們回味下香港風味😁一窩蠔仔粥 裡面有芫茜 肉碎 柴魚 蠔仔 材料十足粥底鮮甜 蠔仔味濃 米飯煲到開花👍🏼👍🏼👍🏼招牌炸豬手 骨肉分離 外層炸到脆卜卜 肉質彈牙 充滿骨胶原 食完唔覺太膩👍🏼沙嗲牛肉炒西蘭花 有菠蘿粒嘅沙嗲醬 微微嘅甜配上嫩滑嘅牛肉 爽口嘅西蘭花👍🏼魚香茄子煲 熱辣辣好香咸魚味 不過略嫌太油⋯ 可能係星期五嘅關係吧 有點被趕嘅感覺⋯😔😔😔
要食有香港風味嘅美食 大排檔絕對係選擇之一

微微嘅甜配上嫩滑嘅牛肉 爽口嘅西蘭花👍🏼
魚香茄子煲 熱辣辣好香咸魚味 不過略嫌太油⋯
可能係星期五嘅關係吧 有點被趕嘅感覺⋯😔😔😔
2016-02-24 1674 浏览
新年後, 結婚的朋友約出黎食飯派利是, so sweet大家就約起佢公司就近的飯堂晚上八點都好多人等位, 勁揪拎左飛仔, 叔叔話大約20分鐘, 咁起附近行左一圈番黎都仲要等多4張等到8.40pm先入座搬左過黎地庳後都食過3-4次, 大排檔就緊係食下小炒啦先點左枝哈爾濱啤酒, 侍應遞上"飲勝"酒碗, 好似拍緊古裝戲啤酒係勁冰凍, good~3個女仔, 每人揀左一個餸, 一個要蠔餅, 我就點左個菜煲, 另一個就要黃金蝦球d餸等左一陣好快就到蠔餅, 勁少蠔仔, 又鬆散, 好似唔夠蛋液咁大家都好失望, 以前我食過時唔係咁樣我食左幾舊, 先食到1-2隻蠔仔咋, 陰功最後呢碟食淨1/3, 唔掂好彩其餘2個都ok黃金蝦球, 有另一個連埋蝦殼, 平少少,不過我地懶得碌殼大約有7-8粒, 都幾大隻, 面頭係炸粉, 唔會好厚身, 仲係脆既再用大量咸旦王炒至金黃色, 好正朋友仲叫左飯同粥一齊食南乳齋菜煲, 比想像中大好夠味道! 入面既菜都有好幾款, 加埋勁入味既粉絲3個女人都食到好飽話哂都係"室內大排檔", 係會坐得迫少少同膠椅會有點唔舒服, 所以大部份客係食完就走人
新年後, 結婚的朋友約出黎食飯派利是, so sweet
最後呢碟食淨1/3, 唔掂好彩其餘2個都ok
黃金蝦球, 有另一個連埋蝦殼, 平少少,不過我地懶得碌殼
再用大量咸旦王炒至金黃色, 好正
朋友仲叫左飯同粥一齊食
南乳齋菜煲, 比想像中大
好夠味道! 入面既菜都有好幾款, 加埋勁入味既粉絲
3個女人都食到好飽
所以大部份客係食完就走人
题外话/补充资料: 早少少黎等位, 要人齊先入得座架!
等候时间
40 分钟 (堂食)
2016-02-24 1597 浏览
新年後, 結婚的朋友約出黎食飯派利是, so sweet
大家就約起佢公司就近的飯堂
晚上八點都好多人等位, 勁揪
等到8.40pm先入座
搬左過黎地庳後都食過3-4次, 大排檔就緊係食下小炒啦
啤酒係勁冰凍, good~
d餸等左一陣好快就到
蠔餅, 勁少蠔仔, 又鬆散, 好似唔夠蛋液咁
大家都好失望, 以前我食過時唔係咁樣
我食左幾舊, 先食到1-2隻蠔仔咋, 陰功
最後呢碟食淨1/3, 唔掂
好彩其餘2個都ok
黃金蝦球, 有另一個連埋蝦殼, 平少少,不過我地懶得碌殼
再用大量咸旦王炒至金黃色, 好正
朋友仲叫左飯同粥一齊食南乳齋菜煲, 比想像中大
好夠味道! 入面既菜都有好幾款, 加埋勁入味既粉絲
所以大部份客係食完就走人
题外话/补充资料: 早少少黎等位, 要人齊先入得座架!
等候时间
40 分钟 (堂食)
2016-02-18 1500 浏览
好耐無嚟, 今晚約了友人吹水, 差不多11時, 知道一定唔使等位, 於是都老遠行過來. 冰凍哈爾濱啤, 一個字: 淡! 哈哈...椒鹽豬手, 特多炸蒜泥, 好香口, 皮炸得半脆, 帶些煙韌, 膠狀肉質, 十分滿意.啫啫通菜煲, 上檯時, 唔係"煲", 應該係"鑊".... 唔緊要, 係煲係鑊都無所謂, 但沒有了那些熱爆的滋滋聲, 因為隻鑊沒有燒熱過...西蘭花牛肉, 西蘭花夠爽脆, 炒得剛好, 牛肉就唔太滿意, 醃粉太強, 略為偏淋, 無牛肉味.有貓貓陪食, 特別開心!
有貓貓陪食, 特別開心!
2015-12-16
$100 (宵夜)
2016-01-18 2235 浏览
講係大排檔,不過同酒樓差不多啦,是在地下室的,人整天都很多,晚上食的話要等位哦!呢度D嘢都算好味,夠曬镬氣,就係覺得有DD貴喇。首先推薦企地嘅通菜,企地通菜真係正,新鮮爽口又入味,那脆脆的口感,真係讓人無法停口啊。油炸鬼一開始我仲以為就係早上食嘅油炸鬼,點知人地另有洞天,D麵粉裡邊仲包住D墨魚,應該係墨魚來加,外面脆脆的,裡面嫩嫩的,配著企地嘅戰斗碗飲黑妹啤酒,真係爽啊,加上企地嘅乾鍋雞,分量足,夠香氣,夠入味,真正的大啖飲酒大啖食肉啊、爽啊!
2016-01-12
等候时间
15 分钟 (堂食)
2016-01-18 1840 浏览
每次經過都可以聞到妹記大排檔好香噶炒菜味,好耐之前就想嚟試一次,今日終於有機會嚟一試味道 就連青菜都可以炒得咁好食,青菜噶色澤好靚,綠油油咁,而且味道適中,唔會太鹹,落噶油唔會好多,食落仲有蒜頭噶香味 炒花甲炒得好入味,醬汁好好味。不過花甲肉比較少,花甲殼有啲多 煲雞噶色澤真係好靚,啲雞好入味,我好鍾意食入面噶黑木耳,將一舊雞,木耳一齊擺落個口到,口感爆炸 煎蠔餅,好特別吖,口感香脆,再點翻少少花生醬,外酥內嫩,而且係熱辣辣
2016-01-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-01-12 2052 浏览
繼芒果窩夫彩虹梳打之後,由於厚福街唔太多好食店,我地決定轉陣,去妹記大排檔,姊妹們都話好味,所以唔需要考慮,行返上金巴利道~由於無訂枱關係,所以有少少怕要等好耐,好彩……去到好多人都係因為未齊人而唔入得,我地齊晒人就可以入~~店內裝修真似大排檔一樣,朋友建議大家飲啤油,但要用“戰鬥碗”可惜……無人想試XD南乳香蘇骨 - 炸得比較乾,另外有南乳汁跟上,可惜……太鹹豉椒炒蟶子 - 味道可以,有煙出,不過,其實絕對唔熱,何解﹖﹖鬼馬油炸鬼 - 炸得香脆,不過墨魚滑太實,唔彈牙青椒炒豬頸肉 - 奇怪配搭,不過出奇地味道唔錯,青椒味唔會太濃,香濃豆豉味黃金蝦球- 其實未試過食黃金蝦球會有蝦殼,外面比較多會去除蝦殼再做,所以有蝦殼……唔太欣賞,浪費鹹蛋黃~~黑椒羊鞍煲 - 叫羊柳粒比較貼切,羊鞍……感覺應該要有骨,味道……我覺得我老豆整得好味好多欖角炒四季豆 - 好難唔好食,所以好平常口味西蘭花炒帶子 - 西蘭花太硬,除硬之外,其實味道唔錯~~炸大腸 - 全晚最熱餸菜,不過……食一件己經足夠,因為……太肥XDXD

南乳香蘇骨 - 炸得比較乾,另外有南乳汁跟上,可惜……太鹹
鬼馬油炸鬼 - 炸得香脆,不過墨魚滑太實,唔彈牙
欖角炒四季豆 - 好難唔好食,所以好平常口味
西蘭花炒帶子 - 西蘭花太硬,除硬之外,其實味道唔錯~~
XDXD
题外话/补充资料: 全晚每碟餸都出煙但唔熱,離譜~~
2016-01-05
用餐时段