餐厅:
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅:
资讯:

2024-06-27 2495 浏览
約咗我朋友,佢請我食飯 呢度係佢嚟過幾次,質素唔錯,估唔到荃灣有間環境咁好嘅中菜呢啲大餐廳尤其是酒店餐廳,想佢官網就會有餐單睇風景唔錯,天氣又好!因為怕油膩唔想嗌炒粉麵飯,朋友比較大食,所以嗌兩碗麵其實一碗都好大!米粉質素好好半透明,雖然我自己鍾意食麵多啲 本身鍾意食蛋麵咁醋好好味好夾 不過蝦球同帶子就落太多油煎蝦腸入面粒蝦非常大粒,而且質素唔錯,雖然唔係新鮮蝦,但係呢隻急凍蝦比平日嘅有味道有口感牛肉球就咸咗啲啦!個湯本身可以飲,但係太鹹太鹹 牛肉球馬蹄唔多,但係配上適當份量嘅蔥 10分夾 不過都應該撈左少許油、唔算太瘦灌湯餃OK啦,好就好在入面有蟹肉真係食到好鮮味,其餘就混混雜雜有少少油 想捱過菜補充吓纖維,侍應就介紹咗呢個花膠浸時菜,菠菜非常鮮嫩,腐竹都好香好好味 因為想食啲肉就算飽飽地都嗌多個叉燒包,正常發揮包皮幾好味 入面嘅叉燒同醬料就比例唔係咁啱,叉燒醬太多肉唔算太多呢度好想食嘅水中豆腐花 侍應師傅切咗成100度,非常厲害😍不過味道就正常,好啊好有豆味,帶少少日本豆腐嘅香味,不過份量唔係好多見到縱切面個薑汁非常有薑味,不過甜咗少少,所以我都冇飲晒🤪
約咗我朋友,佢請我食飯
呢度係佢嚟過幾次,質素唔錯,估唔到荃灣有間環境咁好嘅中菜

呢啲大餐廳尤其是酒店餐廳,想佢官網就會有餐單睇
風景唔錯,天氣又好!
醋好好味好夾 不過蝦球同帶子就落太多油煎
肉唔算太多
個薑汁非常有薑味,不過甜咗少少,所以我都冇飲晒🤪
用餐时段
2024-08-16 1306 浏览
「如」位於荃灣西如心酒店,以美味的粵菜佳餚見稱,裝潢融入時尚的元素,寬敞的用餐區,營造出絕對優雅氣氛。這次選了「如.享菜單 (HKD628/位)」,晚市菜單,包含了六道高級粵菜和一款甜品,各款菜餚都是極具心思,用上了矜貴食材,價錢不離地,物超所值。最驚艷的有:竹笙螺頭燉花膠筒湯、脆釀焗鮮蟹蓋、六頭南非鮑魚扣鵝掌等。以前菜脆皮燒腩仔配XO醬蔥油海蜇花打開味蕾,燒腩仔皮很脆,肉脂比例完美!竹笙螺頭燉花膠筒湯簡直是太神太好喝!花膠筒是原條上,滿滿膠原蛋白,入口很滑很順,每一口都是精華。脆釀焗鮮蟹蓋外層香脆可口,內裏的蟹肉量很足,鮮甜的蟹肉亦可沾喼汁吃,實在是佳品。第四道菜是六頭南非鮑魚扣鵝掌,鮑魚肉質柔嫩細滑,味道鮮美又入味,光是這四道菜已經是值回票價了!下一道菜是上湯蒜子浸時蔬,用來清清味蕾就最好不過,不得不讚他們只用上菠菜葉的部分,把莖和根都切走了。最後以薑蔥鮑汁蝦籽撈麵、蝶豆花豆腐凍配如心蝴蝶酥作結。這間不論服務、食物質素、勝價比等都很好,讓人有一試難忘的感覺,真心推薦大家去試看看!

2024-08-08 1574 浏览
新裝修部環境,非常之優雅,而且開陽,座位又唔係好多,對住個海景食飯特別覺得好味嘅。交通都非常方便,附近就有西鐵站同巴士站站等等。喺如心酒店裏便嘅中餐。我欣賞如心嘅中餐,每一次嚟都好有驚喜,特別係佢嘅點心,我都好鍾意,佢個甜品都好出色,而家仲有蝴蝶酥,聽講係一個好出名嘅廚師做出嚟嘅,而家佢嘅中餐非常之精緻,而且仲好有水準,但價錢就偏貴,不過佢有雪菊飲,未試過嘅朋友都可以試吓雪菊。食完之後,仲可以行吓附近嘅公園同海旁

食完之後,仲可以行吓附近嘅公園同海旁
2024-07-31 1327 浏览
冰山野紅菊 (每位$48) 聽聞是3000米海拔的菊花, 第一次見是紅色的菊花, 入口味道同普通菊花茶差不多但整晚有侍應不斷幫忙斟水, 呢方面體驗好好松露蜜糖燕窩釀雞翼 (每隻$138)一隻需要預訂既雞翼, 人生第一次食haha 原來係釀左燕窩係入邊!成隻雞翼已經拆左骨, 外皮炸到脆, 香口, 一咬滿滿的黑松露味的燕窩但可惜入邊比較乾, 燕窩偏爽身爽口, 唔太感覺食緊" 燕窩"~宮廷海皇酸辣湯($每碗$138)個人必飲酸辣湯, 味道偏重醋味, 太搶至尊蜜汁叉燒($298)樟茶鴨($168)嗌左半份, 經理話呢種鴨係比較細隻的肉身偏紅 味道似煙燻過的港式薑蔥花膠煲($388)上枱個下係滾緊既, 味道非常香爆過既蔥味花膠軟熟, 亦入味, 唔錯喔瓦罉鮑魚滑雞煲($428) 上枱個下都係滾緊既, 味道普通唔太突出但鮑魚都好軟熟金沙軟殼蝦($268)呢個無嗌錯~! 成隻蝦都包滿哂金莎非常香口! 成隻都可以食, 但食得多會膩遠年陳皮意大利黑醋骨($288)比較新意的菜式屬於成年人的味道, 味道好濃烈如果鐘意陳皮味的可以一試~田園時蔬($168)

冰山野紅菊 (每位$48)
聽聞是3000米海拔的菊花, 第一次見是紅色的菊花,
入口味道同普通菊花茶差不多
但整晚有侍應不斷幫忙斟水, 呢方面體驗好好

松露蜜糖燕窩釀雞翼 (每隻$138)

宮廷海皇酸辣湯($每碗$138)
個人必飲酸辣湯, 味道偏重醋味, 太搶

至尊蜜汁叉燒($298)

樟茶鴨($168)
嗌左半份, 經理話呢種鴨係比較細隻的
肉身偏紅 味道似煙燻過的

港式薑蔥花膠煲($388)
上枱個下係滾緊既, 味道非常香爆過既蔥味
花膠軟熟, 亦入味, 唔錯喔

瓦罉鮑魚滑雞煲($428)
上枱個下都係滾緊既, 味道普通唔太突出
但鮑魚都好軟熟

金沙軟殼蝦($268)
呢個無嗌錯~! 成隻蝦都包滿哂金莎
非常香口! 成隻都可以食, 但食得多會膩

遠年陳皮意大利黑醋骨($288)
比較新意的菜式
屬於成年人的味道, 味道好濃烈
如果鐘意陳皮味的可以一試~

田園時蔬($168)
2024-07-20
  • 港式薑蔥花膠煲
午餐時段去吃,前一天還預訂了一客香熏醬油雞,上菜打開的時候嚇一跳,超級精緻地會有一道香薰煙霧散開,味道很吸引! 配上醬油鹹味適中,也有雞味୯(⁠*⁠´⁠ω⁠`⁠*⁠)୬值得一提的是這裏的酥點很值得吃,外皮熱辣辣而且好酥脆,叉燒酥一試難忘。特別菜品秘製柚皮也不是所有菜館都能夠品嚐,很值得一試,柚皮吸滿瑤柱醬汁,一絲一絲,超好味!
2024-07-11
  • 秘製柚皮
❝價錢平易近人!✌🏻環境優雅的酒店級中菜廳🌼週六晚市爆滿座😳推介脆皮乳鴿 炭燒叉燒😋❞位於荃灣如心酒店內的中菜廳 環境雅致景色開場有海景🌃價位平易近人 以酒店級中菜館黎講都幾唔錯!我星期六晚去爆滿場 一定要訂位😚當日唔少菜式賣相精緻 廚師盡顯刀功💖值得一提佢地星期一至四既dinner set係超抵食‼️$628/位有8道菜 更有齊花膠,鮑魚,蟹蓋!😳如果有機會想黎 好建議平日黎食佢個dinner set!!叉燒連埋炭燒住上枱 出晒煙炭香滿滿 沾完蜜糖好軟腍 兩大舊超滿足!😚另外乳鴿都係必食 我地一人一隻😌好脆皮超多汁 肉質嫩滑😋花膠鮑汁飯既花膠炆到好軟透輕輕一切就分開 膠質滿滿😚最後薑汁豆腐花超靚 真係成朵花咁🌼盡顯刀功!꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍如荃灣楊屋道8號荃灣西如心酒店7樓🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_荃灣🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_中菜

炭燒叉燒
另外乳鴿都係必食 我地一人一隻😌好脆皮超多汁 肉質嫩滑😋
鮑汁花膠飯
花膠鮑汁飯既花膠炆到好軟透輕輕一切就分開 膠質滿滿😚
薑汁水中豆腐花
最後薑汁豆腐花超靚 真係成朵花咁🌼盡顯刀功!
冬瓜湯
黑醋骨
꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍如
荃灣楊屋道8號荃灣西如心酒店7樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_荃灣

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_中菜
炭燒叉燒
鮑汁花膠飯
薑汁水中豆腐花
黑醋骨
2024-07-06 1300 浏览
之前同朋友食過呢度嘅點心... 覺得唔錯! 今日再嚟見到有套餐... 即管試試... 又唔錯wor🤪 商務午市套餐... 每位$668✨極品廚師拼盤 - 黑松露大蝦多士好香脆又彈牙、蜜汁叉燒有種入口即化嘅感覺、話梅蕃茄好開胃!✨九年百合杏汁燉花膠 - 有滿滿嘅骨膠原、湯味香濃!✨焗南非鮑魚酥 - 香酥鬆化、鮑魚濃郁有嚼勁!✨松露野菌炒蘆筍 - 清甜爽口✨蟹肉桂花炒米粉 - 口感清新、唔會過鹹✨甜品三重奏 - 蝶豆花豆腐凍香濃得嚟甜度適中、好似菲林卷嘅芝麻卷煙韌彈牙、桂花糕清甜!食物質素、環境、服務都唔錯... 推介畀有品味、對食有要求嘅人士!

商務午市套餐... 每位$668
✨九年百合杏汁燉花膠 - 有滿滿嘅骨膠原、湯味香濃!
✨焗南非鮑魚酥 - 香酥鬆化、鮑魚濃郁有嚼勁!
✨松露野菌炒蘆筍 - 清甜爽口
✨蟹肉桂花炒米粉 - 口感清新、唔會過鹹
✨[如]甜品三重奏 - 蝶豆花豆腐凍香濃得嚟甜度適中、好似菲林卷嘅芝麻卷煙韌彈牙、桂花糕清甜!

• 鮑魚酥
2024-07-04 935 浏览
裝修過後... 再去到如心酒店嘅中菜廳【如】... 感覺煥然一新... 型格咗好多!菜式keep住有水準... 尤其係招牌叉燒同埋焗南非鮑魚酥... 心水推介!🩷✨商務午市套餐✨ $668/位🔹極品廚師拼盤🔹九年百合杏汁燉花膠🔹焗南非鮑魚酥🔹松露野菌炒蘆筍🔹蟹肉桂花炒米粉🔹甜品三重奏先講極品廚師拼盤... 〈黑松露大蝦多士〉大蝦鮮味彈牙不在話下... 多士炸出嚟超級香脆... 食落去唔會啖啖油... 加埋黑松露味道更加昇華!〈至尊蜜汁叉燒〉肥瘦適中... 口感鬆化... 完全唔會又硬又嚡!〈話梅蕃茄〉凍冰冰、酸酸甜甜... 係非常開胃嘅小食!燉花膠呢個湯水勁正... 骨膠原豐富之外... 仲優惠加咗百合同杏汁特別潤肺!  個湯飲落去好濃郁... 唔係嗰種落重味精嘅鹹香... 飲得出係真材實料!鮑魚酥勁掂! 係6頭鮑... 本身煮得好入味... 而千層酥皮做得好出色... 口感香酥鬆化... 跟配自家調制嘅醬汁... 好濃稠... 啱曬鍾意偏重口味嘅客人!松露野菌炒蘆筍看似普通... 但係蘆筍炒出嚟保持到爽脆嘅口感、味道清甜... 而菇菌香氣馥郁、 Q彈有嚼勁!蟹肉桂花炒米粉... 真係

✨商務午市套餐✨ $668/位
🔹極品廚師拼盤
🔹九年百合杏汁燉花膠
🔹焗南非鮑魚酥
🔹松露野菌炒蘆筍
🔹蟹肉桂花炒米粉
🔹[如]甜品三重奏

先講極品廚師拼盤...
〈話梅蕃茄〉
凍冰冰、酸酸甜甜... 係非常開胃嘅小食!

蟹肉桂花炒米粉... 真係平凡中見真章! 所謂嘅桂花即係將蛋炒到好似桂花咁...師傅嘅功力真係唔少得!

甜品三重奏入面有...
〈蝶豆花豆腐凍〉豆味香濃... 甜度適中... 中間有層蝶豆花啫哩望落更加吸睛... 而面層加咗奇亞籽夠曬健康!
心形嘅〈桂花糕〉清甜軟滑... 好啱夏天食!
懷舊嘅ㄑ芝麻卷〉煙韌彈牙... 唔會過甜!

喺呢度用餐的確好愉快... 座位舒適... 空間感大... 服務員殷勤、主動又有禮... 而且菜式既有傳統又有創意... 質素係水準之上!

2024-06-26 1032 浏览
約定老人家喺父親節前一日的周六飲茶,第一時間book咗呢度。之前嚟過2次,一次飲茶,一次晚飯,兩次的用餐體驗都唔錯,尤其包房晚飯果次,有1位侍應全程招待,服務周到,上菜前先再次確認菜式同預計用餐時間,印象正面而深刻。電話訂檯後搵番之前聯絡開的經理,讓佢幫忙安排坐窗口位,佢亦馬上辦妥。父親節前一日的午市都多客,埋單時見到好似full house。4個人,點咗幾款點心(如果點心的件數唔夠分,可額外單點1件,靈活性高)、1個前菜同1款燒味。琥珀合桃:餐前小食;夠脆,又甜甜哋,好味豬手:去咗骨,炆得夠「林」,我試咗個汁,酒味幾香燒賣:賣相一般牛肉球:唔係茶樓食開的山竹牛肉,佢細粒啲,有湯底叉燒腸:用的係招牌叉燒,勁「林」,呢個比較抵食,因為例牌叉燒要$298牛肝菌腸粉:素腸粉;味淡,要落多少少豉油食蘿蔔絲酥餅:上次飲茶時食過驚為天人,唔油膩,夠鬆脆;今次雖然都好食,但勁熱,唔小心咬落去係會「辣」親個咀燒腩仔:皮脆,好食;上檯後要儘快食我只係食咗琥珀合桃、牛肝菌腸粉同蘿蔔絲酥餅,肉食評價係嚟自其他人架整體嚟講,餐廳環境好,窗口位的景觀開揚,有海景;侍應服務唔錯,不過可能父親節茶市人多,唔係每次有

琥珀合桃:餐前小食;夠脆,又甜甜哋,好味

豬手:去咗骨,炆得夠「林」,我試咗個汁,酒味幾香
豬手/豬腳仔

燒賣:賣相一般
燒賣

牛肉球:唔係茶樓食開的山竹牛肉,佢細粒啲,有湯底
牛肉球

叉燒腸

牛肝菌腸粉:素腸粉;味淡,要落多少少豉油食

蘿蔔絲酥餅

燒腩仔:皮脆,好食;上檯後要儘快食
燒腩仔

整體嚟講,餐廳環境好,窗口位的景觀開揚,有海景;侍應服務唔錯,不過可能父親節茶市人多,唔係每次有需要時都有人留意到,不過只要侍應留意到,佢哋都會主動幫忙,如斟茶。價位算高,例牌叉燒$298,同攞奬的明閣一樣,而點心的價錢亦拍得住酒店中菜的價格。呢個價位,食物點都有一定水準,但唔係樣樣都出色。坦白講,同價位有好多選擇,甚至有更好的選擇,對我嚟講,呢度有一個優點(對其他人嚟講應該係缺點):佢俾人的感覺係平易近人又有少少classy,頭先提過,老人家去開普通茶樓,有時出入高級地方食嘢,心理上未必接受到,而呢度雖然環境同服務都唔錯,但茶市時係有普通茶樓的喧鬧,即係食客都係會高談闊論,比較嘈。對於我哋呢啲尋常百姓嚟講,咁樣反而舒服自在啲~
2024-06-15
豬手/豬腳仔
叉燒腸
蘿蔔絲酥餅
燒腩仔
2024-06-20 1083 浏览
今年生日只是想簡單食餐飯,突然想起這間餐廳便來試試。果然有驚喜。價錢比我想像中合理。服務好好。waiter waitress 好體貼個柚皮好好味。乳鴿也做得出色。會再嚟試吓個套餐。
個柚皮好好味。乳鴿也做得出色。會再嚟試吓個套餐。
第一次試「如•享菜單」,面向荃灣海景,環境高級又大氣,食物質素超高,真是驚喜滿滿。「如•享菜單」每週一至週四晚間供應,每位$628淨價(兩位起)。一開始的前菜是脆皮燒腩仔,外皮烤得酥脆,再配上清爽的XO醬蔥油海蜇花,真是開胃。接下來是奢華的竹笙螺頭燉花膠筒湯,這湯特別滋補,喝完讓人感到暖暖的,很舒服。我最喜歡的是脆釀焗鮮蟹蓋,酥脆的蟹殼裡滿滿的鮮嫩蟹肉和芳香的忌廉,超級好吃。6頭南非鮑魚扣鵝掌真的是奢華享受,鮮嫩的鮑魚和鵝掌搭配,膠質豐富,味道濃郁。上湯蒜子浸時蔬簡單又精緻,新鮮的時令蔬菜在上湯和蒜子中浸煮,天然味道十足。薑蔥鮑汁蝦籽撈麵,由蝦籽、薑和蔥,再加上鮑汁燜煮,口感豐富。甜品方面,蝶豆花豆腐凍精緻又唔甜,配上酥脆的如心蝴蝶酥,為整餐劃上完美句號。這次的用餐體驗讓我對如心酒店的「如•享菜單」印象深刻,無論是環境還是食物,都讓人回味無窮。

2024-05-23 1029 浏览
香港🇭🇰搵食 《荃灣西如心酒店內環境舒適高質中菜廳@「如Ru」》荃灣西美食Hong Kong Food @ Tsuen Wan West 我們家姨婆生日大日子,表哥們為她選址於荃灣西如心酒店食中菜。我們一行13人,在沒有預約貴賓房的房情況下,他們主動升級我們到VIP房,真心有些驚喜。貴賓房空間感尚算可以,廂房雅致,雖不是很大,但坐落都感覺舒適闊落,加上華麗既餐具和佈置,真的令人感覺舒服自在。食物方面:💚乳豬拼海蜇乳豬外皮脆卜卜,肉質鮮嫩,好味。海蜇口感爽脆彈牙👍🏾。💚清蒸深海魚超級新鮮,魚肉鮮嫩滑潤,加上大量的青薑蔥以清蒸方式烹製,保留了深海魚的原汁原味,好味到不得了,呀囡食唔停口。💚鮮蝦炒蜜糖豆蝦肉鮮嫩彈牙,蜜糖豆脆口鮮甜。💚鴛鴦雞無論白切定豉油雞,2者都雞肉鮮嫩,味道適中。總括「如Ru」環境一流,清靜優雅,員工有禮及細心,食物高質,價錢雖比出面酒樓貴,但相比尖沙咀,港島位置的酒店酒樓便宜了一大截,在性價比方面超值,真是值得再來。大大大力推👍🏾推介指數:9/10

食物方面:
💚乳豬拼海蜇
乳豬外皮脆卜卜,肉質鮮嫩,好味。海蜇口感爽脆彈牙👍🏾。

💚清蒸深海魚

💚鮮蝦炒蜜糖豆
蝦肉鮮嫩彈牙,蜜糖豆脆口鮮甜。

💚鴛鴦雞
無論白切定豉油雞,2者都雞肉鮮嫩,味道適中。

大大大力推👍🏾

推介指數:9/10
2024-05-03 988 浏览
專程嚟試呢個只限週一至週四供應嘅experience menu✨ 脆釀焗鮮蟹蓋超多蟹肉好足料👍🏽 燉花膠筒富膠質軟黏得來又有咬口😗撈麵嘅薑蔥十分香口 雖然食到尾已經好飽 不過食晒😹 menu豐富 菜式多樣化‼️ 如果有道肉類菜式會更滿足 🔖  HK$628 p.p.丨如‧享菜單🔸脆皮燒腩仔、XO醬蔥油海蜇花  🔸竹笙螺頭燉花膠筒 🔸脆釀焗鮮蟹蓋 🔸6頭南非鮑魚扣鵝掌 🔸上湯蒜子浸時蔬 🔸薑蔥鮑汁蝦籽撈麵 🔸蝶豆花豆腐凍 🔸如心蝴蝶酥
脆釀焗鮮蟹蓋超多蟹肉好足料👍🏽
燉花膠筒富膠質軟黏得來又有咬口😗
撈麵嘅薑蔥十分香口 雖然食到尾已經好飽 不過食晒😹
 menu豐富 菜式多樣化‼️ 如果有道肉類菜式會更滿足

🔖  HK$628 p.p.丨如‧享菜單
🔸脆皮燒腩仔、XO醬蔥油海蜇花

🔸竹笙螺頭燉花膠筒

🔸如心蝴蝶酥
用餐优惠
試食活動
2024-04-07 1082 浏览
👭三月閨蜜約會,節目安排去新開的如心園。享用午餐選了就在隔壁的如心酒店中菜《如》,食店位於荃灣西站附近,搭車尚算方便。《如》坐落如心酒店七樓,知道它新裝修不久,感覺潔淨,設計時尚,採光充足,當天閒日食客都不少。不知是否新裝修,冷氣很凍。翻看了餐牌,選擇了套餐。午市套餐@480位筍尖鮮蝦餃⭐️⭐️⭐️⭐️蝦爽皮薄紅菜頭花膠餃⭐️⭐️⭐️⭐️配搭特色香檸鳳梨叉燒酥⭐️⭐️⭐️⭐️鳳梨香酥皮鬆脆是日例湯⭐️⭐️⭐️湯味濃遠年陳皮意大利黑醋骨⭐️⭐️⭐️⭐️陳皮香,骨香口花膠絲鮮竹濃湯浸時蔬⭐️⭐️⭐️花膠絲口感淋薑蔥鮑汁蝦子撈粗麵⭐️⭐️⭐️⭐️薑蔥香,麵軟硬適中遠年陳皮豆沙⭐️⭐️⭐️陳皮香,紅豆是沙,有豆口感會更佳芝麻卷⭐️⭐️⭐️⭐️不甜,芝麻味濃用餐體驗餐廳環境不錯,空調需調較下,感覺太冷。食物上檯比較急,吃完一樣再上桌較理想。

午市套餐@480位

花膠絲口感淋

薑蔥鮑汁蝦子撈粗麵⭐️⭐️⭐️⭐️
薑蔥香,麵軟硬適中

遠年陳皮豆沙⭐️⭐️⭐️
陳皮香,紅豆是沙,有豆口感會更佳

芝麻卷⭐️⭐️⭐️⭐️
不甜,芝麻味濃

用餐體驗

2024-03-20
自從疫情開始一直未能從海外回港的親人,本月終於安排到返港與親友團聚😄。最遺憾的是我親愛的五姨去年因急病已經到了天國,今次只有表妹帶同姨丈回港及回鄉探親, 因為逗留時間不多,趁他們從鄉下回港,今天中午相約好一同午膳。我選擇了如心酒店中菜廳的「如」,一來姨丈年事已高而且雙腳曾做手術更換過膝蓋,又考慮到他過去一星期也中港兩地奔波勞碌,不想他太勞累,而他正好入住如心酒店,所以就選定了「如」 中菜廳。我家住荃灣,有段時間常常於週日到這裡飲茶,覺得這𥚃的點心挺不錯而且環境又舒適,不過因為家中老人家年紀老邁甚少外出用膳,加上工人姐姐週日休假,我也要盡量留家,所以已經很少於週日出外飲茶了。今天中午一行8人,早一天巳經通過WhatsApp 訂好位。我們準12:30pm到達,被安排坐在一張靠窗的8人枱,窗外就可以看到藍巴勒海峽景色,相當唔錯!👏今天的午餐以點心為主 (餐廳職員說點心可以按件數落單),再加上一些小菜:~ 蝦餃 ($176 / 八粒)蝦餃皮厚薄剛好,餡料蝦肉實淨爽口,但我扣咗一粒星星,原因是蒸籠內的蝦餃擺放得比較不太齊整, 美觀上扣了分;~ 紅菜頭素菜花餃 ($164.90/ 八粒)這一籠點心

~ 蝦餃 ($176 / 八粒)
蝦餃 ($176 / 八粒)
~ 紅菜頭素菜花餃 ($164.90/ 八粒)
這一籠點心素餃其實味道相當唔錯, 素菜餃是健康的代表,水晶皮晶凝通透,可以看到內裏有很多冬菇粒餡料, 不過為什麼用作點綴的紅菜頭片會散落在素餃旁邊呢? 又被我扣了分,看這個點心的名字,我猜想這一片紅菜頭應該是這個餃子的花蕊吧! 另外很奇怪,為什麼這點心的價錢會是164.9呢? 八粒豈不是每一粒價錢是$20.6125?
紅菜頭素菜花餃 ($164.90/ 八粒)
~ XO醬脆煎腸粉 ($78/ 一碟)
雖然是煎腸粉,但是也不覺得太肥膩,XO醬提升了腸粉的層次, 銀芽也是不可或缺;
XO醬脆煎腸粉
~ 海龍皇脆皮紅米腸 ($82/ 一碟)
紅米也是健康的代表, 紅米做的腸粉皮相當晶瑩漂亮,裏面的脆皮加上帶子蝦粒等,口感豐富,可以蘸上醬油同吃;
海龍皇脆皮紅米腸
~ 蘋果鹹水角 ($116/ 六件)
平常的鹹水角是鵝蛋型,但是這裏的鹹水角造成圓形, 取名蘋果鹹水角,味道正常,亦不油膩;
蘋果鹹水角 ($116/ 六件)
~ 雪山叉燒包 ($136/ 六個)
皮薄餡料多,外層雪山甜甜地少少脆,不過小心吃時失儀啊;
雪山叉燒包 ($136/ 六個)
~ 蘿蔔手作千絲酥 ($68/ 三件)
這一道點心賣相非常漂亮,手工精細,頭尾還有芝麻粒作為點綴, 我吃了半件,酥皮鬆化,蘿蔔絲清甜,好!
蘿蔔手作千絲酥
~ 松露珍菌生煎包 ($272/ 八個)
這個生煎包裏面是一些雜菌加入一些松露,一口咬開已經有很香的松露味道,相當突出,而且這是一個素包也不會太過膩滯,外型像一片葉子,亦相當漂亮;
松露珍菌生煎包 ($272/ 八個)
 ~ 海苔帶子春卷 ($88/ 三條)
三條春卷打斜切成六件,可以看到春卷內有紫菜和帶子,春卷的皮用格仔模具壓成 (像窩夫),碟上灑滿切成碎碎的綠色蔥粒,賣相說是相當有心思。不過春卷皮入口稍嫌過硬,如果餡料增加,相對令春卷體積加大,應該可以令春卷更加鬆脆,幸好這件春卷還不算油膩, 加入喼汁仍然可口;

其實我不建議硬要把一些原來已經很美味的食物壓成流行的窩夫狀;例如茶木的牛角包窩夫,簡直不知所謂;連美心西餅店也有所謂麻糬窩夫售賣,我真的不會想試。
海苔帶子春卷
~ 至尊蜜汁叉燒 ($298)
叉燒上枱熱辣辣,但每件似乎切得過厚,每件約有一吋有多,叉燒肥瘦參半,入口鬆化,蜜汁甜美。 最後這碟叉燒竟然吃剩一半,可能太久沒有見面有很多話要說,因此我也沒拍太多照片。

不過比起故宮博物館內的「璟瓏軒」出品的叉燒就給比下去了 (有興趣可以看一下我2023年12月26日對於「璟瓏軒」的食評)。
至尊蜜汁叉燒
~ 蟹肉桂花炒米粉 ($238)
米粉炒得很乾身,蟹肉雖然不算太鮮味,但份量頗多,特別是桂花做得相當出色,炒得非常細小;桂花原來是用雞蛋炒碎,看上去似桂花, 所以稱為桂花!
蟹肉桂花炒米粉
~ 紅燒魚榆耳豆腐 ($188)
這一碟榆耳豆腐賣點是榆耳而不是豆腐,想想酒樓的用意: 榆耳音與如意相同,又與酒樓名字「如」及酒店名字「如心酒店」一致。所以這一道紅燒榆耳豆腐挺有意思。

豆腐入口非常嫩滑,榆耳則口感脆嫩,肉質肥厚, 味道鮮味又富彈性。

榆耳是生長於榆木墩上,形態與黑木耳相似,但色呈紅棕色。榆耳低脂肪,含豐富蛋白質及纖維,有助通便及調節腸胃,調節身體新陳代謝,可說是營養豐富。
紅燒魚榆耳豆腐
~ 當紅脆皮炸子雞(全隻) $598
這碟炸子雞上枱時,只是看見碟上的炸蝦片,還記得我小時候隨爸媽去參加宴會, 炸子雞上枱時就有很多蝦片伴隨着,我就最喜歡吃那些七彩蝦片。今天的蝦片也很受歡迎,幾乎吃光,因為我已經很飽,所以沒有吃蝦片。
當紅脆皮炸子雞(全隻)
炸子雞已全部去骨,皮脆肉嫩,可蘸上酒樓提供的淮鹽或喼汁,不過因為這道炸子雞烹煮前經已醃製過,所以入口已有一些鹹味,直接吃也很美味;
當紅脆皮炸子雞(全隻)
吃剩的食物我打包拿回家享受,嘻嘻!
小食琥珀合桃 ($56/2 小碟)
茶位 $200/ 八位)

酒店還設有代客泊車,單一消費滿$300可享三小時免費代客泊車。酒店住客還有全單食品八折優惠。👍

我們今天的午餐主要是與遠道而來的親戚相聚,互相問候關心,互相祝福身體健康並要快樂的過日子,大家都非常珍惜這短短的午膳時光,而且看見姨丈精神也不錯,我們都稍為放心,希望不久的將來能夠再次聚在一起談談笑吃吃飯。

最後我一定要讚揚這家酒店餐廳的所有員工,由我到達如心酒店7樓「如」入座開始,我就感覺到餐廳員工的細心和服務周到,在這裏隨時可以找到員工為你服務,而且每位員工都相當主動,我們結帳離開後,除了幫忙我們在門口合照,更主動走到遠處的升降機為我們擋住升降機門,等待每一位客人進入離開。

強烈推薦這一間酒樓,除了食品質量好,環境舒適之外,最重要是禮貌周周的員工令客人感覺被尊重和受歡迎。
2024-03-15
用餐时段
蝦餃 ($176 / 八粒)
紅菜頭素菜花餃 ($164.90/ 八粒)
XO醬脆煎腸粉
海龍皇脆皮紅米腸
蘋果鹹水角 ($116/ 六件)
雪山叉燒包 ($136/ 六個)
蘿蔔手作千絲酥
松露珍菌生煎包 ($272/ 八個)
至尊蜜汁叉燒
蟹肉桂花炒米粉