2025-06-11
位於銅鑼灣❣︎如意❣︎係一間廚師發辦嘅日本🇯🇵菜餐廳,呢間係我呢一年內食過最高質嘅Omakase🤤除左食材新鮮,師父嘅廚藝亦非常精湛👍🏻餐廳為慶㊗️6️⃣周年紀念,而家仲做梗66折優惠🥳你地都快啲去試下啦,呢到經常滿座架👍🏻真係超級推薦🫶🏻我到而家個口仲念念不忘😝❣︎前菜三點❣︎✫彡陳皮蕃茄✫彡酸酸甜甜,甘咸又清香,非常清涼爽口。✫彡大蔥玉手蛋卷✫彡蛋卷甘香油潤,仲要微暖🤤師父功架十足👍🏻✫彡核桃小魚仔✫彡核桃有濃郁堅果香味,加埋炒香嘅魚乾仔🤤咸香脆口👍🏻❣︎刺身四款❣︎✫彡北海道碟魚三食✫彡薄切🜚肉質細嫩鮮甜。輕輕燒過嘅魚邊🜚油脂更豐富更鮮甜。內有海膽🜚充滿海水鮮甜味🤤更提鮮。✫彡黑鯥魚刺身✫彡肥美帶甜🤤👍🏻肉身彈口。✫彡兵庫縣波月蠔➕赤貝✫彡蠔🦪味澎湃🤤肉厚勁creamy,面頭有層柚子啫喱,令口感更清爽 ,赤貝鮮甜濃郁。❣︎大吞拿中吞拿魚三文治❣︎肥拖羅➕瘦拖羅🤤一次過食晒,真係好滿足唷,入口即溶,油香四溢,中間有紫蘇葉有微微甜味。❣︎和食❣︎✫彡北海道帆立貝配松葉蟹羹✫彡煎過嘅帆立貝柔軟Q彈,非常鮮甜,蟹羹有濃郁嘅海水🌊味道🤤一齊食,口感非常好👍🏻❣︎壽司🍣四款❣︎✫彡地金目鵰✫彡魚肉口感豐腴,後勁甘甜👍🏻✫
❣︎前菜三點❣︎
✫彡陳皮蕃茄✫彡
酸酸甜甜,甘咸又清香,非常清涼爽口。
✫彡大蔥玉手蛋卷✫彡
蛋卷甘香油潤,仲要微暖🤤師父功架十足👍🏻
✫彡核桃小魚仔✫彡
核桃有濃郁堅果香味,加埋炒香嘅魚乾仔🤤咸香脆口👍🏻
❣︎刺身四款❣︎
✫彡北海道碟魚三食✫彡
薄切🜚肉質細嫩鮮甜。
輕輕燒過嘅魚邊🜚油脂更豐富更鮮甜。
內有海膽🜚充滿海水鮮甜味🤤更提鮮。
✫彡黑鯥魚刺身✫彡
肥美帶甜🤤👍🏻肉身彈口。
✫彡兵庫縣波月蠔➕赤貝✫彡
赤貝鮮甜濃郁。
❣︎大吞拿中吞拿魚三文治❣︎
❣︎和食❣︎
✫彡北海道帆立貝配松葉蟹羹✫彡
❣︎壽司🍣四款❣︎
✫彡地金目鵰✫彡
魚肉口感豐腴,後勁甘甜👍🏻
✫彡牡丹蝦✫彡
擺盤精緻😍面頭鋪上食用金箔,成件藝術品噤👍🏻內有蝦膏,肉質緊緻又鮮甜。
✫彡梭子魚✫彡
肉質鮮美柔嫩🤤魚皮充滿油香。
❣︎海膽三文魚籽❣︎
海膽份量超多🤤味道鮮甜濃郁,加埋三文魚籽爆汁嘅口感,呢個組合超邪惡😈但每一啖都令口腔充滿幸幸福感🤤🤤
❣︎碎蔥吞拿魚腩手卷❣︎
吞拿魚腩油脂豐富🤤入口即溶,內有雪魚片同蔥花增加口感,而紫菜師父微微興熱過,更加脆口👍🏻
❣︎野菜烏冬❣︎
湯頭清清地,食埋佢夠晒飽肚。
❣︎水信玄餅❣︎
最後結尾😬來一個日式🇯🇵傳統甜點,質地似果凍,非常清爽。