2025-05-16 490 浏览
朋友話發現咗呢間好運泰國美食,話係間街坊小店,價錢親民但啲嘢食好有傳統泰國風味,今次特登去試下!首先嚟講,佢哋嘅招牌黯然銷魂飯真係冇浪得個名!個蛋煎得金黃蛋液未全熟,切開嗰陣蛋汁流哂出嚟,配埋啲燒得香噴噴嘅叉燒同香噴噴嘅白飯,簡簡單單就已經好滿足!最緊要係佢啲叉燒夠香夠嫩,完全冇韌身嘅問題。青木瓜沙律就更加正!個青木瓜爽脆清甜,配埋花生同蝦乾,酸辣適中,食落去開胃醒神,完全冇咩怪味。泰式燒牛肉就香辣夠味,啲牛肉燒得啱啱好,冇嚼不爛嘅問題,配埋佢個特製辣醬,香辣過癮!香葉辣椒肉碎炒飯雖然叫少辣,但係香料味夠晒濃,個香葉香氣撲鼻,肉碎炒到粒粒分明,唔會一嚿嚿咁,飯粒都係粒粒分明,完全冇濕淋淋嘅問題。最令我驚喜嘅係串燒!雞腎串同雞心串食落去香口彈牙,完全冇雜味,調味入味又唔會太重,連平時唔食內臟嘅朋友都讚好!總括嚟講,呢間好運泰國美食真係街坊價就食到地道泰國味,份量夠,價錢又親民,最緊要係啲嘢食真材實料,啲調味又夠道地!

2025-04-06
  • 香葉肉碎飯
2025-05-12 506 浏览
好耐之前嚟過新蒲崗廣場2樓嘅好運燒烤,印象中平價得來環境幾好,今日二訪食吓平價泰國菜。呢度喺2樓自成一角,除咗擺滿泰國布飾幾有泰國風情之外,細心留意吓啲Figure擺設都好得意😂唔起眼但幾好坐,同Fd嗌啲串燒小酌聚下一流白鱔串 $24幾好食同抵食,食到燒得香脆嘅魚皮,都算鮮香雞全翼 $20 雞肉燒得仲好滑亂,火候唔錯,肉質Juicy,推介泰式燒牛肉 $78 估唔到牛嘅份量真係咁多!成塊薄牛扒香煎😆做到焦香效果,個人鍾意牛肉串燒嘅質地多啲泰式叉燒(例牌) $88叉燒已經切好一嚿嚿,份量都幾多,有成24舊咁多,好抵食。味道上,叉燒用蜜汁調味,有啲似中式,再加少少酸汁提鮮;另外胡椒味會偏重,調味相對冇中式咁濃郁泰式串燒飯 $68 已配太陽蛋,豬、牛、雞串燒各一串。賣相唔錯,個人而言最鍾意雞肉串燒,肉汁相對彈牙泰式奶綠 $20食濃味的泰國野,當然要配返一杯經典嘅泰式奶綠爽吓啦😌
好耐之前嚟過新蒲崗廣場2樓嘅好運燒烤,
印象中平價得來環境幾好,今日二訪食吓平價泰國菜。
呢度喺2樓自成一角,除咗擺滿泰國布飾幾有泰國風情之外,
細心留意吓啲Figure擺設都好得意😂
唔起眼但幾好坐,同Fd嗌啲串燒小酌聚下一流

白鱔串 $24

幾好食同抵食,食到燒得香脆嘅魚皮,都算鮮香

雞全翼 $20

雞肉燒得仲好滑亂,火候唔錯,肉質Juicy,推介

泰式燒牛肉 $78

估唔到牛嘅份量真係咁多!成塊薄牛扒香煎😆
做到焦香效果,個人鍾意牛肉串燒嘅質地多啲

泰式叉燒(例牌) $88

叉燒已經切好一嚿嚿,份量都幾多,有成24舊咁多,好抵食。
味道上,叉燒用蜜汁調味,有啲似中式,再加少少酸汁提鮮;
另外胡椒味會偏重,調味相對冇中式咁濃郁

泰式串燒飯 $68

已配太陽蛋,豬、牛、雞串燒各一串。賣
相唔錯,個人而言最鍾意雞肉串燒,肉汁相對彈牙

泰式奶綠 $20

食濃味的泰國野,當然要配返一杯經典嘅泰式奶綠爽吓啦😌

2025-05-07
2025-04-13 436 浏览
知道新蒲崗有呢間又平又好食嘅泰菜餐廳,即刻今晚去試下係咪咁好食。4串串燒(雞肉,豬肉,免治雞肉串,翠肉瓜)食得出幾串肉類串燒個火候燒得剛剛好,外面燒到微微有啲脆口感覺,同時保留到裏面肉汁。而翠肉瓜同樣咬落好juicy。串燒係分別跟酸辣嘅泰式醬同沙嗲醬一齊食,兩個醬(沙嗲醬&泰式酸辣醬)都好夾啲串燒。泰式炒通菜碟菜上枱嗰陣見到個份量都算幾多,落單嗰陣我係揀左小辣,但對我呢個唔食得辣嘅人嚟講,個辣度係剛剛好,我鍾意呢度係用比較粗嗰隻通菜,食落會比幼身嗰隻有口感多啲,再加埋啲炸蒜一齊炒,好夠鑊氣。泰式脆皮燒五花肉飯落單嗰陣店員話呢度嘅燒肉飯係推介,所以我地都嗌左一份試下。呢度嘅泰式燒肉同喺泰國食嘅一樣塊皮脆卜卜,下面連住肥瘦交替嘅豬肉,碟飯大約有7至8舊燒肉,加埋個醬汁食好開胃。青檸梳打呢個天氣飲,冇得輸。椰汁紅豆冰椰汁好夠香濃,紅豆煮得夠淋。芒果糯米飯用左蝶豆花糯米飯配白糯米飯,好軟糯,椰汁好香,芒果切到一粒粒好香甜。總括嚟講呢間泰菜性價比好高。

4串串燒(雞肉,豬肉,免治雞肉串,翠肉瓜)

泰式炒通菜

泰式脆皮燒五花肉飯

青檸梳打
呢個天氣飲,冇得輸。

椰汁紅豆冰
椰汁好夠香濃,紅豆煮得夠淋。

芒果糯米飯

總括嚟講呢間泰菜性價比好高。
2025-04-13
泰國旅行的回憶念念不忘,回到香港後,對於泰菜的熱愛只係愈發強烈,百吃不厭。約親戚食飯,作為街坊的他們,都推介新蒲崗的「好運泰國美食」,又再次品嚐到正宗的泰國味道。⟢ 1. 肉碎生菜包新鮮生菜包裹著香噴噴熱辣辣的肉碎,肉碎中加入了香料與花生碎,非常惹味又富有辣香,一口又一口停不下來。其實生菜包除了惹味,還充滿健康感,適合想要輕食的人。⟢ 2. 泰式炒金邊粉(蝦肉)經典泰國街頭小吃,餐廳將金邊粉炒得非常地道,色澤金黃誘人。金邊粉非常有口感,而且蝦肉鮮甜,再搭配脆口的豆芽和花生,最後再添加酸酸的檸檬汁,整道菜更加提味,還原度十足。⟢ 3. 芒果糯米飯芒果糯米飯是泰式甜品必點之選。芒果非常鮮甜,搭配著香甜的椰漿糯米飯,無論是外觀還是味道都出色。值得一提的是,糯米飯有白糯米和紫米兩種,非常有趣,亦可以作打卡之用。⟢ 4. 椰汁冰 | 龍眼冰椰汁冰奶香味濃郁,龍眼冰則口感清爽。難怪這麼多街坊都推介好運泰國美食吧。喜愛泰國菜的,真的要親自來品嚐一下!
泰國菜
⟢ 1. 肉碎生菜包
肉碎生菜包
⟢ 2. 泰式炒金邊粉(蝦肉)
⟢ 3. 芒果糯米飯
⟢ 4. 椰汁冰 | 龍眼冰
椰汁冰奶香味濃郁,龍眼冰則口感清爽。
椰汁冰、龍眼冰
2025-01-12
泰國菜
椰汁冰、龍眼冰
2025-06-27 0 浏览
今日朋友帶咗我去新蒲崗廣場嘅「好運泰國美食」食泰國菜,位置都幾唔起眼,真係地膽先會發掘到呢啲美食寶藏。餐廳雖然唔算好大,但食物質素同價錢都唔錯,啱曬街坊。馬拉盞椰菜苗鑊氣十足,馬拉盞嘅鹹香同椰菜苗嘅爽脆配合得剛剛好,好啱送飯!主菜方面,青咖哩豬頸肉個青咖哩味道不過不失,豬頸肉份量唔算少,我哋另外散加咗香酥薄餅蘸汁食!泰式乾炒河鑊氣超夠,河粉炒得乾身唔油膩,配料亦足,豬肉片嫩滑唔會韌,平凡唔需要整色整水,但已經超級好食。最後嘅芒果糯米飯為呢餐畫上完美句號,芒果香甜,糯米飯軟糯,有六粒細細粒可以幾個人分,椰汁另上,可以鍾意先點嚟食。總括而言,呢度性價比算高,味道唔錯,支持小店!

總括而言,呢度性價比算高,味道唔錯,支持小店!
餐廳的氛圍輕鬆舒適,菜品色彩豐富,讓人感受到濃厚的泰國風情。菜單上的選擇多樣,令人期待。泰式炒金邊粉配蝦金邊粉煮得恰到好處,滑順且有嚼勁,色澤讓人食慾大開。調味適中,鹹香的醬汁與新鮮的配料完美融合,讓每一口都充滿了泰式的香氣,檸檬的酸味則為整道菜增添了清新的層次感。我喜歡吃海鮮,所以選了蝦,另有牛、豬、雞作選擇。新鮮椰青椰汁清甜可口,椰肉柔軟,十分解渴。椰子的清甜與香氣完美融合,讓人感受到自然的清新,作為餐後甜品再合適不過。整體而言,這次的用餐體驗令人愉快。無論是泰式炒金邊粉還是新鮮椰青,都展現了餐廳對食材的用心與烹飪技巧。

菜單上的選擇多樣,令人期待。

泰式炒金邊粉配蝦

新鮮椰青

2025-06-21 0 浏览
若不是看網上推, 真不知有這小店朋友想吃泰菜, 在網找到此店便去試試, 原來在一個商場內面一入到去已被大大的魚缸吸引, 職員竟然給我一個近魚缸枱開餐,很開心說番正題, 我們一口氣點了牛肉,  豬肉丸串燒, 蟹肉煎蛋餅, 濕炒豬河, 海南雞飯, 仲有龍眼冰, 乳酸梳打飲品都是比淡味, 適合香港人串燒很快便到, 正常發揮, 其實串燒有超多選擇, 下次再試其他 海南雞飯是職員推薦, 很正沒骨, 雞很滑, 飯也很香, 濕濕地很開胃, 有三種醬給我們選蛋餅很大份, 和我想像不同, 不是太熱氣, 適合我呢 喜歡香口食物但怕熱氣的人, 其實是炒蛋包住蟹肉, 新穎炒河大大碟, 抵食夾大件, 不太油, 他們是用幼河粉炒的, 加埋菇, 豆醬, 芥蘭炒, 多數泰國餐廳用很粗的河粉, 而且不太多汁, 令我們油膩感減少,值得一讚值得一讚是出菜很快, 食物很快到齊, 可以邊傾一邊吃最後埋單只二百多, 三百也不用, 因為免加一,  下次要試埋咖哩香港現在經濟很差, 大家多點支持小店, 不想讓它們默默消失
若不是看網上推, 真不知有這小店

朋友想吃泰菜, 在網找到此店便去試試, 原來在一個商場內面

飲品都是比淡味, 適合香港人

值得一讚是出菜很快, 食物很快到齊, 可以邊傾一邊吃

香港現在經濟很差, 大家多點支持小店, 不想讓它們默默消失
2025-06-15
2025-06-19 169 浏览
喺新蒲崗想食平靚正泰國菜?今日誤打誤撞試咗間喺新蒲崗廣場裏面嘅好運泰國美食,可以入考慮之列。而且雖然佢地點唔起眼,但係當日晚市去都叫做有啲人氣,而且外賣單不斷,算受街坊歡迎。頭盤泰式炸蝦餅炸得香脆,蝦膠打得夠彈牙,平面切開仲見到一粒粒蝦,點泰式辣醬更加醒胃。另外餐廳都有提供串燒,我哋叫咗三串雞肉串燒,雞肉嫩滑又烤得香口,蘸沙嗲醬好惹味。菠蘿海鮮炒飯用個菠蘿換裝住,炒飯裏面有提子乾、魷魚、大蝦、肉鬆、粟米、青豆等配料豐富,味道酸甜開胃,但唯獨是係冇咗主角菠蘿,唔肯定係落漏咗定係本身冇。 馬拉盞椰菜苗,菜苗好有咬口但係無渣,馬拉盞嘅鹹香非常惹味,啱我口味! 我哋最後仲叫咗個甜品。泰國菜嘅甜品當然唔少得就係芒果糯米飯,芒果新鮮香甜,糯米飯食落仲係暖笠笠,加少少椰汁食,完美作結! 整體而言,呢間泰菜小店價錢親民,味道正宗,絕對值得支持!

整體而言,呢間泰菜小店價錢親民,味道正宗,絕對值得支持!
街坊商場裡找到的泰國菜📍地點:新蒲崗🍽️菜式:泰國菜💰人均消費:午餐 / 晚餐 HK$60~100🔖服務費/ 茶位:❎/ ❎🧻餐巾/ 濕紙巾:❎ / ❎🪑座位類型:方枱/ 長枱 / 卡位📝落單方式:侍應生落單免費🅿️:❎【泰式炒雞肉金邊粉】💰HK$68金邊粉吸收了濃郁醬汁,口感柔韌而不軟爛。花生與豆芽增加層次感,酸甜辣交織,每一口都是熱情洋溢的泰國風情。【泰式豬頸肉飯】💰HK$61烤出的豬頸肉外焦內嫩,肉質彈牙而充滿肉汁。搭配特製醬料,甜微辣恰到好處,與米飯一同入口,令人無法抗拒。【墨魚丸串】💰HK$16彈牙的口感令人驚喜,完美襯托墨魚的鮮甜。【白鱔串】💰HK$24細緻的肉質與濃郁醬汁相互融合,微焦的外皮更添風味。【泰式蟹肉煎蛋餅】💰HK$66金黃酥脆的外皮包裹著細嫩的蟹肉,每一口都充滿海洋的鮮甜。搭配微辣甜酸醬,增添層次感。【龍眼冰(跟餐)】💰HK$12【泰國奶茶(跟餐)】💰HK$10@好運泰國美食🏷️祟齡街33號新蒲崗廣場2樓C38號舖#foodcourt #foodxcourtx #foodxcourtxSPK#新蒲崗搵食地圖 #新蒲崗美食 #新蒲崗 #泰國菜
街坊商場裡找到的泰國菜

💰HK$68

💰HK$61

【墨魚丸串】
💰HK$16
彈牙的口感令人驚喜,完美襯托墨魚的鮮甜。

【白鱔串】
💰HK$24
細緻的肉質與濃郁醬汁相互融合,微焦的外皮更添風味。

【墨魚丸串】【白鱔串】

#新蒲崗搵食地圖 #新蒲崗美食 #新蒲崗 #泰國菜

【墨魚丸串】【白鱔串】
【龍眼冰(跟餐)】【泰國奶茶(跟餐)】
2025-06-12 103 浏览
餐廳以其濃厚的泰國風味裝潢 吸引顧客,店內設計充滿東南亞風情,門口設有大型魚缸。餐點體驗我選了酸辣無骨鳳爪開胃小菜辣度適中,入口辣得過癮,酸味清新,令人胃口大開。無骨鳳爪口感爽脆,搭配洋蔥絲,增添了生辣的刺激感,層次豐富,洋蔥份量巨多。泰式皮蛋釀蝦餅每份包含兩隻皮蛋,搭配濃郁的蝦肉餡料,外層炸得金黃酥脆,內裡蝦肉啖啖肉,鮮味十足。皮蛋的獨特風味與蝦肉完美融合,沾上辣醬口味更佳。泰式炒芥蘭搭配麵豉醬炒製,味道濃厚,帶有微辣的口感,芥蘭保持鮮嫩爽脆,與醬汁的鹹香結合,簡單卻不失風味。蟹肉炒飯份量適中,不會過於沉重。飯粒炒得粒粒分明,散發濃郁的蟹肉香氣,加入少量三色豆拌炒,增添色彩與口感。
餐點體驗

2025-06-12
2025-06-12 82 浏览
今曰我去了位於新蒲崗廣場的「好運泰國美食」,店面雖不大但乾淨整潔,裝潢充滿泰式街頭風情,牆上掛著泰國風景畫和特色飾品,氛圍輕鬆。中午時分,同朋友點左幾款野食。泰式燒雞翼,雞翼外皮烤得焦香,肉質嫩滑且醃料入味,熱辣辣好好食。咖喱牛腩飯,才$58,咖喱汁濃郁,椰奶香突出,牛肉燉煮軟爛,少少辣,好惹味,正。 泰式船河,湯底鮮甜帶淡淡香料味,河粉順滑,牛肉片嫩滑美味。仲有牛丸同其他配料,口感豐富好味。另外,泰式蟹肉煎蛋餅,蛋餅厚實蓬鬆,蟹肉份量足且鮮甜,搭配甜辣醬仲好味。份量多好食。 整體來説,價錢合理,味道好,非常滿意。

整體來説,價錢合理,味道好,非常滿意。

2025-06-11 104 浏览
個frd係觀塘返工,加上我哋都鍾意食泰式,所以就嚟咗呢間『好運泰國美食』🇹🇭 店內嘅裝修都勁有泰風青咖喱牛🥘($72)青咖喱香氣非常濃郁,帶有一點微辣,牛肉煮得剛剛好,鮮嫩多汁🤤香酥薄餅🫔($32)香酥薄餅外皮酥脆,完美咁配搭青咖喱牛,每一口都係沾滿滿嘅青咖喱牛泰式炒金邊粉🍜($74)炒金邊粉是我最期待的菜品之一,果然沒有讓我失望!金邊粉炒得恰到好處,口感滑順,配料新鮮多樣,特別是豆芽和蝦仁,增加了菜的鮮味。每一口都讓人感到滿滿的幸福感😚鱔串🐟($48)白鱔串的鮮味也讓我同frd非常驚喜,烤得恰到好處,外焦內嫩,搭配特製的醬汁,味道💯💯💯牛肉串燒🍖($36)牛肉串燒的口感鮮嫩,每一口都充滿了牛肉的香氣,讓人一口接著一口,完全停不下來龍眼冰🍹($24)龍眼冰清爽可口,龍眼的香甜味,飲一啖瞬間消暑巨峰活乳酸梳打🍇($24)酸甜平衡得很好,喝起來非常清爽🧊

青咖喱牛🥘($72)

香酥薄餅🫔($32)

泰式炒金邊粉🍜($74)

鱔串🐟($48)

牛肉串燒🍖($36)

龍眼冰🍹($24)
龍眼冰清爽可口,龍眼的香甜味,飲一啖瞬間消暑

巨峰活乳酸梳打🍇($24)
酸甜平衡得很好,喝起來非常清爽🧊

2025-06-05 79 浏览
平時好少去新蒲崗,岩岩系附近有野做完,有人帶我去左間樓上鋪食泰國野,有炒粉麵之外,仲有串燒食!價錢幾抵又無加一!燒雞翼 $20雞翼個皮燒得幾脆,而且有啲燒烤味,幾惹味!燒白鱔 $24白鱔無骨,最岩配酸辣汁!燒牛肉 $18牛肉幾淋幾易咬開,配沙爹醬。喇沙摻摻 $64摻摻即系油麵加米粉,喇沙湯底有椰香味,食落去吾辣!碗麵入面都有吾少材料,例如:魚片、蝦、豆卜、炸豬皮,每樣都有2件,不過豆卜吾太吸到喇沙湯,麵就吸到!泰式奶綠 $20

燒雞翼 $20
雞翼個皮燒得幾脆,而且有啲燒烤味,幾惹味!

燒白鱔 $24
白鱔無骨,最岩配酸辣汁!

燒牛肉 $18
牛肉幾淋幾易咬開,配沙爹醬。

喇沙摻摻 $64

泰式奶綠 $20

2025-05-26 138 浏览
泰國癮忽然發作,但係又請唔到假去泰國旅行😈一於嚟新蒲崗呢間好運泰國美食,餐廳位於小店林立嘅新蒲崗廣場,定價真係親民,啱晒一大班朋友去刷餐勁😎呢個價位真係買少見少!泰式炸蝦餅幾乎每一間泰國菜都會有嘅前菜小食,炸得好香口🤭蝦肉肉質鮮美,口感好彈牙😀配上特製醬汁真係零舍醒神🤩青咖哩雞大大碟嘅青咖哩雞,雞肉份量驚人😬咖哩香辣混合一陣椰奶甜味,正正係泰菜最引人入勝嘅地方😋香酥薄餅食咖哩一定要配埋薄餅,先夠晒泰國風味😁泰式乾炒豬肉河鑊氣十足,非常香口🤪材料亦好豐富,以晚市嚟計六十幾蚊一碟真係物超所值😍芒果糯米飯泰國經典飯後甜品,當然唔能夠錯過啦😜香甜嘅芒果配上糯米飯軟糯嘅口感,真係一秒返咗去泰國街頭咁👍泰國奶茶、泰式檸檬茶食泰國菜要整返兩杯泰式飲品先夠地道🤣

呢個價位真係買少見少!

泰式炸蝦餅

青咖哩雞

香酥薄餅
食咖哩一定要配埋薄餅,先夠晒泰國風味😁

泰式乾炒豬肉河

芒果糯米飯

泰國奶茶、泰式檸檬茶
食泰國菜要整返兩杯泰式飲品先夠地道🤣
2025-05-24 115 浏览
今晚同朋友去新蒲崗搵食,行過商場見到間泰國菜館,價錢幾平民就試下啦! 首先叫咗個**蒜蓉炒芥蘭**,夠鑊氣又唔會太油,芥蘭爽脆仲有蒜香,好開胃!跟住個**菠蘿炒飯**都唔錯,炒得粒粒分明,仲有啲肉鬆,口感豐富。 最驚喜係個**香酥薄餅**,外皮脆到不得了,入面軟熟,點埋咖喱食真係無得彈!講到**黃咖喱海鮮**,椰香味濃但又唔會太辣,海鮮份量都算足,撈飯食一流。 另外叫咗**豬肉串燒**同**雞肉串燒**,燒得啱啱好,肉質嫩滑,點埋沙嗲醬更加惹味。 整體來講,呢間泰國菜性價比高,味道正宗又抵食,下次一定會再幫襯!

2025-05-23