2025-07-26
北角人應該都非常熟悉呢間川菜館「好運大排檔」,店家係25年嘅老店,主打抵食夾大件嘅鑊氣小炒、水煮系列、酸菜魚、雞煲、火鍋、川式涼菜等,鍾意食辣野嘅我經常都會同屋企人去食,而且店家仲開到凌晨時間,啱晒宵夜再啤一啤🍺藤椒酸菜魚招牌酸菜魚👍🏻我揀咗鱸魚轉番薯粉底,一大碗嘅份量足夠三四人分享,湯底每日以新鮮魚骨湯熬製,絕無味精就算飲埋啲湯都唔會覺得口渴,鱸魚肉質非常嫩滑鮮味,並且唔會有細骨,最適合用作酸菜魚,湯底加入大量酸菜、木耳、萵筍同番薯粉,「鮮、香、酸、麻」味道層次非常豐富,酸酸辣辣十分開胃回鍋肉呢度小炒嘅份量比起坊間多一倍,滿滿一大碟,回鍋肉脂肪比例均勻,外皮嘅部份食落去QQ彈彈,而且一啲都唔會覺得油膩,越嚼越香,再加入椰菜、豆腐乾、京蔥等,配以香甜濃郁嘅醬汁,真係會令你忍唔住食多碗飯魚香肉絲一樣係非常下飯嘅菜式😋肉絲、木耳絲、筍絲、香蔥同辣椒去翻炒,夠晒鑊氣,上枱時香氣撲鼻又熱辣辣,店家每一道菜都係即叫即炒,炒完即刻送上,確保客人可以食到最有鑊氣嘅小炒👍🏻魚香肉絲味道酸酸辣辣,一啖接一啖食唔停口鮮肉鍋貼鍋貼粒粒都好飽滿脹卜卜,用咗韭菜豬肉餡,皮夠薄又軟熟,底部煎到脆身,咬落去時仲充滿
藤椒酸菜魚
回鍋肉
魚香肉絲
鮮肉鍋貼
鍋貼粒粒都好飽滿脹卜卜,用咗韭菜豬肉餡,皮夠薄又軟熟,底部煎到脆身,咬落去時仲充滿肉汁,韭菜獨特嘅香氣加上肉嘅鮮味,香口之餘實在令人無法抗拒😋
📍好運大牌檔 (北角)
北角北角道33號和富豪庭地下B2號舖
人均消費:$200