2021-11-01 504 浏览
今日行開去九龍城,見到呢間好旺茶餐廳,門口好得意咁樣有個牌寫住酒鬼檔,因為好奇心入去睇睇,一問,店員話原來七點後有串燒食!嘩真係好有趣呀,所以坐低試吓,原來呢間茶餐廳仲有啤酒叫!即刻叫咗兩杯同朋友一齊飲!啤一啤佢!佢嘅串燒嘅選擇比想像中多,店員推介有一個雞嘅拼盤,一定要試,就即管試吓啦!,仲有一個叫蘭王蛋白蘆筍既串燒都好吸引!另外叫咗一般串燒都會嗌嘅燒茄子牛舌同埋雞翼。仲叫咗燒魷魚來送酒,仲有燒粟米等等。嘩!雞拼盤上枱好澎湃啊,有雞軟骨雞皮雞肉香蔥雞串燒雞腎同埋鵪鶉蛋呀!好奇問問鵪鶉蛋點解連殻,店員話因為可以連殻食㗎 !呢個叫做甲羅燒,喺日本好出名㗎!一口咬落鵪鶉蛋到!哇!個殼燒到卜卜脆好似薯片咁,裏面嘅蛋好香,配上佢嘅特色醬汁!真係一流呀!另外再試試佢嘅雞皮,真係不得了,薄脆香口!應該係我食過最好食嘅雞皮串燒啊,唔知師傅點燒嘅呢!佢壓都薄薄地吹波波,真係超級好食呀!佢另外嘅串燒肉都非常之好食,配上佢嘅醬汁好可口!同埋呢度嘅啤酒黑啤同埋普通啤都非常好飲,同串燒好夾呀!另外粟米!非常好食!有濃濃嘅牛油香,茄子都好有水準!都係一樣好味!燒魷魚都好味!另外一定要講講佢個蘭王白蘆筍卷呀!哇個蛋
今日行開去九龍城,見到呢間好旺茶餐廳,

即刻叫咗兩杯同朋友一齊飲!啤一啤佢!

另外粟米!
非常好食!有濃濃嘅牛油香,茄子都好有水準!
都係一樣好味!燒魷魚都好味!
另外一定要講講佢個蘭王白蘆筍卷呀!
哇個蛋香到不得了!佢用蘭王旦包住白露筍來燒,外軟內爽脆,口感十足。
另外燒雞翼都係數一數二之選!同燒雞皮一樣出色!
師傅技巧真係好勁!燒得好好味呀!
牛舌都非常好味!
另外甜品有燒菠蘿加冰沙,冰火嘅感覺10分好!完美嘅完滿左今晚呢一餐。
呢間茶餐廳真係估佢唔到,串燒嘅食品水準一流,遠勝於我食過嘅日本串燒舖,不過唯一可惜嘅係師傅手腳有D慢,要等待嘅時間比較長,但係食品水準真係高到不得了呀,比起真係去日本食更好味呀!
2021-09-30
  • 所有
2021-09-30 226 浏览
之前試過覺得好食,又來點個二人套餐。上菜比較快,但係個西蘭花用的蒜蓉唔新鮮,炒出來的菜唔算好食。個海南雞比較肥,味道都可以既,雞油翻係我最愛,一如既往好食。但係條魚就麻麻,首先唔識係咩魚,還不如蒸倉魚好食😓😓。上面的以為係豉汁,點知係無味的陳皮,成條魚屬於淡味道的。一餐飯落離有滴失望羅。奶茶還好吧。今日來早左無燒烤,燒烤會比較好食
九龍城除了泰國菜很有名,近來開了一些串燒店,類似日式居酒屋的路線 (不是川味那種),吃的是花費手工時間處理的精緻串燒,今日來 #酒鬼檔 chill下。 環境是茶餐廳與酒檔在一起,坐在門外座位能夠看著大廚逐一為你燒食物,好像日式廚師發板一樣,特別好feel。另外,坐在餐廳內有不少卡位,坐得舒適。 今次點了幾樣串燒和啤酒,放鬆一下。 雞肝醬多士 (廚師限定)上菜時感覺很高級,打卡一流,食落雞肝不會苦,調味剛好,濃味雞肝配合香脆多士,想像跟鵝肝多士一般,果然是廚師推介。 蘭王脆雞串 $32驚喜地好吃! 嫩口雞肉加上入面的雞軟骨,再燒得香脆,另外蘭王蛋先混和,再當醬汁配合雞肉,味道濃烈而有咬口,又不會太乾身。大蔥雞肉串 $28雞肉厚身而嫩滑,而且醃製過,所以不會特別調味或點汁已經很夠味,大蔥燒的很香。京蔥燒肥牛 $28經典中菜的京蔥牛,原來製成串燒後,感覺清新,肥牛的肥瘦適中,加上少量燒汁調味,兩者一起吃,不會太油膩。 豚肉韭菜花卷 $28韭菜份量多,因此味道很明顯,配合燒好的豚肉肉汁,味道恰到好處。 生燒鵪鶉蛋 $28鵪鶉蛋先經過秘製處理,然後燒得半熟狀態,加上醬汁調味,老板建議連殼一起食,

今次點了幾樣串燒和啤酒,放鬆一下。

雞肝醬多士 (廚師限定)

蘭王脆雞串 $32

大蔥雞肉串 $28

京蔥燒肥牛 $28

豚肉韭菜花卷 $28

生燒鵪鶉蛋 $28
鵪鶉蛋先經過秘製處理,然後燒得半熟狀態,加上醬汁調味,老板建議連殼一起食,很有風味。

雞腎 $15
以日式處理,食落爽口唔韌,加上秘製醬汁調味,配啤酒很夾。

自從屯馬開通真的很興奮,九龍城就變得更容易去😂,更加會想過去食飯。而今日小編就行完九龍城廣場就要搵野食喇,行過見到一間茶記竟然有串燒食🍢,寫住「酒鬼檔」,見幾特別就不如就試下呢間 ,食飯又食串燒🍽。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑椒牛仔骨煲 $88牛仔骨配黑椒汁真係無得頂👍,小編叫小菜一定要點嚟食。 牛仔骨肉鬆軟,大人小朋友都啱食👏,用煲仔焗住更惹味。 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈西蘭花炒鮮魷 $68西蘭花煮得比較淋身,菜既甜度啱啱好,怕會有苦味鮮魷既數量以兩人嚟講啱啱好👀小編對鮮魷特別喜愛,餐廳無用刀介開鮮魷變得長身又幼🦑入口就無咁彈牙,不過就滑身唔洗𡁻太耐。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦串燒🎈雞軟骨 $14雞軟骨香脆,唔難咬碎🍗最好當然係襯熱食,香口既食物,人人都啱✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈大蔥雞肉串 $28一口大蔥,一口雞肉👄入味爽口,雞肉juicy💦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈蠔 $19/隻蠔上面放左蒜蓉、辣椒、蔥花☘入口食到醋味、略有些少咸不過整體19蚊都幾大隻✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦總結:以一間茶餐廳嚟講有串燒食都係幾特別,而位置好近九龍城廣場,行出嚟過一條街就到
🎈黑椒牛仔骨煲 $88
牛仔骨配黑椒汁真係無得頂👍,小編叫小菜一定要點嚟食。
牛仔骨肉鬆軟,大人小朋友都啱食👏,用煲仔焗住更惹味。
🎈西蘭花炒鮮魷 $68
西蘭花煮得比較淋身,菜既甜度啱啱好,怕會有苦味
鮮魷既數量以兩人嚟講啱啱好👀
小編對鮮魷特別喜愛,餐廳無用刀介開鮮魷變得長身又幼🦑
入口就無咁彈牙,不過就滑身唔洗𡁻太耐。
串燒
🎈雞軟骨 $14
雞軟骨香脆,唔難咬碎🍗
最好當然係襯熱食,香口既食物,人人都啱
🎈大蔥雞肉串 $28
一口大蔥,一口雞肉👄
入味爽口,雞肉juicy💦
🎈蠔 $19/隻
蠔上面放左蒜蓉、辣椒、蔥花☘
入口食到醋味、略有些少咸
不過整體19蚊都幾大隻
總結:
以一間茶餐廳嚟講有串燒食都係幾特別,而位置好近九龍城廣場,行出嚟過一條街就到🚶‍♂️。「酒鬼檔」呢個名非常有特色,同朋友嘆下啤酒食串燒都幾Chill🍻,而當中串燒有個特別選項🤫,小編果日就無緣一試,想試既朋友記得過黎試下係咩黎架!!

黑椒牛仔骨煲
西蘭花炒鮮魷
2021-09-19
黑椒牛仔骨煲
2021-09-20 261 浏览
收工💼行過見到呢間茶餐廳門口有個🍺酒鬼檔,原來可以飲番杯🍻同埋食串燒😮,所以就入去試吓!一坐低就有例湯🥣飲,好傳統茶記 feel,例湯🥣無落味精,清爽🤤好飲又開胃!伙記推介👍煎封䱽魚🐟勁香口,感覺係半煎炸🔥令到外皮好🤩鬆脆,部分魚旗同埋骨都脆到😋食得!入面魚肉仲係好鮮嫩多汁🤤,一試難忘!啫啫生菜煲🍲份量十足,生菜🥬新鮮爽口👍。左起:京蔥燒肥牛、大蔥雞肉串、豚肉韭菜花卷。京蔥燒肥牛望落去有少少🤏乾身,不過入面嘅京蔥好爽口多汁🤤。大蔥雞肉串好大件,🐓雞肉 juicy,最特別嘅係佢用雞皮包住大蔥來燒🔥,雞皮香脆大蔥爽口多汁😋層次感豐富!豚肉🐖韭菜花卷入面係滿滿嘅韭菜,豚肉🐖香韭菜爽,一齊食唔會有油膩感👍。蘭王脆雞串嘅脆雞串係🐓雞肉同雞軟骨撈埋一齊造成嘅🤩,入口啖啖肉又好爽脆😍,沾上🇯🇵蘭王蛋🥚黃醬油一齊食好香好滑好有層次😋!秋葵🔥燒得啱啱好,🤤醬油味突出得來仲食到秋葵嘅鮮味。生燒🔥鵪鶉蛋🥚好特別,佢係原粒連殼🔥燒連殼食😮,佢個蛋殻🥚燒到好鬆脆,咬落有好香濃嘅醬油味😋,蛋香跟住喺之後散發出來而且好嫩滑🥰。總結來講呢度幾特別🤩可以食茶餐廳小菜🍲又可以食串燒🔥一次過滿足晒,食物製作用心有特色又好味

啫啫生菜煲🍲份量十足,生菜🥬新鮮爽口👍。

左起:京蔥燒肥牛、大蔥雞肉串、豚肉韭菜花卷。
京蔥燒肥牛望落去有少少🤏乾身,不過入面嘅京蔥好爽口多汁🤤。

秋葵🔥燒得啱啱好,🤤醬油味突出得來仲食到秋葵嘅鮮味。

總結來講呢度幾特別🤩可以食茶餐廳小菜🍲又可以食串燒🔥一次過滿足晒,食物製作用心有特色又好味🤤而且價格💰相宜,外面又泊到車🚗,係晚飯宵夜嘅好去處!
用餐时段
2021-08-23 72 浏览
食暈九龍城前幾天晨運完路過看到這家酒鬼檔看真㸃發現原來是家茶記😮真有趣於是今天來一趟食個茶記早餐沙爹牛肉出前一丁 $39+$2跟 太陽蛋 魚蛋 多士啡走好像..很小可轉出前一丁只加$2?還是在下錯覺?牛牛有點多筋變相肉質沒有很滑😶不過多士在下覺得做得不錯烤得2邊都是香脆的而不是像其他茶記般只烤一邊只是對在下而言有點乾於是伴著麵湯吃掉服務方面普通的餐廳都不一定會做到「基本」而身為一家茶記的他們真的做突了不少好到+01值得加分環境方面同樣有大多茶記必備的大電視播著早晨新聞整體而言也算是乾淨企理希望這些優質之處都能好好保持
食暈九龍城

食個茶記早餐

沙爹牛肉出前一丁 $39+$2
跟 太陽蛋 魚蛋 多士
啡走

好像..很小可轉出前一丁只加$2?
還是在下錯覺?
而不是像其他茶記般只烤一邊
只是對在下而言有點乾
於是伴著麵湯吃掉

服務方面
普通的餐廳都不一定會做到「基本」
而身為一家茶記的他們
真的做突了不少
好到+01
值得加分

環境方面同樣有大多茶記必備的大電視播著早晨新聞
整體而言也算是乾淨企理
希望這些優質之處都能好好保持
2021-08-23
$41 (早餐)
2021-08-19 285 浏览
星期日下午,我剛剛在「尖沙咀」海傍大型購物商場裡面,購買和享用了濃縮咖啡「Espresso」,混合甜味牛乳軟雪糕「Cremia」出來的軟雪糕咖啡甜品「Affogatto」。之後我離開「K11 Musea」,乘搭港鐵「屯馬綫」前往「宋皇臺站」,出站之後我徒步前往光顧位於「九龍城」「侯王道」的茶餐廳食店「好旺茶餐廳」。「好旺茶餐廳」餐牌裡面,有一款跟一般茶餐廳不同的食品,就是廚房即場劏新鮮海水魚,即場蒸煮出來的「是日海鮮餐」,新鮮海水魚包括有「黃花魚」、「泥鯭」、「䱽魚」在內。我點了一客「是日海鮮餐」,至於「是日海鮮餐」裡面的海水魚,我選擇了享用「豉汁蒸䱽魚」。「好旺茶餐廳」「是日海鮮餐」除了「豉汁蒸䱽魚」之外,還包括有一碗白飯和一碗味道鮮甜的老火湯。至於「豉汁蒸䱽魚」實際製成品裡面的味道,「䱽魚」魚肉可能是因為新鮮劏和蒸煮的關係,所以「豉汁蒸䱽魚」的實際口感感覺十分新鮮和嫩滑。而且「䱽魚」魚肉裡面的骨頭不多,不需要花心思用筷子挑走骨頭,就可以立刻起筷享用「䱽魚」鮮甜魚肉。至於「䱽魚」魚肉裡面的實際味道,「䱽魚」除了魚肉味道十分新鮮和甜之外,還額外吸收「豆豉」裡面的微微甜味,跟「豉汁」裡面

至於「䱽魚」魚肉裡面的實際味道,「䱽魚」除了魚肉味道十分新鮮和甜之外,還額外吸收「豆豉」裡面的微微甜味,跟「豉汁」裡面的鮮鹹味道。

或許是因為我從「好旺茶餐廳」「豉汁蒸䱽魚」裡面食到濃厚而新鮮的魚肉甜味,所以甚至在套餐冰凍飲品「凍奶茶」裡面,喝到濃厚淡奶甜味和紅茶茶味。

至於「好旺茶餐廳」樓面的實際環境因為冷氣機已經開動,冷氣機空調裡面的偏涼氣溫和氣流,都已經流傳整間茶餐廳的樓面,加上電視機沒有播放新聞,令我光顧「好旺茶餐廳」過程變得十分舒暢。

豉汁蒸䱽魚

最後「好旺茶餐廳」「豉汁蒸䱽魚」配白飯、「老火湯」跟「凍奶茶」而成的「是日海鮮餐」,「是日海鮮餐」最後的總價錢都只需要港幣六十一元而已,感覺頗為抵食。

如果老豆還在的話,我或許會介紹他來「九龍城」光顧「好旺茶餐廳」,試試「好旺茶餐廳」的「梅菜蒸鯇魚」套餐,可惜他現在已經離開了,要看看阿媽對「好旺茶餐廳」「是日海鮮餐」有沒有興趣了。
2021-07-25
等候时间
25 分钟 (堂食)
豉汁蒸䱽魚
原本以為呢間係燒烤檔,入到先發覺係茶餐廳,問左一下,先知原來都係有燒烤賣架。 3個人點左個二人餐,海南雞加蒸魚,不得不說,個雞油翻好好味,本來五打算食都叫多碗。 其次就係燒烤啦,叫左個蘭王蛋雞柳,蘭王蛋係真係生食都五腥,最好食個燒雞翼,外皮香脆,內里入味,驚艷
,最好食個燒雞翼,外皮香脆,內里入味,驚艷
2021-08-11 88 浏览
上星期我們又到九龍城晚餐,去了候王道的好旺茶餐廳,紅白格門面都幾搶眼,感覺唔似一般茶餐廳,加上門口位有食串燒同飲啤酒。餐廳食物款式多,有煲仔菜、小菜小炒、湯飯、蒸餸、套餐等等。我們點了葡國燒雞飯及薑蔥魚腩煲。侍應話老火靚湯冇味精,果然香甜好味,而且足料。葡國燒雞皮脆香口肉juicy,炒飯足料有咬口,有洋蔥粒、菜粒,提子乾,整個配搭很不錯。薑蔥魚腩煲一上枱香氣十足,有鑊氣,魚腩厚肉外香脆,薑蔥爆香很醒胃,配飯十分好。期待下次試串燒同飲啤酒。

侍應話老火靚湯冇味精,果然香甜好味,而且足料。

期待下次試串燒同飲啤酒。
2021-07-25 122 浏览
同朋友試下撘去宋皇臺站行下,好少黎九龍城,唔知附近有咩睇呢。兜左個圈就搵個地方食下野,入左間叫好旺茶餐廳,見個店員好忙咁寫緊門口個餐牌,價錢好貼地一於試下啦。天氣咁熱,點兩杯冰飲下先,朋友叫左紅豆冰,自己點左杯雜果冰,嘩,真係好耐無飲過雜果冰啦,甜甜地幾正。點左個小菜套餐,有一個餸,送飯,例湯同一碟菜,仲包餐飲添,咁都係五十幾蚊抵到爛呀!叫左海南雞,雞件嫩滑,雞皮下無乜脂肪,食埋啲皮都無乜罪惡感,哈哈。仲有個好好味的海南雞醬,酸酸辣辣點雞真係好好味。蒜蓉菜心幾香口,條條菜軟㗎。另外仲叫左蒜蓉粉絲蒸蝦,賣相唔錯吖。啲蝦幾鮮甜,好香蒜蓉味呀,最正係啲粉絲吸左蝦味,加埋豉油熟油好正。叫海南雞可以揀油飯㗎,呢度個油飯唔油膩,似黃薑飯,仲有啲菜添,幾得意喎。個餐有例湯送,呢個好好飲,湯頭好濃好甜,是日係節瓜紅蘿蔔豬骨湯,飲完唔會口渴㗎,好好味想添飲,哈哈。店內幾闊落,光猛冷氣又足,幾好坐喎。小菜餐牌係門口外面,另外仲有張二人四人套餐餐牌,全部都係即日寫,睇下街市有咩賣就有咩好餸食。小菜都幾好味吖,支持小店。

仲有個好好味的海南雞醬,酸酸辣辣點雞真係好好味。
蒜蓉菜心幾香口,條條菜軟㗎。
另外仲叫左蒜蓉粉絲蒸蝦,賣相唔錯吖。
店內幾闊落,光猛冷氣又足,幾好坐喎。

小菜都幾好味吖,支持小店。
2021-07-24
2021-07-21 84 浏览
呢間喺九龍坊嘅街坊茶記好多人幫襯。佢哋嘅小菜、湯飯質素都唔錯。而且環境都好衛生。🥢白菜仔炒鮮魷 $58魷魚彈牙鮮味,而且份量好多。炒得夠乾身,亦食得出好有鑊氣😋。🥢鹹菜豬肚雞湯飯 $49湯底好濃郁,但又唔會好鹹,食完唔會好口渴。豬肚爽彈,份量唔少。雞肉先炸後煮更加香。配料有通菜、芽菜、木耳、豆卜,十分豐富。🥢話梅豬手 $32豬手滿滿骨膠原😍~花雕酒同話梅味都好濃郁。不過豬手太大隻,食起嚟有啲唔方便。切粒會更加吸味同更食。

🥢白菜仔炒鮮魷 $58

🥢鹹菜豬肚雞湯飯 $49

🥢話梅豬手 $32
2021-07-04 126 浏览
好旺茶餐廳第一次喺茶餐廳食串燒~ 經過餐廳聞到好香有燒烤再望一望見到有烤爐😍所以就入去坐底左,我地叫左好多野食😍籣王脆雞串(籣王蛋原來係唯一可以生食既蛋,個雞串係雞軟骨打碎打成既日式串燒😍高質,配埋籣王蛋汁一齊食真係一流)鰻魚(好想好滑同埋會好咸既鰻魚,好好味😋)甲羅燒(成個蟹殼蟹膏食!正到爆呀)燒生蠔(蒜香辣醬真係超好味呀,生蠔都好新鮮)籣王蛋黑松露疏乎厘(第一次食鹹嘅疏乎厘但配埋黑松露岩岩好,廚師自創既!幾特別)芥末牛肉粒(燒到好香既牛肉真係好正😃)燒茄子 (燒得唔錯😍佢唔算加左好多蒜)燒韭菜 (我覺得可以再燒耐d😃)燒粟米 (超甜超好味)燒翠玉瓜(正常)喺茶餐廳入邊有串燒食真係好特別,仲可以配埋啤酒🍻啤啤佢由卡燒烤需要時間,邊飲酒邊耐心等候😃
好旺茶餐廳

第一次喺茶餐廳食串燒~
經過餐廳聞到好香有燒烤再望一望見到有烤爐😍
所以就入去坐底左,
我地叫左好多野食😍

籣王脆雞串

鰻魚(好想好滑同埋會好咸既鰻魚,好好味😋)

甲羅燒(成個蟹殼蟹膏食!正到爆呀)

燒生蠔(蒜香辣醬真係超好味呀,生蠔都好新鮮)

芥末牛肉粒(燒到好香既牛肉真係好正😃)

燒茄子 (燒得唔錯😍佢唔算加左好多蒜)

燒韭菜 (我覺得可以再燒耐d😃)
燒粟米 (超甜超好味)

燒翠玉瓜(正常)

喺茶餐廳入邊有串燒食真係好特別,仲可以配埋啤酒🍻啤啤佢
由卡燒烤需要時間,邊飲酒邊耐心等候😃
籣王脆雞串
2021-06-26 444 浏览
九龍城宵夜好選擇,按完摩搵嘢食,見到呢間好似新開嘅串燒店,仲有啤酒飲,原來日頭喺間茶餐廳黎架,門口有個好chill嘅位置可以飲酒🍻嗌左燒豬鞍扒,勁大嚿,上枱嘅時候廚師會幫你切好一塊塊,經過燒烤會鎖住肉汁,就會更加juicy,肉質特別嫩而且無筋,真係外脆內軟,超好味 😍燒羊肉串,加入孜然粉調味,特別惹味,羊肉味相當之濃烈,正喔🙌🏻燒澳洲M4和牛,澳洲和牛肉既脂肪比例恰當,燒出來的好食得多,而且牛肉味相當濃烈👌燒蒜蓉開邊蝦,勁多蒜蓉同牛油味,新鮮嘅海蝦🦞相當搭配🙋🏻‍♀️串燒韭菜,灑上孜然粉,烤至軟身,食落仲好爽脆😊惹味蒜蓉生燒茄子🍆 串燒店必食,十分常見的美食,又香又惹味😍串燒蘆筍相當爽口😝京蔥雞串,用竹籤先串大蔥再串雞肉,燒烤至兩面金黃色,雞肉方面,用了雞下脾部位,質感嫩滑,已經京蔥係用雞皮包住在拎去串燒,雞皮嘅油脂滲透晒落去京蔥,相當出色😍燒免治雞軟骨串,呢個真係不得了,好有口感唔同層次,廚師燒得啱啱好,好似雞肉既juicy😚我喜歡雞軟骨勁咬口,重點係配埋個蛋汁😍飲咗stella同Hoegaarden ,飲啤酒食串燒,真係人生一大樂事😝

2021-06-26
用餐时段