2020-09-28 1050 浏览
🎀熊妹去尖咀做面面扮靓靓,难得出到嚟就梗系顺便食埋个晚饭啦。📌茶记、西餐食得太多,今次树熊同熊妹嚟到《好时沙嗲》试吓另类啲嘅东南亚新加坡菜。📌位於尖沙咀好时中心,招牌菜主打沙嗲串烧,所以叫《好时沙嗲》个名一啲都唔难估丫!📌店舖环境唔算太大,根据政府嘅限聚令,主要间隔为四人枱。📌餐牌设计得都颇有心思💕,简单易明,图文并茂,特别系颜色上面嘅配搭令人望落感觉好舒服。📌食物分类有汤🍵、牛肉🐮、鸡🐥、面🍜同海鲜🦀。📌另一边有沙嗲🍢、蔬菜🥦、饭🍚同饮品🍹。海南鸡饭,$55📌树熊不嬲都喜爱海南鸡饭,当然要试吓啦。海南鸡份量都唔少,有一大碟鸡胸位,下边就有生菜丝🥬承托住。鸡肉有啲位嫩滑,有啲位实啲鞋口啲,味道唔系好出,都系要靠三款典型酱汁:酸辣酱、酱油同姜葱调味。海南鸡饭另外嘅经典就系碗鸡油饭🍚,最紧要够热,捞上鸡油,非常可口美味。仲有跟上一碗椰菜清汤,味道淡淡的,可以中和下鸡油嘅油腻。星洲炒萝卜糕,$61树熊锺意食萝卜糕,又锺意食星洲炒米,呢碟星洲炒萝卜糕仲唔系非佢莫属?星洲炒萝卜糕味道偏甜,唔系平时食星洲炒米嘅咖喱辣味,不过同样地有星洲炒米配料嘅蛋丝🥚、肉碎🐷同埋虾🦐。一嚿嚿萝卜糕就系一嚿嚿粉团,

📌店舖环境唔算太大,根据政府嘅限聚令,主要间隔为四人枱。

📌食物分类有汤🍵、牛肉🐮、鸡🐥、面🍜同海鲜🦀。
📌另一边有沙嗲🍢、蔬菜🥦、饭🍚同饮品🍹。
海南鸡饭,$55
📌树熊不嬲都喜爱海南鸡饭,当然要试吓啦。

海南鸡份量都唔少,有一大碟鸡胸位,下边就有生菜丝🥬承托住。

仲有跟上一碗椰菜清汤,味道淡淡的,可以中和下鸡油嘅油腻。

星洲炒萝卜糕,$61

一嚿嚿萝卜糕就系一嚿嚿粉团,完全食唔到任何萝卜丝或者萝卜粒或者萝卜味,可能期望得太多会有点失望。

叻沙
叻沙,$51
📌树熊主菜叫咗碟饭,咁熊妹就叫多碗面啦。

面食就当然唔少得新加坡主菜叻沙喇。

叻沙即系椰汁咖喱米粉,椰汁咖喱汤底非常浓郁同惹味,熊妹虽然知道饮汤底即系等於饮油,但是一次半次,唔怕啦。

配料有鱼蛋,豆腐卜同芽菜,少咗一般叻沙应有嘅虾、鱼片同半只蛋。

鱼蛋几弹牙,芽菜同豆腐卜索哂咖喱汤汁,真系值得一试嘅喇沙汤味。

沙嗲
沙嗲,$51
星马菜,熊妹最锺意就系食沙嗲串烧,因为串串烤肉,捞上沙嗲酱汁,真系好惹味。

份量有半打,鸡、牛、猪各两串。

烤肉烧得香香的,本身烤肉时已经搽上沙嗲酱汁好够味,仲跟上一碟另一款甜甜的粒粒花生沙嗲酱,熊妹就没有多点了,始终原汁原味系最好味。

📌有饭,有面,有小食,四样食物埋单$270,话贵唔贵,不过味道平平,都系食返茶记好过啦。🥴
2020-09-22
叻沙
沙嗲
  • 渻爹
2020-11-18 156 浏览
故名思意,系开系好时中心入面既平价高质新加坡菜🤪一行入商场好似穿越左去旧阵时嘅香港,好唔真实。✨海南鸡饭($55)呢个系必食💁🏻‍♀️份量好多,无骨海南鸡肉质鲜嫩,鸡皮脂肪不多。辣椒酱🌶️、甜豉油、姜蓉三款酱汁点鸡捞饭一流🤟🏻油饭有淡淡油香,食晒成碗都唔觉腻😇✨叻沙($51)椰汁咖喱汤底微辣浓厚,唔似一般稀到好似水咁,米粉吸晒啲汤既精华。但配料方面就较少,只有几粒小虾仁、豆腐卜同鱼蛋。✨鸡、牛、猪沙嗲串烧半打($51)觉得鸡最好食,牛有啲硬同韧,猪有啲鞋。不过要赞一赞个沙嗲汁,浓郁之余仲有粒粒花生🥜点完串烧,用埋黎捞饭😹餐厅环景同一般茶餐厅无异,好适合一大班人Reu叙旧,可以叫多啲野食之余,倾计唔洗就住就住先正。

✨海南鸡饭($55)

✨叻沙($51)

✨鸡、牛、猪沙嗲串烧半打($51)

海南鸡饭($55)叻沙($51)鸡、牛、猪沙嗲串烧半打($51)
2020-10-17
2020-11-16 75 浏览
This restaurant has been repeatedly recommended by my SEA friends and finally it was my turn to go. The chicken rice had a nice colour that raised my expectations and although it wasn’t exactly like the chicken rice you get in Singapore or Malaysia, it is pretty darn close in Hong Kong.😂😜
2020-11-08 250 浏览
好时中心依个商唔场睇落残旧,已经唔多餐厅系果到开舖头,但估唔到竟然有一间好食嘅餐厅系果到,不过佢系商场嘅位置几难搵,可能唔熟商场。餐厅最出名系海南鸡饭,所以就点左依个餐,佢好快就上菜。从外观就已经好吸引,鸡嘅份量都几多,食落都冇令人失望,鸡好滑同新鲜,油饭都几好味,好重鸡味,不过汤有少少咸,但都可以接受。
2020-11-05 214 浏览
行开尖东,同朋友去咗呢间专食沙嗲同越泰菜嘅餐厅。见到个餐牌上面起码有七成嘅食物系辣嘅,唯有嗌个海南鸡饭,出奇地平起出面专卖海南鸡饭嘅专门店更好食,肉质鲜嫩,好滑又唔鞋,仲有得配酱油,辣酱同姜蓉,而佢个姜蓉系青绿色唔系平时见到嘅黄绿色😂😂之後试咗一啖朋友嘅叻沙米线叻沙味重 但唔系特别辣 唔食得辣嘅我都放到入口。除此之外我哋仲嗌咗半打串烧(鸡牛猪各二串)仲嗌咗两杯珍多冰(重椰汁味,好饮,解渴一流)仲要埋单都唔过二百,算抵食!
行开尖东,同朋友去咗呢间专食沙嗲同越泰菜嘅餐厅。
之後试咗一啖朋友嘅叻沙米线
叻沙味重 但唔系特别辣 唔食得辣嘅我都放到入口。
仲要埋单都唔过二百,算抵食!
2020-11-04 176 浏览
见到纲上好推呢间,特登去试但原来中伏,完全唔掂我叫佐一份叻沙同海南鸡饭呢份叻沙整碗都系油,见到都吓佐一跳而且好唔新鲜,食落去系返蒸过真心好失望而份海南鸡饭我无影到相海南鸡个份量好少,下面全系菜串烧就唔错,(无影相)好新鲜讲真我觉得好多餐厅好食过佢,而且呢间仲有加一,真系麻麻
见到纲上好推呢间,特登去试
但原来中伏,完全唔掂
我叫佐一份叻沙同海南鸡饭
呢份叻沙整碗都系油,见到都吓佐一跳
而且好唔新鲜,食落去系返蒸过
真心好失望
而份海南鸡饭我无影到相
海南鸡个份量好少,下面全系菜
串烧就唔错,(无影相)好新鲜

讲真我觉得好多餐厅好食过佢,而且呢间仲有加一,真系麻麻
2020-11-02 156 浏览
同朋友仔行行街随便找间吃食,意外地好食!我点了海南鸡饭,味道不错,惟鸡油饭多了点油,看到饭碗底很多油,而鸡肉也算嫩滑,价钱合理,服务员态度也可接受。如果喜欢吃海南鸡的朋友,欢迎一试!
2020-10-31
2020-10-24 199 浏览
早两日, 同同事去尖东食晏, 谂起好耐无去嘅好时沙嗲。居然12:30PM 唔使等位, 还记得以前嚟到每次都要等。我们点了串烧虾鸡饭 , 半打沙嗲(牛&猪), 椰青串烧虾鸡饭: 鸡好鞋, 油饭有点硬, 味道不够半打沙嗲(牛&猪): 牛都几入味, 但猪肉略嫌太乾椰青: 好大个, 好味食物质素比以前下降咗, 有点失望。

我们点了串烧虾鸡饭 , 半打沙嗲(牛&猪), 椰青

串烧虾鸡饭: 鸡好鞋, 油饭有点硬, 味道不够

半打沙嗲(牛&猪): 牛都几入味, 但猪肉略嫌太乾

椰青: 好大个, 好味

食物质素比以前下降咗, 有点失望。
2020-10-20 283 浏览
好时系我每1-2个星期就会想去食嘅餐厅。以前劲多人, 疫情之下少左好多,但星期五依旧系会开埋另一间房,多d位。海南鸡系一定要叫! 每次都叫半只, 3个酱都好食但最好食系红色嗰个酱(甜+酸+辣)。黑色酱(甜酱油)我最近都开始锺意食, 因为佢甜多过酱油味。绿色酱(姜)就永远系我least favourite。自从前几次食过炒萝卜糕之後, 每次嚟食都会嗌。有蛋有虾, 劲香劲好食, 不过都几饱, 一定要share。最後, 懒健康一定会叫个菜, 辣通菜好食, 姐姐话系用马拉盏炒。

海南鸡(半只)

海南鸡系一定要叫! 每次都叫半只

星洲炒萝卜糕

, 不过都几饱, 一定要share。

辣通菜

真多椰汁

2020-09-18
海南鸡(半只)
辣通菜
真多椰汁
  • 海南鸡
2020-10-19 250 浏览
疫情下约同事好几次终於可以嚟食,刚刚去到开门但已入了三四枱,量度完体温首先点选出名的海南鸡饭,加上炒贵刁,最尾就一客沙嗲串烧和饮品。很快地不消五分钟就递上海南鸡饭,看着已经很丰富,用上鸡油饭香味十足, 食落去更肉质新鲜嫩滑,口感令人回味在口中,跟住炒贵刁唔似一般茶餐厅做法,食落去唔太辣,食食下有腊肠,(好似鱼片定扎肉切条) 系里面,感觉几特色!最尾就系沙嗲串烧,分三种类(猪,牛鸡)最正系啲沙嗲酱,本身串烧已好够味,再点上呢个酱更加出色。头两样份量其实都好多,尤其 系贵刁,lunch够饱的。在座位因为有两边可以坐,不用担心空间寛敞。所以下次会再去帮衬的
疫情下约同事
2020-10-15
  • 喇沙
  • 沙嗲串烧
  • 炒贵刁
2020-10-04 494 浏览
今日出一出尖沙咀行吓,同友人唔知食咩好,突然谂起呢间沙嗲老店,就嚟食吓啦!估唔到已经去到下午茶时间都咁多人🤨因为都几肚饿,叫咗几样野食,喇沙系我指定要叫嘅😆,仲有点可以唔叫嘅沙嗲串烧🤤🤤**********鸡、牛、猪沙嗲半打🐔🐮🐷($51)三款当中个人觉得鸡肉最好食,猪肉比较‘鞋’,牛肉有啲韧...可能系烧过龙食串烧重点系点酱嘅沙嗲,佢地嘅沙嗲入面有大量大量大量嘅花生粒🥜**********喇沙(椰汁咖喱米粉)🍜($51)有别於出面嘅喇沙,因为佢唔使你自己拣要咩餸...喇沙入面有鱼蛋、虾、少量鸡件同埋芽菜喇沙配米粉,米粉索哂汤汁,非常挂汤👍🏻汤底非常浓郁,有大量椰汁,辣度适中,好啱香港人口味。**********海南鸡饭🐔($55)配油饭,但油饭太湿,个人唔太锺意。鸡件嫩滑,偏淋值得一赞个椰菜汤,热辣辣,冇味精辣姜蓉就唔太辣,普通姜蓉同甜豉油就正常👍🏻**********椰青($32)清甜解渴饮完仲可以挖到好多椰肉出嚟食,大热天时饮最啱👍🏻
估唔到已经去到下午茶时间都咁多人🤨
鸡、牛、猪沙嗲

鸡、牛、猪沙嗲半打🐔🐮🐷($51)
喇沙

喇沙(椰汁咖喱米粉)🍜($51)
喇沙配米粉,米粉索哂汤汁,非常挂汤👍🏻
汤底非常浓郁,有大量椰汁,辣度适中,好啱香港人口味。

海南鸡饭

海南鸡饭🐔($55)
配油饭,但油饭太湿,个人唔太锺意。
鸡件嫩滑,偏淋
值得一赞个椰菜汤,热辣辣,冇味精
辣姜蓉就唔太辣,普通姜蓉同甜豉油就正常👍🏻

椰青($32)
清甜解渴
饮完仲可以挖到好多椰肉出嚟食,大热天时饮最啱👍🏻
2020-09-27
鸡、牛、猪沙嗲
  • 沙嗲串烧
=========================📍尖沙咀星马菜老店 -- 好时沙嗲🌶尖沙咀好时中心呢到隐藏咗一间开业超过三十年嘅老店,主打正宗星马菜😍上个星期小编就同男朋友一齐去试下🤪餐厅喺走廊嘅尽头,有少少难搵,我哋嗰日都要问下管理员先搵到🤣餐厅环境简约乾净,无太多花巧,以食物取胜👍🥰------------------------------⭐️喇沙($51)小编其实系冲住呢个喇沙而嚟🥰🥰首先真系超大碗,米粉嘅份量好多!两个人share食应该都无问题🤭喇沙汤底浓厚,饮落咖哩同椰味好突出好香,後劲渗出阵阵微辣,好惹味🥰惟欠缺虾香有少少扣分🤭呢间嘅面底只用上米粉,无加埋油面🙈米粉好挂汤,啖啖索尽汤底嘅精华😆不过相比之下配料方面就略为失色,虾好细粒所以唔系好食到虾味,豆卜亦都麻麻哋,油益味有啲重😂鱼蛋就正正常常唔太特别🙈整体嚟讲小编觉得汤底同面底都唔错嘅,份量亦够多,不过系配料有少少失色🙈------------------------------⭐️海南鸡饭($55)海南鸡份量同样好多,而且仲去晒骨啖啖肉🤪🤪加上姜蓉配埋油饭一齐食真系perfect match!-------------
=========================
📍尖沙咀星马菜老店 -- 好时沙嗲🌶
⭐️喇沙($51)
⭐️海南鸡饭($55)
卖相:7/10
地址:尖沙咀麽地道63号好时中心144-148号舖
前往方法:尖东站P2出口
2020-09-12
2020-09-03 1105 浏览
大人今日好介绍,去左呢间新加坡菜餐厅--好时沙嗲。位置唔难搵,尖东好时中心1楼,5点多去到食下午茶,门面有d眼熟。。。人唔多,探完热搵个位坐低,望一望餐纸,好眼熟,怀疑应该十年前黎过,有缘,哈😄睇餐牌,价钱公道,叫个炒萝卜糕,同埋大家最爱的沙嗲串烧(半打),鸡/牛/猪各2串,加杯珍多冰!好快上菜,先黎萝卜糕,有咬口,酱汁味浓,仲要有虾仁,好食!然後串烧,唔算大串,但好食,沙嗲汁更加绝配!珍多冰,椰奶超滑,好饮,跟野食仲要半价!埋单连加一$135,平靓正。👍🏻另外想赞一下楼面姐姐,服务好👍🏻
大人今日好介绍,去左呢间新加坡菜餐厅--好时沙嗲。

好快上菜,先黎萝卜糕,有咬口,酱汁味浓,仲要有虾仁,好食!

炒萝卜糕

然後串烧,唔算大串,但好食,沙嗲汁更加绝配!

沙嗲串烧

珍多冰,椰奶超滑,好饮,跟野食仲要半价!

珍多冰

埋单连加一$135,平靓正。👍🏻

另外想赞一下楼面姐姐,服务好👍🏻
2020-08-29
$67.5 (下午茶)
炒萝卜糕
沙嗲串烧
珍多冰
2020-09-02 713 浏览
2人食,埋单只是$150!之前系网上玩游戏拎到《生命之光》的免费换领券2张,见戏院开返,即刻带屋企人去尖沙咀睇,顺便系尖沙咀食下雪糕和食埋晚餐先回程,无意中发现左呢间抵食的店!屋企人叫咗海南鸡饭,我就叫咗喇沙金边粉,另外叫咗杯椰汁珍多冰和一份甜品--椰汁沙各米。👉🏻《海南鸡饭》有饭有汤,鸡下面仲超多生菜,多到食唔晒,屋企人唔咪好食菜,所以我把大部分生菜用来拌喇沙汤汁食😂👉🏻《喇沙金边粉》汤底好浓,但是鲜味不多,有小型鸡肉块、虾、豆卜、鱼蛋等配料,金边粉系超幼身的,而且份量真系好大碗,女仔一个人一定食唔晒,而且多到可以2个女仔share食添啊!我都是分左一半左右比屋企人食😆👉🏻《椰汁沙各米》由於餐牌无甜品样睇,出於好奇而选了呢款甜品,来到先发现系椰汁西米露,但分别在於佢底部系放左焦糖,不过我无完全混合晒来食,因为焦糖多,会劲甜,只是把少少焦糖淋上面食就好了,宁愿留返部分焦糖系底,食到最後因为太甜而食剩少少。👉🏻《椰汁珍多冰》由於我学过煮泰菜,当时学整珍多冰时觉得好甜,而且啲红红绿绿的啫喱又唔好食,所以每次都一定唔会叫珍多冰饮,今次都是屋企人叫的。但呢杯椰汁珍多冰改变左我对珍多冰的印象,饮
2人食,埋单只是$150!

👉🏻《海南鸡饭》

👉🏻《喇沙金边粉》

👉🏻《椰汁沙各米》

👉🏻《椰汁珍多冰》

但呢杯椰汁珍多冰改变左我对珍多冰的印象,饮落去唔会太甜,而且好浓滑,因为入面加左忌廉,所以饮落浓厚左,啲啫喱系绿色的,而且整得细粒好多,饮时易吸到,食落都唔会好甜,所以觉得呢杯椰汁珍多冰改良得几成功👍🏻❤
2020-08-06 1195 浏览
海南鸡饭 $55 好入味好滑既无骨鸡肉,加上鸡油饭,超香!好妹!酱料正宗,饭有少少湿,但绝对唔会失望!炒贵刁 $51有镬气,够热够火喉!香口入味,重口味少少!东南亚感觉返晒黎!好大碟!星洲炒萝卜糕 $61 萝卜糕同粉比例岩岩好,加埋香料,香口,份量足料,有少少油腻,川好够镬气!。。📍即叫即炒,新鲜可口,食到老店既感觉。📍位置有少少难揾,系角落头鬼鼠位,有时会唔开门。📍2个人叫2碟野就够,份量都好多,好大碟。
海南鸡饭 $55

炒贵刁 $51

星洲炒萝卜糕 $61

📍即叫即炒,新鲜可口,食到老店既感觉。
📍位置有少少难揾,系角落头鬼鼠位,有时会唔开门。
📍2个人叫2碟野就够,份量都好多,好大碟。
2019-10-06
  • 炒贵刁