2011-08-03 275 浏览
今日響度食TEA, 叫左個雞蛋西多士,只係$22!賣相ok,不過味道就...怪怪的,好似有d半生熟既雞蛋響裡面!點解太興唔出返d正常既花生西多士??
!點解太興唔出返d正常既花生西多士??
2011-07-26
2011-06-01 120 浏览
呢日難得放假 (自己放自己假...lol)...訓醒之後就同爸爸媽媽去大圍諗住食個 tea 最後爸爸媽媽決定去 "太興" 食, 殺呀 \"/揀左個卡位坐低, 就開始睇 menu...經過一輪選擇困難症之後, 我地揀左:爸爸 - 燒味單併茶餐 (燒骨河粉 配 鮮忌廉紅豆冰) $45媽媽 - 韓式泡菜炒年糕 配 熱奶茶 $26自己 - 燒味雙併茶餐 (燒肉油雞賴粉 配 熱奶茶) $37太興 D 野雖然唔錯, 不過真係貴貴地, 所以都係久唔久食下就好~等左大約 10 分鐘, 有野食嚕...燒骨河粉 - 燒骨味道香口, 河粉好滑, 湯底唔錯 韓式泡菜炒年糕 - 失望!! 賣相色澤已經失分, 年糕雖然夠淋, 可惜淡而無味, 泡菜只有2小片, 仲有2小片肉片....可憐~感覺就好似蒸淋左年糕之後求其同少少泡菜同肉片攪拌一樣 燒肉油雞賴粉 - 賴粉滑, 可惜燒肉唔靚, 皮肉分離, 肉亦太厚 反而油雞入味, 雞肉嫩滑鮮忌廉紅豆冰 - 甜度適中, 不錯 熱奶茶 - 香濃奶味, 滑滑可口 一 set 茶餐都要 3x, 真係....貴 >"<難怪下午茶時間都人丁單薄....水準就真係一時
呢日難得放假 (自己放自己假...lol)...
訓醒之後就同爸爸媽媽去大圍諗住食個 tea

最後爸爸媽媽決定去 "太興" 食, 殺呀 \"/

揀左個卡位坐低, 就開始睇 menu...
經過一輪選擇困難症之後, 我地揀左:
媽媽 - 韓式泡菜炒年糕 配 熱奶茶 $26

等左大約 10 分鐘, 有野食嚕...
燒骨河粉 - 燒骨味道香口, 河粉好滑, 湯底唔錯
感覺就好似蒸淋左年糕之後求其同少少泡菜同肉片攪拌一樣
反而油雞入味, 雞肉嫩滑
鮮忌廉紅豆冰 - 甜度適中, 不錯
熱奶茶 - 香濃奶味, 滑滑可口

一 set 茶餐都要 3x, 真係....貴 >"<
難怪下午茶時間都人丁單薄....
水準就真係一時時啦, 要睇你彩數嚕 XD
2011-05-26
  • 燒骨 / 油雞
2011-03-08 71 浏览
看見食友Johnny Law介紹的柴灣優質叉燒,單看圖片已經垂涏三呎,剛好家裡早輪來也試了一躺燒臘加料,雖不是頂級的水準,味道大致上也令人滿意,其實地點也不陌生,就是這幾年擴充極快的連鎖集團「太興燒味」了。也是無心算有心,週日之下家中忙於執拾雜物,家母忙了一整天後,已沒氣力提起菜籃去逛市場,也不知她在那裡得到一張此集團的五十元代用券,就勞煩我和家父去了大圍分店一躺,論樓面和燒臘櫃的設置,也是甚為「企理」,但論燒臘的款式數量就不算多。開宗明義已道明來意,半隻油雞之外,另斬三十元的叉燒,掌刀子的阿姐斬了一小截下來,已預了會貴上一點,過磅後要補上一至兩塊錢的差額,絕對可以接受,亦足證這位阿姐一流刀功和估值的功夫;總共承惠一百零六大元,用上代用券約補五十餘元的差價。到了開飯時間......................試其叉燒,件頭上斬得較為碎了一點,看梅頭的部位也不太肥,但入口的肉質甚為腍身鬆化,更不乏嚐出肉汁的機會,其外層有些邊位更烤得微微脆身,而表層的蜜味,亦恰到好處,作為晚飯加料,這份叉燒已甚為見得人了。早輪有食友就在某個星級食肆的飯局裡,一度要求品嚐菜單以外的「名物」叉燒,其實也曾
乾淨企理的櫃台

到了開飯時間......................
論色香味,也是少有的中上水平

早輪有食友就在某個星級食肆的飯局裡,一度要求品嚐菜單以外的「名物」叉燒,其實也曾試過利苑的出品,其肥瘦相間及完全軟熟的肉質,配上獨門的蜜味醬汁,確將這平常之物推至極致.......亦試過灣仔的所謂老字號,那乾瘦的出品,捨蜜汁以外也沒甚麼鮮味可言,吃得老父再三搖頭,加上早輪「呃秤」的負面新聞所影響,看簡單的如揀叉燒,亦是一門學問,也不要一味純靠口碑。
油雞肉質不賴,可惜浸得不夠入味
至於那半隻油雞,雞皮甚薄,肉質整體上也見嫩滑,論價錢應是冰鮮雞,倒吃不出雪味出來,反而帶上一點油香;只是醬油的味道不算重,好的滷雞用醬油,其實也需要一些調配,除老抽冰糖肉桂八角等香料之外,更甚會加點花雕酒上去,滷得不俗的油雞,其實不沾薑蔥蓉已很夠味,撇除入味的問題之外,其餘的功夫也是造足的。

這頓晚餐,平心而論,不差,相比之下,始終以叉燒的味道勝上一籌,在某程度上,亦一洗這集團「貴而不佳」的印象,今次的笑臉,還是看在這蜜味的梅頭肉上。
2011-03-06
10 分钟 (外卖自取)
論色香味,也是少有的中上水平
2011-02-23 50 浏览
第一次在太興食下午茶, 相對於午餐或晚餐, 價錢優惠得多。點了個XO醬叉燒炒通粉, 連熱奶茶, 才$20, 通粉份量符合tea的"嬌滴滴", 味道尚可, 主要靠XO醬誘發味蕾;奶茶香滑唷~$20好抵食!!!
第一次在太興食下午茶, 相對於午餐或晚餐, 價錢優惠得多。

奶茶香滑唷~

$20好抵食!!!
2011-02-15
早上到太興燒味餐廳食早餐。今次試了這裡的的人氣早餐, 香滑炒雞蛋配鬆脆多士及火腿米粉, 連冰鎮原味奶茶 ($27)。等了一陣, 食品分別送來, 先來是冰鎮奶茶, 接著是炒蛋跟多士, 最後是米粉, 炒蛋是熱熱辣辣的, 多士才剛剛烘起, 再搽上牛油, 簡直一流啊!! 還有火腿米粉, 吃完剛剛好。這裡服務員工作勤快, 有禮, 地方尚算乾淨企理, 用餐的環境亦相比同區茶餐廳來得舒適, 早餐價格又跟外面的相若, 下次也要來啊!!
早上到太興燒味餐廳食早餐。今次試了這裡的的人氣早餐, 香滑
的相若, 下次也要來啊!!

冰鎮原味奶茶
香滑炒蛋配鬆脆多士
火腿米粉
2010-07-23
$25.5 (早餐)
冰鎮原味奶茶
香滑炒蛋配鬆脆多士
火腿米粉
2010-01-28 21 浏览
今日放學同媽咪、兩個姨姨去太興度食lunch,我第一次係哩間度食呢,環境都幾靚,幾乾淨,服務態度都幾好,而且價錢又好大眾仔!Good!冰鎮奶茶味道同其他餐廳既差唔多,不置予評。但係個款好得,成兜冰係度,就算擺左好耐先飲,都係一樣咁凍同爽!!!果占厚多士($12):佢係個menu度寫明話係外脆心軟,果然真係冇令我失望。個皮食落既口感卜卜脆,入面既麵包的確係軟既!!Good!但上要d果占甜左少少,不過都接受到,因為佢地唔係塗左好多果占上去!!
今日放學同媽咪、兩個姨姨去太興度食lunch,
我第一次係哩間度食呢,環境都幾靚,幾乾淨,
服務態度都幾好,而且價錢又好大眾仔!Good!

冰鎮奶茶:
d味道同其他餐廳既差唔多,不置予評。
但係個款好得,成兜冰係度,
就算擺左好耐先飲,都係一樣咁凍同爽!!!
果占厚多士($12):
佢係個menu度寫明話係外脆心軟,果然真係冇令我失望。
個皮食落既口感卜卜脆,入面既麵包的確係軟既!!Good!
但上要d果占甜左少少,不過都接受到,
因為佢地唔係塗左好多果占上去!!
太興every day~
冰鎮好茶~
果占厚多士~正
外脆內軟~gd
2010-01-28
果占厚多士~正
外脆內軟~gd
  • 果占厚多士
2009-08-19 26 浏览
自從上兩個月一家人嘗過晚餐的咖哩牛腩飯,大家已在短短兩個月吃了三次,每次都離不開叫咖哩牛腩飯,因為牛腩好「林」又有牛根,咖哩雖然不辣,但很香,撈飯一流!另外,蒸魚套餐亦好抵食,蒸魚的時間掌握得不錯。

另外,蒸魚套餐亦好抵食,蒸魚的時間掌握得不錯。

2009-08-16
  • 咖哩牛腩飯
2009-01-28 41 浏览
今晚來到大圍, 沒有事先找心水食店. 而且對這裡不熟悉,
於是在車站附近視察了一周. 想找一家比較"企理"的餐廳吃
個簡單的晚飯. 最後見這裡門面較整潔, 於是入去一試近年
分店越開越多的太興.
老火湯: 蛊上, 熱辣辣的, 不錯.
瀨粉: 湯底好咪, 但粉的份量太少.
八寶 : 鵝,太肥, 墨魚, 紅腸好味.
芥蘭: ok, 但只有幾條, 好少.
味道亦是與幾年前在旺角店的完全兩樣. 太太太失望了~

2009-01-26 136 浏览
因為要造節祈神的關係,要去這裡訂一隻乳豬,價錢可不平,要四八十元一隻,差不多要一張大牛。早一兩天預訂,時間也算準時。說是「乳豬」,其實頗為大隻,介乎豬仔和中豬之間,拜完神後斬件,計上頭頭尾尾都有四至五碟,當然也沒酒樓大廚的好刀功只片成皮,但味道確是不錯,外皮十分香脆,肥膏稍厚,有如吃燒腩般,底下的肉也香嫩。這幾餐也吃乳豬,隔了夜也不要緊,可以用焗爐來烘香,趁熱下用來送酒,或將用剩頭腳來炆瓜菜或海味,味道確是一流。

2009-01-15 34 浏览
以前在旺角返工, 經常去太興食"煎雞扒湯通粉"做lunch.今晚來到大圍, 沒有事先找心水食店. 而且對這裡不熟悉,於是在車站附近視察了一周. 想找一家比較"企理"的餐廳吃個簡單的晚飯. 最後見這裡門面較整潔, 於是入去一試近年分店越開越多的太興. 叫了一個"八寶瀨粉套餐"和我曾幾何時至愛的"煎雞扒+午餐肉湯通粉".老火湯: 蛊上, 熱辣辣的, 不錯. 瀨粉: 湯底好咪, 但粉的份量太少.八寶 : 鵝,太肥, 墨魚, 紅腸好味. 芥蘭: ok, 但只有幾條, 好少.煎雞扒+午餐肉湯通粉 : 最期待也最失望. 雞扒一點也不吸引.且看落像一塊很薄和韌的豬扒 "半碎"上, 切口沒有完全切開, 要用鉄匙好費力才把它們切開. 未食已經大打折扣.味道亦是與幾年前在旺角店的完全兩樣. 太太太失望了~ 唯一不給"喊"的原因是店員的服務態度. 有禮貌, 勸快, 有笑容.莫非真的所有食肆都是分店越多, 變成"量產", 便會影響質素?
今晚來到大圍, 沒有事先找心水食店. 而且對這裡不熟悉,
於是在車站附近視察了一周. 想找一家比較"企理"的餐廳吃
個簡單的晚飯. 最後見這裡門面較整潔, 於是入去一試近年
分店越開越多的太興.
老火湯: 蛊上, 熱辣辣的, 不錯.
瀨粉: 湯底好咪, 但粉的份量太少.
八寶 : 鵝,太肥, 墨魚, 紅腸好味.
芥蘭: ok, 但只有幾條, 好少.
味道亦是與幾年前在旺角店的完全兩樣. 太太太失望了~

2008-06-20 19 浏览
早上8:25分送完女兒上校車,我便去了大圍市"太興燒味"吃早餐,大圍這間"太興"我是首次去,一直對"太興"沒甚麼好感,因為,上次跟家人去"青衣太興"晚飯,印象麻麻~所以,大圍這間我都一直提不起興趣去,今早因為平日去開的"鹿苑"門口封了木板,好似正在裝修的樣子,我又打算吃完早餐後去街市,不想行太遠的關係,所以,才去了這間試~ 早餐食物一般,不太好,不太差,但~它的"冰鎮奶茶"卻十分抵讚~奶茶味道很濃,口感很厚~仲掛杯的,下次想飲奶茶時,又多一個好選擇了~價錢26元,比附近的貴少少,但~如像我一樣,喜歡飲奶茶的人,可以告訴您~好值得的~ (其它分店便不知了,我說的是大圍這間分店,而青衣那間我上次都飲過~簡直係失望)好奇怪~他們不是中央工場生產的嗎??http://hk.myblog.yahoo.com/kitypanghk/article?mid=3765
上次跟家人去"青衣太興"晚飯,印象麻麻~所以,大圍這間我都
一直提不起興趣去,今早因為平日去開的"鹿苑"門口封了木板,
好似正在裝修的樣子,我又打算吃完早餐後去街市,不想行太遠
但~它的"冰鎮奶茶"卻十分抵讚~奶茶味道很濃,口感很厚~
仲掛杯的,下次想飲奶茶時,又多一個好選擇了~
而青衣那間我上次都飲過~簡直係失望)
好奇怪~他們不是中央工場生產的嗎??

$26.00 (早餐)
  • 冰鎮奶茶