2025-07-14 0 浏览
次次行Aeon經過見到d飯團大大隻,都覺得好吸引,而且佢有好多款口味可以選擇。今次試左款醬油漬蛋黃飯團,落單後等左10分鐘左右。醬油漬蛋黃飯團—💰$29一攞到手,真係好大一個,女仔食一個一定夠飽🤣同埋係暖笠笠嘅❤️❤️米飯用左日本米,軟熟得嚟有啲嚼口,米香十足。一個飯團有2隻醬油漬蛋黃,色澤好靚,見到已經好有食慾。一咬落去個蛋黃就會流心,配飯真係一流!蛋黃食得得岀係高檔蛋,帶有濃郁蛋香,而且醬油漬非常入味。唯一可惜嘅係真係太多飯,得2粒蛋黃其實唔太夠蛋汁,食到尾會岀現食白飯嘅情況😢😢推薦指數⭐️:3.8/5
今次試左款醬油漬蛋黃飯團,落單後等左10分鐘左右。

醬油漬蛋黃飯團—💰$29

推薦指數⭐️:3.8/5
飯團用日本米🍚,成個手掌咁大,價錢只係$23-$35就有,女仔一個係絕對食得飽,店員落料好足,明太子醬直頭唔停,鍾意佢食到中間都仲有餡料,唔會得白飯咁dry🤪食飯團仲有毛巾仔,唔使驚整污糟手!不過食落覺得飯團壓得比較鬆散,紫菜好快會腍!

不過食落覺得飯團壓得比較鬆散,紫菜好快會腍!
2025-06-25 104 浏览
考完試後,當然要帶2位寶貝食正野😋所以帶他們去了「天米」食飯團🥰在選擇飯團的時候,員工好細心咁說明,「蛋黃是新鮮的,要考慮一下小朋友能不能接受」感覺好窩心☺️最後選擇了一個Set D($74),內含2個「香蔥醬燒牛肉」及一湯一甜品另再單叫一個「醬油漬蛋黃雞肉」($29)拿餐時,看了這飯團真不簡單哦分量十足,有成個拳頭咁大呀😍而且裡面的用料更是十分足夠!突然感得$29一個咁足料的飯團,好抵食呀👍不單止飯團,連湯內的材料都好豐富2位寶貝都搶著喝😂
考完試後,當然要帶2位寶貝食正野😋
所以帶他們去了「天米」食飯團🥰

在選擇飯團的時候,
員工好細心咁說明,
「蛋黃是新鮮的,要考慮一下小朋友能不能接受」
感覺好窩心☺️

最後選擇了一個Set D($74),
內含2個「香蔥醬燒牛肉」及一湯一甜品
另再單叫一個「醬油漬蛋黃雞肉」($29)

拿餐時,看了這飯團真不簡單哦
分量十足,有成個拳頭咁大呀😍
而且裡面的用料更是十分足夠!
突然感得$29一個咁足料的飯團,好抵食呀👍

不單止飯團,連湯內的材料都好豐富
2位寶貝都搶著喝😂

套餐D  +  醬油漬蛋黃雞肉
醬油漬蛋黃雞肉
2025-06-24
套餐D  +  醬油漬蛋黃雞肉
醬油漬蛋黃雞肉
  • 醬油漬蛋雞肉
2025-06-14 225 浏览
醬油漬魚子飯團🍙讚👍魚子鹹鮮爆漿,帶醬油香氣,唔會腥;正宗日本米飯微甜軟糯,中間還藏有魚子,口感豐富;海苔**串脆脆的,放久會變軟。整體味道濃郁但不會太鹹,適合喜歡海味的人。 缺點是份量,一人剛好,值得一試!
醬油漬魚子飯團🍙讚👍

缺點是份量,一人剛好,值得一試!
2025-06-13
2025-06-01 326 浏览
其實可以寫埋個用膳時間出黎?OpenRice 同google都冇寫特登黎到結果摸門釘。。。。就真心嘥心機捱眼瞓明明都做晒research都咁!失望到一個點,跟營業時間都唔岩
其實可以寫埋個用膳時間出黎?
OpenRice 同google都冇寫
特登黎到結果摸門釘。。。。
就真心嘥心機捱眼瞓
明明都做晒research都咁!
失望到一個點,跟營業時間都唔岩

2025-05-12 561 浏览
荃灣新開即叫即製手握日式飯團 最鍾意明太子沙律味 明太子醬多到爆出嚟😍無論飯團表面 定係飯團入面都加爆咗明太子‼️全部飯團都係師傅即叫即制 可以望到師傅握飯團‼️都係使用日本米 出品保持住暖笠笠而且都算大件 食一件已經有飽肚感覺亦都可以叫套餐會平啲 可以加埋湯同埋蕨餅好似去咗日本旅行咁 開心過連鎖店好多🥰.價錢參考⭐️明太子沙律$29⭐️醬油漬蛋黃雞肉碎$29⭐️醬油漬魚籽$35.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_荃灣.#天米 (荃灣) @temaihk 地址:荃灣大河道88號灣景廣場地下11號舖.#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #食評 #大角咀美食 #大角咀必食 #大角咀 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣 #荃灣西美食 #荃灣西必食 #飯團 #手握飯團 #日式餐廳
無論飯團表面 定係飯團入面都加爆咗明太子
#hkfunfoodrecord_荃灣
#天米 (荃灣) @temaihk
地址:荃灣大河道88號灣景廣場地下11號舖
2025-05-08 591 浏览
話說自從上次食過飯團已經好掛住~難得經開AEON,本身上咗上層都特登落返去地下買單點咗一個醬油漬飯團俾錢嘅時候本身打算比支付寶點知個四眼哥哥師傅勁倔咁講只有八達通如果喺香港地只得八達通收費方便極有限好快就攞得外賣上次食嘅時候係跟嘅濕紙巾今次要問先有然後四眼哥哥又再話正常外賣就唔會俾堂食先會跟下?唔係外賣食仲更加會狼狽咩?即係堂食既grande 高D?外賣係低一等?今時今日咁嘅服務態度點得㗎?雖然只係$29 一個飯團係咪代表就要受氣呢?更何況假假地你一個飯團師傅都係代表間公司雖則又未去到貼錢買難受😅但想再幫襯嘅衝動就欠缺了不過你都俾咗啲動力我嘅就係引發我可以為你出一個食評!
話說自從上次食過飯團
上次食嘅時候係跟嘅濕紙巾
今次要問先有
然後四眼哥哥又再話
正常外賣就唔會俾堂食先會跟
下?唔係外賣食仲更加會狼狽咩?
即係堂食既grande 高D?外賣係低一等?

今時今日咁嘅服務態度點得㗎?
雖然只係$29 一個飯團
係咪代表就要受氣呢?
更何況假假地你一個飯團師傅都係代表間公司

雖則又未去到貼錢買難受😅
但想再幫襯嘅衝動就欠缺了
不過你都俾咗啲動力我嘅
就係引發我可以為你出一個食評!
2025-05-08
外卖自取
2025-05-03 540 浏览
荃灣西Aeon新開小店,主打手工製造日本飯糰,採用長野縣產越光米,即叫即握,多達12款口味,豬牛雞等,可單點亦有套餐。飯糰份量大過拳頭,超級足料,配菜都唔孤寒,食完一個都幾飽肚,最緊要快靚正,性價比高。私心推介明太子沙律,鹹鹹香香,微微辣,味道濃郁,咬落爆漿,飯索滿醬汁,影響深刻!蛋黃愛好者必點醬油漬蛋雞肉碎,夾埋雞肉碎令到整體口感層次更加豐富。照燒雞肉、香蔥醬油牛肉同味噌豚肉餡料都足,甜甜哋容易入口。

2025-04-29 402 浏览
主打食飯糰,仲要係即制手握飯糰,而米飯仲係用日本米。要咗個 Set D($74),飯糰2個($29或以下,以上要加$5)、湯品、甜品。飯糰要咗醬油漬魚籽(+$5)同醬油漬蛋黃雞肉碎。首先,兩個飯糰都好大個,足足有一個拳咁大,米飯溫暖。漬魚籽份量多,而且粒粒都脹卜卜,有光澤,咬穿咸鮮味十足。漬蛋黃蛋味濃,雞肉碎調味不錯。湯品係豚肉味噌湯,湯底味道正常但略嫌欠缺層次,豚肉片不錯,肉質唔係又乾又柴,有質感,另有大量薯仔粒及蘿蔔片。甜品係QQ餅,即係黃豆粉黑糖蕨餅,有六小件,口感清涼,甜甜哋,味道不錯。
主打食飯糰,仲要係即制手握飯糰,而米飯仲係用日本米。
Set D
醬油漬魚籽、醬油漬蛋黃雞肉碎
Set D
醬油漬魚籽、醬油漬蛋黃雞肉碎
2025-04-21 279 浏览
呢間餐廳主打12款手工日式飯團,使用長野縣產越光米同新鮮餡料製作🍙另有套餐跟配湯同甜點🎌💗Set B. 飯糰2個+湯品($68)飯糰全部新辣辣即製,飯糰相對握得到較鬆,飯粒飽滿較濕潤🍙今次試咗4個口味:明太子沙律鹹香惹味🐟;醬油漬魚籽充滿魚油香而且鮮甜❤️;香蔥醬油牛肉味道就同和風牛肉差唔多🐮;醬油漬蛋黃雞肉碎幾有驚喜,尤其醬油漬蛋黃口感有半熟嘅效果🥚不過整體嚟講餡料比較少🙁食飯糰食到乾嘅時候,飲一啖野菌蔬菜赤坂湯,入面有鴻禧菇、大蔥同魚板🍲💗明太子玉子燒 ($15)玉子燒係即叫即做,口感鬆軟嫩滑,有甜甜嘅蛋香,再加上明太子沙律醬同紫菜更惹味🍳

💗Set B. 飯糰2個+湯品($68)
Set B. 飯糰2個+湯品

💗明太子玉子燒 ($15)
明太子玉子燒
今日去左試荃灣AEON STYLE food court 入面嘅天米🍙味道唔錯 有機會會再去食鋪頭喺AEON入邊都好易搵,佢有唔同嘅飯糰套餐選擇,今次我揀咗Set A(一個飯糰+是日湯品)醬油漬蛋黃雞肉碎+野菌湯 $48飯糰大大個🍙一個都夠晒飽,佢唔只係上面有餡,成個飯糰入面食到最後一啖都係有蛋黃雞肉碎,味道都唔錯,蛋黃醬油味幾香,又唔會太鹹因為係即叫即整所以會等耐少少,不過師傅握得唔係好實,食到尾會散,有啲狼狽🤣勝在佢仲會送埋一條獨立包裝嘅毛巾仔俾你抹手,都幾貼心是日湯品有三款,嗰日係野菌湯,個湯好清好鮮甜,有野菌京蔥同魚板,飲完個胃暖笠笠好舒服,另外兩款係雞肉湯同埋豚肉味噌湯,有機會都好想試吓🥹明太子玉子燒 $15追加咗一份小食,玉子燒甜甜地,面頭有用火槍燒過所以有陣火炙嘅味道,加埋明太子醬,味道都唔錯佢飯糰都有好多唔同嘅選擇,朋友嗌咗個芝士明太子飯糰,啲饀爆曬出嚟,試咗一啖都幾好味🍙Food court雖然唔係話好大,但地方都叫做坐得舒服,飯糰即叫即整熱辣辣又大大舊,有機會會再去食!希望下次可以試到雞肉湯🥹🥹
味道唔錯 有機會會再去食

醬油漬蛋黃雞肉碎+野菌湯 $48
勝在佢仲會送埋一條獨立包裝嘅毛巾仔俾你抹手,都幾貼心
醬油漬蛋黃雞肉碎+湯

明太子玉子燒 $15

希望下次可以試到雞肉湯🥹🥹
2025-04-18
醬油漬蛋黃雞肉碎+湯
  • 醬油漬蛋黃雞肉碎飯糰
2025-04-19 194 浏览
🥚明太子玉子燒 $15整得幾好食玉子燒入面不是全熟嫩嫩的表面有明太子醬(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🥗薯仔沙律 $15有薯仔、紅蘿蔔、雞蛋同青瓜食到雞蛋香🥣湯品係豚肉麵豉湯好好飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)飲落清甜,好舒服豬肉都整得好食(平時我麻麻食豬肉片)紅蘿蔔同洋蔥煮到淋一淋🍙🍙飯糰*2+湯品+甜品 $74🍙🍙飯糰*2+湯品 $68套餐可選$29或以下飯糰,超過此價值加$5🍙醬油漬魚籽🍙蒲燒鰻魚🍙醬油漬蛋黃雞肉碎🍙照燒帆立貝飯量驚人,係平時食飯糰嘅1.5-2倍(´°д°`)最鍾意醬油漬魚籽鰻魚如果多啲汁就好了~醬油漬蛋黃好靚(ˊ˘ˋ*)餸可以再多啲啲~細食嘅朋友食一件已經好飽!我食左兩件飽左幾個鐘( •́ .̫ •̀ )
🥚明太子玉子燒 $15
整得幾好食
玉子燒入面不是全熟
嫩嫩的
表面有明太子醬(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🥗薯仔沙律 $15
有薯仔、紅蘿蔔、雞蛋同青瓜
食到雞蛋香

🥣湯品
係豚肉麵豉湯
好好飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
飲落清甜,好舒服
豬肉都整得好食(平時我麻麻食豬肉片)
紅蘿蔔同洋蔥煮到淋一淋

🍙🍙飯糰*2+湯品+甜品 $74
🍙🍙飯糰*2+湯品 $68
套餐可選$29或以下飯糰,超過此價值加$5

🍙醬油漬魚籽
🍙蒲燒鰻魚
🍙醬油漬蛋黃雞肉碎
🍙照燒帆立貝

飯量驚人,係平時食飯糰嘅1.5-2倍(´°д°`)
最鍾意醬油漬魚籽
鰻魚如果多啲汁就好了~
醬油漬蛋黃好靚(ˊ˘ˋ*)
餸可以再多啲啲~

細食嘅朋友食一件已經好飽!
我食左兩件飽左幾個鐘( •́ .̫ •̀ )
當發現左Aeon入面有美食廣場,都有幾多餐廳可以選擇,今日我又再次過黎揀咗呢間飯糰🍙,有好多款可以揀🤩。款款都好吸引。堂食仲俾咗兩包濕毛巾,真係好貼心❤️。🍱飯糰套餐Set D套餐有飯糰2個+湯品+甜品可以揀$29或以下飯糰,以上要加$5!本來想揀鰻魚飯糰,點知賣晒。🍙醬油漬芝士明太子$33(套餐+$5)大癲‼️啲飯團真係超級大個呀❗️成個拳頭🤛咁大,食晒一個等於食咗成碗飯🍚都有,我就比較大食,不過都食唔晒兩個😆食到第二個尾開始超飽🤣。芝士明太子真係大推!係最濃味嘅一個飯糰,無論出面定入面都充滿大量嘅明太子醬汁同埋芝士,芝士🧀粒偏鹹。🍙照燒帆立貝$33 (套餐+$5)除咗面頭覺得帆立貝天外入面都有帆立貝,都幾新鮮,唔鹹,追求少鹽少糖的健康人士都可以食㗎!仲點咗以下兩款,都好夠味同足料。🍙香蔥醬油牛肉$27🍙照燒雞肉$23小食:🥗薯仔沙律$15呢個勁好食😍😍,由雞蛋🥚、青瓜🥒、紅蘿蔔🥕、薯仔🥔製作而成,口感清新一啲都唔滯,青瓜仲要好爽脆!🍡QQ餅$15口感軟綿綿充滿黑糖味😋仲有好多黃豆粉!

🍱飯糰套餐Set D
套餐有飯糰2個+湯品+甜品
可以揀$29或以下飯糰,以上要加$5!
本來想揀鰻魚飯糰,點知賣晒。

🍙醬油漬芝士明太子$33(套餐+$5)

🍙照燒帆立貝$33 (套餐+$5)

仲點咗以下兩款,都好夠味同足料。
🍙香蔥醬油牛肉$27
🍙照燒雞肉$23

小食:
🥗薯仔沙律$15

🍡QQ餅$15
口感軟綿綿充滿黑糖味😋仲有好多黃豆粉!
【🍙荃灣新開日式飯糰Food Court竟然冇人講?!70蚊食到爆膏飛魚子+醬燒帆立貝🤯】Bookmark咗好耐嘅「天米」終於試咗!呢個隱世food court真係冇得輸手捏飯團用100%日本米 即叫即炙燒🔥仲有$7x套餐包2飯團+湯+甜品CP值高到尖叫啊~~~✨醬油漬飛魚子飯團 飛魚子多到瀉!鹹香爆膏mix鮮醬油飯粒吸滿昆布高湯 每啖都黏糯發光💫🔥醬燒帆立貝飯團 原隻帆立貝大過拇指!炙燒焦香超犯規貝肉嫩到滴汁 飯底仲混入脆脆飯焦👑其他試食報告:▪蒲燒鰻魚|厚肉無骨 蜜汁完美掛邊▪照燒雞肉|雞腿肉爆汁 洋蔥甜到心心眼▪明太子玉子|流心蛋黃x明太子雙重暴擊▪QQ黑糖餅|煙韌過麻糬!撒滿黃豆粉好治癒‼️隱藏彩蛋:每日熬嘅味噌湯超有誠意蘿蔔煮到透明 仲有鳴門卷/大蔥/油揚飲完成個人暖笠笠~☺️📍天米 TEMAI地址:荃灣大河道88號灣景廣場地下11號舖(千色店後面 荃灣西站行5分鐘)📌溫馨提示:午市勁多人!建議2pm後去第一次食住咁暖嘅飯團!#荃灣美食地圖 #日本米控必收 #foodcourt隱藏版 #兩個人七十蚊飽到反肚 #飯糰控暴動預警 🚨

Bookmark咗好耐嘅「天米」終於試咗!
呢個隱世food court真係冇得輸
手捏飯團用100%日本米 即叫即炙燒🔥
仲有$7x套餐包2飯團+湯+甜品
CP值高到尖叫啊~~~

✨醬油漬飛魚子飯團

蘿蔔煮到透明 仲有鳴門卷/大蔥/油揚
飲完成個人暖笠笠~☺️

📍天米 TEMAI
地址:荃灣大河道88號灣景廣場地下11號舖
(千色店後面 荃灣西站行5分鐘)

📌溫馨提示:
午市勁多人!建議2pm後去
第一次食住咁暖嘅飯團!

2025-03-10 675 浏览
喺荃灣嘅朋友想食日式飯團嘅話,原來仲有呢個選擇😍!舖頭位於荃灣AEON裏面,無論係菜式風格,甚至係擺盤,都完全還原咗喺日本嘅感覺🤩。今次我哋就揀咗兩個Set D ($74),即係包括兩個自選飯團、一碗湯、同埋甜品嘅套餐😝。.🐥醬油漬蛋黃雞肉碎除咗有醬油漬蛋黃嘅甜香濃郁味道,仲有埋雞肉碎,配埋醬油蛋黃嘅香味,味道更加豐富😋。.🐮香葱醬油牛肉牛肉真係幾時都啱配埋飯團!牛肉本身嘅肉味同埋油脂香味,配埋香蔥醬油,感覺鮮味更加突出👍🏻。.🌊照燒帆立貝 (+$5)超級推薦大家嗌呢款!照燒醬嘅香味啱晒配埋帆立貝,而且帆立貝本身都有海鮮嘅味道,而且又厚肉🥳,夾埋眼全嘅海苔香味真係超滿足。.🍳醬油漬蛋黃 醬油漬蛋黃真係超級香!蛋黃係半熟嘅膏狀狀態,再加埋甜香嘅日式醬油漬,味道好香濃,啱晒配埋手握飯團咁樣食😎。.♨️湯係五花肉片麵豉湯,同一般即沖嘅湯唔同,食得出多一重嘅油脂香味,好有心機。.🍡甜品最後仲有埋和式蕨餅,裏面煙靭嘅蕨餅,配埋好有香味嘅黃豆粉,超級有日本風情。.🐣明太子玉子燒($15)玉子燒嘅蛋香味,再配埋明太子醬真係超邪惡!明太子醬夠晒香濃😋,再加埋燒香咗,令到明太子嘅甜辣風味更加突出。
🐥醬油漬蛋黃雞肉碎
🐮香葱醬油牛肉
🌊照燒帆立貝 (+$5)
🍳醬油漬蛋黃
♨️湯
🍡甜品
🐣明太子玉子燒($15)
2025-02-22