2021-09-03 0 浏览
听人讲平时佢要排队,上星期六晏昼我同老公唔知食咩嘅时候,咁岩经过嗰度,就谂住食个面算数。唔使等位呢件事对我哋嚟讲系加分嘅,服务都几好,唔错。讲返个面,我个人觉得其实ok 啦,未至於去到咁神化咁好食,系个汤底浓啲,系好饮嘅。不过,啲豚肉口感好差,好鞋口😑
唔使等位呢件事对我哋嚟讲系加分嘅,服务都几好,唔错。
2021-08-27
2021-08-25 0 浏览
黎到铜锣湾唔知食咩好,就谂起食拉面,一兰夜晚都要等,系门外排一阵,再入去坐底排一阵再入座。点餐纸有唔同野拣,可以拣浓/淡汤底,软/硬面底等等。我同朋友另外加多份餸既组合,食完饮埋汤都够饱既,整体不过不失。
点餐纸有唔同野拣,可以拣浓/淡汤底,软/硬面底等等。

Ichiban当之无愧!着名国际高水准拉面!店外店内外充满日本风味!专业深谙日语礼貌亲切男店员!仿如置身日本吃拉面!浓郁豚骨汤充满油香而不腻!天使发丝般谶幼面!最讨女生欢喜,虽然我比较喜爱粗面,但也可一试!经疫情风波後,虽然往昔大排长龙己不复见,但带位迎客的男店员(红衣)仍非常殷勤款待!随随入座後,每位都有隔壁,隔间内的帘缓缓半卷起,男店员操着流俐的日语奉上杯子,(水是自按枱上水制倒入杯子)怎麽不是日本茶!?(可能疫情吧?)然後下帘,我就开始填表下单,(如不明可看贴在隔壁上单张)最终当我按下钟声,他再用日语接单,等食!避免不必要接触,又安全又礼貌,非常日本贴心,这店装备卫生隔间距离从开始至今己经是如此,不特别因疫情才这样,可见高章!卫生安全!菜单款式$历来如常比较基本和贵(名气):基本上$95有一碗豚骨汤拉面,2块薄薄叉烧少少聪花,但你可按自己喜欢追加半/1个面配料蛋,木耳....秘制赤辣酱汁......甚至一碟烧豚肉!最好是可让客人加上个人口味,汤可浓可淡,多油水走油,微温/加热.......面硬/软,不/有辣加辣$$走碗走肉(讲笑)任君调教出一碗,怎会不好吃?!可能因这是高级店!但

豚骨汤叉烧拉面+糖心蛋

幼面

糖心蛋

Ichiban当之无愧!着名国际高水准拉面!
店外店内外充满日本风味!
专业深谙日语礼貌亲切男店员!
仿如置身日本吃拉面!

浓郁豚骨汤充满油香而不腻!
天使发丝般谶幼面!
最讨女生欢喜,
虽然我比较喜爱粗面,
但也可一试!

经疫情风波後,
虽然往昔大排长龙己不复见,
但带位迎客的男店员(红衣)
仍非常殷勤款待!

随随入座後,
每位都有隔壁,
隔间内的帘缓缓半卷起,
男店员操着流俐的日语奉上杯子,
(水是自按枱上水制倒入杯子)
怎麽不是日本茶!?
(可能疫情吧?)

然後下帘,
我就开始填表下单,
(如不明可看贴在隔壁上单张)

最终当我按下钟声,
他再用日语
接单,
等食!

避免不必要接触,
又安全又礼貌,
非常日本贴心,

这店装备卫生隔间距离
从开始至今己经是如此,
不特别因疫情才这样,
可见高章!卫生安全!

菜单款式$历来如常
比较基本和贵(名气):
基本上$95
有一碗豚骨汤拉面,
2块薄薄叉烧少少聪花,

但你可按自己喜欢追加
半/1个面
配料蛋,木耳....
秘制赤辣酱汁......
甚至一碟烧豚肉!

最好是可让客人加上个人口味,
汤可浓可淡,多油水走油,微温/加热.......
面硬/软,
不/有辣加辣$$
走碗走肉(讲笑)
任君调教出一碗,
怎会不好吃?!

可能因这是高级店!
但对不起没有可乐.
伴上波子气水,特饮.....
至少 30 元之上,
再加上甜品
当然要+$$

不消一会儿!
先上糖心蛋,
唉!蛋是要自己剥壳!
真的啼笑皆非!
是因为新鲜?还是疫情?缺人手?

但最令我大惑的是蛋仍是白色的?
如平时经过卤水的该是啡色?

当时我己经很肚饿,
还要剥蛋壳再剐开一半,
又惊整烂只蛋,打唔到咭影相!
简直大整蛊!

幸好完整用筷子夹开,
下次一定要记得带条"线"割蛋!

再起帘上菜!
日语店员非常有礼貌,
虽然隔着口罩和在帘下,
仍感受到店员笑容和诚意!

疫情後水准如何?

先嚐汤?
真的不得了!温热浓郁油香!但不肥腻!
暂时我觉得最好味的顶级豚骨汤!

闻说他们的秘掣"赤辣红辣酱"是秘方!
只有4个管理层人员知道这个秘方。
把它作为他们成功的最高秘密!

虽然我点了中辣汤,但他们只是在汤上放了一勺红辣酱??!!。
所以汤色还是白的。
不是一碗传统煮热的红辣汤!
在我把辣酱混合到汤之後
它还是香辣和好吃的!

经过
自己糖心蛋自己剥
特别好吃!
香软甜心,但白色的!

叉烧略嫌稍薄,但也甘香软绵,

天使发丝般谶幼面!
最讨女生欢喜,
虽然我比较喜爱粗面,
但也可一试,

面的份量正好适合我,
那一刻我很饿,汤和面条也很好吃,
令人难以置信! 我可以吃完!
一般来说拉面是很大的碗,我永远吃不完!
对於男人来说,可能需要添加额外的面条。

总括以言一绝!Ichiban!

最後离去时,
收银员和带位员都是(红衣)
笑容可掬地迎送客人!
题外话/补充资料: 虽然他们已经在账单上添加了额外的服务费,但我非常欣赏他们的店员专业和礼貌, 也非常尊重他们的商店对拉面质素的坚持,所以我也支付了小费! 作为支持! 希望它们能在这风雨中成长为"一"朵坚强的"兰"花!
2021-08-18
豚骨汤叉烧拉面+糖心蛋
幼面
糖心蛋
  • 豚骨汤拉面
  • 赤红辣酱
2021-08-17 105 浏览
The food was tasty, it had several options for the one ramen available at the restaurant. The staff presenting in Japanese were speedy and helpful. However, I think it was quite pricey. I think it could be about $30-60 cheaper and it would be of much better value. Other ramen options could also be offered. Definitely worth coming here though especially if you haven’t already.
2021-07-29
2021-08-12 184 浏览
虽然香港越嚟越多拉面店,但不时就会挂住一兰,锺意佢可以自己拣口味,食落又唔会好腻。今次夜晚8点半先去食,竟然要排队,但期待咗一阵,唯有照排啦。今次拣嘅系:口味浓味、油腻度清淡、蒜泥1份、有葱、有叉烧、赤红秘制酱汁普通、硬度软。另外仲要加紫菜,吸晒啲汤汁咁食先正😋先饮一啖豚骨汤,仍然保持到水准,香而不腻👍🏻再捞匀啲辣汁,佢嘅官方介绍话用咗好多种香料,老实讲就唔系太食得出有咩特别嘢,但都好食,惹味得嚟唔会太抢。不过份量好似少咗咁,几啖就食晒,要加多半份替玉先勉强够饱。佢做紧8周年推广,做会员就免费送半份,唔知系咪咁所以减少咗原装嗰碗🤨贪得意加多个特浓抹茶布甸,唔涩,但未至於好出色,不过不失啦,呢个价钱就冇乜兴趣再食。

天然豚骨拉面
特浓抹茶布甸
2021-07-16
天然豚骨拉面
2021-08-05 274 浏览
近排冇得去日本,冇得去旅行,但真是好挂住日本野,一兰就是其中一个。果日放工经过见冇咩人排,即刻去回味下。佢既水准仍然keep 到,食完系有一种幸福感觉,真心好怀念以前去日本既感觉。可惜佢得两间分店,如果开多d 就好
2021-07-29 338 浏览
一兰嘅豚骨拉面曾经有一段时间系我嘅comfort food。豚骨汤好香浓,面嘅硬度都啱啱好(我拣咗普通)。唯一要批评嘅,可能系叉烧嘅份量有啲少。但系整体来讲都好好食,特别系有一兰嘅秘制辣粉调味,惹味之余又饱肚。
2021-07-14 450 浏览
对上一之食一兰其实好耐之前 已经唔系好记得个味 约咗人系铜锣湾 就提议下食拉面 所以就去食下。印象无乜妙别 都系点菜纸有几个选择 有得拣「汤浓度」「油腻度」「香蒜」「葱」「叉烧」「秘制酱汁」「面的硬度」圈出要既口味就得。可能太耐无食 都唔得上次好唔好食 但今次食觉得正正常常 唔错既。
2021-07-07 519 浏览
其实一兰在港开咗已一段时间,不过疫情已超过500日,几时可以再飞仍是未知之数,所以的起心肝去帮衬。个人认为不要太存厚望,不能与日本相比较,除咗服务同只蛋。义烧太薄,太乾。😑汤底饮完劲口渴。在中洲川端总店饮晒都唔会口渴哦。不过谂住顶吓瘾就一试无妨。
个人认为不要太存厚望,不能与日本相比较,除咗服务同只蛋。

义烧太薄,太乾。😑
汤底饮完劲口渴。

在中洲川端总店饮晒都唔会口渴哦。

不过谂住顶吓瘾就一试无妨。
2021-07-04 467 浏览
今日嚟咗铜锣湾呢间一兰拉面,真系好挂住日本,正所谓食咗当去咗,我都好耐冇嚟过食,今次选择系星期六下午去,大概两点几,需要排队但唔算排好耐,好快就已经有得食,大概等咗15分钟到。❤️今次我同朋友两个人嚟食,我就叫咗碗拉面$95,加咗$16嘅半熟盐蛋 。呢只蛋真系好值得食,系流心蛋,好好味呀❤️而朋友就除咗叫咗$95碗拉面,仲加咗$65嘅配料,啱晒男仔嘅份量食。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️整体来讲咁耐冇食,但系水准都仲系keep得好好👍🏻

整体来讲咁耐冇食,但系水准都仲系keep得好好👍🏻
🌟曾经疯魔一时嘅一兰拉面其实好耐之前食过一兰,不过已经唔记得咗好唔好味,琴日突然好想食拉面,所以就再食多次~▫️汤底拣咗浓味、超浓厚,汤底味道真系几好饮,啱晒重口味人士。而豚肉方面,同喺拉面附上的豚肉相比,套餐嘅豚肉会比较好味,外皮更爽滑。拉面底叫左超硬,但系其实食起上嚟嘅口感都系似一般面条一样,唔系特别硬。溏心蛋感觉都有少许熟,未算好流心。▫️🌟推荐食法:可以建议叫多一碗越光米,然後再等拉面食完之後剩返嘅汤汁来制作汤饭,白饭会朔晒啲汤汁😍味道不错呢 ▫️整体份量望落唔算话好多,不过其实食完再计饮埋汤都好饱。听讲日本嘅一兰好好味,之前去日本都冇试过😣如果迟啲有机会去旅行都会想试吓🥺▫️地址:铜锣湾谢斐道440号骆克大厦A座地下F-I舖。尖沙咀棉登径8号。▫️为食指数:7(10分为最多)抵食指数: 6.5

🌟曾经疯魔一时嘅一兰拉面

地址:
铜锣湾谢斐道440号骆克大厦A座地下F-I舖。
尖沙咀棉登径8号。
▫️
为食指数:7(10分为最多)
抵食指数: 6.5
2021-06-07 853 浏览
记得第一次嚟食一兰系要排成个钟但食完果下都好满足因为其实都几好食佢嘅拉面够晒辛辣,啲面都好软熟糖心蛋虽然要加钱但系劲好仲可以加饭捞汤嚟食 个感觉几特别几正㗎而且价钱都唔算贵
记得第一次嚟食一兰系要排成个钟
但食完果下都好满足因为其实都几好食
佢嘅拉面够晒辛辣,啲面都好软熟
糖心蛋虽然要加钱但系劲好
仲可以加饭捞汤嚟食 个感觉几特别几正㗎
而且价钱都唔算贵
2021-05-19 1027 浏览
好挂住日本,到底几时先可以飞✈️✈️✈️已经有两年冇飞过啦挂住冲绳,东京,大阪有得出国我要去北海道🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵挂住拖罗,拉面,寿司,omakase 日本水果......... 仲有好多好多好多嘅日本美食呀今日食住拉面先啦,系成行成市嘅日本拉面一兰呀🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜香港都食到日本风味嘅拉面呀系而家疫情影响佢净系收电子消费一兰拉面点解咁好食😋天然豚骨拉面 $95有得拣味道要浓啲定淡啲,面要软定硬要葱唔要葱,要叉烧唔要叉烧贪心的我加咗精选配料组合 +$65糖心蛋一只,叉烧四块,紫菜两块,木耳一堆食完之後表示超级饱,但喺度食拉面真系好有日本风味因为佢嘅自闭位真系好正,最紧要食完去一去厕所,日本嘅感觉都返晒
好挂住日本,到底几时先可以飞✈️✈️✈️
已经有两年冇飞过啦
挂住冲绳,东京,大阪
有得出国我要去北海道🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵

挂住拖罗,拉面,寿司,omakase
日本水果......... 仲有好多好多好多嘅日本美食呀

今日食住拉面先啦,系成行成市嘅日本拉面一兰呀
🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜

香港都食到日本风味嘅拉面呀系
而家疫情影响佢净系收电子消费
一兰拉面点解咁好食😋

天然豚骨拉面 $95
有得拣味道要浓啲定淡啲,面要软定硬
要葱唔要葱,要叉烧唔要叉烧

贪心的我加咗精选配料组合 +$65
糖心蛋一只,叉烧四块,紫菜两块,木耳一堆

食完之後表示超级饱,但喺度食拉面真系好有日本风味
  • 天然豚骨拉面
2021-04-30 1016 浏览
见到门面已经觉得好有亲切感,好似去紧日本旅行咁。我同朋友放工时间过去,又唔洗等位就入到座。职员安排左我地坐左边个区,後来先知就系早D关门个边,右边就可以坐夜D。不过其实本身都无预坐好耐,都无咩所谓。入到去,哗~左一声。见到久违了既自闭位特别有亲切感🤣由装修设计到所有物件摆位都同日本一模一样。价钱方面当然知道会贵过日本,不过以一碗拉面价钱黎讲,我觉得都系偏贵。不过我最钟意一兰既位就系,所有配料份量、面质、口味都可以自己选择。我个人偏好口味拣浓味,面质拣硬身,其他就跟佢推荐。🍜就咁睇一碗份量唔算好多。第一啖试个汤,好香浓😍😍我觉得口味有调到符合香港市场多D。因为上次日本我去左一兰原产地福冈试佢既拉面,同样我拣左浓味 (口感选择同今次一模一样),汤底口感系比较厚身,都偏咸D,油腻感亦都相对重D。但今次香港试既依碗面,汤底香浓得黎,口感唔会过厚过油腻,调味刚刚好。就算饮多咗汤都唔会觉得太口渴。面质正常,同日本既分别唔大。面份量唔算多,但够饱。叉烧我觉得偏薄,争咗少少口感,味道都唔突出,比浓汤盖过咗。🍺至於饮品,依杯抹茶生啤酒比到惊喜我。第一啖已饮到有打发左嘅抹茶味道,但依个抹茶味唔会过浓,好自
见到门面已经觉得好有亲切感,好似去紧日本旅行咁。

🍺至於饮品,依杯抹茶生啤酒比到惊喜我。第一啖已饮到有打发左嘅抹茶味道,但依个抹茶味唔会过浓,好自然咁混合系生啤酒度。一方面饮到抹茶香味加少少口感,一方面又保留到生啤酒既味道,平衡度我觉得算几高。不过饮到底会见有些抹茶粉未溶哂。
  • 天然豚骨拉面
2021-04-21 776 浏览
一兰😍都系一间过江龙嘅拉面店☺️☺️-虽然有人话过,日本嘅一兰好食过香港嘅一兰🤣🤣但系我自己就觉得唔算太大分别🤣-次次嚟都一定要加面底,又唔舍得饮晒个汤🤣🤣仲一定会拣系要浓厚汤底,有葱,同埋多嘅油腻感🤣🤣肥?食完先算啦🤪🤪-佢嘅糖心蛋都系我每一次一定会追加嘅配料🤣😋虽然要自己剥壳,但系佢真系做到好糖心嘅感觉😍😍-最推介其实系佢嘅辣粉,每次我都一定会嗌到尽,10倍辣!因为佢真系辣得来好好食😋
一兰😍都系一间过江龙嘅拉面店☺️☺️
  • 一兰拉面