2021-09-04 0 浏览
咁耐无食过一兰,原来转左格局我都唔知,以前食,系一格格单人座位,对住块布,同隔离倾唔到计既。点知今日去食,一兰已经唔再系24小时,而且成个环境唔同哂。入去坐之前要去自动贩卖机都买野食,出飞仔。再有员工带位,啲位变哂大排档咁,完全无哂feel,食落都无以前咁好味。
2021-08-28 225 浏览
今天来到尖沙咀食下一兰拉面,冇办法去日本唯有系香港食啦。仲记得刚开的时候要排好耐好耐队先食到,但依家等一阵就有得食啦。买野食既方法亦都唔同左,以前系填纸仔,依家入到去要先禁机拣野食:其实都唔系好多选择,基本的一碗拉面,或者加配野食,亦都有饭同饮品。而我就选择左最基本的拉面。买完飞埋到位会有职员俾纸仔大家,拣面的软硬度呀,辣唔辣等。基本的拉面有葱同叉烧,识食一定系先饮啖汤。老实说,成碗面最贵的就系个汤底,汤底好浓郁,配面食好快一啖又一啖就食晒成碗面,而且葱同叉烧亦都同面非常夹。如果食完唔够饱的话可以加面,加面的份量好似同原本碗面的份量一样,咁就唔怕唔够饱啦。

买完飞埋到位会有职员俾纸仔大家,拣面的软硬度呀,辣唔辣等。

题外话/补充资料: P.S. 入座会给这个丰富图案的口罩套,咁就唔洗谂口罩要放边同点放啦。
在网上看到了这家店,据说是开了好多年的网红店,很多人都是来了必吃,于是跟同学路过打卡了一波。这家店是到了门口先点餐,点餐付款后落座,落座后会有店员让你去圈图五的单子,算是定制你比较喜欢的味道,总体来说价格对学生党略高但味道相当不错。

2021-08-20
2021-08-12 348 浏览
自从系日本食过已经好耐冇食过一兰拉面一入去 铺面好大 比晒钱先入去坐低圈拉面纸叫左浓汤底 硬身拉面 2小辣同日本味道一样 拉面唔会过淋 都挂汤 好浓猪骨汤味又唔会好油 不过比起其他拉面铺我觉得就平凡左d冇咩惊喜 份量一般所以额外加多个面佢有得半份加 话者加全份 呢样几细心 要赞下叉烧薄切 唔会好肥 都几好食挂着日本 想解乡愁可以帮亲下
自从系日本食过已经好耐冇食过一兰拉面

佢有得半份加 话者加全份 呢样几细心 要赞下

叉烧薄切 唔会好肥 都几好食
挂着日本 想解乡愁可以帮亲下
2021-08-06 331 浏览
🌸_❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥评分(5分为最高):❥好味指数:❤️❤️❤️❤️🖤❥抵食指数:❤️❤️❤️❤️🖤❥回购指数:❤️❤️❤️❤️🖤❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥_🍱:<天然豚骨拉面 $95>一兰开左咁耐竟然宜家先试到😢本来麻麻地拉面食完依碗之後竟然想食拉面😢个汤真系好浓好香🤤加少少辣会更好食😍但我第二次加得太辣😵‍💫无缘饮埋啲汤 见到个底🙁<炖煮豚骨烧 $65>猪脊肉+福冈县酱油烟燻制作好入味🤤🤤同个拉面好夹🙈-➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱口味浓淡:浓味油腻度:超浓厚蒜泥:普通赤红秘制酱汁:1/2倍+2倍面的硬度:硬➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱
🌸

2021-08-01
  • 釜酱汁豚肉烧
  • 一兰拉面
2021-07-31 372 浏览
宜家的一兰,同8年前岩岩系香港开的一兰,系完!全!唔!一!样!首先个汤好浊,好咸,完全无当年个种猪骨香,宜家只食到味精,我饮左3杯水orz然後个叉烧…老过柴皮…二三流拉麪店都好食过佢…得个辣酱仲系当年个辣酱………咁既质素,加埋一卖105?????真心觉得厚脸皮咗啲罗,宜家一流个质素同二三流拉麪店无分别(甚至难食过)虽则话宜家租贵成本高,但都不致於将质素下降到呢个地步挂……结论系如果想缅懐一下一兰味 or 未试过想食下,我觉得可以悭翻105蚊,因为你绝对会觉得名过其实

然後个叉烧…老过柴皮…二三流拉麪店都好食过佢…
得个辣酱仲系当年个辣酱………
咁既质素,加埋一卖105?????
虽则话宜家租贵成本高,但都不致於将质素下降到呢个地步挂……

豚骨拉麪
2021-07-28 356 浏览
自从香港愈黎愈多好食既拉面店之後都冇点食过一兰,但星期六系尖沙咀冇book位真系好难搵到一间餐厅😭行到就晕低既时候谂起隔离有间一兰唔洗排队🏃🏻‍♀️原来今年系一兰系香港既8周年,所以搞紧会员送多半份拉面😍加入会员只需要简单down个app👍🏻☑️ 天然豚骨汤拉面口味同面既硬度都可以自己简,汤底就得一款猪骨汤,我叫左浓味,所以猪骨既味系好浓郁🍜但配料方面就少得可怜🥺叉烧得两片,塘心蛋亦要另外加钱🥚所以有其他选择既时候应该唔会再黎🙈
☑️ 天然豚骨汤拉面
2021-07-21 365 浏览
第一次食一兰喺日本食一食爱上之前喺香港已食过几次一有机会就去食知道做紧优惠同行小朋友会送一碗拉面所以今次带埋小朋友去其实味道都唔使特别讲我自己系好锺意觉得好好味先去食送嗰碗小朋友面都几细碗应该系平时嘅一半平时一碗已好少所以其实除非系3岁以下小朋友否则应该都唔够食😂咁啱又做紧8周年优惠送半份加面咁都抵嘅不过佢本身个价钱贵大人一碗加一份加面已经$125(连加一)但食完都系唔太饱今次仲叫咗啤酒$58老公见佢唔平以为系生啤点知原来又唔系😅埋单要$380以每人食一碗面嘅晚餐嚟讲都算贵不过小朋友话好好味系咁添,真系食穷😂今次落单转咗入去前买票买完比侍应,加面时又再比牌侍应因为今次坐4人枱感觉都几麻烦如果坐返一人bar枱就应该问题不大
第一次食一兰喺日本食
咁啱又做紧8周年优惠
送半份加面
咁都抵嘅
不过佢本身个价钱贵
大人一碗加一份加面已经$125(连加一)
但食完都系唔太饱
以每人食一碗面嘅晚餐嚟讲都算贵
不过小朋友话好好味
系咁添,真系食穷😂
今次落单转咗入去前买票
买完比侍应,加面时又再比牌侍应
因为今次坐4人枱
感觉都几麻烦
如果坐返一人bar枱就应该问题不大
2021-07-17
2021-07-21 259 浏览
久违了的一兰想当年食一兰都系喺铜锣湾食,排队人非常多一面难求。尖沙咀开咗咁耐都未试过,今日同班fd玩夜左,就即刻去食下旧时嘅风味,回忆下今次照旧都系点左个叉烧拉面,一个拉面,成个灵魂就系会喺个汤度,汤味有浓厚嘅猪骨味道,食得出唔系味精底,唔会死咸重味,口感清新,拉面底爽口弹牙,配埋汤食好好食,唯独是个叉烧,我觉得失左个水准,淡味口感松散,比起我以前喺铜锣湾食,好似差好远。总结:香港依家想食一碗有质素嘅拉面,其实比比皆是,有好多拉面店嘅水准已经超越一兰,咁嘅价钱嘅一碗拉面,我觉得唔算特别突出,水准比我以前识嘅低左,仲有少少失望,可能佢实在太出名,有个期望光环喺度,食过今次,都未必会再帮衬佢,不过佢有个好处就系开得好夜,夜晚都可以食到碗暖暖嘅拉面。
久违了的一兰

2021-06-28
2021-07-14 259 浏览
相信日本嘅一兰好多人都试过, 但系香港嘅又真系未试过喎。疫情咁耐冇得去旅行,都要食下啲日本过江龙翻下乡下。 究竟香港嘅一兰同日本嘅有咩分别呢?是但啦我等我哋帮大家试试啦。今次试系尖沙咀嘅一览,价钱方面香港嘅一兰就真系唔系咁抵食啦。我哋八点钟去到都要等15分钟先入到。而家一兰变咗用自助点餐机嗌嘢食, 我哋叫咗两碗拉面。首先讲讲汤底,系经典嘅豚骨汤,啲汤唔算太有味精,基本系成碗面嘅精髓,我差唔多饮晒。面质地我哋今次拣咗硬面,食落几弹牙,都算挂汤。如果大家锺意饮汤嘅话可以选择软面吸收晒啲汤汁。可惜面嘅份量唔系好多,最後都加咗底。叉烧只得两片,正正常常,未去到话好好食。总括而言,$95的确有啲贵,大家都系留返去日本先食啦!

总括而言,$95的确有啲贵,大家都系留返去日本先食啦!
2021-05-22
2021-07-14 183 浏览
来到文明不如见面的日本拉面店,铜锣湾分店次次都排长龙,今次就嚟尖沙咀碰吓运气,6点半入场,冇人龙,即刻有位一如日本拉面店的传统,只有一款豚骨拉面,再加自选配料,我拣左拉面架精选配料组合,汤系普通浓度,今次终於可以尝到了水准好高,猪骨汤浓郁,再叫埋呢款炖煮豚肉烧,配拉面一流!款款都好味😋一定会再嚟!

一如日本拉面店的传统,只有一款豚骨拉面,再加自选配料,

我拣左拉面架精选配料组合,

汤系普通浓度,今次终於可以尝到了

水准好高,猪骨汤浓郁,

再叫埋呢款炖煮豚肉烧,配拉面一流!

款款都好味😋

一定会再嚟!
2021-07-10
  • 一兰拉面
2021-07-11 535 浏览
一兰拉面系香港都开左好耐 但因为一直都系咁听朋友同网上讲唔好食所以无去试前排突然间劲想去食一兰拉面  就决定自己一个动身去左食今次叫左一个最标准既SET 另外加左只蛋价钱好似totla 130蚊左加 连埋加一150埋单汤:典型豚骨汤 闻同饮落都好香猪骨味 饮落唔会太油腻令人唔舒服 浓厚之中带少少清爽 今次我饮哂d汤食呢个汤就明点解一兰可以冲出日本系哂港台开分店咁出名 个汤系香港都算系头几面:幼曲面黎 拣左普通硬度 煮得岩岩好 食落就唔会特别有面粉香 食落几弹牙 如果话台风份量系偏多佢就系偏少 食完唔太够喉肉:猪肩肉两片 拣左最瘦既部位 食落完全唔淋 有咬口 但系无乜味蛋:无影到 因为佢只蛋系另外加钱再另外成只连壳比你 唐心都做得足够几靓 但要自己"mok"壳又冇得切开扣哂分另外连壳上相信都估到佢完全无做过调味 系唐心蛋但系纯白色 加埋因为冻左所以佢蛋味更加少 唔系十分重度蛋控都唔建议加 劲唔抵服务:无服务可言 装水都要自己出去装 加只蛋又要自己mok壳 咁样都学人收加一? 态度唔差既但本身佢提供既服务只有帮我收张落单纸同埋上碗拉面呢两样...总结:一兰黎左香港咁多年,第一次去试叫冇失望
前排突然间劲想去食一兰拉面  就决定自己一个动身去左食

肉:

蛋:

服务:

总结:
一兰黎左香港咁多年,第一次去试叫冇失望之中带点失望。呢个价黎讲份量可以再多d,味道方面,拉面既两大主角面同汤佢系ok,但其他配料完全唔掂 亦都无服务可言。纯追求好既汤底既拉面迷可以一试,如果系追求一碗满足而且overall都ok既拉面既话,一兰真系唔太掂
2021-07-02 407 浏览
一兰拉面喺日本出名 第一次喺香港试 觉得都有日本食到嗰种味道 首先最特别系个汤底 真系非常浓郁 自己本身比较中意食辣 所以叫咗两倍 个辣味非常出众 拉面软硬度可以自己拣 唯一美中不足系得两件叉烧 仲要有啲硬身
2021-06-29 261 浏览
今日心血来潮想食拉面,就必定谂起一兰。黎到其实都得系一种汤底简,就系猪骨汤底,个猪骨汤底好浓,唔好话好油腻,加埋秘制辣椒粉简直一流,可惜得一片猪肉,同冇糖心蛋。
今日心血来潮想食拉面,就必定谂起一兰。
2021-06-27 295 浏览
2年无去过一兰,假日晚上去到唔洗等位,大排长龙情景不再复见。锺意一兰可以选择面软硬度,汤底浓淡、油腻度等。我就锺意汤底够哂浓郁,同埋赤红秘制酱汁,我觉得这个酱汁系成碗面嘅灵魂。面嘅份量好似比之前少咗,如果你好肚饿就一定唔够饱。食完碗面,忍唔住将碗汤饮哂,因为好想见到碗底的金句,这一滴是最高的喜悦。总结:日本拉面在香港已经好普遍,好多日本餐厅嘅质素都拍得住一兰,个碗好大,但面嘅份量比之前少咗,义烧又少又薄,$95 一碗面好似唔多值得。

面嘅份量好似比之前少咗,如果你好肚饿就一定唔够饱。