2020-10-16 4 浏览
疫情时好时坏,限聚4人又限聚变8人,朋友总要见嘅,星期日嘅中午相约好朋友一齐去尖沙咀行街食饭。一兰系我地嘅最最最挂住日本时嘅必食餐厅之一!简直一食解千愁!11点45左右到唔驶等位。要早过12点先唔驶排长龙,早D去食都要啦!  最近店内推出左一兰app! 只需填好个人资料,在店内scan QR code就即时有积分可以换小食,小食有三种包括紫菜,黑木耳同蒜泥 ,每次仲可以去食仲可以储积分换食物都唔错!不过一个app 计一个积分,如果一家人去要每人都download先有得送小食同储分啦!讲返碗拉面,我偏好🍜🌶🌶🌶辣辣辣同软身拉面,今次去感觉叉烧同拉面份量多过以前小小,一兰嘅豚骨汤香浓唔会太油腻,配红红嘅自家制辣粉,加埋薄而唔肥腻嘅叉烧真系一绝!赞!

2020-10-12 0 浏览
近排睇返d日本节目谂返起以前去日本但系依家又冇得去旅行唯有食住面止痒先香港嘅一兰同日本一样食野都系咁孤独去旅行嘅回忆返晒黎不过又真系可以大大减低食饭时嘅风险呢样野佢真系元祖一兰拉面叫左中辣觉得咸左少少纸咁薄嘅叉烧同日本一样面拣左硬身个人好怕d面淋食到最尾d面发胀晒面底份量唔算多食完系唔饿嘅感觉其实有时食野食到饱已经系食得太多食得太多反而系浪费节俭都系美德唔够食嘅朋友可以做佢地会员新会员有多半份面送除左bar枱仲有一般四方枱bar枱反而唔洗等位同埋bar枱先有日本本舖嘅feel
近排睇返d日本节目

bar枱反而唔洗等位
同埋bar枱先有日本本舖嘅feel
2020-10-02
2020-10-01 299 浏览
自疫情以来,已经有八个月没有去日本了。相信赴日还需要一点时间,现在就去平日游日必吃的一兰拉面。平曰一兰的孤独位,现在更显安全。座位一个一个的分间,可以独个儿专注地品嚐拉面,其实也不错。餐牌没什麽选择,就是一兰拉面,可按自己喜好选择汤的浓淡和面的硬度,当然可以另加配料和饮品。天然豚骨汤拉面$95初嚐这拉面的时候,真的有惊为天人的感觉。现在一嚐再试试看。先呷一口汤,汤选择了超浓,汤汁一如以往的鲜美,满有豚骨风味,带少少胶质,又带微辛辣,没有太稠厚,稍稍多了一层油,相对地比正常口味油腻。拉面选了超硬。幼身的面条挂汤力一流,口感滑溜,其实超硬也不是很硬,吃到尾面身也不会太腍。配菜只有叉烧和葱花。叉烧只是薄薄一片,肉质唔系好嫩,有少少乾身,始终拉面才是灵魂。另外加了半熟盐味旦$16其实这半熟盐味旦比较像烚旦。鸡旦本身无乜味,但旦黄溏心,加埋浓口汤汁,又几滋味。重温一兰风味,令我想起游日的乐趣。从前说假期不够,现在即使有假也去不得。吃一吃拉面,望梅止渴吧。

平曰一兰的孤独位,现在更显安全。

天然豚骨汤拉面$95

有少少乾身,始终拉面才是灵魂。

另外加了半熟盐味旦$16

2020-09-01 748 浏览
香港有好多拉面店 有水准拉面店就真系多哩间过江龙黎到香港一段时间仲保持到高水准就系” 天然豚骨拉面专门店一兰 ICHIRAN”好多人话日本一兰好味过香港一兰本来就觉得差唔多 一样咁好味 可能系心情问题去旅行心情靓食咩都好咪D 系尖沙咀系地库哩间 之前要排好耐疫情下都唔驶排队 去到入得有位只有一款 招牌豚骨汤拉面可以选择汤辣度 浓度面软硬度可加钱要温泉蛋 叉烧饮水系自助 有冷热水选择 汤辣度浓度 面软硬度 都拣左普通先试啖汤 浓郁猪骨汤 咸到适中 唔会好油腻系幼身拉面软硬度岩岩好如果男士一个面应该会唔够 可以加面底总结: 跟日本味道相约 正~

香港有好多拉面店 有水准拉面店就真系多
哩间过江龙黎到香港一段时间仲保持到高水准
就系” 天然豚骨拉面专门店一兰 ICHIRAN”
好多人话日本一兰好味过香港一兰

汤辣度浓度 面软硬度 都拣左普通
先试啖汤 浓郁猪骨汤 咸到适中 唔会好油腻
系幼身拉面软硬度岩岩好
如果男士一个面应该会唔够 可以加面底

总结: 跟日本味道相约 正~
2020-09-01 376 浏览
自疫情由年初以来都冇得飞去日本,真系好挂住日本啲拉面啊😭冇得去当地食拉面唯有喺香港食一兰止住渴先啦。今日去咗尖沙咀嘅一兰拉面,夜晚7:30去,都有唔少人等紧,大概等咗20分钟先有得入座。识食一定系拣浓味汤底+浓厚油,唔好以为咁样食会好油,其实啲油系会令到成个面顺滑咗好多,口感好好多,只要唔饮晒啲汤就得。讲返拉面味道,汤底有浓厚嘅猪骨味咸度适中,叉烧有猪肉味够林,再加上少少葱已经好好食。呢间拉面暂时系我喺香港最锺意食嘅拉面之一。
2020-07-10
2020-08-13 584 浏览
听过好多人话香港既一兰冇日本既一兰咁好食 讲真 我又觉得差唔多喎 系咪d人觉得隔离饭香咋?!豚骨汤底依旧浓郁美味 感觉有满满既骨胶原系里面 差唔多饮晒d汤呀我 系略嫌有少少油腻 (经一事长一智 今次油腻度拣左普通 下次会拣“清淡”或者“无”)每次都要加埋只半熟盐味蛋就最perfect!另外好锺意佢可以俾客人选择面既软硬度 口味浓淡度 辣度 油腻度同配料等等 迎合到唔同人既喜好整体黎讲不过不失啦 一个人去食其实都几岩 唔洗同人搭台唔洗同人眼神接触 可以沉醉系自己果格自修室入面

2020-08-03 484 浏览
今日大约3点多,我跟朋友两个人一起到尖沙嘴一兰品嚐久遗的拉面,客人不多,不用排队,但只开放屋台,两个人各自加了一份葱及一份蒜,怎料服务员把追加的两份葱都放到同一个碟, 两份蒜也是放到同一个碟,服务员上菜时说了一句: 这里就是两分葱及两份蒜,然後就匆匆地走开了,我心想厨房的碟都不够用吗? 明明系两张唔同嘅单, 事前亦冇询问过我们是否愿意把两张单的食材混在一起,幸好两张单的拉面 是分开两个不同的碗上菜,我真的要感谢采购部有添置足够的拉面碗。才刚吃完不久,服务员就走过来,一边说要帮忙收拾碗筷,一边就已经动手收拾碗筷了,效率真高,由点餐到吃完拉面花了不足20分钟,其实打算饮埋水就走了,大慨系厨房真的很缺餐具,所以要尽快清洗吧,感觉就系用餐被骚扰了。在屋台进餐的感觉就好似去了大排档一样,在“味集中Counter"(即独立进食间隔)重新装修好之前,我绝对不会再光顾尖沙咀分店了,整个屋台体验都非常港式。
2020-07-09 552 浏览
Japanese noodles...often see the quene there. so we arrived there a bit earlier,like 11am?? in the front of the stairs it announced 15mins waiting, then we went inside,lol, another line, funny, still some people waiting inside,but we could not see it from outside. no seats for the elder and children, final 40mins waiting, we can't remember how it was the taste....not specifically good,not bad, just Japanese noodles....
2020-07-08 482 浏览
记得多年前在日本博多本铺品嚐过一兰拉面之後,便一直念念不忘。後来得悉香港也会开分店,那时候便很想可以在香港再食一次。可是记得此店开业之初,经常出现人龙,於是便打消念头了。直至最近由於实施限聚令,以致很多市民都不会外出堂食,所以当晚便尝试去帮衬下啦!是晚约7点左右去到店外,果然已不用排队等位,直接便可以进入店内。店员安排我们坐下後,便示意我们可以自行出去斟水,店内有冷热水供应。之後我们便点餐,款式只有一款,就是招牌豚骨汤拉面。辣度、汤的浓淡度和面的软硬度可以剔纸仔,并且可以加钱追加其他配料,如半熟温泉蛋、叉烧和青葱等。不一会,店员将两碗热辣辣的拉面送到我们面前。哗~好香呢!试下啖汤先,猪骨汤好香好浓,唔算太油。我地拣咗适中软硬度的幼身面,入口几滑。当晚仲赠送几片叉烧给我们,很开心呢!令人满足嘅一餐!唯一美中不足的是,我唔记得饮晒啲汤,然後望下香港版个碗底系咪都有嗰几只字「この一滴が最高の喜びです」

2020-05-22
2020-07-01 511 浏览
闲日凌晨1点几,3位,唔洗排队。一入餐厅店员会帮你量体温,唧搓手液,派落单纸同信封放口罩。福冈一兰系我既最爱!!每次去日本必食!今次第一次帮衬香港店。入到去「自修室」位,回忆返晒黎😂。但同日本唔同既系,香港一兰会有人系背後出现派筷子,好奇怪,哈哈。加叉烧(4片)|$26半熟盐味蛋|$16拉面|$95汤底无日本咁香浓,虽然都系哥阵味。最大分别系叉烧,好瘦,油脂好少,朋友话似食扎肉,其实又无咁夸张,味道系同日本系有一段距离😂。价钱算贵,但系呢段无得出游既日子,食到一兰拉面,一解乡愁,都系偏心会俾正评。
闲日凌晨1点几,3位,唔洗排队。

一入餐厅店员会帮你量体温,唧搓手液,派落单纸同信封放口罩。

加叉烧(4片)|$26
半熟盐味蛋|$16

拉面|$95

$140 (宵夜)
2020-06-28 416 浏览
廿四小时营业真系非常方便饮完酒消遣完的夜猫不过贵得黎又真系唔会食完哗哗声,冇咩惊喜!$95一碗2片薄到纸的叉烧拉面,加只半熟盐水蛋$15, 承惠$110 😅
2020-06-21 312 浏览
话说以前去日本旅行成日玩到三更半夜肚饿饿 就会走去开24小既既一兰食个拉面医肚 纯粹贪佢快靓正 同深夜时份餐厅选择真系唔多 但正常时间喇wo 都好少会拣佢 唔系话佢差 而系始终日本好食既拉面真系好多 估唔到佢黎到香港之後会令到香港人咁疯狂 日排夜排 估唔到既系 连疲情期间都要排!不过冇办法啦 朋友话佢真系好想食 唯有陪佢排下啦!今次好似系我第一次系香港食一兰 味道同日本分别不大 汤底都系咁浓郁 我同朋友都饮晒成碗汤最锺意既系可以拣辣度同面既软硬度 可以就到唔同人既口味而环境方面 都系同日本一样自修室咁既设计啦!短时间都应该冇机会去日本 同黎止瘾都不失为一个好选择既P.S. 记得要加蛋呀

最锺意既系可以拣辣度同面既软硬度 可以就到唔同人既口味

而环境方面 都系同日本一样自修室咁既设计啦!

短时间都应该冇机会去日本 同黎止瘾都不失为一个好选择既

P.S. 记得要加蛋呀
2020-06-19 263 浏览
今次嚟到尖沙咀食一兰因为凌晨1 2点左右 所以去到唔洗等就入得环境方面同日本相似 都系独立一个个充满私人空间嘅位置 不过整体感觉就比日本逼之前系日本试过一次 觉得服务好而且几好食所以对香港嘅一兰都有少少期待-今次嚟到店员就话可以扫qrcode成为一兰whatsappFD 就会送一杯可尔必思 只要落单时show比店员睇就可以唔知系咪同行嘅朋友同我一齐落单 店员冇拎到比我 净系比咗一杯我朋友但我朋友觉得唔好饮所以就比咗我 我都冇追单话差杯饮品(・・;)-唔知系咪最近有优惠 所以会送多三块叉烧 所以又送饮品又送叉烧都几好✨讲返个拉面🍜我觉得汤底偏咸 原本谂住最後加饭 但系越食越咸 所以最後都冇加到面嘅份量唔算多 食完会有想加面嘅冲动-⚡️整体感觉都唔错 服务都系好好 听住店员讲嘅日文 有种去咗日本嘅感觉 虽然价钱比起其他拉面店唔算好便宜 但如果凌晨搵唔到嘢食都可以嚟食一兰
今次嚟到尖沙咀食一兰

因为凌晨1 2点左右 所以去到唔洗等就入得
之前系日本试过一次 觉得服务好而且几好食
所以对香港嘅一兰都有少少期待
讲返个拉面🍜
面嘅份量唔算多 食完会有想加面嘅冲动

2020-06-14 220 浏览
Standards for Ichiran’s classic ramen has always been held high, but it’s unfortunate that Ichiran’s standards have lowered on this occasion, serving up pork that was cold. Broth was flavoursome as always but it lacked warmth again, which is quite crucial to a satisfying bowl of ramen!
Ramen
2020-06-10 243 浏览
🍜一兰拉面系列 💕‼️前日食尖沙咀店送一碟叉烧☺️▫️餐厅:一兰 铜锣湾店▫️地点:香港有2间分店📍此为尖沙咀店📍铜锣湾谢斐道440号骆克大厦A座地下F-I舖(港铁铜锣湾站 C 出口, 步行约3分钟)▫️营业时间:Mon - sun 24 hrs▫️价钱:~$90+—美味:🍜🍜🍜+0.5🍜环境:🍜🍜🍜🍜价钱:💰💰💰💰—一兰拉面🍜相信大家都唔陌生,去日本一定会试吓当地既依款拉面。👦🏻👧🏻超级挂住日本🇯🇵系果边成日食一兰👉🏻👈🏻依排品去得🇯🇵唯有系香港🇭🇰食🤫等一次去尖沙咀分店,依间都排好多人👫👭👬👭,好彩位置同环境都唔错🥳佢可选择既面款唔多,亦冇拉面平日必有既温泉蛋同好多配菜🥚🥚🥚面既质感系几好食🤭不过啲叉烧一般般,有啲硬🤧而个汤都一定要喝晒🥳🥳不过👧🏻挑战4倍辣🌶🌶觉得依款辣好吸引🤓🤓饮埋汤都ok🤗唔太辣🌶🌶👦🏻既原味系重豚骨味多啲,都好味😋都系日本🇯🇵既一兰高质啲‼️‼️‼️‼️—#好西 #拉面 #一兰 #面 #铜锣湾 #日本🇯🇵 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #ramen #amy_in_tst
🍜一兰拉面系列 💕‼️前日食尖沙咀店送一碟叉烧☺️
▫️餐厅:一兰 铜锣湾店