2021-01-30 239 浏览
去食一兰嘅好处就系,就算你一个人食都唔需要同其他人搭枱,享受自己独有空间之余,亦都可以一个人静静咁享受食物本身嘅味道。拉面嘅卖相相当之好。而我怀疑摆放嘅角度都系已经计算好。方便一嚟到嘅时候。客人唔洗左拧右拧只碗。可以即刻相机食先。既然相机食完喇。咁就到我食喇,我唔客气喇。虽然个面望上去非常之油,但饮落一啲都唔油,汤底味道浓郁。非常惹味。对比起日本嘅一兰,我自己觉得无咩分别嘅,可以一解思乡之愁。哈哈😄
2021-01-30 147 浏览
限聚令下晚市只能外卖,第一次叫一兰的外卖拉面,结果中伏中到核爆!😡😡😡首先佢个面底并不是平时堂食的拉面,正确来讲佢并不是拉面,而系好像低质即食面咁嘅面质,仲要胶胶地咁。。。。。失败!😓一碗拉面最重要嘅第二样 - 汤底,一个字 “味精汤”,我写包单佢呢个汤系用味粉或味膏开出嚟。。。。失败中嘅失败😓😓最後,叉烧得纸咁薄一片,我都未食到乜嘢质地已经无咗,青葱系大陆葱,亦再无其他餸了。单又做错,一碗不要葱的加了葱,餐具又无跟。一碗咁嘅无餸即食面你卖到109蚊,你有无良心呀?比起食神嗰碗99蚊那渣面过份10倍,就算食神嗰碗失败嘅那渣面今日都仲系卖99蚊,你呢碗我觉得最多值廿蚊咋。一直都有帮衬一兰嘅我,决定分手💔。

单又做错,一碗不要葱的加了葱,餐具又无跟。
一碗咁嘅无餸即食面你卖到109蚊,你有无良心呀?

一直都有帮衬一兰嘅我,决定分手💔。
2021-01-29
外卖送餐
2021-01-07 430 浏览
📍香港📍尖沙咀📍天然豚骨拉面专门店一兰 ICHIRAN📍尖沙咀棉登径8号地库B舖及地下入口大堂📍星期一至日 11:00~23:00🦄 一兰拉面 $95🦄 评分: 6/10好处系可以因应自己口味去简汤底同配料😁 但质素当然远不及日本个啲😿 只系无得去旅行止下口瘾!食完都会比较口渴 始终汤底偏油腻浓味🤔
📍香港📍尖沙咀
📍天然豚骨拉面专门店一兰 ICHIRAN
📍尖沙咀棉登径8号地库B舖及地下入口大堂
📍星期一至日 11:00~23:00

🦄 一兰拉面 $95
🦄 评分: 6/10

2021-01-06 251 浏览
过江龙,喺日本红极一时既一兰拉面,好耐之前开咗铜锣湾店,因为太多人排队,所以我冇排到,咁开始行限众令,加上疫情,罕有地冇人排队,我见嗰日walk in 就即刻有位,所以去食,点知除咗送叉烧,仲送埋乌龙茶,唔知系咪因为冇人排队呢,嗰晚个面个汤够热,加咗extra 嘅叉烧,感觉先至返日本真正嘅拉面,一兰拉面我喺日本食嘅时候,都觉得好细碗,得几啖,当然香港嘅份量都一样,但觉得保持到日本嘅水准,同喺日本食嘅分别唔大!
2020-08-29
2020-12-19 591 浏览
由於饭脚同事放假,女朋友又极度讨厌拉面嘅关系,我决定自己一个黎度一兰拉面享受一下独独嘅拉面午餐。尖沙咀一兰喺棉登径嘅地库,入餐厅前要先行楼梯落地库,我战战兢兢地行落去,好似惊住餐厅冇人得自己一个好尴尬咁。 入到一兰,餐厅比想像中热闹,今日净系开左屋台果半边,「自修室」位就因为客人唔多所以暂时开放,仲谂住有得坐下「自修室」怀缅下以前读书坐自修室嘅青葱岁月。 入座前职员都好有礼貌问我做左一兰会员未,因为而家入会可以即时用会员即分换取加半份面底!餐厅都好细心准备信封做口罩暂存袋。餐牌比以前一开业果阵色彩缤纷左,多左图片形容食物/甜品。例牌一兰拉面可以俾客人选择自己喜欢汤底嘅浓度、油腻度、辣度、蒜泥、葱、叉烧同面嘅硬度。 我拣嘅口味系根据之前有个post讲日本一兰员工普遍认为最好食嘅combination!拉面卖相好靓,连放喺枱面嘅角度都应该系教导过d员工,一兰个logo正正向住客人。汤底真系冇得弹,够香浓、辣度岩岩好唔会抢左汤底嘅香味。 叉烧用上瘦肉味道浓郁,不过薄切得三块份量比较少。面嘅硬度对我黎讲岩岩好,不过份量就非常少,食左两啖已经就黎冇哂要加面。建议加面嘅硬度选择个人喜好嘅软一个等级

一兰拉面

建议加面嘅硬度选择个人喜好嘅软一个等级,因为加面系唔连汤,软一级加落稍凉嘅汤,口感会好d。

半熟盐味蛋

最後梗系食加嘅半熟蛋,疫情关系,蛋壳要自己剥卫生d,餐厅都有附上消毒纸巾供客人使用。

食一兰嘅回忆都系深夜凌晨时份,希望疫情後可以再喺深宵时份再嚐一兰拉面!
一兰拉面
半熟盐味蛋
2020-12-18 321 浏览
疫情关系,周围都唔洗去,真系未试过成年我都未去过旅行,喜欢自己出走嘅我,唯有都忍下,希望疫情快啲过去。去唔到日本,唯有食住一兰拉面来怀缅下先😂一兰系我最中意食嘅拉面,除左本身我系重口味之外,我系麻麻地所有粗嘅面,例如通粉,油面,乌冬,沾面等⋯所以越幼我就越中意食,哈哈,呢度好处系你自己可以tick你自己想要嘅面软硬,油度,辣度,加唔加料,洗唔洗走青等,基本上我都tick晒最重口味,最後成碗汤都比我饮晒😋,如果你饮晒成碗汤,系碗底部你会发觉有几只日文字写住,虽然唔识日文,但上网check完意思系隐藏左店家对顾客的感谢。祝大家身体健康。

去唔到日本,唯有食住一兰拉面来怀缅下先😂

祝大家身体健康。
2020-07-16
2020-12-12 408 浏览
去左尖沙咁,打算去新开果间"鬼灭"铺头睇下,点知未够开门时间都排哂队甘,所以算啦,迟下再去啦甘唯有解解日本思乡病先,去食一兰先. 尖沙咀这一间是可以有四方桌可以坐的,平常的依然是好像自修室一样,一个一个位置间隔开的. 其实环境布置还是挺有日本风味的.一坐下,他们才会把点餐纸放在桌上,然後叫我们填写,他那个点餐自己决定的,然後自己选汤底的浓度(超浓),酱油的浓度(超浓,但下次可以选普通),油腻度,还有面的硬度(我要超软的),还有叉烧(会吃肉的应该都点,都是很好吃的),他们家的辣挺过隐的(我点了两倍,如果要order两倍以上的话,就要加钱哦),还有加了一个溏心蛋,平常还要加一个面底,但距离晚餐的时间还有三小时,所以就不加. 他们的点餐纸上面还有别的配菜加(叉烧/溏心蛋/紫菜/木耳),还有一些甜点跟饮品,他们还有一个套餐(是包括有叉烧/紫菜,还有木耳,这比单点这三个配菜会有便宜一点)有一个自助区会有免费的水,旁边有杯溏心蛋到了,很贴心的还有消毒纸巾在旁边这期待的面到了,好香看看上面的油和汤底是多麽的配合这样看起来青葱面和底,还有那个辣椒的搭配顔色,让整个面看起来好吸引哦!!只是一个面的价格大

有一个自助区会有免费的水,旁边有杯

溏心蛋到了,很贴心的还有消毒纸巾在旁边

这期待的面到了,好香

看看上面的油和汤底是多麽的配合

只是一个面的价格大约$8x...
  • 一兰拉面
  • 半熟盐煮蛋
2020-12-02 280 浏览
一兰系香港开咗都已经一段时间,呢一年成年都无得去旅行,真系好挂住日本一兰既味道。当日一入去唔使等位,同日本一样,座位系单向座位,一人一格。一兰拉面($95)口味浓淡: 浓味 (我呢d重口味既都系中意汤底浓d)油腻度: 普通 (一兰好既就系汤底拣咗浓但又可以拣无咁油)蒜泥: 普通葱: 有叉烧: 有赤红秘制酱汁: 普通 (我觉得呢个辣酱都算系一兰既精髓,有呢个酱真系好食d)呢碗拉面食落真系又浓味但又唔会过油,味道真系食到日本既味道同回忆。

一兰拉面($95)
口味浓淡: 浓味 (我呢d重口味既都系中意汤底浓d)
油腻度: 普通 (一兰好既就系汤底拣咗浓但又可以拣无咁油)
蒜泥: 普通
葱: 有
叉烧: 有

2020-12-01 206 浏览
食过咁多间拉面最钟情果间都喺一兰拉面佢既汤底系我最钟意的~每次食一定要加白饭~加小食的话我推荐溏心蛋同紫菜·~食完埋单个位仲有公仔面同拉面可以买翻屋企煮~两者都试过,本人觉得公仔面好味好多~汤底够浓郁!
食过咁多间拉面
最钟情果间都喺一兰拉面
佢既汤底系我最钟意的~
每次食一定要加白饭~
加小食的话我推荐溏心蛋同紫菜·~

食完埋单个位仲有公仔面同拉面可以买翻屋企煮~
两者都试过,本人觉得公仔面好味好多~汤底够浓郁!
2020-11-29 182 浏览
以前总系嫌食一兰要等十个世纪先食到,每次去到咁大条长龙都望而却步,要去第二间度食,终於遇到一次唔洗排长龙!尖沙咀店系全球最大间既一兰,设有味集中counter 同一兰屋台,集中counter 系分开左一间间似系自修室食野,而一兰屋台系仿照日本路边摊设计,保留住日本福冈既文化特色。

2020-11-25 237 浏览
几年前开始身边好多人都会话一兰好好食 一兰......我自己第一次食一兰系日本大坂排队食当时入到去购买到进食 当时觉得系好食嘅但未去到非吃不可只可以话系日本食都唔算好贵到最近终於系香港食一兰由於疫情期间就禁止左试用机器买票入到去坐底填表俾职员处理我自己选择嘅全部都系普通我朋友就加左辣系等嘅期间当然要望下隔板上贴左有D咩优惠等系入座前职员话成为会员即时送一只半熟蛋我同朋友就无申请做会员所以就无蛋食(笑)食野前要除口罩 都系入座前职员提供😂食物终於上枱 坦白甘讲无论系香港定日本食 我都真系唔觉得超级好食同非吃不可 系香港食个感觉会油腻汤底会觉得咸同浓味D 食完成晚要不停饮水不过甘而家无得去旅行就唯有过黎食下当做止下渴
几年前开始身边好多人都会话一兰好好食
一兰......

我自己第一次食一兰系日本大坂排队食

我自己选择嘅全部都系普通
我朋友就加左辣

系等嘅期间当然要望下隔板上贴左有D咩优惠等
系入座前职员话成为会员即时送一只半熟蛋

我同朋友就无申请做会员所以就无蛋食(笑)
食野前要除口罩 都系入座前职员提供😂

汤底会觉得咸同浓味D
食完成晚要不停饮水

不过甘而家无得去旅行就唯有过黎食下当做止下渴

2020-11-18 321 浏览
一兰以前成日听,但食真系第一次食🤣完全成个大乡里咁,系咁问同行友人要点拣😂我几锺意可以自己选择口味,因为我好重口味,所以拣晒超级浓,食落真系几开心,未试过可以任由自己设定☺️汤底我觉得几正面质果d我就觉得一般价钱稍微有d贵,一碗面就得两块肉,无其他配料,平时食拉面都会有半粒蛋,笋,木耳果d,但哩个就只有葱🤔不过下次经过都会去食,因为我锺意佢够重口味🤪
一兰以前成日听,但食真系第一次食🤣
完全成个大乡里咁,系咁问同行友人要点拣😂

汤底我觉得几正
面质果d我就觉得一般
不过下次经过都会去食,因为我锺意佢够重口味🤪
2020-11-11 490 浏览
记得一兰初黎到香港风头一时,好多人排队,搞到我都无谂过话要系香港试食。今次我地去到尖沙咀K11睇戏,突然行过讯号山花园见到有一间一兰,仲要唔洗排队,唔好讲咁多,我嘅拉面之心忍唔住喇!入到去落楼梯就系收银处,左出右入,入去之後店员就会问你要坐个人位定屋台,个人位就要等,肚仔饿直接入去食屋台。行过个人位同见到座位表真系同日本嘅一模一样!去到屋台区坐低,环境好宽敞,坐位上有个篮可以俾你放低个袋,好贴心!餐台上有点餐纸俾你点餐,呢到叫我屋台我以为有多d野叫,原来都系只得拉面,甜品同野饮,老实讲价钱都稍贵。不过唔紧要,今日嘅主角系拉面!我地每人叫左一碗天然豚骨拉面(HKD 95)等左一阵就上左菜,无论系个碗同餐具,呢一刻真系有去左日本嘅feel!另外惊唔够食都加左个一兰精选套餐(HKD 65)。食落去汤底浓得黎唔咸,好香;豚肉好软易入口,仲有中间令人怀念嘅辣酱,同日本食嘅味道一样,正!

2020-10-26
无得去日本,就系要食一兰去下DONKI😚。一见到大大个牌,就知道到左啦🤤行埋条长楼梯落去就到了。入面好似行迷宫咁,行啊行啊终於到。因为我地唔想等位,所以拣左坐正常位,唔系一人一格咁坐。我哋嗌左两碗一兰拉面、一兰精选套餐、一碗珍珠米饭。一兰拉面 $95都冇咩好点评㗎啦,相信一兰拉面嘅味道系点,大家都心里有数。 唔知点解感觉上无系日本咁好食😂,可能因为隔黎饭香( ´▽` )ノ 食落个感觉同普通一碗港产拉面无咩分别🤧。如果唔系想一解思乡病,我谂都唔会无啦啦走入一兰到食一碗拉面,尤其是佢嘅味道冇咩特别。一兰精选套餐 $65因为净系食拉面,唔系好够饱。套餐就系包四块豚肉、紫菜、黑木耳、温泉蛋,所以其实嗌套餐都几抵。另外,套餐里面跟埋嘅豚肉系比正常跟面上既豚骨厚,感觉好食啲😏!只温泉蛋同系日本食既一样咁好,可能系我迟下仲会系香港食一兰既最大原因😚。珍珠米饭 $25同行男人痴线,佢叫左碗饭,佢话做汤饭好好食😂。佢嘅意思系啲珍珠米吸收晒啲一兰汤好好味,但呢个食法我真系第一次见。我试过就觉得有啲奇怪啦,同埋我偏向食开淡味,所以当啲饭吸收左汤之後,变得比较咸,唔太岩我,不过同行嘅痴线佬就话好好食🤨🤨!一兰

一兰拉面 $95

一兰精选套餐 $65

珍珠米饭 $25

一兰最新做推广,download一兰Apps,佢就会送半份炖煮豚肉烧。坦白讲味道有啲奇怪,同埋豚肉片好碎。不过赠品就算啦😛。如果佢之後推出呢个新产品,我谂我都系会食返传统豚肉🤫。
炖煮豚肉烧

埋单$308(有加一)
2020-11-06
2020-11-06 433 浏览
一兰已经食左好多次,不论日本定香港,都保持一贯稳定既水准同质素。日本会好食少少如果真系要比。最中意系佢「味集中」个位,每次不论自己一个人食或者同老公食都唔洗怕榄介俾人望。一个人食我必定叫埋生啤、另外加蛋同要多半份至一份替玉 个汤够热又唔洗等,叫完好快就上。替玉都唔会变左一旧,热热地个底会有啲调味油。面系幼身既面,每次我一定叫特硬、特浓味加3辣度。岩岩好,不过如果食开清淡既会觉得咁既选择稍为有啲咸同多油。

一个人食我必定叫埋生啤、另外加蛋同要多半份至一份替玉

生啤
生啤