2024-01-07 152 浏览
走進餐廳,先係一眼望到啲芒果糯米糍,簡直閃閃生輝啊!軟糯嘅外皮一啮,裏頭嗰股芒果嘅香甜酸涼🥭,真係叫人一試愛上!桂花香芒卷嘅話,透透地嘅啫喱層喺咀裏化開,洋溢嘅花香夾帶住芒果嘅果香,食落好有層次感,清新得嚟又唔會膩口。之後,再試埋啲特色雪凍😋,每一啖咬落去都聽到啲芝麻花生碎嘅脆聲,入口即化,整個人都涼快過水。食完之後啲口感同味道都掛住喺腦海裏面,唔停咁喺腦海裏打轉。這間嘅美食嚟自創意同心思,每樣食物都好似藝術品噉美,呢度絕對係講求質素嘅好地方!啲雪糕雜果椰汁西米露,就算係寒冷嘅天氣下都能夠帶嚟一絲絲暖意,細細碗裏面滿載滿載嘅果香同甜蜜,令人停唔住口🍨。下次有機會,我一定會再嚟試過,尤其係想同朋友分享下呢啲難忘嘅滋味!

2023-10-25 152 浏览
小店新裝修,地方比之前更寬敞,食物依舊保持水準,一向都主打人情味的小店,今次試咗新推出$15椰汁芋頭西米露,好香濃的芋頭味,有別於一般的,值得一試,可惜唔記得影相!
2023-10-25
  • 楊枝甘露
  • 椰汁芋頭西米露
2023-04-01 405 浏览
今日長洲之旅就嚟結束,臨走之前男人話想食吓糖水。所以呢就搵咗一間評分都幾高嘅糖水店,間舖頭近碼頭叫做天然甜品作為一間傳動嘅甜品店,呢間糖水舖都有幾多選擇,今次呢就揀咗一個凍同一個熱既甜品。佢揀咗一個芒果椰冰,我就揀咗傳統嘅腐竹湯圓糖水。自己食食吓先發現我唔記得咗影腐竹糖水張相,但我可以講,個腐竹糖水都真係唔錯。呢個芒果椰冰都真係賣相好吸引。我趁住佢講緊電話嘅時候偷食咗佢兩啖,個芒果汁係新鮮芒果打出嚟嘅,所以食落去感覺都幾香甜。另外嗰椰冰睇落真係唔簡單,一層一層咁,入口即溶好香椰奶味。今次埋單$50 ,價錢相當實惠。本身諗住嗌佢嘅芒果糯米卷,但係老闆話賣晒,係全部糯米嘅甜品都賣晒。所以我哋下次決定,一落船就要衝入去間舖頭去試佢嘅芒果糯米卷。

2023-03-31
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-12-18 477 浏览
長洲真係一個奇怪嘅地方,耐唔耐就會想入去行下,但入到去又會覺得悶😂🤣今次入去係掃街既一日🫣🫣每次入長洲都一定會黎呢間食桂花芒果卷真係好出色,好香桂花味又唔會太甜
每次入長洲都一定會黎呢間食桂花芒果卷
真係好出色,好香桂花味又唔會太甜

當日經過呢間店,走過去問下幾點關門因疫情影響,6:00pm就關門了..而且無堂食...只提供外賣,不過我仍會捧場的由於我地未咁早走..所以無得好似之前咁,order定甜品卷,糯米糍到臨走果陣先過來呢度拎返再搭船走...我地到5:00左右買左1份香芒湯圓雜果西米露+花奶之後就沿大街,行去北面的運動場,再上去北眺亭睇日落~行左15分鐘左右已經到北眺亭,睇住日落食甜品,真係別有一番特味,芒果湯圓好鮮味~芒果同其他生果都好甜滿滿的一碗,真係比起好多糖水鋪都好抵食~希望下次來可以堂食,又可以打包一大盒返去市區比屋企人食啦
當日經過呢間店,走過去問下幾點關門
因疫情影響,6:00pm就關門了..
而且無堂食...只提供外賣,不過我仍會捧場的

到臨走果陣先過來呢度拎返再搭船走...

我地到5:00左右買左1份
香芒湯圓雜果西米露+花奶
之後就沿大街,行去北面的運動場,再上去北眺亭睇日落~

行左15分鐘左右已經到北眺亭,睇住日落食甜品,
真係別有一番特味,
芒果湯圓好鮮味~芒果同其他生果都好甜
滿滿的一碗,真係比起好多糖水鋪都好抵食~
香芒湯圓雜果西米露+花奶

希望下次來可以堂食,又可以打包一大盒返去市區比屋企人食啦
  • 香芒湯圓雜果西米露
2021-09-12 595 浏览
今日去長洲真係焫焫焫著🔥要即刻搵間甜品鋪過下冷河先得🥵嚟間甜品鋪既芒果糯米糍次次入親長洲都會去買😋😋-✨芒果糯米糍 ($11)芒果好甜好大舊 皮吾厚粉 咬感好鬆軟🤩-✨雪糕楊枝甘露 ($27)熱辣辣食碗甜品最解渴 芒果粒都幾多 20幾蚊抵到爛🤣🤣-下次都係涼啲先去長洲 咁熱真係好辛苦🔥🔥🔥🔥
✨芒果糯米糍 ($11)
芒果好甜好大舊 皮吾厚粉 咬感好鬆軟🤩
✨雪糕楊枝甘露 ($27)
熱辣辣食碗甜品最解渴 芒果粒都幾多 20幾蚊抵到爛🤣🤣
下次都係涼啲先去長洲 咁熱真係好辛苦🔥🔥🔥🔥
  • 芒果糯米糍
呢間甜品鋪既芒果糯米糍真係好好食!😋個皮煙韌而且芒果一啲都唔酸 次次去食都係又甜又多汁 加上只係$9一舊 真係幾抵食㗎!👍仲有其他芒果嘅甜品都好好食 佢嘅芒果雪糕同丸子都好值得試推薦:🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟/10
呢間甜品鋪既芒果糯米糍真係好好食!😋
仲有其他芒果嘅甜品都好好食 佢嘅芒果雪糕同丸子都好值得試

推薦:🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟/10
  • 芒果糯米糍
今天全家又入長州呼吸新鮮空氣. 午餐過後, 就想來個甜品. 在市政大廈附近, 看到這家甜品店有坐位, 所以馬上入內就座.  細看餐牌, 這個烏豆雲耳很陌生. 未曾見過這種甜品, 所以要試試.    烏豆雲耳    自己不喜歡太硬的食物, 在落ORDER前向男老闆了解 : 烏豆係咪好硬嫁? 老闆表示腍腍地, 不算太硬.   一碗黑色的糖水呈上來了!    長身烏豆跟平時圓形黑豆很不同,  雲耳細碎但厚身, 湯裡還發現桂圓肉. 雲耳是黑色, 烏豆是黑色, 就連湯身也是黑色!  黑色食物入腎經, 開始幻想頭上的頭髮會越來越多越濃密. 湯身以桂眼的淡淡甜味為主, 烏豆仍有一定硬度, 仍未達到喳渣那種軟糯, 但自己仍然咬到囉!    雲耳淡口但脆口, 跟甜度不高的糖水很和諧. 碗裡最甜的, 就是煮到溶溶爛爛的桂圓.  BODY REPORT : 嚐過淡淡的煻水, 過後無需狂飲水.
今天全家又入長州呼吸新鮮空氣. 午餐過後, 就想來個甜品
細看餐牌, 這個烏豆雲耳很陌生.
未曾見過這種甜品, 所以要試試.
烏豆雲耳
老闆表示腍腍地, 不算太硬.
一碗黑色的糖水呈上來了!
烏豆雲耳
長身烏豆跟平時圓形黑豆很不同,
雲耳細碎但厚身, 湯裡還發現桂圓肉.
雲耳是黑色, 烏豆是黑色, 就連湯身也是黑色!
黑色食物入腎經, 開始幻想頭上的頭髮會越來越多越濃密.
烏豆雲耳
湯身以桂眼的淡淡甜味為主, 烏豆仍有一定硬度,
仍未達到喳渣那種軟糯, 但自己仍然咬到囉!
烏豆雲耳
雲耳淡口但脆口, 跟甜度不高的糖水很和諧.
碗裡最甜的, 就是煮到溶溶爛爛的桂圓.

BODY REPORT :
嚐過淡淡的煻水, 過後無需狂飲水.
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2021-04-02 427 浏览
好多人去長洲都會食芒果糯米糍,今次呢間就係朋友介紹嘅。 🍴 芒果糯米糍 ($8) ⭐️⭐️⭐️ 軟軟嘅外皮做到好薄咁,拎上手大力d都好易會整穿,入面嘅芒果超大,份量一d都唔吝嗇,而且幾甜,CP幾高! .............................. 天然甜品 地址📍: 長洲大興堤路9號海景樓C座地舖 總評分: 6/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️ 環境👀: N/A 服務👨🏻‍🍳: N/A 衛生🧹: N/A 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
好多人去長洲都會食芒果糯米糍,今次呢間就係朋友介紹嘅。

🍴 芒果糯米糍 ($8) ⭐️⭐️⭐️

衛生🧹: N/A
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
外卖自取
2020-10-01 680 浏览
一心想黎試長洲名物,點知一肚氣。下午去到要等位,有位身形較肥男店員問我坐唔坐出面。我話可以,佢就開左張摺枱。我同女友岩岩坐低左,見有人走就想入番去坐,畢竟假期長洲街度好多人行黎行去。豈料男店員突然變臉,態度突轉地說: 唔坐出面,就話等陣啦!我呆了呆後,還是平和地講: 咁我幫你執番啦。他依然很不憤地講: 真係過份!我無奈地入去坐低後,低聲同女友講: 呢條友係咪痴架!有個身形略肥的女店員,可能聽到就立刻衝過來,收起枱上的餐牌,然後很不友善地連續講左兩次: 我地幫唔到你! 我地幫唔到你!!我地唯有離開。做甜品也好,食甜品也好,都係想人輕鬆開心!見到佢地咁計較同唔友善,唔係太明白佢地抱咩心態!唔能夠奢望改變佢地,只想留言俾同受此待遇既人分享下,俾左人生第一次喊面。無奈!
一心想黎試長洲名物,點知一肚氣。
2020-10-01
  • 未有機會,被趕走了
2020-03-07 786 浏览
週末到長洲島玩,一定要找幾家甜品試一試,芒果糯米糍不斷很大,味道還不錯,吃了兩個。還點了一個楊枝甘露湯圓,味道一般般,裡面好像還有梨子或者馬蹄,總體味道一般,價格也不算平
2019-09-28 753 浏览
星期六來到長洲,試一試呢度出名嘅芒果甜品。在餐牌上找了很久,決定是這一杯透心涼的香芒綠豆冰,這杯綠豆冰味道不太甜,解渴透心涼,如果走了很久的話,想小休一下,可以來一試。

2019-07-20 762 浏览
嗰日同一班朋友去呢間甜品食,選擇多不過都唔係咁好食,都唔緊要。但佢服務態度真係差到立刻走咗。我哋嗰陣一路傾計一路食嘢,個男老闆好惡咁話依度唔係俾你地玩遊戲嘅地方,我哋係做生意嘅唔好咁大聲。咁每個客人入嚟係咪淨係可以食嘢唔可以傾計?仲要明明成間鋪裏面得我地一班人,本身同個朋友食甜品慶祝生日即刻冇晒心情買單走人。超嬲!個老闆好似唔憂做唔想做你生意咁,食甜品都係想放鬆下休息下,結果俾人激番轉頭,以後都唔會再去!
2019-07-18
庆祝纪念
生日
2019-06-14 853 浏览
基本上每次入長洲都係衝着佢同甘永泰而嚟呢間甜品真係不得了佢嘅芒果甜品我認為係香港數一數二嘅 同一般街邊嘅芒果糯米糍真係冇得比無論係芒果糯米糍, 桂花芒果卷, 雪凍, 芒果湯圓, 海藻芒果卷總之全部都好好味, 而且係出邊係唔會搵得返今次餐後帶兩個小朋友嚟食, 佢哋揀咗三色雪糕, 我就要咗桂花芒果卷同芒果糯米糍😁桂花芒果卷係用有桂花香味嘅蒟蒻包住新鮮芒果肉, 口感特別唔再講, 外皮有美味嘅甜味加上桂花嘅清甜, 加上來陳新鮮芒果嘅味道, 簡直一絕😍
基本上每次入長洲都係衝着佢同甘永泰而嚟
總之全部都好好味, 而且係出邊係唔會搵得返
  • 桂花芒果卷
  • 香芒糯米糍
  • '海藻笀果卷' (只有在Cheung Chau 才可食到)
呢個係真真正正長洲先食到,並唔係一般坊間的普通長洲糯米糍咁!1️⃣桂花芒果卷$10,爽滑既桂花外皮,包住香甜芒果(唔係勁濃既芒果,不過咁平仲想點)。 2️⃣海藻芒果卷$10,海藻外皮,其實咁多年都唔明點解個皮叫海藻,無海藻味的,爽爽甜甜咁,唔知咩祕製野,好味。3️⃣香芒湯圓奶凍$28,香芒湯圓,同平時見到既好唔同,並唔係用糯米做外皮,而係大菜整既芒果圓子,爽爽脆脆。/其實由我中二第一次去長洲後,每次去都會再食呢間天然甜品,雖然地方好迫,又唔夠凍,但實在太好味,第二度食唔到。

• 桂花芒果卷