2016-08-29 853 浏览
這年回到天湖糖水,到這裡作為落腳點已不是第一年之事,只是往年都沒有如這年的惆悵。很傳統的糖水鋪,附近是大排檔,位置尚算方便,畢竟從沙田圍鐵路站一出來便是了。坐下。這年零舍多人,都是些陌生但又感覺親切的臉孔,我們偏坐一隅,似在其中,又似在其外。游離之間,說些遙遠的話題,總覺得有點兒尷尬。生意很好,於是老板娘也難以招呼周到。但這裡的糖水相宜又大碗,真的是十分之抵食。喊一碗豆腐花不過13蚊,一碗芝麻糊也不過是廿蚊有找。相當之平民。大碗,而不失香醇,長夜裡飲溫熱落肚,香甜味美,談些舊事新事,何不快哉。

2016-08-22
$20 (宵夜)
2015-09-27 632 浏览
完全冇芝麻的芝麻糊,又超甜,食到一半就停手啦。可能係一生最難食的芝麻糊。尼間甜品店真係冇用❤️去整,尼d花生糊,芝麻糊,合桃估都用係粉整出嚟嘅。我相信我不會再回來這裡了!

我相信我不會再回來這裡了!

2015-09-27
2014-11-17 583 浏览
試試核桃露未入口前看清楚是有小顆粒的,聞都好香,估計應該不錯吧但不明白為何入口卻是無咩核桃味,但又真係見到有一粒粒核桃食落口,感覺只是一碗有顏色的糊狀食物,但好的是不會太甜一人份量剛剛好,整體不過不失
試試核桃露
未入口前看清楚是有小顆粒的,聞都好香,估計應該不錯吧
但不明白為何入口卻是無咩核桃味,但又真係見到有一粒粒核桃
食落口,感覺只是一碗有顏色的糊狀食物,但好的是不會太甜
一人份量剛剛好,整體不過不失
2014-11-15
2014-03-02 317 浏览
好少寫食評,但咁做生意法,真係要寫出黎俾大家知。楊枝甘露 $32 - 屋邨大排檔收商場滿記價錢。唔緊要,好食就咩都值啦,但又唔好食,九唔搭八加埋椰果落去,啲椰果仲有啲似葯水嘅怪味,西米都未散一舊舊,少少芒果味一味落糖得個甜字。Friend食果個豆腐花都話好唔掂,呢間野絕對無下次!
好少寫食評,但咁做生意法,真係要寫出黎俾大家知。

Friend食果個豆腐花都話好唔掂,呢間野絕對無下次!
2014-03-02
10 分钟 (外卖自取)
其他
2013-01-07 202 浏览
同Friends 食完飯,想食甜品,點知「賴」野!一行9人,各叫一樣糖水,有一半都係難食!我叫左一碗腐竹白果糖水,稀到呢.… 同水無分別! 最重要係D白果係勁吾新鮮,一睇就知係變壞左果d,個心係黑色嫁!真係無言!
同Friends 食完飯,想食甜品,點知「賴」野!

一行9人,各叫一樣糖水,有一半都係難食!

真係無言!
$16 (宵夜)
2012-11-08 87 浏览
由同一屋簷下的德記,走回到室內的天湖,無非為了飯後的一口甜品。齊心一致地,點了蜜瓜西米露,明顯地,西瓜已成歷史名詞,但身邊的年青人,似乎有點不捨得,哈哈。冰凍,香滑的西米露,與鮮甜多汁的蜜瓜,把剛才吃小炒吃得熱辣辣,上火的感覺,降了不少。以乳鴿開頭,以蜜瓜作結尾,還有年青人的窩心手信,雖然熱到慶過辣雞,但還是滋味在心頭。

响隔離打完邊爐,朋友話想食糖水,就走咗嚟呢間;3個人叫咗 -- 1) 木瓜鮮奶 ($15);2) 三Q喳喳冰(唔記得係咪咁叫) ($19);3) 雜果黑糥米 ($24);食物質素OK的,朋友都話扺食,我食果個雜果黑糥米如果凍啲會更好。但係其中飲木瓜鮮奶嘅朋友睇到張單開佢$18,就叫咗落單果個哥哥仔過嚟問;個哥哥仔話呢杯係加大,要加$3,但係成個餐牌木瓜鮮奶就得一個價錢($15),亦冇話加大要加錢,咁我地同佢理論咗一陣,佢無奈改番做$15,始終唔係我地錯,係佢冇講。之後出去埋單...埋單果個應該係老細,佢又係話果杯係加大,要比多$3,咁我又同佢講,個餐牌係寫$15,你要比加大要加錢應該一早開聲,唔係我地飲晒之後先講要加錢。跟住之前落單果個哥哥仔埋嚟講話係佢冇講清楚搞錯咗,最後先埋到單。餐牌上有普通有加大應該寫明,唔係亂咁加大人地飲完就硬要人比多幾蚊,老實講幾蚊又唔係比唔起,但係咁搞法真係有啲比人搵笨嘅感覺,希望佢地可以改善一下。
响隔離打完邊爐,朋友話想食糖水,就走咗嚟呢間;

之後出去埋單...

2011-05-02
$20 (其他)
2010-11-28 113 浏览
近幾日瘋狂想喝傳統糖水,家附近又沒有,是日下午搭火車經過沙田圍,就乾脆在此站出去覓食一番,再走路回家。一出站就看見了蔚為壯觀的大排檔棚,時值下午4點几,檔里人還不多。走幾步就看到了這間天湖甜品小食,店面還算乾淨,地面也沒有垃圾或水跡,檔口周圍只有兩個阿姨坐了一桌邊吃小食邊聊天。由於喝糖水之心來得急切,於是就這里了。進去看到密密麻麻的手寫Menu,心里不禁多了一絲親切感。在Menu下躊躇半天,最後叫了一碗凍喳咋。老闆娘的聲音十分溫柔好聽,人也親切有笑容,沒人的時候就不斷地擦外面的枱枱凳凳,難怪坐下的時候感覺很乾淨。 喳咋 ($14)滿滿的一碗且用料豐富,紅豆、綠豆、眉豆、西米、芋頭、紅腰豆、三角豆,加上花奶,口感更加柔滑。紅豆真的煲到很起沙,每喝一口,舌尖都會泛起絲絲溶入其中的陳皮的甘甜。眉豆就很鬆化纏綿,入口即溶,有點吃軟雪糕的感覺。大大粒的紅腰豆我最為欣賞,不會過淋,但又不生硬,粉粉糥糯的,口感甚佳。三角豆煲得粉而不爛,芋頭質感緊實,但不是因為夾生,而是因為仍處於半冰凍狀態,咬開中間還能看見點點碎冰,吃起來很有趣,煙煙韌韌的,又有點粉,又有點像吃沙冰~ 西米我就覺得煲得太爛了,幾乎溶

壯觀的Menu(只是一部分)

喳咋 ($14)

滿滿的一碗且用料豐富,紅豆、綠豆、眉豆、西米、芋頭、紅腰豆、三角豆,加上花奶,口感更加柔滑。紅豆真的煲到很起沙,每喝一口,舌尖都會泛起絲絲溶入其中的陳皮的甘甜。眉豆就很鬆化纏綿,入口即溶,有點吃軟雪糕的感覺。大大粒的紅腰豆我最為欣賞,不會過淋,但又不生硬,粉粉糥糯的,口感甚佳。三角豆煲得粉而不爛,芋頭質感緊實,但不是因為夾生,而是因為仍處於半冰凍狀態,咬開中間還能看見點點碎冰,吃起來很有趣,煙煙韌韌的,又有點粉,又有點像吃沙冰~ 西米我就覺得煲得太爛了,幾乎溶進了糖水里,吃起來沒有一粒粒的感覺。

整碗糖水豆香十足,不過甜,口感豐富有層次,稍欠椰香,但還是一碗令我滿足的糖水

三角豆

芋頭

煙韌的半冰凍狀態芋頭

沿著河濱一路走回家,越走越想念媽媽煲的糖水,裡面除了會放上述各種材料,還有蓮子、百合、銀耳、花生、糯米、淮山、薏米,真是華麗而奢侈的享受啊。真想馬上回到媽媽身邊,溶化在她那殿堂級的糖水中。
2010-11-27
煙韌的半冰凍狀態芋頭
壯觀的Menu(只是一部分)
三角豆
芋頭
  • 喳咋
叫了一份雜果涼粉、一份雜果大菜糕,有點意外雜果並不是罐頭雜果,而是新鮮生果切粒而成… 有西瓜、木瓜、杧果、香蕉、蜜瓜等雖然碗細細,但生果粒堆得滿滿的除了份量足料,感覺上幾抵食外,賣相也相當唔錯,起碼夠色彩繽紛先啦只賣二十二元一碗,無論涼粉或大菜糕,都算是抵食的消暑甜品
叫了一份雜果涼粉、一份雜果大菜糕,有點意外
雖然碗細細,但生果粒堆得滿滿的
只賣二十二元一碗,無論涼粉或大菜糕,都算是抵食的消暑甜品
雜果涼粉、大菜糕
2010-07-18
$22 (宵夜)
雜果涼粉、大菜糕
2010-06-08 61 浏览
我與友人叫左三樣野食1.啫喱 $9 簡直是想將個啫喱掉落地下睇下係唔係震滕滕,因為佢地落左非常多的魚膠粉令到個啫喱 變得真係硬硬地。2.火麻仁 細杯 $9 大杯$11 先係個賣相同一般旺角街 頭的涼茶鋪相比,係偏向一點的深木黃色,味道甜佔大多數3.煎腸粉 $10 這個可以話係佢地的招牌菜。味道都可以接受。
我與友人叫左三樣野食
1.啫喱 $9
變得真係硬硬地。
2.火麻仁 細杯 $9 大杯$11
3.煎腸粉 $10
這個可以話係佢地的招牌菜。味道都可以接受。
2010-06-07
$20 (宵夜)
  • 煎腸粉
2010-05-06 46 浏览
愛甜可能係女人嘅天性, 食完晚飯就過o黎食甜品啦! 點知失望而回. 蛋白燉鮮奶 - 熱同滑兩者欠奉, 失望.芋茸西米露 - 朋友食咗2啖, 酸ka.

蛋白燉鮮奶 - 熱同滑兩者欠奉, 失望.

芋茸西米露 - 朋友食咗2啖, 酸ka.

蛋白燉鮮奶
芋茸西米露
2010-05-05
芋茸西米露
凍冰冰, 幾條友衝入去, 我叫左碗花生芝麻糊加湯圓, 食兩啖, 我已經想放棄, 真係... 我自己走去百佳惠康買盒多多沖粉, 都怕且拍得住... 完全冇花生味, 完全冇芝麻味.. 同埋.. 甜到呢.. 真係落左好多糖 law 我想講... 唔係吹水, 我地一行七人, 有四五個食佐半碗 (不同湯水), 就放下湯羹好唔好食, 你地自己話下面有人話, 好有花生味... 唔係掛... 食過糖水未架...

好唔好食, 你地自己話

2009-11-02 15 浏览
前晚同左成班fan去左呢間店到食d小食同糖水,叫左好多糖水同咖喱魚蛋.豬皮同蘿蔔,d糖水係用湯電裝,份量起碼多過出面一倍,但價錢差不多,而且味遁唔錯,一定要試雙皮奶,味道不錯,口感有少少粗糙,但都ok,只係$15一碗,其他咖喱魚蛋.豬皮同蘿蔔,都要試下,d咖喱味好香好濃,但唔算辣,不錯,食勁多野一人都只係$27,真係抵.
前晚同左成班fan去左呢間店到食d小食同
糖水,叫左好多糖水同咖喱魚蛋.豬皮同蘿蔔,
d糖水係用湯電裝,份量起碼多過出面一倍,但
價錢差不多,而且味遁唔錯,一定要試雙皮奶,
味道不錯,口感有少少粗糙,但都ok,只係$15一
碗,其他咖喱魚蛋.豬皮同蘿蔔,都要試下,d咖喱
味好香好濃,但唔算辣,不錯,食勁多野一人都只
係$27,真係抵.
2009-06-10 20 浏览
在金沙角吃完晚飯之後,少不免以甜品作結尾,稍移玉步,來到同樣是在冬菇亭內的"天湖".簡簡單單,要一杯椰果涼粉冰.椰果是椰汁雪出來的果凍,味道帶有很濃的椰味,入口彈牙.加埋涼粉,同椰汁一同入口,坐在悶熱的冬菇亭之下,感覺透心涼.喝罷之後已很飽,步出亭外,見到門外的牛雜檔口,只有眼巴巴,看著友人將牛雜放入口.一副享受的樣子,令人妒忌.

$14 (宵夜)
2009-06-01 17 浏览
等人的時候~叫了一客花生芝麻糊一見已覺得可愛~圓中有圓亦不捨得打亂呢個亂中有序的感覺~一直慢慢地食~每一啖都有花生芝麻味~不論顏色定味道~都係花生中有芝麻~芝麻中有花生的感覺糊中有糊~你中有我~oooooooo~好一碗花生芝麻糊略嫌夠香未夠味~但唔會過甜~都算係咁啦~
等人的時候~叫了一客花生芝麻糊

一見已覺得可愛~
圓中有圓
亦不捨得打亂呢個亂中有序的感覺~
一直慢慢地食~

每一啖都有花生芝麻味~
不論顏色定味道~
都係花生中有芝麻~芝麻中有花生的感覺
糊中有糊~你中有我~

oooooooo~
好一碗花生芝麻糊

略嫌夠香未夠味~
但唔會過甜~都算係咁啦~
可愛的花生芝麻糊