2024-02-14 578 浏览
初四晚家人聚餐無因為新春而特別額外收費一早已預訂左房間最低消費係$3500都十分合理我地一行8人個個都食到捧住個肚走叫左幾樣開胃前菜酸辣三鮮 (9/10)入面有大蝦,鮮魷同蚌酸酸辣辣好開胃有啲好似蒟蒻嘅麵墊底屋企人都讚好好食,秒清黃金南瓜 (9/10)要預訂嘅菜式黎過幾次都係必食保持一貫水準蒜泥白肉 (8/10)正常發揮如果可以濃味少少味道會較佳燒椒帶子 (7/10)可能期望過高,而且單價都唔平 $298口味較淡之餘其他配菜亦無帶出帶子嘅鮮味或者有其他刺激嘅味道可省略天府一品湯 (8/10)比想像中大碗湯品清澈,但濃郁飲啖熱湯暖下胃都幾好唔錯煙燻乳鴿 (7/10)正常發揮入味,但煙燻味冇同隻乳鴿去到十分夾亦都係預訂菜沸騰蝦 (9/10)蝦好大隻而且10分脆口同彈牙全部已經剝晒殼有淮山墊底必食推介霸王鮮牛肉 (10/10)每一次去都係必食之選唔好睇佢好似好多辣椒完全牛肉味十分香濃入口一啲都唔辣唔食辣嘅朋友都可以食仲有啲粉絲同萵筍絲墊底上枱嘅份量十分驚人性價比之選!鮑魚炆雞 (8/10)雞肉十分入味鮑魚彈牙成都醬香鴨 (8/10)同行嘅家人話好好食我覺得肉質真係做得十分好香氣十足但係我覺得
初四晚家人聚餐
無因為新春而特別額外收費
一早已預訂左房間
最低消費係$3500都十分合理
我地一行8人
個個都食到捧住個肚走
叫左幾樣開胃前菜

酸辣三鮮 (9/10)
入面有大蝦,鮮魷同蚌
酸酸辣辣好開胃
有啲好似蒟蒻嘅麵墊底
屋企人都讚好好食,秒清

黃金南瓜 (9/10)
要預訂嘅菜式
黎過幾次都係必食
保持一貫水準

蒜泥白肉 (8/10)
如果可以濃味少少味道會較佳

燒椒帶子 (7/10)
可能期望過高,而且單價都唔平 $298
口味較淡之餘
其他配菜亦無帶出帶子嘅鮮味
或者有其他刺激嘅味道
可省略

天府一品湯 (8/10)
比想像中大碗
湯品清澈,但濃郁
飲啖熱湯暖下胃都幾好
唔錯

煙燻乳鴿 (7/10)
正常發揮
入味,但煙燻味冇同隻乳鴿去到十分夾
亦都係預訂菜

沸騰蝦 (9/10)
蝦好大隻而且10分脆口同彈牙
全部已經剝晒殼
有淮山墊底
必食推介

霸王鮮牛肉 (10/10)
每一次去都係必食之選
唔好睇佢好似好多辣椒
完全牛肉味十分香濃
入口一啲都唔辣
唔食辣嘅朋友都可以食
仲有啲粉絲同萵筍絲墊底
上枱嘅份量十分驚人
性價比之選!

鮑魚炆雞 (8/10)
雞肉十分入味
鮑魚彈牙

成都醬香鴨 (8/10)
同行嘅家人話好好食
我覺得肉質真係做得十分好
香氣十足
但係我覺得個鴨味真係有啲濃到有少少羶
可能各人口味唔同

糯米鴨方 (9/10)
啲糯米整到有鍋巴嘅感覺連埋少少鴨肉
食落口真係好軟糯
不過比較鍾意上一次嚟食嘅口感
今次比較脆,上次比較軟身

另外仲有兩個菜冇影到相
清炒萵筍絲同埋上湯竹笙菜苗
價錢合理
都係$100鬆一碟菜
好過好多地方

環境舒適,服務態度親切
8人同行連酒水食左$4000左右

生日
  • 霸王鮮牛肉
  • 石鍋沸騰蝦
  • 黃金炸南瓜
😋⁡📍灣仔 - 【 天府人家 】灣仔盧押道18號海德中心3樓⁡🔥鍾意食辣🌶️嘅朋友請注意‼️依間位於灣仔食四川菜嘅〖 天府人家 〗絕對滿足到你😍之前同事聚會,因為大家都覺得好正,之後encore再去🤤⁡餐牌可以選擇食麻辣火鍋,或者揀地道川菜,我地2樣都有食🤣個人就認為川菜比火鍋出色,火鍋正正常常咁啦~而值得介紹嘅有:鹹蛋黃炸南瓜、霸王鮮牛肉同沸騰串串蝦👍🏻⁡🎃鹹蛋黃炸南瓜鹹蛋黃好香,滿滿嘅蛋黃蓉外脆內軟🤤⁡🐮 霸王鮮牛肉全晚最好食!鮮牛肉好嫩滑,吸滿哂辣椒同湯汁,麻麻辣辣咁好惹味🔥 牛肉底下仲有粉絲同金菇,吸哂個湯汁好正!!⁡🦐沸騰串串蝦上台個時,d蝦係個石鍋裡面滾住d油咁上,果然係沸騰串串蝦🤣沸騰住咁上! 蝦肉爽口彈牙,大隻兼剝咗殼,唔洗剝嘅蝦,零舍好食😝 蝦下面仲有淮山,唔會好辣又好食👍🏻⁡😎鍾意食辣嘅朋友可以try try🔥🌶️micmic.hk
😋

📍灣仔 - 【 天府人家 】
灣仔盧押道18號海德中心3樓

🎃鹹蛋黃炸南瓜
鹹蛋黃好香,滿滿嘅蛋黃蓉外脆內軟🤤

🐮 霸王鮮牛肉

🦐沸騰串串蝦

😎鍾意食辣嘅朋友可以try try🔥🌶️

micmic.hk
  • 霸王鮮牛肉
2023-12-10 808 浏览
難得拋低到小朋友同姊妹食飯其中一位介紹尼間食川菜幾好就去左環境充滿中式設計酸辣三鮮有3種海鮮分別係鮮魷、桂花蚌同蝦好鮮甜爽口,都唔會話太酸蒜泥白肉同平時食嗰啲唔同個蒜泥好似沙律醬咁但識落就都幾好味鹹蛋黃炸南瓜呢個比較有驚喜估唔到咁match燒椒北海道大帶子味道清涼特別原來帶子與帶子姐姐夾住萵筍天府一品燉湯飲落完全唔油膩同好夠味三豉醬蒸斑頭腩滿滿嘅膠原蛋白同啖啖肉比我想像中大碟泡椒桂花蚌鮑魚炆雞炆得剛剛好好入味同埋即使我箍緊牙都咬到啲鮑魚重慶酸辣粉好地道嘅酸辣粉4個女仔真係食到飽一飽份量太足了😆環境坐得都好舒服
難得拋低到小朋友同姊妹食飯
其中一位介紹尼間食川菜幾好就去左

環境充滿中式設計

有3種海鮮分別係鮮魷、桂花蚌同蝦
好鮮甜爽口,都唔會話太酸

同平時食嗰啲唔同

2023-11-23
用餐时段
  • 鮑魚炆雞
2023-12-07 596 浏览
Gathering食中菜其實幾好一人叫少少,可以試好多口味今次我地食天府人家嘅川菜,仲可以叫不同辣度!仲有好多菜式揀,即刻叫到成枱都係!前菜除咗有經典涼菜蒜泥白肉 外仲試咗酸辣三鮮 、燒椒北海道大帶子同埋鹹蛋黃炸南瓜 !呢三款涼菜真係其他地方都食唔到!酸辣三鮮有桂花蚌、蝦、魷魚,有厥根粉墊底!凍凍地好清新!而燒椒北海道大帶子賣相好靚,係一片帶子夾住一片萵筍!配埋花椒汁,一啖爽口鮮味!唔好睇呢碟鹹蛋黃炸南瓜其貌不揚,但南瓜好軟淋,外皮鹹香酥脆!好好味!再飲啖天府一品燉湯 ,真係好香濃!果然係招牌!主菜我地叫咗鮑魚炆雞 、泡椒桂花蚌同埋三豉醬蒸斑頭腩 三豉醬蒸斑頭腩嘅魚質鮮而實淨有口感!泡椒桂花蚌嘅桂花蚌香辣爽脆!而鮑魚炆雞 真係必食!鮑魚又大隻又彈牙!雞又滑!最後仲食埋重慶酸辣粉 !一小碗酸香辣,好夠食!真係食得好開心,辣得好過癮!
Gathering食中菜其實幾好
一人叫少少,可以試好多口味

今次我地食天府人家嘅川菜,仲可以叫不同辣度!

仲有好多菜式揀,即刻叫到成枱都係!

前菜除咗有經典涼菜蒜泥白肉 外
仲試咗酸辣三鮮 、燒椒北海道大帶子同埋鹹蛋黃炸南瓜 !
呢三款涼菜真係其他地方都食唔到!

酸辣三鮮有桂花蚌、蝦、魷魚,有厥根粉墊底!
凍凍地好清新!

而燒椒北海道大帶子賣相好靚,係一片帶子夾住一片萵筍!
配埋花椒汁,一啖爽口鮮味!

再飲啖天府一品燉湯 ,真係好香濃!果然係招牌!
主菜我地叫咗鮑魚炆雞 、泡椒桂花蚌同埋三豉醬蒸斑頭腩

三豉醬蒸斑頭腩嘅魚質鮮而實淨有口感!

泡椒桂花蚌嘅桂花蚌香辣爽脆!

而鮑魚炆雞 真係必食!鮑魚又大隻又彈牙!雞又滑!

最後仲食埋重慶酸辣粉 !一小碗酸香辣,好夠食!
真係食得好開心,辣得好過癮!
2023-12-05 429 浏览
地道川菜呢間川菜餐廳菜真係好正宗,味道正正好,正宗嘅川菜風味我特別推薦佢哋嘅「金獎蝴蝶魚」,呢道菜係佢哋嘅招牌之一味道好濃郁,魚肉外皮煎到酥脆,但內裡仲保持住鮮嫩多汁,每一口都好回味✅「霸王辣子蝦」。呢道菜用嘅蝦好新鮮大隻,辣椒醬炒得香辣可口,有微微嘅麻感,好開胃。蝦肉質地鮮嫩,入口鮮甜,絕對係海鮮愛好者嘅首選✌🏻如果你鍾意食蔬菜,佢哋嘅「干鍋花菜」係一道唔可以錯過嘅菜品。花菜炒到熟透,但仲保持住爽脆嘅口感。加埋麻辣嘅調味料,好開胃,食得好過癮👍🏻😋「青椒冒菜雜錦鍋」,呢道菜有牛肉同素菜嘅選擇,非常適合鍾意食辣嘅人。熱呼呼嘅鍋底有各種新鮮嘅蔬菜同嫩牛肉,一咬落去,辣味同鮮味交織喺口中,好令人流口水🫶🏻👍🏻味道正宗,份量好足夠,服務亦都好友善❤️
地道川菜

呢間川菜餐廳
菜真係好正宗,味道正正好,正宗嘅川菜風味

我特別推薦佢哋嘅「金獎蝴蝶魚」,呢道菜係佢哋嘅招牌之一

👍🏻味道正宗,份量好足夠,服務亦都好友善❤️
好好味嘅私房菜~原來川菜都有好多唔辣嘅菜式選擇, 好好味呀! 有我同細佬都好鍾意食嘅蔥油海蜇頭, 爽爽脆脆,一次過可以食半碟㗎。 仲有好甜好爽嘅涼拌蟶子皇, 同平時喺海鮮酒家食嘅炒蟶子味道好唔同,呢度嘅聖子更加鮮甜,我鍾意呢一種聖子多啲。好靚好靚嘅花花湯,細佬話超好味,佢一陣就飲晒一碗啦。醬炒年糕蟹 , 年糕煙煙銀銀軟綿綿, 蟹鉗好大隻好多肉 🎉 油泡貴花蚌仲好食過平時打邊爐食嘅貴花蚌呀 😚,細佬掛注飲湯同埋食蟹鉗唔同我爭實在太開心啦! 已經食得太飽啦,下次我要食小籠包同埋 紅糖冰粉 💗💗
好好味嘅私房菜~

原來川菜都有好多唔辣嘅菜式選擇, 好好味呀!

好靚好靚嘅花花湯,細佬話超好味,佢一陣就飲晒一碗啦。

醬炒年糕蟹 , 年糕煙煙銀銀軟綿綿, 蟹鉗好大隻好多肉 🎉

已經食得太飽啦,下次我要食小籠包同埋 紅糖冰粉 💗💗
2023-12-01 134 浏览
疫情之後第一間要去食的餐廳必定是天府人家,現在已經是我們每一個星期happy hours 的集合地點。首先食物保持新鮮美味,尤其是麻辣桂花魚,跟住必吃的孜煞燒羊腩配紅酒🍷very good, 還有頭盤的蒜泥白肉,百食不厭招呼熱誠,只有一點是廁所衞生待有進步空間。
招呼熱誠,只有一點是廁所衞生待有進步空間。
2023-12-01 82 浏览
大少係 食辣專家, 佢話呢間係佢食過全港最好食嘅川菜, 熟客先知道有私房菜色, 係咪咁堅呀? 🥗 前菜~ 涼拌聖子皇 : 極級鮮甜, 爽口彈牙,一口氣食咗大半碟,停唔到口。🍲 湯~ 開水白菜: 個名真係非常之唔吸引,但係店員介紹是用 8 種材料熬製, 濃郁可口。 好味。 🥘 主菜~沸騰串串蝦 ~ 上桌時, 鍋裏bi ni bok luk 好震撼,果然係沸騰 。 蝦已經剝咗殼, 食得好爽。 銅盤泡椒田雞 ~ 辣味後勁十足, 田雞雞肉非常嫩滑。大少果然冇介紹錯,樣樣都好有驚喜! 絕對要 encore 💕

🥗 前菜~

🍲 湯~

🥘 主菜~

銅盤泡椒田雞 ~ 辣味後勁十足, 田雞雞肉非常嫩滑。

大少果然冇介紹錯,樣樣都好有驚喜!
絕對要 encore 💕
2023-11-29 58 浏览
今日特登約埋朋友一齊去天府人家食川菜我地4個人叫咗勁多野食酸辣三鮮有蝦、鮮魷、桂花蚌好鮮美爽口蒜泥白肉蒜泥蓉好特別望落好似 Cream食落好香蒜泥味鹹蛋黃炸南瓜鹹蛋黃好香,炸得好香脆南瓜好腍好甜燒椒北海道大帶子中間夾住係萵筍連埋帶子一齊食好好食天府一品燉湯個湯好清好鮮甜三豉醬蒸斑頭腩班頭腩好厚肉層皮又夠厚,食落啖啖膠原感泡椒桂花蚌泡椒香味,桂花蚌爽口鮑魚炆雞鮑魚炆得啱啱好,口感一流啲雞好入味,而且好香滑重慶酸辣粉好香酸辣味,酸辣粉爽口叫到成檯都係不過每一碟都好好味而且都幾精緻,分量又夠多環境服務都好好今餐食得好開心😎😎😎

今日特登約埋朋友一齊去天府人家食川菜
我地4個人叫咗勁多野食

有蝦、鮮魷、桂花蚌
好鮮美爽口

蒜泥蓉好特別
望落好似 Cream
食落好香蒜泥味

鹹蛋黃炸南瓜
鹹蛋黃好香,炸得好香脆
南瓜好腍好甜

中間夾住係萵筍
連埋帶子一齊食好好食

個湯好清好鮮甜

班頭腩好厚肉
層皮又夠厚,食落啖啖膠原感

泡椒桂花蚌
泡椒香味,桂花蚌爽口

鮑魚炆雞
鮑魚炆得啱啱好,口感一流
啲雞好入味,而且好香滑

重慶酸辣粉
好香酸辣味,酸辣粉爽口

叫到成檯都係
不過每一碟都好好味
而且都幾精緻,分量又夠多

環境服務都好好
今餐食得好開心😎😎😎
  • 蒜泥白肉
2023-11-29 46 浏览
又到左每個月嘅gathering,既然大家都鍾意食辣,今次就揀咗間川菜環境優雅帶點古典中國風,坐得舒服,正宗川菜份量仲好多酸辣三鮮桂花蚌,鮮魷,蝦仁,新鮮清甜配咗呢個類似泰式酸辣醬汁仲有葛粉,爽口彈牙好refreshing 蒜泥白肉中間嘅蒜泥打得超滑,口感好正配埋一片片冰涼爽脆既白肉一齊食真係好夾底層再鋪滿青瓜片鹹蛋黃炸南瓜呢個我私心推薦,滿滿嘅蛋黃蓉外脆內軟嘅南瓜,鹹香味突出減少油膩感燒椒北海道大帶子非常清新嘅一個冷盤清甜嘅北海道大帶子配青辣椒碎鮮甜味再帶出微辣口感天府一品燉湯三豉醬蒸斑頭腩呢個斑頭腩都好推薦骨腩位魚味比較濃仲有滿滿嘅骨膠原配埋豆腐一齊蒸呢個醬汁夠惹味泡椒桂花蚌鮑魚炆雞鮑魚好大隻,雞件炆得好滑又入味重慶酸辣粉
環境優雅帶點古典中國風,坐得舒服,正宗川菜份量仲好多

酸辣三鮮

桂花蚌,鮮魷,蝦仁,新鮮清甜
配咗呢個類似泰式酸辣醬汁
仲有葛粉,爽口彈牙好refreshing
蒜泥白肉

中間嘅蒜泥打得超滑,口感好正
配埋一片片冰涼爽脆既白肉一齊食真係好夾
底層再鋪滿青瓜片
鹹蛋黃炸南瓜

呢個我私心推薦,滿滿嘅蛋黃蓉
外脆內軟嘅南瓜,鹹香味突出
減少油膩感

仲有滿滿嘅骨膠原
配埋豆腐一齊蒸
呢個醬汁夠惹味

鮑魚炆雞
鮑魚好大隻,雞件炆得好滑又入味
  • 蒜泥白肉
2023-11-24 132 浏览
今次終於嚟咗朋友強烈推薦嘅特色川菜館「天府人家」😋樣樣都超好味而且喺出邊冇食過,果然冇介紹錯!平日夜晚去都座無虛席,好彩一早book咗位咋🤭即刻介紹吓啲美食先😛前菜✨招牌口水雞鋪滿芝麻花生碎同埋辣油嘅口水雞賣相好吸引!睇見都流晒口水🤤而且每一件雞嘅肉質都嫩滑,個秘製口水雞汁仲有花生醬嘅口感,零舍香濃!✨酸辣涼粉🌶️撈埋上面嘅拌料辣汁同爽口嘅涼粉一齊食,非常過癮!雖然個汁真係幾辣,但實在太惹味,忍唔住挑戰多幾次😆✨藤椒牛脷片濃濃藤椒嘅麻味滲入到每一片牛舌同埋墊底嘅芽菜、腐皮之中,而且薄切牛舌嘅口感好爽口、牛味濃郁,成件事配搭得好完美!呢個真係第一次食亦成為咗我哋今餐嘅最愛😍✨宮保蝦球酸酸甜甜好開胃呀,而且每隻蝦都好大隻,啖啖肉爽口又彈牙🤩✨蓮白炒粉絲蓮白=椰菜,所以呢個炒粉絲係用咗椰菜同埋雞蛋去炒,火候十足,亦係我細個時我媽咪最鍾意整嘅一道菜!令我充滿回憶💕最後店員仲請我哋食綠豆沙添🥰呢度啲嘢堅好味又有特色,而且店員服務好好👍🏻絕對值得encore🤩

前菜

✨招牌口水雞

✨酸辣涼粉

✨藤椒牛脷片

✨宮保蝦球
酸酸甜甜好開胃呀,而且每隻蝦都好大隻,啖啖肉爽口又彈牙🤩

✨蓮白炒粉絲

大家愛吃川菜嗎🙋🏻‍♀️? 喜歡吃辣嗎🙋🏻‍♀️? 最近經朋友介紹,發現灣仔有間抵食又有質素的川菜館 🇭🇰天府人家(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),想介紹給大家哦~ 餐廳在三樓,雖然是樓上舖,但也有好多客人😳,好受歡迎呢~食物款式多,提供多個不同份量的套餐。 ☆ 少城午市二人套餐🍴$398 ·天府口水雞🍗 口水雞,雞皮Q彈,肉質嫩滑,辣得過癮。 ·豆素雞🍗 素雞外脆內爽,好特別。 ·天府一品燉湯🥄 燉湯清甜滋潤,冬天喝就最適合了~ ·水煮牛肉🥩 水煮牛肉辣度十足,牛肉軟腍,也不錯。 ·醬爆雞丁🍗 雞丁醬香十足,好下飯呢~ ·清炒時蔬🥬 ·肉絲酸菜炒年糕🍴 年糕煙煙韌韌,酸菜酸度剛好,加點辣油更惹味。 ·甜品🍧 甜品有綠豆薏米湯,清甜而不膩。

餐廳在三樓,雖然是樓上舖,但也有好多客人😳,好受歡迎呢~

食物款式多,提供多個不同份量的套餐。

☆ 少城午市二人套餐🍴$398

·天府口水雞🍗

口水雞,雞皮Q彈,肉質嫩滑,辣得過癮。

·豆素雞🍗

·水煮牛肉🥩

水煮牛肉辣度十足,牛肉軟腍,也不錯。

·醬爆雞丁🍗

雞丁醬香十足,好下飯呢~

·清炒時蔬🥬

·肉絲酸菜炒年糕🍴

年糕煙煙韌韌,酸菜酸度剛好,加點辣油更惹味。

·甜品🍧

甜品有綠豆薏米湯,清甜而不膩。
2023-11-22
2023-11-22 101 浏览
終於可以同媽咪一齊食倒 @天府人家 喇😋👏🏻👏🏻我係無辣🌶️不歡嘅❤️之前聽幾個朋友都話好食就一定要去試🥰🥰🥰果然大家都冇呃我😏我仲食過一次上癮添!今次我同媽咪揀咗五道菜😋😋見到餐牌有個特惠孖寶🤩好正咁,就點咗嚟食,孖寶有1️⃣辣子糍粑小黃魚2️⃣成都醬香鴨 估唔到炸咗嘅小黃魚仲可以係外脆內滑,今次我哋揀咗小辣,花椒嘅香味好出色,個糍粑脆得黎煙煙韌韌,勁有咬口😋😋將香入塊皮好脆,舊肉仲好Juicy,點埋嗰醬食真係啱啱好☺️☺️
陳醋燒椒皮蛋本身我就好鍾意食皮蛋,仲係超正嘅糖心皮蛋,加埋啲陳醋辣椒,味道酸酸地勁開胃🤤剁椒蒸魚頭呢個係我每次食川菜必定會食嘅菜式,因為我太鍾意食魚頭,特別係佢粒魚眼🤣大大粒魚眼撈埋啲剁椒汁一齊食,啲魚肉又勁滑🤤🤤依家諗起都好回味🤤生煎鍋貼(四隻)之前有朋友介紹過呢個鍋貼好出色,結果真係煎得好香,同埋咬落去仲有好多汁🤤😋原來係佢哋自己包㗎🤩🤩🤩好開心,可以食到咁正宗嘅四川菜👏🏻👏🏻👏🏻下次決定一家人去食晚飯先得😻😻
終於可以同媽咪一齊食倒 @天府人家 喇😋👏🏻👏🏻
我係無辣🌶️不歡嘅❤️
之前聽幾個朋友都話好食就一定要去試🥰🥰🥰
果然大家都冇呃我😏我仲食過一次上癮添!

今次我同媽咪揀咗五道菜😋😋

陳醋燒椒皮蛋

剁椒蒸魚頭

生煎鍋貼(四隻)
原來係佢哋自己包㗎🤩🤩🤩

好開心,可以食到咁正宗嘅四川菜👏🏻👏🏻👏🏻
下次決定一家人去食晚飯先得😻😻

我一向都係四川菜嘅捧場客最緊要辣得美味 辣得過癮 辣而不膩 ❤️天府人家呢間位於灣仔嘅四川菜 名字並不陌生 因為成日都聽身邊嘅朋友大讚 我今次帶埋我個辣妹去食 一齊去潮聖位置非常方便就喺灣仔地鐵站附近餐廳有房間 大廳以卡座為主 卡座設計 尤如自成一角 傾計都𣈱快啲 坐得好舒服餐牌可以選擇食麻辣火鍋亦都可以揀地道川菜我地兩個人點左❤️紅油豬耳❤️口水雞❤️豆花魚❤️石煱沸騰串串蝦❤️鮮肉小籠包真係非常推介!!! 我哋兩個都食到食指帶動 回味無窮!! 特別係豆花魚同石煱沸騰串串蝦豆花魚 魚質鮮嫩 再以豆腐為配菜 非常惹味!! 而石煱沸騰串串蝦味道甚有驚喜 麻麻辣辣食到停唔到口!! 絕對係一間食完會再想去嘅餐廳!!
我一向都係四川菜嘅捧場客

❤️口水雞
❤️豆花魚
❤️石煱沸騰串串蝦
❤️鮮肉小籠包

真係非常推介!!!
我哋兩個都食到食指帶動 回味無窮!!
特別係豆花魚同石煱沸騰串串蝦
豆花魚 魚質鮮嫩 再以豆腐為配菜 非常惹味!!
而石煱沸騰串串蝦味道甚有驚喜 麻麻辣辣
食到停唔到口!!
絕對係一間食完會再想去嘅餐廳!!
2023-11-20 120 浏览
係香港都可以食到好食川菜! 今次同米媽去到灣仔既天府人家叫左幾款野食!當然要叫米媽最鍾意既酸菜魚,用既係桂花魚,魚肉嫩滑又唔腥,而且份量都好多今次試到一個幾特別嘅菜式,叫糯米鴨方!表面係炸到香脆嘅糯米,另外一面係切片嘅鴨肉連皮,一樣炸到酥香,鴨肉既肉汁滲入糯米,整體口感香脆煙靭!酸辣三鮮都係第一次食到,佢既醬汁有少少似泰式嘅酸辣汁,三鮮包括左魷魚、桂花蚌同埋大蝦,作胃開胃菜一流另外叫左清炒萵筍同紅糖糍粑!萵筍好爽脆,食完咁多味道較濃既菜式食返個清炒萵筍就啱晒紅糖糍粑表面炸到脆卜卜,內裏煙靭及加上果仁,加埋紅糖漿一齊食作為甜品最好不過鍾意食川菜既朋友可以試下呀

另外叫左清炒萵筍同紅糖糍粑!
萵筍好爽脆,食完咁多味道較濃既菜式食返個清炒萵筍就啱晒

鍾意食川菜既朋友可以試下呀