2025-06-15 679 浏览
踏入北角英皇道這間以朱紅樑柱、雕花屏風配襯的中國宮廷風火鍋店,彷如穿越到古代的御膳房。門外立著一面橫幅,寫著「挑戰價格最優惠」,「大西洋火鍋」以$298港幣的晚市放題,建立起一座海鮮殿堂。「撈活」的儀式感鮑魚緊吸缸壁,需稍用力才能取下,入鍋五分鐘便蜷成誘人的金黃油亮,咬下彈牙如溏心蛋,帶著淡淡海水回甘;  活水蝦青殼透亮,入湯時仍奮力弓身,熟後蜷曲如玫瑰,剝殼時汁水迸濺,帶春帶膏的鮮甜直衝舌尖;  沙白蜆在湯中如花苞綻放,飽滿的貝肉裹著菌菇雞湯,一啜滿口海洋氣息,連食二十粒仍意猶未盡。魚缸旁總圍滿人,一撈便是蟹蝦翻騰。這種即撈即涮的鮮活體驗,遠非冰鮮食材可比。靈魂湯底:花膠雞湯五款湯底中,花膠雞鍋堪稱鎮店之寶——  乳黃湯色浮著紅棗枸杞,膠質濃到能黏唇。舀起便是大塊花膠與雞肉,慢熬的精華滲透每滴湯汁。涮海鮮前必先喝兩碗:蟲草花的藥香平衡了雞油的厚重,建議保留原湯涮海鮮,方不掩其本味。除自撈海鮮,掃碼下單的菜品亦不遑多讓。美國安格斯肩胛肥牛,紅白霜降紋理如落雪的山巒,肉片觸及滾湯的剎那,油花瞬間熔化成金色網紋。荷蘭天然五花腩片的脆彈豬皮如薄糖片,掛住花膠湯的膠質,半透明脂肪層入口即化成奶

「撈活」的儀式感

靈魂湯底:花膠雞湯
五款湯底中,花膠雞鍋堪稱鎮店之寶——

除自撈海鮮,掃碼下單的菜品亦不遑多讓。
荷蘭天然五花腩片的脆彈豬皮如薄糖片,掛住花膠湯的膠質,半透明脂肪層入口即化成奶香。裹沙白蜆同食,蛤汁滲透肉縫,鮮甜倍增 。

巡視自助區,竟有即開椰青,清甜汁水沖刷油膩,比汽水解辣十倍。
烤榴槤也令人驚喜,焦糖的外皮下果肉綿軟燙口,活像沸騰冰淇淋。檔槤飄飄,齒頰留香。

平民價位的鮮活不眠海
離店時捧著微凸的肚子,回味那凝聚了鮑魚、沙白、花膠的「三鮮精華湯」。結賬時店員更提及營業時間將延長至凌晨三點。那不就成了照亮北角夜幕的一座燈塔嗎?
2025-06-05
用餐优惠
試食活動
2025-06-15 531 浏览
自撈海鮮火鍋好吸引,任食放題都只係$2️⃣9️⃣8️⃣要左鴛鴦鍋,菌菇鍋底 拼 大骨湯鍋底菌菇湯好濃縮,鍋裡面有有不同的菇菌粒大骨湯就係豬骨湯,但surprised湯底完全唔肥膩‼️生猛海鮮任撈,有大頭蝦、大花甲、活鮑魚,🦐大頭蝦主要食蝦膏,蝦膏好creamy花甲非常新鮮,蜆肉好鮮甜飽滿😋鮑魚就夠大隻,不過可能我哋淥得耐左啲,有啲韌~~如果唔想食大頭蝦,都可以有其他蝦食👍🏻呢個價錢仲有日本和牛呢款和牛無咩雪花,但食落牛味濃,而且肉質軟嫩❤️打邊爐點都係比較熱氣,呢度有即開椰皇🥥可以即時清清熱氣仲有IF椰青水結尾一定要食返支KitKat雪條
自撈海鮮火鍋好吸引,任食放題都只係$2️⃣9️⃣8️⃣

要左鴛鴦鍋,菌菇鍋底 拼 大骨湯鍋底
菌菇湯好濃縮,鍋裡面有有不同的菇菌粒

大骨湯就係豬骨湯,但surprised湯底完全唔肥膩‼️

生猛海鮮任撈,有大頭蝦、大花甲、活鮑魚,

🦐大頭蝦主要食蝦膏,蝦膏好creamy

花甲非常新鮮,蜆肉好鮮甜飽滿😋
鮑魚就夠大隻,不過可能我哋淥得耐左啲,有啲韌~~
如果唔想食大頭蝦,都可以有其他蝦食👍🏻

呢個價錢仲有日本和牛

呢款和牛無咩雪花,但食落牛味濃,而且肉質軟嫩❤️

打邊爐點都係比較熱氣,呢度有即開椰皇🥥
可以即時清清熱氣

仲有IF椰青水

結尾一定要食返支KitKat雪條

2025-06-13 467 浏览
平時少係北角覓食,今日同男朋友放假去東岸板道行下海邊再去新開嘅大西洋海鮮火鍋到食火鍋放題🫶🏻店內裝修好有古代氣息,餐牌上有幾個set可以揀,我地個套餐可以係自助海鮮區度任夾海鮮,見到好多生猛海鮮:🥢大頭蝦、活蟹、蜆、鮑魚等等😍自助區有好多火鍋料選擇,仲有啲炸物同其他小食,小龍蝦十分惹味!而飲品除咗汽水同啲紙包飲品之外,仲有自家製嘅養生茶同埋新鮮椰皇架湯底我地揀左好濃郁嘅花膠雞,仲有可以qr code點食物,推介日本和牛、五花腩同蝦滑😋食完主食揀埋雪條大滿足!

食完主食揀埋雪條大滿足!
  • 大頭蝦
  • 椰皇
  • 鮑魚
朋友話北角有間任食海鮮邊爐想試,就同佢一齊黎搵食!北角地鐵站行5分鐘左右,門口充滿中國風味,入到去環境寬敞,仲有陣陣火鍋香氣撲鼻,令人即刻肚餓!😋 醬料位整齊企理,選擇都夠多,自己調配最岩口味!丸同菜都係自助區,不過我地目標一致係食海鮮xd海鮮區包括有蝦、鮑魚、蟹、蜆,亦可以掃Code嗌蠔、蝦、鮑魚仔、魷魚仔、海螺等,海鮮控見到就興奮!呢度主打海鮮,種類豐富!飽魚粒粒超大隻,入口彈牙有嚼勁,仲帶點海水鹹香,食完想再拎多幾輪!鮮蝦新鮮,蝦肉爽彈,配埋自家調嘅海鮮醬,好正!任食任拎,食海鮮食到爽~今次揀咗花膠蟲草花雞湯做湯底,湯底濃而不膩,雞湯嘅鮮甜同花膠嘅滑潤完美融合,仲有紅棗同蟲草花嘅淡淡藥材香,飲落好滋補,感覺即刻補充滿滿骨膠原!😍 湯底滾得勁,淥嘢食啱啱好~蝦滑好creamy,滿口蝦香,口感彈牙,淥喺花膠雞湯入面特別match肥牛切得薄薄地,淥10秒就食得,入口即化,牛味濃郁~牛柏葉夠爽口,叫左一碟比左好多塊水果甜品區,有乳酪、椰青水任食任拎,解渴解膩都唔錯!人均唔洗300就有海鮮邊爐任食,抵食又滿足!
朋友話北角有間任食海鮮邊爐想試,就同佢一齊黎搵食!
醬料位整齊企理,選擇都夠多,自己調配最岩口味!
丸同菜都係自助區,不過我地目標一致係食海鮮xd
肥牛切得薄薄地,淥10秒就食得,入口即化,牛味濃郁~
牛柏葉夠爽口,叫左一碟比左好多塊
水果甜品區,有乳酪、椰青水任食任拎,解渴解膩都唔錯!
人均唔洗300就有海鮮邊爐任食,抵食又滿足!
2025-06-08 395 浏览
位於北角嘅大西洋主打中國風,座位空間寬敞,店員都會主動加湯同收碟,qr落單,上菜速度夠快。我地揀左日本和牛套餐$298,湯底揀左花膠雞湯鍋底,湯底呈金黃色,雞湯好濃味。呢到有得自己撈海鮮,有蟹、蝦、鮑魚、沙白,蝦好生猛除左海鮮,肉類最推薦日本和牛,油脂分布平均,唔會好肥,牛味夠濃!配料種類豐富,特別推薦黑栢葉、鵝腸同海螺片鵝腸爽口,海螺片彈牙,黑栢葉新鮮。仲有好少見嘅千張,豆腐皮味好香!另外仲有比較少有嘅竹笙都係任食,勁抵,竹笙吸晒雞湯,超好食!自助區有好多丸、蔬菜生果,生果種類好多。熟食有焗榴槤、小龍蝦、炸魷魚鬚等等飲品除咗有大家好推薦嘅椰皇,都仲有不少冷泡茶最後食番條雪條做甜品真係好滿足!

呢到有得自己撈海鮮,有蟹、蝦、鮑魚、沙白,蝦好生猛

配料種類豐富,特別推薦黑栢葉、鵝腸同海螺片
鵝腸爽口,海螺片彈牙,黑栢葉新鮮。

自助區有好多丸、蔬菜生果,生果種類好多。

熟食有焗榴槤、小龍蝦、炸魷魚鬚等等

飲品除咗有大家好推薦嘅椰皇,都仲有不少冷泡茶

最後食番條雪條做甜品真係好滿足!
2025-06-08 365 浏览
雖然今日好熱但香港人依然都係咁鍾意打邊爐🤣。近近哋去咗北角嘅大西洋海鮮火鍋。呢度最吸引我嘅,係客人可以自己去海鮮魚缸嗰邊即撈新鮮海鮮比職員清洗後打邊爐。今日嘅新鮮海鮮係海蝦,蟹,鮑魚同埋蜆,全部都好生猛。湯底我哋嗌咗鴛鴦鍋,蕃茄湯同埋花膠雞湯,兩個湯底都好濃郁。多款肉類,海鮮,蔬菜,丸類,炸物,熟食,生果,飲品同甜品供應,總體質素都唔錯。呢個$268一位嘅午市放題套餐,免加一,好抵餐廳係宮廷式嘅設計,座位寬敞,環境舒適。以任食火鍋餐廳嚟講,係一個唔錯嘅選擇

呢個$268一位嘅午市放題套餐,免加一,好抵

2025-06-08 362 浏览
成日見人北上食任撈海鮮火鍋,今次終於到我啦,不過喺香港就有得食!黎到北角呢間大西洋海鮮火鍋,一見到個大魚缸已經好興奮啦!🤩🤩🤩火鍋湯底有5款,我哋揀咗花膠雞湯鍋湯,金黃色濃湯好鮮味又養顏滋補。叫完湯底,我哋梗係第一時間攞個住店員比嘅海鮮桶去撈海鮮啦!🦐🐟🦞🐠🦀🐡🦑,海鮮種類豐富,全部都跳跳紮,保證新鮮生猛。卜卜蜆肉厚飽滿又無沙,大頭蝦勁爽口,蟹夠鮮甜,鮑魚大隻又彈牙!$238起就任食咁多海鮮真係非常之抵🥳另外我哋重order左肥牛、五花腩、生蠔、蝦滑、海螺片、響鈴、竹笙等等…配料質素都唔錯。除咗QR Code落單,外邊重有多款蔬菜、火鍋配料、熟食等等…連小龍蝦同烤蠔都有!飲品選擇都唔少,裝啤酒都係任飲的🍻甜品就有雪糕、豆腐花、糯米糍、泡芙、糍粑等…最驚喜嘅係重有我最愛嘅烤榴連!食幾多都得架!今時今日,呢個價錢食足120分鐘,有咁多嘢食,重有現撈海鮮,真係好難揾!想自己海鮮自己撈就真係要試一試👍🏻

2025-06-06 273 浏览
又發現左間任撈海鮮嘅火鍋放題,呢間位於北角嘅火鍋店最近新開張,以四川重慶火鍋為主,最吸引係無加一嘅平民價錢,200幾就食到任撈各式生猛海鮮🦪🐚想像一下,鮑魚、蜆、羅氏蝦同蟹隨便任你撈加上自助區嘅選擇眼花繚亂,有肥牛、羊肉、黑虎蝦,仲有各式新鮮蔬菜,完全唔會令你失望😝超推薦試花膠雞湯,愈煲愈濃郁,搭配竹笙吸滿湯汁,口感真係一流👍🏻而且火鍋配料入面我特別中意嘅毛肚、蝦滑同豬黃喉,咬落去嘅爽脆感真係好正🤤

想像一下,鮑魚、蜆、羅氏蝦同蟹隨便任你撈

2025-06-01
午餐
2025-06-05 255 浏览
港島終於都有自助火鍋係可以自己撈海鮮價錢都幾優惠 可能因為係北角唔係喺銅鑼灣 所以唔算好迫環境係好有中式風 我哋中午嚟到湯底方面揀咗鴛鴦鍋 一邊係花膠雞另一邊麻辣飲品方面,有椰子水比較解渴呢個主打係海鮮 牛肉 蝦滑 自助區都有好多菜揀雖然唔係好大,但係想食特都有平時內地見到嘅海鮮火鍋配料 佢都有 仲有唔少內臟 鵝腸 黃喉 鍾意食內臟啱晒但係我哋主要都係食海鮮🦞可以喺個魚缸裏面撈 有蝦 鮑魚 蜆 蟹 鮑魚實在比較飽肚可能食咗四五隻 另外每樣都食咗少少已經好飽休息一陣間我哋再食牛肉種類比較多我哋揀得比較多鮑魚同埋花甲!覺得係中式裝修都幾特別 因為平時自助火鍋冇咁闊落就算同成班朋友嚟 都唔會坐得好迫咁海鮮最緊要新鮮 自己撈仲可以揀特別鍾意食嘅有時食多一兩粒都得 因為本人比較少食蟹 朋友就話ok
港島終於都有自助火鍋
係可以自己撈海鮮
價錢都幾優惠 可能因為係北角
唔係喺銅鑼灣 所以唔算好迫
環境係好有中式風 我哋中午嚟到
湯底方面揀咗鴛鴦鍋 一邊係花膠雞另一邊麻辣
飲品方面,有椰子水比較解渴

呢個主打係海鮮 牛肉 蝦滑 自助區都有好多菜揀
雖然唔係好大,但係想食特都有
平時內地見到嘅海鮮火鍋配料 佢都有
鮑魚實在比較飽肚
可能食咗四五隻 另外每樣都食咗少少已經好飽

休息一陣間我哋再食牛肉
種類比較多

我哋揀得比較多鮑魚同埋花甲!

覺得係中式裝修都幾特別
因為平時自助火鍋冇咁闊落
就算同成班朋友嚟 都唔會坐得好迫咁

海鮮最緊要新鮮 自己撈仲可以揀特別鍾意食嘅
有時食多一兩粒都得
因為本人比較少食蟹 朋友就話ok
  • 自助海鮮
今天去了一家让我惊艳不已的海鲜火锅店!一踏入店门,就被中式戏曲装修风格所吸引,那种沉稳大气又不失典雅的格调,营造出一种舒适惬意的用餐环境,让人心情愉悦。但这家店真正的亮点还是在于食材!我敢说,这是我近期吃到食材最新鲜的火锅店了!店里的大头虾、大闸蟹、鲍鱼、沙白都养在鱼缸里,个个活蹦乱跳,捞出来的时候还在奋力挣扎呢,这新鲜度简直绝了!下锅煮熟后,虾肉弹牙,蟹肉饱满,鲍鱼肉厚Q弹,沙白肥嫩多汁,每一口都充满了大海的鲜甜,仿佛大海就在舌尖上翻滚。除了这些生猛海鲜,他家的烤榴莲和小龙虾也给我带来了巨大的惊喜。烤榴莲一上桌,香气四溢,榴莲肉软糯香甜,入口即化,喜欢榴莲的朋友一定不要错过。小龙虾处理得非常干净,虾肉紧实入味,麻辣鲜香,让人欲罢不能。当然,火锅食材的种类也十分丰富,各种肉类、蔬菜、丸滑,应有尽有,可以满足不同人的口味需求。店里的服务也很周到,店员们热情有礼貌,能及时响应顾客的需求,让人用餐过程十分舒心。这家海鲜火锅店真的太赞了,无论是食材品质、美食种类还是用餐环境和服务,都无可挑剔,强烈推荐给各位美食爱好者,相信你们来了也一定会爱上!
2025-05-30
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
優惠券、現金券
  • 鲍鱼、大头虾、蟹、毛肚、肥牛
2025-05-31 342 浏览
最近好興自己海鮮自己拎🤭朋友話北角開左間好抵食 就試試佢裝修走中國風 同平時啲放題店一樣自己去拎調味料🧂飲品選擇都算多汽水茶類都有連椰子水都有啊不過收埋咗喺第二個位置🤭海鮮選擇唔算好多但係都好新鮮啲蜆係勁大粒仲要係冇沙㗎👍🏻粒粒都勁厚肉 好甜😋丸類 蔬菜類 就自己拎牛丸同埋貢丸 都好出色👍🏻唔係啲粉狀丸牛肉同埋羊肉都好高質😋我哋兩個人 每人食咗五碟😂😂😂打邊爐個湯底真係好重要‼️今次我哋揀咗雜菌湯超級有誠意👍🏻佢啲菇係好似打溶咗咁樣
最近好興自己海鮮自己拎🤭

超級有誠意👍🏻
佢啲菇係好似打溶咗咁樣
2025-05-25
2025-05-29 386 浏览
🍽 Hotpot💰HKD298Atlantic Hotpot, a seafood-focused Chongqing hotpot buffet, has opened in North Point! The restaurant features a traditional Chinese palace-inspired design, creating an elegant and immersive dining experience. For HK$298 dinner can enjoy 2 hours of unlimited fresh seafood, including crabs, abalone, prawns, mantis shrimp, clams, and more. You can get the seafood from the fish tank. It was pretty fun! In addition to seafood, the restaurant offers many hotpot ingredients, cooked dish
🍽 Hotpot
💰HKD298

Atlantic Hotpot, a seafood-focused Chongqing hotpot buffet, has opened in North Point! The restaurant features a traditional Chinese palace-inspired design, creating an elegant and immersive dining experience. For HK$298 dinner can enjoy 2 hours of unlimited fresh seafood, including crabs, abalone, prawns, mantis shrimp, clams, and more. You can get the seafood from the fish tank. It was pretty fun! In addition to seafood, the restaurant offers many hotpot ingredients, cooked dishes, desserts, and free-flow coconut water. Their hotpot selection includes five signature broths and we have picked Fish Maw Chicken Soup.

This seafood hotpot concept was super fun! Do you plan to give it a try? 😋
2025-05-29 282 浏览
又俾🐧 係北角搵到間任食海鮮邊爐😋 餐廳裝修古色古風,好似返咗古代宮廷打邊爐咁😆 個感覺好特別,風味十足😎 海鮮係活養係水缸入面,俾客人自行即食即撈✅ 保證新鮮☺️ 海鮮選擇都幾多,有大蝦、鮑魚、蟹、貝類等等🌟 誠意十足👍 另外可以QR code 落單點選多款美食😋 除咗有經典嘅牛肉、豬肉、雞肉、丸類等等,仲有墨魚仔、鮑魚仔、蝦滑、海螺片等美味海鮮😆 鐘意食內臟嘅有鵝腸、黑白毛肚、黃喉等😚 又爽又滑嚼感一流👍 都嫌少仲可以出去自助區拎多款精選配料同埋麵食,大滿足保證🤩 熟食方面有小龍蝦、酥肉、炸芋球、榴蓮等提供,仲有多款新鮮生果同埋甜品乳酪作飯後甜點😆 飲品有成個凍櫃嘅茶飲汽水任選,仲有大量椰青水任拎唔嬲😍 唔怕熱氣🤭

2025-05-28 269 浏览
最近有間即撈海鮮重慶火鍋放題店登陸北角,兩小時享用任食生猛海鮮,包括蟹、鮑魚、蝦、沙白等,仲有多款重慶特色火鍋配料同小食供應,如黑毛肚、鮮鵝腸、豬黃喉、腰花、豬腦,香港火鍋店好少有。大力推介海蝦,新鮮,鮮甜,若唔想煮嘅亦有已烹調好嘅蝦放咗喺自助區,惹味十足,越食越上癮。QR code落單,日本和牛、墨魚仔、生蠔、蝦滑、鯧魚、墨魚片、紅杉魚等,唔會漏單且上枱速度快!相比之下個人最鍾意虎皮鳳爪,飲茶就食得多,火鍋配料真係第一次,肉骨分粒,超級入味,食食吓食吓都食咗10隻😂 自助區提供蔬菜、丸類、前菜、小食,生菜吸滿湯汁,鮮嫩可口、水果款式多,又甜又爆汁、烤榴槤、小酥肉、紅糖糍粑、香芋丸、炒飯、小龍蝦,海鮮未熟嘅時候食就唔會浪費時間,最後記得留肚食埋雪糕、泡芙同糯米糍,無論係地點、價格、裝潢、服務態度都唔錯,適合同朋友仔過嚟聚餐Happy一下。

靜雞雞介紹你去間隱世嘅海鮮打邊爐,喺北角舊新光戲院隔離,喺僑冠大廈入口行入去就見到!裝潢滿滿中國風,座位空間十足,通風夠,服務亦好好!食海鮮火鍋🍲最緊要係夠新鮮!呢到成缸海鮮,有蟹🦀,蝦🦐,鮑魚🦪,沙白俾食客自己揀!溫馨提示,唔好貪心,啲蝦🦐會跳出個兜㗎😂!放入湯時都要小心啲彈到熱湯呀!我哋揀咗任食兩小時嘅日本和牛嘅$2️⃣9️⃣8️⃣套餐,呢到仲冇加一添㗎👍。除左海鮮,肉類🥓🥩之外,仲有蔬菜🥬茹🍄‍🟫丸🧆腸🥨,生果🍎飲品🧃bar,熟食方面有焗蠔,炸雞軟朋同焗榴槤等等添!好豐富,真係要落力啲食先趕得切兩個鐘內試晒!花膠雞湯鍋底,湯底好濃,雞味好香!!另外仲有麻辣,蕃茄,菌菇同大骨湯等鍋底!令我地覺得最有誠意嘅食物係海蔘!處理好嘅海蔘好軟冧!咁多嘢食每樣試啲已經又飽又滿足!!

食海鮮火鍋🍲最緊要係夠新鮮!

2025-05-21