2018-01-10 65 浏览
今日喺黃大仙,見到有間新開嘅甜品店,裏面嘅款式都幾包羅萬有。除咗有南北杏海底椰燉雪梨、椰汁雪耳桃膠燉木瓜、冰鎮椰皇盅配椰皇水等滋補糖水外,仲有榴連迷系列、千層蛋糕、芋圓、窩夫等等嘅西式甜品,啱晒心思思中西式糖水都想食嘅人!我點左一個南北杏海底椰燉雪梨。一整個燉雪梨十分軟稔入味,配上杞子、南北杏、海底椰等配料,好滋補!我鍾意佢唔係太甜,有一種清新嘅感覺。而燉雪梨亦都好容易就分得開,應該都燉左好一段時間。食完之後覺得好溫暖,就算呢幾日嘅天氣再凍都唔怕啦!

2018-01-08 808 浏览
呢幾日氣溫驟降,又落住毛毛雨,令人不自覺想食d暖粒粒甜品今日途經黃大仙聖母醫院附近,發覺都有唔少餐廳同糖水鋪,最後揀左呢間,原因係款式多,價錢都不算貴。款式好多啊,睇到我花多眼亂,最後見到個暢銷甜品榜,決定揀個燉椰皇同心太軟試試。朱古力心太軟配曲奇雪糕。好多人去甜品鋪都會點心太軟,我都唔例外,呢間焗得非常不錯,好流心,個朱古力亦不太甜,配上雪糕好快就被KO,另外餐廳仲加左曲奇碎同棉花糖增加口感,有心思。朱古力岩漿😋 椰皇蛋白燉桃膠好快就上。桃膠好有益,估唔到甜品鋪會有得食入面d料好多,有西米,小丸子,蛋白同桃膠。食落去口感很豐富,而且份量好多,兩個人share都夠食。食到最後發現仲有椰子肉未食,燉過的椰子肉好淋,好容易就刮到來食滿意的一頓甜品,店員都推介了芋圓,留待下次再試。
呢幾日氣溫驟降,又落住毛毛雨,令人不自覺想食d暖粒粒甜品

朱古力心太軟配曲奇雪糕

朱古力岩漿😋

椰皇蛋白燉桃膠

椰皇蛋白燉桃膠好快就上
。桃膠好有益,估唔到甜品鋪會有得食

滿意的一頓甜品,店員都推介了芋圓,留待下次再試。
朱古力心太軟配曲奇雪糕
椰皇蛋白燉桃膠
2017-12-12 321 浏览
食完個飯,唔係太飽,有空間食個糖水,食糖水又唔一定去九龍城嘅,近近地,在屋企附近,走進大街小巷之中,找到呢一間「大街小館」平時鍾意食涼粉雪糕做糖水,近來天氣轉冷了,糖水的選擇都想食啲比較温暖嘅嘢。睇見餐牌之中,有個大大的木瓜,吸引我嘅目光,原來係椰汁雪耳桃膠燉木瓜,聽個名都知道係女士恩物。又暖胃,又滋補。好足料,中間勁多雪耳同埋桃膠,而椰汁加熱左,更加香滑,同雪耳桃膠一齊食,時而爽口,時而軟滑,口感同味道都好正,佢哋仲好細心咁樣配上一杯椰汁,俾我哋可以一邊食一邊加落去食,原來中間仲會有少少西米,淋淋地,同其他配料一齊食,好豐富,燉過嘅木瓜,更加軟身,用匙羹刮啲木瓜肉同椰汁一齊食,超香!親民的老闆推介我哋試呢個紫薯小丸子糖水,顏色當然好吸引啦,而質地好細滑,以為紫薯做嘅糖水會超甜,但係食落又OK喎,唔會太甜,裏面有啲軟綿綿嘅小丸子,煙煙韌韌,好好咬原粒紫薯仲有蔴蓉湯圓!好感動!

親民的老闆推介我哋試呢個紫薯小丸子糖水

原粒紫薯

仲有蔴蓉湯圓!好感動!

2017-12-11
宵夜
  • 椰汁雪耳桃膠燉木瓜
2017-12-10 479 浏览
天氣凍就想食甜品滋潤下。在黃大仙人生路不熟,見到這間甜品店乾乾淨淨,中式西式甜品都有,就入去了。我一心想食熱的。以為只有中式糖水可選。怎知發現了有幾款特式甜品都是熱食。款款賣相都好吸引,樣樣都想試。最後要了椰汁雪耳桃膠燉木瓜,$45。成半個木瓜,份量很多。很濃椰汁味,如果滿滿一匙椰汁拌著木瓜肉吃,會有點蓋過了木瓜的淸甜。木瓜是熱的,清清甜甜很好味,桃膠和檽米沒什麼味道,但拌著木瓜吃卻提升了囗感的層次。最貼心是還有一小杯椰汁桃膠檽米補給品。讓你吃每一啖木瓜都是原汁原味的椰汁雪耳桃膠燉木瓜。另外榴槤控的我當然要吃榴槤腸粉,$35。師傅在廚房弄時我已聞到濃濃的榴槤味。一上菜是我留意到鄰近的食客即刻掩著鼻,真是不好意思。但我是不會錯過這麼好味的榴槤!榴槤肉爆滿。腸粉皮好滑,厚度適中。而上面的榴槤醬更是錦上添花,令裏裏外外都是滿滿的榴槤香,超好味!另外也叫了精選推介的椰汁龍眼珍珠,$35。上菜時有點失望,因為賣相一來不吸引,二來只見滿滿一碗椰汁加幾粒龍眼。真不知道有什麼值得推介。但吃下去就發現它的特別之處了。其實它的餡料全都沉底了,真的是寶物沉歸底。裏面有不同大小的糯米,椰果,龍眼。又爽又煙勒,

。款款賣相都好吸引,樣樣都想試。

另外榴槤控的我當然要吃榴槤腸粉,$35。

師傅在廚房弄時我已聞到濃濃的榴槤味
。一上菜是我留意到鄰近的食客即刻掩著鼻,真是不好意思
。但我是不會錯過這麼好味的榴槤!

另外也叫了精選推介的椰汁龍眼珍珠,$35。

但吃下去就發現它的特別之處了。其實它的餡料全都沉底了,真的是寶物沉歸底。裏面有不同大小的糯米,椰果,龍眼。又爽又煙勒,很有口感

方形的椰果我從來沒吃過這麼鮮爽的
。當初不信是椰果,走去問老闆,他説是椰果,可能是批次的關係,這個是來貨價比較貴少少的一種。

從談話間看得出老闆對甜品的堅持,也知道這間店才開了不久。若果我住黃大仙,我猜這間小店將會是我經常光顧的吧。

2017-12-08
$57.5 (晚餐)
2017-12-04 199 浏览
黃大仙行街時沿地鐵站出行去多人流的地方時,見到有間甜品店叫大街小館甜品店,一入店就比各款甜品相片吸引目光。各類甜品材料同份量都幾大份,見到店的老闆幾有心思來吸引食客來。叫了椰汁雪耳桃膠燉木瓜,用原隻木瓜分開半隻來燉出來,入面好香椰汁味,雪耳中夾雜西米露,雪耳好爽口,額外有一杯裝出椰汁西米露比客人加食。雜果黑糖天使麵,什果粉皮,是似黑糖凝固切條變成粉條,食落有清香黑糖味。芒果拿破倫配雪榚,拿破倫層層脆片都薄身香口,芒果粒好肥大,芒果肉汁好甜。

2017-11-26 145 浏览
天氣開始轉涼啦,但是飯後糖水甜品時間卻不能少呢!見到慈雲山區開了一間新糖水店,就拉隊同朋友們一起試一試啦!鋪頭的招牌十分醒目,很容易就搵到啦!為食的我們,一坐下來就立刻看看有什麼食物可以選擇啦!發覺有不少熱的甜品選擇,真適合秋冬天吃!椰汁雪耳桃膠燉木瓜~差不多原隻木瓜上枱,裝滿滿的椰汁桃膠!味道不會過甜,十分滋潤的感覺,木瓜肉也十分清甜呢!椰汁芋圓西米露~再來一碗熱騰騰的椰汁西米露,加上芋圓及椰果等在內加強口感!西米亦煲得剛剛好,不會太腍!芒果拿破崙配雪糕~雖然天氣轉冷都抵抗唔到雪糕及拿破崙的誘惑!酥皮焗得鬆化,忌廉打得輕身,芒果鮮甜,加埋vanilla 雪糕簡直是完美的選擇!下次必定會再次光顧試下它們熱辣辣的燉甜品呢!

鋪頭的招牌十分醒目,很容易就搵到啦!

椰汁雪耳桃膠燉木瓜~

椰汁芋圓西米露~

芒果拿破崙配雪糕~
下次必定會再次光顧試下它們熱辣辣的燉甜品呢!
2017-11-26 101 浏览
秋冬季節,喉嚨成日乾乾地,最好就係食個糖水潤一潤。朋友喺黄大仙返工,話果邊有間足料滋潤糖水包我地滿意,所以放工約埋好友一齊滋潤下。甜品店位於黄大仙食肆林立嘅銀鳳街,招牌好醒目,好易搵。南北杏海底椰燉雪梨原隻雪梨咁燉,打開入面仲大有乾坤,裏面装住滿滿嘅雪耳同南北杏。未食已經覺得好滋潤。雪梨燉嘅火喉好足,稍稍用力已經可以“不“起一舊雪梨黎食,吃進去又不是糊掉嘅感覺。火喉控制得剛好。最怕糖水一味死甜,呢個糖水完全唔會。佢十分清甜滋潤,完全就係成個梨嘅精華,加埋海底椰,紅棗同杞子,喉嚨嘅乾涸感全消,每個細胞都好似俾佢滋潤左咁。紅棗花膠鮮奶燉蛋朋友話呢個係佢至愛。真材實料,童叟無欺,大大舊花膠,一啲都無吝嗇。食落彈牙軟滑。燉蛋亦滑不留口。呢個糖水嘅甜味主要來自紅棗,甜度剛好,唔會蓋過奶香味。個糖水好滋補,好似一次補番曬啲骨膠原咁,皮膚靚曬。拿破崙有三種水果及多款雪糕嘅味道可供選擇。我地揀左芒果同雲呢拿雪糕。一上台已經俾佢賣相吸引,拿破崙上面鋪滿粒粒芒果,食果陣拿破崙仲帶點和暖,口感酥酥脆脆,而且奶香味十足。芒果屬甜芒,切到大大粒,配埋拿破崙,十分滋味。高水準甜品,係秋冬滋潤好選擇。
甜品店位於黄大仙食肆林立嘅銀鳳街,招牌好醒目,好易搵。

南北杏海底椰燉雪梨

紅棗花膠鮮奶燉蛋

拿破崙

高水準甜品,係秋冬滋潤好選擇。

2017-11-24 175 浏览
想係黃大仙食糖水,選擇唔多。更何況要搵間好味的糖水。點知係銀鳳街最近開左間糖水舖 😍見佢都有好多唔同款既糖水食,好似幾吸引咁喎!!天氣咁凍又乾燥☃❄, 想食啲暖暖既又滋潤既糖水睇到幾款人氣推介糖水都好似好正咁,揀唔到。所以最後同啲朋友決定叫幾樣野一齊開心share😋😋熱辣辣既 紅棗花膠鮮奶燉蛋🍴都幾大碗。起初以為個糖水好似平時既燉蛋咁,無咩汁。點知呢個係半鮮奶半燉蛋!好正。好少見到糖水會有花膠食 😍仲係大大塊既花膠。佢吸左鮮奶既味道,食落更加香又滑。而且食落仲有好濃既紅棗味,同個燉蛋都幾夾喎😍。滋潤養顏之選呀 😎👍椰汁芋圓西米露 (熱)芋圓糖水 係我喜愛既糖水之一。啲芋圓同小丸子食落好煙韌,好有咬口。😁佢都幾多芋圓係度面。幾好味,唔會話好甜!😊呢個見佢好特別,好少見到原舊木瓜既甜品。一於試一試:椰汁雪耳桃膠燉木瓜😎起初唔明點解會有杯椰汁西米露,心諗唔係“椰汁芋圓西米露”呀??😂😂點知原來係俾我地額外加落個木瓜度!因為直接倒落個木瓜度會瀉,所以另外俾一杯我地 😃真係細心。講番個木瓜,燉到d木瓜肉好林 ,所有索哂d椰汁味。食落好似飲緊木瓜奶個味咁 😍👍好味!芒果拿破倫配雪糕 👍👍呢個因為即
想係黃大仙食糖水,選擇唔多。
更何況要搵間好味的糖水

點知係銀鳳街最近開左間糖水舖 😍
見佢都有好多唔同款既糖水食,好似幾吸引咁喎!!

天氣咁凍又乾燥☃❄, 想食啲暖暖既又滋潤既糖水

睇到幾款人氣推介糖水都好似好正咁,揀唔到。
所以最後同啲朋友決定叫幾樣野一齊開心share😋😋

熱辣辣既 紅棗花膠鮮奶燉蛋🍴都幾大碗。
起初以為個糖水好似平時既燉蛋咁,無咩汁。
點知呢個係半鮮奶半燉蛋!好正。

好少見到糖水會有花膠食 😍仲係大大塊既花膠。
佢吸左鮮奶既味道,食落更加香又滑。
而且食落仲有好濃既紅棗味,同個燉蛋都幾夾喎😍。
滋潤養顏之選呀 😎👍

椰汁芋圓西米露 (熱)

佢都幾多芋圓係度面。幾好味,唔會話好甜!😊

呢個見佢好特別,好少見到原舊木瓜既甜品
一於試一試:椰汁雪耳桃膠燉木瓜😎

芒果拿破倫配雪糕 👍👍
呢個因為即焗,所以要等一陣。
熱辣辣,個拿破倫好鬆脆,所以好易就切🍴

芒果亦好甜,唔會酸。
個拿破倫都做幾好味👍

估唔到呢間甜品舖可以做到咁好既水準!價錢又合理。😊下次食完飯,又可以黎食一碗,滋潤下 😆😆

• 紅棗花膠鮮奶燉蛋
  • 芒果拿破倫配雪糕
  • 椰汁雪耳桃膠燉木瓜
2017-10-25 139 浏览
同朋友係附近食完晚飯,梗係直落食埋糖水先散啦😂行行下見到呢間鋪頭個名幾得意,所以就揀左呢間~朱古力心太軟唔錯,同出面既心太軟,配番石榴雪糕好夾,特別番石榴雪糕出面好少有!