2021-09-07 296 浏览
唔好以為街坊快餐店會求其一點,其實我第二次來幫襯了,就是鍾意他們的快餐店風味,今次下午茶餐點了一份漢堡飽併薯條及炸雞翼(這個要贊👍🏻),另外點了一份炸魚薯條芝腿治。實在太豐富了。
2019-09-08 811 浏览
係深水埗附近買完野,周圍兜下,最終選擇幫襯小店。下午茶餐選擇咗星洲炒米加一杯凍檸茶成就炒米,賣相唔錯,味道比較濃味,配料都足夠。檸檬茶一般味道。整體幾好,不過衛生程度就麻麻哋。
係深水埗附近買完野,周圍兜下,最終選擇幫襯小店。
下午茶餐選擇咗星洲炒米加一杯凍檸茶
成就炒米,賣相唔錯,味道比較濃味,配料都足夠。

檸檬茶一般味道。
整體幾好,不過衛生程度就麻麻哋。
星州炒米
2019-06-23 371 浏览
大華茶餐廳在門面看來是一家舊式茶餐廳,外觀也和這裡的圖片一樣以藍色為主。甫進入店內,給我的第一感覺是衛生一般。無可否認,在今時今日的百物騰貴下,小菜午餐定價四十頭算是便宜的。看到這裡上一篇食評已是2015年6月,可能當時是水準真的不錯。第一次來點了蒜香骨,沒料到它的蒜香骨連著大約1mm厚度的肉外,其他真的是骨來的。另外,僅餘的肉也硬得很難咬得開。那我唯有吃白飯吧!飯也煮得太軟,好像比正常的飯下多了一倍水,可能大部份店員都是年紀比較大那些飯才合符標準吧!不過,稍為年輕一點的人仕都應該不會喜歡吃軟飯。第二次到訪點了上海粗炒。粗炒中間熱的,旁邊的粗炒沒有完全熟透,上枱時仍有點冷及硬身。碟底很油,味道也太濃。兩次到訪的總結是似乎過去四年廚房師傅人面全非了。

兩次到訪的總結是似乎過去四年廚房師傅人面全非了。
最接近的東西通常被忽略,諗起這每週必到的飯堂級茶記,不得不終於細心評述。館子不大但卻有超凍冷氣及七人枱算不失禮,整体乾淨衛生吸引不少區内打工仔午膳。吃過最有印象的是咖喱牛腩炒河,梅菜扣肉飯及芙蓉疍飯,味濃香及份量足,喜歡均衡飲食可選有菜遠的小炒或飯一定不會失望,西式扒飯更是吃過最有份量和多汁好味的,不得不提除了餐牌上的你叫得出的大路食材自選配搭也能即炒做出標準價的客飯,而例湯更是湯碗大小和足料夠火候。牆上標示幾十款午市套餐分別有三十多至四十元不等的,有選擇困難的人必定會花多眼亂。
,梅菜扣肉飯及芙蓉疍飯
2015-06-28
2012-09-04 549 浏览
停了幾星期的運動,終於在9月份重新啟動,之後又是找吃補充體力的時候。仲趕得切食下午茶,就在餐牌中揀個什錦炒公仔麵。茶餐的肯定是迷你版本,但連飲品才是廿四個大洋,取價也很合理。公仔麵出來不算很夠鑊氣,還好味道仍對勁。材料就是肉片、叉燒、蝦仔、火腿等,都算充足,畢竟這個價錢這個地方我不會期望會有什麼海鮮的。凍鴛就麻麻地,奶茶味重於咖啡味,有點失衡。

凍鴛就麻麻地,奶茶味重於咖啡味,有點失衡。
2011-05-20 273 浏览
由於近家, 早餐, 午餐, 下午茶餐, 晚餐, 堂食, 外賣都試過, 就講好果d先~~~食物唔錯~-早餐同其他一般茶餐廳一樣..冇咩特別啦...-午餐味道唔錯, 選擇都好多下.-下午茶都係果d啦...不過佢d炸雞脾係幾好咪...但d薯條就唔係好得...因為佢地唔係用碟...雞脾d油就俾d薯條吸哂.....-晚餐都有好多選擇, 個魚香茄子飯, 同沙爹肥牛炒米粉就好味啦~~到唔好果邊啦...有冇奇怪我汙淨係講野食狶冇講野飲? 因為其實我好唔明...點解咁多茶餐廳鐘意用果d鋼杯黎裝熱飲呢??? 攪到杯奶茶成陣果d鋼鐵味......果d杯又唔係易洗...望落又唔覺得洗乾淨喎....到我, 同我成家人最唔滿意佢既地方....就係...個老闆娘講野超大聲....佢可以由門口, 同廚房果d人傾計,,,你坐正中間就慘啦.... 環回立體聲....就算唔坐中間, 佢一講野..你係完全同你同台果d人講野...因為大家只會聽到個老闆娘講野...最後忠告.... 如果大家唔鐘意係超嘈既環境下進食...我建議大家一係買外賣, 一係就唔好去啦.......因為真係好大聲!!!

就講好果d先~~~
食物唔錯~
-早餐
同其他一般茶餐廳一樣..冇咩特別啦...
-午餐
味道唔錯, 選擇都好多下.
-下午茶

-晚餐

到唔好果邊啦...
有冇奇怪我汙淨係講野食狶冇講野飲?

到我, 同我成家人最唔滿意佢既地方....

• 炸雞脾
  • 沙爹肥牛炒米粉
  • 魚香茄子飯
2010-07-11 139 浏览
係屋企附近開左間新荼記..入去試下個下午茶先..見到我最愛既西多士..仲有珍寶腸OR雞翼選擇..最後叫左個西多珍寶腸凍奶茶.先飲杯茶先.入口幾香茶味..幾好.之後等左一陣見到我個下午茶LA..半邊西多..一整條珍寶腸..西多金黃色..唔多油..可以見到師傅用心去做.珍寶腸一條過用料十足.最後只係$19埋單..
2010-07-09
  • 西多珍寶腸