2022-10-01 316 浏览
第三次來食第尾牛扒,星期六反而人不多,可以坐卡位,幾舒服。羅宋湯非常足料,酸味好足夠,好味。牛扒大大份,佔據整塊鐵板,熱辣辣,底下還有薯菜,黑椒汁在鐵板上吱吱響,冒著熱,飄著陣陣黑椒香氣。牛扒軟淋,一點都不韌,好食。有湯,有飲品,一個鐵板扒套餐只需$72,抵食!
第三次來食第尾牛扒,星期六反而人不多,可以坐卡位,幾舒服。

羅宋湯非常足料,酸味好足夠,好味。

2022-09-12 444 浏览
嚟到旺角諗唔到食咩晚餐男友話想鋸扒 我哋好自然就會諗起呢間港式扒房出名嘅懷舊扒房都試過好幾間講接受到嘅味道同位置方便始終都係第尾牛扒-晚上6點幾上到去已經爆場我哋想坐卡位,等咗陣就入得今次揀咗晚餐set 西冷牛扒同海陸空套餐羅宋湯依然係出色仲係以前細個飲到果份回憶嘅味道湯有雜菜仲有牛粒,味道有層次,且不會太酸-鐵板上的西冷牛扒(七成熟)侍應淋上黑椒汁,一陣煙霧同香氣湧上來嚟扒房就係想要呢種氣氛牛扒雖然唔係靚牛,但烹調同調味將塊牛發揮極致至於海陸空嘅雞扒同豬扒意外地幾好味最後飲埋杯有好茶底的凍檸茶,完滿!
嚟到旺角諗唔到食咩晚餐
男友話想鋸扒 我哋好自然就會諗起呢間港式扒房
出名嘅懷舊扒房都試過好幾間
講接受到嘅味道同位置方便始終都係第尾牛扒
晚上6點幾上到去已經爆場
我哋想坐卡位,等咗陣就入得
今次揀咗晚餐set 西冷牛扒同海陸空套餐
羅宋湯依然係出色
仲係以前細個飲到果份回憶嘅味道
湯有雜菜仲有牛粒,味道有層次,且不會太酸
鐵板上的西冷牛扒(七成熟)
侍應淋上黑椒汁,一陣煙霧同香氣湧上來
嚟扒房就係想要呢種氣氛
牛扒雖然唔係靚牛,但烹調同調味將塊牛發揮極致
至於海陸空嘅雞扒同豬扒意外地幾好味
最後飲埋杯有好茶底的凍檸茶,完滿!
2022-09-08 365 浏览
起碼7年無黎過,八點幾上到黎都爆曬場,今時今日咁既疫市仲可以做到咁堅犀利。西多好似屋企整嗰啲,賣相太普通,只因有最低消費先叫,毫不特別,糖漿瓶無乜剩,勁難倒,入面花生醬又好少咁,正正常常。肉眼扒餐紅湯好多料,質感中規中矩,少少酸甜好醒神,唔大碟。餐包細細,都幾傳統,普普通通,都夠zip下牙。鐵板叫蒜汁,難得薯條濕完都仲好脆,出色。扒五成熟仲好粉嫩,肉幾好,唔肥,份量一個女仔都輕鬆駕馭。唔怪得咁多客,有人一個都黎食。紅豆🫘冰紅豆幾淋,味道幾唔錯。雖然冇乜服務,但平過旁邊嗰間一半,都係因為窮先食,亦是回味老扒房的一餐。情侶拍拖的話幾懷舊古典下,可以再去。

肉眼扒餐
紅湯好多料,質感中規中矩,少少酸甜好醒神,唔大碟。

餐包細細,都幾傳統,普普通通,都夠zip下牙。

鐵板叫蒜汁,難得薯條濕完都仲好脆,出色。

紅豆🫘冰紅豆幾淋,味道幾唔錯。

情侶拍拖的話幾懷舊古典下,可以再去。
2022-08-29 463 浏览
今日放假,去完覆診就來了太子吃牛排餐。今次是第2次來,第1次是好朋友帶我來的,住港島區的我,從小去吃牛排的地方都是波士頓,不過之前也有聽過在九龍吃牛排就要來第尾,果然是真的。跟上次一樣,我點了是日鐵板餐,西冷。羅宋湯好飲,不過我覺得可以再濃啲。西冷排很淋,雖然牛味唔濃,但配上黑椒汁和蕃茄醬已經可以滿足到我啦。我覺得這裡很有親切感,而且服務一流,店員都好幫忙,真想每天都來。今日自己來是有點失色,下次要同好朋友再來。
今日放假,去完覆診就來了太子吃牛排餐。

跟上次一樣,我點了是日鐵板餐,西冷。

羅宋湯好飲,不過我覺得可以再濃啲。

今日自己來是有點失色,下次要同好朋友再來。

羅宋湯
西冷
2022-08-29
羅宋湯
西冷
  • 西冷牛扒
2022-08-14 409 浏览
朋友介紹後,帶家人朋友去食,一次便愛上。一星期仲吃左3次,睇怕個老闆都認得我了🤣早2日同爸爸6:00就到餐廳不用等位,直接入座。Order 一個 T字扒和肉眼扒,真係好大塊😍上菜速度又快。兩款汁又濃郁,蒜蓉汁有驚喜😋扒又大塊又淋又多汁,好juicy 🤤🤤🤐配菜有3色豆和少量薯條,已經夠飽,不用額外加飯或意粉😍湯方面: 我就覺得忌廉湯又正,比羅宋湯好飲,羅宋湯咸左小小。整體十分滿意,性價比相當高👍🏻,值得推薦🎃PS. 之後聽到隔離台加10元有意粉🍝,好大份。
朋友介紹後,帶家人朋友去食,一次便愛上。
一星期仲吃左3次,睇怕個老闆都認得我了🤣
早2日同爸爸6:00就到餐廳
不用等位,直接入座。
Order 一個 T字扒和肉眼扒,真係好大塊😍
上菜速度又快。
配菜有3色豆和少量薯條,已經夠飽,不用額外加飯或意粉😍
整體十分滿意,性價比相當高👍🏻,值得推薦🎃
PS. 之後聽到隔離台加10元有意粉🍝,好大份。

肉眼及T字扒
肉眼及T字扒
2022-08-09 519 浏览
都有一排無食鐵板餐了。花園巳列入我的黑明單。於是去第䇻試吓。太子店有D舊及有股霉味。一個人叫咗個基本鐵板牛柳黑汁紅湯。諗住正路無得輸。1/ 個紅湯夠熱,有牛肉絲。夠味,唔係水。(中午無餐包)2/ 鐡板有鑊燶,薯條抵有黑色鑊燶。牛扒無問要幾成。目測7成左右,問題係有苦味(梳打粉太多)。黑椒汁又無味,冚唔到牛扒苦味。失敗之中失敗。3/ 凍啡,一般茶記水平。瞇埋眼飲,唔知佢係咖啡☕️嗰隻。做飲食點解要造成咁呢?俾啲心機出嚟啦,心機唔使成本㗎。
1/ 個紅湯夠熱,有牛肉絲。夠味,唔係水。(中午無餐包)
3/ 凍啡,一般茶記水平。瞇埋眼飲,唔知佢係咖啡☕️嗰隻。

做飲食點解要造成咁呢?俾啲心機出嚟啦,心機唔使成本㗎。
2022-06-30 786 浏览
今日又嚟咗第尾lunch點咗個午餐,有羅宋湯餸,凍奶茶鑊仔牛柳飯想像中有驚喜,$57就有牛柳飯食味道都幾好食,淡淡洋蔥汁都OK喎至於我朋友點嘅咖喱牛腩飯就麻麻哋啦,食咗啖,牛腩真係好硬
今日又嚟咗第尾lunch
點咗個午餐,有羅宋湯餸,凍奶茶
鑊仔牛柳飯
想像中有驚喜,$57就有牛柳飯食
味道都幾好食,淡淡洋蔥汁都OK喎
至於我朋友點嘅咖喱牛腩飯就麻麻哋啦,食咗啖,牛腩真係好硬
2022-06-30 2455 浏览
近幾日突然好想知香港仲有冇啲鋸扒餐廳個餐有沙律同甜品~啫喱……search下,youtube 見到有一間但已是兩年前的東張訪問,不過吾肯定係咪我好耐之前去過的哥登……其實而家都吾知仲有冇呢啲咁完整嘅套餐呢……睇睇下youtube,彈咗星星介紹懷舊餐廳嘅短片(多謝sing sing),原來仲有好幾間呢啲懷舊餐廳,不過有冇有齊前菜(沙律),飯後甜品就吾知了....不過,吾睇吾知原來有啲懷舊餐廳都吾識(maybe我吾係愛鋸扒的人嚟)---好似成日經過果頭嘅第尾牛扒(個名好搞笑)……一早plan左今日放下午,心也想今日不如去第尾試下呢度d嘢食(定還是再去哥登)...去吾成nikon服務中心後,還掂嚟到呢區就行去第尾啦,佢就係在花園餐廳隔離...入到去,格局格調也同我以前去過的花園餐廳、紅屋、波士頓相似,枱、SOFA都花了,有懷舊feel....好彩係下午茶時間吾駛等(因為網上講成日要等位),...坐低侍應比左個午餐及下午茶餐餐牌我....我一直以為只可叫呢2張牌內嘅嘢 (咁我又真係冇問)....點知,原來係有人下午茶鋸扒哦....大鄉里的我..不過算啦,我叫左個茶餐----xo醬豬扒炒烏冬+紅
入到去,格局格調也同我以前去過的花園餐廳、紅屋、波士頓相似,枱、SOFA都花了,有懷舊feel....好彩係下午茶時間吾駛等(因為網上講成日要等位),...坐低侍應比左個午餐及下午茶餐餐牌我....我一直以為只可叫呢2張牌內嘅嘢 (咁我又真係冇問)....點知,原來係有人下午茶鋸扒哦....大鄉里的我..不過算啦,我叫左個茶餐----xo醬豬扒炒烏冬+紅豆冰試左先...
紅豆冰---冇乜甜味,紅豆都ok,如果多d奶應該會濃郁番d,吾通我攤耐左d冰溶晒溝淡左?
xo醬豬扒炒烏冬---好有鑊氣,上枱有陣陣香氣,睇到豬扒吾細塊,都切左有5塊出嚟,好食吾'鞋",不過就食倒似豉油王味炒多d(ox醬味吾重)....但味道係吾錯嘅,烏冬吾會太腍....下次可嚟食第樣...
呢度地方都吾算細,座位吾算有迫夾感覺,同花園差不多...服務呢,我覺得今日都ok嘅 (應該吾會似d人講飛鷹咁差吧),我食左差不多一個鐘,都見不停有人嚟,好多都嚟食鐵板餐,後來聽到個侍應講什麼"牛仔肉"....我就估可能係個鐵板餐主菜...咁牛....就未必啱我了.....到出去埋單時,我問收銀姐姐下午茶時間鐵板係咪得牛選擇,佢話今日係牛(我估係是日特價精選啩),我問佢可吾可以叫餐牌內其他果d,佢話:可以(佢應該覺得我問得奇怪),咁我話下次試下
....吾嚟開真係吾知呀...不過吾記得問下晚餐SET有冇前菜+甜品添....下次一定要搵日嚟鋸扒先......
xo醬豬扒炒烏冬+紅豆冰
xo醬豬扒炒烏冬
2022-06-29
xo醬豬扒炒烏冬
[ 第尾牛扒(大興餐廳) ]接近8點到達餐廳,座無虛席,等咗一陣就入得。進入舖頭時已經聞到舖頭好香嘅鐵板牛扒味,食慾大增😍 餐廳座位舒適, 二人入座都有卡位坐。✿鐵板西冷牛扒 🥩$109✿鐵板肉眼牛扒 🐮$109套餐係包埋餐包&餐湯。餐包細細個配牛油食,唔怕食完無胃口食主菜。餐湯有羅宋湯或者忌廉湯選擇。羅宋湯好足料,有好多菜,最驚喜係有好多大大舊嘅牛肉粒😍鐵板牛扒上菜時非常熱,jar jar聲,噴哂煙🔥大大塊厚切嘅牛扒,鋪滿整塊鐵板。牛扒肉味香濃,唔會有港式扒房太重鬆肉粉味嘅感覺。配上香濃嘅蒜蓉汁或者黑椒汁,脆口嘅波浪薯條,勁滿足呀!總結🫦埋單人均百二蚊,晚餐呢個價錢有牛扒食,價錢非常實惠,加上餐廳環境好有老香港嘅情懷,適合唔同年紀既男女去用餐。同其他港式或西式餐廳對比,第尾牛扒絕對唔係排第尾!✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿第尾牛扒(大興餐廳)地址:旺角西洋菜南街218-220號生發大廈1樓電話:23803938 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

[ 第尾牛扒(大興餐廳) ]

✿鐵板西冷牛扒 🥩$109
✿鐵板肉眼牛扒 🐮$109

套餐係包埋餐包&餐湯。
餐包細細個配牛油食,唔怕食完無胃口食主菜。

總結🫦

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
第尾牛扒(大興餐廳)
地址:旺角西洋菜南街218-220號生發大廈1樓
電話:23803938
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 鐵板肉眼牛扒
  • 西冷牛扒
2022-06-05 867 浏览
嚟呢間食,一定要早排隊,條隊都幾長吓😅不過好彩有朋友一早攞咗位。大蝦沙律係地度港式沙律,全部被沙律醬包圍,罐頭什果加青瓜片,有幾隻大雪藏蝦。我們一行6人都叫咗鐵板牛柳,因為朋友推薦。我叫了黑椒汁7成熟,上枱無失望,肉質較嫩,熟度剛好,份量好足夠。但本人覺得醬汁比較咸,食完都幾 口渴😅餐湯紅、白都有試,真心推薦紅湯。堅有肉而且蔬菜都足,味道剛剛好😗可惜餐包是嘉X d friend,如果是舊式扒房d餐包會更完美。總括而言,性價比高,絕對有下次👍驚喜位:居然有啤酒飲🤣
總括而言,性價比高,絕對有下次👍

驚喜位:居然有啤酒飲🤣
2022-06-04
  • 羅宋湯
  • 鐵板帶子鑊仔牛柳
2022-05-30 555 浏览
放假起身,落街行搵間餐廳,見好耐冇食呢間,喺旺角都有好多年歷史平時都食開鐵板牛扒,今次想試吓佢啲焗飯,叫咗芝士肉醬焗號牛扒飯,等咗大概15分鐘,芝士同肉醬都覺得好香,牛扒都淋,而且份量都好足,係個羅宋湯比較淡,有待改善而且侍應態度都唔錯另外仲有其他焗飯同埋焗意粉,下次都可以試埋另外佢可樂都唔使加錢幾啱我🥰🥰同埋未試過佢嘅晚餐下次可以過嚟試吓,佢嘅份量都算大份餐廳裝修雖然有啲舊,但都算有feel

而且侍應態度都唔錯

另外仲有其他焗飯同埋焗意粉,下次都可以試埋
另外佢可樂都唔使加錢幾啱我🥰🥰
同埋未試過佢嘅晚餐下次可以過嚟試吓,佢嘅份量都算大份

餐廳裝修雖然有啲舊,但都算有feel

2022-05-25 464 浏览
今日又黎左第尾啦一嚟到點左個羅宋湯先,之後梗係揀是日鐵板餐啦今日嘅鐵板係牛仔扒,揀咗配搭黑椒汁,五成熟感覺都係肉眼扒,西冷牛扒好食好多唔知係咪因為今日有啲飽,覺得味道寶寶通通冇之前咁正,另外我女朋友點左肉醬牛朳焗飯試咗幾啖,感覺佢嗰個仲好食過我嗰個不過不過不失啦,可能呢排鋸扒鋸得太多,真係要停返下
今日又黎左第尾啦

一嚟到點左個羅宋湯先,之後梗係揀是日鐵板餐啦

今日嘅鐵板係牛仔扒,揀咗配搭黑椒汁,五成熟
感覺都係肉眼扒,西冷牛扒好食好多

試咗幾啖,感覺佢嗰個仲好食過我嗰個

不過不過不失啦,可能呢排鋸扒鋸得太多,真係要停返下

鐵板牛仔扒
2022-05-25
2022-05-06 429 浏览
今日午餐依舊選擇咗鋸扒第尾牛扒一隻係我好鍾意嘅一間扒房除咗因為我住得近之外依間扒房性價比幾高😍首先地方坐得舒服,地理位置方便,你直頭喺始創中心隔離$67午市是日鐵板午餐(額外一提,佢午市題日鐵板午餐通常都係西冷牛扒或者牛仔扒)好啦,我影返個五成靚樣俾你地睇就可以食到西冷牛扒,肉質口感都唔錯😋絕對好食過x園餐廳唔知幾多倍
今日午餐依舊選擇咗鋸扒
第尾牛扒一隻係我好鍾意嘅一間扒房
除咗因為我住得近之外
依間扒房性價比幾高😍
首先地方坐得舒服,地理位置方便,你直頭喺始創中心隔離
$67午市是日鐵板午餐
(額外一提,佢午市題日鐵板午餐通常都係西冷牛扒或者牛仔扒)
好啦,我影返個五成靚樣俾你地睇
就可以食到西冷牛扒,肉質口感都唔錯😋
絕對好食過x園餐廳唔知幾多倍
是日鐵板午餐
是日鐵板午餐
2022-04-24 538 浏览
今日專誠去到呢間老牌餐廳試咗佢嘅鐵板,羅宋湯係懷舊嘅味道,我order咗鐵板西冷牛扒,七成熟剛剛好有粉紅色少少血,非常好味,平民價錢有咁樣嘅質素,實在令人驚喜回味。
2022-01-09 1034 浏览
第尾牛扒真係好大塊㗎 !唔知點解食呢間餐廳總係覺得好懷舊咁樣,今次朋友叫我嚟食就去啦叫咗個牛扒餐價錢係好抵嘅,因為塊扒真係太大,食到我呢!真係唔明白,做生意有時要計成本,又要計燈油火蠟啊咁,都仲可以咁大塊牛扒益街坊,咁呢間餐廳係值得支持嘅!