2020-01-06 549 浏览
收工自己一個去食,之後因為太夜無乜人,d小強四圍走,無論地下枱面都有以為個次太夜,今次就早少少6:30上去食晚飯,點知依然係咁,突然有隻小強走咗上枱,我同侍應講,侍應用手撥走見到旁邊也有幾隻,即時掉枱🤦‍♀️🤦‍♀️扒係好食既,只係自己好怕小強.一邊驚一邊食,個感覺唔太好,
2020-01-02 663 浏览
今日一家四口去左太子食第尾牛扒餐廳!因為牙女話要食! 咁我地叫左兩個餐~因為牙女要食雞扒,牙仔要食豬扒,腸仔,火腿所以我叫左個晚餐H 鐵板什扒係未好鬼大份呢!裡面有牛扒,雞扒,豬扒,火腿,腸仔,煙肉同薯條...咁我老公叫左個 晚餐F 鐵板肉眼牛扒.佢叫左5成熟,勁大份囉!跟餐當然有湯同餐包啦!d湯好好飲牙!咁跟餐叫左兩杯什果賓治,另外叫左兩杯檸檬茶!因為賓治貴d.所以跟餐唔洗加錢,兩杯凍檸茶要30蚊1杯🙈🙈🙈小姐仲話未飲過什果賓治,佢話覺得好好飲..之後仲叫左個白飯!埋單用左295蚊(連加10%服務費)每個餐99蚊,凍檸茶30蚊杯,白飯10蚊個!因為我同老公食左呢間餐廳好多年,覺得都係咁好食!😆😆😆所以都覺得抵食!
今日一家四口去左太子食第尾牛扒餐廳!因為牙女話要食!
咁我地叫左兩個餐~
因為牙女要食雞扒,牙仔要食豬扒,腸仔,火腿
所以我叫左個晚餐H 鐵板什扒

跟餐當然有湯同餐包啦!d湯好好飲牙!

小姐仲話未飲過什果賓治,佢話覺得好好飲..
之後仲叫左個白飯!

埋單用左295蚊(連加10%服務費)
每個餐99蚊,凍檸茶30蚊杯,白飯10蚊個!
2019-12-30
2019-12-27 530 浏览
聖誕正日, 男朋友都要忙, 無法啦, 是但搵間餐廳快閃個lunch吧由於時間緊迫, 見comment都唔多喊樣, 所以唔多再研究就貢左入去一坐低餐牌都未睇, 侍應就即問我地要白定紅湯, 我地各點一款試試,白湯無咩特別, 無驚喜都無失望紅湯除左有大量蔬菜, 仲有一點點肉絲, 味道酸中帶少少辣, 好開胃男朋友想鋸牛, 所以揀左menu上唯一一款牛扒,落單時, 侍應無問要幾多成熟, 我地都心知不妙...上台時係又厚又大塊既, 於是男朋友切左小小比我試........如果曚住對眼, 憑肉味與肉質, 係完全唔知自己食緊既係牛我自己就叫左焗豬飯扒,個炒飯底係唔錯, 夠乾身香口, 個汁望落似茄汁, 但食落係豉油味越食越咸餐茶叫左咖啡, 不過不失或者始終呢間係港式西餐廳, 所以鬆肉粉, 豉油汁都係特色黎, 以大眾化既價錢, 感受一下懷舊既情懷, 一次就好了
聖誕正日, 男朋友都要忙,
無法啦, 是但搵間餐廳快閃個lunch吧
白湯無咩特別, 無驚喜都無失望
鐵板肉眼扒
男朋友想鋸牛, 所以揀左menu上唯一一款牛扒,
落單時, 侍應無問要幾多成熟, 我地都心知不妙...
如果曚住對眼, 憑肉味與肉質, 係完全唔知自己食緊既係牛
焗豬飯扒
我自己就叫左焗豬飯扒,
個炒飯底係唔錯, 夠乾身香口,
個汁望落似茄汁, 但食落係豉油味
越食越咸
餐茶叫左咖啡, 不過不失

以大眾化既價錢, 感受一下懷舊既情懷,
一次就好了
2019-12-25
2019-12-23 388 浏览
星期六老弟的生日飯揀了這裡吃牛扒;好味是......他是五成鐵板西冷,真的有五成熟,厚肉不肥;我是碟上帶子和五成熟牛柳,帶子彈牙,牛柳軟綿,碟上也不會不夠熱;牛尾湯濃濃的香味,羅宋湯有很多疏菜,雜果賓治和紅豆冰也不會死甜,這生日飯真不錯;人情味......是各位待應先生小姐,有禮、熱情、親切和有耐性,今餐大眾化價錢,開心暢飲一夜

2019-12-21
庆祝纪念
生日
  • 羅宋湯
  • 西冷牛扒
是日 求其搵咗一間餐廳今晚見到第尾牛扒 就入咗去鐵板⚙️肉眼🥩牛排🐂$99(未連加一)要讚🥳下佢塊排🥩叫左5成熟🔥 生熟程度💓啱啱好⭕️好霖✅ 又好有牛味 🐂份量🍽正常 呢個價錢💰可接受☑️餐包🥯餐湯🍵餐茶☕️個d 都正常發揮👨🏾‍🍳我自己會再去🏃🏽‍♂️ 因為真係整得好食我自己覺得呢間好食過某啲出名嘅餐廳加上價錢唔算好好好貴大家都不妨一去 👍🏼👍🏼👍🏼地方就腳 唔會太遠地鐵站👻
是日 求其搵咗一間餐廳
今晚見到第尾牛扒 就入咗去
鐵板⚙️肉眼🥩牛排🐂$99(未連加一)
要讚🥳下佢塊排🥩

地方就腳 唔會太遠地鐵站👻
鐵板肉眼牛扒
鐵板肉眼牛扒
2019-11-07 705 浏览
平時好少寫食評,但今天真係嬲到爆。今午上去叫個午餐黑椒豬扒飯汁另上,點知個伙計話汁唔可以另上,我問佢點解,佢話廚房攪唔掂,我話宜家都唔係好多人得四五枱客。佢跟住話唔要汁就得,一係你唔好食。有冇攪錯,我就立即起身走,得你一間有飯食咩?又話宜家食肆生意差,D服務仲差。
2019-10-25 705 浏览
紅湯味道都濃,而且麵包是暖暖的。煎蝦都幾香口,啲蒜蓉好邪惡,其實食得出食材係普通雪蝦,不過算啦。黎得呢度食,呢個結果係好合理。晚餐牛柳好大件,仲有兩塊,其實食一塊我都飽晒了。牛扒本身不會太熟,唔記得叫左五成定七成,還有少少血色。肉質較鬆,而且其中一塊係有啲筋。薯條可以再脆啲,但通常大部分老派餐廳嘅坑紋薯條都會炸定😂。環境係好舊式的地方,侍應全部都係叔叔嬸嬸,「舊式」都係另一番風味,都可以體驗下。

紅湯味道都濃,而且麵包是暖暖的。

晚餐牛柳好大件,仲有兩塊,其實食一塊我都飽晒了。

薯條可以再脆啲,但通常大部分老派餐廳嘅坑紋薯條都會炸定😂。

2019-09-22 619 浏览
今日去咗經朋友介紹嘅第尾鋸扒。這是一間樓上鋪,中午到達嘅時候不用排隊。大部分人都係食鐵板餐,而menu上鐵板餐都係只有一款無得揀。今日嘅鐵板餐係肉眼扒。個餐有餐湯同嘢飲,埋單67蚊。餐湯我叫咗白湯,幾creamy。肉眼扒醃到好淋,易入口。 但雜菜就可能因為墊底嘅關係燶晒,唔食得。嘢飲叫咗檸樂,唔使加錢,值得一讚。
2019-09-12
2019-09-03 569 浏览
鋸扒唔一定要去高級餐廳嘅,港式扒房都可以好高質👍🏻👍🏻👍🏻,而且仲有陣懷舊嘅味道今日就嗌左個lunch set-鐵板燒牛仔扒🐮揀左7成熟,肉係粉紅色嘅,食落去就啱啱好🤤🤤黑椒汁濃得嚟又唔會遮左牛味,不過最好食嘅就係薯條🤣🤣🤣索晒牛肉同黑椒汁味,再有鐵板燒煎香左薯條🍟所以幾時都話配菜有時好食過主菜🤡🤡🤡另外要讚一讚個羅宋湯,真係食到有肉同好多菜,唔似用罐頭煲咁👍🏻👍🏻👍🏻

專登入黎寫食評唔推介👎🏻首先一入去,聽到個中年侍應當面鬧排我地前面個客人,鬧佢地「揀位當酒店呀?揀咁多野」同友人中午點左兩份西冷牛扒飯,黎到一塊扒正正常常,另一塊係正常扒的一半size。當我地要求更換細size牛扒,個侍應鬧我地話:係咁架啦,咁麻煩!係度揀扒,塊塊扒有磅過重係一樣,「人都有高矮肥瘦」。其態度極差,我地再度追究話拎出黎磅重以證實他說,就失去底氣,話唔做我地生意,趕我地走。兩塊扒大小為其次,其實原本好少事,黎到都係諗住食餐飯,換過塊扒可以無事。結果受氣員工大聲夾惡,低俗中佬嗌交式嘅對待。想俾人鬧就黎呢度啦。
專登入黎寫食評唔推介👎🏻

想俾人鬧就黎呢度啦。
2019-08-13 529 浏览
常聽說這間餐廳要排隊排很久,之前也來了一次很多人等位,結果這次和朋友六時多便到,等了一會便可入座!我們分別叫了西冷跟肉眼,價錢可接受。湯沒有特別,不用期待,但麵包有熱一下,幾貼心。牛排不錯,這個價錢,質素不錯,可以再戰!
我們分別叫了西冷跟肉眼,價錢可接受。
湯沒有特別,不用期待,但麵包有熱一下,幾貼心。

牛排不錯,這個價錢,質素不錯,可以再戰!

2019-07-28
2019-07-28 517 浏览
工作完一天,當然要搵返啲好野食啦於是就係左旺角呢一間平民扒房-第尾牛扒!同友人分別叫左個鐵板肉眼扒同鐵板西冷牛扒🤤🤤先送上白湯兩個,忌廉粟米湯,入口時微暖,稍為有點不足,如果個湯可以熱返少少就好!肉眼扒份量十足,啱啱好做到5成熟,入口有口感,有濃厚既牛肉味道西冷牛扒比肉眼薄身,輕易咬開,7成熟好好食,配上蒜蓉汁一流最後侍應好貼心為我地落埋餐飲,為呢晚畫上句號😂😂旺角呢個價錢同質素,絕對係值得
工作完一天,當然要搵返啲好野食啦

於是就係左旺角呢一間平民扒房-第尾牛扒!
同友人分別叫左個鐵板肉眼扒同鐵板西冷牛扒🤤🤤
西冷牛扒比肉眼薄身,輕易咬開,7成熟好好食,配上蒜蓉汁一流
最後侍應好貼心為我地落埋餐飲,為呢晚畫上句號😂😂
旺角呢個價錢同質素,絕對係值得
2019-07-27
  • 鐵板肉眼扒
  • 西冷
2019-07-22 454 浏览
同老公去太子食飯,純粹方便走時搭火車花園同呢間俾佢揀,佢揀左呢間小插曲:老公原本想叫一個鐵板,另叫一個焗朱排飯,但我覺得黎得呢d地方無奶油唔食鐵板架喎我地揀左一個牛尾湯,一個羅宋湯牛尾湯對我來說太濃了,有d膩羅宋湯超好喝,多料,有蔬菜的甜1)和牛鐵板7成熟來到其實得5 成,食時再熱埋其實又啱啱好喎兩塊超厚的扒當然你唔好期望百幾蚊既和牛會入口即溶啦但肉質好淋2)雜扒基本野但可以講塊朱扒同雞扒都好味喎塊牛就差d喇老公話性價比超高,平過荃灣莎樂美同花園,但又好食過佢地喎
同老公去太子食飯,純粹方便走時搭火車
花園同呢間俾佢揀,佢揀左呢間

我地揀左一個牛尾湯,一個羅宋湯
牛尾湯對我來說太濃了,有d膩
羅宋湯超好喝,多料,有蔬菜的甜

1)和牛鐵板7成熟

2)雜扒
基本野
但可以講塊朱扒同雞扒都好味喎
塊牛就差d喇

老公話性價比超高,平過荃灣莎樂美同花園,但又好食過佢地喎
2019-07-09
2019-07-22 336 浏览
早排同朋友黎慶祝生日🎂覺得食物唔錯,但員工態度太惡劣啦,唔止一個,係serve我地枱每個態度都好差,一坐低就催我地落單,又會串我地無講食幾成熟,咁我覺得佢可以開口問而唔係黑口黑面咁。。😂 問野飲又係唔提就唔諗住比我地 不過唔敢講咁多野,驚被加料野食方面包都軟熟,忌廉湯就正正常常,少少少少淡,無料既,點吓包食ok我自己就無食扒,食左少少朋友既t骨同肉眼!!覺得肉眼黑椒汁最好食🥰🥰都好大塊,又香肉味我呢個海鮮天使麵好難食😿🤢🤢 啲汁一pat pat嘔吐物咁,啲天使麵都唔係天使麵,似鹼水麵多啲。啲餸都好一般,雖然好大份,但我情願佢細份啲好味啲。。 我最後要加茄汁格硬加啲味比佢陰公!

野食方面

我自己就無食扒,食左少少朋友既t骨同肉眼!!
覺得肉眼黑椒汁最好食🥰🥰都好大塊,又香肉味

2019-06-29 527 浏览
今日又係Happy Friday🎈🎈🎈一於去第尾鋸扒慶祝慶祝d咩就係慶祝又到星期五~~🎉努力工作左一星期~~呵呵呵呵~~😎第尾是一間懷舊扒房燈光較為暗暗的~~~💡不過佢地方都夠寬闊枱同枱之間的位置不會太迫就算我兩個人坐👫都俾一個四人卡位俾我地坐~~~很不錯啊~~~🤗🤗🤗佢的晚餐套餐有飯🍛、有麵🍝、有鋸扒🥩~但餐廳附近幾枱全都是叫鋸扒的~~~👀一叫完餐,餐包和餐湯即送到~~餐包微暖~~🍞牛油一放落包,一搽就搽得開~~餐湯羅宋湯微辣🔥,好好飲~~🤤🤤🤤有豐富湯料,有牛肉粒🐮、菜🥦、蘿蔔🥕~~全都煲到淋曬~~😚😚😚我地叫左鐵板什扒餐 + 雞翼薯條小食~~鐵板什扒餐 ($99)🥩什扒餐一上枱就是熱辣辣~~~出曬煙~~💨💨💨💨炸炸聲~~~💥💥💥未食都已經夠吸引~~有牛扒、豬扒、雞扒、腸仔、火腿扒、煙鴨胸啦~~~我地選了黑椒汁~~~當中雞扒🐥最香口,嫩滑,味道最好~~豬扒🐷也不錯,不會太厚,夠鬆軟~~~牛扒🐮不知是不是鐵板太熱,把佢弄得太熟了變得有少少韌~~~腸仔、火腿扒、煙鴨胸就是正常味道啦~~🤭薯菜則吸曬d黑椒汁~~~雖然油少少~~但係真係好好味~~~🤤🤤🤤雞翼薯條 ($46) 🐥🍟雞翼炸到剛
今日又係Happy Friday🎈🎈🎈

不過
佢地方都夠寬闊
枱同枱之間的位置不會太迫
就算我兩個人坐👫
都俾一個四人卡位俾我地坐~~~
很不錯啊~~~🤗🤗🤗

佢的晚餐套餐有飯🍛、有麵🍝、有鋸扒🥩~
但餐廳附近幾枱全都是叫鋸扒的~~~👀

一叫完餐,餐包和餐湯即送到~~
餐包微暖~~🍞
牛油一放落包,一搽就搽得開~~
餐湯羅宋湯微辣🔥,好好飲~~🤤🤤🤤
有豐富湯料,有牛肉粒🐮、菜🥦、蘿蔔🥕~~
全都煲到淋曬~~😚😚😚

我地叫左鐵板什扒餐 + 雞翼薯條小食~~

鐵板什扒餐 ($99)🥩

什扒餐一上枱
就是熱辣辣~~~出曬煙~~💨💨💨💨
炸炸聲~~~💥💥💥
未食都已經夠吸引~~

有牛扒、豬扒、雞扒、腸仔、火腿扒、煙鴨胸啦~~~
我地選了黑椒汁~~~
當中雞扒🐥最香口,嫩滑,味道最好~~
豬扒🐷也不錯,不會太厚,夠鬆軟~~~
牛扒🐮不知是不是鐵板太熱,把佢弄得太熟了
變得有少少韌~~~
腸仔、火腿扒、煙鴨胸就是正常味道啦~~🤭

薯菜則吸曬d黑椒汁~~~
雖然油少少~~但係真係好好味~~~🤤🤤🤤

雞翼薯條 ($46) 🐥🍟

雞翼炸到剛剛好~~金黃色~~~
是舊式茶記果種炸法~~上面有灑左少少椒鹽~~
難得的是一點都不油膩~~😚
不過如果雞翼可以腌耐少少
相信味道會更好~~😎😎😎

至於粗波浪薯條🍟
我一直覺得比普通直身薯條好吃~~
內裡的薯仔蓉更多~~~
佢炸得好乾身~~~
即使沒有鐵板的黑椒汁沾來吃
沾返茄醬一樣非常好吃~~💃💃💃

到我地埋單走時
侍應好快就執枱鋪枱~~
原來
門口有好長人龍排緊隊啊~~~👫👬👭👫👬👭