2025-07-09
《大盛居酒屋 - 黃大仙》好日都唔過黃大仙,一過黃大仙就係去食飯🤗收咗工順便約咗喺附近住嘅朋友見過面食埋飯先返屋企,原來喺現崇山嗰邊有一個小型商場,唔講唔知嗰度都有幾間餐廳㗎🥰連我最鍾意嘅甜品喺呢度都有間分店,由於我同朋友都係酒鬼,我哋去咗一間居酒屋食吓小食飲番杯啤酒,食物嘅種類有好多可以選擇,宵夜時段串燒都係$10起咋🤩店員超級熱情,不停推介嘢食同埋會過嚟同你傾計,氣氛好熱呀亦都好有人情味☺️嚟嘅好多都係住附近嘅熟客仔,見佢哋同啲店員好似好熟咁,睇嚟呢度係附近住客過嚟飲酒打躉嘅地方,同埋餐廳提供露天位置,就算帶寵物嚟都可以💁🏻♀️芒果米紙軟殼蟹沙律芒果同軟殻蟹既味道其實都幾夾,個蟹仲係脆脆的幾香口,再用越南米紙同啲蔬菜包住,配埋新鮮香甜既芒果食都幾開胃🤤上面仲放左啲好浮誇既金箔添呀,睇得又食得🍣壽司🍣💁🏻♀️三文魚壽司&三文魚腩壽司三文魚切得都幾厚身,三文魚壽司無三文魚腩咁肥美,但係食落都好新鮮同色澤均勻;而三文魚腩食落會較爽口彈牙,食落有魚油香,兩款都好食💁🏻♀️火炙比目魚裙邊壽司我最喜歡既手握壽司之一,有一種特別既油香同埋幾爽口,值得一試的💁🏻♀️火炙芝士蟹肉棒壽司最主要係朋友想食
💁🏻♀️芒果米紙軟殼蟹沙律
🍣壽司🍣
💁🏻♀️三文魚壽司&三文魚腩壽司
💁🏻♀️火炙比目魚裙邊壽司
💁🏻♀️火炙芝士蟹肉棒壽司
最主要係朋友想食,望落唔算好大條,加左芝士同沙律醬再炙燒後都幾香,朋友話唔錯
💁🏻♀️玉子燒壽司
玉子燒就係平時壽司店食到既咁,甜甜地同埋實心,小朋友至愛
💁🏻♀️燒三文魚骨
佐酒小食之一,燒得夠乾身,落左椒鹽同埋少少七味粉調味,配啤酒就啱曬啦
💁🏻♀️燒粟米
唔會燒得太乾身,食到用咗牛油同埋小小鹽去調配,簡簡單單都已經幾好食
💁🏻♀️免治雞肉棒
💁🏻♀️燒白鱔
份量相對少啲,一串得兩舊,呢度用咗鹽燒嘅方法製作,外皮燒到香脆,但係入面嘅肉就幾嫩滑
💁🏻♀️蒜味雞軟骨
呢一個蒜味雞軟骨係我覺得一定要必點嘅小食,特別係你鍾意飲啤酒的話,用咗好多炸蒜調味,本身啲炸蒜都可以當送酒小食咁食,雞軟骨酥脆得黎唔油膩,鹹香味十足,而且好大碟,可以邊飲酒邊慢慢食
💁🏻♀️沖繩生啤配日式炸雞
居酒屋做緊啤酒配小食優惠, $88有一杯沖繩啤酒同埋可以選擇一款限定小食,我哋就揀咗日式炸雞,一客有四件,炸得幾Juicy同埋幾有油香,好食