餐厅: 大煲皇小廚
资讯:

「大煲皇」位於長沙灣天悅廣場地下,門口正對長沙灣道,為一家火鍋店,裝潢睇落都係街坊小廚,本不抱大期望,但食落卻有驚喜。整體而言,比起一般火鍋店,同等價錢,但份量普遍多三分一以上,性價比極高,而且用料新鮮,質素的確唔錯。椰子雞鍋 ($198/半隻):主打不加一滴水嘅海南風味,採用280日大嘅果園走地雞,那的確,雞隻個頭較一般大,半隻雞份量已經好多,雞件肉質結實爽脆,較有雞味,仲搭配少量雞雜,實屬難得;而湯底味道清甜可口,絕無味精感覺。極品頸脊肥牛 ($198/小):份量果真不少,小份已足夠2-3人享用,肥牛塊厚薄適中,每塊均一,食落幾有口感。頸脊脂肪比例適中,富油香及爽滑之餘,肉味亦相當濃郁。即炸響鈴卷 ($48):即點即炸,質感酥脆,豆香撲鼻,其搭配甜酸醬,即食其實比火鍋更惹味……脆鯇腩($78):勁大碟,而且每件都非常厚切,食落啖啖肉,口感爽脆嫩滑,味道鮮甜唔腥。招牌三寶丸($80):分別係手打蝦丸、墨魚丸及牛丸,每款三粒,口感爽滑,蝦丸含有粒粒蝦肉,非常鮮味;而墨魚丸都幾有墨魚香。

2024-05-02
用餐时段
2024-05-05 71 浏览
朋友想食椰子雞火鍋,於是去了大煲皇小廚~主打雞煲火鍋及精美小菜,亦有多款活魚海鮮刺身,自設養缸,保證新鮮,港鐵長沙灣站A2出口,步行約6至7分鐘。店內裝修非常港式地道,座位寬敞清潔衛生。晚飯時間已經座無虛席,人來人往,店員忙過不停,就知道無去錯地方。菜譜簡單易明,多款湯底、精品牛肉、火鍋配料、超值海鮮、新鮮蔬菜、活魚刺身、粵式小菜,任客人自由配搭選擇。海南椰子雞鍋(半隻)$198全鍋都是新鮮椰子水,清香樸鼻,湯底入口清甜,半隻果園走地雞,雞件吸入椰水味,皮脆肉嫩,口感豐富,肉質彈牙嫩滑,勁美味可口。本地特級手切肥牛(小碟)$198牛肉鋪滿碟,件件大小均勻,生滾幾秒,油而不膩,入口冧滑鮮嫩,牛味香濃,口齒留香。墨滑拼蝦滑$78墨滑和蝦滑,兩款都很彈牙爽口,食出新鮮味道,吸入椰水湯底,非常美味。潮州三寶丸$58牛丸、魚旦、魚片頭,三款都是火鍋最佳之選,彈牙又爽口。野菌雜菜盤$80盤內食材豐富,有車厘茄、秀珍菇、雞髀菇、金菇、鮮冬菇、唐生菜、油麥菜、白菜仔、粟米,款款都非常新鮮甜嫩,令這火鍋顯得更加出色美味。竹蔗水$40火鍋必點解熱飲品,甜度剛好,一杯落喉,非常舒暢,為這餐劃上完美句號。
朋友想食椰子雞火鍋,於是去了大煲皇小廚~
港鐵長沙灣站A2出口,步行約6至7分鐘。

店內裝修非常港式地道,座位寬敞清潔衛生。

海南椰子雞鍋(半隻)$198
全鍋都是新鮮椰子水,清香樸鼻,湯底入口清甜,
半隻果園走地雞,雞件吸入椰水味,皮脆肉嫩,
口感豐富,肉質彈牙嫩滑,勁美味可口。

本地特級手切肥牛(小碟)$198
牛肉鋪滿碟,件件大小均勻,生滾幾秒,
油而不膩,入口冧滑鮮嫩,牛味香濃,口齒留香。

墨滑拼蝦滑$78
墨滑和蝦滑,兩款都很彈牙爽口,
食出新鮮味道,吸入椰水湯底,非常美味。

潮州三寶丸$58
牛丸、魚旦、魚片頭,三款都是火鍋最佳之選,彈牙又爽口。

野菌雜菜盤$80
款款都非常新鮮甜嫩,令這火鍋顯得更加出色美味。

竹蔗水$40
火鍋必點解熱飲品,甜度剛好,
一杯落喉,非常舒暢,為這餐劃上完美句號。
2024-04-07
  • 海南椰子雞鍋
  • 本地特級手切肥牛
  • 墨滑拼蝦滑
  • 潮州三寶丸
2024-06-05 0 浏览
我平時係長沙灣附近收工,都會約下朋友食飯聚舊,因為呢頭真係好多好野食,最近見到呢間餐廳好多人推薦,我地今次黎就試下佢嘅濃湯雞煲翅鍋,聽講真材實料,一定要試試先。🥹🥹🥹呢個濃湯雞煲翅鍋可以揀要幾多兩,咁我地二人食就揀六兩。一上枱,已經見到湯顏色帶有光澤,首先飲一啖雞湯,非常濃郁鮮甜,唔係坊間果啲加入咗味精嘅雞湯,飲得出係新鮮雞煲嘅,果然係十分高質。🤩🤩🤩職員會幫手分碟,非常友善,雞湯入面花膠係軟軟地但帶點爽口,唔係平時出面食果種平貨,用料好高質,魚翅爽滑彈牙,每啖都充滿魚翅和雞絲,而且湯汁滋味又濃郁,真係奢華嘅享受,好正啊,飲完好滋潤好補身。🍲❤️😆飲完湯就點左本地特級手切肥牛,肉質鮮嫩,每一片都係均勻嘅肥瘦適中,一入口即化,肉汁濃郁,輕輕係火鍋淥完之後,吸收曬雞湯嘅味道,好味到連醬油都唔洗點,食落去肉嘅香氣迴盪於口中。🥩🥹👏🏻
2024-05-19 19 浏览
昨天晚上十點左右跟朋友去大煲皇食火鍋,因為上星期六也有去食,點的是同一樣東西,還以為質量可以延續,但原來份量是會差天共地,我同朋友點了一份細的象拔蚌、一份手切肥牛、一份墨魚滑、一樽酸梅湯、湯底是清湯,象拔蚌比上星期的份量少了1/3,一看到這次的份量就想馬上離場,詢問過店員就是聽到問話後頭也不回的沒有回覆;象拔蚌價錢並不平宜,要$980,上星期就是看到他夠份量才會有下一次,經過這次就不會再去,看看圖片就明白。上星期六我們有叫到一份細象拔蚌、一份細的手切肥牛、墨魚滑、兩支酸梅湯、湯底是豬骨湯。

2024-05-18
$800 (宵夜)
2024-05-16 34 浏览
大煲皇小廚位於天悅廣場,主打本地手切肥牛火鍋!場內自設魚缸,供應游水活魚刺身、生猛龍蝦刺身!皮蛋芫茜湯 $68除咗有勁香嘅芫茜外,仲有埋豆腐、粟米、馬蹄等,多一份來自蔬菜嘅甜!本地特級手切肥牛(小) $198帶充足嘅油花,手切有一定厚度,入口軟柔而且多肉汁,肉味香郁,正!小份已經勁大碟,抵食!新鮮牛坑腩片 $88軟腍而且油香滿滿,同時帶有香料嘅香氣,推介!日本黑豚肉 $88|豬頸肉 $48大煲皇嘅豬肉質素亦頗高,日本黑豚肉啲油花比得上靚牛,而爽滑嘅豬頸肉亦值得推薦!魚皮餃 $48一咬即爆汁嘅魚皮餃!鮮淮山 $38|唐生菜 $42蔬菜類選擇亦頗多,都係大大碟!醇滑嘉士伯 $26| 道地綠茶 $15大煲皇嘅酒水都係特平,大支裝啤酒都係廿零蚊有交易,遇到推廣仲會有優惠!

皮蛋芫茜湯 $68

本地特級手切肥牛(小) $198

新鮮牛坑腩片 $88
軟腍而且油香滿滿,同時帶有香料嘅香氣,推介!

日本黑豚肉 $88|豬頸肉 $48

魚皮餃 $48
一咬即爆汁嘅魚皮餃!

鮮淮山 $38|唐生菜 $42
蔬菜類選擇亦頗多,都係大大碟!

醇滑嘉士伯 $26| 道地綠茶 $15
2024-05-15 26 浏览
朋友約打邊爐,對於香港人來講,唔係,應該係話對於中國人來講,不論春、夏、秋、冬,乜嘢季節都可以打爐嘅,起碼我自已喺夏天都試過喺成都食火鍋吖😋😋 而朋友今日带我來呢間叫做“大煲皇小廚”, 朋友來過,我就係第一次來嘅。超級多的湯底揀,豐儉由人,有活魚刺身火鍋、濟公豬骨鍋、胡椒咸菜豬什鍋、辣汁什菌花甲鍋、 滋補水魚鍋、瑤柱冬瓜田雞鍋等等20種鍋底,而且有我哋鍾意的“菜膽豬肺鍋”,個鍋大概有10件大大舊豬肺,清洗得非常乾淨,又有D小白菜同埋D菇,還有雞腳同豬骨,成個湯底味道好足够,我哋再嗌D肥嘟嘟的“廣島蠔”,好粉的“豬粉腸”,新鮮的“脆鯇片”,彈牙的“珊瑚蚌” ,記得灼幾秒就ok,如果過咗龍就唔好食。全部D嘢一個字,非常新鮮,燈光十足,睇得好清楚,還有够大隻的“原隻鮮魷”,亦都係新鮮貨色,超彈牙,食得好滿足,“皇帝菜”好耐冇食,翠翠綠綠够吸引;“稻庭烏冬”、“鴨血”、“鮮淮山”亦都有令人失望,下次來就試下唔同的湯底喇😋

2024-05-10 15 浏览
大煲皇喺天悅廣埸已經好多年,由小鋪變大鋪,之前小鋪時都已經有幫襯,依家變左大鋪,門面裝修更加美侖美奐。 坐既位置又寛敞,有房間、卡位、大小圓檯,坐得舒服。 食物質素依然保持水準。蕃茄薯仔牛坑腩鍋湯味濃郁,成個大煲都係材料,用料十足。 牛腩好入味又夠淋,仲有好多秀珍菇,$128 真係好抵食。頂級手切鮮肥牛牛肉色澤紅潤,鮮嫩,油花分怖均勻,牛味香濃亦有油香。叫左一份(小), 但份量都算多。牛骨髓依家唔係好多地方有得食。 本身食材係無咩味,都吸晒d 湯汁,同埋中意軟滑既口感,係我打邊爐必食之選。足料水餃水餃脹卜卜,超足料,餡料鮮蝦既比例係比較多,所以味道好鮮味,加上餡料多,好有口感,味道一絕。豬粉腸脆爽嫩滑又夠粉。蝦滑/墨魚滑雙併材料夠新鮮,一定好食,無得輸。 口感好爽滑,又夠鮮味。。兩個人食左大概$800,飽到攬住個肚,依個價錢食到咁好味同咁優質既食材,坐得又舒服,值回票價。

蕃茄薯仔牛坑腩鍋

頂級手切鮮肥牛

牛骨髓

足料水餃

豬粉腸
脆爽嫩滑又夠粉。

蝦滑/墨魚滑雙併
材料夠新鮮,一定好食,無得輸。 口感好爽滑,又夠鮮味。。

2024-05-05
用餐时段
2024-05-06 11 浏览
足料價錢公道嘅長沙灣火鍋店星期日晚上人頭湧湧 好多大枱 成枱一齊打邊爐叫左太公魚頭鍋 煲嘅大小唔係好大 但係入邊擺咗成個魚頭 蘑菇 大量枝竹腐竹 令到個湯大都幾甜魚頭煲吓煲吓煲到林晒 食到啲滑捋捋嘅面珠墩精品牛肉 霜降手切頸脊肥牛嗌咗一碟小嘅 份量夠二至四人食 排得好靚 牛肉鮮紅色 有啲坑紋 入口有口感 招牌三寶丸 總共有墨魚丸蝦丸同埋牛肉肉丸蝦丸係真係一粒大蝦 真材實料都幾彈牙 生串海蝦 共有八大串 蝦都幾新鮮,而且夠大隻娃娃菜 豬頸肉份量好多炸魚皮 魚皮超大塊 新鮮炸出嚟熱辣辣
足料價錢公道嘅長沙灣火鍋
星期日晚上人頭湧湧 好多大枱 成枱一齊打邊爐

魚頭煲吓煲吓煲到林晒 食到啲滑捋捋嘅面珠墩

精品牛肉 霜降手切頸脊肥牛

招牌三寶丸 總共有墨魚丸蝦丸同埋牛肉肉丸
蝦丸係真係一粒大蝦 真材實料
都幾彈牙

生串海蝦 共有八大串 蝦都幾新鮮,而且夠大隻

娃娃菜

豬頸肉份量好多

炸魚皮 魚皮超大塊 新鮮炸出嚟熱辣辣
今日雖然連日大雨,但無阻我和朋友出街揾野食的興致。今晚我地去深水埗青山道天悅廣場地下的大煲皇打邊爐。朋友是常客,今晚由他發辦。朋友話這小店受街坊歡迎,有雞煲,活魚,刺身,火鍋等任君選擇,價錢實惠,用料新鮮。今晚我地揀左抵食好味的翅群花膠雞鍋,這個受歡迎的人氣鍋底真係無得輸,雞湯濃郁香甜,充滿骨膠原,花膠和翅群滑,雞肉香,特價$228算超值。火鍋配料選擇多,各款精品牛肉尤其出色。今晚的頂級手切鮮肥牛真係好好食,牛肉味濃質感好,厚薄適中,一碟小的也份量不少,推介!蝦滑拼墨魚滑鮮甜,好食。潮洲魚蛋爽脆有魚味。棉花魚肚吸滿濃雞湯好惹味。打邊爐之餘最好飲埋竹蔗茅根水,清甜下火,正!支持本地消費,我地推介這良心小店。

朋友話這小店受街坊歡迎,有雞煲,活魚,刺身火鍋等任君選擇,價錢實惠,用料新鮮。

蝦滑拼墨魚滑鮮甜,好食。潮洲魚蛋爽脆有魚味。

棉花魚肚吸滿濃雞湯好惹味。

打邊爐之餘最好飲埋竹蔗茅根水,清甜下火,正!

支持本地消費,我地推介這良心小店。
  • 頂級手切鮮肥牛
  • 翅群花膠雞鍋
2024-04-29 29 浏览
今日我和朋友去了長沙彎吃火鍋。海南椰子雞鍋半隻:($198)個椰子雞鍋真的有好香的椰子味,個湯又好飲,雞件好滑,肉質鮮嫩,幾好食。彈牙墨魚滑($68):墨魚滑非常彈牙同新鮮,幾好食。蟹子蝦滑($68):蝦滑又幾鮮味,好彈牙,幾好食,不錯。頂級手切鮮肥牛(小)($268):非常鮮味,牛的質素非常好,好正,食落去入口即溶,超正。打邊爐真係最重要是肥牛,所以我一定會選質素好好的肥牛。另外雖然我選了份量(小),但2個人食都好夠食,而且質素真的好好,性價比高。九菜餃($58):餃子又好豐富,幾好食。稻庭烏冬($38):烏冬夠彈牙,份量都算多,兩個人食絕對夠飽。埋單叫咁多都只係$872,真的不算貴,又好食,值得一去。
今日我和朋友去了長沙彎吃火鍋

海南椰子雞鍋半隻:($198)

彈牙墨魚滑($68):墨魚滑非常彈牙同新鮮,幾好食。

蟹子蝦滑($68):
蝦滑又幾鮮味,好彈牙,幾好食,不錯。

頂級手切鮮肥牛(小)($268):

九菜餃($58):餃子又好豐富,幾好食。

稻庭烏冬($38):
烏冬夠彈牙,份量都算多,兩個人食絕對夠飽。

埋單叫咁多都只係$872,真的不算貴,又好食,值得一去。

2024-04-09
2024-04-23 30 浏览
【濃雞花膠魚翅鍋升級版 6兩】今次要同大家介紹嘅係濃雞花膠魚翅鍋升級版,我哋揀咗六両嘅size,呢個版本嘅鍋底比一般嘅更加濃郁,雞湯嘅味道更加濃厚,成個湯都係雞湯嘅精華濃縮,同埋加入咗大量魚翅同埋花膠,魚翅部分絕對係真材實料,份量十足,飲落十分滋潤,黎呢度係必點嘅菜式。🍲【美國穀飼肥牛】餐廳選用嘅係頂級穀飼牛肉,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶有濃濃嘅肉汁,輕輕喺雞湯入邊淥過之後,保留咗牛肉嘅原味同鮮甜!🥩【蟹子蝦滑】蟹子蝦滑煮完之後食落口感彈牙,充滿着蝦嘅鮮味,亦都咬到好多蝦肉喺入邊,上面嘅蟹籽令到個味道層次都升華咗。🦐😁【彈牙墨魚滑】墨魚滑亦都非常新鮮,唔會好似平時嗰啲食落成嚿膠咁,而係非常之彈牙,又食得出冇味精。🦑☺️【炸魚皮】另外,我哋點嘅炸魚皮都不錯,呢個小食雖然簡單,但最犀利係炸得十分香脆,配上啲微微嘅鹽味,帶點點鹹香。🐟
【濃雞花膠魚翅鍋升級版 6兩】

【美國穀飼肥牛】

【蟹子蝦滑】

【彈牙墨魚滑】

【炸魚皮】

2024-04-08 123 浏览
香港人一年四季都鍾意打邊爐,今次同foodie朋友仔黎到長沙灣「大煲皇小廚」,店家喺區內一直人氣高企,晚飯時間全場爆滿,主打新鮮抵食海鮮同十幾款特色鍋底,火鍋配料款式繁多,搞到我哋樣樣都想試吓😆蕃茄薯仔牛腩鍋我同朋友仔都係牛魔王,所以就點咗蕃茄薯仔牛腩鍋同手切牛,鍋底材料勁豐富,有大量蕃茄、薯仔、洋蔥、西芹、秀珍菇同十幾件牛腩,滿滿一大煲嘅食材就知道湯底已經好鮮甜,牛腩用上肋條位置,牛味較濃有嚼勁👍🏻我地留到最後再飲返碗湯,裡面嘅蕃茄同薯仔已經煲到淋晒,再加入稻庭烏冬,製成一碗濃郁嘅蕃茄湯烏冬😋本地特級手切肥牛我地嗌咗一碟小份嘅手切牛,份量十足有成二十幾片👍🏻肉嘅厚薄適中色澤吸引,油脂比例分布均勻,呈現雪花紋路,放入湯底滾幾下啱啱熟口感最好,肉質軟腍牛味濃郁,推介🉐新鮮雞雜坊間嘅火鍋店較少有嘅菜式,雞雜包括雞腸、雞肝、雞心同雞腎,雞腸上帶點脂肪,落湯底煮熟後腸嘅部份爽口脆身,油脂會喺口中爆開,非常好食,雞肝帶點粉粉嘅口感,雞心同雞腎爽口有咬口,內臟愛好者必點😆墨魚滑拼蝦滑推介必點火鍋配料👍🏻👍🏻👍🏻店家手打嘅魚滑同蝦滑,墨魚滑加入蟹籽,味道更鮮味又彈牙,而蝦滑係睇到用上一隻隻新鮮嘅蝦仁

蕃茄薯仔牛腩鍋

本地特級手切肥牛

新鮮雞雜

墨魚滑拼蝦滑
推介必點火鍋配料👍🏻👍🏻👍🏻店家手打嘅魚滑同蝦滑,墨魚滑加入蟹籽,味道更鮮味又彈牙,而蝦滑係睇到用上一隻隻新鮮嘅蝦仁剁碎,食落去口感更為豐富,蝦仁粒令蝦滑爽口彈牙,配上蕃茄湯底更加提升鮮味,超水準👍🏻

水餃
水餃粒粒肥大飽滿,以木耳、筍、豬肉同蝦仁製成,餡料份量足,皮薄而滑溜,裡面充滿湯汁,味道豐富而多層次

花刁醉蝦
推介👍🏻上枱時啲大蝦仲識郁架,非常新鮮,大蝦會先放入花刁酒中浸透,食落會有淡淡嘅酒香味但又唔會蓋過蝦本身嘅鮮味😋

白魚蛋
白魚蛋彈牙爽口,鮮味嘅魚蛋係火鍋嘅最佳拍檔

📍大煲皇小廚 (長沙灣)
長沙灣青山道155-181號天悅廣場地下CA3-CA5號舖

人均消費:$300-400
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
{食盡長沙灣之港式 — 大煲皇小廚}————————————————最近好似成日都打邊爐, 唔知大家會唔會睇到悶😂不過呢一間我真係要happy share俾大家! 呢間位於長沙灣嘅邊爐,並唔係放題任食, 而佢嘅食物質素相當之唔錯!,基本上叫嘅所有嘢食都好滿意😆 🔸 鮮茄豆腐三文魚頭湯底 $128 湯底有成大個三文魚頭連魚鮫, 連埋鮮茄同豆腐一齊煲, 好入味, 成個魚頭俾我清曬😍 同埋唔知點解呢個湯底好似煲到最後都唔會話好油嘅感覺🧐 🔸 本地特級手切肥牛(小) $198 兩個人食一份細嘅肥牛就啱啱好, 肥牛油花分佈均勻,唔會太肥, 薄薄一片輕輕滾5-6秒就食得😋 🔸 美國桶蠔 $180 呢個真係嗌得好好! 一共有六隻, 隻隻都超大又飽滿🥰, 未煮聞落都好新鮮, 煮完亦都唔會縮水太多,正! 🔸 脆鯇片 $48 切得好靚而且部位係比較小骨既, 記得唔好煮太耐,咁就爽口又鮮味! 🔸 流沙芝士獅子狗 $68 一共有八粒, 煮熟之後小心熱, 一咬落去啲芝士會流曬出嚟, 佢係芝士汁唔係拉絲嗰種, 都唔錯嘅 Overall comment: 最近呢個月食咗咁多間打邊爐,發現始終都係 一分前一分貨, 如
{食盡長沙灣之港式 — 大煲皇小廚}
————————————————

🔸 鮮茄豆腐三文魚頭湯底 $128

🔸 本地特級手切肥牛(小) $198

🔸 美國桶蠔 $180

🔸 脆鯇片 $48

🔸 流沙芝士獅子狗 $68

Overall comment:
最近呢個月食咗咁多間打邊爐,發現始終都係 一分前一分貨, 如果追求高質既食物質素, 散嗌始終係最好嘅選擇☝🏻
2024-03-29 75 浏览
打邊爐既用料好重要,第一次來長沙灣打邊爐,來到大煲皇小廚,一食就食得出係靚料。朋友中意食花膠,我地就叫左個花膠雞魚翅湯底,雞好嫩滑,花膠有咬口,份量多,魚翅既質感又特別d。成bowl湯bowl完後有好香濃既花膠雞味,好味道。我地叫左一碟蝦,就算串起來都見到蝦尾仲識郁,好生猛。叫左一碟本地手切肥牛,肥瘦既分布恰當,食到香濃既牛味,正!南非鮑魚好大隻,原隻上,超彈牙。鮑魚就食得多,咁大隻就真係少見啦!呢間店好正!
2024-03-28
2024-03-27 55 浏览
大煲皇小廚 (25/3/2024)今日同朋友去長沙灣做運動,早前另外有個朋友介紹我附近有間火鍋店,最主要係食材新鮮,價錢唔貴,而且淨係湯底都勁多選擇。這間火鍋店叫大煲皇小廚,位於長沙灣青山道155至181號天悅廣場地下CA3-CA5 號舖,港鐵長沙灣站A2出口,行幾分鐘就到,非常方便。店舖內都幾闊落,光猛乾淨,有圓枱有卡位,坐得令人舒服。這間火鍋店足料湯底都有超過二十樣任選,真係想食咩都有,我哋就叫咗皮蛋芫荽清湯,要清湯就主要食返個原味,見到個湯底令人開胃,湯底除咗有皮蛋芫荽外,仲有粟米、豆腐,紅蘿蔔、大大隻菇,馬蹄粒,令到個湯好清香,可以先飲湯後才打火煱,我哋選牛肉真難,樣樣牛肉都好靚,尤其是頂級首設鮮肥牛、本地特級首設肥牛、招牌生牛肉刺身、霜降手設頸背肥牛,望見啲相都想食,但今日得我哋二個人,所以只選其中一樣,點咗本地特級手切肥牛,好有牛肉味,牛肉味又夠濃,厚薄適中,油花好靚,油脂分佈平均,叫份細都夠大夠我哋二人食。而打邊爐叫飲品一定叫啤酒,同邊爐食物好夾。精選火鍋配料亦有好多選擇,我哋叫咗有豬潤、脆鯇片、潮州魚旦、水餃拼雲吞,脆鯇片師傅刀功好好,切得好靚,食得出好新鮮,色水都睇得
大煲皇小廚 (25/3/2024)

精選火鍋配料亦有好多選擇,我哋叫咗有豬潤、脆鯇片、潮州魚旦、水餃拼雲吞,脆鯇片師傅刀功好好,切得好靚,食得出好新鮮,色水都睇得出,水餃雲吞一碟都有成8隻,水餃雲吞都飽滿,味道唔錯,潮州魚蛋非常爽口,真係好有囗感,而且亦唔細碟,豬潤更冇得彈,潤質鮮嫩,又不用放太耐於湯,成塊豬潤就非常爽滑,亦好有豬味,非常好食。蔬菜煮食配料就叫咗生根、涼瓜片、西洋菜,蔬菜估唔到涼瓜片最好食,爽脆又唔會覺得太苦,而西洋菜就好吸油,可用來健康打邊爐,蔬菜亦好配合肉類來吃,食更多肉當然都要食返啲左菜纖維平衡返下,阻隔下油分吸收。

大煲皇小廚值得推薦俾大家,令人食得好滋味,亦好抵食,店員的服務態度都唔錯,我下次都再會去打邊爐外,仲叫埋佐酒小食來喝酒。