餐厅: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2025-05-21 66 浏览
本身諗住打個普通邊爐,點知又仙氣又有火🤣🤣整體仲要好好食❤️‍🔥大推卜卜蜆湯底!山咁多又多汁嘅蜆真係見到都開心🤤🤤食極都仲有hehehe特色卜卜蜆鍋 $238啲蜆勁!鮮!甜!本身係辣不過揀左唔辣!食晒啲蜆就可以打邊爐啦!牛肉拼盤(細) $428肉味超濃!大推牛舌!手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72勁入味又有咬口🤤🤤伊比利亞橡果豬 $228好彈牙!大滾友雜菜拼盤 $118太大盤最後食唔晒🤣🤣澳洲帶子片 $98好彈牙勁新鮮!竹蔗茅根 $78自家製好飲!火焰焦糖豆腐花見到火真係嚇親🤣🤣豆腐花勁滑又好食!有少少酒味~

特色卜卜蜆鍋 $238
牛肉拼盤(細) $428
肉味超濃!大推牛舌!
手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72
好彈牙勁新鮮!
竹蔗茅根 $78
自家製好飲!
火焰焦糖豆腐花
見到火真係嚇親🤣🤣豆腐花勁滑又好食!有少少酒味~
2025-05-16 52 浏览
Recently, my family of five, including our little one, dined at 大滾友, and it was a fantastic experience!The standout feature of this hotpot restaurant is undoubtedly the freshness of the ingredients. The beef and pork were tender and flavorful, making each bite a delight. The selection of vegetables was also impressive; they were crisp and complemented the meats perfectly.We opted for the chicken soup base with fish maw, and it was nothing short of amazing! The rich flavors combined with the uniq

We opted for the chicken soup base with fish maw, and it was nothing short of amazing! The rich flavors combined with the unique texture of the fish maw created a perfect broth that enhanced every ingredient we cooked in it.

The service at Hotpot Delight was exemplary. The staff was attentive and friendly, making us feel welcome from the moment we walked in. They were accommodating to our needs, especially with our baby, which made the dining experience even more enjoyable.

The restaurant‘s decor features a classic style that adds to the ambiance. It felt warm and inviting, making it a great place for family gatherings.

I was pleasantly surprised by how kid-friendly the restaurant was. They were more than willing to assist us with anything we needed for our baby, which made our visit stress-free.

Overall, Hotpot Delight is a must-visit for anyone who enjoys hotpot. With fresh ingredients, an amazing soup base, excellent service, and a family-friendly atmosphere, it’s a perfect spot for a meal with loved ones. We’ll definitely be returning soon!

#大滾友 #荃灣 #荃灣美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋
  • 花膠雞湯鍋
  • 手打鵝肝墨汁墨魚丸
  • 手打蟹子鮮蝦丸
2025-05-16 44 浏览
走進荃灣的大滾友火鍋宮廷風的裝潢讓人眼前一亮,青花瓷餐具、雕刻龍紋鍋爐,彷彿置身古代宮廷享受美食伴隨著懷舊歌曲這個二人餐火鍋,從湯底到食材,每一口都是驚喜。 花膠雞湯鍋是這次的主角,湯底濃郁鮮甜,花膠厚實滑嫩,雞肉吸收湯汁後更加嫩滑。牛肉拼盤包含牛頸脊、牛舌、牛柳粒,每片肉質鮮嫩,稍微燙煮幾秒即可入口,牛味濃郁。伊比利亞橡果豬肉質細膩,油花分布均勻,入口香氣十足。 蔬菜拼盤種類豐富,紫淮山、萵筍、蓮藕等最後的火焰焦糖豆腐花更是視覺與味覺的雙重享受,焦糖香氣撲鼻,豆腐花滑嫩細膩,為這場火鍋盛宴畫上完美句點。整體而言,大滾友火鍋的食材新鮮,湯底濃郁,環境舒適,是一家值得再訪的火鍋店!
走進荃灣的大滾友火鍋

這個二人餐火鍋,從湯底到食材,每一口都是驚喜。

伊比利亞橡果豬
肉質細膩,油花分布均勻,入口香氣十足。

蔬菜拼盤
種類豐富,紫淮山、萵筍、蓮藕等

最後的
火焰焦糖豆腐花

荃灣打邊爐想食得高質啲,必然諗起#大滾友火鍋,裝修係好有特色既中式風格,特色火鍋湯底卜卜蜆鍋、炒蜆雞湯鍋、豆乳鍋咁✨最後揀左最正既花膠雞湯鍋🐣先飲金湯食花膠,爽😤雞件已經半熟淥一淥嫩滑,有肉汁仲好濃鮮雞味👍🏻牛肉拼盤,漂住煙上,靚爆既擺盤,多款牛肉,各有特色🤗牛頸脊同牛小排肉質正牛味濃,牛黃喉爽鮮,牛柳粒厚肉有口感,好正既牛😍伊比利亞橡果豬,好嫩既口感,相當好味😋飲杯生啤再繼續,Hoegaarden都有就係爽👍🏻金屋藏嬌和牛墨魚丸,個名太吸晴🤣好彈牙既墨魚丸,加啲和牛油脂仲濃味✨菜苗帶子餃,幾濃帶子味,皮夠滑都唔錯👍🏻雜菜拼盤份量十足,啲菜勁鮮配花膠湯食一流😎火焰焦糖豆腐花,酒味燒到好香,超濃豆香!高質😆食材高質又有特色,想食好啲真係幾唔錯既選擇🌟多年信譽保證👍🏻鍾意食牛定飲湯都啱,推介!🫶🏻

牛肉拼盤

牛柳粒
金屋藏嬌和牛墨魚丸
菜苗帶子餃
2025-04-30 19 浏览
跟朋友到荃灣聚一下,剛巧看見這間火鍋店,外表很有宮廷感覺,當然要一試特色卜卜蜆鍋鍋底選了卜卜蜆鍋,卜卜蜆有很多,職員加入湯底時有霧煙出來,絕對是打卡1流的份外有有仙氣,而且蜆無沙份量多亦配好多芽菜,湯很清甜牛肉拼盤(細)有6款不同部位的牛,黃喉,牛舌,牛柳粒,每個部位也有自己的口味,你想吃那款也可以,每款也嫰滑有咬口,配火鍋一流伊比利亞橡果豬豬肉油脂均勻,肉質嫰口,完全沒有韌的感覺,來時亦有仙氣襯托大滾友雜菜拼盤拼盤分別有多款新鮮時菜,金菇,萵筍,生菜等,分量不會少於只叫一款菜,相當超值大滾友響鈴拼盤打邊爐不少得吃響鈴,這拼盤有2款,1款入面有咸蛋可以即食,有咸蛋咸香亦香脆,可以當小食食吃,另一款配上火鍋湯底一流三重芝士腐乳牛丸牛丸彈牙,肉味重,而且配上芝士,感覺特別有風味自家製逐了竹蔗茅根竹蔗茅根香甜解膩,亦不會死甜,茶具別具特色,真的是打卡恩物火焰焦糖豆腐花店員在豆腐花上加了少許糖水,再用火槍燒一燒,豆腐花表面立刻起了一層焦糖,甜甜脆脆,別有一番風味大滾友火鍋青山公路 - 荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖

特色卜卜蜆鍋

牛肉拼盤(細)

伊比利亞橡果豬
豬肉油脂均勻,肉質嫰口,完全沒有韌的感覺,來時亦有仙氣襯托

大滾友雜菜拼盤
拼盤分別有多款新鮮時菜,
金菇,萵筍,生菜等,分量不會少於只叫一款菜,相當超值

大滾友響鈴拼盤

三重芝士腐乳牛丸
牛丸彈牙,肉味重,而且配上芝士,感覺特別有風味

自家製逐了竹蔗茅根
竹蔗茅根香甜解膩,亦不會死甜,茶具別具特色,真的是打卡恩物

大滾友火鍋
青山公路 - 荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
🤓 今日同男朋友去左荃灣食火鍋😍,食呢間唔知Encore左第幾次嘅火鍋,環境依然都係好華麗又舒服,食物亦都保持到水準,好啱同朋友屋企人一班人去食🥳🫶🏻✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)佢絕對就係我哋encore 呢間餐廳嘅原因!😚🫧湯底濃郁鮮美,花膠滑嫩,超彈牙😌雞肉鮮嫩多汁。開始打邊爐之前一定要飲啖湯先,飲落滋味濃郁👍🏻👍🏻😭✨大滾友牛肉拼盤(細)拼盤中有唔同部位牛肉,勁多款都好正😚🤍而且都肉質鮮嫩,口感彈牙,帶有豐富的牛味😋✨手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒)墨魚丸口感滑順,融合鵝肝的香氣,超特別!好有驚喜😋💓✨伊比利亞橡果豬肉質鮮嫩,帶有濃郁的豬肉香氣,肉質更加豐潤,正🥹👍🏻❗️✨大滾友雜菜拼盤呢個雜菜拼盤有勁多種新鮮蔬菜🥬,超健康,有油麥菜,娃娃菜,金菇,蕃茄,雲耳,粟米等等🤣要咩有咩‼️✨新鮮鮑魚(兩隻)鮑魚新鮮肥美,鮮甜無比,食落去非常過癮!👍🏻🥰✨竹蔗茅根清涼解渴,口感香甜清爽😋✨火焰焦糖豆腐花色澤金黃,豆腐花滑嫩細軟,🍯焦糖的甜味與豆腐花嘅清香好夾,仲可以自己加糖黐豆同黃糖,螞蟻人必點🥰🥰

✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)

✨大滾友牛肉拼盤(細)

✨手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒)
墨魚丸口感滑順,融合鵝肝的香氣,超特別!好有驚喜😋💓

✨伊比利亞橡果豬
肉質鮮嫩,帶有濃郁的豬肉香氣,肉質更加豐潤,正🥹👍🏻❗️

✨大滾友雜菜拼盤

✨新鮮鮑魚(兩隻)
鮑魚新鮮肥美,鮮甜無比,食落去非常過癮!👍🏻🥰

✨竹蔗茅根
清涼解渴,口感香甜清爽😋

✨火焰焦糖豆腐花
2025-04-22 13 浏览
尋晚終於試咗荃灣傳說中嘅大滾友,真係又鮮又正,食完即刻想分享!📣🔥 櫻唇半開特色卜卜蜆鍋 🍲💋 成鍋蜆一上枱已經香味四溢,每隻都飽滿多汁,一咬爆汁,鮮味湧晒出嚟~😋 加埋秘製湯底,越滾越鮮,蜆迷必試!🐚💦🥩 大滾友牛肉拼盤 牛肉切得夠厚,油花分布靚,輕輕一灼已經超嫩滑~無論係肥牛定手切,都一樣高質!👍🐖 店長推介伊比利亞橡果豬 呢個真係驚喜!肉質有咬口,仲帶住淡淡堅果香,好有層次~唔落醬都已經夠味~💯🍖🥬 大滾友雜菜拼盤 菜盤唔馬虎,有齊粟米、冬菇、娃娃菜、金菇等等,落湯滾完吸晒蜆湯精華,超鮮甜~🌽🍄🐚 澳洲帶子片 厚切帶子片超鮮,落鍋輕灼入口即溶,海味十足,推薦一試✨🧃 自家製足料竹蔗茅根 呢杯涼茶真係解膩又滋潤,唔會過甜,有真材實料煲出嚟嘅味道,飲得出心機~🍹🌿🧀 三重芝士腐乳牛丸 呢粒丸可以話係隱藏版之星!一咬爆漿,芝士+腐乳味道濃郁得嚟唔膩,創新之餘又好味,必點!🧀💥朋友聚餐或拍拖打邊爐都一流~下次想試埋佢哋嘅限定口味!🥰🍲 性價比高,食材新鮮,打邊爐打到唔想停筷~🍴🔥大滾友火鍋 (紅棉大廈)地址 荃灣青山公路 - 荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖營業時間星期一至日
🔥 櫻唇半開特色卜卜蜆鍋 🍲💋
🥩 大滾友牛肉拼盤
🐖 店長推介伊比利亞橡果豬
🥬 大滾友雜菜拼盤
🐚 澳洲帶子片
厚切帶子片超鮮,落鍋輕灼入口即溶,海味十足,推薦一試✨
🧃 自家製足料竹蔗茅根
🧀 三重芝士腐乳牛丸
朋友聚餐或拍拖打邊爐都一流~下次想試埋佢哋嘅限定口味!🥰🍲
性價比高,食材新鮮,打邊爐打到唔想停筷~🍴🔥
大滾友火鍋 (紅棉大廈)
地址
營業時間
星期一至日12:00 - 01:00
@bigboilsclub.yl.tw
大滾友火鍋 🥘🔥……….再訪荃灣大滾友火鍋!繼續滿足到四季都要打邊爐的慾望!以火鍋餐廳來說,入面唔會煙霧離漫/重火鍋味都加分了。充滿着古典中式風味的火鍋餐廳,有木椅和木桌,掛了紅燈籠,中式餐具和大牌匾等,適合一大班朋友/家人聚聚的感覺。依然最推薦就是伊比利亞橡果豬和花膠雞湯鍋😜……….📍荃灣 青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖……….🥘玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻) $328 🌟•足料湯底!一碗滿滿的花膠在火鍋入面,然後店員會倒入已經烹調過的花膠雞湯,半隻半熟雞會另外上。店員會建議先煮熱湯底品嚐濃厚花膠雞湯底,然後再放半熟雞烹煮大概三至五分鐘即可食用,雞肉肉質鮮嫩,雞味夠濃郁🤤🥬大滾友雜菜拼盤 $118•有不同種類的新鮮蔬菜,分量足夠🥰🐖伊比利亞橡果豬 $228 🌟•再訪後再食伊比利亞橡果豬,真的是豬中的和牛級數,不感油膩,並且肉味濃郁🤤🥩大滾油牛肉拼盤(細) $428•多款牛肉選擇,牛味濃郁,肥瘦適中😚🥟蟹黃餃(四粒) $78•蟹黃餃子皮薄餡靚,蟹味濃郁😍🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸(四粒) $72•墨魚丸口感紮實,內有一小塊鵝肝,墨汁味香濃😆🎋自家製足料竹蔗茅根(凍) $
大滾友火鍋 🥘🔥

🥘玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻) $328 🌟

🥬大滾友雜菜拼盤 $118
•有不同種類的新鮮蔬菜,分量足夠🥰

🐖伊比利亞橡果豬 $228 🌟

🥩大滾油牛肉拼盤(細) $428
•多款牛肉選擇,牛味濃郁,肥瘦適中😚

🥟蟹黃餃(四粒) $78
•蟹黃餃子皮薄餡靚,蟹味濃郁😍

🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸(四粒) $72
•墨魚丸口感紮實,內有一小塊鵝肝,墨汁味香濃😆

🎋自家製足料竹蔗茅根(凍) $78
•清甜的竹蔗茅根適合打邊爐飲用,可清熱氣解油膩,減少打邊爐的罪惡感🤪

🫙醬介 $26/ 1人

🍨一桶豆腐花 (贈送)
•會先落黃糖然後倒下酒在木桶豆腐花上,再用火槍點燃,就有藍藍的火燃燒着,就是打卡的時候到了!再一段時間後,豆腐花表面上的黃糖就會結成焦,就像吃焦糖燉蛋的感覺,還可以自己額外添加黃糖/糖水如想吃到更甜的豆腐花😎
……….

💰人均 $749/per person (2人) [已加一]
  • 伊比利亞橡果豬
  • 火焰焦糖豆腐花
  • 花膠雞湯鍋
2025-04-15 4 浏览
荃灣encore 邊爐!之前係元朗食過一次,見荃灣新開,就再食一次😋湯底:花膠雞鍋湯底、有足隻雞嘅份量,店員介紹先飲湯再放雞入去一齊煲滾!雞肉既肉質唔會梅!堅啖啖肉!牛肉拼盤 :依然係份量好多,唔同無謂嘅牛肉都有,肉質新鮮!手打鮮牛肉:呢個必食!每一啖都有肉汁!絕無失望餃子拼盤:我覺得最好食係黑松露餃,其他的話我覺得試過一次就可以還原方面我覺得整體都咁正企理,座位空間比較至大,唔會任何壓迫感,成個設計都好特別,亦都冇限時非常之好
荃灣encore 邊爐!

之前係元朗食過一次,見荃灣新開,就再食一次😋

牛肉拼盤 :依然係份量好多,唔同無謂嘅牛肉都有,肉質新鮮!

手打鮮牛肉:呢個必食!每一啖都有肉汁!絕無失望

今日嚟到荃灣大滾友打邊爐,餐廳環境以古典風設計🏮而且服務幾好,啱晒同朋友慢慢食慢慢傾🤭一開始會送上醬料九宮格可以自己調配想要嘅醬料☺️ 💫 聖旨駕到 - 秘製香醋凍蟶子皇 (兩隻) $98大大隻蟶子王口感爽口彈牙,配上香醋醬汁帶點酸味,感覺清爽開胃😝💫 玲瓏淨凸花膠雞湯鍋 (半隻) $328首先送上嚟嘅湯底入面已經有超多舊嘅花膠,大大件又厚肉;店員建議湯滾起後先飲湯,然後就可以落雞件🐥三黃雞勁大隻,但已經預先出左水,所以大約淥多4、5分鐘就食得☺️💫 大滾友牛肉拼盤 (細) $428即使係細size份量都超多😆而且有齊各個部位,有牛肉粒、牛舌、牛胸爽、牛頸脊、牛小排等,牛味香濃肉質細緻😋💫 店長推介伊比利亞橡果豬 $228伊比利亞橡果豬切成薄片,彈牙之餘富有肉香🐷💫 手打鮮牛丸 (4粒) $72呢款手打鮮牛丸好好味!好彈牙!牛味又突出!💫 大滾友雜菜拼盤 $118 呢個雜菜拼盤有超多種唔同嘅蔬菜!包括萵筍、金菇、木耳、蕃茄、紫蘿蔔、娃娃菜同油麥菜等等,一個拼盤超多內涵🥳💫 會員迎新甜品出火豆腐花呢款豆腐花,無論係造型定係味道都攞滿分🤩首先店員會喺我哋面前做火

💫 聖旨駕到 - 秘製香醋凍蟶子皇 (兩隻) $98

💫 玲瓏淨凸花膠雞湯鍋 (半隻) $328

💫 大滾友牛肉拼盤 (細) $428

💫 店長推介伊比利亞橡果豬 $228
伊比利亞橡果豬切成薄片,彈牙之餘富有肉香🐷

💫 手打鮮牛丸 (4粒) $72
呢款手打鮮牛丸好好味!好彈牙!牛味又突出!

💫 大滾友雜菜拼盤 $118

💫 會員迎新甜品出火豆腐花
呢款豆腐花,無論係造型定係味道都攞滿分🤩首先店員會喺我哋面前做火灸豆腐花,先將黃糖同酒加喺豆腐花面層,然後再點火🔥喺豆腐花面層形成焦糖脆面,有齊脆香同埋滑溜嘅口感👍🏻勁正
同朋友去大滾友打邊爐,晏晝一邊打,一邊傾偈,店員服務好👍🏻新品推介-香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋湯底用左香濃豆乳,口感滑順,帶有淡淡嘅豆香。另外,蜜瓜嘅加入讓湯底更添清新,甜味平衡了豆乳嘅濃厚。龍躉魚肉質鮮嫩,吸收湯底精華,更顯更鮮美。擺盤好精美,店員加入湯底再將蜜瓜切開,滾開之後飲一啖好鮮甜。值得大家一試,唔錯!大滾友牛肉拼盤拼盤色彩豐富,裝煮牛肉嘅器皿精緻,好似寶箱一樣咁。牛肉片切得均勻,肉質鮮嫩,嚼勁十足。無論是肥瘦相間嘅部位定係精瘦肉,都展現了不同嘅風味。伊比利亞橡果豬伊比利亞豬脂肪分佈均勻,口感非常滑順。每一口都能感受到肉嘅柔嫩和豐富嘅肉汁,而且帶有獨特的堅果香氣,風味比一般豬肉更加濃郁。大滾友蔬菜拼盤蔬菜拼盤呈現出五顏六色嘅搭配,有粟米、蓮藕、娃娃菜、蕃茄、芋頭,所有蔬菜都非常新鮮,咬下去時能感受到脆嫩嘅口感,保留了蔬菜嘅原汁原味。大滾友響鈴拼盤響鈴外脆內嫩,今次叫埋鹹蛋黃味。響鈴朔晒雞湯、蜜瓜嘅精華,超級掛汁入味。三重芝士腐乳牛丸(四粒)牛丸外觀光滑,表面略帶光澤,面頭可以見到豐富士芝士碎片。肉質鮮嫩,彈性十足,咬落去感受到肉嘅鮮美多汁。三重芝士嘅融化加腐乳嘅鹹香,讓每一口都充
同朋友去大滾友打邊爐,晏晝一邊打,一邊傾偈,店員服務好👍🏻

新品推介-香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋

大滾友牛肉拼盤

大滾友蔬菜拼盤

大滾友響鈴拼盤

三重芝士腐乳牛丸(四粒)
牛丸外觀光滑,表面略帶光澤,面頭可以見到豐富士芝士碎片。肉質鮮嫩,彈性十足,咬落去感受到肉嘅鮮美多汁。三重芝士嘅融化加腐乳嘅鹹香,讓每一口都充滿濃郁嘅奶香。

凍自家製足料竹蔗茅根
竹蔗茅根清甜,非常清爽,有清熱解毒嘅效果,對於潤肺非常有幫助,解膩一流。

火焰焦糖豆腐花
超濃豆香,加酒加黃糖落面,再用火燒成焦糖,又香又脆,口感有層次。

醬介
2025-03-23
  • 伊比利亞橡果豬
  • 大滾友雜菜拼盤
  • 自家製足料竹蔗茅根
  • 火焰焦糖豆腐花
  • 香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋
2025-04-06 103 浏览
🌟必點推介: 1️⃣ **大滾友雞菜拼盤** 雞肉鮮嫩,蔬菜新鮮,拼盤份量足,啱晒一班朋友share!🐔🥬 2️⃣ **大滾友牛肉拼盤(細)** 牛肉片切得薄薄哋,輕輕一淥就熟,入口即化,牛味十足!🐄 3️⃣ **店長推介伊比利亞橡果豬** 呢個真係驚喜!豬肉帶有淡淡橡果香,肉質爽口,完全唔會膩!🐖 4️⃣ **手打鮮牛丸** 彈牙到爆!牛味濃郁,一咬落去仲有肉汁爆出嚟,正!🍡 5️⃣ **周公之禮消暑冬瓜璀璨鍋** 湯底清甜,冬瓜煮到好淋,仲有啲杞子同紅棗,養生又解暑!🍲 6️⃣ **自家製足料竹蔗茅根** 飲落清甜解渴,完全冇加糖,暖飲凍飲都咁正!🍹

🌟必點推介:
1️⃣ **大滾友雞菜拼盤**

2️⃣ **大滾友牛肉拼盤(細)**
牛肉片切得薄薄哋,輕輕一淥就熟,入口即化,牛味十足!🐄

3️⃣ **店長推介伊比利亞橡果豬**
呢個真係驚喜!豬肉帶有淡淡橡果香,肉質爽口,完全唔會膩!🐖

4️⃣ **手打鮮牛丸**
彈牙到爆!牛味濃郁,一咬落去仲有肉汁爆出嚟,正!🍡

5️⃣ **周公之禮消暑冬瓜璀璨鍋**
湯底清甜,冬瓜煮到好淋,仲有啲杞子同紅棗,養生又解暑!🍲

6️⃣ **自家製足料竹蔗茅根**
飲落清甜解渴,完全冇加糖,暖飲凍飲都咁正!🍹

前幾日天氣突然轉涼轉凍,最適合就是去烚下烚下打邊爐,今次去到荃灣〔大滾友火鍋〕打邊爐,一到門口看到一大塊〔大滾友〕招牌,非常易認,交通亦非常方便,而且鄰近荃灣〔千色店〕,吃完還可以逛逛百貨公司。店內裝潢設計很古色古鄉,坐位都很寬敞,餐廳有專屬的落單系統,用手機QR code點選菜式,非常方便快捷。【櫻唇半開.特色卜卜蜆鍋】一出場已經很有仙氣飄飄的煙霧感,充滿儀式感,用上很多大沙白及芽菜很足料,大沙白入口一點沙都沒有,而且湯底越煲越有鮮甜味道,忍不住一口氣喝多幾啖了。 【大滾友牛肉拼盤】仙氣感的白煙怎可以沒有,陣陣仙氣飄飄,牛肉拼盤可以一次過品嚐7款牛的不同部位,有手切外裙肉、牛肉粒、牛舌、牛黃喉、雪花肥牛、和牛金錢展及本地手切牛頸脊,每款都各有特色,而且每款牛味都重,輕輕一灼就已經可以入口。【伊比利亞橡果豬】上菜的出場方式亦都是很有仙氣感的白煙,橡果豬切成薄片肥瘦比例很好,灼一灼肉質很嫩滑,入口肉味濃郁且鮮嫩,吃時不油膩,味清不燥,味道令人回味,推薦。【自家竹蓆茅根】一整壺份量都很多,大約有四至五杯份量左右,溫度還可以選暖,入口味道清甜,滋潤解渴,很適合打邊爐。【金屋藏嬌和牛墨魚丸(4

【櫻唇半開.特色卜卜蜆鍋】
【大滾友牛肉拼盤】

【伊比利亞橡果豬】

【自家竹蓆茅根】

【金屋藏嬌和牛墨魚丸(4粒)】
一咬開中間有粒和牛肉,外面有粒粒墨魚肉,很彈牙爽口。

【大滾友雜菜拼盤】
雜菜拼盤有多款蔬菜,有唐生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、蓮藕、蕃茄、萵筍、紫淮山、黑木耳及粟米等等,份量十足蔬菜烚一烚吸收了湯汁顯得更鮮甜。
【極品棉花魚肚】

大塊厚身的花膠,經過長時間熬滾,半溶軟糯狀態入口黏滑,啖啖膠原蛋白質感,滋補感十足。
【火焰焦糖豆腐花】

用小木桶載著豆腐花很可愛,打開蓋的豆腐花,熱騰騰保溫度極佳,淋上黃糖再加入酒點火,火焰非常吸睛創意十足,豆腐花面層焦糖形成了一層焦糖脆皮,每一口都非常滑及濃郁酒香,亦可以可以隨自己個人喜好加入甜水及紅糖,我喜歡這甜品,推薦。
【醬介】
特色九格調味料,可自由選擇適合個人口味的火鍋調味料。
〔大滾友火鍋
新界荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
2025-03-30
午餐
2025-03-27 160 浏览
上次食呢間點咗個花膠雞鍋,花膠同雞都好足料,今次又再過嚟幫襯。餐廳嘅裝修同埋餐具古色古香,打卡一流。🍲消暑冬瓜瑤柱鍋呢幾日天氣好熱🔥又好潮濕,即刻點返工冬瓜鍋消暑清熱同去水腫。成個鍋有滿滿嘅冬瓜、瑤柱、粉絲、雞肉等等。湯底好鮮甜☺️,忍唔住飲咗兩碗先。🐂大滾友牛肉拼盤(細)呢個牛肉拼盤真係好豐富,可以一次過試晒所有牛,包括安格斯牛小排🥩、手切牛頸脊、牛舌、牛柳粒同牛展等等,每款都入口鮮嫩。特別係個牛展入口好彈牙、而且好濃嘅牛肉味。🥬大滾友雜菜拼盤個雜菜拼盤都幾足料,大份之餘有齊多款蔬菜🥬,包括生菜🥬、油麥菜、娃娃菜、金菇、木耳等等。🐖伊比利亞橡果豬油脂分布均勻,入口鮮嫩。🍤手打蟹子鮮蝦丸 上次點左手打鵝肝墨汁墨魚丸都幾好味,今次個蟹子鮮蝦丸入口好彈牙,略嫌有點咸!💙秘製喬醋凍蟶子皇(兩隻)蟶子超新鮮,就咁烚1分鐘都好彈牙。🍹自家製足料竹蔗茅根打邊爐必點嘅下火飲品,夠晒清甜解渴。最後食埋個火焰🥄豆腐花,職員上枱會先落啲清酒喺豆腐花度,再點著火🔥,份量都幾多,今次口感夠晒滑。

🍲消暑冬瓜瑤柱鍋

🐂大滾友牛肉拼盤(細)

🥬大滾友雜菜拼盤

🐖伊比利亞橡果豬
油脂分布均勻,入口鮮嫩。

🍤手打蟹子鮮蝦丸

💙秘製喬醋凍蟶子皇(兩隻)
蟶子超新鮮,就咁烚1分鐘都好彈牙。

🍹自家製足料竹蔗茅根
打邊爐必點嘅下火飲品,夠晒清甜解渴。

2025-03-21 192 浏览
天文台說過兩天又有冷風到了!好呀可以約朋友去打邊爐,這次在荃灣找了間名字幾得意的“大滾友火鍋”入到去裝修很中國古典風格,連所有器皿都是用宮庭式。 這次選了冬瓜瑤柱鍋湯底,有很多連皮冬瓜、蝦仁、 雞柳、瑤柱,這湯底十分清甜,不覺油膩。牛肉拼盤(細)2人份量也很足夠,款式不少,有頂級安格斯牛,美國頂級雪花肥牛,骰子牛肉粒,手切本地牛頸脊,牛展,牛舌,牛黄喉。牛味濃郁,感覺新鮮。伊比利亞橡果豬用宫庭器皿盛載放在冰塊上,霧出陣陣白煙,仙氣十足,肥瘦分明,啖啖脂香。手打龍蝦墨魚丸墨魚丸裹包有龍蝦肉,夠哂彈牙新鮮。蔬菜拼盤款式很多,生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、蓮藕、萵筍、 粟米、蕃茄、紫淮山都好新鮮。火焰焦糖豆腐花2人份量真不少,每人有兩碗,香滑清甜,完美。最好就係有一壺暖暖的竹庶茅根水係飲品。清甜滋潤,配合火鍋飲用,正!這間係值得再來的火鍋店。

牛肉拼盤(細)

手打龍蝦墨魚丸
墨魚丸裹包有龍蝦肉,夠哂彈牙新鮮。

蔬菜拼盤

火焰焦糖豆腐花

這間係值得再來的火鍋店。