大滾友火鍋 (美新大廈)

Big Boil's Club (美新大廈)
餐厅: 大滾友火鍋 (美新大廈)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
呢幾日放假就去左大埔舊墟直街個邊打邊爐,又發掘左一個好地方之後可以再去🥰(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑玲瓏浮突。花膠雞湯鍋半隻($328)打邊爐我多數都鍾意雞湯底,但估唔到呢到係比成半隻雞同大大舊花膠,啲雞好嫩滑,花膠都好厚身,湯底夠濃但唔會過咸,令到其他食材既鮮味都可以出到黎👍🏻🤪大滾友牛肉拼盤-細($428)大家真係唔好睇少呢個拼盤,叫左細都係差啲食唔曬,佢有齊唔同部位既牛肉,包括頂級安格斯牛排,牛頸脊,金錢展,雪花肥牛,和牛粒同牛舌等,仲要款款都有起碼5-6塊,2個人食都覺得好多😂😂各款牛都好新鮮,基本上唔太需要點調味料,直接原汁原味食都好正😏😏店長推介伊比利亞橡果豬($228)呢個推介真係冇介紹錯,豬肉切得好薄,所以唔會要酸好耐就已經熟,豬味超級濃,唔會有騷味,份量岩岩好❤️手打鵝肝墨汁墨魚丸四粒($72)佢既手打丸都有好多款式,叫左呢個因為最鍾意食墨魚丸,黑色既外表唔算吸引,但入面除左有一粒粒墨魚粒,仲有一細粒鵝肝,好特別,未係其他地方食過🥰🥰沙白蜆($78)海鮮打邊爐一定唔少得,呢到既沙白蜆好大粒,仲要一咬爆汁,超正🤩👍🏻如果唔係太飽一定會叫多一碟🤪🤪大滾友

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
玲瓏浮突。花膠雞湯鍋半隻($328)

大滾友牛肉拼盤-細($428)

店長推介伊比利亞橡果豬($228)

手打鵝肝墨汁墨魚丸四粒($72)

沙白蜆($78)

大滾友雜菜拼盤($118)
有冇鍾意食菜既朋友仔,呢個拼盤完全岩曬你😄唔好睇佢得綠色,其實佢入面有萵筍,淮山,雲耳。蕃茄,蓮藕同粟米🌽,淮山仲要係紫色勁特別,始終打邊爐都唔可以只係食肉🤪

自家製足料竹蔗茅根($78)
大家打邊爐就會飲啤酒🍻不過我就鍾意飲竹蔗茅根,因為可以下火,呢到用個勁特別既壼裝住,飲都飲得寧捨唔同,夠凍唔甜夠解渴👍🏻👍🏻👍🏻

火焰焦糖豆腐花
呢個係呢到既特色,因為叫呢個上枱會有表演🎭會有火焰豆腐花🤩🤩🤩豆腐花燒完都仲好香滑同濃濃既豆味,食埋甜品勁滿足🤪

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
價錢同質素成正比,牛肉拼盤肉質新鮮,豬肉肉味濃,海鮮都好新鮮,多啲人黎食可以叫到多啲野食再share番仲抵食❤️❤️

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
位於大埔舊墟直街,個條街附近本身都係大埔人食宵夜既好地方,係太和火車站行過去或者搭巴士去到大埔中心總站行過去都好方便😝泊車既話後面都有個屋苑停車場🅿️咪錶位都有不過就有啲難等,要碰吓運氣😆😆🙈🙈

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑
門口唔算好突出,但入到去就好特別呀,傳統中式裝修,係大門口有個皇帝椅比你打卡,全部枱櫈擺設都係中式,連啲杯杯碟碟都好呼應個主題🤫好似係皇帝用餐既感覺😂

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
住左咁耐大埔,同朋友打邊爐多數都會出番九龍打,今次發掘到呢個地方,下次可以再叫多啲人一齊去試,仲可以試多幾款邊爐料😚😚
  • 玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋
2024-04-26 192 浏览
朋友約我去大滾友揾好嘢食,原來係食火鍋。舖頭裝修彷彿回到古代皇朝,享用宮廷高級“古董羹”(即是現代火鍋,因食物投入沸水時發出的“咕咚”聲而得名)。❇️玲瓏浮凸花膠雞湯服務員提醒我們先飲湯,大片花膠含豐富膠原蛋白配上嫩滑雞肉,湯底濃郁、鮮甜、滋補。✳️牛肉拼盤(細):份量比起其他火煱店多,因為共有七款不同牛的部位 。包括 :頂級安格斯牛排、手切牛頸脊、金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒及牛舌花。好有牛香味,爽口,唔韌、唔鞋口,滿足曬我啲牛魔王口味。✳️伊比利亞橡果豬:用乾冰打造微微煙霧瀰漫,打開蓋上枱。好吸精,油脂分泌均勻,豬肉嫩滑,一啲都唔鞋口。✳️手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒)爽口彈牙,還包含鵝肝,好特別。✳️大滾友雜菜拼盤新鮮蔬菜共有9隻顏色,大份量,包括:油麥菜、生菜、蕃茄、粟米、娃娃菜、爽口黑木耳、紫薯、蓮藕片和金菇,啱曬日常基本食5色菜要求之上。✳️黑松露蟹肉餃(4粒)一咬落去黑松露、蟹肉和豬肉香味傾瀉而出。好滿足。✳️菊花茶味道濃郁,夠曬清熱氣。✳️火焰焦糖豆腐花職員表演,先把黃糖粒和少量酒灑在豆腐花上,用火槍一噴,火焰便出來。好特別。💢飯後感:吸引顧客打卡的中式宮廷裝修,食材新鮮,份量

❇️玲瓏浮凸花膠雞湯

✳️牛肉拼盤(細):

✳️伊比利亞橡果豬:

✳️手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒)
爽口彈牙,還包含鵝肝,好特別。

✳️大滾友雜菜拼盤

✳️黑松露蟹肉餃(4粒)
一咬落去黑松露、蟹肉和豬肉香味傾瀉而出。好滿足。

✳️菊花茶味道濃郁,夠曬清熱氣。

✳️火焰焦糖豆腐花

💢飯後感:
吸引顧客打卡的中式宮廷裝修,食材新鮮,份量多,服務態度殷勤。
2024-04-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 玲瓏浮凸花膠雞湯
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
無論春夏秋冬😆打邊爐都係我favorite🥰今次黎呢間大滾友 正到必定要encore🎤!裝修係走中國宮廷風👑一入門口就有打卡位 可以坐係皇位到擺pose📸座位闊落 仲有機械人幫手送餐🤖1. 玲瓏浮凸·花膠雞湯底 $328呢個係全店招牌湯底✨花膠雞湯湯底係用左三黃雞🐥煲幾個鐘煲出黎 店員係我地面前將花膠剪開一舊舊 細心提醒我地可以飲返兩碗湯先打邊爐!真係飲緊雞湯咁 骨膠原滿滿🫶🏻雞肉係滑到不得了💕值得一讚!2. 大滾友牛肉拼盤🥩 $428呢個係細size牛肉拼盤 已經有咁大碟!包左7 款牛既部位 每樣4-5件🐄包括:頂級安排斯牛小排/ 本地手切牛頸脊/澳洲和牛金錢展/ 美國頂級雪花肥牛/ 牛黃喉/ 牛肉粒/ 牛舌花🤠真係唔係講笑 食第一啖已經好香牛肉味 有咬口既真牛肉!!!其他香港或大陸火鍋店真係拍馬比唔上😝堅高質!當中最正係本地手切牛頸脊🤤加餸推介呢款!3. 手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72鵝肝醬係中間 墨魚丸爽口彈牙👏🏻4. 伊比利亞橡果豬🐽 $228呢個係店長推介!! 仲有乾冰裝飾 打卡一流!豬肉唔鞋 超香 🐷又係必叫之選5. 大滾友雜菜拼盤 $118呢個雜菜拼盤都幾公道👏🏻 好多款菜

無論春夏秋冬😆打邊爐都係我favorite🥰
今次黎呢間大滾友 正到必定要encore🎤!
裝修係走中國宮廷風👑一入門口就有打卡位
可以坐係皇位到擺pose📸座位闊落 仲有機械人幫手送餐🤖

1. 玲瓏浮凸·花膠雞湯底 $328
店員係我地面前將花膠剪開一舊舊
細心提醒我地可以飲返兩碗湯先打邊爐!
真係飲緊雞湯咁 骨膠原滿滿🫶🏻
雞肉係滑到不得了💕值得一讚!

2. 大滾友牛肉拼盤🥩 $428
呢個係細size牛肉拼盤 已經有咁大碟!
包左7 款牛既部位 每樣4-5件🐄
包括:頂級安排斯牛小排/ 本地手切牛頸脊/
真係唔係講笑 食第一啖已經好香牛肉味 有咬口既真牛肉!!!
其他香港或大陸火鍋店真係拍馬比唔上😝堅高質!
當中最正係本地手切牛頸脊🤤加餸推介呢款!

3. 手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72
鵝肝醬係中間 墨魚丸爽口彈牙👏🏻

4. 伊比利亞橡果豬🐽 $228
呢個係店長推介!! 仲有乾冰裝飾 打卡一流!
豬肉唔鞋 超香 🐷又係必叫之選

5. 大滾友雜菜拼盤 $118
呢個雜菜拼盤都幾公道👏🏻 好多款菜 分量又多!
最緊要乾淨又新鮮 連紫薯同粟米都有🌽

6. 牛舌片 $118
呢度d牛真係非常出色🤪好香好厚既牛舌✅

7. 竹蔗茅根 $78
自家製足料竹蔗茅根 微甜唔滯 夠晒清熱👏🏻

8. 火焰焦糖豆腐花
又係表演時間😆店員加左d酒同糖 再用火槍點火❤️‍🔥
變成焦糖係面既火焰焦糖豆腐花!好滑好satisfying!
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
-呢排凍凍地 真係打多左好多邊爐🍲去左大埔呢間特色火鍋店 😝之前已經去過荃灣同元朗店覺得幾好味 又再番來食 雖然唔同店🤪成個皇宮內部咁佈置 連啲燈都好有特色咖✅排骨山濃湯鍋 $318相機食先既期間限定特色湯底 好有排場🤤酸酸maymay 辣辣地有陣泰式風味👅排骨都有好多舊 炆得好腍 食完都3,4成飽🤣下次絕對可以再encore🩷✅大滾友牛肉拼盤 (S) $428拼盤有7款唔同部位😋整體上都唔錯(頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花)個人覺得牛小排最正 牛柳粒都幾腍 ✅伊比利亞橡果豬 $228脂肪分佈非常平均 質感嫩滑 肉味比較出好似比起牛肉更為突出😋✅大滾友雜菜拼盤 $118雜菜拼盤內嘅款式同份量都幾多 同時亦好新鮮🤤生菜、油麥菜、娃娃菜、番茄、窩荀、黑木耳、粟米、蓮藕、淮山✅三重芝士腐乳牛丸 /4粒 $72咬開牛丸入面滿滿芝士味 🧀腐乳味就唔算好濃牛丸色澤鮮紅 新鮮手打牛味重🤤✅即炸黃金響鈴 $88即叫即炸 🤩香噴噴熱辣辣咸蛋黃包裹住脆卜卜既腐皮唔洗點湯都食得 記得趁熱食✅自家製足料竹蔗茅根 $78凍冰冰 甜甜的 用來解膩一流 😎
呢排凍凍地 真係打多左好多邊爐🍲

👅排骨都有好多舊 炆得好腍 食完都3,4成飽🤣
下次絕對可以再encore🩷

✅大滾友牛肉拼盤 (S) $428
拼盤有7款唔同部位😋整體上都唔錯
(頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、
美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花)
個人覺得牛小排最正 牛柳粒都幾腍
✅伊比利亞橡果豬 $228
脂肪分佈非常平均 質感嫩滑 肉味比較出
好似比起牛肉更為突出😋

✅大滾友雜菜拼盤 $118
雜菜拼盤內嘅款式同份量都幾多 同時亦好新鮮🤤
生菜、油麥菜、娃娃菜、番茄、窩荀、黑木耳、粟米、蓮藕、淮山
✅三重芝士腐乳牛丸 /4粒 $72

真係好飽🤭甜品係另一個胃 食落去又甜又滑 jeng
  • 排骨山濃湯鍋
  • 即炸黃金響鈴
2024-02-02 351 浏览
天寒地凍最啱打邊爐🍲🔥湯底點咗期間限定🐟龍躉片木瓜魚湯鍋($298),一上枱湯鍋已瀰漫著一片仙氣🤩 鍋內有大量金菇及芽菜,放入火鍋配料前先飲啖湯,魚湯及木瓜非常鮮甜,龍躉片亦好鮮味,推介👍🏽 🐷伊比利亞橡果豬($168) 肉質細滑肥美,肉味十分濃郁,唔會有豬騷味,不愧為店長推介菜式👍🏽 🐂大滾友牛肉拼盤($418) 上枱時同樣透出陣陣仙氣,有和牛、肥牛、牛頸脊、牛小排、金錢展、牛肉粒等,每一款牛肉牛味好夠濃,唔點醬汁都好夠味😋 🐥陳年花雕醉雞($88)係火鍋配料,加入花雕嘅雞肉即使滾耐咗,肉質仍然好滑👍🏽 🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸($72) 好滑,唔錯🥗大滾友雜菜拼盤($98) 內有大量蔬菜,好似花槽咁大盤,母親節送俾媽媽一流💚自家製足料竹蔗茅根($78) 清甜好飲,容器設計古雅,睇唔出係竹蔗茅根甜品有🔥火焰凍豆腐花,第一次見豆腐花會著火,好有特色🤩餐廳所用器具充滿古典風格,並以中式宮廷風裝修,每張枱都自成一角,亦設有可坐十零人大房,好適合約埋三五知己或一班朋友一齊烚吓烚吓🥳
天寒地凍最啱打邊爐🍲🔥
龍躉片木瓜魚湯鍋

大滾友牛肉拼盤

陳年花雕醉雞

手打鵝肝墨汁墨魚丸

🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸($72) 好滑,唔錯
大滾友雜菜拼盤

自家製足料竹蔗茅根

甜品有🔥火焰凍豆腐花,第一次見豆腐花會著火,好有特色🤩

龍躉片木瓜魚湯鍋
大滾友牛肉拼盤
陳年花雕醉雞
2天前 0 浏览
Although this place is a bit pricey, the portions and freshness of the food definitely makes up for it. We got the small beef platter, Iberico pork, lobster squid balls, veggie platter, Australian scallops and most impressing, their fish maw chicken soup 🤩 the soup did not get overly salty near the end, which meant I kept having bowls and bowls of the soup 😝 Talking about the beef platter, each cut was tender and full of actual beef flavour, my favourite was the 牛小排. Good mix of meat and fat. Th

Talking about the beef platter, each cut was tender and full of actual beef flavour, my favourite was the 牛小排. Good mix of meat and fat. The pork also took me by surprise as the ratio of fat and meat were just nice.

Surprisingly, the veggies were SO FRESH. I wasn’t expecting it but apart from the soup, I looooved the veggies. Don’t know if it’s the soup that made the veggies taste extra sweet and fresh? Nonetheless, it helped very much to remove a sense of guilt from all the meat we consumed.

Lastly, their tofu dessert was interesting. Unsure why they had to light up the yellow sugar initially - another gimmick? But loved it as an ending to the meal - cold and sweet!
2天前 0 浏览
勁正既打邊爐店,仲要係大埔咁方便我!!🌟湯底🌟揀左個期間限定 ▪️龍躉片木瓜魚湯鍋木瓜勁鮮甜,落火鍋配料前已經食左成半個木瓜 😙龍躉片既魚皮脂肪同骨膠原層好厚,好Q彈❗🌟牛肉拼盤🌟▪️頂級安格斯牛小排▪️本地手切牛頸脊▪️澳洲和牛金錢展▪️美國頂級雪花肥牛▪️牛黃喉▪️牛肉粒▪️牛舌花牛小排及牛頸脊牛肉味濃香,我至愛🧡🌟伊比利亞橡果豬🌟💥推介💥西班牙頂級黑毛豬係唔同D~🌟手打蟹籽鮮蝦丸🌟蝦丸又彈又爽啊🌟響鈴拼盤🌟有咸蛋黃味同原味,咸蛋黃味好出色,係湯度滾一滾味道都仲係咁濃,仲要D咸蛋黃碎仲係熱架,好新鮮👍👍 🌟雜菜拼盤🌟係要點番D健康野平衡番自己😆仲叫埋一渣竹蔗茅根 🌟山水豆腐花🌟估唔到打邊爐都可以食埋甜品甜甜地平衡番味覺➡️裝修方面勁有氣派,以宮廷做主題,連聖旨都有呀ENCORE 率💯
勁正既打邊爐店,仲要係大埔咁方便我!!

🌟湯底🌟
揀左個期間限定 ▪️龍躉片木瓜魚湯鍋
木瓜勁鮮甜,落火鍋配料前已經食左成半個木瓜 😙
龍躉片既魚皮脂肪同骨膠原層好厚,好Q彈❗

🌟牛肉拼盤🌟
▪️頂級安格斯牛小排
▪️本地手切牛頸脊
▪️澳洲和牛金錢展
▪️美國頂級雪花肥牛
▪️牛黃喉
▪️牛肉粒
▪️牛舌花
牛小排及牛頸脊牛肉味濃香,我至愛🧡

🌟伊比利亞橡果豬🌟
💥推介💥
西班牙頂級黑毛豬係唔同D~

🌟手打蟹籽鮮蝦丸🌟

仲叫埋一渣竹蔗茅根

🌟山水豆腐花🌟
估唔到打邊爐都可以食埋甜品
甜甜地平衡番味覺

➡️裝修方面勁有氣派,以宮廷做主題,連聖旨都有呀
ENCORE 率💯

大滾友火鍋除咗主打高質素火鍋,仲四圍都係打卡位,門口有「大滾友」牌匾,仲有大大張龍椅😎 餐具十分精美,充滿宮廷風,配上古色古香嘅裝潢,俾客人一嘗「九五至尊」嘅皇帝式享受!! 雪白誘人~龍躉片配木瓜魚湯鍋 $308火鍋湯底揀咗木瓜魚湯鍋,選用咗新鮮肥美的龍躉魚片,重點係啖啖肉無骨,連一向唔食魚嘅我都爭住食‼️配上原個清甜木瓜,唔單止有視覺上嘅驚喜,而且可以中和肉類嘅油膩,為整個火鍋增添清新鮮甜嘅感覺😋大滾友牛肉拼盤(細) $428牛肉拼盤包括頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花🐂 全部採用頂級牛肉部位,切片精細,肉質鮮嫩多汁。搭配火鍋湯底更展現牛肉嘅鮮美風味👍伊比利亞橡果豬 $228伊比利亞橡果豬係極為珍稀嘅頂級豬肉,肉質細膩柔軟,脂肪分布均勻。配合鮮甜木瓜魚湯,俾人耳目一新嘅味蕾體驗😋大滾友雜菜拼盤 $118依個雜菜拼盤種類繁多🥬🍅🌽包括有蕃茄﹑金菇﹑娃娃菜﹑生菜﹑油麥菜、粟米、紫淮山等等。吸收曬木瓜魚湯嘅精華,更感鮮甜!!手打蟹子鮮蝦丸-4粒 $72手打鮮蝦丸口感特別細緻彈牙,鮮嫩多汁,全靠蝦夠新鮮先能打至起膠,絕對係必點火鍋配料🦐菜苗帶子餃
古色古香嘅裝潢,俾客人一嘗「九五至尊」嘅皇帝式享受!!

雪白誘人~龍躉片配木瓜魚湯鍋 $308

大滾友牛肉拼盤(細) $428

伊比利亞橡果豬 $228

大滾友雜菜拼盤 $118

手打蟹子鮮蝦丸-4粒 $72

菜苗帶子餃-4粒 $78
餃子餡料豐富,帶子同菜苗搭配賦清香口感。餃子皮薄而不易破裂,煮熟後口感滑嫩順口👍

自家製足料竹蔗茅根 $78
以天然食材熬製,清甜可口,竹蔗茅根可以幫助消化同清熱,唔怕打邊爐熱氣啦✌🏻
2024-06-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
  • 雪白誘人~龍躉片配木瓜魚湯鍋
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
食店: 大滾友 @ 大埔(太和站行過去比較方便)張梁點餐👦🏻👧🏻1)$328《花膠雞湯鍋-半隻》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:半只雞同花膠熬出嚟嘅湯好鮮甜又補身,雞件嫩滑,花膠爽口,正式打邊爐之前記得飲返幾碗先好落料~2)$228《伊比利亞橡果豬》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:肥美,肉味濃郁,就好似豬入面嘅和牛級數咁正~3)$118《雜菜拼盤》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:大大份咩種類都有啲,夠2-3個人食~4)$428《大滾友牛肉拼盤-細》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同埋牛舌花,一個拼盤滿足你七個願望!每款都好新鮮,油脂分布均勻~5)$72《手打鮮牛丸(4粒)》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:爽口彈牙,墨汁味香濃,中間有鵝肝嘅咸香,唔錯~6)《即炸黃金響鈴》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:即叫即炸,一份有6大條,可以直接食或者浸落湯底2秒就食,兩個食法都唔錯,前者咸蛋黃味好濃,仲好鬆脆!7)《火焰焦糖豆腐花》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:加入會員就可以食呢個特色豆腐花,落咗少少rum酒,又幾夾,用嚟打卡都
食店: 大滾友 @ 大埔
(太和站行過去比較方便)

張梁點餐👦🏻👧🏻

1)$328《花膠雞湯鍋-半隻》

2)$228《伊比利亞橡果豬》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:肥美,肉味濃郁,就好似豬入面嘅和牛級數咁正~

3)$118《雜菜拼盤》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:大大份咩種類都有啲,夠2-3個人食~

4)$428《大滾友牛肉拼盤-細》

5)$72《手打鮮牛丸(4粒)》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:爽口彈牙,墨汁味香濃,中間有鵝肝嘅咸香,唔錯~

6)《即炸黃金響鈴》

7)《火焰焦糖豆腐花》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:加入會員就可以食呢個特色豆腐花,落咗少少rum酒,又幾夾,用嚟打卡都靚!
2024-06-06 0 浏览
The beef was pretty good in terms of Hong Kongese hot pot.Me and my friends ordered a beef platter with papaya fish soup base. The experience was great and the venue was also quite comfortable. Very good atmosphere for gathering and chatting. ☺️
2024-06-06 0 浏览
最近同朋友去咗大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖嘅大滾友火鍋,呢間餐廳裝修中國風,門口有張金色龍椅,火鍋個鍋仲有金色龍頭,好有儀式感。今次試咗佢地嘅玲瓏浮凸花膠雞湯鍋,湯底勁濃郁,三黃雞同大大舊花膠煲出嚟,先飲湯再落打邊爐材料,真係滋補又美味。我哋點咗大滾友牛肉拼盤,有頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同牛舌花,全部牛肉都非常新鮮,肉質嫩滑,簡直係牛肉愛好者嘅天堂!伊比利亞橡果豬係店長推介,肉質嫩滑,味道香濃,真係唔可以錯過。手打蟹子鮮蝦丸口感彈牙,每一啖都食到鮮味。牛骨髓入口即溶,濃郁香滑。大滾友雜菜拼盤,油麥菜、娃娃菜等都好新鮮,吸收咗湯底嘅精華,味道更上一層樓。飲品方面,自家製嘅足料竹蔗茅根,清甜解渴。最後仲有火燄焦糖豆腐花,店員黎到落糖點火,好有氣勢,外層焦糖香脆,內裡豆腐花嫩滑,甜品收尾,完美嘅一餐。

2024-06-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋
2024-06-05 0 浏览
上次食完大滾友嘅排骨山火鍋味道唔錯,所以今次再嚟幫襯試吓其他火鍋口味,坐低後見到有新品香滑豆乳濃湯鍋介紹,湯鍋賣相非常吸引,不過今次想食龍躉木瓜魚湯底多啲。估唔到龍躉木瓜魚湯鍋都一樣咁精緻,木瓜上面都擺放左幾朵白色玫瑰花 🌹 而且周圍仲有花瓣做配襯,後尾問侍應先知道原來玫瑰花用豆乳整成,湯底用咗木瓜、豆乳同龍躉片煮成,味道清甜之餘仲有大大塊龍躉片食 😋 真係睇得又食得。大滾友牛肉拼盤($428 /細): 可以一次食哂不同牛部位 😋 黃喉食起嚟又脆又爽,而且仲有淡淡嘅牛香味,媽咪超鐘意食,每款肉都會因應不同部位,口感同濃郁程度都有所不同。伊比利亞橡果豬 ($228) : 店員打開蓋後,一陣白色仙氣隨即湧出,非常有儀式感 😍 豚片油脂分佈平均,入口油香滿溢。蟹黃餃同蟹子鮮蝦丸都係朋友介紹叫,估唔到都幾有驚奇,餃子同蝦丸都大大粒,蝦丸爽口又彈牙,蟹黃餃真材實料好多餡。飲品就叫咗餐廳自家製嘅竹蔗茅根,味道清清甜甜。臨走前就食埋呢個木桶豆腐花,店員係豆腐花面上淋上冧酒再用火槍燒,瞬間變成火焰豆腐花,面層嘅糖漿變得脆卜卜,所以豆腐花食起嚟又脆又嫩滑口感幾過癮。

飲品就叫咗餐廳自家製嘅竹蔗茅根,味道清清甜甜。

2024-06-02 12 浏览
估唔到大埔都有宮廷式享受嘅火鍋店🥹#玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋 🐤🐥🐣❣️花膠雞湯鍋用上大量三黃雞🐔三黃是指羽毛黃、腳黃、嘴黃,雞肉軟嫩😋脂肪豐滿。金黃色雞湯配合厚身花膠🥳除了雞味濃郁之外,更含有大量骨膠原🤩🤩🤩女士至愛😙打邊爐前一定要飲多幾碗‼️因為加咗湯打邊爐就會溝稀咗㗎啦🤫HKD328 半隻#大滾友牛肉拼盤(細 )🥩❣️一次過可以試到七款唔同部位嘅牛肉包括1.頂級安排斯牛小排 2.本地手切牛頸脊 3.澳洲和牛金錢展 4.美國頂級雪花肥牛 5.牛黃喉 6.牛肉粒 7.牛舌 🤗款款都牛味香濃😍fafafoodie最鐘意牛小排同牛舌😙試完下一次就可以揀最鍾意嘅部位再叫~😉HKD428#即炸黃金響鈴 🥖❣️將即炸嘅響鈴放入鹹蛋黃醬快炒🙆🏻‍♀️起沙嘅鹹蛋黃醬配合鬆脆嘅響鈴,一定要趁熱食😎邪惡之選😈HKD88#伊比利亞橡果豬 🐷❣️諗諗吓呢個豬仲貴過牛🤭豬肉軟嫩,肥瘦均勻,冇豬臊味👍🏻果然係店長推介HKD228#手打鵝肝墨汁墨魚丸 🦑估唔到墨汁味都幾重😲墨丸有好多墨魚粒彈牙爽口😬中間包住粒鵝肝好特別HKD78#大滾友雜菜拼盤 🥗🥬🌽🍅超大盤雜菜拼盤,四五個人都夠食😳仲要包括勁多款蔬菜:生菜/油麥菜/娃娃菜/
估唔到大埔都有宮廷式享受嘅火鍋店🥹
#玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋 🐤🐥🐣❣️
HKD328 半隻
#大滾友牛肉拼盤(細 )🥩❣️
HKD428
大滾友牛肉拼盤(細)
#即炸黃金響鈴 🥖❣️
#手打鵝肝墨汁墨魚丸 🦑
HKD78
手打鵝肝墨汁墨魚丸
#大滾友雜菜拼盤 🥗🥬🌽🍅
超大盤雜菜拼盤,四五個人都夠食😳仲要包括勁多款蔬菜:生菜/油麥菜/娃娃菜/金菇/木耳/蕃茄/粟米/紫淮山/蓮藕
HKD118
大滾友雜菜拼盤
#Hoegaarden生啤 🍺❣️
難得盡興,叫埋生啤🍻啤啤佢🤪有三款生啤揀,揀左Hoegaarden😚夠凍💛充滿果香又易入口
HKD88
Hoegaarden生啤
職員介紹會員仲送火焰焦糖豆腐花🥰有嘢送仲有得儲分🤩
加一服務費
#大滾友
#fafafoodie_大埔

玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋
大滾友牛肉拼盤(細)
即炸黃金響鈴
2024-05-28 7 浏览
特色裝修擺盤出色,仲要樣樣食材都新鮮好味!!l❤️消暑冬瓜瑤柱鍋 充滿仙氣擺盤靚靚賣相一流既湯底,冬瓜清甜,瑤柱既鮮味融入湯底,清熱解暑,打邊爐都唔熱氣既感覺~🧡大滾友牛肉拼盤 擺盤一樣都係好精繳,一次過試齊唔同部位既牛肉拼盤,而且食落全部都牛味濃郁,鮮味十足💛伊比利亞橡果豬 肉質鮮嫩,油脂香而不膩,肉味濃郁,啖啖都係享受💚菜苗帶子餃 帶子鮮甜+菜苗清香,真係皮薄餡靚~💙手打蟹子鮮蝦丸 鮮甜蝦肉之中加上蟹子增加口感,彈牙爽口🩵大滾友雜菜拼盤 份量十足而且有多種唔同款式既蔬菜,蔬菜吸左湯底既甜味,更加鮮甜💜火焰焦糖豆腐花 職員係自家製豆腐花上灑上黃糖同酒再點火,好有氣勢,好岩打卡🤎自家製足料竹蔗茅根 清甜解渴,足料足味好清熱咁,岩晒夏天飲
特色裝修擺盤出色,仲要樣樣食材都新鮮好味!!l
💚菜苗帶子餃 帶子鮮甜+菜苗清香,真係皮薄餡靚~
💙手打蟹子鮮蝦丸 鮮甜蝦肉之中加上蟹子增加口感,彈牙爽口

約了朋友打邊爐,這次去了以中國古代宮廷為主題的大滾友😋招牌花膠雞湯底令人念念不忘喔~未開始打邊爐先來幾碗靚雞湯💗鮮味十足很喜歡~古代風紅色裝潢很有感!接近門口位置還有金碧輝煌的皇帝龍椅,氣派十足打卡一流。🟠花膠雞湯鍋(半隻)店家招牌湯底~每天新鮮熬製的~每一口都充滿香濃鮮味,跟了半隻三黃雞和大大片花膠,雞超嫩又肥美😋花膠厚厚軟腍🫶🏻 打邊爐有個靚湯底,成件事大大昇華!🟠牛肉拼盤(細)一來到煙霧瀰漫~加了乾冰效果,好吸睛啊!拼盤共有七款牛,滿足一眾牛控!💗包括: 頂級安格斯牛肉丶手切本地牛肉丶新鮮牛展丶頂級雪花肥牛丶牛黃喉丶牛肉粒和牛舌花,特別喜歡安格斯牛肉,牛味香濃。還有一口牛粒,爽口嫩滑。🟠三重芝士腐乳牛丸一口咬下牛丸有醬爆feel ,裡面是半溶的芝士腐乳😋腐乳濃香並沒有蓋過芝士和牛味,味道配搭獨特,挺不錯。🟠伊比利亞橡果豬打邊爐靚豬精選!這種豬有大理石紋油花,涮過後滑嫩得很💗而且肉味濃郁肉質柔嫩~好讚~🟠鮮鮑魚1客2隻,都幾大一隻,新鮮彈牙好鮮甜。🟠大滾友雜菜拼盤超大一盤的雜菜拼盤有金菇丶萵筍丶蕃茄丶紫淮山丶唐山菜丶粟米丶木耳等等~種類極多又夠新鮮。🟠火焰焦糖豆腐花在豆腐花上鋪滿了

🟠花膠雞湯鍋(半隻)

🟠牛肉拼盤(細)

🟠三重芝士腐乳牛丸

🟠伊比利亞橡果豬

🟠鮮鮑魚
1客2隻,都幾大一隻,新鮮彈牙好鮮甜。

🟠大滾友雜菜拼盤

🟠火焰焦糖豆腐花
在豆腐花上鋪滿了糖,然後點上火~視覺效果一流。豆腐花豆香味濃。

🟠竹蔗茅根一渣
用了古色古香的壺子盛著,跟環境很合襯喔。清熱解渴又消膩☺️喜歡它不會太甜🫶🏻 打邊爐必喝!