一入口,先係嗰啖豆豉雞🐓,香滑又滋味,真心不錯。跟住試咗魚蛋🐟,啱啱嗲嘅Q彈,煙韌得黎唔會太硬,正!五花腩肥美,入口即溶嘅感覺真係令人心癮難耐~下層嘅蘿蔔同冬菇就吸晒啲汁,食落去香甜又入味,令啲平時唔鍾意食菜嘅朋友都讚口不絕。記得嚟嘅時候,街坊們仲推介咗份脆炸門鱔,即叫即炸,外脆內嫩,師傅真係控制得好好。食完之後,仲有少許油雞,比平時食嘅滑得嚟味道更加鮮美,想不到有咁嘅驚喜!總之,這家店啲盆菜真係做到舊式嘅味道👍傳統與創新結合得宜,非常值得推介給尋求街頭美食嘅你哋!
2023-01-24 1095 浏览
又係一年一度食盆菜嘅日子,今年我地選擇左訂購大歡喜出品嘅圍村盆菜。佢地係sell正宗圍村盆菜同埋以傳統古法烹制。食落味道唔算濃味,而且有大量我最愛嘅芋頭蘿蔔豬皮魷魚同魚蛋,以$15xx嘅一個大size圍村盆菜黎講,都值得推介俾大家試下。

2021-12-28 1838 浏览
年年過節家庭聚會會叫盆菜食,之前試過某幾間大集團嘅盆菜,不論味道、材料一般,份量不多。今次經朋友介紹,試下由元朗出品嘅傳統風味盆菜。叫左個中盆來食,話係6-8人份量,但比想像之中多👍🏻料多味道夠入味,尤其炆豬肉較腍😋抵食(中盆-傳统圍村盆菜$880,外賣gogovan送貨$150,星期四落單星期六做到)

今次經朋友介紹,試下由元朗出品嘅傳統風味盆菜。

叫左個中盆來食,話係6-8人份量,但比想像之中多👍🏻

料多味道夠入味,尤其炆豬肉較腍😋抵食

2019-07-29 4954 浏览
農曆年前前後後,身邊總有不少大小的宴會要出席。不過,今年,家有 BB 而且又新工上任,不是很必要出席的活動都一一取消了。但,總有一些會令我想參與一下的,而其中的一個,就是隔離村村長邀請我們參加他們的春茗,近近地,有獎抽,有野食,又可以帶埋仔女去玩,所以我很樂於出席。行到去村公所,可以用很是熱鬧來形容。找到我們的一席後,發現到席上沒有石油氣爐仔。顯然,這不是一個盆菜宴,而是一個到會服務的鄉村式酒席。而提供到會服務的,是元朗的《大歡喜筵席專家》。以前,我所居住的西貢一帶,並未興起搞盆菜宴,小時候接觸的鄉村宴會,都是有一大班廚子,連爐,連料即場在郊外製作的宴席。當時,看見師傅在大廣場內自架爐具,自架炭爐燒乳豬,場面是認為的墟冚。這一次,他們移帥至村公所的廚房內製作,而且是夜晚的宴會,加上我又要照顧小朋友,所以,今次就沒有像小時候般,去人家煮食的地方 "八" 了。宴席在一眾口水歌王的歌聲中開始了。而先來的,相信就是即場燒的乳豬。即燒起,保證有點熱力,也保證到皮脆。脆口肉嫩,好食不用否認,只是食到入心 (內則的肉),發現有點過咸而已。鄉村的宴會,白灼大蝦絕對是一個既簡單又不會失禮的一道美妙食品。

鄉村的宴會,白灼大蝦絕對是一個既簡單又不會失禮的一道美妙食品。中蝦夠好肉,入口爽甜。宴會方雖附上了傳統用來點蝦食的辣豉油,但蝦本物已經夠味道,不點醬油吃更正。
發財蠔豉瑤柱甫。可以說是一個新年的好意頭菜。發菜加蠔豉,令到湯底的味道又濃又香,瑤柱的味道帶甜,加上炆到好腍,沒牙的朋友都食到,吃過之後,人人發財好事。
炸蟹鉗,是廣東式宴會常見的菜式。是日的炸蟹鉗炸得外脆內軟,入口非常之香口,加少少醋化一化熱氣,再一口咬入,頭層脆,內心彈牙爽口,非常之有水準同份量足。至少,夠多蟹肉而不是麵粉居多。
新界人的傳統飲宴,點都會有一份炆豬肉既。無論是客家人、圍頭人,都喜歡吃炆豬肉。味道夠濃郁,我們客家人,最是喜歡造一種味道。
本應係翅,雞絲翅, 但我吃不出有翅。感覺上這只是一個雞絲羹。所以話,有沒有翅其實不重要,絕對不會影響味道同基本既賣相。
鮑魚花膠,算是我們在場時的最後一道菜。由於村公所廚房的空間是有限的,所以我們等不及最後的魚、雞同甜品了。這個花膠鮑魚,應該扣了一整天的了,不然不會這麼的入味。
即場煮的到會宴會,絕對開心過食盆菜。這一餐,令我回想起小時候的圍村飲宴,坐室外,一圍圍咁食,開放式露天廚房,是最正宗的新界風情。
用餐时段
2019-01-07 5273 浏览
公司聖誕食盆菜!好特別嘅party😂同事一早order咗幾盆盆菜,啲姐姐會過嚟幫手,好nice好好笑容。好開心同同事坐埋一齊食盆菜,而且盆菜好豐富!大約包括有:燒鵝、油雞、蝦、厚切腩肉、鮑片、魚蛋、鯪魚肉、冬菇、豬皮、蘿蔔、腐竹、魷魚等等。醬汁調得啱啱好,唔會太鹹。我個人喜歡魚蛋,大大粒好彈牙!不過厚切腩肉真係太大舊肥豬膏啦,太肥唔敢食。其他整體不錯!📍大歡喜家鄉盆菜元朗教育路74-76號地下..食物分數:7.8/10Encore分數:7/10

📍大歡喜家鄉盆菜
元朗教育路74-76號地下

食物分數:7.8/10
Encore分數:7/10
2017-05-13 8659 浏览
外賣都會早兩日打電話去落order就OK ,非常方便。唔需要比訂金,呢份信賴 令我作為客人覺得好感動。打過兩次電話去詢問 同落order ,兩位職員態度亦好好。 叫咗一個大盆菜$1080, 再加$80運費。送貨非常準時,比原先時間做咗15分鐘。盆菜亦都好好味,豬皮腐竹索晒啲汁超正;魚蛋一啲都唔腥;蝦好新鮮,五花腩好鬆化,無渣。仲有雞 /螺片 etc我無食到. 不過係芋頭未炸透。其他真係冇乜挑剔。同事們都表示好滿意。

意。
2017-01-29 8232 浏览
過年時食了太興和元朗大歡喜盤菜,反映市區和元朗盤菜大相逕庭。太興盤菜標榜鮑魚,花膠,大蝦,大冬菇矜貴食材,價格尚算合理。但這樣會將貨就價,降低了其他食材的質素。其他材料有魚肚,豬手,魚旦,魚餅,蘿蔔,西蘭花,味道一般。燒鴨,油雞,燒肉件數太少。燒味是太興強項,宜增加比例。燒肉宜藏在中層,充當元朗客家炆豬肉的散發香味的角色。魚旦差勁,宜轉換不同品牌的出品。大歡喜的魚旦,炆豬肉十分入味。特別是炆豬肉,肥瘦相間,形似扣肉,味有元朗客家菜風格。魚旦比例宜增加(元朗著名盤菜的魚製品都很出色)。豬皮則太硬。蠔豉,螺片,蝦,冬菇尚算可以。豉油雞,魷魚,支竹,蘿蔔平平無奇。雞比例宜減少。總括而言,大歡喜盆菜較抵買,較有鄉土風味。盆菜原本是農村粗食,後演變成為鄉親聚會美食,還是元朗出品較佳。
大歡喜發財盆菜
蠔豉,螺片,蝦,冬菇尚算可以。
豉油雞,魷魚,支竹,蘿蔔平平無奇。雞比例宜減少。
太興盆菜
2017-01-29 4642 浏览
新年令人最期待的便是一家人齊齊整整、聚首一堂。食盆菜是一個很好的選擇。近年新年都會食大歡喜的盤菜。呢個盆菜入面有蝦,有雞,有鮑魚片,不過我最鍾意食嘅都就係 炆五花肉, 啲肉超入味,送飯一流。另外,魚蛋、蘿蔔、魷魚、冬菇都好好味。魚蛋爽口、蘿蔔夠淋、魷魚唔 UN ! 正!!有長輩話門鱔乾好食,不過我覺得好多骨,不太喜歡。鮑片亦不太好,有燶味。盆菜分量非常多,我地十個人食到好飽,都剩返好多,估計15個人食都好足夠。

有長輩話門鱔乾好食,不過我覺得好多骨,不太喜歡。
鮑片亦不太好,有燶味。

2016-02-01 4150 浏览
今日提早同班小朋友一齊食盤菜,係大埔鄰舍社區中心一齊同佢地屋企人、友師、同埋其他社工職員一選提早歡度佳節。我地一共延開19席,揀選了「大歡喜筵席盆菜 」,佢地派左人泥全程幫手,仲借左枱布同枱板比我地,食完仲幫手收拾。 至於個盤菜好豐富,由於我地一早開定爐加熱,所以吃上來夠熱辣辣,好正!入面有燒鵝、油雞、蝦、腩肉、鮑片、魚蛋、鯪魚肉、蠔豉、冬菇、豬皮、蘿蔔、腐竹、魷魚等等。 唔知係未太耐無食的關係,覺得樣樣都咁好味,尤其係魚蛋,彈牙可口,冬菇腍滑入味,豬皮爽口得來又吸收曬d汁,食到停唔到口。當日大會仲安排左白飯,我撈左盤菜精華一齊食,實在太好味啦,肥幾磅都抵!

入面有燒鵝、油雞、蝦、腩肉、

2016-01-31
  • 盤菜
2015-09-20 3378 浏览
之前嚟過幾次,每次必叫咕嚕肉,因為印象深深刻入我心咁滯,原因睇下我下面介紹就知。所以間中都會想專登入元朗食,但成日撞唔啱時間,因為佢某段日子只做盤菜。今日終於可以嚟到喇。大家要嚟的話,記得要喺朗屏站出,否則喺元朗站有排行,要行完整條大馬路先到。環境街坊地茂小菜館格局,有3張大枱、3張細枱,唔好expect坐得舒服。今日打嚟book枱,老闆話唔駛book。佢無錯,我地七點到,無咩人,仲俾我地坐大枱,其他枱都有坐人。有兩部電視,可以邊睇邊食。食物明知呢度份量勁大,所以兩個人只叫咕嚕肉($75)、腐竹炆斑腩($80, 原本想要茄子炆倉魚,但兩種材料都賣完,所以老闆娘提議其他組合,餐牌上無的都得,基本上正常小菜組合就得,例如鯇魚、豆腐),另叫一碗白飯、汽水。先嚟腐竹炆斑腩。份量好想像中多,斑腩有十件左右,每件大小有1.5隻麻雀咁大,可以叫斑球,啖啖肉,不過咸左啲。腐竹份量都好多。食食下發覺有幾件火腩,哈哈。之後就嚟至愛嘅咕嚕肉,份量好多,堆喺嚟好似一座小山咁,老闆娘話係即叫即炸,所以好新鮮熱辣。印象中每件形狀係大嘅乒乓球,今次食就唔係球狀,係長方體,都大件。有少量青椒、菠蘿、洋蔥伴碟,同咕嚕肉

食物

腐竹炆斑腩

之後就嚟至愛嘅咕嚕肉,份量好多,堆喺嚟好似一座小山咁,老闆娘話係即叫即炸,所以好新鮮熱辣。印象中每件形狀係大嘅乒乓球,今次食就唔係球狀,係長方體,都大件。有少量青椒、菠蘿、洋蔥伴碟,同咕嚕肉份量比例可以話係二比八,甚至一比九!每件肉都掛上甜酸汁,甜酸味剛剛好,外脆而內少淋帶咬口,又係啖啖肉,真係大滿足!
咕嚕肉

由於份量太多,我地食到飽仲有一半剩低,梗係打包啦,每碟竟然裝滿一個外賣盒!真係好好好抵食!

老闆娘好親切,茄子炆倉魚賣哂,就好熱心提議,又話兩個餸夠哂。
2015-09-13
咕嚕肉
2012-09-17 2617 浏览
三人行, 去吃晚飯.蒸元朗烏頭, 鮮甜, 火候剛好.鮻魚生菜湯, 呀媽超鐘意食, 好似新鮮打出來.起碼有20粒, 食極都好似重有.爆中蝦, 抵食兼好味, 只係$58半隻煎鴨, 煎封醬汁, 要趁熱食, skin 脆脆的, 我們吃不完, 打包了一半走.酸甜排骨, 我最喜歡, 排骨漿脆, 熱lala, 好開胃.好飽呀. 打包了煎鴨一半走. 我提醒大家落order, 份量都幾大.
三人行, 去吃晚飯.

蒸元朗烏頭, 鮮甜, 火候剛好.
爆中蝦, 抵食兼好味, 只係$58
酸甜排骨, 我最喜歡, 排骨漿脆, 熱lala, 好開胃.

好飽呀. 打包了煎鴨一半走.

我提醒大家落order, 份量都幾大.
2012-09-16
2011-10-28 2012 浏览
Afternoon Tea過後,晚上回到元朗為朋友慶祝生日,來到大歡喜筵席盆菜吃小菜,份量大,好吃又抵食。當然這裡出名的是盆菜,但五個人吃不下一個盆菜吧。再加上我High Tea過後到晚飯時間仍有點飽,所以吃得不多。五個人點了六個小菜,再加白飯,絕對夠飽。先來粟米斑塊,炸漿夠薄,炸得非常脆口,斑塊肉嫩,粟米汁用來伴飯吃最好,非常好味。滑蛋蝦仁,蛋炒得很滑而帶有蛋汁,蝦仁夾爽口。炸大腸,非常脆口,但是很肥膩,少吃多滋味。涼瓜炆火腩,涼瓜甘口不太苦,沒有吃火腩所以沒有評價。金銀蛋莧菜,離不開每餐必吃的蔬菜,夠咸香,好鐘意食。最後結帳平均每人都是八十元,非常抵食!
最後結帳平均每人都是八十元,非常抵食!

2011-05-19 1597 浏览
大家都可能聽過,大歡喜是吃盆菜的地方,我亦試過其盆菜,水準確是不錯。收到甜魔會長報料,原來這裡的小菜也有一定質素,那就事不宜遲,約好一班食友入元朗一趟。其實小菜款式也不少,大都是六十蚊以下,經濟實惠。這晚,我跟大隊來吃,點菜就交由大家話事,我不諸多事實了。當然,我是很放心,因為在眾多識食之人在,呢餐一定會很豐富。上菜很快,一碟上完接著另一碟,很有效率。爭先上場的是茄子炆倉魚,茄子夠晒入味,但仍不會太過溶溶爛爛,保持一定咬口。至於倉魚,皮脆,同樣夠味,也對辦。經常笑說豆腐火腩飯是地盤工人的主食,但其實我都幾喜歡呢一味。火腩雖是浸稔了,香脆欠奉,然而肉質是更有味道。豆腐是吸味的東西,所有精華都落於豆腐內,肯定好食。龍哥建議叫琵琶豆腐,馬上很多人和議。這味豆腐,做得香脆,口感亦相對煙韌,味道濃郁,的確是好提議。再來的一味是清清地的金銀蛋菠菜,翠綠的菠菜口感實在,味帶清甜,咸蛋和皮蛋均有自身的香味,夾著吃都不會太寡。另一味菜是腐乳通菜,我本人是很喜歡腐乳的咸香,而且通菜根本就是腐乳的元配,味道肯家夾,加之這個菜夠爽脆,我喜歡。吃至此時,已滿桌是餸,就隨心的向著滑蛋牛肉進發。坦白說,牛肉認真麻麻

吃至此時,已滿桌是餸,就隨心的向著滑蛋牛肉進發。坦白說,牛肉認真麻麻,全無肉味,反而蛋就似樣,起碼都算炒得夠滑,唔會太老,所以我都係主力食蛋了。

香口的再有椒鹽雙魷,又鮮魷又土魷。粉是上得幾好,夠薄身,吃時仍是熱呼呼的,不論那種魷都彈牙,喜歡香口食物既我,沒有太多投訴。

甜魔會長叫的有粟米斑塊,又是很好送飯的。魚塊的炸漿不太厚,香脆又唔會乾柴柴,魚肉嫩口,沒有一陣雪藏味道,再淋上我喜歡的粟米汁,雖然此時已很飽,仍多吃兩件。

最後也是甜魔會長點的菠蘿咕嚕肉,雖然肉排香脆,可是靈魂的甜酸汁有點失準,拖垮了這味開胃的菜色。

吃得很飽,還有食友帶來的三枝美酒,絕對是飲飽食醉的一夜。不過,我還是喜歡呢度既盆菜多一點。Anyway,多謝甜魔會長的邀請。
2011-05-07 1249 浏览
may 02, 11......唔喺嚟食盆菜,而喺食友推介嘅小菜......12人來dinner,叫咗 : 1) 茄子炆倉魚 (hk$65)-茄子煮得無腍晒,浸喺個汁度,好入味-倉魚我就無食到喇2) 豆腐火腩煲 (hk$48)-食友大力推介個豆腐 3) 金銀蛋菠菜 (hk$45)-很抵食,有菜食吓,中和番之前2味有獻汁的 4) 琵琶豆腐 (hk$48)-好耐都無食過琵琶豆腐,食友點呢個時,我即時和議-炸得不錯,亦好夠味-只是食得太飽了 5) 椒絲腐乳通菜 (hk$38)-咁多人,當然要叫多個菜啦-唔算油膩6) 粟米斑塊 (hk$65)-斑塊都炸得鬆,皮唔厚-送飯1流 7) 滑蛋牛肉 (hk$48)-蛋都炒得ok滑-牛肉嘅質素1般啦 8) 椒鹽雙魷 (hk$58)-因為鮮魷唔夠,所以店員建議雙魷,即白色鮮魷同土魷-椒鹽嘅處理得,但鬆,皮嘅厚度適中,又夠熱辣辣-中間嘅魷魚又有彈性 9) 菠蘿咕嚕肉 (hk$48)-起碼做到掛醬效果-個汁酸酸甜甜,無搶喉 10) 白飯-咁多人,叫咗好似3個白飯* 食友共帶來了3枝酒............其中1枝+有青檸同薄荷,味道好特別 * 這裡好抵食,又

1) 茄子炆倉魚 (hk$65)
-茄子煮得無腍晒,浸喺個汁度,好入味
-倉魚我就無食到喇
2) 豆腐火腩煲 (hk$48)
-食友大力推介個豆腐
3) 金銀蛋菠菜 (hk$45)
-很抵食,有菜食吓,中和番之前2味有獻汁的
4) 琵琶豆腐 (hk$48)
-好耐都無食過琵琶豆腐,食友點呢個時,我即時和議
-炸得不錯,亦好夠味
-只是食得太飽了
5) 椒絲腐乳通菜 (hk$38)
-咁多人,當然要叫多個菜啦
-唔算油膩
6) 粟米斑塊 (hk$65)
-斑塊都炸得鬆,皮唔厚
-送飯1流
7) 滑蛋牛肉 (hk$48)
-蛋都炒得ok滑
-牛肉嘅質素1般啦
8) 椒鹽雙魷 (hk$58)
-因為鮮魷唔夠,所以店員建議雙魷,即白色鮮魷同土魷
-椒鹽嘅處理得,但鬆,皮嘅厚度適中,又夠熱辣辣
-中間嘅魷魚又有彈性
9) 菠蘿咕嚕肉 (hk$48)
-起碼做到掛醬效果
-個汁酸酸甜甜,無搶喉
10) 白飯
-咁多人,叫咗好似3個白飯

* 這裡好抵食,又大碟,每人$50都唔洗
2011-05-02
2011-04-01 1261 浏览
在太古享用完甜品下午茶,夜晚為叔仔慶祝生日,再度折返元朗;始終大家都喜歡留在自己地頭搵食,反正元朗平靜正的選擇很多,如這晚吃的大歡喜小菜,絕對稱得上是好味飽肚又超值!大歡喜向來以盤菜聞名,外賣盤菜也吃過多次了,這晚卻是首次坐下來堂食。店內環境平實沒花巧,要留意是場內座位並不多,同外賣盤菜一樣,要吃一定要訂檯。這裡不收紅酒/白酒開瓶費(啤酒就好像不能外帶),是晚老公就選了支甜酒來助慶;我飲的很少,但覺口味很甜也不錯的。特別要提這裡的小菜定價不高,份量卻是特大,是晚六人只不過是按人頭點了六款小菜,結果卻是飽到傻! 最先上檯是馳名的古法鹽焗雞,為留肚試其他小菜只要了半隻,來到份量也不小,然而看上去又或吃下來,完全感受不到鹽焗風味,反與一般白切雞無分別... 難道真是因為鹽被人盲搶光,店方只能濫竽充數? 這個頭陣,老實講有點失望,幸而之後的小菜水準回穩!接著來到我點的滑蛋牛肉,印象中只是$50左右,但炒蛋堆得滿滿有如小山,身量大得嚇人,保守估計廚房至少用了十隻大蛋來炒!! 除了足量,這蛋也實在炒得夠滑,當中還保持有豐富蛋汁,而中間也夾有十多片幾滑口的牛肉片,吸引我與細妹不斷幫襯,也是致飽的首要
接著來到我點的
滑蛋牛肉,印象中只是$50左右,但炒蛋堆得滿滿有如小山,身量大得嚇人,保守估計廚房至少用了十隻大蛋來炒!! 除了足量,這蛋也實在炒得夠滑,當中還保持有豐富蛋汁,而中間也夾有十多片幾滑口的牛肉片,吸引我與細妹不斷幫襯,也是致飽的首要原因!!
之後的
豆腐火腩煲也是我的心水,雖然燒肉在烹煮後香脆不再,但其精華卻為豆腐所吸收了,吃這味的重頭戲也是煲中香滑又出入味的豆腐,這裡做得很美味,而且如圖又堆得很滿,份量十分慷慨!
突然的
粟米班塊癮起,又要了一份,送飯最好了。要讚外層的炸漿輕薄,食感不會太油膩,班塊本身肉質又鮮嫩,而粟米汁雖然有點稀,但亦不失香甜,又是大件夾好食之作!
想吃
金銀蛋莧菜,因莧菜缺貨就改為
金銀蛋菠菜,吸收皮蛋的滋味與咸蛋的咸香後,也是一樣的美味又清爽。
是晚壽星只主動揀了一款小菜,就是扒魚唇,可惜又是沒貨,最後又改點
菠蘿咕嚕肉。這咕嚕肉賣相對辦極了,吃來果然香脆有咬口,味道酸甜開胃,挺好食,就是份量太多,太飽吃不完了...
由於每款菜式都很足料,每人又另點了一碗白飯,最後不得不打包兩大盒。飯後,我們又在店內享用了外帶甜品當作慶祝,阿姐不但沒有介意,還主動幫忙更換檯布,又說「最緊要食得歡喜」,真窩心!
如此開心飽足又食又拎下,埋單只是$360,真是超值得沒有話說! 考慮此店還有好些不錯的小菜,決定了,遲些要與食友擇日再來再戰!
2011-03-20
  • 滑蛋牛肉