餐厅: 大快活
资讯:

2023-09-06 331 浏览
作為一個吃貨,當然會成日周圍食好嘢,但其實有一樣嘢雖然普普通通,但我就好鍾意食,我基本上每個月都總會食一次,心血來潮,就記錄一下啦,有時收工唔知食乜好就會喺附近嘅大快活叫個一人火鍋,雖然味道絕對比不上火鍋專門店,但性價比搭救🥘沙嗲湯肥牛火鍋 $69 本身火鍋嘅價錢已經好平,包咗公仔麵,肥牛同埋一盤生菜盆,生菜盤入邊除咗有生菜之外,仲有芝士腸、扎肉腸、餃子、蜂窩豆腐同埋南瓜,每樣有啲其實都幾豐富,作為肉食獸嘅我,當然會加多$25蚊要多一份肥牛,同埋用半價加購配料,例如芝士腸同埋午餐肉咁,下面呢度連埋飲品都只係100蚊多少少,真係好豐富🔥打邊爐至怕就係個火唔夠勁,但呢間分店,超級強勁,放咗啲生嘅食物落去,好快就會煮熟,仲好快水滾添,值得加分

2023-09-02 121 浏览
喺中環返工食晏,最緊要平靚正,大快活就做到呢個要求啦!首先佢可以電話落單,咁喺公司嘅時候已經可以落定單,😋😋咁樣慳返唔少嘅時間,去到其實拎走個外賣就可以啦!另外佢食物質素亦都唔差,相當有保證,咕嚕肉分量超多!😳😳個汁酸酸甜甜咁樣超級開胃,配埋個飯食真係非常滿足😍😍再加上佢有洋蔥啦同埋三色椒嘅配搭,🍍🍍亦都有菠蘿嗰隻酸甜味道,雖然唔係話有大排檔嗰啲鑊氣😁但係40幾蚊係中環食到呢一個飯,的確性價比極高
喺中環返工食晏,最緊要平靚正,大快活就做到呢個要求啦!

2023-08-16 93 浏览
食開幾間快餐店嘅咖喱牛腩都唔錯 呢間大快活都唔例外 咖喱少少辣 牛腩炆得好腍好容易咬 老人家都食到 啲咖喱汁夠晒撈飯 另外仲有幾條四季豆 感覺幾注重均衡飲食 跟餐叫咗杯茶走亦都好滑
2023-04-11 250 浏览
大快活最近出左一款新嘅系列叫做”班蘭風味”,班蘭令我聯想到東南亞或新加坡班蘭蛋糕,以綠色為主而又好重香料味,所以我覺得好特別,而且我鍾意東南亞風味,所以決定叫咗一個”瑪莎拉雞髀班蘭椰漿飯(微辣)”,先講咗雞髀,有啲過咗火後,雞肉唔係好嫩滑而且有啲實同埋好乾,過咗火後到差唔多望到都覺得雞髀縮咗水,而且塊雞皮都冇乜香味,之後講返個飯,綠色的確好特別,而且放咗啲辣醬,食落係有少少辣都幾冶味,但係個飯除咗綠色之外,我食唔到班蘭味或者椰漿味,基本上個飯同普通白飯一樣。
2022-07-02 530 浏览
對我來說,我係非常鍾意大快活既咖哩飯,因為份量多、多汁、肉唔會好韌,而且價錢合理。今次食既都可以保持到水準,而且可以揀要咩飯,所以就揀左紅米飯。啲紅米唔會好硬,撈埋啲咖喱汁一齊食好好味。同埋宜家用手機外賣自取有9折👍🏿。不過唯一唔好既就係唔夠菜,多啲菜會好啲
阿活咖哩牛腩飯(紅米飯)
2022-06-28
用餐时段
阿活咖哩牛腩飯(紅米飯)
2022-02-28 296 浏览
Lunch 唔知食咩好,就諗住頹頹地食個大快活算😹😹見到有五香豬柳併魚香四季豆飯$42,又有肉又有菜都唔錯,幾健康!仲可以轉紅米飯🍚🍚轉左中湯 (五指毛桃粟米唐排湯)🌽🌽四季豆上面有好多肉醬,仲有幾舊西蘭花添🥦🥦肉醬仲多過四季豆,肉醬就鹹鹹香香😹😹四季豆就比較淋,冇咩味要加埋肉醬一齊食豬柳都有2塊嫁,豬柳唔乾身,好軟腍🐷🐷豬柳都夠味👍🏻👍🏻五指毛桃粟米唐排湯都有湯料係入面,清清甜甜都唔錯!
豬柳都有2塊嫁,豬柳唔乾身,好軟腍🐷🐷豬柳都夠味👍🏻👍🏻
五指毛桃粟米唐排湯都有湯料係入面,清清甜甜都唔錯!
2022-02-16 170 浏览
份量算充足 ,白飯進食時依然係熱嘅。但係薯仔太硬食,我自己本人並唔鍾意太硬身嘅薯仔。冧身比較好食,牛腩亦太硬身;感覺上好似即煮即食。環境衛生算一般,地面未見垃圾,間中有職員清潔。即使中午去食,唔會覺得太迫。

咖喱牛腩飯
2021-09-27 309 浏览
早餐嘅沙嗲牛肉公仔麵湯不足,沙嗲醬超鹹! 公仔麵又未被浸熟,難食個茶記好多!已是非繁忙時段,這樣的水準,實在不合格。我希望大快活可以多多改善啊,喺條尾方面都要健康啲不可太行
2021-08-20 238 浏览
間唔中想食大快活既沙薑雞飯,鐘意佢夠味又多薑。以前係堂食今次外賣就無咁正,味道夠香濃但個雞就份量少左,肉唔多夠,骨就大大舊。薑容味道又真係好惹味好餸飯。下次都係揀返堂食。
間唔中想食大快活既沙薑雞飯,鐘意佢夠味又多薑。

2021-08-17
外卖送餐
2021-05-21 390 浏览
中環店真係夠闊,夠大人來人往,呢度返工已經好大壓迫早餐佢好好30樓下食飽人呢個肉醬炒麵好食呢,似台式麵又乾身配個皮蛋粥重澱粉,夠哂飽,哈哈唯一唔得,係奶茶,茶底唔濃
中環店真係夠闊,夠大
人來人往,呢度返工已經好大壓迫
早餐佢好好
30樓下食飽人

呢個肉醬炒麵好食呢,似台式
麵又乾身
配個皮蛋粥
重澱粉,夠哂飽,哈哈
唯一唔得,係奶茶,茶底唔濃
2020-03-28
2021-05-06 212 浏览
好耐冇去過大快活食嘢,見近近地上咗去食個早餐,都要成$39😂 其實真係好貴,亦都好唔值😅叫咗個黑松露炒蛋餐,仲有腸仔雞扒,同埋一杯茶走。個腸仔雞扒一如既往咁難食😂 不過喺快餐店來講,個黑松露炒蛋真係算好食😋 我講緊性價比😂 唔好誤會😂 個茶走呢,係會比一包煉奶比你自己整落去,甜度可以自己調校都幾好🙋🏻‍♀️ 但係茶底就麻麻哋不過估唔到係中環都租到咁大間舖,上到去完全唔擔心搵唔到位,不過可能唔係食飯時間,係早餐時間,大約九點幾鐘起碼有¾都無人坐👀

2020-12-29 365 浏览
冬天嚟到,唔少餐廳都會推出煲仔飯。但因疫情關係,限眾令加無晚市,大快活最近出咗煲仔飯外賣,仲可以成個煲拎走,原汁原味。煲仔飯外賣連煲要加6蚊,如果還返個煲,就會有6蚊coupon下次用。咁啱係online訂,原來有9折,真係抵。臘腸沙薑雞煲仔飯 $53(連煲)煲仔飯有紙皮包好,好貼心。一打開個蓋就有好多嘅蒸氣,配上一個煲仔飯豉油。臘腸細細條,味道正常。沙薑雞都係一般平時快餐店水準,唔會太硬。最重要係啲飯,煲仔飯啲飯有飯焦,份量都十分多,一個人食唔晒。整體嚟講,煲仔飯以快餐店水準合格,同埋好欣賞大快活嘅外賣包裝。

臘腸沙薑雞煲仔飯 $53(連煲)
2020-12-04
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2020-06-15 504 浏览
好多人都知食素對身體、動物、環保都有幫助,但成日都覺得知易行難,除左因為唔捨得口慾,仲有一個原因就係覺得食素唔方便。其實就算係普通非素店,只要同店家溝通一下,好多時都可以幫客人做到素食。有啲人可能連開口都懶,不不依家連快餐店都有素食,大家仲會唔會覺得麻煩呢?大快活出左素食餐好耐,最近仲將素食餐升級,用左由Green Common研發既全植物性新豬肉,為素食餐帶來新口味。一個素食餐只需要41蚊,仲有一杯野飲添。唔好以為平就冇好野,以依個麻婆豆腐飯為例,除左新豬肉同豆腐,仲有紅腰豆同蔬菜,營養十足!之前仲去過有啲分店會落多小小nuts添,平野都可以做得好好架。下次去大快活既時候不妨試一試佢地既素食餐,包你地有驚喜。

麻婆豆腐飯

下次去大快活既時候不妨試一試佢地既素食餐,包你地有驚喜。
2020-05-26 302 浏览
今晚放工,一個人去咗中環嘅大快活食飯,因為貪嗰度夜晚比較靜,可以靜靜地食飯,俾個腦休息一下。今晚叫咗個蝦仁蔥花炒蛋飯,感覺健康啲,唔想食咁肥膩。但係都爭啲比個咖喱牛腩吸引左,好彩把持得住。今晚嘅大快活,我發現好多人都係一個人食飯,我唔知道佢哋係啱啱放工,定係返緊工,但我可以肯定嘅係呢一個環境好適合營營役役嘅打工仔,自自在在咁樣一個人食下飯。突然之間覺得自己好似嗰套日劇《孤獨美食家》嘅主角,自己一個人食飯,自己一個人滿足。
2019-12-13 461 浏览
起中環自己一個唔想食貴野都係要揀連鎖店,其實行左好多間,mx,吉野家,大家樂,麥當勞,望住個餐牌無特別我就會行番出來,入到大快活反而有驚喜,48蚊tea time 有個mini雜扒餐,係抵薦嘅。
雜扒鐵板餐
2019-12-10