2021-01-10 1963 浏览
早喺疫情之前,同屋企人一齊搵食飯地方,經朋友介紹之下,就知道咗呢一間私房菜,決定去試一試。🌸大虎蝦鮮果沙律呢碟只係前菜沙律,但份量多到嚇死人🤯食完呢啲感覺已經飽咗一半,蟹肉同蝦肉嘅嘅份量非常多。🌸燒汁雜菌和牛粒南瓜盅呢碟個煮法都幾特別,平時多數都係就咁炒牛肉,佢就用咗和牛粒,食落都幾滑。🌸雞油花雕蒸蟹配洞庭烏冬呢個烹調方法係一絕,酒香同蟹香並存,配埋又冧又滑嘅洞庭烏冬,吸晒蟹汁同酒香,非常好味。🌸冰鎮黑豚咕嚕肉個人覺得呢款餸最好味,因為佢同事可以做到外凍內熱、外脆內軟嘅效果,加上酸度好啱胃口,好好食。🌸法式焦糖燉蛋呢個法式燉蛋,都係亮點之一,估唔到食到最後,廚師仍然有驚喜俾我哋。我哋一行六人,埋單大概$3000 ,雖然唔平,但晚餐食呢個質素,性價比來講算係咁。疫情之下,暫時未能夠同大家再聚,希望遲啲可以有機會再嚟食過啦🤗🤗
🌸大虎蝦鮮果沙律
🌸燒汁雜菌和牛粒南瓜盅
🌸雞油花雕蒸蟹配洞庭烏冬
🌸冰鎮黑豚咕嚕肉
🌸法式焦糖燉蛋
  • 冰鎮咕嚕肉
2020-03-29 1807 浏览
呢排每日3餐都在家煮,諗煮咩餸都諗到頭痛,都幾累。今日就俾自己放吓假叫大廚料理外賣又可以乘機偷師🤣我叫左個2-3人套餐$380有4餸一湯🥣加甜品和白飯🍚👍😋黑豚咕嚕肉,都幾好食,酸酸甜甜👍古法蒸比目魚,好滑好鮮甜😋肉絲炒白菜,好少🥗馬蹄蒸鹿兒島和牛肉餅,好食但外表唔係好吸引👀
我叫左個2-3人套餐$380有4餸一湯🥣加甜品和白飯🍚👍😋
黑豚咕嚕肉,都幾好食,酸酸甜甜👍
古法蒸比目魚,好滑好鮮甜😋
肉絲炒白菜,好少🥗
馬蹄蒸鹿兒島和牛肉餅,好食但外表唔係好吸引👀
2020-03-26 1006 浏览
係 FB 見到呢間野有外賣到會服務, d食評又唔錯就惗住試下, 疫情下支持下d餐廳. 雖然送餐時間比預期中遲, 不過司機哥哥都好有禮貌, d 野食又果真好好味👍. 因為太肚餓, 食曬都唔記得影相. 鹿兒島和牛肉餅 - 好腍, 有牛肉味, 佢用新鮮百合放底, 幾特別.蓮藕章魚排骨湯 - 好夠味, 唔覺有味精, 老公超like.古法蒸比目魚同以為會好普通嘅學斗白菜都好好食, 佢落埋少少蝦乾同埋唔知係咪豬頸肉落去好野味. 陳皮紅豆沙 - 好足料, 唔太甜 👍總括來講好好味 👍讚啊 👏 仲好細心每一樣嘢都包得好好, d 飯同甜品會用保鮮紙再包, 嗰啲餸會用錫紙包多一層, keep 住溫度, 好細心.下次如果開party會再幫襯 😊

陳皮紅豆沙 - 好足料, 唔太甜 👍

下次如果開party會再幫襯 😊
外卖送餐
2020-01-25 1016 浏览
大食妹屋企食團年飯, 訂咗大廚料理嘅盆菜 好耐都無食過盆菜, 有少少興奮呢 <6人份盆菜>6人份嘅盆菜有好多配料, 瑤柱、冬菇、三層豬腩肉、蠔豉、鴨掌、發菜、豆卜、芋頭、 鮮竹卷... 應有盡有 海鮮同雞肉都非常新鮮 其餘食材整得一啲都唔馬虎, 送貨方面都好準時, 抵讚
大食妹屋企食團年飯, 訂咗大廚料理嘅盆菜
好耐都無食過盆菜, 有少少興奮呢

<6人份盆菜>
海鮮同雞肉都非常新鮮
其餘食材整得一啲都唔馬虎, 送貨方面都好準時, 抵讚
外卖送餐
2019-11-18 1519 浏览
朋友生日,所以7個人來到。隱藏在官塘工業大廈裡的這間私房菜,真的是令人分外驚喜。今天晚上的菜式是大閘蟹,每個人有三隻大閘蟹,大閘蟹的素質一流,爆膏。極力推薦老闆的湯,非常濃郁,沒有味精,純天然。每一道菜素質超高,而且分量極大。最驚喜的是甜品。所有朋友都說沒有吃過這麼好吃的燉蛋。因為是朋友生日,所以老闆會用即拍即有的相機幫我們拍照。如果大家來到,可以看到牆壁上貼滿的是即影即有的照片。來這裡吃飯,除了享有美食之外,還有私隱度極高的空間。
2019-10-07 831 浏览
每一味餸都好好味好大件好抵食This place is not fancy but the quality is good, generous portion and a few menus to pick. We ordered the $650 menu. It was plentiful. Loved every dish especially the steamCrab and chicken
每一味餸都好好味好大件好抵食

Crab and chicken
2019-10-07
庆祝纪念
生日
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 花雕蒸蟹
2017-10-15 5300 浏览
好食~正👍🏼樣樣都好好食,無味精味,份量又夠。用料夠新鮮,全部都用靚野,應該無乜邊度食到,一係貴到亞媽都唔認得。呢度伴碟既菜都用沙律菜,d菜超甜。其實而家帶幾百蚊落街買餸 都買唔到d乜。呢度買埋,整買,洗埋,坐底有得食,熱辣辣又好好味既餸😋👍🏼👍🏼👍🏼仲有甜品食,甜品有得揀(最最最重要係呢樣喇)😋地點都算方便,地鐵站行過少少。服務都唔錯,一坐底即刻斟茶斟水,好過好多大酒樓。有heart 整乜都好食,值得一試
好食~正👍🏼樣樣都好好食,無味精味,份量又夠。

仲有甜品食,甜品有得揀(最最最重要係呢樣喇)😋

地點都算方便,地鐵站行過少少。
服務都唔錯,一坐底即刻斟茶斟水,好過好多大酒樓
有heart 整乜都好食,值得一試
象拔蚌刺身
佛跳牆
清燒蟹腳
雞油花雕蒸蟹身(+稻庭烏冬)
XO醬爆星班球
鴻星壽包
2017-10-15
象拔蚌刺身
清燒蟹腳
雞油花雕蒸蟹身(+稻庭烏冬)
XO醬爆星班球
鮑魚海參鴨掌
蟹肉扒津白
黑黑松露醬爆北海道元貝桂花蚌
蟹膏炒飯
杏仁茶湯圓
鴻星壽包
2016-06-24 6766 浏览
今次成班朋友諗住過黎興祝生日,見食評話好,d海鮮又足料,就膽粗粗book左黎試下,嘩.....一上台見到又大碟又大件,流晒口水啊,又其碟冰鎮咕嚕肉,真系新奇又好玩又好味,享受了冰火兩重天!鮑魚花膠鵝掌好入味好痴口,魚翅湯好足料好濃郁,沙津系用新鮮蘋果薯仔,唔系是旦用罐頭的,長腳蟹我本身麻麻,所以都ok,不過佢地話好味!
2015-11-15 5788 浏览
經朋友介紹,終於在10月中在大廚料理訂到位,始終初次嘗試,所以訂了基本6人套餐,套餐共有10道菜,價錢由HK$350至$800不等,菜式內容可跟大廚商量隨意更改,只要他懂的都可以為你烹調當晚第一道大虎蝦鮮果沙律先上桌,試過這道菜後就對大廚充滿信心,大虎蝦肉質鮮甜爽脆,鮮果非一般鑵頭雜果可比,士多啤梨及日本蘋果新鮮大粒,大廚更將蝦頭炸脆,香口野味隨後餸菜果然不負眾望,磯煮鮑魚,非常入味,蜜豆黑蒜炒北海道元貝,元貝大大粒以黑蒜快炒,味道清新又有鑊氣,濃湯佛跳牆十分足料,冰鎮咕嚕肉, 酸甜味剛剛好,咕嚕肉內脆外嫩,放在冰洞內,這道菜不能不試唯一失色可能是南乳吊燒雞,南乳味比較淡(個人口味)但皮燒得香脆,雞皮脂肪很少,雞肉嫩滑又給這道菜補回失去的分數。最後甜品蛋白杏仁茶,杏仁香氣滿滿,不會過甜大廚知我們喜愛甜品,更多送我們法式焦糖燉蛋,讓我們試試當晚肚皮撐得不得了, 以這個價錢絕對抵食,雖然每道菜沒有華麗裝飾伴碟,但是用料新鮮及大廚用心製作,真的是值得推薦的一間低調高手我私房菜大虎蝦鲜果沙律磯煮南非五頭鮑蜜豆黑蒜炒北海道元貝濃湯魚翅佛跳牆X0醬爆星斑球冰鎮咕嚕肉南乳吊燒雞高湯魚肚浸菜膽蟹肉炒麵

最後甜品蛋白杏仁茶,杏仁香氣滿滿,不會過甜
大廚知我們喜愛甜品,更多送我們法式焦糖燉蛋,讓我們試試

大虎蝦鲜果沙律

濃湯佛跳牆
  • 蜜豆黑蒜少北海道元貝
  • 磯煮南非鮑魚
2015-11-09 4094 浏览
原來我工作地方附近有間這樣的小店。越來越覺得官塘區臥虎藏龍,多謝識食的朋友介紹下,讓我吃到一餐實惠又美味的晚餐。看完今晚食嚒餸的餐牌後。真的頓時覺得錢又見駛着。先來每人三只法國生蠔,生蠔需然不算太肥大,但了相當鮮味。我個人喜歡這種口感輕盈的生蠔。接下來海膽更是不得了。除了體型超大肥美外,入口更是creamy. 大厨怕我地一人一舊不夠過癮。更送上幾排迷你海膽。這樣怎麼不令人游走在美味海洋之中。鵝肝的出現更讓人心花努放。脂肪同膽固醇的問題頓時拋諸腦後。享受這一刻的美味。一輪重型攻擊味蕾得。大蝦沙律讓舌頭稍作休息,除大蝦外。甜甜的萍果讓我這個平時少食萍果的人也吃了一大碟。可愛的燉盅盛着膠到不得了的彿跳牆,飲得出用了老金華火腿。這種香味跟花膠,螺頭真的好夾。最重要那種膠膠的口感讓人一飲就覺得滋補。不是每樣食材都能做到十全十美。只怪香港什麼都要靠入口,皇帝蟹二吃就是差了少少。不是雞油花雕蒸蟹做得不美味。只是那只蟹經過長途運輸,瘦了一大圈。反而吸收了蟹的鮮味的稻庭烏泈反客為主。傳統美食大厨做得非常到位。鮑魚鵝掌扣得非常軟熟和入味,害我連食二只鵝掌,未來日子骨膠源真的夠晒數。這個冬天皮膚應該好似雞蛋
傳統美食大厨做得非常到位。鮑魚鵝掌扣得非常軟熟和入味,害我連食二只鵝掌,未來日子骨膠源真的夠晒數。這個冬天皮膚應該好似雞蛋一樣滑了。另外古法紅燒海魚也非常美味。來到這一刻真的己經飽到上胸口了,之後的腊味炒飯本來只想淺嚐,誰知道飯香中充滿潤腸的香味。死穴。我至愛,怎會放過。一大碗飯落肚。真的是時候扯白𣄃了。
甜品中西合璧。湯圓和布丁。來到這一刻。。大腦己經飽到進入暈倒的狀態。所以美味指數的反應也降低了好多。需然二樣我也全部食晒。
這餐飯真的可以用扺食又美味來型容。餐廳需然沒有豪華裝修,但厨師的誠意全部放晒在菜餚上面。滿足了大家的口感。帶著滿意和歡樂離開這就是王道。好久沒有試過一餐飯由7.30食到11:30了。。滿足!