2008-01-11 23 浏览
不想去大快活,就去大家樂。見到銀針粉出場,大喜;而且有新產品—雞肉扒配蕃茄醬汁,所以要了煎雙蛋雞肉扒配蕃茄醬汁,銀針粉及凍華田。雞肉扒不知道是否大家樂自制,肉裡有青豆﹑粟米粒,煙煙UNUN幾好食;配埋鮮蕃茄醬,好味之餘更能清到雞肉扒的油膩味;煎雙蛋的蛋白幾滑;銀針粉好好味,由於本身太愛銀針粉,加上湯又好味,最後食到碗底朝天﹗凍華田也要讚一讚,沖得十分好,第一次在快餐店飲到咁濃味而且甜味0岩0岩好的華田(多數飲過的是一係好甜﹑一係沒味),附帶的糖漿我也沒有加。這個早餐,真係100分﹗

這個早餐,真係100分﹗
餓得發荒,一人要了兩個下午茶餐(哈)炸魚柳拼沙律,熱好立克$14:魚柳很細件而且有點腥;薯仔沙律,粉粉地﹑結結實實,唔怕有水出(<~最怕沙律出水),幾好味添,食完已經好飽肚。蕃茄肉碎椰菜通粉+$5:味道沒問題,清清地,也是嫌通粉煮得不夠林。炭燒豬扒包,熱好立克$16:打開袋子,那塊外型正方兼望落乾淨淨的豬扒打橫放響一條長軟包中間,炒洋蔥走哂位,教人怎吃?唯有自己執,先塊豬扒一開二,再拔走支無作用但又要插響包中間的牙簽,跟手攝返材料入去,fit哂喇~包留在六點翻熱後吃,充滿白色粉末的包是塗了牛油,但吃不到有牛油味,應該說本身個包都沒什麼味,兼且有點乾;反而豬扒望落乾淨淨,食落又不是咁差,幾好咬口添;洋蔥要分開食,沒辦法,走位情況嚴重XDPS:好立克加啡糖是否不match?今餐第一次試但很難飲呢:bbbb
餓得發荒,一人要了兩個下午茶餐(哈)

2007-11-08
今日中午食了叉燒飯+熱檸茶($29), 叉燒要了半肥瘦, ok味道幾好, 肉質又夠腍, 大家樂的燒味水準不錯, 滿意的一餐. 下次試下廣告推介的脆皮燒肉.不過, 大家樂的收貴亦都愈來愈貴, 一年加幾次價, 仲貴過去茶餐廳呢!

自從某日食過大家樂的吉豬早餐後,就念念不忘。今天趁早上去銀行,就來吃喇﹗吉豬:好厚身,肉質彈牙,炸醬不厚。今次食食下先發現點的沙律醬是蛋沙律醬來的~(happy)蕃茄肉碎通:很大pat蕃茄肉碎響面,又一大堆椰菜絲,未食已很得我心(嘻)。通粉比較硬,味道雖然唔夠酸(個人喜好姐),看著用2蚊換來的份上,已可收貨。厚多士:塗滿牛油後再點餘下的蕃茄湯食,正正~也是那句話,水吧的服務員還未瞓醒似的,反應很慢呢﹗

厚多士:塗滿牛油後再點餘下的蕃茄湯食,正正~

也是那句話,水吧服務員還未瞓醒似的,反應很慢呢﹗
2007-09-27 2 浏览
本來想和朋友去唱k或是睇戲什麼的,不過朋友開會的時間超過了預計的,’想’的活動也要腰斬了><等他之時就來吃個午飯吧~11點2,剛剛轉了午餐,下午要去BBQ,就來個輕盈版白汁雞皇飯餐(配西湯,蒜蓉包,凍蘋果綠茶)西湯是羅宋湯,味道不錯;蒜蓉包是半個豬仔包,估不到吃落很鬆軟,點些羅宋湯送來吃,正!雞皇飯雖說是輕盈版,但也足夠大食的我(如果3分1的飯沒給朋友偷吃的話,哈哈)汁也不錯。最後的綠茶甜甜的,不過不失。因為這餐的3分1分了給朋友吃^^算是剛好的飽吧,都好,反正要去BBQ要留點肚啊~嘻水吧的服務員有點呆,要一杯清水也要叫3次才有=.=

水吧服務員有點呆,要一杯清水也要叫3次才有=.=
2006-07-11 14 浏览
今期大家樂以香蕉船+鐵板餐為綽頭, 上星期行街見到, 被香蕉船吸引左入去.一份餐, $38, 其實都幾多野食, 以份量計都幾抵.粟米海鮮酥皮湯: 今次的酥皮還有點脆的, 但我鍾意浸浸湯先食, 個湯似普通忌廉湯, 無咩特別.西冷鐵板: 塊鐵板比以前用的細塊了, 對塊西冷無期望, 只係唔想食雞和魚之下的唯一選擇. 不過, 在西冷上的一小磚香草牛油就唔錯. 反而較喜歡所跟的"扮"焗薯和其醬汁, "焗薯"應該係白烚無焗過, 不過都好, 好似無咁熱氣香蕉船: 就捨棄了釀海螺. 半隻香蕉開半加一個雲尼拿雪糕球再加塊威化餅. 其實無咩特別, 亦好難唔好食. 大抵想吃都只係為點回憶而吃吧~

一份餐, $38, 其實都幾多野食, 以份量計都幾抵.

大抵想吃都只係為點回憶而吃吧~

2006-06-07 11 浏览
見倒有網友講糉,先醒起我都要講吓,雖然己經過時,但我都係覺得值得講吓。端午節前,朋友送咗張糉卷俾我,於是嚟呢度攞糉。端午節當日,應吓節食番隻糉啦。咸嘅冇乜特別,但係隻甜嘅就好特別啦。佢個名係叫做桂花紫米糉,成隻糉真係充滿糖桂花嘅香味,淡淡清香,小小甜味,食咗都唔覺膩,仲越食越想食添,可惜祇得一隻,仲要同家人分享添,唯有等第二年自己買番隻嚟食啦。嘻嘻!
端午節前,朋友送咗張糉卷俾我,於是嚟呢度攞糉。