放工又好肚餓。唔係講笑,有啲暈暈地腳軟軟嘅感覺。突然之間好想食公仔麵,所以我就衝左入去。 「大安茶冰廳」係一間好老字號嘅冰室。開咗幾多年我唔知,淨係知道佢間唔中會有人喺度拍戲取吓景。老字號嘅舖頭未必代表好食,而依一間冰室,佢主打嘅應該係「平」$34一個午餐,包一碗麵,煎蛋火腿多士出前一丁仲要係同價,你喺出邊是旦一間茶餐廳起碼要加$3-5。我再加多$2將多士轉為油占多,好抵。不過,我就好蠢咁叫咗「麵」而唔係「出前一丁」,下次要醒啲🙈味道就完全冇咩特別,簡單醫肚/長期糧尾就一流,唔好有太大期望,因為真係好平。依度好多阿叔幫襯,襯埋成間鋪嘅氣氛,好似返咗舊史咁,依啲就係所謂嘅人情味。得閒嚟飲杯嘢打個卡都幾好,啲櫃檯阿叔樓面姐姐都好好吹水。Mcmug綜合評分:4/10,人情味+1,5/10

$34一個午餐,包一碗麵,煎蛋火腿多士

我再加多$2將多士轉為油占多,好抵。

不過,我就好蠢咁叫咗「麵」而唔係「出前一丁」,下次要醒啲🙈

得閒嚟飲杯嘢打個卡都幾好,啲櫃檯阿叔樓面姐姐都好好吹水。

Mcmug綜合評分:4/10,人情味+1,5/10
坐低之後好快點左早餐,餐肉出前一丁,腸仔煎雙蛋熱奶茶,奶醬多。餐肉出前一丁:塊午餐肉好薄及凍,出前一丁湯底好淡,最穩陣嘅嘢都可以出事,食咗三分之一就停手。花生醬多士之前已經搽咗預設嘅牛油,連一大Pat冇搽就放上碟。全間野唯一得奶茶合格。
全間野唯一得奶茶合格。
2020-12-15 787 浏览
每區都會有舊式茶餐廳或者冰室,有啲甚至已經開咗半個世紀,喺油麻地就有呢間 大安茶冰廳☕冰廳一路見證住油麻地嘅變遷~佢開喺果欄附近,所以平時都好多喺果欄做嘢嘅人黎食嘢,而架亦都會有打工仔幫襯👍🏻👆🏻大安依然係維持住六、七十年代嘅裝修,門面招牌都係用上以前嘅異體字(以前港英政府未將漢字系統化,有啲字體就留傳到而架,而每個人寫法唔同,又未有正字,所以嗰陣時出現幾多異體字)放住玻璃樽汽水嘅透明凍櫃👆🏻大安入面嘅裝修亦係無變(鋪頭曾經有呢度嘅兩倍咁大,但後來做唔住所以cut淨而架咁樣),靠牆就係冰室/茶餐廳嘅經典窄型卡位👆🏻上圖左就係佢地嘅開放式廚房😹由於大安只有小食牌🍜,所以就無茶餐廳嗰啲炒粉麵飯,最複雜嘅都只係貼係牆上嘅🍝燴意粉~👇🏻👇🏻👇🏻餐牌☕基本嘅湯通粉、意粉、米粉、麵都有嘅,亦有三文治🥪同簡單小食🍞🥣當然唔少得嘢飲啦~晏就得閒又咁啱經過,就入黎嘆返杯☕佢呢度嘅奶茶都唔錯,奶味同茶味都算出,而且幾滑👍🏻雖然未算係最好飲嘅奶茶,但冰室嘅人情味搭夠,我亦相信大安嘅奶茶都溫暖咗唔少茶客/食客嘅心🥰趁佢未被時代巨輪吞噬之前,真係要好好珍惜啊~

放住玻璃樽汽水嘅透明凍櫃👆🏻

熱奶茶
2020-11-10
熱奶茶
2020-11-25 465 浏览
舊懷茶餐廳,入到去竟然有啲街坊同你吹水,舊一輩好喜歡自然咁搭嗲,後生就叫呢啲r水吹叫咗茶記不可缺少嘅沙嗲牛肉麵餐。同菠蘿芝蛋堡。凍飲都唔洗加錢。沙嗲牛肉麵餐$36: 肉嫩帶爽口,沙嗲味合格跟餐有多士同火腿蛋。菠蘿芝蛋堡$30: 菠蘿包鬆脆,帶甜中和芝士嘅鹹;蛋係太陽蛋,蛋味濃,一咬就有流心嘅效果。其實係瀑布一樣,大家小心衫褲。但有驚喜嘅,推介飲品係凍檸茶同凍奶茶,係無驚無險嘅選擇。凍奶茶冇咁濃茶味,如果追求茶濃奶香嘅話就會少少失望啦。

沙嗲牛肉麵餐$36: 肉嫩帶爽口,沙嗲味合格
跟餐有多士同火腿蛋。
菠蘿芝蛋堡$30:
其實係瀑布一樣,大家小心衫褲。但有驚喜嘅,推介

2020-11-25
2019-01-09 1281 浏览
本來諗住幫襯同一條街既永泰,但途中比呢間舊式冰室既門面吸引住,改變主意病發作下就入左去。多士 - 食得出用左冇咁靚既牛油同麵包,口感爭d炒蛋 - 偏油/乾身,食落一般沙嗲牛意粉 - 望落淺色,其實好濃味,偏咸,沙嗲味不足,而且係凍既!奶茶 - 用得黑白淡奶都冇死,但奶、茶比例唔係間間拿捏得好,好似呢杯太稀、奶味不足呢種門口賣自家製麵包既真·冰室買少見少,旺區/大集團茶記又比大陸人佔領,佢既常餐唔算高質,但價錢合理,可以安靜咁食一餐,就算唔會回頭,都開心支持左半地小店。

多士 - 食得出用左冇咁靚既牛油同麵包,口感爭d
炒蛋 - 偏油/乾身,食落一般

2019-01-09
2019-01-03 780 浏览
還記得多年前, 油麻地果欄的果商都是一箱一箱地賣生果的, 有時經過附近都會走過去八掛一下, 但去十次, 十次都是只看不買, 因為一箱橙可以有50-60隻, 相信一般家庭很難消化到一整箱, 而且要運一箱生果回家亦不是易事. 但近年有越來越多果商做零售生意, 價錢又平, 所以有時間的話, 都會去買一點時令生果跟家人一起品嚐. 在果欄附近, 有一間舊式茶餐廳是我常常去的. 那裏食物質素良好, 點餐又很有彈性. 最特別的是有'隱藏 沙嗲牛肉麵', 這個麵在餐牌中是沒有的, 只要直接跟店員下單就可以了. 牛肉很滑很軟, 份量不算少, 但有少許涼, 先放到湯中浸熱較好. 麵爽口彈牙. 多士可轉奶醬多或其他, 只需加 HKD2. 跟餐配火腿雙蛋, 亦可轉餐肉. 茶啡極佳. 吃完到果欄買了澳洲車厘子, 澳洲芒果及韓國士多啤梨, 這些都是時令的.

2018-12-31
2018-11-03 544 浏览
在果欄附近看到這間茶餐廳,於是上Open Rice看看評價,不過不失、有喜有悲。人生總要一些冒險才能有完美感受,鼓起勇氣走入去,或許有不一樣的經歷。餐廳裝璜陳舊、有兩位中年女侍應,據說這裡已經有50年歷史。餐廳賣的東西簡單,都是早餐、午餐、常餐,腸仔餐肉麵包公仔麵之類的東西。既然煮呢幾個餐煮足50年,沒有停風的氣勢也應有秋生的功架,應該不會太差。我們點了兩個早餐、一個係沙爹牛肉出前一丁,一個係餐肉出前一丁。不消一會,姨姨把早餐送到。我面前嘅沙爹牛肉出前一丁無起色像失戀的人、或剛推入手術室經過一輪搶救無效一樣,已經certified,抱著必勝(必c)的勇氣試一口牛肉,冷冰冰的肉滲透著一陣味,是牛不是牛,真的假不了。伴隨的出前一丁好像沉淪了半世紀的老人,與世間完全脫節,靈魂(麻油)也不見了,又或是說,出前一丁已經不再出前。跟餐炒蛋下面有一張灰色廢紙,為今天這個早餐加上了難忘的驚....喜。餐飲凍奶茶,對於一生沒有喝過奶茶的人來說未免是一杯不能承受的冷飲,對於一生中有很多奶茶的人來說,擦身而過,人生沒有錯過什麼,或許只有看透世情的人才能感受到固中藴味。半世紀的功架,便是讓人看清無奈,活著沒靈

餐廳裝璜陳舊、有兩位中年女侍應,據說這裡已經有50年歷史。

半世紀的功架,便是讓人看清無奈,活著沒靈魂,也要填補胃裏的空虛。
沙爹牛肉出前一丁
跟餐腸仔煎蛋
跟餐凍奶茶
2018-11-03
$35 (早餐)
2018-06-24 676 浏览
有49年歷史的大安茶冰廳,坐落果欄附近,因朋友想去喝奶茶(9秒9 被朋友幹掉所以未能入鏡), 就有了這次初體驗!朋友的凍奶茶香濃幼滑,鮮牛油果醬多士香脆而裹面渗出牛油香配以果醬的甜味,有一種滋潤生活的感覺,令人在假日有着甜蜜感!大安有菠蘿堡套餐,我自己選擇了芝蛋菠蘿堡配凍檸檬茶。焗熱了的菠蘿包及炒蛋的熱力溶化芝士於包內,很香! 炒蛋不像外面的炒滑蛋,而偏向像家裡媽媽煮的。唯一美中不足是菠蘿包糖皮不太脆。檸檬茶茶底有點濃,剛喝有點苦,但當冰溶了後,味道就剛剛好,很好味!能在香港屹立半世紀一定有其優點的!

能在香港屹立半世紀一定有其優點的!
2018-06-24
2017-06-08 930 浏览
今日波友帶我去入去食,裝修有懷舊feel,主要系卡位 +小量方枱 ,好似澳牛咁D人入黎食午餐(义燒湯義+煎蛋火腿+多士+飲品)$32 凍+$2,改一丁唔駛加$。食物不錯,义燒唔系下等貨,杯檸茶一入囗就知D茶用上等貨,好有茶味,除左冇炒蛋,樣樣都好過澳牛。服務優質,D伙記有禮,(唔系三哥D貨色,都唔知佢D阿姐講乜),雖然人多但唔會催你快D食完,唔會4個位塞6個人入黎坐,坐得舒服。其實有其他野食如公司湯意,下次先試。都唔明香港人點解仲要去澳牛受氣。
2016-10-03 850 浏览
早餐:火腿出前一丁(淋麵)煎雙蛋,想要多士但原來早餐係冇供應(得甜餐飽)熱咖啡丁麵:目測大概煮咗30秒,以立方體姿態送上,1/5味粉,冇麻油!煎雙蛋:油多過蛋甜餐包、咖啡正常收費$29總結:丁麵:浸咗10分鐘,試食一啖,好硬、冇味(零味)!!完全不能進食,後悔!雙蛋:油量之多,足夠炒飯,用茶清洗,只吃到2啖!最終總結:完全垃圾丶永遠冇下次!Sorry~ 完全冇心機影相!
早餐:
火腿出前一丁(淋麵)
煎雙蛋,想要多士但原來早餐係冇供應
(得甜餐飽)
熱咖啡

丁麵:
目測大概煮咗30秒,以立方體姿態送上,1/5味粉,冇麻油!

煎雙蛋:
油多過蛋

甜餐包、咖啡正常

收費$29

總結:
丁麵:
浸咗10分鐘,試食一啖,好硬、冇味(零味)!!
完全不能進食,後悔!
雙蛋:
油量之多,足夠炒飯,用茶清洗,只吃到2啖!

最終總結:
完全垃圾丶永遠冇下次!

Sorry~ 完全冇心機影相!
2015-05-15 1006 浏览
星期天,一個人準時抵達廣東道一帶,繼續小弟尋覓早晨美食之旅....這間"大安茶冰廳",看起來已有相當時候的歷史。過來光顧的都是附近的老街坊,像我這樣的街外客,數目是偏少的....早餐的選擇都屬超大路的,先來一杯茶走,再加餐包及腸蛋,最後送來用來墊肚的麵,胃納不大的一般人吃過後都一定夠飽.....而我呢,則還可以啦,食物"落格"後吃午飯應是沒問題....茶走味調得過甜,有點兒蓋過茶香了....餐包當然不是自家焗製的。縱然上桌前有預先丁熱但包身卻不感紥實口感輕飄飄;腸仔只是放於不滾的油內浸熱,入口自然是油膩膩的;蛋只是普通軟嗒嗒的沒有脆而焦的邊位,實可以不吃....麵是較好些 ---- 麵身頗彈牙是好吃的重點;餐肉有很用心的被煎香過,這當然被純用水燙熱的好得多....來這裡,目的就只在填飽肚....其他的便不用多說了....

茶走味調得過甜,有點兒蓋過茶香了....
來這裡,目的就只在填飽肚....其他的便不用多說了....

$28 (早餐)
2013-09-21 727 浏览
熬過了漫漫長夜,又要趕去土瓜灣探探老人家,跟同事在油麻地果欄一帶下車,空氣中傳來令人精神為之一振的果香。這是熟透了的榴槤、那是新鮮的草莓,還有紅彤彤的蘋果與及少見的麒麟金果,色彩繽紛,就連食慾都給燃起。就在這城市跳躍脈搏的地方,有一個供工人在忙裡偷閒的好去處。大安茶冰廳並不是什麼名氣店,但比名店更窩心,老街坊喜歡那一個位置,愛喝什麼、吃什麼,已到了心意互通的地步。早餐跟同事隨意地點了餐肉麵,午餐肉煎得微焦,反而更香口,公仔麵淥得恰到好處,柔韌而有彈性。原先是方包的都改成了菠蘿油,雖然要另加$3,但完全是值得的,只要看見表層的酥皮,烤焗後裂得平均,便知道口感上佳,翻開中間一看,一片厚牛油靜靜地躺臥在麵包內,散發出誘人的香氣,咬一口,酥皮鬆化散落,和著牛油一起咀嚼,是那久違了的豐富口感,香腸跟煎蛋在此刻似乎都成了配角,也許好幾十年前跟當下都是同一樣的氣息。步出餐廳,四周的工人正在忙碌地搬運著水果,活力的汗水與晨曦的光線,交織出一張動人的畫面,能在繁重的生活中駐足,欣賞身邊的一切,是零消費的享受,大家都忙得忘記了自己,也許偶爾抽身一看,你會有更深的體會。
2011-10-23 559 浏览
中午一有時間, 我繼續去尋幽探秘. 行行行, 又來到近果欄呢一頭, 是日target的, 是廣東道的一間舊式冰室, 吃返一個傳統的味道. 因為傳統, 所以這不是佬店, 亦有不少牛青人, 專程來看看一個80年代既風格, 正因為是80年代, 要說懷舊, 真的不及其他的, 但一樣有陳年的感覺. 奶茶, 黑與白的品牌已充積了整個香港, 人人人都以此品牌為首, 總會有一雒錯覺出現, 有黑白就是好奶茶.......其實好的奶茶, 關鍵不在奶, 而是茶底, 飲得多才知道, 茶葉配搭得好, 才是美味的源頭, 香滑的茶, 加濃香的淡奶, 就是港式奶茶既正道. 此奶茶, 茶味濃而且帶香味, 夠黑夠濃, 是紅茶同普洱茶的完美混合. 食物, 這兒選擇不多, 現令當世茶餐廳供應的炒粉麵飯, 你唔駛旨意係呢度食得到. 我叫了一個傳統的叉燒燴意, 其材料簡單而傳統, 蕃茄加上叉燒同發到脹大的意粉, 就是當年愛戴的味道口感. 可是蕃茄味道重了少少, 令到整個燴意粉既味道帶酸. 感覺不是我所expect的. 特地而來, 但感覺同味道都不是我所expert的, 大安

特地而來, 但感覺同味道都不是我所expert的, 大安主義的尋找隱世的好味道, 結果, 只有杯奶茶好飲....
2011-09-19 372 浏览
很久冇去過大安了,今日路過,再次重拾童年回憶入到去,一齊枱櫈、裝潢、擺設都冇變,只係覺得光猛咗,可能係換咗慳電胆。叫咗一份兒時食開嘅茶餐,一樣係有多士、火腿煎雙蛋、义燒通粉同一杯飲品,只不過係價錢唔同咗。坦白講,這裡的味道,的確係一般,但對我來說,童年嘅回憶比味道更重要。多士,本身嘅麵包,已經唔多掂,唔鬆軟,又烘得唔夠燶,幸好牛油味重,挽回少許分數 太陽蛋唔錯,有蛋味,亦煎得恰到好處,少少燶邊,好食 但塊火腿,則依然沒有任何加工,坦蕩蕩咁放係碟上 (即係冇煎過,就咁上碟) 义燒通粉,湯底幾香甜,亦有义燒嘅香味,絕對唔會差過澳洲牛奶公司或者北海道牧場,但係通粉嘅質地則及唔上澳洲牛奶公司,偏硬少少;至於义燒,普普通通,但夠香,亦唔韌至於凍奶茶,亦係一般茶餐廳水準,香味可以,滑溜一般,冇特式,亦冇驚喜埋單$26,比澳洲牛奶公司及北海道牧場平。整體上,大安並唔係一間值得推介的餐廳,但某些地方,對於某些人來說,係別有一番滋味,我亦都係本著這個信念,久不久,就回來探索一吓,再與大家分享一吓吧了
很久冇去過大安了,今日路過,再次重拾童年回憶
位於油麻地的大安茶冰廳
沒有大改變的環境
現在的餐牌

太陽蛋唔錯,有蛋味,亦煎得恰到好處,少少燶邊,好食
但塊
多士及火腿煎雙蛋
义燒通粉,湯底唔錯
唔夠香滑的凍奶茶
埋單$26,比澳洲牛奶公司及北海道牧場平。

2011-09-18
沒有大改變的環境
位於油麻地的大安茶冰廳
現在的餐牌
2010-03-30 261 浏览
上世紀到現在還生存的冰廳冰室確是愈來愈少,(不計那些新開扮懷舊的)亦有很多年青的去追捧,掛在口邊懷念往日的味道,但說到舊式冰廳食物究竟有幾多人吃過/知道什麼是牛奶露粉?什麼是牛肉麥皮?又或者吃到不是罐頭貨的蓮子冰?這裡的餐牌非常簡單,見到食品也都由水吧負責,就點了一個午餐:火腿双蛋----一塊沒有煎過的火腿加上一對有點蛋殼碎在內的半熟蛋.多士厚厚實實不太好吃.义燒一丁----不是餐牌寫著是出前一丁真是很難吃得出來!味精湯底開得很淡,連麻油也整包被扣起,一滴也找不到!义燒放入煲內與湯一同加熱,烚得顏色慘白、味如嚼蠟.幸好檯面有大瓶辣椒油任加(雖不是橙蓋左顯記)總算能把麵吃完.凍奶茶----淡淡的沒甚茶味.硬板卡座坐得不太舒適,坐下時還感覺到上手這位置赤膊菓欄猛男的體温.味道麻麻但一樣爆場,因這裡的顧客要求的是抵食夾大件.
凍奶茶----淡淡的沒甚茶味.
味道麻麻但一樣爆場,因這裡的顧客要求的是抵食夾大件.
一眼睇哂
火腿双蛋